2010-06-03 907 瀏覽
第一次寫食評,其實想寫的與之前寫的都差不多今晚是與女友去慶祝生日一開始進店,侍應們的態度都很好,坐下看看餐牌,只有一個 4 百多元的餐,可能已打來訂坐關係,所以知道是 2 個人所以給的餐牌是一個選擇簡餸都幾 ok見過之前食評 d 野食,就咁選了幾樣味道都不錯,只有一個豬扒同龍蝦湯味道一般各項安排的心思、情調都很好侍應熊度很好,亦很主動幫手影相火焰蛋糕的環節,女友忽然感動值回票價~
第一次寫食評,其實想寫的與之前寫的都差不多
今晚是與女友去慶祝生日

一開始進店,侍應們的態度都很好,
坐下看看餐牌,只有一個 4 百多元的餐,
都幾 ok
見過之前食評 d 野食,就咁選了幾樣
味道都不錯,只有一個豬扒同龍蝦湯味道一般
各項安排的心思、情調都很好
侍應熊度很好,亦很主動幫手影相

火焰蛋糕的環節,女友忽然感動
值回票價~
呢個一般
有點稀
2010-06-02
有點稀
2010-05-13 488 瀏覽
原本book左去廸士尼食buffet, 點知有特發事件, 所以改地方慶祝, 餐廳佈置得好有party feel, 十分有驚喜. 還安排到最入的坐位, order左一個$528的二人餐. 4個頭盤 + 1個特別菜色 + 2個主菜 煙三文魚沙律: 煙三文魚份量少, 紙咁薄.焗白菌酥皮盒: 白菌粒份量少, 酥皮盒較硬.焗美國大蠔: 賣相似雞翼. 外脆內軟.意大利雲吞: 超大粒. 雲吞皮好軟, 一d都唔硬.龍蝦湯: 只得3粒龍蝦肉, d湯比較淡口.忌廉白菌湯: 好濃郁! 有d似鹹麥皮.黑松露酥皮牛柳: 酥皮包住牛柳, 上面灑上黑松露. 牛柳肉質好淋.大蝦野雞: 塊雞扒一般, 冇咩特別.海鮮天使麵: 龍蝦肉好『鞋』 心太軟配雪糕: 比想像中細, 朱古力醬冇流出來, 有點失望.士多啤梨凍梳乎厘: 似一舊雪到好硬的士多啤梨雪糕. 差不多食到尾聲, 餐廳突然調暗燈光, 有侍應送上火焰雪山, 入面藏有一個玻璃小樽仔裝了一條用字母整成的電話繩. 女侍應主動替壽星單人拍照,後尾才發覺呢張相係做年曆咭的. 見到其他情侶係合照, 這點令我們十分氣憤!!

餐廳佈置得好有party feel, 十分有驚喜
. 還安排到最入的坐位,

order左一個$528的二人餐.

4個頭盤 + 1個特別菜色 + 2個主菜

煙三文魚沙律: 煙三文魚份量少, 紙咁薄
焗白菌酥皮盒: 白菌粒份量少, 酥皮盒較硬
焗美國大蠔: 賣相似雞翼. 外脆內軟
意大利雲吞: 超大粒. 雲吞皮好軟, 一d都唔硬
龍蝦湯: 只得3粒龍蝦肉, d湯比較淡口
忌廉白菌湯: 好濃郁! 有d似鹹麥皮
大蝦野雞: 塊雞扒一般, 冇咩特別.
海鮮天使麵: 龍蝦肉好『鞋』

心太軟配雪糕: 比想像中細, 朱古力醬冇流出來, 有點失望
士多啤梨凍梳乎厘: 似一舊雪到好硬的士多啤梨雪糕.

2010-05-11
2010-05-09 256 瀏覽
睇過D食評都唔錯,所以試下.同女朋友慶祝生日,一早BOOK左位,一去到安排左個2人位,太光,情侶唔適合,可以安排得好D,(因入面有位置環境係黑D慨),有兩個SET 比你"簡"一個係4??同一個5??,有加一,我地簡左個4??慨,多野食D,簡完服務員同我地影相(用黎整相架架)食物都嘗可以,不過唔會飽肚走人個隻,服務員服務OK,不停為你加水,不過食完好快收你碟,上第二樣野,到最後有個生日火焰蛋糕(OK慨)同放生日歌,不過我地無食到,收碟時服務員叫唔食都整爛佢,"完"來入面有個樽裝住一條電話蠅,心思可以慨,到最後可以係出面做親手做一個相架慨,不過我地都無整到.試過一次,應該都唔會有下次.氣紛坐入面係好D慨,情侶黎想靜D唔好簡黎度,食物價位都OK.服務OK

2010-05-07
2010-05-01 234 瀏覽
昨晚, 我和老公到這餐廳慶祝我們的結婚4週年紀念... 這次是我預備的, 我只告知老公會到尖沙咀美麗華附近食晚飯, 而且係貴夾唔飽的一餐, 叫他先有心理準備。晚飯後, 他當然滿意啦! 因為沒他預期的貴, 也沒他預期的唔飽, 最後他是覺得飽的。而且仲有驚喜, 成晚餐廳的人幫我們影了兩次相, 一次做心意咭, 一次做相架, 仲有就是火焰雪糕哩!昨晚有兩款價錢的二人餐, 分別是$47X 和$52X。因為我們不喜歡52X的選擇, 它只是有半隻龍蝦米多, 但只得兩款主菜; 我們選了$47X, 因為有三個主菜。飲品: 一杯紅酒和一杯白酒 (不過我哋覺得唔好飲)頭盤: 1)蟹蓋 2)海鮮拼盤 3)什麼柚子沙律(但味道很難接受) 4)唔記得湯: 1) 龍蝦湯 2)白湯 (兩個味道一般啦!)主菜: 1) 羊架 2)肉眼扒 3)大蝦天使麵 (這三個的份量和味量都不錯)甜品: 1) 朱古力軟心蛋糕拼雪糕 2) 焦糖燉蛋 (朱古力果個好味呀! 不過, 燉蛋就...像慕絲囉! 餐廳的人話因為不是中式燉蛋, 佢哋用慢火燉

飲品: 一杯紅酒和一杯白酒 (不過我哋覺得唔好飲)
湯: 1) 龍蝦湯 2)白湯 (兩個味道一般啦!)
甜品: 1) 朱古力軟心蛋糕拼雪糕 2) 焦糖燉蛋 (朱古力果個好味呀! 不過, 燉蛋就...像慕絲囉! 餐廳的人話因為不是中式燉蛋, 佢哋用慢火燉, 所以滑啫)
餐飲: 1) 咖啡 2)青檸柑桔 (老公話咖啡超難飲, 我果個就幾好飲, 不會太甜或無味)

整體都不錯!
2010-04-30
紀念日
見到E間生日歺廳好耐, 一心想等 “爆爆”生日去食, 有四百幾同五百幾兩種二人歺, 相差六、七十蚊係多左半隻芝士焗龍蝦, 唔係每位半隻播, 係兩位一同分享半隻,1)芝士波波兩粒, 好味, 有小小芝士醬比你查, 好好味2)自選4個頭盤 – 我地選了 以下**西班牙火煺沙律– 好味, 都有三、四片, 我只係食左一片, 比“爆爆”食晒. **酥皮盒入面有粒粒雜菌姑 – 普普通通, 酥皮乾左D鞋左D , 炒雜菌姑粒都唔 会難食得去迈, Ok但冇驚喜. “爆爆”話麻麻地. **鹅肝芝士薯條 -- 薯條係剛剛炸起, 白雪雪, 加D芝士係上面, 如果多D芝士就更好勒, good **焗蠔 – 一隻超大加一隻好細, D汁鹹左D, 隻蠔本身係冇罪既, 唔好點咁多汁就good勒3) 歺湯 -- “爆爆”要龍蝦湯, 我要白湯. 罐頭湯会好味過佢好多! 3)半隻龍蝦 – 應該係雪蝦 , D肉唔係好爽, 上面係芝士同頭先酥皮盒嗰D雜菌姑粒, 唔係好好味, 但都可以, “爆爆”比左一大舊我食, 甜晒!4)主菜 – 我點了黑豬, 鞋到ㄚ……個汁幾好味先食到兩啖, “爆爆” 點了羊架,

1)芝士波波兩粒, 好味, 有小小芝士醬比你查, 好好味
2)自選4個頭盤 – 我地選了 以下
4)主菜 – 我點了黑豬, 鞋到ㄚ……個汁幾好味先食到兩啖, “爆爆” 點了羊架, 佢平時都中意食羊但都食左小小就唔食, 係就係熟晒有DD鞋, 佢個咀又係鵰左D既, 羊肉熟晒都唔会鞋到似柴皮, 由於我唔食柴皮黑豬, 冇得食既情況下我覚得個羊都可以., 所以我食埋佢. 唔知“爆爆”嗰晚会唔会肚鹅呢?!
5)甜品 – 麻麻喇, 吃兩口便算

總括最好係芝士波及頭盤, 因為比面隻龍蝦總算係一隻龍蝦, 所以都入圍, 其他就真係唔得, 不過, 佢賣點係驚喜, 之前好多人講過, 我唔再講勒! 加埋佢D驚喜安排, 我覚得去一次叫個平D既套歺都可以接受, 如果D食物可以好D, 我会再帶朋友去. 生日都想食得好味加麻,
最後, 雖然食物麻麻地, 都算有D記念品拎走, 希望“爆爆”感受到我小小心意, 出年同你食D好味D架啦, 好唔好?
爆爆生日快樂
焗蠔
半隻龍蝦
飲杯!! 唔飲紅酒可以飲什果賓治
2010-03-13 58 瀏覽
今日係黃兔的生日,我一早就BOOK了這間專搞生日的餐廳!第一次試心情有點兒緊張,因為不單只擔心食物好唔好,還有些小驚喜係其他餐廳沒有的!餐廳氣氛不錯,每張枱都有生日小氣球和一隻紅雞蛋! 一開始侍應就幫我地影一張相,然後貼上一張小生日咭內給我們!做到這點已經覺得很特別了餐牌上只有兩個二人餐選擇,價錢分別係四百幾同五百幾.......感覺選擇少了點!我們點了四百幾那個餐.....有餐前飲品兩杯(fruit punch/白,紅酒) - fruit punch味道甜甜的,有點像瑞士糖 紅酒香醇,肯定係中價以上貨色四款頭盤 - 忘記了名字,但每樣頭盤都好好味,而且賣相都不錯!龍蝦湯兩客 - 這個就較為遜色三款主菜 - 巴西極黑豬 - 豬肉嫩滑,汁有少少辣,但味道不錯 xxx肉眼扒 - 雖然叫了八成熟,但肉質不會太老及有渣,也不太油膩 炸雪魚拼帶子- 雪魚比想像中好,不是快餐的炸魚一般,成堆炸粉,味道也不錯,值得一讚 帶子就比較一般兩款甜品- 士多啤利凍梳乎喱好味,士多啤利味道香濃,還有士多啤利肉,像雪糕香滑,正 另外一款忘記了名字,有雲利拿雪糕及什麼熱芒果肉包,味道不太配合,感覺一般兩款
今日係黃兔的生日,我一早就BOOK了這間專搞生日的餐廳!

我們點了四百幾那個餐.....有
紅酒香醇,肯定係中價以上貨色

龍蝦湯兩客 - 這個就較為遜色

三款主菜 -
巴西極黑豬 - 豬肉嫩滑,汁有少少辣,但味道不錯

帶子就比較一般

兩款飲品- 菊花蜜及青檸金吉蜜味道普通

在生日歌襯托下主角[火焰蛋糕]出場了,侍應幫我們再一次影相,及好快地print了我們的相片年歷咭,還細心地由三月開始到2011年二月可以給我們用多兩個月,這點值得一讚

火焰蛋糕賣相不錯,但味道就一般,蛋糕內還附有神秘禮品,用保鮮紙包著小樽,內有生日者的名子電話繩,感覺很窩心呢

埋單後還可以自製DIY相架,真的很有意思呢

雖然每道菜份量比較少,地方比較窄,但氣氛及侍應收碟速度快都加了分,還有這麼多小驚喜,不單壽星開心連身邊人都感染到呢!
如果香港有多幾間類似這類餐廳你話有多好喔
2010-03-12
生日
正當為慶祝BF生日頭痛食咩時,無意中在openrice見到呢間野,就決定去試一試!同樓下果個樓主所講一樣,當日都會有人打黎confirm係咪book左台同埋生日果個人既名去到,其實佢分左3行,中間果行當然唔太好啦我地就坐在黑d果邊既側邊,一去到已經有小小既candle杯仔響台面,仲有個happy bday既ballon同1隻紅雞蛋(好似係熟既,但係冇食到xd)在台面同bf揀左個500幾蚊果個set~頭盤x4 + 湯x2 + 皇牌主菜x1 + main course x2 + dessert x2 + drink x2 + 生日蛋糕頭盤呢,我地叫左個大蝦salad,牛肉,薯條,仲有1個唔記得係咩喇佢d名都唔係記得好清潔雖然佢果碟野上既時候係好似好細份但係上左4個頭盤,已經係飽到顛左...值得推介既係果個薯條胖xx,真係激正!!!不過可能有cheese既關係,會有d"溜"湯就得龍蝦湯/是日餐湯,平時就因為唔食海鮮所以未飲過龍蝦湯,試左第1次,都ok架wor,超熱皇牌主菜得1個冇得揀係"so皮安格斯牛"我bf食左,佢激讚!! 我試左少少so皮,嘩正到暈呀層皮唔會話淋得好緊要,仲有少少脆添!到

去到,其實佢分左3行,中間果行當然唔太好啦
我地就坐在黑d果邊既側邊,
一去到已經有小小既candle杯仔響台面,

同bf揀左個500幾蚊果個set~

佢d名都唔係記得好清潔
雖然佢果碟野上既時候係好似好細份
但係上左4個頭盤,已經係飽到顛左...

湯就得龍蝦湯/是日餐湯,
平時就因為唔食海鮮所以未飲過龍蝦湯,
試左第1次,都ok架wor,超熱

皇牌主菜得1個冇得揀
係"so皮安格斯牛"
我bf食左,佢激讚!! 我試左少少so皮,嘩正到暈呀
層皮唔會話淋得好緊要,仲有少少脆添!

到main course,揀左天便面同一個係"著容魚塊"咁既野啦,
魚就雖然淡左d,但係有汁撈,加埋d著容,又係激正!
個天使面,太飽既關係...食左2啖就冇要到喇,
但係絕對唔係唔好食

到飲品同dessert啦
根本野都已經飲唔落
但係佢個dessert真係即刻開胃晒
開頭以為佢後面寫$32係要加錢轉,原來唔駛
強烈推介大家試一試"芒果后冠雪糕"呢個
特別之處係,隻碟係凍,雪糕都係凍,但佢入面d芒果竟然係暖!!!
嘩呢個正到冇得頂
另外就揀左個唔知咩既蛋,ok既都~

最後,佢會播生日歌,然後staff拎個mini bday cake出黎俾你,
有生日人既名,係火焰蛋糕~
我地果個唔夠人地隔離果個咁火焰

埋單就610幾蚊左右啦,抵到爛!

再講一講,一去到就有staff幫你影左相先,因2幾個字之後佢會曬左張相出黎俾你痴左card度寫祝福語既,同埋到到最尾又會影多張,係整左個日歷相架送俾你

仲有仲有,果個黑色衫樣貌激似甘國亮既老闆service真係好好!!!!冇得頂!
2010-03-05
  • 芒果后冠雪糕
2010-01-09 46 瀏覽
上OPENRICE 見到呢間餐廳笑樣同唔笑樣都有....所以都係博一博BOOK位果時同當日都有打黎confrim人名坐既位唔錯..又無話同隔黎台近到人地講咩都知..可能係入面啦!!頭盤x4、主菜x3、白酒x2、餐湯x2甜品x2、餐飲x2、加一共$526~ 呢個價其實同出面一般西餐差唔多..不過佢就份量少d..同好多都pre 定~因出菜勁快~ 但我地都夠飽...因為有甜品同蛋糕~最緊張係果d驚喜..唔笑樣果d多數都係無左呢d驚喜!!好彩最後都齊左^^幫我地影相,拎蛋糕果個姐姐都好好人^^最後DIY相架...你搵唔到咩字母佢即刻搵比你~~可能驚我地整得耐掛~嘻總括黎講...今次好滿意..不過黎1次就夠..下次會無左驚喜+ 食其實一般
BOOK位果時同當日都有打黎confrim人名
頭盤x4、主菜x3、白酒x2、餐湯x2
甜品x2、餐飲x2、加一
共$526~
呢個價其實同出面一般西餐差唔多..
不過佢就份量少d..同好多都pre 定~
因出菜勁快~ 但我地都夠飽...因為有甜品同蛋糕~
最緊張係果d驚喜..
唔笑樣果d多數都係無左呢d驚喜!!
好彩最後都齊左^^
幫我地影相,拎蛋糕果個姐姐都好好人^^

總括黎講...今次好滿意..
不過黎1次就夠..下次會無左驚喜+ 食其實一般

2010-01-07
2009-12-24 35 瀏覽
員工態度友善......一進場等客人坐下既時候就會較暗燈光....播生日歌.....氣氛好好.....之後枱上面已經預備左生日氣球同紅雞蛋.......睇到都覺好開心勒.....雖然呢一度係專為客人慶祝....無話有咩太特別既驚喜.....不過感覺好好...我好鐘意....講講食物方面.....我地揀左個$5xx既 2人set dinner....都幾好食....雖然份量都每樣少少...但食下食下又真係幾飽架.....頭盤4款:有海鮮...有薯條...有三文魚...仲有一樣唔記得左勒...有餐湯....呢個就麻麻地....我地飲龍蝦湯....好苦呀....有餐前飲品.....有兩個主菜..我地要左一個扒同天使面.....幾good架....有個special就係....炸蝦多米(個名唔太記得....都ok)之後有兩杯飲品同兩個甜品.....仲有壓軸既火焰蛋糕.....食物總括黎講...我地滿意.....上菜又唔太rush......食得好舒服....

有餐前飲品.....

之後有兩杯飲品同兩個甜品.....

仲有壓軸既火焰蛋糕.....

2009-12-21
2009-12-15 33 瀏覽
前日我女友帶左我去呢間餐廳為我慶祝生日,呢間店好似係專為所有生日o既人而開咁,入到去每張枱都會有生日汽球,同紅雞蛋,而且汽氛唔錯,佢地有好多野會送比你,如果係生日o既話,會有蛋糕,一個相架,一張有你地相o既年曆同一條手蠅.好似去左聖誕party咁,好正.叫左個二人餐,有四個頭盤,兩個湯,三個主菜,但全部野o既分量都比較少,不過食曬全部會好飽,唔洗驚,而且仲送兩杯酒,o岩曬啦.食物質素亦都唔錯,一定要試下酥皮盒,好多汁,好惹味,仲有焗蠔,好香,好大隻,超甜同多汁.d小二都好有禮貌,不錯,下次會再去.
前日我女友帶左我去呢間餐廳為我慶祝生日,
呢間店好似係專為所有生日o既人而開咁,入到
去每張枱都會有生日汽球,同紅雞蛋,而且汽氛唔
錯,佢地有好多野會送比你,如果係生日o既話,會有
蛋糕,一個相架,一張有你地相o既年曆同一條手蠅.
好似去左聖誕party咁,好正.

叫左個二人餐,有四個頭盤,兩個湯,三個主菜,但全部
野o既分量都比較少,不過食曬全部會好飽,唔洗驚,而
且仲送兩杯酒,o岩曬啦.
食物質素亦都唔錯,一定要試下酥皮盒,好多汁,好惹味,
仲有焗蠔,好香,好大隻,超甜同多汁.d小二都好有禮貌,
不錯,下次會再去.
2009-12-01 10 瀏覽
之前唸左2間慶祝..最後就決定左去呢間!!因為見到大家d食評話呢度d氣氛唔錯..一去到餐廳門口..就有waitress帶位..但就無人介紹menu個d(因為都幾麻煩)..不過同男朋友都識得叫!!我地叫左個生日二人餐呢個餐就$438頭盤x3森巴推介x2湯x2主菜x2甜品x2餐茶x2(有柑桔檸檬個d..not just tea/coffee)white wine/red wine/fruit punch x2講野食質素..真係好普通..有d甚至係唔好食!!但如果講氣氛講suprise多得意野玩下既呢度就幾好!!不過如果唔係呢間有咁多為生日既人而做的..我唸我唔會選呢間!!同埋呢一間黎一次就夠啦真係..不過生日o個個都幾多present..一入到去waitress會幫我地影合照..之後隔陣個waitress就拎左張birthday card過黎..入面有岩岩影個張合照..之後俾左支pen我寫野..到食完dessert既時候..會有waitress拎birthday cake出黎..燈光效果唔同左同埋有播birthday song..個cake入面仲有個玻璃樽裝住電話繩..雖然唔係靚野..甚至
之前唸左2間慶祝..最後就決定左去呢間!!
因為見到大家d食評話呢度d氣氛唔錯..
一去到餐廳門口..就有waitress帶位..
我地叫左個生日二人餐

呢個餐就$438
頭盤x3
森巴推介x2
湯x2
主菜x2
甜品x2
講野食質素..真係好普通..有d甚至係唔好食!!

但如果講氣氛講suprise多得意野玩下既呢度就幾好!!
同埋呢一間黎一次就夠啦真係..

不過生日o個個都幾多present..
一入到去waitress會幫我地影合照..
之後俾左支pen我寫野..
燈光效果唔同左同埋有播birthday song..
個cake入面仲有個玻璃樽裝住電話繩..
雖然唔係靚野..甚至唔會用..不過餐廳都算幾有心思..z
個cake出左黎..有waitress再幫我地合照..
最後隔陣又送埋個calendar俾我地..上面有我地既合照..
最後食完埋埋單走仲可以出餐廳design我地張calender

個日成間餐廳都好full
大多數都係情侶生日黎慶祝..
d服務態度都唔錯幾好!!
如果生日..大家可以試下..
一去到有紅雞蛋同蠟燭係台面..但無balloon
呢個係頭盤之一..海鮮拼盤..但份量好少!!!
呢個都係頭盤..三文魚帶子片..無味好難食!!!
呢個芝士波...幾好食唔錯啦;D
呢個唔記得叫鴨胸咩咩..不過味道還可以..
呢個係鵝肝牛柳..d味道都ok!!
大蝦螺絲粉..咁多樣最yummy!!!:P
心太軟..味道好但唔會流d chocolate出黎
2009-11-30
呢個芝士波...幾好食唔錯啦;D
呢個唔記得叫鴨胸咩咩..不過味道還可以..
呢個係鵝肝牛柳..d味道都ok!!
大蝦螺絲粉..咁多樣最yummy!!!:P
心太軟..味道好但唔會流d chocolate出黎
  • 大蝦螺絲粉
2009-11-14 11 瀏覽
好開心 choose this restaurant to celebrate my birthday入到去 waiter 很細心安排好坐位同介紹餐牌叫了一個2人餐....揀左成十幾樣野食~影左d相share俾大家睇下~我覺得間餐廳也很有心思, 共有1 生日card with photo2 生日photo DIY calender3 生日photo ballon4 生日蛋糕with yr name5 生日yr name key chain 送俾客人留念, 很開心~~
入到去 waiter 很細心安排好坐位同介紹餐牌
叫了一個2人餐....揀左成十幾樣野食~
影左d相share俾大家睇下~

我覺得間餐廳也很有心思, 共有
1 生日card with photo
2 生日photo DIY calender
3 生日photo ballon
4 生日蛋糕with yr name
5 生日yr name key chain
送俾客人留念, 很開心~~
在生日蛋糕出場前有特別效果
ice-cream bday cake
2009-11-13
在生日蛋糕出場前有特別效果
ice-cream bday cake
  • all of them are good
2009-10-31 8 瀏覽
朋友帶我來 samba慶祝生日,又有驚喜,食物又好味,正啊!餐廳佈置好有生日氣氛,大部份食客都係黎慶祝生日,好似一個十月之星生日大party甘。其他配套有幫客人拍照製作生日咭,生日月曆和精美生日蛋糕;朋友印左coupon,我地還可以自製相架,好nice啊!食物方面好豐富,細細碟,食左好多款菜。麻薯餐包:香軟有芝士味,好想食多幾個。龍蝦湯及忌廉魚湯:龍蝦湯鮮味,比魚湯好味。蘑茹酥盒:蘑茹酥皮好香,加埋creamy sauce食好正。大蝦木耳沙律:第一次食木耳沙律,幾特別,但又唔係覺得特別好味。海謄焗蟹蓋和芝士焗帶子:兩者味道相似,鋪面醬料酸酸甜甜,減低左油膩既感覺,我欣賞蟹蓋餡真係有一絲絲既蟹肉。魚扒配帶子:魚扒肉滑,帶子就細粒左D啦。Steak:肉嫩 juicy,好香。意大利飯:飯粒有咬口,sauce creamy,撈埋飯食好配合。心太軟伴雪糕:心太軟太細size,做唔出一切開流出朱古力暖心既效果。藍苺芝士蛋糕:好味,如果係baked款的話我更鍾意。火焰生日蛋糕:好驚喜,個外表已令我喜歡了!有誠意心思的生日飯,我好鍾意!
食物方面好豐富,細細碟,食左好多款菜。
麻薯餐包:香軟有芝士味,好想食多幾個。
龍蝦湯及忌廉魚湯:龍蝦湯鮮味,比魚湯好味。
魚扒配帶子:魚扒肉滑,帶子就細粒左D啦。
Steak:肉嫩 juicy,好香。
藍苺芝士蛋糕:好味,如果係baked款的話我更鍾意。
火焰生日蛋糕:好驚喜,個外表已令我喜歡了!
有誠意心思的生日飯,我好鍾意!
龍蝦湯及忌廉魚湯 & 麻薯餐包
海謄焗蟹蓋和芝士焗帶子
藍苺芝士蛋糕
心太軟伴雪糕
火焰生日蛋糕
今日老公生日,一早訂左尖沙咀美麗華2/F呢間以生日做主題既餐廳慶祝,一路食一路見到老公好開心,亦知佢好期待個火焰旦糕{但佢唔知內有所匙扣佢亦見唔到隔離檯有}我都好期望佢會有驚喜,但係食晒都冇,我問餐廳D人佢都懷疑點解冇,之後好似係經理既人話因我落生日人各係中文so整唔到,依家立即用英文做番俾我,我可以o係走之前可以有{當時我都仲好平心靜氣,因見佢作出補救}直到我埋單加做DIY相架都有成半小時,到我走問佢至話唔得閒整,叫我明天再o黎欏..haha可笑..你地已做錯野仲要話走之前有之後又冇,跟本無心去解決,你地明知中文做唔到所匙扣為何唔再打俾我同我講,今日1:00打俾我問booking時間及生日人名是否正確,但為何有問題唔再俾電話同我講,就算當電話塭我唔到,點解我到左都唔話我知,{反局成1.5鐘未做相架}其實係好少事,只係一心一意既心機.....到最後我話邊有時間又坐車黎欏丫,係我要求郵寄番比我至話寄,我將不滿話俾個似係經理既人聽,佢既回覆仲要講到道左歉大晒咁,我巳冇o係餐廳內講,行到出門ロ冇咁多人至講,希望大家明白想令所愛既人開心但....失望而回既感覺
2009-10-25
2009-10-25 7 瀏覽
今天收到一個使我很傷心的消息…10月2日是我的Birthday,未婚夫和我慶祝,選擇已到過兩次的森巴。先前兩次到森巴,印象很好。食物水準OK,最吸引的是他用心營做的生日主題(紅雞旦、播放生日歌、火焰雪山旦糕、即影即製的照片年曆(照片會於第二天電郵給顧客),為客人帶來難望的回憶。上年的生日及今年初的情人節,未婚夫都帶我到森巴;未婚夫細意為我所作的安排使我感到幸福, 亦因為森巴為我們營做這麼美好的回憶而成為我的心水餐廳。今年森巴為我們拍攝的照片,拍照的待應說森巴有facebook account,問我們是否願意讓他們把照片上載,我們答應了。我按習慣要求把照片原檔電郵給我,但他們說我可到facebook下載,但我表示facebook下載的檔案像素很底,我早兩次收到的檔案大小平均超過3mb,要求他們電郵給我,當時他們答應了。接著的數天都收不到森巴的電郵,到facebook又唔見10月2日的照片(當日一枱客人的照片也沒有),心感不妙…於10月10日前,共致電森巴3次要求要回照片(怕他們遺失了我的電郵地址),每次的解釋都是:會集合多些客人的要求,才一次過做。我覺得唔make sense,faceb
今天收到一個使我很傷心的消息…

接著的數天都收不到森巴的電郵,到facebook又唔見10月2日的照片(當日一枱客人的照片也沒有),心感不妙…於10月10日前,共致電森巴3次要求要回照片(怕他們遺失了我的電郵地址),每次的解釋都是:會集合多些客人的要求,才一次過做。我覺得唔make sense,facebook上雖然沒有10月2日的照片,但其他日子的照片郤不斷地登出。既然可以把照片update到facebook,為何要客人等呢?而且早兩次我於晚飯後的一至兩日內已收到照片。在第三次的致電,我問他們一個確實可收到電郵的日期,不用我常致電打攪他們,對方回答是大約在10月15日。

由10月15日開始,我又每天早午晚check電郵,仍無所獲。到10月22日,第四次致電他們,這次他們的回覆是當日晚上會send相給我。

結果,今天未婚夫告訢我,昨天森巴致電他,他們失去了所有10月2日的照片檔案。我不能接受他們這錯失:

1. 由10月3日至15日的3次通電,甚至是22日的第四次通話,無可能還未知照片沒有留底;我的感受是他們這樣一拖再拖,想我怕煩不再追,那他們就不用交待及承擔責任。

2. 四次致電是由我發出的,每次我都有留下聯絡電話,他們應該向我交待,而不是致電我的未婚夫。”錯要認,打要企定”,怕被我責備所以不直接向我交待,又一沒責任的行為。

早兩次森巴給我很好的印象,上一次到森巴,聽到他有facebook、又新增讓顧客即場自製相架的安排,本來真的很開心…怎也想不到他們做出這麼使我意想不到及非常失望的事情(我很珍惜每次在森巴和未婚夫的合照呢…)。

本來2在號晚在森巴影了很多美食的相片打算寫食評的,現在什麼都不用做了。
2009-10-02