餐廳: 潮庭 (星光行)
資訊:

餐廳: 潮庭 (星光行)
資訊:

2024-02-03 702 瀏覽
今次生日搵左黎潮庭食佢地嘅生日宴,樣樣都有水準。最緊要好服務。今次中左佢地個生日宴套餐,有12樣嘢。潮庭四喜大拼盤翡翠玉帶桂花蚌脆皮百花炸蟹拑原鼎花膠燉螺頭湯碧綠玉環抱五頭鮑魚清蒸海星斑鹽焗脆皮雞瑤柱扒鴛鴦時蔬蔬大富大貴炒飯榮壽煎伊麵添壽大蟠桃紫米鴛鴦露我個人黎講,除左瑤柱扒鴛鴦之外其他都非常滿意雞皮夠脆,大拼盤入面有個蝦棗好有驚喜。煎伊麵加糖食今晚有位叫fion嘅職員服務我地,一人上兩圍菜笑容滿面。
今次中左佢地個生日宴套餐,有12樣嘢。
潮庭四喜大拼盤

蔬大富大貴炒飯
榮壽煎伊麵

添壽大蟠桃
紫米鴛鴦露

我個人黎講,除左瑤柱扒鴛鴦之外其他都非常滿意
雞皮夠脆,大拼盤入面有個蝦棗好有驚喜。煎伊麵加糖食
今晚有位叫fion嘅職員服務我地,一人上兩圍菜笑容滿面。
今日去咗「潮庭」試吓佢哋嘅招牌菜,心裏頭暗暗期待。一入到去,環境都算溫馨清爽。首先點咗潮式糖醋麵,啖啖都充滿咗驚喜,煎到金黃又脆口,賣相搶鏡。順帶一提,個香芒醬沙律蝦球真係太正啦!蝦球咬落弹牙,滿口都香甜。話說啲潮州粉果都整得好足料,晶瑩剔透嘅外皮包住瑤柱味十足嘅餡料,滿滿嘅潮州傳統風味。呢度嘅鴛鴦臘腸卷嗰個甜香,真係引人入勝,中西合璧嘅新嘗試啫!遺憾嘅係煎藕餅比較鬆散,不過瑕不掩瑜。總括黎講,今次嘅用餐體驗幾正👍,期間充滿咗驚喜同滿足,下次希望可以撞正千層糕喇😊!
2023-11-16 1071 瀏覽
蕃薯🍠下個月生日啦,同學仔媽咪話要同蕃薯🍠食生日飯🤲🏻甘小朋友要食得健康媽咪就上網咩地方餐廳適合小朋友💕我搵到啦 見到呢到有適時識食既菜單 好適合小朋友🙌🏻咩係適時識食阿媽咪?🫶🏻大自然有四時之變,農作物與海 產食材亦會隨之而 產生變化,孕育出最佳狀態 ◆ 潮式美食:源自中國廣東省潮汕地區,包括汕頭、潮州、揭陽等地的潮式美食,以其獨特的風味而聞名,而擁有精巧手藝的潮江春及潮庭師傅,更令潮式美食昇華到另一層次五指毛桃粟米豬骨湯💟用咗五指毛桃 粟米 排骨 蜜棗 好清甜🫶🏻仲有少少椰香,有化痰止咳功效 小朋友飲就岩哂🤲🏻薑蔥生蠔蘿蔔糕💟自家製蘿蔔糕 ,潮汕產生蠔 、薑葱等 炒到好香😋薑葱 生蠔蘿蔔糕融和 是秋天送飯的^_^既煲仔菜 😋非常惹味金華火腿蒸馬友💟新鮮馬友配搭金華火腿片 腥味不彰 鹹香鮮味 小朋友超中意食 送飯一流🫶🏻好快就清哂🙃🙃栗子鮮冬菇大芥菜💟本地冬菇,大芥菜 粟子 真系好好味阿,蕃薯🍠一個人食哂啲栗子😂有冇甘食得阿👻👻🙌🏻🙌🏻💟以上種種菜式,都非常適合🈴親子,老人家🧓💟⭐️ 美心中菜將贊助港幣 $10予新界蔬菜 產銷合作社有限責任聯合總社(菜聯社) 以支持本地農業發展⭐️⭐️驚

咩係適時識食阿媽咪?🫶🏻

五指毛桃粟米豬骨湯💟

薑蔥生蠔蘿蔔糕💟

金華火腿蒸馬友💟
新鮮馬友配搭金華火腿片

栗子鮮冬菇大芥菜💟
本地冬菇,大芥菜 粟子
💟以上種種菜式,都非常適合🈴親子,老人家🧓💟

⭐️ 美心中菜將贊助港幣 $10予新界蔬菜 產銷合作
社有限責任聯合總社(菜聯社) 以支持本地農業發展⭐️

⭐️驚喜優惠⭐️
秋冬適時識食系列 可享Yuu 10X積分
2023-11-12 767 瀏覽
今日我哋一家人來到專食潮式美食的潮庭共享晚餐🍽️。🍂五指毛桃粟米排骨湯一打開煲蓋就傳來湯🥣的濃郁來自五指毛桃嘅椰香。🌰栗子鮮冬菇大芥菜原來芥菜都可以整得咁好食,無左苦澀味。🐟金華火腿蒸馬友好鍾意魚肉夾埋塊火眼一齊食,魚肥美嫰滑不腥,食上嚟啖啖肉,同金華火腿🍗嘅鹹香非常夾。🦪薑蔥生蠔蘿蔔糕生蠔隻隻都好大隻好肥美,加埋蘿蔔糕同薑蔥🫚一齊炒,惹味十足。🐓五指毛桃鬍鬚雞隻鬍鬚雞有陣陣椰香,每塊都肉質嫰滑,食左好多塊,好滋味。
今日我哋一家人來到專食潮式美食的潮庭共享晚餐🍽️。

🍂五指毛桃粟米排骨湯
一打開煲蓋就傳來湯🥣的濃郁來自五指毛桃嘅椰香。

🌰栗子鮮冬菇大芥菜
原來芥菜都可以整得咁好食,無左苦澀味。

🐟金華火腿蒸馬友

🦪薑蔥生蠔蘿蔔糕

🐓五指毛桃鬍鬚雞
隻鬍鬚雞有陣陣椰香,每塊都肉質嫰滑,食左好多塊,好滋味。
2023-11-12 537 瀏覽
十月系老公生日,揀左佢鐘意嘅潮州菜同佢慶祝生日。有小朋友後,我哋更注重健康飲食,潮庭岀品一向有水準,而今期「適時識食」菜式好啱我地一家人口味。今次叫左四款潮式美食入秋要飲返滋潤湯水「五指毛桃粟米排骨湯 」用五指毛桃,與本地粟米、排骨、蜜棗等同煲,入口清甜。栗子鮮冬菇大芥菜一款秋冬先有嘅時令菜,大芥菜秋天先當造,配上栗子,冬菇,以上湯燜煮入味,最後淋上蠔油茨汁。大芥菜味道甘,有清熱解毒作用。金華火腿蒸馬友🐟用傳統潮州人蒸魚的方法新鮮汕尾馬友配搭金華火腿片,而休漁期後嘅馬友特別肥美,鹹香鮮味,魚肉嫩滑,囡囡都好鐘意食。薑䓤生蠔蘿蔔糕係我嘅最愛,有種新年菜嘅感覺。生蠔🦪肥美,配上自家製蘿蔔糕,用薑葱等炒至味道 融和 ,係食唔停口嘅煲仔菜!4款菜式健康美味,大人小朋友都啱食,老公就好滿意,我今次安排啦。
十月系老公生日,揀左佢鐘意嘅潮州菜

今次叫左四款潮式美食

入秋要飲返滋潤湯水

栗子鮮冬菇大芥菜

金華火腿蒸馬友🐟
,鹹香鮮味,魚肉嫩滑,囡囡都好鐘意食。

薑䓤生蠔蘿蔔糕

2023-10-29 553 瀏覽
🤝朋友聚餐當然開心,加上AE白金卡(大頭)於五/六/日晚市有75折(主餐牌),大家更雀躍🔰鵝肉絲薑蔥撈麵,原價$158(75折後$118.5),鵝肉絲比起以前的份量多,肉質有些嚡,也可理解,好質素的用來做鵝片呢。幼麵夾著薑蔥絲吃不錯🔰涼瓜排骨煲,原價$158(75折後$118.5),涼瓜很淋👍🏼,排骨肉質軟淋👍🏼,湯非常好飲😘,喜出望外的排骨煲,看似平平,但很🈴️大家的口味🔰翡翠蔥燒海參,原價$328(75折後$246),樣衰衰咁🤣,但口感爽滑,也沒有偏鹹,只是多了一點油🔰打冷拼盤,原價$148(75折後$111),紅腸、生腸、大豆芽都不錯,唯獨墨魚極之韌👎🏼👎🏼👎🏼,像咀嚼橡筋般咬不開😖P.S. 折扣不包括茶位費和加一服務費(以原價計算)

鵝肉絲薑蔥撈麵

涼瓜排骨煲

翡翠蔥燒海參

打冷拼盤

P.S. 折扣不包括茶位費和加一服務費(以原價計算)
2023-10-21
用餐優惠
信用卡優惠
鵝肉絲薑蔥撈麵
涼瓜排骨煲
翡翠蔥燒海參
昨晚到朝庭吃晚飯,慨嘆美心集團的食物水準每況愈下。所點的菜平平無奇,其中滷水鵝拼盤不知所謂,收四百幾蚊一碟,但俾嘅只得鵝片三兩塊,其餘係碎濕濕的鵝掌翼幾塊要潤同埋豆腐。早知要鵝片好過至於沙嗲牛肉炒芥蘭,芥蘭切成一片片,難以上大枱。好嘞,到埋單時,長長的一張單,包括七八個餸,酒水再加埋茶錢,差唔多成尺長。不以為意就簽卡找數。其中一個朋友小心眼,睇吓張單,發現有一味紅棗糕收費$168 ,係外賣。但冇叫過有冇見外賣袋送上。即刻問夥記點解,佢吱唔以對,然後話唔好意思,即刻去改返正佢。這種行為,估唔到美心這麼大的一個機構,也會做出這些欺騙客人的可恥行為。我認為收多錢,絕對唔會落到啲夥計嘅袋,咁會唔會係酒樓主管為咗做大每日嘅營業額,如是做出呢啲咁嘅手段。奉勸大家千祈唔好唔睇單就俾錢。尤其是一班朋友,掛住傾偈唔查真啲就俾錢。或者招呼朋友同客人,唔好意思查單。咁就你酒楼呃咗都唔知。
2023-10-24 270 瀏覽
大班朋友在文化中心七點睇完話劇,諗住近近哋!就一齊來潮庭開餐!地點係方便的👍但想找個待應生落單都非常之困難😓食物質素都還可以的👌但人手不足問題有待改善🤨
2023-10-15 322 瀏覽
10月15日中午一家人6位到達後,我即時使用app 點餐,但同行老人家想取餐牌,待應態度惡劣叫使用app, 我說我正在使用,但老人家想在餐牌選,我心想不用這樣惡?我也 谷氣地回應 一講, 看清楚才鬧人,我正在使用中。 其後受到其他待應不禮貌。 不明白身為香港服務業嘅一群, 仲要係大集團嘅成員之一 , 應該有專業態度去對侍客人 ,點解會如此惡劣態度對客人, 簡直香港服務業嘅 恥辱。 唔怪得啲人上曬去深圳消費。講返食物就一般,同其他集團嘅餐飲一模一樣,叉燒包,春卷, 鳳爪,腸粉, 味道一模一樣, 一定係中央廚房交貨 ,完全係一般。
2023-10-15
2023-10-13 288 瀏覽
昨天約了朋友到尖沙咀星光行潮庭晚飯,八時正來到仍有少量座位,看來生意不錯。 點了一個潮州蠔仔粥, 茶樹菇豆苗, 黑椒蝦球 ,支竹班片。 碟頭份量充足, 每個菜的味道都不錯。 特別係蠔仔粥份量很大。

2023-09-09 563 瀏覽
上星期同屋企人海港城行街,去咗星光行既潮庭食飯!原來佢地有啲新既養生套餐菜式啱一家大細食,一於去試下!酸菜煮脆魚花 潮汕鹹菜的獨特味道。鹹菜是用新鮮的蔬菜,口感爽脆,帶有淡淡的咸味,每片魚片都切得巧妙精致,切得像花朵的新鮮淡水魚片 無論係酸菜的鹹甜交織定係魚肉既鮮嫩口感,都令人意猶未盡。鹿茸菇醬雞粒燒啡菇 選本地厚肉大啡菇肉質飽滿,口感十分爽脆,鹿茸菇醬和雞粒既完美融合。鹿茸菇醬帶來咗濃郁既香味同獨特的口感,而嫩滑既雞粒加添咗豐富層次感。即叫即炒,充滿鑊 氣! 勝瓜煮潮州蟶子 蟶子肉質鲜美,加咗潮州既獨特風味同雞湯,突出佢既鲜味和清甜,仲食到勝瓜清甜多汁的口感。加上勝瓜唔單止好食,仲有清熱解毒既功效。鹿茸菇肉碎四季豆 用咗新鲜的鹿茸菇,感受到佢獨特而濃郁既香味,香噴噴既豬肉碎同嫩滑既四季豆一起快炒,味道融合埋一齊。微辣同鲜美既菇香、肉香呢道菜搭配飯簡直係绝配!

酸菜煮脆魚花

鹿茸菇醬雞粒燒啡菇

勝瓜煮潮州蟶子

鹿茸菇肉碎四季豆
2023-08-30 454 瀏覽
這間潮庭的出品較穩定,加上地點也不錯,既近巴士總站又可選搭鐵路,都是聚餐的好選擇🔰自選4拼 (每位$80) $320,選了1. 鵝片,當天鵝片的肉質不錯2. 蝦餅爽口彈牙3. 海蜇麻香爽脆4. 蟹棗香脆可口🔰魚蛋素菜煲$158,魚蛋彈牙好味,蔬菜款式又多,連湯也可飲,太好了🔰芋茸香酥鴨$128,一如以往弄得好,外層香酥鬆脆,芋茸香糯軟滑,各人都讚🔰欖菜鵝肉四季豆炒飯$138,鹹香惹味,上次吃過後,大家都喜歡,今次再encore

🔰自選4拼 (每位$80) $320,選了

鵝片、蝦餅、海蜇、蟹棗
魚蛋素菜煲
芋茸香酥鴨
欖菜鵝肉四季豆炒飯
人越大越覺得健康飲食好重要😆,原來✨全線潮庭(除大圍分店)、全線潮江春、葵芳北京樓,都推出了全新的「 適時識食 」新菜單啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!! 今晚便與家人一齊去試試吧~所謂適時識食,即指在不同的季節和時候,吃相對應的食物,以達至養生的效果😚!! 香港天氣潮濕,大部分人都是濕熱體質🙈,在夏天記得吃多點消暑袪濕的食物囉~☆ 酸菜煮脆魚花☆ 鹿茸菇醬雞粒燒啡菇☆ 勝瓜煮潮州蟶子☆ 石橄欖豬肺煲龍骨湯☆ 鹿茸菇肉碎四季豆☆ 黑豆腐竹炒太陽白不愧為時令食材,食物配搭相當好呢🥰! 酸菜煮脆魚花,魚肉鮮美又清爽。勝瓜煮潮州蟶子,勝瓜入味又有消暑作用。鹿茸菇肉碎四季豆,味道惹味又好下飯。腐竹炒太陽白,爽脆又健康呀(≧▽≦)~食物營養均衡,與家人一齊分享就最合適了~只要惠顧「適時識食」推廣中含本地食材的菜式,美心就會贊助予菜聯社,以支持本地農業發展~ 即日起到𝟗月𝟐𝟖日(除𝟗月𝟐𝟑-𝟐𝟒日),用匯豐信用卡付款即享𝟖𝟓折🥳,快點約家人試試啦~•🥢️ 潮庭 - 星光行🗝️ #尖沙咀 梳士巴利道𝟑號星光行東翼𝟐樓

今晚便與家人一齊去試試吧~

☆ 酸菜煮脆魚花

🥢️ 潮庭 - 星光行
🗝️ #尖沙咀 梳士巴利道𝟑號星光行東翼𝟐樓
2023-08-22
2023-08-20 464 瀏覽
今日點了其中兩道經典菜式是,「鹵水雙併」和「煎蚝餅」。鹵水雙併是一道以潮州特色的鹵水汁慢慢煮而成,有鵝片及墨魚,質地軟嫩,入口即化,口感豐富。而煎蚝餅則是以新鮮的蚵仔為主要成分,混合蔥花和蛋液,煎至金黃酥脆,外脆內嫩,是一道潮州人喜愛的小吃。另外也點了鮮枝竹蕃茄煮斑球,也是一道令人垂涎的菜餚。鮮嫩的斑球與鮮枝竹及蕃茄一同煮,口感鮮嫩多汁,味道鮮美爽口。潮州菜以其獨特的調味和烹飪方式,呈現出獨特的美味,都展現了潮州菜的精髓,風味獨特、口感豐富,讓人回味無窮。如果你喜歡尋找新的美食體驗,不妨嚐試一下這些潮州菜餚,保證會給你帶來美味的享受。

2023-08-17
2023-08-09 539 瀏覽
肥妹媽成日話不時不食,應節律而食飲食要應時、應季以順應自然然而夏天要食多啲當造食物以有助消暑袪濕適逢美心中菜 以時令蔬果海鮮製作養生菜式推出「適時識食 」系列肥妹當然要帶埋屋企人黎試下,於是去左主打潮菜的「潮庭」✾ 石橄欖豬肺煲龍骨湯用上潮洲產石橄欖、豬肺同豬骨等煲成老火湯;有潤肺化痰同清熱等功效,好適合夏天喉嚨乾燥不適的人入口清甜帶甘香,順滑舒服❤️而豬肺軟嫩中帶點彈牙。肥妹媽更一口氣飲咗三四碗湯🫣✾ 酸菜煮脆魚花新鮮淡水魚魚片像一朵朵花在河塘中入口鮮嫩爽脆魚肉配搭酸爽潮汕鹹菜酸酸地中帶點辣,幾開胃✾ 勝瓜煮潮州蟶子夏天勝瓜當造,有助清熱解毒碧綠勝瓜鮮甜爽腍;蟶子粒粒鮮美飽滿整體鮮味十足,清爽消暑!✾ 鹿茸菇醬雞粒燒啡菇擺盤精緻吸引❤️即叫即炒,鑊氣滿滿特選本地厚肉大啡菇入口嫩彈多汁而鹿茸菇醬濃郁;雞粒嫩滑唔乾柴✾ 鹿茸菇肉碎四季豆鹿茸菇與肉碎同四季豆等快炒鹿茸菇香氣滿滿,入口脆滑香口四季豆清脆中帶甜味;豬肉碎增添油香整體入口微辣惹味,送飯一流👍🏻
肥妹媽成日話不時不食,應節律而食
飲食要應時、應季以順應自然
然而夏天要食多啲當造食物以有助消暑袪濕
肥妹當然要帶埋屋企人黎試下,於是去左主打潮菜的「潮庭」

✾ 石橄欖豬肺煲龍骨湯

✾ 酸菜煮脆魚花
新鮮淡水魚魚片像一朵朵花在河塘中
入口鮮嫩爽脆魚肉配搭酸爽潮汕鹹菜
酸酸地中帶點辣,幾開胃

✾ 勝瓜煮潮州蟶子
夏天勝瓜當造,有助清熱解毒
碧綠勝瓜鮮甜爽腍;蟶子粒粒鮮美飽滿
整體鮮味十足,清爽消暑!

✾ 鹿茸菇醬雞粒燒啡菇
擺盤精緻吸引❤️即叫即炒,鑊氣滿滿
特選本地厚肉大啡菇入口嫩彈多汁
而鹿茸菇醬濃郁;雞粒嫩滑唔乾柴

✾ 鹿茸菇肉碎四季豆
鹿茸菇與肉碎同四季豆等快炒
鹿茸菇香氣滿滿,入口脆滑香口
四季豆清脆中帶甜味;豬肉碎增添油香
整體入口微辣惹味,送飯一流👍🏻