2017-05-20 411 瀏覽
兩位女生嘅飯後活動一定係係再去食甜品😬最近很喜愛伯爵茶的味道,所以點了伯爵茶焦糖燉蛋,帶點清香, 滑滑既燉蛋配埋脆脆既焦糖面, 唔錯!另外再叫了一個Tiramisu 窩夫,食完嘅感覺喺下次都係叫番生果嘅配搭,比較啱自己口味。
兩位女生嘅飯後活動一定係係再去食甜品😬

2017-05-18 281 瀏覽
甜牙牙聴得多但冇試過,既然今天朋友帶我來食個生日甜品,就試下先。冰火朱古力木糠布甸,最底層的消化餅底過硬不鬆滑,中層部分囗感非常失望,奶味淡而無味,最上層是已打發的蛋白非過甜一心期待試下呢個紅絨鮮莓千層蛋糕,本人十分喜歡🍓.....等了又等,order 左超過二十分鐘,終於到了但個🍰未影已倒下😓入囗非常漏,土多啤梨皮味道非常假並硬最後非常失望離開有點對不起請我的朋友仔,老實說香港甜品尚有很多選擇,呢試過就算la

冰火朱古力木糠布甸
冰火朱古力木糠布甸

紅絨鮮莓千層蛋糕
紅絨鮮莓千層蛋糕

2017-05-17 110 瀏覽
為了慶祝母親節我們由早食到晚,最後用甜品做終結🤤,原本諗住去小甜谷點知冇左,唯有搵其他,點知行行下俾我地去到甜牙牙,之前食過屯門都唔差,就去等位,等了30分鐘滿心歡喜入坐揀甜品😘,我們10:20開始落order,10:30就來了一個甜品,跟住就開始等...10:45來了第二個甜品雪糕半溶的,跟住再一路等......等到10:55才出等三個甜品,我地就開始追,因我們點的是雪糕類甜品,跟本不用焗同煮的,應該會好快,我見到人地d 心太軟,就一個一個出來,遲入座都食了,但侍應說人多廚房比較忙所以會慢,我地唯有等,到了11:05第四五的甜品終於來了,但雪糕是半溶狀態lor,好失望最終食甜品都食左成個鐘仲要唔好食lor
,跟住就開始等...10:45來了第二個甜品雪糕半溶的
,我地唯有等
,好失望
最終食甜品都食左成個鐘
仲要唔好食lor
2017-04-30 157 瀏覽
同朋友做完瑜珈,出咗一身汗,忽然好想食返d透心涼嘅甜品。喺開飯仔度搵到尖沙咀人氣之選嘅甜牙牙,梗係要嘆返個甜品下午茶啦~平時夜晚路過見到門口企滿曬等位嘅人。lee日禮拜六下晝,難得唔洗等位,太好啦~飢腸轆轆又口渴的我,一如門口,行上幾級樓梯就見到,咁豐富嘅選擇,實在迫不及待要坐低揀嘢食。裝潢雅緻,部位位置仲設有弧形卡位,坐得舒服~千層蛋糕向來受歡迎,甜牙牙推出了多款口味任君選擇。運動過後,極度需要補充水分的我們,所選的均為清爽、凍冰冰、透心涼的食物和飲品。西瓜特飲(壺)西瓜水分多,lee個時候最啱我哋。平凡中帶點驚喜,西瓜肉並沒有打到完全溶曬,飲落有西瓜蓉,又添加咗幾件西瓜切片,多重口感,完全係食得到嘅西瓜汁。四季鮮果拌Mǒvenpick (Vanilla  &  Strawberry)話明要清爽,點可以唔嗌鮮果拌雪糕。時令生果種類頗多,鮮、甜。最鍾意🍌,並唔係普通香蕉切件,而係外層用焦糖包裹著的香蕉,外脆內香軟。Mǒvenpick雪糕當然冇得輸啦,兩款口味雪糕都係我哋至愛。就算係溶咗嘅雪糕,拌上生果、爽口水晶珠,也增色不少。龍眼水月流就咁聽嗰名,有d玄。其實佢係龍眼冰+椰汁河粉+龍眼
同朋友做完瑜珈,出咗一身汗,忽然好想食返d透心涼嘅甜品

裝潢雅緻,部位位置仲設有弧形卡位,坐得舒服~

千層蛋糕向來受歡迎,甜牙牙推出了多款口味任君選擇。

龍眼水月流

龍眼水月流
就咁聽嗰名,有d玄。其實佢係龍眼冰+椰汁河粉+龍眼肉嘅組合。龍眼冰份量好大,味道略淡;椰汁河粉,椰汁味好濃,但口感略欠煙韌;所選之龍眼肉爽甜。整體還可以。

芒果雪山
芒果控,食甜品又點少得芒果系列呢~配料方面一如所料,芒果雪花冰打得不錯,沙沙、綿綿嘅口感,溶咗都唔會結成一舊硬塊。芒果夠熟,很香甜。可能頭先食咗Mǒvenpick系列雪糕,而lee款係其他牌子嘅芒果味雪糕,就有點遜色了。如果整體份量可以再大d,咁就更滿足、更抵食啦~

席間,朋友發現這裡還有不少鹹食選擇,大多看上去都不錯耶~ 西式簡餐,all day breakfast,各式crepe與waffle
。未幾,已經約定下次再來尖沙咀試她的鹹食了。

2017-04-22
2017-04-25 155 瀏覽
復活節假期, 梗係要玩盡佢 ,今日帶阿女去4d照相館玩,玩完之後攰攰哋行過嚟尖沙咀,呀女話想食甜品, 就醒起呢間甜牙牙~由於晚餐都未食 ,好彩呢度連意粉鹹點都有喎 ,啱曬我哋呀 。我哋一行六人, 有大有細 ,呢度環境舒適,小朋友嚟都啱,坐得舒舒服服。侍應畀咗個圓圓地嘅卡位我哋~店裏面最吸睛嘅就係呢個movenpick嘅雪糕櫃 ~先介紹咗今日食嘅甜品,Charlotte Tiramisu 我覺得整得好靚呀,第一次見tiramisu可以整得咁靚,成個裝飾品咁。食落個味道, 有淡淡幽香嘅咖啡酒味,唔會太濃,芝士同cream 分佈唔錯,食完成個cake都唔會太滯,正! 就嚟母親節,帶媽媽嚟食呢個,就又夠靚又有得食喇~小朋友就梗係叫咗個 “士多啤梨鬆餅仔囝”畀佢哋食, 另外仲加多個雪糕球㖭 。Pancake 食落甜甜地,士多啤梨夠新鮮~ 講下晚餐先,叫左兩款窩夫, 一個係parma ham窩夫早餐,另一個係芥末腸窩夫早餐。 窩夫黎到嘅時候,賣相好靚。無論大人小朋友,一見到窩夫即刻好開心, 窩夫焗得好脆, 但係唔會好乾~腸用煙肉包住,食落口同時有兩種味道,加埋個窩夫同沙律,配合得好好~ 兩個意粉:
侍應畀咗個圓圓地嘅卡位我哋~
店裏面最吸睛嘅就係呢個movenpick嘅雪糕櫃 ~
兩個意粉: 白汁煙三文魚意大利粉,卡邦尼煙肉意大利粉 , 兩個都好啱小朋友食, pasta煮得好creamy裏面有菇, 我哋好快就ko左兩碟喇~
雜錦焗薯皮 - 裡面有三款薯皮,包括拿破崙茄汁煙肉焗薯皮, 蛋黃醬吞拿魚粟米焗薯皮 , 三芝煙肉焗薯皮, 上枱時熱辣辣,焗得好香好脆,最鐘意係三芝煙肉焗薯皮,芝士味濃,我like ~
瑞士雞翼 - 好夠味道,甜甜地,岩小朋友~
套餐送嘅柚子冰紅茶 - 唔太甜,幾好~
2017-04-23 113 瀏覽
尖沙咀人來人往,搵個地方休息都難😖 好彩俾我遇到呢間甜品店😆 因下午時間,店裏沒有很多人可以俾我地坐幾耐都得👏👏 牆上掛了很多精品飾物使店鋪增加了生氣 燈光是以柔和光線 其實經過門口已經俾餐牌吸引住,一向鐘意食抹茶的我當然吾可以錯過😍 抹茶之窩夫伴侶定食~ 甜品賣相好精美 有四種雪糕球的口味: 綠茶、朱古力、紅豆、雲呢嗱 其中雲呢嗱雪糕球裝飾成小白免🐰 外貌十分吸引 😻 另外 窩夫係綠茶口味 香軟鬆綿 加上窩夫有小小暖 配合埋雪糕 正!夏洛特提拉米蘇~ 用士多啤梨肉裝飾成星形的花🌸 外表係用手指餅包圍住 質感好似蛋糕一樣 軟綿綿的🍰這款甜品不算太甜,有少少咖啡的味道 加上芝士吾算好多 所以吃起來吾會好溜蜂蜜玉桂香蕉窩夫~ 陣陣玉桂清香配搭雲呢嗱雪糕 食物上面有濃濃的蜂蜜醬汁同朱古力粉 增加甜品豐富口感😋宇治抹茶梳夫厘~ 一小球綠茶雪糕同香濃的綠茶味道甜而不膩🍵
抹茶之窩夫伴侶定食
蜂蜜玉桂香蕉窩夫
宇治抹茶梳夫厘
  • 窩夫
2017-04-21 149 瀏覽
去完4D館, 諗來諗去要坐得舒服又要氹得小朋友, 決定再戰甜牙牙。相信無人諗到黎食正餐。7點鐘, 晚飯人流唔多, 可能無乜人知佢地其實係有正餐。tea set 餐牌, 價錢性價比高,供應至晚上8點多款意粉選擇,仲跟湯或柚子冰紅茶,超值👍🏻,意粉屬一人份量。卡邦尼煙肉意大利粉$39白汁煙三文魚意大利粉$49 柚子冰紅茶超讚的全日早餐, 有英式傳統全日早餐, 又有窩夫早餐。 窩夫焗得鬆軟, 伴有雜菜沙律, 係家姐至愛。 芥末腸窩夫早餐$58 巴馬火腿窩夫早餐$58小食方面雜錦焗薯皮伴沙律$883個款色包括茄汁肉碎、白汁吞拿魚、芝士火腿,每樣兩件, 每件都分量十足, 食兩件都飽飽,我自己就最鐘意吞拿魚款。瑞士雞翼$48 , 甜甜的, 非常入味,大人都like。最後點少得甜品,都係tea set 餐牌。士多啤梨鬆餅仔仔$36, 表姐同家姐都爭食。至於大人, 走唔甩既就係呢個內外都咁吸引既夏洛特tiramisu$65 。 咖啡酒味唔濃, 對於一個唔鐘意咖啡既人, 都大讚。 以咁既價錢食左咁多野, 超抵。
7點鐘, 晚飯人流唔多, 可能無乜人知佢地其實係有正餐。
tea set 餐牌, 價錢性價比高,供應至晚上8點

卡邦尼煙肉意大利粉$39
白汁煙三文魚意大利粉$49
柚子冰紅茶

芥末腸窩夫早餐$58
巴馬火腿窩夫早餐$58

小食方面
雜錦焗薯皮伴沙律$88
瑞士雞翼$48 , 甜甜的, 非常入味,大人都like。

最後點少得甜品,都係tea set 餐牌。
士多啤梨鬆餅仔仔$36, 表姐同家姐都爭食。

以咁既價錢食左咁多野, 超抵。
2017-04-20
  • 窩夫
  • Pancake
2017-04-16 73 瀏覽
今天和妹妹一起到尖沙咀逛街,行了一會兒。這一陣子天氣實在太熱了,於是行了一行,我們便立刻想找間餐廳坐一坐,休息一下。遠處看見一間甜品店,立刻入去了。甫進入,入面也有不少人,可能是因為天氣熱的關係,大部分人都喜歡吃凍的甜品,可以幫助解暑。我們叫了一瓶西瓜特飲及一杯大的雪糕新地首先,先到的是西瓜沙冰,是鮮紅色的。這個味道十分冰凍,味道也十分甜,而且入面還有不少的西瓜粒,真的很消暑。我們叫的雪糕新地是提拉米蘇espresso 之戀,真的和餐牌上的照片一模一樣。份量也是挺多的,雪糕是榛子和咖啡形成的,味道不會太甜,很好吃。而且還有大量的cream及脆脆及雪糕筒,另外中間有一條香蕉,是用焦糖燒d,面頭脆脆的外皮,甜甜的味道,很好吃,整體很配合味道很好。吃完之後我們還想吃雪糕,就另外叫了一杯朱古力雪糕,味道甜甜的,最喜歡是有朱古力粒在裏面。
我們叫了一瓶西瓜特飲及一杯大的雪糕新地
2017-04-08
2017-04-13 71 瀏覽
同朋友食完川菜,又黎食甜品實在太就腳啦!上次食左crepe, 今次食完川菜滞滞地,就食宇治抹茶加紅豆!movenpick 唔洗講一定好食啦,脆珍珠咬落爆珠個感覺好正 。 紅豆大大粒,係成個甜品裏面相對地最甜既(其實都唔係好甜), 小丸子+綠茶雪糕+紅豆一齊食絕配, 口感、甜度、溫度……互相配合。 反而,杏仁脆片係成個甜品裏面最唔好食架, 店主可以考慮下用威化代替 可能會好啲。朋友食嗰個提拉米蘇+特濃咖啡雪糕就無乜驚喜
同朋友食完川菜,又黎食甜品
實在太就腳啦!

絕配, 口感、甜度、溫度……互相配合
。 反而,杏仁脆片係成個甜品裏面最唔好食架
, 店主可以考慮下用威化代替
可能會好啲。

朋友食嗰個提拉米蘇+特濃咖啡雪糕就無乜驚喜
宇治金時號
提拉米蘇, 特濃咖啡雪糕
2017-04-12
宇治金時號
2017-04-09 50 瀏覽
晚上10點跟好友相聚,想說找間甜品店邊聊天聊吃甜品也不錯!因此我們選了比較多人介紹的甜牙牙!我是第一次來這裡食但門外等候的人這麼多,心想這裡的品質應該不錯吧!我們一共點了3樣甜點或飲品,其中一杯沒拍照的是朋友點的荔枝特飲($30),我們試飲後都覺得味道超級淡!雪地茫果船($45)雪糕的味道當然是不錯的啦⋯⋯但茫果就有點過酸囉!唯一味道正常的一定是這杯Mocha  Coffee($34)而且店內環境也有點迫,不知道是晚上人太多還是其他原因,感覺就是人貼人的,不太適合聊天!

雪地茫果船
雪地茫果船($45)
雪糕的味道當然是不錯的啦⋯⋯但茫果就有點過酸囉!
Mocha  Coffee

2017-03-24
$35 (宵夜)
2017-04-08 81 瀏覽
同行4人一齊搵甜品店食,之前在油麻地都食過甜牙牙,這次來到尖沙咀都打算來這店試試。四個人點了草莓窩夫和荔枝雪糕船。剛開始食草莓窩夫的時候,一個疑似男經理的人走了過來,說道:“你地d野黎齊了嗎?” 我說:“我們還有荔枝雪糕船未上。” 這個男經理隨即大聲說:“我地呢度要每個人叫一樣甜品!”一副不滿的嘴臉對著我們,我們只好再多叫兩樣甜品。我們看過整間店鋪的內外,說實話,完全不見有標示說明 每人最低消費!如果你已經貼了海報,說明這最低消費,我們沒有遵從,這當然是我們的問題。然而你在沒有張貼海報下,加上落單的職員也沒有提點的情況下,我們不知道是否合情合理?!另外,麻煩下次要趕客的話,說話聲不要這麼大聲,你的店沒有說明 用餐時限,表示你無權無緣無故趕人走。不要在客人身旁大大聲聲同d下屬講:“ 呢幾個人都坐坐好耐,去收坐他們d餐具去!” 下次要趕客,麻煩細聲d講啦!

我們只好再多叫兩樣甜品

下次要趕客,麻煩細聲d講啦!
2017-04-07
2017-04-07 108 瀏覽
雜果窩夫:D窩夫凍嘅,好似整咗一段時間龍眼豆腐花:唔知點解有好多碎冰粒在內,凍到離曬譜 OMG龍眼肉又完全無味,豆腐花仲係碎碎的。芒果豆腐花:又係碎碎豆腐花,D芒果醬過多芒果涼粉:涼粉變咗西米露,之後後補涼粉只有豉油碟size大,都好孤寒喎楊枝甘露:"傑"得濟
雜果窩夫:D窩夫凍嘅,好似整咗一段時間

龍眼豆腐花:唔知點解有好多碎冰粒在內,凍到離曬譜 OMG
龍眼肉又完全無味,豆腐花仲係碎碎的。

芒果豆腐花:又係碎碎豆腐花,D芒果醬過多

楊枝甘露:"傑"得濟

2017-04-05
$50 (宵夜)
2017-04-06 61 瀏覽
We went to have desserts after dinner.The place which climbed the stairs is immediately a shop.The menu was quite plentiful.I ordered Seradura(Tiramisu) and Hot coffee.My husband ordered Chocolate waffle plate and Milk tea.I waited for a while until food came out.I was the first time to eat seradura, but it was delicious.The chocolate waffle was dry and not very tasty.Perhaps waffles are not baked in the store.In addition, because drinks were not readily available, I told the clerk.(After that,

The menu was quite plentiful.

In addition, because drinks were not readily available, I told the clerk.(After that, the clerk was making drinks.)

It is cheap and you can enjoy various menus, but it was a shop that provides a reasonable taste and service.
Seradura
Seradura
2017-04-03 82 瀏覽
星期日的下午當然要嘆返一個下午茶啦! 我和朋友在尖沙咀吃完午餐後, 便打算在附近找一間甜品店嘆一個休閒下午茶, 休息一下。 甜牙牙這間店舖的位置很方便, 我們大概三時上去, 那時不是太多人。餐牌上的食物供應款式非常多, 鹹食和甜食也有。鹹食方面, 我們點了一個焗拿崙茄汁香草腸長通粉。甜品方面, 我們首先點了一個伯爵茶木糠布甸。飲品方面, 我的朋友點了一杯荔枝特飲, 而我作為一個抹茶控, 我點了一杯熱抹茶拿鐵。熱抹茶拿鐵來到的時候, 我有少少失望了, 它的抹茶味不突出, 有點兒苦澀, 旁邊有一包砂糖, 加了糖, 味道才好喝一點。 由於熱抹茶不是太好喝, 所以我亦點了一碗凍木瓜燉雪耳糖水, 希望可以解解渴。大概等了十分鐘, 木糠布甸便呈上來。木糠布甸的伯爵茶味很香, 甜而不腻。凍木瓜燉雪耳糖水很清新, 裏面旳木瓜很大件,很甜。焗拿崙茄汁香草腸長通粉味道尚可,帶點芝士香。
抹茶拿鐵
木瓜燉雪耳糖水
凍木瓜燉雪耳糖水很清新, 裏面旳木瓜很大件,很甜。
焗拿崙茄汁香草腸長通粉
焗拿崙茄汁香草腸長通粉味道尚可,帶點芝士香。
餐湯
荔枝特飲
2017-04-02
木瓜燉雪耳糖水
焗拿崙茄汁香草腸長通粉
荔枝特飲
2017-03-29 101 瀏覽
今日真係食到痴曬線, 晏晝食完放題而家又食下午茶 我真係好鍾意食crepe, 煙韌嘅質地唔太甜, 加上生果、雪糕、忌廉,真係絕配! 今日呢個係甜甜嘅瑞士朱古力雪糕 movenpick, 外面有不太甜的栗子蓉完完全全包住, 再灑上果仁碎, 夾埋忌廉同crepe 一齊食 飽到痴曬線都食咗大半份 今次真係肥死食甜嘢應該飲黑咖啡,但係而家太晏啦,飲完訓唔著。 就叫咗個玫瑰花果茶, 特別叫侍應哥哥落單“小甜”, 黎到甜味啱啱好, 加上酸酸嘅果味,同玫瑰花味 食完甜品之後飲呢個茶 feel fresh 去滯!以為甜品店淨係得甜品同小食, 原來呢度都有咸品嘅, 仲有鹹味嘅waffle …… 下次可以試下
今日真係食到痴曬線, 晏晝食完放題而家又食下午茶
飽到痴曬線都食咗大半份
今次真係肥死
栗子瑞士朱古力crepe
食完甜品之後飲呢個茶 feel fresh 去滯!
玫瑰花果茶
…… 下次可以試下