2013-05-09 665 瀏覽
(715)跟太座一起到圓方閒遊,之後,有點餓意,太座揀了這裡的(王家沙)。我倆要了兩面黃及嫩雞煨麵。兩面黃麵條不夠脆,湯汁也偏鹹了至於嫩雞煨麵,雞肉一般,湯底味道欠佳,最差的...就是超腍的麵身,口感其差。這般水準!難道,今天師傅休了息?
(715)
我倆要了兩面黃及嫩雞煨麵。
兩面黃麵條不夠脆,湯汁也偏鹹了
至於嫩雞煨麵,雞肉一般,湯底味道欠佳,
最差的...就是超腍的麵身,口感其差。
這般水準!難道,今天師傅休了息?
2013-04-14 262 瀏覽
蟹黃鮮肉生煎包賣相不錯,外面煎得脆脆地。味道一般般,偏鹹,比較油膩。擔擔水餃(不辣)賣相一般但是味道不錯,餃子皮厚,湯底是麻油花生擔擔麵湯底。三鮮年糕賣相普通,味道一般,用的年糕口感不是很好,總體上還過得去,但是比較以前在王家沙吃的好像退步了好多。蔥油雞其實是普通的炸子雞配一碟蔥油醬,賣相沒有什麼特別,但雞皮不夠脆,雞肉也沒有什麼味道,一定要點醬食,但是醬汁很普通。最後叫了個388元的大烏參,賣相只能用慘不忍睹來形容,成碟嘢都是啡色,麵粉多到得人驚,整到同炒牛肉差不多,完全看不出是海參,實在是非常獨特的做法。味道鹹鹹地,麵粉實在太多,口感頗差,食不出是海參,有點浸得唔夠耐的感覺,實在是令人失望

2013-04-11
2013-03-09 195 瀏覽
Elements的王家沙是平时想不出晚饭去处时的常规选择之一,工作日的晚上基本没有人排队,walk in即可。整体质素不错,地道程度在上海餐馆中也能算是中等偏上。有几道菜式让我百吃不厌,值得力荐。酱排骨年糕是我的最爱,这大概称得上我在香港吃过的最地道、最美味的排骨年糕,浓油赤酱的味道恰到好处,年糕软糯,小排入味,缀以青葱几粒,色香味俱全,经常是火速扫完一盘之后意犹未尽地encore第二盘。甜粢饭做得也不错,胜在小巧精致、不易吃腻,最完美的吃法是就着热豆浆小口小口地品尝,顿时幸福指数飙升,home sick能缓解大半。其他值得一试的有熏鱼或排骨菜饭、蟹壳黄、糟溜鱼片,还有秋冬季时令的蟹粉拌面。辣味的菜式做得很一般,个人不太爱这种既不够川又不够沪的味道。 正如上海的王家沙以点心闻名,这家店的亮点也在于上海特色的主食和点心。

2013-03-08
  • 酱排骨年糕,甜粢饭,蟹壳黄,糟溜鱼片,蟹粉版面
冇食午餐既情況下黎圓方搵野食本身唔想食連鎖食店但圓方其他特色D既食肆都要晚市先開係4-5點食野依D時間真係好蝦人。行左成個圈好攰,見王家沙有得食就入去好舒服光猛,好少人所以侍應招呼好周到上菜加茶做咩都好快好有效率佢有餐紙比你用筆剔好似叫點心咁都幾多食物簡。大路上海野想食既都有我地叫左5樣。鎮江肴肉,正常水準"實正"唔係一夾就散果隻,加埋香醋食就好好味燻魚,黎到個樣有D嚇人呢但佢其實係好好食既一味上海菜黎架佢個皮保持到脆口,個汁又夠惹味。只係乾左D上海蟹黃燒餅睇落平平無奇,食落又唔錯夠熱,入面係滿滿既韮菜酥油皮整得夠層次又唔油咸肉菠菜砂鍋飯今次既一個小失手啦有齊個名既食材但一D都唔吸引,同想像好大出入唔知點解餐牌仲會係有"推介"既ICON係佢到==只可以話個飯係好健康既一個選擇,好彩有其他濃味既食物如果唔係真係冇味==棗泥糕我自己對依種煙煙韌韌既糕點情有獨鍾黎到賣相有D驚喜,通常係4件但佢分成一粒粒咁食落幾煙韌,朋友話似好似年糕咁我覺得又冇咁甜 ,一口一粒咁幾細心。
冇食午餐既情況下黎圓方搵野食
本身唔想食連鎖食店
但圓方其他特色D既食肆都要晚市先開
係4-5點食野依D時間真係好蝦人。
行左成個圈好攰,見王家沙有得食就入去
好舒服光猛,好少人所以侍應招呼好周到
上菜加茶做咩都好快好有效率
佢有餐紙比你用筆剔好似叫點心咁
都幾多食物簡。大路上海野想食既都有
我地叫左5樣。
鎮江肴肉,正常水準
"實正"唔係一夾就散果隻,加埋香醋食就好好味
燻魚,黎到個樣有D嚇人呢
但佢其實係好好食既一味上海菜黎架
佢個皮保持到脆口,個汁又夠惹味。只係乾左D
上海蟹黃燒餅
睇落平平無奇,食落又唔錯
夠熱,入面係滿滿既韮菜
酥油皮整得夠層次又唔油
咸肉菠菜砂鍋飯
今次既一個小失手啦
有齊個名既食材但一D都唔吸引,同想像好大出入
唔知點解餐牌仲會係有"推介"既ICON係佢到==
只可以話個飯係好健康既一個選擇,好彩有其他濃味既食物
如果唔係真係冇味==
我自己對依種煙煙韌韌既糕點情有獨鍾
黎到賣相有D驚喜,通常係4件
但佢分成一粒粒咁
食落幾煙韌,朋友話似好似年糕咁
我覺得又冇咁甜 ,一口一粒咁幾細心。

2013-01-13
2012-12-30 109 瀏覽
今日經過圓方的王家沙,見到冇乜人排隊就入去幫襯下...今次試左三鮮炒年糕, 所謂三鮮, 就係蝦、雞肉和火腿...味道不錯...而食落去唔會覺得好油膩...值得一讚...小籠包簡左最傳統的鮮肉小籠包..(佢有三款小籠包, 上次試左蟹粉小籠包,今次試第二隻)鮮肉小籠包也做得好出色, 一咬落去有好多湯汁留出來...(不過蟹粉小籠包好食的)現場見到好多人叫高力豆沙, 但我己經食唔落la..下次有機會先試
今日經過圓方的王家沙,見到冇乜人排隊就入去幫襯下...
今次試左三鮮炒年糕, 所謂三鮮, 就係蝦、雞肉和火腿...
味道不錯...而食落去唔會覺得好油膩...值得一讚...
  • 鮮肉小籠包
2012-12-29 18 瀏覽
位於圓方土區﹐ 地點適中﹐ 人流旺盛。 晚上七點左右入內﹐意外毋須等位。 點了健康炒飯﹐ 薑汁芥蘭及嫩雞煨麵。 頭兩個還不錯﹐ 唯獨嫩雞煨麵難接受。 麵無煨﹐雞不嫩。 切忌點這菜。
煨﹐雞不嫩。 切忌點這菜。
薑汁芥蘭
健康炒飯
2011-12-07
薑汁芥蘭
健康炒飯
2012-07-27 34 瀏覽
我平時都好少食上海菜,因為一般黎計食優質同正宗上海菜都唔平,今次團購搞上海菜下午茶任食,我又休假,當然值得一試啦! 而且地點仲係 Element,真係夠晒休閒同享受。呢次任食有成28款菜式以供任食,共分四大類,分別係涼菜、麵點、點心同甜品,我同媽咪大致上都食盡多達20多款,都算差唔多食齊晒! 非常滿足,真係飽到上心口添!迷你鮮肉餛飩,每碗有2件,餡料話明係鮮肉,果然夠鮮,唔係一般的急凍肉的味,餛飩細細粒容易食。香葱咸薄餅睇落係油炸已經唔多想食,食落口唔算好油,雖然香口,仲有脆脆地,唔熱,都係一般。擔擔麵都係細細碗,一D都唔辣,配合濃湯同花生碎,肉碎份量適中,麵質可口彈牙,唔錯! 大白菜春卷香脆,唔熱,都係一般。奶皇小麻球係甜點,剛剛整熱出黎,熱食可口非常,咬一啖,奶皇餡即流出黎,小麻球炸得香脆可口,讚!呢碟涼菜有4款,包括蒜茸拍黃瓜、蒜泥白肉卷、荳腐馬蘭頭同梅菜荀三絲,4款中我比較鍾意食蒜泥白肉卷,雖然係開胃涼菜,其他都唔係太喜歡。呢碟涼菜有係4款,包括水晶肴肉、手撕烤麩、涼拌大豆芽同本幫燻魚,水晶肴肉幾好食,塊肉唔會好肥膩,恰到好處。手撕烤麩咸咸地,有D似食豆付咁,好味! 本幫燻魚甜

菜譜
王家沙下午茶

香葱咸薄餅、迷你鮮肉餛飩
擔擔麵
大白菜春卷香脆,唔熱,都係一般。
大白菜春卷、奶皇小麻球
涼菜4款
。手撕烤麩咸咸地,有D似食豆付咁,好味
! 本幫燻魚甜甜地,雖然顏色黑沉沉,食落好香口
。我唔鍾意食涼拌大豆芽,好辣,唔掂!
涼菜四款
鮮菜肉小籠包同蘇式鮮肉小籠包睇落分別唔大,只係頂部有D菜係到。鮮肉小籠包湯汁好鮮甜,鮮肉同樣地同餛飩一樣夠晒新鮮突出D鮮肉味,皮薄且冇穿,讚
鮮菜肉小籠包同蘇式鮮肉小籠包
嫩雞煨麵味雖然淡左少少,雞肉份量適中,麵質可口彈牙,都係一般啦!
嫩雞煨麵
棗泥糕係剛剛蒸好,熱食好味,棗濃,每人二粒,細細粒易入口,好味
!
棗泥糕
桂花酒釀丸子,酒味香濃,丸子係芝麻細粉湯丸,彈牙可口,糖水唔算太甜,好香
桂花酒釀丸子
糯米燒賣,剛剛蒸好熱食好味,咸度適中,始終係有糯米,比較飽肚,味道一般。
糯米燒賣
總括而言,呢個上海菜任食值得一讚,上菜快,品質好,算係任食的新嘗試~

2012-07-26
鮮菜肉小籠包同蘇式鮮肉小籠包
桂花酒釀丸子
糯米燒賣
2012-06-21 12 瀏覽
多謝supervisor請我們食lunch,呢間餐廳幾開放式,望落去都知道幾高級,不過食物質素就一般喇~我們order左 粢飯 2碟~本身一碟有4件,再剪開8件~油條過脆....似脆條 肉鬆好散碎呢..,榨菜味道ok~特別的造型,用長形牛油紙包裹,內裡有一層保鮮紙呢~~菠菜咸肉粒砂鍋飯 $58幾香口~飯粒分明~咸肉勁之細粒.... 紅豆鍋餅 唔多掂 個皮唔夠QQ,加上個餡很一般,無紅豆粒可言...很失望~鎮江骨炒年糕 d排骨幾大件,.好吃過年糕呢~聽同事話轉左廚稍,所以d年糕炒得不夠QQ... 蒜老奶油菜心 好味~
不過食物質素就一般喇~
我們order左
菠菜咸肉粒砂鍋飯 $58
幾香口~飯粒分明~咸肉勁之細粒....

紅豆鍋餅 唔多掂
個皮唔夠QQ,加上個餡很一般,無紅豆粒可言...很失望~
鎮江骨炒年糕 d排骨幾大件,.好吃過年糕呢~
聽同事話轉左廚稍,所以d年糕炒得不夠QQ...

蒜老奶油菜心 好味~
接近一時來到,店內七成坐滿,也不用等候位子上海菜款式較多,兩個人選擇的菜式確是有點局限 蘇式鮮肉小籠包($30)共四粒,皮夠薄、肉汁鮮甜王家沙小籠包的質素已是不錯之作可是鼎泰豐的小籠包還是稍勝一籌,勝在皮薄得無人能及 鮮肉生煎包($30)新鮮出爐很夠熱,包底很脆身,餡料很多我吃過最好的生煎包是在上海婆婆,size 比王家沙少一點,但口感更佳王家沙生煎包的size太大,要分幾口才能得完size太大,一口咬下去只能吃到飽皮,吃不到脆身包底,因此有失口感 鮮肉鍋貼($30)肉汁多得像吃醬爆丸,令我吃得很狼狽吃得出鍋貼同樣是新鮮煎起,吃上去跟生煎包一樣香脆可口唯鍋貼皮厚了一點,影響了整體糯米燒賣($30)賣相很普通,不過表皮比較乾身糯米燒賣熱得來也算香口糯米較滯,食後大大增加了飽滿度嫩雞煨麵($42)麵很大碗,憑一人之力應該都吃不下嫩雞煨麵雞湯清甜,放了大量菜,唯雞肉份量很少,失色了一點原本還有點高力豆沙的打算,可是嫩雞煨麵也吃剩了三分一已經沒有位子容得下甜品了,還是結帳走一走幫助一下消化吧得悉最近在利園開了狀元王家沙,有機會要試一試,看看水準有否不同
接近一時來到,店內七成坐滿,也不用等候位子
上海菜款式較多,兩個人選擇的菜式確是有點局限

蘇式鮮肉小籠包($30)

共四粒,皮夠薄、肉汁鮮甜
王家沙小籠包的質素已是不錯之作
可是鼎泰豐的小籠包還是稍勝一籌,勝在皮薄得無人能及

鮮肉生煎包($30)

新鮮出爐很夠熱,包底很脆身,餡料很多
王家沙生煎包的size太大,要分幾口才能得完

鮮肉鍋貼($30)

肉汁多得像吃醬爆丸,令我吃得很狼狽
吃得出鍋貼同樣是新鮮煎起,吃上去跟生煎包一樣香脆可口
唯鍋貼皮厚了一點,影響了整體

糯米燒賣($30)

賣相很普通,不過表皮比較乾身
糯米燒賣熱得來也算香口
糯米較滯,食後大大增加了飽滿度

嫩雞煨麵($42)

麵很大碗,憑一人之力應該都吃不下
嫩雞煨麵雞湯清甜,放了大量菜,唯雞肉份量很少,失色了一點
原本還有點高力豆沙的打算,可是嫩雞煨麵也吃剩了三分一
已經沒有位子容得下甜品了,還是結帳走一走幫助一下消化吧
2012-05-03 18 瀏覽
到圓方 , 因為泊車方便吃西餐的話, 我和Honey大多到露天平台幾間西餐廳今天想吃中餐, 選了王家沙王家沙分店不少 , APM不錯 , 太古城和又一城一般今天首次到圓方店 , 一人午市套餐菜式豐富我和Honey各點一款 , 菜式就更多了一人套餐 : 前菜 + 主菜 + 菜飯 + 點心 + 甜品我點 : 咕嚕肉 + 菜肉雲吞Honey點 : 煎小黃魚 + 小籠包薄薄的白肉片卷 , 上面鋪微鹹醬枓雪菜豆干毛豆涼涼的 , 好開胃 !除了 前菜 + 主菜 + 菜飯 , 還有上海點心 最後是甜品 , 一大粒 , 為豐富的午飯添上完美句號

到圓方 , 因為泊車方便
吃西餐的話, 我和Honey大多到露天平台幾間西餐廳
今天想吃中餐, 選了王家沙

王家沙分店不少 , APM不錯 , 太古城和又一城一般
今天首次到圓方店 , 一人午市套餐菜式豐富
我和Honey各點一款 , 菜式就更多了

一人套餐 : 前菜 + 主菜 + 菜飯 + 點心 + 甜品

我點 : 咕嚕肉 + 菜肉雲吞
Honey點 : 煎小黃魚 + 小籠包
前菜 : 白肉卷 / 雪菜毛豆
薄薄的白肉片卷 , 上面鋪微鹹醬枓
雪菜豆干毛豆涼涼的 , 好開胃 !
客飯 : 小黃魚 + 菜飯 , 菜飯好正宗 , 用圓身米 , 稔而軟糯 ,有淡淡鹹香
煎得妤香 , 魚皮魚尾脆口 , 魚肉白滑 , 帶魚油香
咕嚕肉一般 , 頗油 , 吃畢碟底鋪一層油
除了 前菜 + 主菜 + 菜飯 , 還有上海點心
賣相雖一般 , 皮不算薄 , 但內裡肉汁豐富 , 肉汁甜
不過不失
最後是甜品 , 一大粒 , 為豐富的午飯添上完美句號
之前已吃不少鹹品 , 甜品中和味覺 , 一粒剛好 , 否則太飽
2012-05-03
前菜 : 白肉卷 / 雪菜毛豆
煎得妤香 , 魚皮魚尾脆口 , 魚肉白滑 , 帶魚油香
賣相雖一般 , 皮不算薄 , 但內裡肉汁豐富 , 肉汁甜
  • 小黃魚
2012-03-14 12 瀏覽
Ate here around 4pm and the resturant was completely empty. Therefore no excuse for bad service. We had to flag down the waitstaff multiple times in order to order, get tea, get check. The food was not as good as the branch in Causewaybay, the service in Causewaybay branch was better as well.Taste wise the food was 5/10, service was 2/10. If you must eat at Wang Jia Sha, eat at the Causewaybay branch.We had the crab soup dumplings, the meat and vegetable soup dumplings, the shen jian bao, and a

We had the crab soup dumplings, the meat and vegetable soup dumplings, the shen jian bao, and a vegetable dish. Only the vegetable dish was good. The others were just too oily.
2012-02-26
2012-01-22 8 瀏覽
是晚一試圓方王家沙, 其實不錯呢, 八時半後不用等位, 我們'開餐'這凍盤小食超美味, 令人開胃, 啫唎狀間有少許豬肉肥羔但絕不覺得肥膩很美味的擔擔麵, 濃的湯及足夠的花生味, 尚算大碗, 肉碎不錯, 真沒有點錯!不過不失, 味道清甜, 菜很新鮮, 咬下沒有渣兩大粒獅子頭, 超美味, 肉味很好, 煮得剛好, 真不簡單! 推!
炒菜心
不過不失, 味道清甜, 菜很新鮮, 咬下沒有渣
獅子頭

2012-01-17
炒菜心
獅子頭
今日好得閒咁去左好小人會專程去用餐既地方(圓方).一入去已經行去(土)區既依一家餐廳,因為之前食開旺角店已有數年,旺角倒閉後,難得有時間過黎圓方跟(一)朋友用餐今日點的不是該店的招牌菜,有下例:麻辣順風耳,腿絲蛋白炒飯,紅燒獅子頭烤菜,紅油抄手先簡介四個菜:涼菜/頭盤:麻辣順風耳,豬耳溥切加上豉油,這個豬耳一望落去薄得可憐主菜1:,紅燒獅子頭烤菜,有名的上海菜,看上去跟普通$30貨仔無分別,但看真,是打孖~!!,不是單一~!!!,最特別的反而是菜,煮的奇冧主菜2:紅油抄手,這個上海菜,小人食不只任何店賣得平,又好難煮得好食,但這個可說是表表者~!!!!尾盤:炒飯,這店的炒飯都是幾十元夠三至四位有交易,絕對係拉價既好選擇食完總結,食物無乜問題,可惜服務真係失分,除左唔使等位,我等食物都等左廿分鐘先有,叫埋單都等左十分鐘,仲要再叫人埋先埋到單,最可惜係,上菜上左麻辣順風耳~腿絲蛋白炒飯~紅燒獅子頭烤菜~紅油抄手真係一個食完又一個,好似食西餐咁.你試諗下就咁飯就其他野食獅子頭有幾悶=.=可惜
今日好得閒咁去左好小人會專程去用餐既地方(圓方).
先簡介四個菜:
麻辣豉油只有超小麻辣,可說是沒用,奇的是奇薄豬耳,可是奇爽奇趣^.^
兩個~!!!抵食就梗左,份量外,炸得外香內嫩,肉汁四溢
外吃,汁香,蒜香+豉油+辣汁,天衣無逢,內吃,肉香四散到口腔每處,你絕對食到肉既新鮮
炒飯,有問題既係碟上好易凍,凍左就真係好普通
你試諗下就咁飯就其他野食獅子頭有幾悶=.=可惜
題外話/補充資料: 有免停車場一小時
2012-01-14
兩個~!!!抵食就梗左,份量外,炸得外香內嫩,肉汁四溢
2012-01-10 10 瀏覽
約左個大陸客晌圓方傾野, 坐底晌黃家沙食上海菜!時菜>>>不過不失, 普通一碟菜, 無乜特別.擔擔面>>>湯底好味, 辣度適中, 肉碎份量也夠多, 擔擔面質地也夠滑. 正!糖醋魚>>>炸魚一條, 不過炸得好入味皮又脆, 條魚也夠大條多肉! 掂呀! 小籠包>>>多汁, 皮薄, 一上台, 已經第一時間拎起筷子夾來放入口, 就證明吾錯喇!
約左個大陸客晌圓方傾野, 坐底晌黃家沙食上海菜!
時菜>>>不過不失, 普通一碟菜, 無乜特別.
2012-01-09
2011-09-24 15 瀏覽
去完Sky100, 就同屋企人落黎買方醫醫肚‧之前一早search 左黎呢到食, 因為無咁貴, 中價上海菜。一早book定位已經要到8點啦。呢到原來都幾細,幾迫, 因為我地有輪椅, 所以唔係張張枱都岩我地坐。等左大半個鍾, 終於有位坐, 6個人安排張4人枱, 迫到呢.....><不過唔想再等, 所以唯有迫住食。6個人叫左1) 牛肉餅: 上網有好多人推介話好食, 食落普通, 不及清真好, 好彩都夠juicy2) 烤夫: 我至愛, 呢到都整得幾好食。3) 炒年糕, 細細碟, 味道ok4) 担担麵: 好味, 香濃花生味, 最後要encore 多碗5) 素菜包: gd, 我至愛, 大大個, 勁多菜。6) 生煎包: gd, 煎得香脆, 唔油, 咬落仲標汁7) 小籠包: 太厚皮8) 醉雞: 我唔太鍾意個種酒味, 但雞係滑既總括黎講, 除左坐得迫左d , d 野食又唔係太難食既, 點解咁多個喊而呢?雖然有咁多個喊面, 但又有好多人排隊食, 可能係圓方黎講, 呢到算係平價。
去完Sky100, 就同屋企人落黎買方醫醫肚‧
一早book定位已經要到8點啦。
不過唔想再等, 所以唯有迫住食。
6個人叫左
2) 烤夫: 我至愛, 呢到都整得幾好食。
3) 炒年糕, 細細碟, 味道ok
5) 素菜包: gd, 我至愛, 大大個, 勁多菜。
6) 生煎包: gd, 煎得香脆, 唔油, 咬落仲標汁
7) 小籠包: 太厚皮