第二次食自家烏冬呢次食好似冇上次食咁好食.. (上次都唔係特別好味)要讚既真係D烏冬既.. 好QQ..但係D配料都好一般吧都冇咩好評我食既豬軟骨不夠入味不過呢個吉列豬扒都幾好味, 如果再鬆脆D就更正了.. 而家係普通既脆重點都係.. 冷氣機係咁滴水......我同朋友調左位.. 都係咁滴..STAFF都冇咩表示..上一次黎其實已經有滴.. 不過冇咁多囉...!!!! 完全冇心改善問題...
第二次食自家烏冬
呢次食好似冇上次食咁好食.. (上次都唔係特別好味)

要讚既真係D烏冬既.. 好QQ..
但係D配料都好一般吧
都冇咩好評
我食既豬軟骨不夠入味
重點都係.. 冷氣機係咁滴水......
我同朋友調左位.. 都係咁滴..
STAFF都冇咩表示..
上一次黎其實已經有滴.. 不過冇咁多囉...!!!!
完全冇心改善問題...
2K
2012-03-17 35 瀏覽
依個舖住係十多年間都轉左好多手老闆喇 ﹗由最初好好味既手打烏冬、轉做日本壽司、放題,到依家又轉返手打烏冬,但由始至終都係第一間最好食 ﹗依家可以講得上係難食,再黎既機會不大了。首次幫襯,發現跟以前餐廳既裝修好大分別。現在做左吧枱位置食野,比起以前寬倘又開揚好多倍,極具日本味道。因為全餐廳都用上黃色燈,照相都搞到黃甘甘添。但最重要係食物質數,如果出品差,您整到黃宮咁靚又點啫。甜心蛋,一攞上手勁冰凍,真係估佢唔到,嚇親添 ﹗唔多覺 menu 上面有強調係凍架喎。甜心蛋,滿以為係熱架添,類似溫泉蛋或燻蛋嗰啲,失望 ﹗睇個 menu 真係意會唔到係冷盤黎喎 ﹗又唔寫清楚。冰凍半生熟蛋,我都可以既,第一次。我最終意食太陽蛋同半生熟蛋喇,蛋黃味都夠濃,滿意,好味,夏天食更好。黑豚肉露筍卷,露筍苗有渣又有草青味,差。不夠爽甜,削晒層皮會好一點。免免強強啦,一試無妨。吉烈魚柳配千島醬,即叫即炸真係非常新鮮熱辣。魚肉嫩滑有肉汁,外層勁脆,咬落烚烚聲。但係口感過硬喇,唔鬆化,有點刮口,食得唔舒服,扣分。辛辣湯底海鮮手打烏冬,辣就唔係好辣,覺得偏咸囉,食完好頸喝啊 ﹗手打烏冬?﹗好實硬喎,好明顯水跟粉既份量
依個舖住係十多年間都轉左好多手老闆喇 ﹗由最初好好味既手打烏冬、轉做日本壽司放題,到依家又轉返手打烏冬,但由始至終都係第一間最好食 ﹗依家可以講得上係難食,再黎既機會不大了。

辛辣湯底海鮮手打烏冬,辣就唔係好辣,覺得偏咸囉,食完好頸喝啊 ﹗手打烏冬?﹗好實硬喎,好明顯水跟粉既份量比例完全錯晒,又或煮雪過囉。依家唔係叫嚥靭,絕對只能話係硬 ﹗係乾 ﹗又唔滑溜,好差 ﹗跟多年前第一、第二家做手打烏冬既真係天堂與地獄 ﹗到底識唔識做架?好懷念當年滑嘟嘟、飽滿、充滿水份、嚥嚥靭靭、米香非常既手打烏冬呀 ﹗您黎來啦 ﹗

豬骨湯豬軟骨手打烏冬,烏冬剛才提過,唔洗再講,一個字差 ﹗女朋友仔跟我都好失望。試試個豬軟骨先,咩黎架?同上海糖醋排骨機乎一樣,而且好乾鞋噃,口感又散,都係差 ﹗

黑豚肉露筍卷
吉烈魚柳配千島醬
辛辣湯底海鮮手打烏冬
豬骨湯豬軟骨手打烏冬
2011-11-14
2012-01-24 11 瀏覽
4個人睇完戲年初一,得返2個人食,no problem,初一周圍行睇下有咩好食,行晒大半個tst,依間未食過又想食烏冬.我叫左咖哩肥牛烏冬,朋友叫左豬頸肉烏冬,小食叫左加州卷,仲有個麵醬既吉列豬扒.咖哩肥牛烏冬普通,唔似日本咖哩,一半一半.肥牛ok,肉質都幼細,但不過不失.朋友既豬頸肉烏冬,湯底好重蝦味.加州卷,超普通,d飯好爛,好淋,有少少一pat野.仲有個麵醬既吉列豬扒,唔錯既idea.32蚊,ok.麵醬既味出但又冇cover過豬扒.

咖哩肥牛烏冬普通,唔似日本咖哩,一半一半.
肥牛ok,肉質都幼細,但不過不失.
朋友既豬頸肉烏冬,湯底好重蝦味.

加州卷,超普通,d飯好爛,好淋,有少少一pat野.

仲有個麵醬既吉列豬扒,唔錯既idea.32蚊,ok.
麵醬既味出但又冇cover過豬扒.
2012-01-23
  • 麵醬既吉列豬扒
2011-10-01 13 瀏覽
Meal after meal for birthday celebration, time to have something simple with family, Japanese is a good choice. Supposed we have booked another Japanese restaurant for proper dinner, however, I was drinking with friends at Sheraton and running late, walking in rain and when I got there, they said we could only had 1 hour dining time....forget it, it's my birthday and didn't want to rush and being timed, time-up! Eat faster! No kidding, rather went to this one nearly by, only bar table available but after 10 minutes, a table available for us. Nice.

First time trying this chain, mainly selling udon and some snacks and sushi rolls.

We ordered the new item of shrimp soup based udon, which they did tv commercial. Didn't have msg allergy reaction after that, so it should be "real", some chains claimed they serve soup-based of this and that but at the end, it's just "power-mix", Cold udon and spicy soup in pot with rice; deep-fried tofu and BBQ fish, these were all we have.

Honestly, it's nothing special but not bad, at least, the presentations were very similar to the pictures shown in menu. The tofu was quite nice

It's around 7:30, fully occupied but no one waiting, food was serving in fast-food pace, ready within 5 minutes except the pot-soup that took a bit longer.

2011-09-25
生日
2011-09-10 4 瀏覽
約左班EX 同學一齊睇. <世紀戰疫> 首影, 因預錯時間, 故未食野就睇戲..首影通常都有阻濟. 結果遲左半個鐘先開始. 題外話. 套野. 有少少悶. 有點似SARS睇完都成十點半.. HELP!!!. 餓食我了. 唯一要求.  快..佢地提議呢間. 我又未食過, 見幾靚咁, 就去啦.明明間店冇咩人.. 但我地 6個人.. 竟無位=O=點解唔可以泊埋隔離張枱邊6人枱呢.(4+2)餓到快暈了. 唔想等了. 結果. BAR 枱,, 6個平排..2分鐘內落好Order.. 但….竟等了半個鐘d 野食先到.help… 見佢d 人. (無論廚房定樓面). 明明都好得閒家.為何都要咁耐.. 唔通碗面. 要煮得有技巧?烏東.. 無咩特別.豬頸肉.. 唔入味.. 仲要.. 超級薄片.. (好刀功!!)湯底,… 忘了是否蝦湯底.. 都幾腥下..感覺.. 四十幾蚊都只係得咁既貨色,..物價真係貴得很.. 最大問題.. 等...~_~
首影通常都有阻濟. 結果遲左半個鐘先開始.
題外話. 套野. 有少少悶. 有點似SARS
一般般
睇完都成十點半.. HELP!!!. 餓食我了.
唯一要求.  快..
佢地提議呢間. 我又未食過, 見幾靚咁, 就去啦.

明明間店冇咩人.. 但我地 6個人.. 竟無位=O=
點解唔可以泊埋隔離張枱邊6人枱呢.(4+2)
餓到快暈了. 唔想等了. 結果.
BAR 枱,, 6個平排..
見佢d 人. (無論廚房定樓面). 明明都好得閒家.
為何都要咁耐.. 唔通碗面. 要煮得有技巧?
好又算不上..差又未到..
烏東.. 無咩特別.
湯底,… 忘了是否蝦湯底.. 都幾腥下..

2011-09-06
好又算不上..差又未到..
2011-08-29 3 瀏覽
lunch 黎開飯。咁熱本來想食凍撈, 但款唔多, 想食個個雞絲青瓜撈凍烏冬, 上次食過又唔好食。唯有叫個蕃茄雞肉湯烏冬$38等左十分鍾先有野食 ><隻碗就大, 但d 料唔多, 幾舊蕃茄, 幾舊雞肉, 烏冬幾啖就食完, 男士一定唔夠。但好彩蕃茄湯底都夠濃。朋友食天婦羅撈凍烏冬$48, 反而佢呢個幾吸引, d 天婦羅炸得好靚, 唔太油, 有冬菇, 矮瓜, 南瓜, 蝦, 蕃薯, 而凍烏冬都好難唔好食, 無難度可言。正體黎講, 野食真係普通, 不過環境好坐, 唔洗等位!不過大家抄錢個陣要小心呀, 試過抄少左$50咁多呀!
lunch 黎開飯。
唯有叫個蕃茄雞肉湯烏冬$38
等左十分鍾先有野食 ><
但好彩蕃茄湯底都夠濃。
而凍烏冬都好難唔好食, 無難度可言。
正體黎講, 野食真係普通, 不過環境好坐, 唔洗等位!
不過大家抄錢個陣要小心呀, 試過抄少左$50咁多呀!
2011-08-29
係尖沙咀唔知想食咩~ 忽然唸起呢間常路過既店子,就黎試下。味道唔夠突出,但價錢唔貴。燒茄子 ($18):好多油,味道 ok 但好易食濟,而且份量多食唔晒。明太子醬燒魚柳 ($22):魚柳十分嫩滑,估唔到甘正。龍蝦沙律鱈魚蛋燒 ($28):鱈魚蛋燒得乾身,麻麻地。鮮茄豬頸肉烏冬 ($38):烏冬有咬口,豬頸肉味似叉燒,但最失望係湯唔熱。露筍沙律 ($22):菜爽甜,但露筍好細條,個醬賣相差又味道怪怪的。板長清酒 ($45):抵飲清酒。店內好熱,一路食一路出汗,食完即走。
明太子醬燒魚柳 ($22):魚柳十分嫩滑,估唔到甘正。
龍蝦沙律鱈魚蛋燒 ($28):鱈魚蛋燒得乾身,麻麻地。
板長清酒 ($45):抵飲清酒。
店內好熱,一路食一路出汗,食完即走。
露筍沙律 ($22)
板長清酒 ($45)
鮮茄豬頸肉烏冬 ($38)
明太子醬燒魚柳 ($22)
龍蝦沙律鱈魚蛋燒 ($28)
燒茄子 ($18)
板長清酒 ($45)
明太子醬燒魚柳 ($22)
2011-07-20 1 瀏覽
每次到日本總愛到老烏冬舖吃吃新鮮彈牙有麵粉香的烏冬,好吃程度是淨吃不加餸也能令人回味不已。不過在香港就是未有遇到這種水平的烏冬。。。 後來從廣告、媒體資訊得知這家烏冬專門店,聽起來製麵像頗認真。期待已久,不過一直總是因為各原因沒有機會試試。終於這晚有機會啦!要了份燒玉子和一碗海鮮湯烏冬(熱)。燒玉子 - 份量很大,但味道/蛋香還可以,略為實了點。烏冬 - 烏冬確比一般坊間港式日式餐廳是算好,但絕不能算好好吃,與日本專門店吃到還在大距離。既然主打日式技術和新鮮製法,可能對此烏冬專門店期望頗大,所以換來失望。不過以抵食來說,配料算頗多,烏冬份量也多,湯底少少偏咸。
不致於差,但絕不能算好
要了份燒玉子和一碗海鮮湯烏冬(熱)。
燒玉子 - 份量很大,但味道/蛋香還可以,略為實了點。

2011-07-15 2 瀏覽
今日lunch ....自家烏冬!lunch 有lunch set, 但係set 原來只係可以用優惠價+錢叫野飲/小食。最後我地menu散叫!我要左個青瓜雞絲掛烏冬($38), 掛烏冬其實有分暖同凍, 不過上次食過凍既, 要等好耐, 所以今次要左個暖既。不過上台唔係暖, 係熱囉, 所以凍係比暖好食好多, 而且暖烏冬撈起上黎好怪。同埋個size 比起上一次夜晚食好似細左, 男仔食一定唔足夠囉!呢個烏冬加埋一要$4x, 唔抵食。
今日lunch ....自家烏冬!
最後我地menu散叫!
呢個烏冬加埋一要$4x, 唔抵食。
2011-07-08
同女友行過~又唔想食噤飽, 就決定食烏冬冇噤肥. 一入去真的環境幾好, 員工都好有禮貌這點要讚的. 女友要左個"番茄牛肉烏冬" + 個豆腐沙律. 我就要個"鰻魚雞蛋定食" 先講個沙律都唔錯, 個汁幾好味. 女友個"番茄牛肉烏冬"一般貨色食完你都唔會明確記憶. 重點黎LA~ "鰻魚雞蛋定食" 個飯冇汁GA~條鰻魚LE~就好似蒸出黎噤冇味GA~我真係第一次食鰻魚飯係冇汁架囉. 個 蛋LE就過晒火, 老到你唔信. 冇錯對比同區烏冬佢係比較平, 但唔代表將貨就價到噤呀!!
先講個沙律都唔錯, 個汁幾好味.

女友個"番茄牛肉烏冬"一般貨色食完你都唔會明確記憶.
重點黎LA~ "鰻魚雞蛋定食"

個 蛋LE就過晒火, 老到你唔信.

冇錯對比同區烏冬佢係比較平, 但唔代表將貨就價到噤呀!!
2011-04-10
2011-03-30 1 瀏覽
我睇其他食評都覺得LEE間鋪頭味道一般, 我自己個人認為算係我杯茶, 因為價錢夠大眾化, 而且選擇都多, 特別係我的確幾鍾意食烏冬!!!豬軟骨湯烏冬$40鹿兒島黑豚厚切蝦湯石頭鍋$60黃金燒蟶子$25 citi bank free of charge: 芝麻豆腐沙律lee餐其實好抵食, 最貴O既$60烏冬因為佢係鍋上同埋海鮮蝦湯底所以貴d o者~~ average o黎講都係$45左右一碗烏冬 我自己係order豬軟骨湯烏冬, 真係好鍾意食烏冬o個種口感, 好有咀嚼口感, 而且軟硬適中, 一流~~~ 佢o既豬軟骨份量都多, 都有成3、4舊, 不過可能食開味千o個種豬軟骨, 所以lee間好似有d遜色, d肉質lum左少少 但都合格~鹿兒島黑豚厚切蝦湯石頭鍋, lee個鍋真係勁啊~ 因為佢d豚肉真係超級厚切, 厚切到有d過份添~ 鍾意啖啖肉o既人一定喜愛, 我就一般啦~ 不過除左肉之外, 佢都有其他配菜o向度, 唔錯, 唔會整得好求奇, 而且佢用石鍋上, 成碗烏冬由開始進食, 到差不多食到最後都可以保持到個熱度, 最o岩天氣寒冷時食啦~~~ 可能就貴在個鍋;p黃金燒蟶子味道都ok, 當

豬軟骨湯烏冬$40

鹿兒島黑豚厚切蝦湯石頭鍋$60

黃金燒蟶子$25

但都合格~

~ 鍾意啖啖肉o既人一定喜愛, 我就一般啦~

黃金燒蟶子味道都ok, 當然份量得4隻, 想試真d 個味道都難d
不過佢用焗o既方式o黎整都幾新鮮, 第一次咁樣食蟶子咋, 大家不妨一試~

最後送o既salad, 係因為用citi bank咭食滿$120就有, 都幾易賺到啊~~ haha!!! 味道係一般salad味, 當然份量係少d 同一般貨色, 但free of charge就唔可以太苛刻啦~~~

overall我滿意個味道, 但就勁度唔滿意個安排入座service, 我地去到等位時出面有3-4枱等緊, 由2人至6人不等~我地應該係等第二張2人枱, 一路等一路等, 差不多成20分鐘先叫我地入去, 好啦~ 終於有得食啦~入到去, 原來好多位係冇人坐緊, 大把添呀, 嘩~~~激到我呀, 出面食咁耐風以為入面好full, 點知唔係o個回事, 可能係佢唔夠人手執枱啦~ 因為我地想order或者叫佢地加茶都真係要"搵"個staff出o黎幫手!!!

不過夠唔夠人係一回事, 你明明大把位點解要人地係出面等咁耐呢??? lee個態度先係一個問題!!! 希望佢地可以改善一下啦~~~ 因為食肆O既成功除左食物質素外, 環境, 員工o既質素同服務態度都好重要!!!
送o既~!!!
2011-03-18
送o既~!!!
這家烏東朋友常說, 廣告又賣....最後試左.....我們點了咖哩肥牛烏東及海鮮烏東....咖哩肥牛烏東既味度, 食每條烏東時會跟隨咖哩味進入口中...味道突出...但烏東太"林"了海鮮烏東味道只屬一般!!!
這家烏東朋友常說, 廣告又賣....

最後試左.....

我們點了咖哩肥牛烏東及海鮮烏東....

但烏東太"林"了

海鮮烏東味道只屬一般!!!
2011-02-16
和男朋友在尖沙咀食lunch,走著走著。。無預備之下,來了這間吃叫了芝士吉列豬扒定食 和 鹿兒島六白黑豚厚切鮮蝦湯石頭鍋烏冬。芝士吉列豬扒定食有面屎湯,另有泡菜,兩種醫汁。不是那種滿滿的芝士味道。但有一點點的芝士調味還不錯!但這個白飯很dry。要扣分!值得一讚的是,白飯任添的!食完一碗未飽的,可再叫多一碗喔!當男朋友的芝士吉列豬扒快吃完的時候。。石頭鍋烏冬還未來呢!也許製作需時吧鹿兒島六白黑豚厚切鮮蝦湯石頭鍋烏冬♥WITH溫泉旦大約三大舊黑豚!(圖中正方形SIZE~) 可惜較肥。飯中突然問男友"為什麼沒有鮮蝦的?"哈哈,原來大頭蝦的我看少了一個字呢!是鮮蝦湯!鮮蝦湯配烏冬!第一次嚐;)不錯不錯~看到這樽,心裡暗喜,因近日愛上了食辣野!很野味;)放了一點伴黑豚吃!的確一試無妨呀~*我會再來的~~但主角還是烏冬~(另加一服務費!!)
和男朋友在尖沙咀食lunch,
走著走著。。無預備之下,來了這間吃

芝士吉列豬扒
芝士吉列豬扒定食
有面屎湯,
另有泡菜,兩種醫汁。
內裡的芝士
不是那種滿滿的芝士味道。
但有一點點的芝士調味還不錯!
很dry的飯
但這個白飯很dry。要扣分!

值得一讚的是,白飯任添的!食完一碗未飽的,可再叫多一碗喔!

當男朋友的芝士吉列豬扒快吃完的時候。。
石頭鍋烏冬還未來呢!也許製作需時吧
第2道菜
鹿兒島六白黑豚厚切鮮蝦湯石頭鍋烏冬♥WITH溫泉旦
大約三大舊黑豚!(圖中正方形SIZE~) 可惜較肥。

飯中突然問男友"為什麼沒有鮮蝦的?"
哈哈,原來大頭蝦的我看少了一個字呢!是鮮蝦湯!
鮮蝦湯配烏冬!第一次嚐;)不錯不錯~
看到這樽,心裡暗喜,
因近日愛上了食辣野!
很野味;)
放了一點伴黑豚吃!

的確一試無妨呀~*
我會再來的~~但主角還是烏冬~

(另加一服務費!!)
2011-02-02
2011-01-12 6 瀏覽
因為萬豚屋十點last order同男友退而求其次食自家好奇怪最埋邊明明有幾張吉檯, 但佢唔俾我地坐我見佢放左碗面係其中一張吉檯上面, 我估計係留俾員工食宵夜..但係出面有零星客人因為要等位走左!天婦羅湯烏冬食過幾次個湯都係冇味都算!加左佢d辣椒油個味同個湯好唔match!天婦羅冇跟天婦羅汁!!問個經理佢話係點湯食..>o<我心諗個湯都冇味..點當佢係天婦羅汁呀!最差最差係個面質都變埋!!好’0鞋’好粗糙仲差個自己係屋企煮!豬軟骨湯烏冬豬軟骨就煮得太’林’, 完全冇口感!!點左個牛油焗雜菌!!我食左一啖已經食唔到落去d菇臭青味好勁..食到反曬胃!!平心而論..埋單百幾蚊係尖沙咀食野係算平..但呢個價錢同區有好多選擇. . .好耐冇食到咁差既一餐! 衰到我要上黎打食評…10個喊 我諗佢唔改善下都好難做落去..
因為萬豚屋十點last order

同男友退而求其次食自家

好奇怪最埋邊明明有幾張吉檯, 但佢唔俾我地坐

但係出面有零星客人因為要等位走左!

天婦羅湯烏冬
食過幾次個湯都係冇味都算!
加左佢d辣椒油個味同個湯好唔match!
天婦羅冇跟天婦羅汁!!
問個經理佢話係點湯食..>o<
我心諗個湯都冇味..點當佢係天婦羅汁呀!
最差最差係個面質都變埋!!
好’0鞋’好粗糙仲差個自己係屋企煮!

豬軟骨湯烏冬
豬軟骨就煮得太’林’, 完全冇口感!!

點左個牛油焗雜菌!!
我食左一啖已經食唔到落去
d菇臭青味好勁..食到反曬胃!!

平心而論..埋單百幾蚊係尖沙咀食野係算平..
但呢個價錢同區有好多選擇. . .

好耐冇食到咁差既一餐! 衰到我要上黎打食評…

10個喊
我諗佢唔改善下都好難做落去..

2011-01-11
2010-12-20 10 瀏覽
收到電影贈券,今次查清查楚,確定放映時間和地點,港島還是沒有戲院放映,遂約太座過海去看,散場後已是八時,看看太座想吃甚麼。從The One 乘電梯回地面,經各式食肆,太座都不感興趣,她想起上次路過見到的「自家烏冬」,便提議去吃,這也非難事,過幾個街口便到達,店內雖然有很多人,但也有容納我們兩人的檯子。來「自家烏冬」,不會不吃烏冬,所以也順從太座的意思,每人先選一款烏冬,再選其他。我們點了虎蝦天婦羅烏冬和豬軟骨烏冬,另外又點了煙三文魚沙律和吉列廣島蠔。煙三文魚沙律 有幾片生菜在底,有些鬈毛菜,上面放有四片煙三文魚,以常吃過的煙三文魚來說,這處切得算厚,但口感不及薄切的可口,加些少另上的葡萄籽醋落沙律,也令人開胃。吉列廣島蠔 一碟有四隻,體積不及美國蠔的巨,上了粉漿和麵包糠炸,伴以他他汁,又灑幾滴檸檬汁,咬開後,蠔汁破繭而出,熱食的蠔更能彰顯蠔味,軟的蠔肉伴著脆的外層是不錯的小食。豬軟骨烏冬 有幾件豬軟骨,但味道像醃過的湯渣,亦沒有咬口的軟骨,徒有豬軟骨之名,湯內有幾塊昆布,但沒有餐牌內描述的木魚花,烏冬彈牙好味,湯底清清淡淡,質素普通。虎蝦天婦羅烏冬 一碟天婦羅另上,有一隻約五

虎蝦天婦羅烏冬 一碟天婦羅另上,有一隻約五吋長的虎蝦,一件冬菇、茄瓜和南瓜,都上了脆漿炸,虎蝦肉算結實,有蝦味,其餘炸物尚不錯,略嫌份量較少。

要彈的地方是給我們的碟子,其中一隻有水點,沒有抹乾淨,地方亦迫夾,好的方面是收費不算貴,又不用排長龍,雖然食物質素有參差,但給我們的印象怎也勝過附近的「萬豬屋」,沒有過人之處,還要人花很長時間等位。

蠟製陳列品,幾可亂真
另一陳列品