2020-11-03 1381 瀏覽
打開面書見到個post知道香檳大廈入面既新記last day,咁岩出尖沙咀,就趁所有野咁岩,去幫襯最後一次。 新記芝士麵,想當年(已經唔記得係幾多年前)間唔時去開尖沙咀就會幫襯既一間店,當年興咩就食咩,其實芝士撈麵真係好鬼肥&膩! 所以當年狂食一輪之後,至今已經唔知幾多年冇幫襯過! 懷緬過去,並不陶醉 想食既雞翼賣晒! 終極芝士麵$60 + 熱檸茶$9 蜜汁龍鬚$53 終極芝士麵入面有蛋、豬頸肉、紅腸 坦白講,豬頸肉同以前一樣好食! 蛋同紅腸冇特別,芝士就依然咁芝士!麵依然係麵。 冇雞翼,食個蜜汁龍鬚都好,個汁煮得係好味,龍鬚都爽口! 檸茶,同以前一樣好飲,唔同既係我依家係飲熱。 想食新記,其實荃灣都有店,不過冇乜必要都唔會去。 整體黎講性價比唔算高 畢竟,有些地方只為了懷緬,才再光顧一下罷了。 IG : f.nbreak
咁岩出尖沙咀,就趁所有野咁岩,去幫襯最後一次。
當年興咩就食咩,其實芝士撈麵真係好鬼肥&膩!
所以當年狂食一輪之後,至今已經唔知幾多年冇幫襯過!

懷緬過去,並不陶醉
想食既雞翼賣晒!
終極芝士麵$60 + 熱檸茶$9
蜜汁龍鬚$53
 蛋同紅腸冇特別,芝士就依然咁芝士!麵依然係麵。
冇雞翼,食個蜜汁龍鬚都好,個汁煮得係好味,龍鬚都爽口!
檸茶,同以前一樣好飲,唔同既係我依家係飲熱。
想食新記,其實荃灣都有店,不過冇乜必要都唔會去。

整體黎講性價比唔算高
 畢竟,有些地方只為了懷緬,才再光顧一下罷了。
 IG : f.nbreak
2020-10-28
2020-10-27 591 瀏覽
❝新記芝士麵❞🟨尖沙咀🟨呢間分店既黃店最後28/10/2020 營業啦 ( •᷄⌓•᷅ )੨੨雖然佢仲有一間分店喺荃灣,但大家經過尖沙咀可以支持一下懲罰佢哋!!!鍾意食芝士嘅你地唔好錯過(*꒦ິ⌓꒦ີ)☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎🍝豬頸肉撈芝士汁芝士麵($50)一嚟就到見到好大Pat芝士醬喺面頭,見到都好開心!!(*๓´╰╯`๓)♡食落好香芝士味 好足料,豬頸肉都有六七塊左右偏淋既,唔算話好入味,雖然芝士醬好肥 中,不過豬頸肉搭配搭芝士醬就Perfect 唔會一達達撈唔到個公仔麵,食完成個面都唔會有漏, 唯一不足嘅就係佢嘅份量偏小, 價錢都小貴既😬😬不過都可以一試!▣ 美味度 𝟠/𝟙𝟘 ت☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎🥟蜜汁龍鬚芝士公仔麵($60)平時食開魷魚都係蒜味多,今次呢一款係甜味嘅 都算係第一次食🤣🤣食落甜甜地,有啲似糖醋排骨嗰種醬但我唔係幾鍾意呢個口味所以就覺得麻麻地( *_* )魷魚嘅份量都唔算話好多,所以如果就咁食我諗未必會好飽😬😬▣ 美味度 𝟞/𝟙𝟘 ت———————————🍊 地址〘新記芝士麵 (尖沙咀)尖沙咀金巴利道16-20號香檳大廈地下13-14號舖〙
❝新記芝士麵❞🟨尖沙咀🟨
雖然佢仲有一間分店喺荃灣,
但大家經過尖沙咀可以支持一下懲罰佢哋!!!
鍾意食芝士嘅你地唔好錯過(*꒦ິ⌓꒦ີ)

🍝豬頸肉撈芝士汁芝士麵($50)
一嚟就到見到好大Pat芝士醬喺面頭,
見到都好開心!!(*๓´╰╯`๓)♡
食落好香芝士味 好足料,豬頸肉都有六七塊左右
偏淋既,唔算話好入味,
雖然芝士醬好肥 中,不過豬頸肉搭配搭芝士醬就Perfect
唔會一達達撈唔到個公仔麵,

▣ 美味度 𝟠/𝟙𝟘 ت
🥟蜜汁龍鬚芝士公仔麵($60)
平時食開魷魚都係蒜味多,
今次呢一款係甜味嘅 都算係第一次食🤣🤣
食落甜甜地,有啲似糖醋排骨嗰種醬
但我唔係幾鍾意呢個口味所以就覺得麻麻地( *_* )
魷魚嘅份量都唔算話好多,
所以如果就咁食我諗未必會好飽😬😬
▣ 美味度 𝟞/𝟙𝟘 ت

———————————
🍊 地址〘新記芝士麵 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道16-20號香檳大廈地下13-14號舖〙
2020-10-27 313 瀏覽
第一次去尖沙咀食新記芝士麵, 點知就係最後一次食。因為 尖沙咀店會喺10月28號結業。因為新記, 第一次入香檳大大廈, 入面比較舊, 唔係食新記都唔會無端端入去。去到見到舖頭入面好多人, 所以選擇左坐出面嘅圓枱。兩個人叫左兩碗豬頸肉芝士撈公仔麵, 一份蜜汁龍鬚拼瑞士汁雞翼, 一杯凍OT, 一杯凍奶茶。豬頸肉芝士撈公仔麵 – 豬頸肉有燶邊, 甜甜地幾香口。芝士汁就冇咩特別蜜汁龍鬚拼瑞士汁雞翼 – 要等一陣嘅小食, $68嚟講份量算好少。成碟嘢都係甜甜地OK好食,但偏貴。呢個價錢我會講食風味,  尖沙咀店結業前黎食下都okay。

去到見到舖頭入面好多人, 所以選擇左坐出面嘅圓枱。

豬頸肉芝士撈公仔麵

蜜汁龍鬚拼瑞士汁雞翼

呢個價錢我會講食風味,  尖沙咀店結業前黎食下都okay。
2020-10-24
豬頸肉芝士撈公仔麵
蜜汁龍鬚拼瑞士汁雞翼
2020-10-25 210 瀏覽
知道新記就結業,狗衝過來支持下,諗都唔諗食個豬頸肉芝士汁撈麵!說實話,賣相確實唔係太吸引,不過去呢D地方最重要係味道!一上檯趁熱食嘅話味道真係唔錯!芝士汁味道好濃烈,豬頸肉邊邊焦焦地幾香口,而且呢個份量豬頸肉都算幾多,食完大滿足!可惜好快就無得食喇...

可惜好快就無得食喇...
2020-10-25 215 瀏覽
好耐之前有食過最近網上睇到尖沙咀做到10月尾就結業所以係結業前再回味一下星期六12點半去到已經好多人好彩好快就入到去叫左個豬頸肉芝士撈公仔麵同埋 紅腸雞蛋芝士汁撈公仔麵好邪惡既芝士呀~味道都係一如以往好味但今次更多既係食回憶
好耐之前有食過
已經好多人
好彩好快就入到去

叫左個豬頸肉芝士撈公仔麵
同埋 紅腸雞蛋芝士汁撈公仔麵

好邪惡既芝士呀~

味道都係一如以往好味
但今次更多既係食回憶
2020-10-24
  • 豬頸肉芝士汁撈公仔麵
2020-10-16 331 瀏覽
香槟大厦是一幢旧式住宅,商场也比较寂静。新记位于商场内的深处,但大厦外看不到指示,除了识途老马,其他人会忽略他的存在。餐厅的装修比较简单,摆放着十几张两人的座,这也是疫情下的需要。餐牌也比较简单,招牌菜是几款芝士汁捞面,看到上面的图片很有吸引力,黃色的芝士汁完全盖过下面的面,已经勾起了食欲。点了芝士猪颈肉捞面,实物与图片完全一致。吃时先把芝士汁和面拌均匀,汁很浓,吃面时完全感觉到芝士的香味。感觉芝士汁才是主角,肉和面是配菜。面是普通的即食面,但煮的时间过长,面身有点发涨和过软,下次加钱用出前一丁应该会有好一点的口感。现在的份量不多,肚子饿肯定不够吃。如果能增加一点,可提升性价比。不到60元的消费,在尖沙咀来说不算贵。
香槟大厦是一幢旧式住宅,商场也比较寂静。

芝士豬頸肉撈面

不到60元的消费,在尖沙咀来说不算贵。
2020-10-16
芝士豬頸肉撈面
2020-10-10 310 瀏覽
數數手指 #小秘書 起碼有十年八載無嚟過「新記芝士麵」食嘢,不過聽講 #香檳大廈 就嚟要拆,等我都過嚟留抵幾條 #腳毛 做個 #紀念🤪 其貌不揚嘅鋪面,感覺有啲殘舊,不過我哋嚟食嘢啫,唔計較得太多,所以最終都決定坐抵。本來想試吓佢哋嘅 #瑞士汁雞翼 嘅,不過負責落單嗰位姐姐好掘咁答一句「要等15分鐘㗎喎」... 哦 咁咪唔食囉😏 改要 #新記成名之作 #豬頸肉芝士汁撈公仔麵 應該有喇掛🤪 不過呢... 都係我衰👉🏻👈🏻 叫遲咗一步跟餐加 #凍檸茶... 阿姐回我一大個「黑面」😅唔夠3分鐘,#豬頸肉芝士汁撈公仔麵 已經嚟到我面前,勁多個 #芝士汁 舖係 #豬頸肉 / #即食麵 上面,味道係唔錯嘅,「芝士汁」掛滿 #麵條,但係點解我唔係咁覺好重芝士味嘅?反而啲 #豬頸肉 真係做得唔錯,#調味同 #肉質 都處理得好好。不過點解要用 #發泡膠碗 呀?既 #唔環保、對 #客人 嘅 #誠意 都差咁啲喎🤔

2020-10-09
2020-10-06 212 瀏覽
收工攰到趴係到,企足9粒鐘😟但不忘介紹美食,因為工作緣故想搵附近有咩食,咁咪見到😂同事真係去左食,朋友又話好正,所以決定lunch就去踩下場😂點知近到喊出黎,店員都親切☺️☺️好鐘意佢地裝凍飲既杯,岩曬熱死辣辣既我,叫左炸雞翼芝士撈面,香死了😍坐得還舒服,下次去諗好要叫瑞士雞翼雞蛋飯🤣🤣🤣 好鐘意食瑞士雞翼既我😳😳
收工攰到趴係到,企足9粒鐘😟
但不忘介紹美食,因為工作緣故
2020-10-03 214 瀏覽
芝士撈麵聞名的新記冰室 位於香檳大廈多年來因所在的香檳大廈拆卸消息而不時傳出結業現在終於塵埃落定冰室已於社交平台正式宣佈將於10月30日結業以往鋪頭裏面貼滿明星相 非常之旺場好似一個潮聖熱點咁去紅館睇演唱會前一定係呢度食完先去睇show有一間餐廳變成回憶
芝士撈麵聞名的新記冰室
位於香檳大廈多年來
因所在的香檳大廈拆卸消息而不時傳出結業
現在終於塵埃落定
冰室已於社交平台正式宣佈將於10月30日結業
以往鋪頭裏面貼滿明星相 非常之旺場
好似一個潮聖熱點咁
去紅館睇演唱會前一定係呢度食完先去睇show
有一間餐廳變成回憶
終結芝士麵
終結芝士麵
  • 終極芝士麵
2020-09-23 279 瀏覽
由我係尖沙咀做嘢開始已經知道呢間新記芝士麵睇新聞講香檳大廈將要被收購所以只係食埋呢個九月咋喺佢結業之前再搵返呢個昔日嘅味道疫情關係佢俾咗發泡膠兜所以影得好樣衰😂豬頸肉芝士汁撈公仔麵 $50
由我係尖沙咀做嘢開始
疫情關係佢俾咗發泡膠兜
所以影得好樣衰😂
豬頸肉芝士汁撈公仔麵 $50
2020-08-23 888 瀏覽
神秘嘅香檳大廈位於尖沙咀,係當年風靡一時嘅新型大廈,最風光係當年五顏六色嘅夜總會同鳳姐生意外,仲擁有一間比較有體面嘅酒店,鐘錶舖集中地。香檳大廈裏頭有一間已經存在已久,裝修風貌仍留在二十年前比較舊式嘅裝修,如回到中小學年代。而新記出名嘅係芝士麵(一時唔記得佢都出名豬頸肉)叫咗個鮮牛肉芝士麵。.鮮牛肉芝士撈麵評分:🌟🌟🌟🌟芝士撈麵嘅首創者做出嚟嘅芝士撈麵一啲都唔失禮,滿滿溶化咗嘅芝士足夠包住每一條麵條,入口味道適中,另外配菜鮮牛肉一啲都唔韌而且都幾食到佢係鮮牛肉,份量亦唔錯。
鮮牛肉芝士撈麵
評分:🌟🌟🌟🌟
2020-07-29 875 瀏覽
✨尖沙咀小店🧀芝士撈麵🍝✨——————————————————💛#littlefatwest良心小店 💛#littlefatwest尖沙咀黃店 ..本身想去厚福街食飯 但見到條人龍都驚😧就去左間僻啲既店 係舊商場入面店內仲有兩隻好肥既貓🐱😚——————————————————🧀雞翼芝士撈麵 $50 (6/10)芝士麵一定要趁熱食!一凍左就會好稠🤣麵底煮得岩岩好 唔會太淋 個芝士醬睇落好濃郁 但食落芝士味唔太突出似係夾面包既芝士拎去叮融左😂😂加左隻蛋以為係流心蛋 點知全熟😭.🍝瑞士汁炒意粉 $54 (7.5/10)呢個求其叫既仲正過芝士麵🤣瑞士汁炒意粉幾惹味配料有豬頸肉 火腿 紅腸 炒得幾香不過略嫌油左少少—————————————————— .📍新記芝士麵 (尖沙咀) @sunkeecafe 尖沙咀金巴利道16-20號香檳大廈地下13-14號舖
✨尖沙咀小店🧀芝士撈麵🍝✨
——————————————————
本身想去厚福街食飯 但見到條人龍都驚😧
就去左間僻啲既店 係舊商場入面
店內仲有兩隻好肥既貓🐱😚
——————————————————
🧀雞翼芝士撈麵 $50 (6/10)
芝士麵一定要趁熱食!一凍左就會好稠🤣
麵底煮得岩岩好 唔會太淋
個芝士醬睇落好濃郁 但食落芝士味唔太突出
似係夾面包既芝士拎去叮融左😂😂
加左隻蛋以為係流心蛋 點知全熟😭
🍝瑞士汁炒意粉 $54 (7.5/10)
呢個求其叫既仲正過芝士麵🤣
瑞士汁炒意粉幾惹味
配料有豬頸肉 火腿 紅腸 炒得幾香
不過略嫌油左少少
—————————————————— .
📍新記芝士麵 (尖沙咀) @sunkeecafe
尖沙咀金巴利道16-20號香檳大廈地下13-14號舖
2020-07-22 1020 瀏覽
去激安掃貨之前.....近近地來試下哩間咁出名既芝士麵店.....室內環境簡簡單單.....枱排得有點密...尚算乾淨......原本上網睇完已經諗好食乜.....但見到餐牌又樣樣都想試.....可惜一人前來.....食唔到咁多......最後揀咗個終極芝士麵.....貪佢多啲餸.....夠豐富....上面隻煎蛋仲超吸引.....一上到枱.....真係圖片只供參考......完全唔吸引......好彩尚算聞到芝士味....原本都驚啲芝士汁唔夠撈晒成碗麵.....結果係夠撈架.....不過芝士味唔夠.......少了芝士既咸香味.........而隻蛋就超失望......完全唔漏黃.....熟晒....而豬頸肉同紅腸就好正.....好好味....豬頸肉軟腍.....唔會乾淨淨.....紅腸就係有點脆皮口感.....呀...如果芝士味再濃啲同有芝士咸香味就好了.......

原本上網睇完已經諗好食乜.....

最後揀咗個終極芝士麵.....
貪佢多啲餸.....夠豐富....
上面隻煎蛋仲超吸引.....

一上到枱.....真係圖片只供參考......
完全唔吸引......好彩尚算聞到芝士味....
終極芝士麵

而隻蛋就超失望......完全唔漏黃.....熟晒....
而豬頸肉同紅腸就好正.....好好味....
豬頸肉軟腍.....唔會乾淨淨.....
紅腸就係有點脆皮口感.....

呀...如果芝士味再濃啲同有芝士咸香味就好了.......
2020-07-09
2020-06-28 704 瀏覽
呢間應該開左十幾年都有,耐不耐經過就會去食。而最出名就當然係芝士撈麵,記得要加錢轉出前一丁,因為個人比較鍾意食出前一丁既麵。燒過既豬頸肉好香,配埋佢地秘製既芝士汁,每一啖麵都有芝士,食落都幾邪惡下。講真宜家既芝士確實無以前咁濃,但呢個價錢來講算係不錯了。雖然份量比較細,但芝士真係唔食唔到太多,所以我覺得都幾飽肚下。
呢間應該開左十幾年都有,耐不耐經過就會去食。
豬頸肉芝士麵

講真宜家既芝士確實無以前咁濃,但呢個價錢來講算係不錯了。
2020-06-10
韓國芝士麵大家可能成日食,但香港style既芝士麵又食過未?記得好多年前有朋友帶我去食第一次,完全無諗到一幢舊式唐樓裡面有間食店 😯 今次星期六下午茶時段黎,但原來星期六日假日無下午茶餐提供,所有食物飲品都會是正價的😋 🐻就order左「終極芝士麵」同凍檸茶 😛推介/ 意見‼️✨ 「終極芝士麵」即係太陽蛋紅腸豬頸肉芝士麵🧀 見到一大堆芝士醬係面已經好開心 😋 撈埋太陽蛋一齊食真係超滿足!✨雖然芝士味唔係好強烈,但因為紅腸煎得夠香、秘製豬頸肉又夠入味,所以配埋芝士麵一齊食係岩岩好啊!🤤✨大家想抵食d記得閒日黎幫襯啦!!😍價錢‼️$60「終極芝士麵」

推介/ 意見‼️
✨大家想抵食d記得閒日黎幫襯啦!!😍

價錢‼️
$60「終極芝士麵」
  • 終極芝士麵