2016-07-14 1096 瀏覽
和這位閨蜜相聚不用找地方,最好不要太靜,因為我們~~~太~~嘈~~了﹗哈哈哈~!走進這大廈,應該只有這間不用等吧﹗同大廈太多好西,而這間坐位比較多,應該算不上是人氣,不用等一個小時然後說你們只有45分鐘時間用餐﹗ 好吧﹗不用等位真的太爽,一坐下友人就說要喝一杯﹗生啤(生ビール・なまびーる・NaMaBi-Ru)爽YY叫一份菜,感覺健康一點﹗<<蟹肉西蘭花 -  >>西蘭花剛剛好﹗不會太熟太稔﹗足料蟹肉﹗(かに・KaNi)<<石鍋牛肉飯 -  >>有石鍋(石鍋・いしなべ。IShiNabe)在menu(メニュー・MeNyu-)的話,我一定會點﹗沒有選錯﹗<<蟹粉豆腐鍋 -  >>我地最愛,到這裡必點﹗ <<芝士餅?-  >> 製作需時,新鮮熱辣﹗以為很小一件,所以order時叫了兩件,waitess也沒有說什麼,幸好姐我多口一問一件有多大,她才簡單地說,一件是圖那樣,可切4件。 天呀﹗不多口的話叫我地兩位美女要食多少呀?﹗員

好吧﹗不用等位真的太爽,一坐下友人就說要喝一杯﹗
生啤(生ビール・なまびーる・NaMaBi-Ru)爽YY
叫一份菜,感覺健康一點﹗
<<蟹肉西蘭花 -
西蘭花剛剛好﹗不會太熟太稔﹗足料蟹肉﹗(かに・KaNi)
<<石鍋牛肉飯 -
<<蟹粉豆腐鍋 -
我地最愛,到這裡必點﹗
<<芝士餅?-
天呀﹗不多口的話叫我地兩位美女要食多少呀?﹗員工服務真的有需要加強培訓﹗(職業病又來了﹗碎碎唸)
說著吃著﹗又過了一個滿足的一晚﹗ごちそうさま!

好康要分享~~
就醬~謝謝收看~
打分享文打到悶悶的…所以會加入『日文小教室』希望不會阻礙大家流口水!smile
よろしくお願いします~~☆
2016-06-05 688 瀏覽
今日下午要外出做嘢,所以就打算午飯係出面解決,林住去大家樂食個套餐解決,但上樓嗰時突然淋起沙嗲王就係樓上,嗰度嘅香茅白咖哩豬扒飯唔錯,就轉上一樓去沙嗲王食豬扒。對于中午趕時間,需要快速解決午餐同埋對品質有要求嘅不妨考慮呢度,環境唔錯,服務態度就有D好,有D唔好,睇人嘅,服務態度可以仲有D提高。豬扒好大件,白咖哩算系呢間點嘅特色,無黃咖喱甘濃嘅辣味,但白咖喱有佢獨特嘅香味,帶有淡淡嘅奶香味,仲有一D淡淡嘅咖喱辣,豬扒分量夠大,而且煎得幾香,啖啖肉,食完豬扒,用白咖喱嚟送飯好啱,細細一羹就可以食曬一碗飯,豆腐外脆內嫩,豆腐品質幾好,幾重豆香味,好香滑。
2016-05-05
2016-05-17 1160 瀏覽
講到平食咖哩當然不少得沙嗲王(雖然叫沙嗲王但我一直以來都是比較喜歡他們的咖哩哈哈!),週末到處都人山人海,大排長龍,最後就走到加拿芬廣場上面的沙嗲王。地方寬敞,位置很多,完全不需要等位~上次用過soda card app 有留意到沙嗲王都係其中一個可以儲份的餐廳,誰知道一打開就說我成功check-in,有一份免費的炸北海道芝心餅而另一友人就拿了一份香脆椒鹽軟殼蝦用上了小小的蝦軟殼炸之黃金酥脆,非常香口,作為惹味前菜不錯~另外送的北海道芝心餅份量頗多的,用了年糕包住大量芝士。一切開裡面的芝士湧出來,咬下去口感煙韌,芝士控可以不防一試~另外我們還點了一份蒜蓉牛油雞翼($33),大大隻雞翼,每隻都炸到非常香脆,肉汁豐富,而且一上桌已經可以聞到濃濃的蒜香味,非常好食。主菜當然不少得我每次都會點的白咖喱豬排飯($55),咖喱味道偏甜而且不會太辣,豬排炸到非常香脆充滿香茅味,而且份量非常多!保持水準,好好味!友人點了沙嗲豚肉飯($55),份量非常多,而且豚肉切成薄片,不會韌,配上沙嗲醬汁的配搭不錯。醬汁比咖喱濃稠,但個人覺得有點膩.另外還點了沙嗲日式奇脆雞檬粉($53),湯底非常濃郁,而且檬粉完全

另外送的北海道芝心餅份量頗多的,用了年糕包住大量芝士。
醬汁比咖喱濃稠,但個人覺得有點膩.
另外還點了沙嗲日式奇脆雞檬粉($53),湯底非常濃郁,而且檬粉完全吸收了沙嗲味,但可能基於炸雞的關係上菜時間有點慢,有待改進...
值得一讚的是炸雞脆醬很薄但仍然鎖著裡面肉汁,香口惹味,不錯。
久違的沙嗲王水準依舊,絕對食平食好選擇~

2016-05-16 437 瀏覽
是晚放工後,我要去油麻地交貨俾人,之後我的他係油麻地站等埋我後,就去尖沙咀join好姊妹兩公婆及朋友,一齊去沙嗲王食dinner;由於朋友工作關係,要遲一d至到,我地2 pair人先入坐等;叫住d小食先吧,煙肉糖心蛋,正正正,流心蛋,再加埋煙肉香味雞翼:外脆內軟,估唔到咁驚喜每人叫了一杯飲品(各不同,視覺上吸晴,因為色彩多多) 焗扇貝仔:味道不錯,份量也滿多,一客有成8隻韓式泡菜炒年糕:唔食得辣的,會覺得好辣,我還可以,但我的他試了一舊就矛再食,因為佢唔食辣的牛柳焗飯:我唔食,唔知味道如何,但大伙話好食焗椰菜花:成班菜怪,幾下就ko左 蛋包飯:矛特別驚喜,白汁同茄汁,中間一舊蛋包飯(如圖)另外仲叫左個藍色飯配菠菜汁,藍色飯好甜,好似食緊甜品咁
叫住d小食先吧,煙肉糖心蛋,正正正,流心蛋,再加埋煙肉香味
雞翼:外脆內軟,估唔到咁驚喜
每人叫了一杯飲品(各不同,視覺上吸晴,因為色彩多多)
焗扇貝仔:味道不錯,份量也滿多,一客有成8隻
牛柳焗飯:我唔食,唔知味道如何,但大伙話好食
焗椰菜花:成班菜怪,幾下就ko左
蛋包飯:矛特別驚喜,白汁同茄汁,中間一舊蛋包飯(如圖)

另外仲叫左個藍色飯配菠菜汁,藍色飯好甜,好似食緊甜品
2016-03-31
2016-05-06 290 瀏覽
好耐都冇食過沙嗲王啦~記得以前成日都會同朋友仔下午既時間黎食下野。今日想搵間餐廳食下D小食又可以坐得耐既地方就決定去沙嗲王啦~唔係太肚餓既關係我都叫得唔係好多野食,我都係第一次係呢到食pizza,佢既煙肉菠蘿鮮茄醬pizza好香,有好多菠蘿同煙肉,茄醬放得剛剛好唔會話太多,皮外層脆,又煙韌。和風明太子釀無骨雞翼朋友既最愛,雞翼炸得夠熱同脆,明太子加埋雞肉口感特別,如果多D明太子仲好芒椰汁沙冰加珍珠,芒果沙汁加入椰汁味道好夾,有好香既椰汁味,珍珠好Q

煙肉菠蘿鮮茄醬pizza
和風明太子釀無骨雞翼
2016-04-30
2016-04-26 694 瀏覽
豬仔陪我去尖咀文化中心睇 《魔幻之旅》尾場,散場後雨勢又開始密起來 。咁大雨,貪方便,係番尖咀區揾食,豬仔一諗 就話去《沙嗲王》 喇!6點鐘左右到達餐廳,大把舒服 靚卡位坐。圖文並茂嘅menu, 睇兩睇大家已經雙目發光 ,多咗啲新嘅食喎 ,仲巧吸引呢 !1.芝焗一口貝(8隻 $46) :  一睇價錢 嘩咗聲!有8隻咁抵 !賣相吸睛靚仔 兼有香濃芝士牛油味,扇貝並無焗到乾爭爭,軟熟好味 !每隻扇貝底下仲墊咗薯球 ,薯蓉球非常幼滑,食到我地舐舐脷 添!2.西西里辣肉腸pizza($35) : 迷你pizza,大慨8吋左右size,少少辣,夠惹味 !舖滿蕃茄芝士,香噴噴!雖然餅底較薄身,但咬落非常酥脆香口 !3.雜錦菠蘿炒飯($56) : 配料都几多: 有菠蘿粒、粟米粒、提子粒、紅蘿蔔粒、青豆、扎肉條、雞蛋、蕃茄、肉鬆、腰果等等!飯粒分明,食起嚟唔會偏乾,亦唔會太濕潤, 不油不膩好好食 !唯一差嘅係腰果腍晒 ,一啲都唔脆囉!呢度唔止嘢食抵,飲品都有半價 ,只要點個30蚊以上嘅食品(套餐除外),就有呢個優惠,係米堅筍呢 ?!4.鮮芒椰汁沙冰配
豬仔陪我去尖咀文化中心睇
《魔幻之旅》尾場,散場後雨勢又開始密起來
。咁大雨,貪方便,係番尖咀區揾食,豬仔一諗
就話去《沙嗲王》
喇!

6點鐘左右到達餐廳,大把舒服
靚卡位坐。
圖文並茂嘅menu, 睇兩睇大家已經雙目發光
,多咗啲新嘅食喎
,仲巧吸引呢

1.芝焗一口貝(8隻 $46)
:  一睇價錢
嘩咗聲!有8隻咁抵
!賣相吸睛靚仔
兼有香濃芝士牛油味,扇貝並無焗到乾爭爭,軟熟好味
!每隻扇貝底下仲墊咗薯球
,薯蓉球非常幼滑,食到我地舐舐脷
添!
芝焗一口貝(8隻)
2.西西里辣肉腸pizza($35)
: 迷你pizza,大慨8吋左右size,少少辣,夠惹味
!舖滿蕃茄芝士,香噴噴!雖然餅底較薄身,但咬落非常酥脆香口
西西里辣肉腸pizza
3.雜錦菠蘿炒飯($56)
!唯一差嘅係腰果腍晒
,一啲都唔脆囉!
雜錦菠蘿炒飯
呢度唔止嘢食抵,飲品都有半價
?!
4.鮮芒椰汁沙冰配西米($19)
: 鮮甜好飲,多芒果肉,椰汁濃滑,泰式西米大大粒,好有咬感
!略嫌沙冰唔夠冰凍!
鮮芒椰汁沙冰配西米&凍杏仁鮮奶配蘭香子
5.凍杏仁鮮奶配蘭香子($15)
: 杏仁鮮奶味道淡。

抵食過快餐店,平靚正之選
2016-04-24
西西里辣肉腸pizza
雜錦菠蘿炒飯
鮮芒椰汁沙冰配西米&凍杏仁鮮奶配蘭香子
  • 芝焗一口貝
  • 鮮芒椰汁沙冰配西米
2016-04-01 207 瀏覽
今日完咗教會主日之後我哋就搵吓尖沙咀有咩食發現加拿芬廣場有間沙嗲王, 簡直係兒時回憶...好好味!唔知有冇跌Watt呢! 我哋叫咗幾款嘢食, 當然唔少得白咖喱啦白咖喱香茅豬扒飯 $55個白咖喱味道仍然Keep住好好食! 豬扒好"林"唔"un"雞扒鮮茄濃湯米線 $57多菜Good! 有流心蛋半隻Good! 奇脆皮雞扒Good!脆蝦捧(即係春卷) $31 一切正常!北海道芝心餅 $19 真抵食! Order 兩件再平D, 不過食咗佢真係飽哂!一切開就要小心, 睇住熱....鮮茄芝士焗厚切豬扒飯 $68 好食過大乍樂!意大利乳酪五穀沙冰 $42 呢杯嘢就冇咁抵...唔算好好飲

今日完咗教會主日之後我哋就搵吓尖沙咀有咩食

發現加拿芬廣場有間沙嗲王, 簡直係兒時回憶...好好味!
白咖喱香茅豬扒飯 $55

個白咖喱味道仍然Keep住好好食! 豬扒好"林"唔"un"
雞扒鮮茄濃湯米線 $57

脆蝦捧(即係春卷) $31 一切正常!

一切開就要小心, 睇住熱....
鮮茄芝士焗厚切豬扒飯 $68 好食過大乍樂!
意大利乳酪五穀沙冰 $42 呢杯嘢就冇咁抵...唔算好好飲
2015-11-22
2016-03-16 247 瀏覽
剛剛收藏的店鋪沒想到這麽快就能去吃了hhh座落在尖沙咀,這裏食物的價格真的辣手,相比之下這家店性價比還可以了飯點去的,人不多,不用等位直接進去了蟹粉豆腐是友人強力推薦的,果然超級入味!裏面有明顯的蟹肉,蟹黃濃郁鮮美,很下飯哦白咖喱豬肉沒有我想象中那麽辣,可以接受,每道菜都配了大米飯,大米的口感也是比較香糯的還有壹個煎豆腐,對我而言有壹點點辣,但是豆腐煎得很好,金燦燦的外焦裏嫩,因為放在鐵盤裏的,要盡快吃哦,否則時間久了可能會有點焦哈整體來說我覺得菜的味道都很濃 微微重口 適合與米飯同食
剛剛收藏的店鋪沒想到這麽快就能去吃了hhh
飯點去的,人不多,不用等位直接進去了
整體來說我覺得菜的味道都很濃 微微重口 適合與米飯同食
2016-02-12 264 瀏覽
最近同男友諗唔到食咩就會去食ge沙嗲王!!叫左3樣野,,,有食極唔悶同食極都覺得好味ge白咖哩豬扒飯...ps: 我竟然唔記得影相!!!!!不過都要講下個白咖哩豬扒飯!!!!佢個咖哩味永遠都好濃啦~~~又唔會好辣~食入口有好creamy ge感覺~~永遠黎都會叫黎食啦~~~芝士茄汁焗餃子~以前食過..都幾掛住陣味~今次再叫黎食下啦~都唔錯~~芝士味好濃~唔會焗燶晒~茄汁味都好重~好開胃呀~~餃子份量都幾多wo~入面係豬肉..仲好重肉汁..唔會焗到乾晒~~good~呢個係標準size ge 避風塘軟殼蟹呢個真係有d失水準wo~~~食得出係翻炸啦~不過味道好好.夠辣...又唔會太咸~亦都唔會好厚炸粉~okay啦~~~呢個場個環境其實幾舒服~唔會好多人,坐位夠多,唔會好迫...不過人手好似唔係好夠???成日叫極都無人~但佢地都幾有禮貌ge~will be back!
最近同男友諗唔到食咩就會去食ge沙嗲王!!
叫左3樣野,,,
有食極唔悶同食極都覺得好味ge白咖哩豬扒飯...
ps: 我竟然唔記得影相!!!!!

不過都要講下個白咖哩豬扒飯!!!!
佢個咖哩味永遠都好濃啦~~~
又唔會好辣~食入口有好creamy ge感覺~~
永遠黎都會叫黎食啦~~~
芝士茄汁焗餃子
芝士茄汁焗餃子~以前食過..
都幾掛住陣味~今次再叫黎食下啦~
都唔錯~~芝士味好濃~唔會焗燶晒~
茄汁味都好重~好開胃呀~~
餃子份量都幾多wo~
入面係豬肉..仲好重肉汁..
唔會焗到乾晒~~good~
避風塘軟炸蟹
呢個係標準size ge 避風塘軟殼蟹
呢個真係有d失水準wo~~~食得出係翻炸啦~
不過味道好好.夠辣...又唔會太咸~
亦都唔會好厚炸粉~okay啦~~~
呢個場個環境其實幾舒服~
唔會好多人,坐位夠多,唔會好迫...
不過人手好似唔係好夠???
成日叫極都無人~但佢地都幾有禮貌ge~
will be back!
2016-02-07
2016-02-11 344 瀏覽
今日係新年長假期既最後一日,年初三真係無咩地方食飯,好彩沙嗲王有開,可以去食飯。鮮茄芝士焗厚切豬扒飯焗豬扒飯D豬扒好鬆軟,個汁好夠蕃茄味,如果落少D芝士就更加好。西西里辣肉腸PIZZA迷你PIZZA,細細份,好得意,D 腸亦都唔係太鹹,個皮係用酥皮整既,夠脆得黎又唔太HEAVY,感覺好特別。避風塘脆豆腐香口既食物真係無得輸, 炒過既蒜粒再配上外脆內軟既豆腐,真係幾好味。每次黎呢到食野都可以用上次儲落既Coupon,真係省到唔少錢。
鮮茄芝士焗厚切豬扒飯
鮮茄芝士焗厚切豬扒飯
西西里辣肉腸PIZZA
西西里辣肉腸PIZZA
避風塘脆豆腐
避風塘脆豆腐

2016-02-05 260 瀏覽
今天我跟細妹兩個人去了尖沙咀的沙嗲王,兩個人對吃的要求都不高,平時也是很容易滿足的,在吃的方面實在沒什麼水準。蟹肉炒飯是妹妹點的,炒飯的視角效果我認為是不錯的,米飯都是顆粒分明的,不會軟軟的一塊,米飯而且是很乾爽的,不軟不硬的口感,因為用蟹肉來做配料的,價錢也不是很貴,蟹肉的鮮美味道都感覺被米飯吸收到了,米飯都是一股滿滿的蟹肉香味。而且分量很大,我跟妹妹分食,很有驚喜,譬如肉鬆吖。芒果鮮蝦沙律味道被我跟妹妹一致認為好好味,檸檬汁清新的味道、芒果的馥鬱芒果香、柚子的辛甜口感真的很混搭,很清爽,可以把胃裡面的多餘的油脂都消除了。
2016-02-03
今日同個朋友話去沙嗲王揾食,因為聽講果度有佢地獨創嘅白咖哩,一聽到有新野食我就好開心,就算排左差唔多半個鐘隊都覺得值得,淋起食嘅就覺得值得喇,呢間店裝修都算OK,比較年輕化,服務都幾好啊,價格都比較親民。椒鹽炸豆腐,一般炸豆腐都會將豆腐炸得比較老,但呢度完全唔會,筷子都夾唔起,仲好嫩,一人一舊覺得唔夠食。沙嗲肥牛麵,沙嗲味好濃,我鐘意重口味嘅,覺得好正,牛肉煮得好嫩,麵夠入味,湯底好濃好香,好好食。香茅白咖哩豬扒飯,飯同菜分開,比較人性化,有三件豬扒,煎得剛剛夠火候,白咖哩比黃咖哩味道要淡,香茅味有D食唔慣,但感覺幾特別,D汁用嚟撈飯就好正,都算唔錯。
2016-01-24
2016-01-26 249 瀏覽
今晚正淋紧食咩菜嘅时候,一个同事话尖沙咀嘅沙嗲王有白咖哩食,我對咖哩唔算话特别有好感,但都覺得几好,而且白咖哩未試過,咁就決定今晚嚟呢間試下喇,店鋪唔算大,但感覺幾干凈衛生,但去遲左,要等左快20分鐘。呢間嘅菜唔算話貴,性價比還可以,呢個白咖哩豬扒,分量還可以吧,有兩塊,青菜墊底,煎得剛剛好,有淡淡嘅檸檬香味,好清新,好香。點左個佢地嘅招牌沙嗲湯麵米線,我加左個溏心蛋,估唔到呢度都有溏心蛋食,麵配有肉丸片,番茄搭配,咖哩做得好正宗,好香辣,又有番茄嘅酸甜味,好好食,真系想連湯汁都飲曬,溏心蛋另加的,單點覺得有D小貴,不過做得都幾嫩滑,溏心做得好好,食得出用新鮮雞蛋做,好重蛋味,仲有其他咖哩嘅食品,聽到隔離臺嘅都話唔錯。
2016-01-13
2016-01-21 239 瀏覽
今天同朋友去沙嗲王撐枱腳,兩人要咗一份蟹肉炒飯同埋白咖喱豬扒飯;兩份餐點對比嘅話好明顯白咖喱豬扒飯勝炒飯一條街,價錢較低,味道又有特色d;豬扒炸得火候啱啱好,食落香脆鮮嫩,白咖喱辣得比較清淡,拌飯嚟食好入味;炒飯里面嘅蟹肉都比較多同埋飽滿,不過同飯一齊入口就特顯唔到蟹肉嘅特色出嚟,上面嘅芒果、腰果、肉松作為配料,大家基本可以當用來調味輔助一下口感就OK;

2016-01-15
2016-01-16 306 瀏覽
朋友介紹話呢度D嘢不錯,就來試下啦,因為系商場裡邊所以都比較好穩,點咗白咖喱香茅豬扒飯,一上來就覺得件豬扒好大件啊,望落去就好有食慾,咖喱汁好香好香嘅,唔喺傳統果鐘有DD辣味嘅咖喱,喺有小小甜味嘅,仲有D椰香味,仲有仲有好濃嘅香茅味,真係無比誘惑吖,嘅咖喱汁撈喺D飯度真喺又香又滑,豬扒外脆里嫩,真係認真正,而且企地咖喱同白飯系分開來裝嘅,真系好貼心,因為我鐘意用菜汁撈飯,但係我唔鐘意D菜汁泡到飯都爛埋,所以企地咁樣裝真係好貼心喇。仲點咗蒜香雞翅,好似喺叫呢個名,很香很脆很入味,真係骨都有味加,不過我太貪心喇,食咗豬扒仲想食雞翼,結果未食完就覺得好油膩,所以話有D嘢真係唔可以貪多喇,不過味道真係正、溫泉蛋看著很得意,不過味道就一般般喇,下次來食仲系會叫豬扒飯啦。。
白咖喱香茅豬扒飯
溫泉蛋