2018-10-03 205 瀏覽
出街食一餐飯,我認為味道好壞都係其次,最基本要做到乾淨衛生,至少食完唔會肚痛肚痾貼錢買難受。今次食完呢間泰國人海南雞真係大開眼戒,食飯食到一半成日曱甴死屍浮上面,即時反胃兼想嘔,打電話去分店投訴,呀姐話要打比上頭問下,一等就等足幾十分鐘。管理層處理自家餐廳衛生情況簡直令感到心寒。首先,從頭到尾冇一句道歉,只在乎我地幾時拎返碗湯返去退返錢就想不了了之成件事。其次,從來冇問過我地拎任何相片,對產品出現問題彷彿毫不驚訝。又只著緊我地食左幾多,要多於一半先可以退回整餐飯既價錢,但試問食飯食到一半先見到有曱甴,又何來可以將一半以上既飯菜拎返分店退錢呢?我地都好反胃,好想將一半以上既飯菜嘔返出黎退錢呀!高層無疑係不近人情,不將食客感受、健康情況放係首位,更毫無同理之心,完全冇誠意去為食客解決問題。好難想像我地當日飲到有曱甴既冬陰功湯有幾多位食客同樣中招,又或者直頭係飲左落肚而不知情!該店既衛生情況同對待客人投訴既處理手法真係令人心寒。我自己食完後第二日仲有反胃同肚痾,亦需要停工一日!所有情況均有圖片作實,亦已報食環。各位食客自求多福!

外賣自取
晚飯我地經常會叫佢地既外賣黎食,一般會揀四人餐,今次進食到一半發現湯內有曱甴,即時打電話要求退款,最後一位自稱公司營運部馬先生的人回電。我地要求好簡單,全單退款,自問合理,請問大家飲飲下湯有隻小強,全隻有觸鬚有頭有身,大家仲會食得落飯嗎?!可惜營運部馬先生態度極差,語帶調笑,捉人字虱,兜黎兜去,一直稱只能退冬蔭公湯的錢,因為小強只出現係湯內喎,更不斷要求我們把所有產品在夜晚十點大半夜把產品全數拿回分店,才能退款,毫不合理。舖頭一向野食水準可以保持,奈何衛生問題真的需要改善,已經不止一次食到頭髮、發泡膠、膠紙,今次仲有小強,加埋完全不願意處理問題,永久blacklist吧。

2018-08-25 66 瀏覽
叫左冬陰功湯海鮮金邊粉,黎左米線,說好的金邊粉呢,同職員講,佢串77話呢d就係金邊粉,仲串咀話米線係圓嫁,好明顯你地上既咪係圓既米線咯。。。最後叫佢攞去俾廚房睇先肯換返金邊粉俾我地,無見過人錯態度仲要禁差,野食又難食,想中伏可以一試
2018-08-25
2018-06-09 129 瀏覽
叫2個濕炒河 點知好乾 一d 係真係一d味 都冇 呆左 58蚊竟然可以難食到咁 完全冇味 d雞 牛好乾 又係冇味 真係好嬲 真係以後唔會再去食 勸大家唔好叫呢個河 真係真係會後悔!!!!!
2018-06-09
10 分鐘 (外賣自取)
2018-03-05 268 瀏覽
新蒲崗夜晚九點無乜餐廳仲開,唔想食翠華嘅情況下揀咗泰國人海南雞。叫咗個set dinner 喇沙扎肉魚旦湯金邊粉 - 不過不失,金邊粉唔算太入味,魚旦比較可取,好彈牙,扎肉普通,湯底味道適中。個餐加$18可以飲泰啤,呢樣我幾鐘意

個餐加$18可以飲泰啤,呢樣我幾鐘意
喇沙扎肉魚旦湯金邊粉
喇沙扎肉魚旦湯金邊粉
2018-02-11 87 瀏覽
買外賣自取海南雞飯+蝦餅+菜,返到屋企先發現佢漏咗個菜,打電話同佢講佢搵人送返俾我。之前都食過泰國人海南雞嘅其他分店,我都覺得幾好食,但呢間就真係與別不同,眾所週知海南雞飯通常都有三隻醬,紅色/豉油/薑蓉,但外賣佢淨係俾盒,陣味仲要怪怪地,雞尚算可以,除雞翼外其他都去骨。蝦餅口感還可以,但個醬有d似蜜糖,唔係泰式辣醬,感覺差d。泰國鋪頭竟然無晒馬拉盞,轉咗咸肉炒菜苗,炒出嚟碟菜仲要梅梅地。成張單兩舊水,完全below average!
海南雞飯
蝦餅
咸肉炒菜苗
外賣自取
蝦餅
2018-01-08 201 瀏覽
叫左海南雞飯。雞肉大概有7-8件, 雞肉夠滑, 有白肉位, 亦有紅肉位雞油飯幾香。有雞油的咸香味。 未至於好油, 幾好食。個醬酸酸甜甜幾醒胃, 同d 雞幾夾, 但我覺得唔加醬都好食。佢地d 檸茶好怪, 唔係檸檬味,係梅子味...不過呢度上菜幾慢....

雞油飯幾香。有雞油的咸香味。 未至於好油, 幾好食。

佢地d 檸茶好怪, 唔係檸檬味,係梅子味...

不過呢度上菜幾慢....
2017-09-13 442 瀏覽
Happy Friday 搵位好難, 唯有去啲唔使等位嘅地方,因為唔想諗食乜嘢,所以叫咗個二人套餐,第一次幫襯,其實冇咩期望,因為只有幾枱客就知道。冬陰公湯,味道可以,有蝦、番茄及勁多秀珍菇。春卷及蝦餅,春卷皮唔夠脆囗、蝦餅好味,夠蝦味及彈牙。泰式鳳爪,數量不多,味道可以。咖喱牛腩,未食前夾起牛腩覺得硬,食落都OK,我本身好鍾意食椰汁,呢個落咗好多椰汁,撈飯吃一流。忘記影個油飯,油飯唔係好油,有點味道,鍾意食濃味應該唔啱。主角去骨海南雞,雞好滑,唔食雞皮嘅我、都忍唔住食咗一件,入味好香。加$10要了一杯青檸梳打少甜、加$28叫了一個椰青。冇期望下都不錯。姐姐服務很熱誠,係本身環境比較污糟啲、地下好多食物殘渣。

春卷及蝦餅,春卷皮唔夠脆囗、蝦餅好味,夠蝦味及彈牙。

泰式鳳爪,數量不多,味道可以。

姐姐服務很熱誠,係本身環境比較污糟啲、地下好多食物殘渣。
2017-08-06 327 瀏覽
突然好想食個冬陰功湯粉 之前去過灣仔分店覺得麻麻地 所以新蒲崗分店經過好多次都無食過 今日太想食唯有博一博叫左個冬陰功湯金邊粉 賣相非常好 味道都ok但實在有啲咸 最美中不足係啲蝦 我預左唔靚但無諗過咁霉仲有天口熱叫多個柚子沙律消消暑 依個都偏咸 但勝在柚子都解渴

冬陰功湯金邊粉

柚子沙律
柚子沙律
2017-08-01 263 瀏覽
去完新蒲崗PARTY ROOM玩, 8點鐘散場有D餓...就係附近搵野食~~因為呢排都好想食海南雞!!以前元朗有間叫鄉川小廚好好食...可惜執左2個人叫左半隻雞+碟椰菜苗!雞有JELLY 雞都幾滑無骨, 但係無乜雞味醬如果可以辣多少少就更好啦,依家係偏酸少少~最近食D椰菜苗個樣都唔係一粒波果種既, 不過都夠爽口, 好食!加多個油飯 埋單就$158~因為有D唔開心無咩胃口食!結果2個人雞又食剩菜又食剩.....
去完新蒲崗PARTY ROOM玩, 8點鐘散場有D餓...
就係附近搵野食~~

因為呢排都好想食海南雞!!
以前元朗有間叫鄉川小廚好好食...可惜執左

2個人叫左半隻雞+碟椰菜苗!

雞有JELLY
 雞都幾滑無骨, 但係無乜雞味
醬如果可以辣多少少就更好啦,
依家係偏酸少少~

加多個油飯 埋單就$158~
因為有D唔開心無咩胃口食!
結果2個人雞又食剩菜又食剩.....
2017-07-20
好耐無食喇~ 😆 黎懷念下先得~ 🤓✨ 😂 初時見 menu 個鳳爪有 2隻辣辣 🌶🌶 驚驚地, 上枱出奇地零味道... 係我好彩嗎!? 😂 不過, 佢唔止唔辣, 而係完全無味 得啲水味... 係忘記了落調味汁嗎? 海南雞 味道 同嫩滑都係 keep 到嘅, 只係雞比以前細同瘦得多了... 好卦住以前大啖大啖嫩滑香雞肉喔!!!炸蝦餅合理味道, 係薄咗啲 口感爭啲咁...咖哩呢, 汁就中規中矩 而個牛腩 係韌到點扯點咬都係咬唔開嘅... 我選擇棄權...個椰子水係成餐最好味嘅, 椰香味十足 甜度剛好!個芒果糯米飯... 我真係一食啲芒果就呆掉... 一入口 要即吐番出黎... 真 係 激 酸 呀 大 佬!!! 😂😂😂 食吾到呀 梳蓮...
好耐無食喇~ 😆
黎懷念下先得~ 🤓✨

炸蝦餅合理味道, 係薄咗啲 口感爭啲咁...

個椰子水係成餐最好味嘅, 椰香味十足 甜度剛好!

個芒果糯米飯...
2016-12-22 418 瀏覽
通常比較少食泰菜,見到個裝修門面咁新淨靚仔,就食下。好耐冇食過冬蔭公,格外懷念個味道,於是就叫左個冬蔭公雞金邊粉。但我估唔到,會係咁......首先,冬蔭公湯落太多椰汁了,幾乎冇冬蔭公湯個種獨有嘅酸辣味道,好難飲。金邊粉掛湯唔係好得,我個人都唔太鍾意食,唔評價。個雞完全係雪雞,冇味,好似飲水個種冇味,而且乾到一食就變哂粉狀。碗內仲有秀珍菇,唔爽脆之餘,仲有啲醙味,碗野非常難食,食左一半就完全食唔落。唉,真係搞唔掂,可能佢其他野好食啲,但我已經冇信心再試。
通常比較少食泰菜,見到個裝修門面咁新淨靚仔,就食下。

唉,真係搞唔掂,可能佢其他野好食啲,但我已經冇信心再試。
2016-12-17 298 瀏覽
今日lunch time 過左黎食,海南雞飯要68蚊都唔平,叫左個泰式雜綿金邊湯粉,$50蚊,黎到得三粒丸,一片扎肉食水都幾深下! 粒魚蛋一咬就散開,無味,另外兩粒普通牛丸貢丸,湯底無乜特別,係個金邊粉幾有咬口,唔會太淋。不過呢個價錢真係超級唔抵,我去隔離食碗面都係30蚊,仲有杯熱檸茶,個茶濃到成杯野個味好怪,飲兩啖都唔想飲
2016-10-03 404 瀏覽
依間野之前係車仔年代,顧名思義係食車仔麵,但係區內有其他更平更抵食既車仔麵。而家就岩岩新開左間泰國人海南雞飯,就過去試下好唔好食。午市既餐差唔多由60蚊到80蚊不等,在這區既價錢算係幾貴。由於新開張,唔少人都過來一試,人潮頗多。入座後,我們是兩個人,分別叫了海南雞飯,同埋一個豬頸肉飯。很快便有野食,首先到既係海南雞飯。依個飯麻麻地,雞肉全部是雞胸肉,一塊脾肉都沒有,而且雞皮做得唔爽,醬料只有一種泰式醬而非常見嘅三色醬。如果說近80蚊嘅招牌飯是這種質素,我不如行三分鐘去街尾嘅聚寶食個40零蚊嘅海南雞飯,好食好多。豬頸肉飯算是較正常的,但份量比較少,而且豬頸肉的蒜味特重,只能算是正常可以入口,但不算好食。埋單兩個人一百二十幾蚊,每個人60蚊,我會揀去食31蚊三餸連野飲既車仔麵。

2016-09-14 367 瀏覽
其實泰國人海南雞, 之前已經食過天后同荃灣果2間!感覺都係唔錯~ 係附近打完波, 由彩虹道行去新蒲崗行經又見到大大間"泰國人海南雞, "朋友問到有咩好食, 就一於推介比佢地!4個人分別叫左海南雞飯、青咖喱雞飯、冬蔭功海鮮湯粉、喇沙魚蛋湯金邊粉同一份青木瓜絲沙律!冬蔭功海鮮湯粉就係我點既, 酸辣味適中, 仲有好多海鮮配料比你咁既價錢黎講, 相當唔錯!!食物水準都仲保持得好好, 唔會話第2間分店就第2種口味!!! good 朋友都說唔錯~~今次見到呢間仲多左d泰式小菜同海鮮, 仲有咖喱炒蟹同明爐魚食!!下次如果夜晚再黎開呢頭, 一定試埋佢d小菜同海鮮!!!!
其實泰國人海南雞, 之前已經食過天后同荃灣果2間!

感覺都係唔錯~ 係附近打完波, 由彩虹道行去新蒲崗

冬蔭功海鮮粉湯粉

咁既價錢黎講, 相當唔錯!!

朋友都說唔錯~~

下次如果夜晚再黎開呢頭, 一定試埋佢d小菜同海鮮!!!!
2016-08-27
冬蔭功海鮮粉湯粉