2019-08-03 859 瀏覽
🔺利小館一間食物精緻嘅中菜館👍🏻呢度嘅小菜較為細碟 所以價錢都會相對平D👌🏻適合肚子不大 又想試多款食物嘅朋友.焦糖排骨🐖每次幫趁小編都必點👏🏻金黃香脆嘅外皮加埋蜜糖喺面🤩非常惹味😍😍.雲吞雞🐥湯底清甜 雞就略嫌老左啲🤔雲吞皮薄多餡 蝦仁爽口🦐.乳鴿🦆熱辣辣 燒得不錯 鎖住肉汁🤘🏻.蛋白杏仁茶🥛食完正餐後最合適就係嗌返個甜品👌🏻濃郁嘅杏仁味加埋滑嘟嘟嘅蛋白 非常滋潤🥰
🔺利小館
蛋白杏仁茶🥛
食完正餐後最合適就係嗌返個甜品👌🏻
濃郁嘅杏仁味加埋滑嘟嘟嘅蛋白 非常滋潤🥰
2019-07-30 556 瀏覽
星期六下午三時左右,二人直接walkin坐下,要了兩個午市下午茶自選套餐(麵/飯+小食+飲品,$68-108)。第一個是($78。先說豬扒,外脆內軟,炸得酥脆,不乾不韌,只是有一點點厚粉;龍蝦湯底就明顯是來自罐頭湯,而且還被稀釋了,所以非常淡味,整碗麵吃到一半就停了)+芝士年糕(有3件,炸得是不錯,外面酥脆,入面軟心,雖然入面是咸味芝士,除了芝士的丁點咸味之外,整體都是偏淡)+熱羅漢果茶(還好,不會很甜,只加了少量水去中和)。第二個是($88。份量十足,但不飄香,沒有荷葉的香味,米飯有點散,味道偏咸,內裡只有少量肉粒)+沙薑鳳爪(有5件,在整餐裡最入味和美味)+圓肉雪梨茶(偏甜,要用大量的水中和才能喝)。以前來吃過一次,他們的川式擔擔麵是不錯的,但原來其他的食物就遜色了。今次結賬$182,平均每位$91,性價比有點低!

香脆豬扒龍蝦湯麵
龍蝦湯麵

芝士年糕
芝士年糕

熱羅漢果茶(還好,不會很甜,只加了少量水去中和)。
熱羅漢果茶+圓肉雪梨茶

沙薑鳳爪(有5件,在整餐裡最入味和美味)+
沙薑鳳爪

圓肉雪梨茶(偏甜,要用大量的水中和才能喝)。

2019-06-07 798 瀏覽
今日去屯門探朋友先同朋友係V City 食午餐先套餐真係幾抵有一個主食,一個小食再加一杯野飲人比較多所以搭台但都仲好闊落待應反應都好快好配合香港一般酒樓既作風1️⃣荷茶飯荷香好重,蒸得岩岩好飯都一粒粒好分明唔會痴埋一舊舊其實男人都好夠食又唔會太重味 我覺得喜出望外架 ❤️2️⃣手拍青瓜熱天食呢個都幾開胃加上有少少蒜味好快我就食晒一碟假期人多質素都冇差師父手勢好好第一次黎食都真係幾唔錯地方都夠闊有老人小孩既大家都可以考慮黎呢到食飯呀
今日去屯門探朋友
先同朋友係V City 食午餐先
套餐真係幾抵
有一個主食,一個小食再加一杯野飲
人比較多所以搭台但都仲好闊落
待應反應都好快
好配合香港一般酒樓既作風
1️⃣荷茶飯
荷香好重,蒸得岩岩好
飯都一粒粒好分明

第一次黎食都真係幾唔錯
地方都夠闊
有老人小孩既大家都可以考慮黎呢到食飯呀
2019-04-04 1003 瀏覽
今日一行六人嚟到呢度食晏…多謝同事嘅邀請雖然得一小時時間,但我們都品嘗了多款美食…燒腩仔望落精緻,得一隻手掌大小,一件一口…食落皮脆~可惜肥膏偏多,不是平時食開果種…如你喜歡啖啖油香,可多吃!燒賣蝦餃水準 Okay~燒賣肉實,蝦餃皮適中…蝦肉足夠彈牙!糖醋骨外層脆漿重手,排骨偏肥肉實~糖醋味道還可…但不夠包哂全件排骨,似係淋上去!小龍包夾起時皮不會破,厚度適中,內裹肉不肥亦有湯汁~好食!鮑汁鳳爪雖然得四隻,鳳爪蚊得軟淋炸雞全亦大大隻,脆口無得輸鐵鍋銀鱈魚都係細細粒,內裏有薯粒,初食鱈魚一粒,魚肉是暖的,食食下先由熱鍋傳熱到魚肉!味道幾好,有鍋氣夠香口,紫洋葱有甜香!牛柳粒好味,肉質夠淋,九成無筋!黃金蝦蝦肉新鮮夠爽,但蝦殼炸得不脆,咸蛋黃夠香,油左啲…整體okay蘿白絲酥,雷沙湯丸個人喜好:酥皮厚較油,饀少…麻麻!湯丸好味!
今日一行六人嚟到呢度食晏
…多謝同事嘅邀請

雖然得一小時時間,但我們都品嘗了多款美食…
燒腩仔

燒腩仔

燒賣蝦餃

水準 Okay~燒賣肉實,蝦餃皮適中…蝦肉足夠彈牙!

糖醋骨

小龍包

夾起時皮不會破,厚度適中,內裹肉不肥亦有湯汁~好食!

鮑汁鳳爪

雖然得四隻,鳳爪蚊得軟淋

炸雞全亦

大大隻,脆口無得輸

鐵鍋銀鱈魚

牛柳粒

好味,肉質夠淋,九成無筋!

黃金蝦

蘿白絲酥,雷沙湯丸
個人喜好:酥皮厚較油,饀少…麻麻!
湯丸好味!
2019-04-03
2019-03-25 762 瀏覽
星期六入屯門元朗一日遊,真係好少去到咁遠。之後去了利小館醫肚。星期六的下午都不用排隊,店員很快就為我們安排座位了。我們點了糯米雞,蝦餃,流沙奶皇包,還有一杯熱豆漿。 糯米雞比較細隻,味道不算太突出。 蝦餃皮薄餡靚, 晶瑩通透的外層包住鮮甜的蝦,好味。 流沙奶皇包, 真是有流沙的,奶黃不算太甜。 熱豆漿入口香滑,豆味濃郁。這裏的點心種類多款,可以散叫,也可以點 套餐。如果叫套餐會送一杯飲品,我就選擇了熱豆漿。 店內環境開揚坐得都幾舒服,可以一試啊!

糯米雞

流沙奶皇包

豆漿

2019-03-23
豆漿
2019-03-20 494 瀏覽
屯門v city利小館, 午市嘅 特價套餐 ,套餐包括 一個飯或者麵 ,同埋一 款 小食或者點心。仲有一杯飲品添 。飯同麵都好多選擇 , 我就選擇咗飄香荷葉飯 ,香扣豬腳仔 飲品嘅羅漢果茶。 荷葉飯有一陣清 新嘅荷葉香 。豬腳仔就甘香嫩滑。 羅漢果茶就非常潤喉 。 下次再嚟都會試下其他嘢。
2019-03-20 416 瀏覽
今天早上到屯門V.city購物,行至12時左右肚餓了。剛巧經過利小館開門營業,店員在門外很友善招呼我入內,店内食物款式很多供選擇,但我點了個套餐,主菜是荷葉飯,配豬腳仔,飲品就是紅棗雪梨茶。真是一個很不錯的午餐,值得推介。

2019-03-16 263 瀏覽
一向都鍾意黎利小館食飯(之前都有寫過好評)但最近真係越黎越唔掂!!😡😡😡😡😡份量少左勁多🙄🙄🙄🙄係少到唔可以接受$3X蚊既鳳爪得4隻 仲要係半邊黎😡😡😡😡一上枱我以為係人地食淨既😑😑以前唔係咁起碼都有8隻既半邊⬇️以前係咁⬇️XO醬蘿蔔糕份量都係少左但尚可接受奶王包同之前一樣都係3個不得不提 員工既服務態度係幾好現場都有人投訴份量少服務員都好無奈 但都會聆聽顧客意見 態度好好👍🏼👍🏼
一向都鍾意黎利小館食飯
(之前都有寫過好評)
但最近真係越黎越唔掂!!😡😡😡😡😡

現場都有人投訴份量少
服務員都好無奈
但都會聆聽顧客意見 態度好好👍🏼👍🏼
2019-03-10 163 瀏覽
不抵食我的下午茶下午茶食得多。食到把鬼你見過?我果日帶bb去食。由於揹起bb食野時總想鬆一鬆bb點知比張2人枱。又不是爆場。一點招呼都沒。原來有下午茶。不問都唔比紙你。我隔離果個直程比qr code點餐有折。下午茶不適用。我點了一個小龍包+擔擔麵+豆漿。豆漿沒有豆味,小龍包尚可。擔擔麵兩啖ko沒肉末味。他們同事們不會理你。你不用問他加水。水都不多一口。整體而言一試就夠。水準都一般。出去第二間好過。真不值推介
不抵食我的下午茶
下午茶食得多。食到把鬼你見過?
豆漿沒有豆味,小龍包尚可。擔擔麵兩啖ko
整體而言一試就夠。水準都一般。出去第二間好過。真不值推介
2019-03-07
2019-01-27 491 瀏覽
同屋企人食飯唔使擇日嘅,只不過有D食店其實又要有藉口先會入去食,就好似呢間咁……首先要講嘅係,佢可以用WeChat落單,有95折,用銀聯咭找數再95折,如果你仲係樓上或隔離屋院住,有住戶咭再9折。哈哈!講番食! 事關佢碟碟都細細碟,所以可以叫多幾款餸試下。阿媽話已經冇乜邊度有白雲鳳爪食,所以佢一見到呢度有就第一時間話要叫黎食。跟住有砂窩雲吞雞,雲吞皮好滑,個湯好甜,舊雞煲完都仲有D味,唔會好"鞋"。蝦醬芥蘭炒爽肉D蝦醬炒得唔多均勻,有D 好鹹有D就啱未,所謂爽肉係豬頸肉,堅係爽。梨山醬汁排骨煲個醬都幾"傑"身,少少甜味但唔膩,反而我覺得D豬肉偏瘦,料頭除左有薑蔥蒜仲有2舊薯仔。金蒜乾貝蛋白炒飯炒得幾爽身,飯粒粒分明,食到底個碟冇油,幾好。鐵板風味比目魚粒好好味,佢首先煎香咗嚿魚,再加番個汁,香口又好味。椒鹽魷魚鬚唔覺有椒鹽,個炸粉漿係鬆身嗰隻,唔係脆硬果隻,只食到魷魚本身嘅爽同甜。芒果布甸D芒果味好濃,都算滑。栗蓉西米焗布甸,估佢唔倒又幾好食喎,栗蓉食食下都會食得到栗子粒,唔係超甜果隻, 熱辣辣,正!楊枝甘露又係超多芒果肉,唔錯!最美中不足嘅係叫左七味豆腐點知話賣晒,冇得食。

講番食! 事關佢碟碟都細細碟,所以可以叫多幾款餸試下。

芒果布甸D芒果味好濃,都算滑。

楊枝甘露又係超多芒果肉,唔錯!

最美中不足嘅係叫左七味豆腐點知話賣晒,冇得食。

2019-01-26
2019-01-07 483 瀏覽
-絕對係精緻嘅晚飯小菜, 啱曬我呢啲懶人唔想煮飯,食得輕巧啲。就算兩個人都好容易叫餸、又可以叫到好豐富。 仲有就係叫餸都可以叫到平時飲茶嘅點心咁。 鮑汁鳳爪、咖哩海鮮炒飯、四味椒鹽豆腐...... 正!!!__________地址:屯門V City 商場MTR層37號舖

__________

地址:屯門V City 商場MTR層37號舖
2019-01-06 404 瀏覽
今天想吃中菜的慾望很大,所以就選了利小館,比較多選擇,不但有點心,燒味,粉麵,小菜都有。乳鴿,小籠包,脆春卷,擂沙湯圓,叉燒包。乳鴿熱辣辣,皮很脆,一咬下去,肉汁很多。小籠包,皮薄多汁,每次都必定會叫的。春卷很脆,蝦很彈牙,一口接一口。擂沙湯圓,我覺得有點太甜,太膩。叉燒包,包皮很軟,q彈。
乳鴿,小籠包,脆春卷,擂沙湯圓,叉燒包。
乳鴿熱辣辣,皮很脆,一咬下去,肉汁很多。

小籠包,皮薄多汁,每次都必定會叫的。

春卷很脆,蝦很彈牙,一口接一口。

擂沙湯圓,我覺得有點太甜,太膩。

叉燒包,包皮很軟,q彈。
2018-12-08 537 瀏覽
好小入屯門行街,昨午去開攞跑手包順便係屯門站商埸行吓,見有間叫利小館食店,門口介紹有下午茶套餐,裡面裝修幾企理,入去試,服務員放低餐牌,原來係利苑集團,貴為米芝蓮星級品牌,應該有保証,叫左豬骨湯豬扒烏冬,可配附有2件棗皇糕和飲品香檸薏米水,豬骨湯底好甜入晒味,豬扒炸得金黃,肉質外脆内軟, 恰到好處,烏冬滑滑,紅棗糕甜甜地帶煙煙靭靭,香檸薏米水健康飲品,啱晒運動的我,整體確是高質下午茶
2018-12-07
2018-12-05 305 瀏覽
平時都好鐘意食中餐呢到又可以食點心 又可以食餸選擇比較多元化份量唔大 兩個人黎食都可以叫到多d唔同既野味道幾好 而且價錢都好合理焗飯 點心 質素幾樂好所以平時耐唔中都黎幫襯下
平時都好鐘意食中餐
呢到又可以食點心 又可以食餸
選擇比較多元化
份量唔大 兩個人黎食都可以叫到多d唔同既野
味道幾好 而且價錢都好合理
焗飯 點心 質素幾樂好
所以平時耐唔中都黎幫襯下
2018-11-28 420 瀏覽
利小館,以前多惠顧多次,感覺上食物好吃,但服務一般。今天再一次進來,都是想吃一些點心而已。最大的改進,是今次可以用wechat下單,無須經人手服務,十分方便,而且自己下單,還有九五折優惠。傳送食物單後,正在懷疑他們是否收到,已有服務員為我們捧來了蜂巢芋盒和XO醬炒蘿蔔糕,跟住陸陸逐逐,蝦餃、小籠包和香檳汁焗海鮮飯都相繼到達了。小館不一定要客人喝茶,也有現代不同新式飲品可供選擇,但吃中式點心,沒有茶相伴,始終不是味兒,我叫了安溪鐵觀音,可是,來的原來是茶包,也不打緊,泡了茶包,十分鐘也未出色,原來水未夠滾。最值得一讚的,是XO醬炒蘿蔔糕、蝦餃和小籠包。XO醬炒蘿蔔糕,夠鑊氣,有蘿蔔的清甜味,配以XO醬,濃和辣味之中帶有清甜味,好吃!蝦餃和小籠包,皮薄餡靚,蝦餃內爽甜,小籠包多汁。蜂巢芋盒和都頗好味。蜂巢芋盒,可能做好之後,放得太久,外皮已變硬,扣了分,但芋香仍在;香檳汁焗海鮮飯,頂上外層獻汁熱騰騰,可惜裡面炒飯較咸較硬。最後要提的,小舘已是人手已不足,客人用wechat自己下單,算是不錯的決定,但每次到來,總是缺少牙簽供應,每次都要開聲問取才有,十分不便,這也加重服務員的工作量,為何枱面

安溪鐵觀

南翔小籠包

香檳汁海鮮焗飯

最後要提的,小舘已是人手已不足,客人用wechat自己下單,算是不錯的決定,但每次到來,總是缺少牙簽供應,每次都要開聲問取才有,十分不便,這也加重服務員的工作量,為何枱面不提供牙簽呢?
2018-11-26
南翔小籠包
  • 蝦餃、小籠包、XO醬炒蘿蔔糕