今日搵Openrice想睇下有邊間抵食既韓燒,我見食評講到呢間韓燒好差咁:  話佢服務差,食物差....之類;但今日我去試完之後,我覺得員工服務好好,特別有個高高瘦瘦既長髮靚女好勤力好好服務好好禮貌好細心,會留意到客人有什麼需要及時幫忙,十分謝謝您 ;另外,食物質素好好,每樣都好好味,牛仔骨牛肉牛舌豬肉最好味,lunch真係好抵食,下次會再去$68任選3種肉類or海鮮(份量多),有生菜提供同3樣泡菜,包1支飲品
2017-03-23
生日
  • 牛仔骨
  • 牛肉
  • 牛舌
  • 豬肉
2016-07-09 7231 瀏覽
訂7點3個人食,好似倒垃圾咁俾你,侍應全程西面,好似我做錯事咁,食得1個半鍾頭都唔知好唔好食,倒落去一樣,咁不如煮杯麵買啤酒係街食,都唔洗1個半鐘。最後食咗1小時25分個侍應走嚟同我講下面好多人等,可唔可以交枱?我雪糕都冇食咗要走!點解要俾錢玩自己呢?我腦浸水嗎?一定冇下次了!!!
2016-06-05 9706 瀏覽
=_,=終於肯去吃韓燒,,這間任食時間為1.5小時w確實有點短的時間,,1坐到位置,,員工就倒蛋漿,,爐邊蛋O.O超有趣!!!看著慢慢地熟透((中間是微熟,,超級好吃,,可以加點芝士煮,味道更好!!食牛肉+爐邊芝士正到><(爐邊芝士提供1份,,每次再點就需+$3)這間烤牛肉超棒,,醃得入味,,仲有一定要食烤牛舌!!!!!((薄薄的,,爽口,,好耐無試過瘋狂吃肉=/////=PS:有烤生豪供應w稍滿足呢如果1次點選多款食物,,其份量會比較小,,單點1-2款,,,份量會較多,,上菜速度有點慢的說0.0不過服務態度很好,,自動地換爐((不用要求,,而且很快速!!服務員真係韓國人@/@感覺稍親切,,他們能聽懂大部份廣東話w環境也坐得很舒服,,這間真係真的超好吃,,,還吃得很飽0.0v
=_,=終於肯去吃韓燒,,
這間任食時間為1.5小時w
確實有點短的時間,,
1坐到位置,,員工就倒蛋漿,,
爐邊蛋O.O超有趣!!!
看著慢慢地熟透((中間是微熟,,
超級好吃,,可以加點芝士煮,味道更好!!
食牛肉+爐邊芝士正到><
(爐邊芝士提供1份,,每次再點就需+$3)
這間烤牛肉超棒,,醃得入味,,
仲有一定要食烤牛舌!!!!!((薄薄的,,爽口,,
好耐無試過瘋狂吃肉=/////=
PS:有烤生豪供應w稍滿足呢
如果1次點選多款食物,,其份量會比較小,,
單點1-2款,,,份量會較多,,
上菜速度有點慢的說0.0

不過服務態度很好,,
自動地換爐((不用要求,,而且很快速!!
服務員真係韓國人@/@
感覺稍親切,,他們能聽懂大部份廣東話w
環境也坐得很舒服,,

這間真係真的超好吃,,,還吃得很飽0.0v
2016-06-01
  • 烤牛肉
2016-05-30 7264 瀏覽
雖然現在已經深夜了,但我仍是忍不住要把我今天到"BBQ 7080"的用餐經歷及食評與大家分享一下,可能是今天太興奮吧!這次是我第一次寫食評,認真的說,十分興奮。長話不多說,立刻說說仍在腦中的食評。這店是以放題形式來點菜的,即是想吃甚麼便吃甚麼。上至已經煮好的冷麵、韓式年糕、大醬湯,下至未煮的肉、肉、肉、肉、東菇、薯片(極度推介各位試試)、茄子,甚至是烤蠔,也可以點。飲品方面,當然是自由飲,應該不會有放題形式做的餐廳會限制客人飲飲品(因為飲品又平宜又可以在肚中佔一空間)當然,同行的朋友一開始已經不斷點肉、肉、肉。可惜,對一個不太好肉的我來說,是有一點兒太多。不過,他們也很貼心地點了一兩碟蔬菜。該碟蔬菜上有我寫出的東菇、薯片、茄子。這都是我推介的,畢竟我都是喜歡吃菜的。以下來,我會說一說這三樣蔬菜。東菇:起初忘了先在背上切好一個十字再燒,至用餐中期也記起。本來東菇的水份比較多,切上來的時候,已經有水溢出來,放到鐵盤上烤一烤,菇味散發了出來。我可惡的朋友竟然不管三七二十一夾了第一粒。好在,我烤了數粒。食下去,表面雖然都烤得較乾,但菇味卻很濃,好吃。而且,中間的地方亦保留了原本不少的水份。愛吃

東菇:起初忘了先在背上切好一個十字再燒,至用餐中期也記起。本來東菇的水份比較多,切上來的時候,已經有水溢出來,放到鐵盤上烤一烤,菇味散發了出來。我可惡的朋友竟然不管三七二十一夾了第一粒。好在,我烤了數粒。食下去,表面雖然都烤得較乾,但菇味卻很濃,好吃。而且,中間的地方亦保留了原本不少的水份。愛吃蔬菜果真有褔~~

茄子:主要是朋友烤好,我再夾的,由於是用鐵板烤的關係,茄子身上有一條條烤過的紋,看上去已經令人食指大動。燒好了,夾起來吃,一陣很濃郁的茄子味充滿整個口腔,當時,你會有一種很滿足的感覺,而且,這裡的茄子比較甜,是比較新鮮的那種甜,不是那種平常白沙糖的甜。

薯片:其實是薯仔切成的,這店以一片片的形式送上。平常覺得薯仔很飽肚,食放題自助餐都不會吃澱粉質食物的我,第一次覺得這薯片可以一次。薯片烤好後,樣兒有一點兒焦。吃下去,很像一包包買回來的薯片喇,不過這薯片又健康,又好吃,還不會怕吃得太多會肥。
其他肉類的,各位不妨自己親身到場發掘一番。因為林林總總不同肉類也有,總覺這裡的菜比較突出便是了。
另,這裡的工作人員是十分好客及有禮的。在你燒肉時,他們會提提你如何可以燒得較好,而且還會幫忙打肉剪開。感覺,有一點飄飄然便是了。

題外話/補充資料: 用餐後,沒有肚痛。(我想,十次有九次吃放題的食物也會肚痛) 員工服務態度很好,劉華廣告不是說他們的。
2016-05-29
  • 蔬菜
  • 烤蠔
  • 牛舌
  • 肥牛
  • 大醬湯
  • 冷麵
2016-04-21 7419 瀏覽
是咁的,4月1號已經打左去餐廳訂位,訂尋晚18:30,問得好清楚係確實食2小時任飲任食,即係可以食到20:30既,價錢係198+10%咁好啦,尋晚18:30去到,職員話依家由2小時任食改為1.5小時任食,但係餐廳從來冇打過黎CONFIRM BOOKING,去到又話改左任食時間,完全冇任何既通知,都算! 都諗住接受,但係因為2個友人未到,趕緊過黎,我地就同職員表示可否遲10分鐘入座,以入座時間計1.5小時,但職員竟然話:「你依家入去同遲10分鐘入去,都係食到20:00。咁你BOOK枱係18:30丫嘛,咁咪食到20:00走囉。」從來未試過有餐廳限時係由訂枱時間計,乜唔係由入座時間計既咩? 同埋我地18:30準時到,都係想等齊人先入座,先計時,以訂枱時間計真係聞所未聞,依家食燒肉呀,1.5小時已經好趕,仲要逼我地由訂枱時間計,但又完全冇任何通知,係咪咁樣呃客呢? 之前睇過呢間餐廳D食評,都有類似情況發生,但人地係話假期前夕所以先改,但係依家係星期三平日夜晚喎,仲要餐廳未FULL架喎,仲要職員冇任何通知喎! 係咪咁樣做生意呀? 如果覺得2小時放題會蝕俾D客既話,就唔好係接BOOKING既時候話

咁好啦,尋晚18:30去到,職員話依家由2小時任食改為1.5小時任食,但係餐廳從來冇打過黎CONFIRM BOOKING,去到又話改左任食時間,完全冇任何既通知,都算! 都諗住接受,但係因為2個友人未到,趕緊過黎,我地就同職員表示可否遲10分鐘入座,以入座時間計1.5小時,但職員竟然話:「你依家入去同遲10分鐘入去,都係食到20:00。咁你BOOK枱係18:30丫嘛,咁咪食到20:00走囉。」從來未試過有餐廳限時係由訂枱時間計,乜唔係由入座時間計既咩? 同埋我地18:30準時到,都係想等齊人先入座,先計時,以訂枱時間計真係聞所未聞,依家食燒肉呀,1.5小時已經好趕,仲要逼我地由訂枱時間計,但又完全冇任何通知,係咪咁樣呃客呢? 之前睇過呢間餐廳D食評,都有類似情況發生,但人地係話假期前夕所以先改,但係依家係星期三平日夜晚喎,仲要餐廳未FULL架喎,仲要職員冇任何通知喎! 係咪咁樣做生意呀? 如果覺得2小時放題會蝕俾D客既話,就唔好係接BOOKING既時候話可以食2小時啦!

職員態度仲要串串下,一D笑容都冇,好似唔想我地幫襯咁。所以我地最後如佢所願,即刻走人!

2016-04-20
2016-04-12 4866 瀏覽
2月尾喺facebook見到優惠BBQ7080竟然有任食!?😱😍於是打左幾日電話 想book位(打左幾日電話唔通)終於打通book左3月24號8點半 2位 198加1 食2個鐘😛😝點知早一日晚收到電話通知因為節日前夕 有所更改話改218加1 1個半鐘😰😰(算啦都預左時間去) 佢地有2張紙揀(1張火鍋 1張燒烤)得1個半鐘 我決定燒烤算 基本上肉我都叫左仲叫左少少海鮮類野飲自己拎 爐邊蛋生菜配菜 都任fill即使忙 員工都nice既1個半鐘 密密食 冇停過 就夠鐘依個價錢 不過不失啦😐*都係鍾意單點多啲 食物品質會好好多*
2月尾喺facebook見到優惠

BBQ7080竟然有任食!?😱😍

於是打左幾日電話 想book位

(打左幾日電話唔通)

終於打通book左3月24號

8點半 2位 198加1 食2個鐘😛😝

點知早一日晚收到電話

通知因為節日前夕 有所更改

話改218加1 1個半鐘😰😰

(算啦都預左時間去)
佢地有2張紙揀(1張火鍋 1張燒烤)

得1個半鐘 我決定燒烤算

依個價錢 不過不失啦😐

*都係鍾意單點多啲 食物品質會好好多*
2016-03-24
2016-04-04 4042 瀏覽
呢間韓燒新開果排都有去食,係好食,但都覺得有少少貴。呢排有個放題優惠,午市一小時任食都只係$88,梗係要去食啦。 點定餐之後會有幾碟前菜,泡菜可以任加,個人覺得呢度啲泡菜幾好食。爐邊有芝士同蛋,都係任加,不過其實一個鐘時間都唔會加到幾多次。我地叫左五花肉,芝士腸,冬菇,陽光調味薄切牛肉。因為得兩個人,費事晒就唔叫咁多,不過都已經好飽。另外我地仲叫左個豆腐湯,都好好味。陽光調味牛(唔太記得實際個名)好好食,係甜甜地既味,如果唔係已經好飽會再叫。比我地燒到燶晒XD另外我地仲叫左八爪魚仔,都好好食,又快熟,又鮮味。再做promotion實會再去食!
泡菜

比我地燒到燶晒XD
八爪魚仔
另外我地仲叫左八爪魚仔,都好好食,又快熟,又鮮味。

再做promotion實會再去食!
2016-03-08
泡菜
八爪魚仔
2016-04-03 2415 瀏覽
北江。妹幾乎每個星期都要食餐好西先安樂甘岩落堂冇野做,見7080最後一日88蚊任燒甘緊系狗衝去食,今次北江。妹仲帶埋毒拎去食牙。食晏時間比想像中多人 睇泥88蚊加一真系好抵甘一坐底就即刻寫紙同攞野飲。北江。妹系好中意食五花腩同牛利,亦都推介大家去食既款式算系多既 豬牛雞有吾同部位,又有生蠔墨魚等既海鮮,吾錯吾錯甘略略講下叫左啲咩 五花腩 豬頸肉 豬皮 牛利 牛肉粒 牛肋骨 雞肉 生蠔 墨魚 熟食就叫左海鮮煎餅北江。妹本來以為任食嘅韓燒都系普通質素,但又有驚喜喎^_^ 豬頸肉系超好食 其他都做到出面單叫嘅水準。而毒拎就醉曖雞肉,醃得好入味不過生蠔就有啲難熟,個殼太厚 同埋海鮮煎餅有啲燶同埋尼度有爐邊蛋,但北江。妹叫左三次先有oppa 幫我地加 其實佢只系擺系廚房門口 近既話自己拎都可以^_^總括講都值得一試 晚市188兩小時都好吸引 如果再有promote 就好lu
北江。妹幾乎每個星期都要食餐好西先安樂

甘岩落堂冇野做,見7080最後一日88蚊任燒

甘緊系狗衝去食,今次北江。妹仲帶埋毒拎去食牙。

食晏時間比想像中多人 睇泥88蚊加一真系好抵甘

甘略略講下叫左啲咩

不過生蠔就有啲難熟,個殼太厚 同埋海鮮煎餅有啲燶

五花腩
2016-03-31
五花腩
  • 豬皮
  • 牛肋骨
  • 燒牛肋骨
2016-03-06 4508 瀏覽
上網睇到廣告介紹$88一個鐘任食韓燒 而之前都聽過朋友推介BBQ7080 咁平唔係唔試呀!不過我打左20次電話先有1次有人聽,book位都幾麻煩,終於book左星期六12:30!開頭得幾枱人,慢慢都坐左8成滿,見到張order紙,種類都頗多,因為得一粒鐘,所以都叫晒自己想食既野,上菜非常快而且無漏單,抵讚!逐樣講先,厚切五花腩,唔特別好食,肉質偏鞋,不過唔多肥膩,只是不及係韓國咁好食。而薄切豬片會嫩身d,都幾好。豬頸肉油脂多,彈牙,幾爽口!大塊梅頭豬扒就麻麻地,肉太實,太鞋了!辣雞肉串好惹味,不過唔鐘意食辣就叫返原味,因為都幾辣!薄牛舌好爽口,即使煎耐左都好好食,唔會硬!腸仔唔好食,好咸,但厚切午餐肉超好食,煎一煎,少少燶,脆口!海鮮方面有蠔,魷魚,八爪魚,魷魚比較出色,同蒜片一齊炒爽口好香!爐邊蛋再加芝士粟米,唔洗講,一定好食!熟食方面,只叫了泡菜煎餅,炒粉絲,拉麵,泡菜鍋!泡菜煎餅一開四件,內有少少海鮮,唔會麵粉過多,幾好!炒粉絲好爽口,但好像落了好多油!拉麵就係平時韓式公仔麵,唔會唔好食啦!推薦泡菜鍋,d泡菜煮得好林好入味,又有少少豬腩肉同豆腐,好味!飲品方面,全部都是有汽飲品同

爐邊蛋再加芝士粟米,唔洗講,一定好食!

飲品方面,全部都是有汽飲品同啤酒,如果可以無汽飲品就更好了。

雖然標明任食一小時,當還有大概20分鐘,店員就說last order,然後我地就繼續燒,之後就叫我地埋單,但都無趕我地走(可能未滿座),我地最後燒晒d野,食左一個半鐘先走,所以都幾正!

店員服務好好,有禮貌又幫手!
  • 泡菜湯
  • 泡菜煎餅
  • 五花腩
2016-02-20 5729 瀏覽
是次1行4人朋友飯聚,朋友選擇了山林道的bbq 70 80 聽朋友說以前食時並不是任食的,而現在是2小時任食實在便宜很多 ,有韓燒及火鍋,這次我們只吃了韓燒,質素大家都覺得很好
帶子
牛肉
生蠔
  • 五花腩
2016-02-03 6197 瀏覽
韓國文化席捲亞洲,韓劇化妝品服裝成為生活一部分。韓食火乘風勢,遍地開花。其中最吸引我嘅都係韓式燒烤,啖啖肉。今晚試其中一間分店眾多嘅連鎖店。 餐廳行新潮路線,裝修簡潔光猛,枱面天花同餐具都銀光泛漾,SO METALLIC!見微知著,餐廳雖然係主打燒烤,但所有牆身枱面座位都一塵不染,唔會黐笠笠,可見管理得宜而且廳面整齊有序,眼前一亮。餐廳有一半客人係韓國人,連同鄉都幫襯,食物應該夠地道風味。 「雁喇吖嘥唷~」之聲響徹全場,不絶於耳,覺得我哋好受重視,氣氛好熱鬧餐廳有一半侍應係韓國人,據經理講,係來自南韓,嚟香港過WORKING HOLIDAY嘅年青人。韓藉侍應勤快有禮,安排入座後即時奉上前菜同麥茶好細心介紹餐牌,詳細講解每個套餐嘅內容,令我哋受寵若驚,可能香港一向只講求效率,少見咁有耐性同細心嘅服務。既來之則安之,見佢好有信心同誠意咁介紹,就決定點一份二人套餐。 二人燒烤套餐$698點餐之後,侍應熟練敏捷咁奉上生菜籃同喺烤爐坑上注入蛋漿同粟米芝士碎。套餐分烤肉生料同熟食,其實份量頗大,夠三個人食有餘。 泡菜煎餅薄薄一片煎得乾爽,無多餘油

位上前菜
前菜
任飲麥茶

二人套餐
爐烤粟米芝士、蛋卷

二人燒烤套餐$698

煎泡菜餅、韓式炒粉絲、石鍋什錦飯

泡菜煎餅

薄薄一片煎得乾爽,無多餘油份,泡菜味濃,少少辣刺激味蕾。

韓式炒粉絲

粗粉絲完全吸收醬油味,配菠菜、蛋絲撈匀食,惹味爽口。

石鍋什錦飯

石鍋上枱夠熱,將紫菜、甘筍絲、生雞蛋、豬肉絲,菠菜,芽菜同翠玉瓜加韓式甜辣醬撈匀先食,鍋邊仲有少少飯焦,味道同口感複雜豐富,食完覺得唔夠喉𠻹

食緊飯不忘烤肉。餐廳有特別設計,每枱獨立嘅抽油煙機,食完餐飯都唔會成身油膱味。
套餐包括最受歡迎嘅款式。

首先燒嘅係五花腩,同其他韓國燒烤唔同,豬腩肉係厚切,灑上粗鹽調味,成片燒完再剪,厚切食落更彈牙同JUICY。
烤韓國鰻魚、燒牛排骨

套餐好抵食,有原條鰻魚咁滯👍
燒鰻魚來自韓國,油脂豐富,燒熟後肉質細嫩,真係是日驚喜。

據雜誌訪問透露,呢間餐廳大厨處理牛排肉,係用韓國羅州市新高梨、菠蘿、洋葱、薑、蒜同黑椒,打成蓉去醃制,一來可增添甜味,梨肉酵素更可以軟化肉質,令牛排肉更入味同鬆化。牛排骨上枱時𠝹晒斜紋,捲起好似張棉胎咁,攤開啱啱好可以放上燒烤爐。今日一試,又真係甜甜哋同好鬆化喎。

牛舌薄切乾爽,食落彈牙,點少少醬油已經好美味。

韓國MANKOLI酒

醇麴堂韓國農酒/KOOKSOONDANG WHITE DRAFT MANKOLI$100

有餚豈可無酒?正當食到唔止暖笠笠,直頭焮翕翕之際,問吓醒目侍應有咩好介紹,佢介紹飲呢款韓國農酒,話食燒肉時再凍飲,風味一流。之後奉上銻酒碗,再搖匀酒樽倒酒。酒色呈乳白色,所以有人叫呢款油做濁酒。入口充滿米香,但又唔似中國米酒咁搶喉,原來酒精只有6°,多飲都唔怕醉
一聲乾杯,半碗米酒入口,無晒熱氣油膩,解渴回甘,難怪睇韓劇,食燒肉除咗啤酒,就係飲農酒,果然係天作之合。

開心嘅時間過得特別快,喺充滿笑聲同韓語嘅餐廳,大杯酒大塊肉,感受韓國風情,體驗地道韓式燒烤,埋單時,我哋用生澀嘅韓文講聲MA-SI-SEO-YO,期待下次再嚟盡情食

2016-01-11
  • 石鍋什錦飯
  • 韓國農酒
  • 韓式炒粉絲
2015-11-23 7355 瀏覽
尖沙咀的食市很多,而天氣轉涼不少,選燒烤餐廳都不錯!今日跟男子組食飯,要食就緊係選擇烤肉類啦!米酒makokli cocktail $178因為我地都睇開韓劇, 好多時對劇中嘅米酒特別有興趣, cocktails一jug上, 酒精以果汁中和, 飲到停唔到口!先點一個細嘅試試, 甜甜地易入口, 味道都唔錯! 後尾都點咗個大嘅再飲多次。烤牛排骨 $238牛排骨將肉切成滕笆狀,令醃製更入味,肉都很鬆化,亦唔似用梳打粉醃過, 所以口感超好, 來到一定要點的!!烤辣醬五花腩 $128仲可以係邊到搵咁靚嘅五花腩? 數清楚! 一共有七層!! 煎到一面脆身再反轉, 耐心煎一陣再剪開, 將每邊平均烤熟, 見到油脂氣泡不停係表面躍動, 忍唔住唔包生菜就直接放入口, 羶味好香, 表面的辣醬好惹味.烤鰻魚 $136鰻魚是我其中一種最愛的,因為有醬汁用錫紙包着就不會痴底,鰻魚肉嫩,味道不錯烤韓國生蠔 $118最好的食法將生蠔烤一刻,岀現奶白色的氣泡就可以享用啦,用質鮮甜可不用加醬汁!!傻瓜朋友仔就生吞下了 店員說可以的,但最好烤過才吃烤特級雪花牛肉 $238雪花牛肉也是一定選擇的,牛肉鮮紅,輕輕一燒就可以,脂肪
尖沙咀的食市很多,而天氣轉涼不少,選燒烤餐廳都不錯!
今日跟男子組食飯,要食就緊係選擇烤肉類啦!
米酒makokli cocktail $178
烤牛排骨 $238
烤辣醬五花腩 $128
烤鰻魚 $136
烤韓國生蠔 $118
傻瓜朋友仔就生吞下了 店員說可以的,但最好烤過才吃
烤特級雪花牛肉 $238
雪花牛肉也是一定選擇的,牛肉鮮紅,輕輕一燒就可以,脂肪分布平均! 十分滿意
冷麵 $78
推介大家食完燒肉後可以點個冷麵降降溫,店員會幫手剪開麵條,方便食客分享,醬油湯底帶少許咸味,配青瓜絲清涼感覺,有如一陣涼風吹過一樣
最後店家會送上香口珠等給食客享用的,很貼心
BBQ 7080星期一至日: 16:00 - 01:00
尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈1樓
Tel: 2735 2099
分店: 太子、天后、旺角、銅鑼灣
2015-10-26 7291 瀏覽
朕好似好耐未食過高麗燒烤,所以今日就專登自己一個黎呢間BBQ7080試下,一入門口就俾個公仔嚇一嚇 朕,可怒也!上到去都幾闊落,不過油煙比較大,畢竟燒烤油煙真係在所難免,朕一坐低,店小二就奉上四小碟。人人黎到都係燒肉食,朕就唔會咁膚淺,朕要燒海鮮!海鮮拼盤上枱,份量十足,有鮑魚,生蠔,元貝,蟶虸,花甲同埋魷魚,用料新鮮,最緊要係有高麗店小二服侍,唔使自己落手咁辛苦,真係坐定定,有得食。鮑魚軟彈煙靭,元貝蟶虸鮮甜,魷魚爽口,成個拼盤都鮮味十足,一個人食哂,大滿足!!!-----完-----
四小碟
人人黎到都係燒肉食,朕就唔會咁膚淺,朕要燒海鮮!
-----完-----
2015-09-20
再次走進尖沙咀韓國街, 但今次穿越整條韓國街走到近佐敦的BBQ 7080.我和朋友在6點幾到達, 沒有人龍, 太好了!環境真係好有韓國地道餐館的感覺, 牆上的畫作十分精細, 生動又有趣!最欣賞坐的凳是空心的鐵筒, 可以打開蓋放個人隨身物品, 燒得都輕鬆D~剛坐下, 待應生便開始派給我們每人一客醃洋蔥絲和凍豆腐, 我都幾鍾意呢個餐前小食.有紙巾和濕紙巾, 方便用餐完畢的清潔工作~枱上還有自家製麵豉醬, 都幾好味, 淨食有點鹹.原本以為會有芝士粟米Refill, 但原來只有泡菜和豆角、芽菜和燒菇等小菜提供. (類似喜來稀肉喔)好彩泡菜都真係幾好食, 一開始微辣, 食食下都幾辣, 食番夠本,朋友們都在燒肉呢, 她們點了五花腩和豬脊肉, 食到律律有味~主食點了煎海鮮蔥餅, 雖然外型細, 但蛋漿好濃厚, 而且每一口都有海鮮的滋味口感! 不錯! 少辣~呢個水冷麵附有醋, 但我覺得唔係特別好食, 味道一般, 可能麵不夠凍.待應生很有禮貌, 而且會幫我們燒肉呢, 服務夠親切.愈食愈多人, 果然吸納不少忠實粉絲來撐場~
我和朋友在6點幾到達, 沒有人龍, 太好了!
有紙巾和濕紙巾, 方便用餐完畢的清潔工作~
枱上還有自家製麵豉醬, 都幾好味, 淨食有點鹹.
待應生很有禮貌, 而且會幫我們燒肉呢, 服務夠親切.
愈食愈多人, 果然吸納不少忠實粉絲來撐場~
  • 煎海鮮蔥餅
2015-10-07 6189 瀏覽
好友瑞瑞有一群朋友遠從國來來玩,為了一盡地主之誼,我們帶他們到平時大家聚餐最愛去的7080!一進去首先被它特殊風格的室內設計吸引!好多不同的壁畫都是韓國的電影海報,有些還好像真的一樣,人物畫栩栩如生!晚上七點半可以說是高朋滿座!店裡的客人各國的人都有,還有可以遠遠地聽到韓國人大聲的喝酒聊天!真是一個非常道地的韓國料理!還沒有點菜桌上就已經放滿了滿滿的小菜!有泡菜,豆芽,好多不同的小菜,都可以不斷的加!韓國料理就是要吃小菜阿~好多不同的肉類,因為今天好友瑞瑞要請客!我們就一直點點點!乾杯!純豆腐辣湯,裡面好多不同的料,豆腐,洋蔥,整體的味道非常濃郁!湯喝起來順口又有濃濃泡菜味,湯頭非常的濃郁,讓人想要一口接著一口!其中豆腐的口感讓人印象深刻,非常的滑嫩順口,不只是細緻而已,真的是非常特殊的口感,讓人想一口接一口!煎海鮮蔥餅的口感非常的豐富,餅皮酥脆,中間的餡料有不同的海鮮,配上泡菜的調味,口味很到味,吃起來非常的過癮!煎泡菜餅和海鮮聰餅有著異曲同工之妙,有點忘記是那一個會辣,會辣的那個也是超好吃,有著不同的調味,餅皮的部份比較類似,都是又酥又香!韓式炒粉絲有著清爽的口感和有芝麻味的調味,
好多不同的肉類,因為今天好友瑞瑞要請客!我們就一直點點點!
乾杯!
煎海鮮蔥餅
煎泡菜餅
韓式炒粉絲
韓式炒粉絲有著清爽的口感和有芝麻味的調味,吃起來非常的開胃也有麻油的香氣溢出!非常的簡單卻又引人入勝!
烤特級雪花牛肉
烤特級雪花牛肉算是我們點的菜當中單價最高的,但也不意外,畢竟高級的雪花牛肉所費不貲,份量也相當的大,如果烤肉的時候不太知道怎麼烤,可以請韓國的帥哥幫忙,因為我們很不常吃韓式烤肉,加上技術真的有差,所以我們只好請韓國的店員幫忙,他長得很像韓劇的明星,還很年輕,就一邊烤一邊跟我們解釋在韓國他們是怎麼吃得,這道菜還有附贈生菜以及醬汁,我們就遵照帥哥的指示,用最傳統的方式享用韓式特級雪花牛肉!
烤豬皮
烤豬皮是非常少見而特別的烤物,聽說他們的豬皮遠近馳名,不同於其他沒有處理過得豬皮,這個豬皮已經變得非常的方正,好像也除掉了不該有的東西一樣!烤了之後,豬皮有一種特別的口感,有點像是在吃蒟蒻,不是很軟甚至有些地方是脆脆的,想到吃進去的都是膠原蛋白就很開心!

昨天這樣整個吃下來四個人大概每個人吃了3百左右,除了非常的好吃又很抵食,看著來電客人的水準,可以感受到這是一家細緻而精巧的小店!時不時都會一直有牛肉的香氣傳過來!真的吃得太開心了!每道小菜都好好吃,主菜也是充滿了韓式的風味!真的是好幸福喔!

煎海鮮蔥餅
煎泡菜餅