2013-07-06 246 瀏覽
炎炎夏日,在中暑之前來杯爽吧!要了芒椰蘆薈爽,話說芒果和椰子本來就是bff,這杯東東真的是perfect combo啦〜芒果非常甜,吃得出粒粒feel;椰子汁proportion剛剛好,不會覺得膩;至於蘆薈爽其實就是蘆薈jelly清熱戒毒,還會幫助acnes消失哈哈,說真的它的存在加了texture和口感,qq的,喝下去...爽啊!
炎炎夏日,在中暑之前來杯爽吧!
2013-07-06
外賣自取
下午茶
  • 芒椰蘆薈爽
2012-03-29 102 瀏覽
是日由於想食甜品放學後,就去了這間食啦這間店算是多人惠顧所以服務人員也很繁忙我想叫的是有3款甜品(其中一樣是凍餅)可惜暫停供應最後只有叫了芒之戀我認為超好味呢芒果超甜呢^.^但就是比其他分店的價錢貴很多呢希望可以平D啦
是日由於想食甜品
放學後,就去了這間食啦

這間店算是多人惠顧
所以服務人員也很繁忙
我想叫的是有3款甜品(其中一樣是凍餅)
可惜暫停供應

最後只有叫了芒之戀
我認為超好味呢

芒果超甜呢^.^
但就是比其他分店的價錢貴很多呢
希望可以平D啦
2012-03-29
2011-06-06 65 瀏覽
天氣咁熱,最好就當然係飲返杯凍野消暑解渴啦~即刻就諗起去許留山飲野,因為又可以坐下抖抖嘛~叫左杯粒粒芒果A系列配蘆薈爽芒果夠多,但配蘆薈爽好似有點怪怪的…但大熱天時,這杯飲品的確係消暑良方~
天氣咁熱,最好就當然係飲返杯凍野消暑解渴啦~
即刻就諗起去許留山飲野,因為又可以坐下抖抖嘛~

叫左杯粒粒芒果A系列配蘆薈爽
芒果夠多,但配蘆薈爽好似有點怪怪的…
但大熱天時,這杯飲品的確係消暑良方~

2011-04-15 25 瀏覽
尋晚同ex食完dinner, 行左陣hmv, 就去左許留山食甜品飲杯野. 我點左芒果留心, ex點左芒果爽芒果流心: 未食過, 同我想像中好太分別 = = 我一直以為出面係糯米滋, 但原來係芒果布丁....流心得好少, 同張圖差好遠, 味道一般, 唔講得上難食但都唔係話去到好食. 可惜同想像and圖出入太大, 挺失望的 @16芒果爽: ex無講d咩, 我諗都係一般, 無咩特別. 佢只係問左一句, 入面果d係蒟蒻, 我話應該係吧...@28去果道食都係貪方面, 快, 有其他選擇都應該唔會去service方面, 唔知明顯唔夠人手, 揮左好耐手都無人應, 但一直keep住有客的 = ='''
我點左芒果留心, ex點左芒果爽

去果道食都係貪方面, 快, 有其他選擇都應該唔會去
2011-04-14
2011-01-16 18 瀏覽
問了阿姐生果盆幾多$,佢話有大有細,大:$47,細:$35,心諗用這個價錢可以買到好多個橙及蘋果,但我真的好耐冇得閒去買生果食,決定買個大,我問佢可唔可以走奇異果及士多啤利,因為我驚佢唔靚太酸,阿姐話冇問題.我就唔該哂佢.上了車後慢慢食.一打開好香芒果味.食第一舊係芒果,好甜好正,西爪一般冇咩味(可能比芒果甜味蓋過了),木瓜都唔錯,不會硬生生的.食了10分鐘,分量都很大.吃完這個飯後果,即刻飽到係車上訓咗覺

2011-01-15
7 分鐘 (外賣自取)
2010-08-29 6 瀏覽
大熱天, 想起許留山的鮮果飲品, 就走過來..小食套餐看起很吸引. 就要了咖喱魷魚,魚蛋, 蘿蔔+油酥餅+芒桏奶西套餐原來對這裡的小食沒什麼期望, 但是原來也不錯! 咖喱頗辣, 蘿蔔入晒味!! 魷魚,魚蛋份量足!加埋杯少甜飲品, 中和辣度, 後來先知原來飲品+3蚊可以加大.... 食辣野自然會飲多d 野, 所以如果加大個 size 就會啱啱好lor~油酥餅等左一陣先有, 上桌時微熱外脆, 伴咖喱同吃, yummy~~芒桏奶西要少甜, 試過無少甜真系太甜. 簡簡單單, 令人系大熱天時開胃一食
大熱天, 想起許留山的鮮果飲品, 就走過來..

芒桏奶西要少甜, 試過無少甜真系太甜.

簡簡單單, 令人系大熱天時開胃一食
2010-08-26
其他
  • 咖喱魷魚
  • 魚蛋
  • 蘿蔔
  • 油酥餅
  • 芒桏奶西
2010-08-05 7 瀏覽
雖然之前去完丼吉食完吉列都幾飽, 不過都要吃吃甜品先得 XD近近地去左許記....呢度梗係食芒野, 叫左芒之戀, 一次過滿足三個願望, 有芒果片, 酸酸甜甜; 糯米糍同小丸子軟腍腍; 雪芭之類的好夠凍, 正!

2009-07-09
芒之戀
夜媽媽好想食個甜品, 行到海防道, 是但入左呢間, 揀左好耐, 決定叫龍眼雪果綿冰~~首先, 等左好耐, 差D累我趕唔切尾班火車, AND THEN, 杯野黎到, 唔係綿冰, 係融冰!!!一杯融左既雪糕咁, 味道奇差!! 仲收$35添, 回水啦!!!
2010-07-10
2010-05-14 7 瀏覽
<芒果寒天白雪>芒果 + 豆腐花 + 寒天芒果依舊新鮮~寒天甜甜地,爽爽地,幾好口感~豆花就一般啦...唔夠滑同冇乜豆味...不過整體上都不俗既~值得一試!
<芒果寒天白雪>
芒果 + 豆腐花 + 寒天
芒果依舊新鮮~
寒天甜甜地,爽爽地,幾好口感~
豆花就一般啦...唔夠滑同冇乜豆味...

不過整體上都不俗既~
值得一試!
芒果寒天白雪
芒果寒天白雪
2010-03-26 10 瀏覽
平時飲開鴻褔堂既火麻仁因為妹妹要清下腸胃,所以去咗許留山買味道都ok既, 但不夠香濃囉, 甜度剛好, 不會太甜~ 但我覺得我飲開果間好一點~ 咁當然呢度係平d啦~
平時飲開鴻褔堂既火麻仁

因為妹妹要清下腸胃,所以去咗許留山買

味道都ok既, 但不夠香濃囉,

甜度剛好, 不會太甜~

但我覺得我飲開果間好一點~

咁當然呢度係平d啦~
$10 (宵夜)
2009-04-16 6 瀏覽
每次經過許留山~大部份時間都有人o係度等野飲.今次都唔例外~因為大家都行街行到要飲野…媽媽要左個火麻仁, 外賣價$6大家都覺得甜左d~同埋味唔夠濃.不過~就比其他涼茶舖便宜少少~我要左個芒椰紅豆小丸子..唔算多芒果~但係飲到啖啖紅豆沙,好味呀~唔知有冇得叫少甜既呢~?抑或係溝好左?不過小丸子硬左d~整淋d就perfect喇…呢杯野飲幾飽肚架~始終覺得許留山既飲品較其他健康~飲得太多o個d珍珠奶茶都唔太好啦~
每次經過許留山~大部份時間都有人o係度等野飲.
今次都唔例外~
因為大家都行街行到要飲野…

媽媽要左個火麻仁, 外賣價$6
大家都覺得甜左d~同埋味唔夠濃.
不過~就比其他涼茶舖便宜少少~

我要左個芒椰紅豆小丸子..
唔算多芒果~
但係飲到啖啖紅豆沙,好味呀~

唔知有冇得叫少甜既呢~?抑或係溝好左?
不過小丸子硬左d~整淋d就perfect喇…
呢杯野飲幾飽肚架~

始終覺得許留山既飲品較其他健康~
飲得太多o個d珍珠奶茶都唔太好啦~
唔夠濃既火麻仁..
飲到既紅豆沙,但飲完會飽飽..
飲到既紅豆沙,但飲完會飽飽..
  • 芒椰紅豆小丸子
2009-04-04 1 瀏覽
星期四見佢芒之戀平左5蚊, 又可以試3樣野, 所以叫左哩個每碗細細碗, 頭先太飽都仲清得晒芒果小丸子, 冇諗過d 丸子咁難食, 完全唔軟唔煙韌只係覺得自己食緊一粒粉團, 仲食到成口麵粉咁. 完全唔得.好彩冇叫一碗, 如果唔係有半碗都唔駛要芒果水晶, 好d, 其實係類似d 透明既啫喱咁.不過唔知點解食到好大朕椰汁味, 明明碗野都冇落椰汁...芒果糯米滋最好, 可能我第一次食冇expect 佢入面真係包住一舊芒果, 覺得幾有驚喜皮薄同大舊芒果整體芒果唔會太酸, 岩岩好. 不過d 丸子真係唔多掂, 係本身係咁定哩日煮得唔夠熟哩3碗野有少少搵笨
星期四見佢芒之戀平左5蚊, 又可以試3樣野, 所以叫左哩個

每碗細細碗, 頭先太飽都仲清得晒
芒果小丸子, 冇諗過d 丸子咁難食, 完全唔軟唔煙韌
只係覺得自己食緊一粒粉團, 仲食到成口麵粉咁. 完全唔得.
好彩冇叫一碗, 如果唔係有半碗都唔駛要

芒果水晶, 好d, 其實係類似d 透明既啫喱咁.
不過唔知點解食到好大朕椰汁味, 明明碗野都冇落椰汁...

皮薄同大舊芒果

哩3碗野有少少搵笨
唉...
2009-01-21 10 瀏覽
同老公去左尖沙咀行街街攰攰地就入左去許留山老公最愛芒果所以便點了 "Mango Platter"那是像三小碟的芒果甜品,包括:芒果雪糕拼水晶晶:水晶晶是煙un的無味口果,配芒果雪糕十分特別。芒果片配芒果糯米慈:芒果糯米慈內的芒果粒和伴碟芒果較酸,麻麻地。芒果小丸子:招牌菜,小丸子香腍軟糯,as average。$30元,一般值啦!
同老公去左尖沙咀行街街
攰攰地就入左去許留山

老公最愛芒果
所以便點了 "Mango Platter"

那是像三小碟的芒果甜品,包括:
芒果小丸子:招牌菜,小丸子香腍軟糯,as average。

$30元,一般值啦!
Mango Platter
$30 (其他)
2008-12-22 5 瀏覽
一路好好想試椰汁做既河粉上完堂就去食點知都幾失望, 河粉冇咩椰汁味, 可能比芒果蓋過吧而芒果就依然好甜
一路好好想試椰汁做既河粉

上完堂就去食

點知都幾失望, 河粉冇咩椰汁味, 可能比芒果蓋過吧

而芒果就依然好甜
2008-12-16 5 瀏覽
26-9-2008逛街有點累,口有點乾,總會想起許留山。要了一個雜果亮晶晶,生果種類也挺多。除了士多啤朵是酸以外,其他都很甜。而個人很喜歡亮晶晶這樣jelly狀的物體。許留山的缺點就是座位太擠逼了。如果可以改善一下便好了。
26-9-2008

逛街有點累,口有點乾,總會想起許留山。

許留山的缺點就是座位太擠逼了。如果可以改善一下便好了。