廷廊

Palm Court
餐廳: 廷廊
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-03-08 92 瀏覽
今日去咗尖沙咀食柏丁頓熊主題下午茶,環境好舒服,服務員好有禮貌,全程感覺都好開心好舒服,甜品好靚,仲有柏丁頓熊走出嚟同我哋影相,正呀~鹹點:燒牛肉三文治(黑椒西冷、酸青瓜、生菜)黑松露雞蛋泡芙(黑松露、雞蛋、青瓜、細香蔥、紅洋蔥)印度烤雞三文治(芥末蛋黃醬、生菜、開心果、芝士片、青瓜啫喱)煙三文魚三文治(煙三文魚、三文魚子、酸豆、紅洋蔥、黑醋忌廉、時蘿)甜點:朗廷車站(紅桑子、開心果、玫瑰)行李箱(黑朱古力、海鹽焦糖)我最喜歡的多士(雲呢拿海綿蛋糕、香橙蜜餞、雲呢拿白朱古力忌廉)迷你香橙(榛子慕絲、瑪德蓮海綿蛋糕、香橙肉桂蜜餞)自家焗製的英式鬆餅及香橙鬆餅,配以玫瑰花醬及車厘子醬

鹹點:
燒牛肉三文治(黑椒西冷、酸青瓜、生菜)
黑松露雞蛋泡芙(黑松露、雞蛋、青瓜、細香蔥、紅洋蔥)

甜點:
朗廷車站(紅桑子、開心果、玫瑰)
行李箱(黑朱古力、海鹽焦糖)
迷你香橙(榛子慕絲、瑪德蓮海綿蛋糕、香橙肉桂蜜餞)
自家焗製的英式鬆餅及香橙鬆餅,配以玫瑰花醬及車厘子醬
我最近去了朗廷酒店,品嚐了他們的柏丁頓熊主題下午茶。這是一間享有盛名的五星級酒店,我對於他們的食物期望很高。然而,我必須說,這次的下午茶體驗讓我感到有些失望。首先,鹹點的味道還算正常,沒有太多令人印象深刻的驚喜。它們的味道沒有出錯,但也沒有什麼特別出眾的地方。這讓我感到有點遺憾,因為我期待在這樣的高級場所品嚐到一些獨特而精緻的鹹點。然而,最令我失望的是甜點的質地。它們的口感非常差,有些甜點幾乎像是乾硬的。這讓我想起了一些廉價餐廳的甜點,而不是一間五星級酒店應有的水準。我對於甜點的期望是它們能夠融化在口中,帶給我一種美妙的享受,但這次的甜點讓我感到失望。另外,他們提供的個甜品盒的賣相也很差。我注意到盒子上有一些污跡,這讓我感到非常驚訝。在一間五星級酒店,我期望看到完美無瑕的食物呈現,而不是有污跡的甜品盒。這給我一種印象,讓我很難相信這些甜點是出自一間如此高級的酒店。總的來說,朗廷酒店的柏丁頓熊主題下午茶並沒有符合我對於一間五星級酒店的期望。鹹點味道正常但沒有驚喜,甜點的質地很差,個甜品盒的賣相也讓人失望。我希望朗廷酒店能夠改進這些問題,提供更出色的下午茶體驗給顧客。

2024-02-25
尖沙咀地理位置方便,係朗廷酒店大堂位置-廷廊有經典下午茶☕️約朋友見面食下蛋糕傾下計真寫意🥰經典下午茶☕️有三層架 呢個係三人份,慶祝生日可要求加生日牌🎂鬆餅味道正常,有兩種味配草莓果醬、忌廉同玫瑰果醬最頂層:❤️士多啤梨忌廉杯❤️唔會太甜,又靚又好味😋💛芒果雲呢拿撻💛芒果拼到成朵花咁,芒果係甜架個撻香脆,好細心整既甜品第二層:🩷維多利亞蛋糕🩷唔只外表靚,上面有朵小花,仲有珍珠伴住好精緻 味道唔會好甜,入面係士多啤梨慕絲💚開心果紅桑子餅💚呢個開心果蛋糕加紅桑子果醬,清清地,蛋糕又唔會乾,岩岩好🤎朱古力餅乾蛋糕🤎朱古力配鬆脆餅乾蛋糕,鐘意食朱古力既一定好鐘意,係好濃既朱古力🍫不過有d甜第三層:🤎牛肉白包🤎🧡三文魚麥包🧡💗火腿芝士白包💗💚青瓜蛋麥包💚鹹點全部都係三文治🥪整得幾好味,包又唔乾,食晒都幾飽餐茶揀左伯爵茶☕️西式茶係花花茶壺🫖會有個茶隔特上龍井茶係中式茶,有個火熱住個茶壺🫖茶味幾香濃附上餐牌可參考下👍🏻總括黎講,廷廊下午茶環境優美,現場有鋼琴伴奏,經典三層下午茶真係賞心悅目,又靚又好食,份量一d都唔少,好飽😋茶既款式又有多種選擇🥰可以要求坐沙發位🛋️打卡好靚👏🏻週末去食16:30-18:30
經典三層下午茶

鬆餅味道正常,有兩種味
配草莓果醬、忌廉同玫瑰果醬

最頂層:
❤️士多啤梨忌廉杯❤️
唔會太甜,又靚又好味😋
💛芒果雲呢拿撻💛
芒果拼到成朵花咁,芒果係甜架
個撻香脆,好細心整既甜品

第二層:
🩷維多利亞蛋糕🩷
💚開心果紅桑子餅💚
呢個開心果蛋糕加紅桑子果醬,清清地,蛋糕又唔會乾,岩岩好
🤎朱古力餅乾蛋糕🤎

第三層:
🤎牛肉白包🤎
🧡三文魚麥包🧡
💗火腿芝士白包💗
💚青瓜蛋麥包💚
鹹點全部都係三文治🥪整得幾好味,包又唔乾,食晒都幾飽

餐茶揀左伯爵茶☕️西式茶係花花茶壺🫖會有個茶隔

特上龍井茶係中式茶,有個火熱住個茶壺🫖茶味幾香濃

附上餐牌可參考下👍🏻

總括黎講,廷廊下午茶環境優美,現場有鋼琴伴奏,經典三層下午茶真係賞心悅目,又靚又好食,份量一d都唔少,好飽😋茶既款式又有多種選擇🥰可以要求坐沙發位🛋️打卡好靚👏🏻週末去食16:30-18:30時段都唔算多人,想放鬆同朋友食下午茶傾下計,慶祝生日同影下相都好舒服👍🏻酒店服務當然不錯👍🏻今次下午茶係其他平台預先購買,價錢$702兩位已包加一,另加一位要加錢,今次下午茶體驗不錯👍🏻
2024-02-03
生日
經典三層下午茶
  • 英式下午茶
2024-01-08 136 瀏覽
我今日心血來潮決定去搞下味蕾嘅小冒險,最後揀中朗廷酒店嘅「粉紅愛心」下午茶。對呀,就係嗰啲華麗嘅小茶點,一幅幅小巧粉嫩,好似打卡必備咁。🍰🎀🍴先講下鹹點,個番茄西瓜杯,好有驚喜!一開始以為係嚟開心一吓,點知食落去層次好豐富,目光所及係清爽,但南北結合當中竟然出現咁脆口嘅茅塞頓開。至於個鵝肝夾心,感覺起上來就像係型格封面嘅明星,誘人到不得了,充滿咗滑溜溜嘅奢華感。再黎就係講究嘅蟹肉三文魚三文治,每一層都好似疊埋嘅藝術作品。蟹肉洋溢喺鼻尖嘅海洋氣息,煙三文魚嘅細膩微妙喺嘴裡緩緩舒展開來。得嚟又係粉紅石榴忌廉杯,初頭食,濃郁嘅石榴香氣直沖鼻尖,跟住係含蓄底氣嘅子薑味,夠kick!至於甜點,喂,個香桃法式泡芙搞到我幾乎唔係太控制得住自己手要拍好幾張相,咁靚嘅擺盤!然後,最後嗰個粉紅高跟鞋朱古力,完完全全就係賞心悅目。一口咬落去,脆咕嚕嘅榛子趁機跳出來,同小紅莓溶合,又甜又脆。總括嚟講,今次嘅食評之旅,真係色香味俱全,過癮!粉紅嘅小確幸,味道美妙無比,一份花小錢、做大善嘅下午茶,我諗應該會喺我嘅美食日記入面留有一席位。嘩,我呢個美食博客真係享受到呢個簡單、美味、而且意義深遠嘅午後時光!

2024-01-01 151 瀏覽
🐻 I had the pleasure of trying their Van Gogh-themed high tea last year, and this year's Paddington theme did not disappoint. Palm Court is truly one of my favorite high tea spots in HK because they go beyond just appearances – the taste is top-notch, making it more than just a gimmick.💂🏻The tea set itself is a visual delight, with cakes and treats that perfectly match the Paddington theme. But it doesn't stop there! To add to the excitement, a real-life Paddington character comes out to interac

💂🏻The tea set itself is a visual delight, with cakes and treats that perfectly match the Paddington theme. But it doesn't stop there! To add to the excitement, a real-life Paddington character comes out to interact with the customers and take pictures. If that's not enough, you can even purchase a Paddington souvenir to bring home as a memento of this unforgettable experience.

🦞 In addition to the tea set (New Year's Day price: $938 for 2), we also ordered the lobster fried rice for $248, and it was absolutely delicious. The flavors were on point, and it was the perfect complement to the Paddington-themed treats.

💰Total bills $1304.6 for 3 persons, including service charge .
2024-01-01
下午茶
-𝙋𝙖𝙡𝙢 𝘾𝙤𝙪𝙧𝙩 🍰位於朗廷酒店既 Palm Court 推出10月期間限定「全新傳統英式下午茶」其實傳統英式下午茶係1865年起源於倫敦朗廷酒店所以今次聯乘香港倫敦兩地既朗廷酒店糕餅總廚重新設計出典型三層「朗廷酒店英式下午茶」成個用餐環境都係好闊落舒適 仲要有鋼琴演奏🍰 Classic British Afternoon Tea ($698/2pp)𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭𝐬甜點方面一共有5款既特色甜品個人比較中意士多啤梨忌廉杯 - 用上新鮮士多啤梨 加埋天鵝絨般既吉士醬同忌廉 🍦上面仲有一片酒店Logo既白朱古力甜度既控制同質地都有好平衡 唔會過甜; 另外維多利亞蛋糕同時都值得推介✨中間既夾層係海綿蛋糕+伯爵茶忌廉+士多啤梨慕絲食落既味道都好多層次 最重要係茶味香濃🍰 朱古力餅乾蛋糕🍰 士多啤梨忌廉杯🍰 維多利亞蛋糕🍰 芒果雲呢拿撻🍰 開心果紅桑子餅𝐒𝐚𝐯𝐨𝐮𝐫𝐢𝐞𝐬鹹食方面正合我心意 有4件英式鬆餅同4款唔同組合既手指三文治:🥪 牛肉竹碳包 = 黑椒碎西冷牛 + 生菜 + 酸青瓜配芥末蛋黃醬🥪煙三文魚麥包= 煙三文魚 + 水瓜柳 + 紅洋蔥配黑醋忌廉🥪青瓜蛋白包= 雞蛋 + 青瓜 + 細
𝙋𝙖𝙡𝙢 𝘾𝙤𝙪𝙧𝙩 🍰

位於朗廷酒店既 Palm Court 推出
10月期間限定「全新傳統英式下午茶」
其實傳統英式下午茶係1865年起源於倫敦朗廷酒店
所以今次聯乘香港倫敦兩地既朗廷酒店糕餅總廚
重新設計出典型三層「朗廷酒店英式下午茶」
成個用餐環境都係好闊落舒適 仲要有鋼琴演奏

而且茶味都係好香濃 甘香回味 用黎送下午茶都好適合

值得一試🌟
2023-10-01
下午茶
又等到新一輪香港餐廳週:2023 夏季香港餐廳週,今次預約了4間餐廳,都是西餐廳。第2站:廷廊活動指定午餐,包括以下的:#凱撒沙律配煙三文魚:份量比預期多很多!蔬菜新鮮,醬汁好味!加上我喜歡的煙三文魚,越吃越想吃!😋#香烤阿根廷西冷牛扒:點了5成熟,牛肉嫩口不柴,挺好吃的!配菜可以用“精彩”來形容,薯蓉加了大量蒜蓉,很合我的胃口!除了車厘茄和蘆筍,加入了雅支竹,好好味!本餐驚喜!#榴槤千層酥:我是榴槤控,非常期待這個榴槤甜品,榴槤醬creamy,榴槤味濃,yummy!可惜千層酥太硬,一點都不酥脆,不推薦!環境:Palm Court位於酒店大堂,客人check in counter旁邊,我是13:30到達,Lobby推滿等check in的遊客,非常嘈雜!另,大堂客人上洗手間,要穿過廷廊,我用餐的40分鐘,就有好多人(>50人)在廷廊穿插上洗手間,嚴重影響用餐體驗!

第2站:廷廊

活動指定午餐,包括以下的:

環境:
凱撒沙律配煙三文魚
香烤阿根廷西冷牛扒
榴槤千層酥
2023-08-07
凱撒沙律配煙三文魚
香烤阿根廷西冷牛扒
期間限定「Alice + Olivia cross over下午茶」Berries Temptation 好有少女心嘅一杯「雜莓誘惑Mocktail」,加上招牌A&O 公仔頭好可愛🍸鹹點同甜點都一樣咁精緻清甜日本巨峰提子夾蜜瓜,Parma Ham係絕配紫菜蝦🍤水果凍湯好好飲. 煙三文魚竹炭三文治夠晒型格又好味甜點方面特別鍾意 Sexy lips 酒香朱古力車厘子蛋糕杯同Sparkle Shine焦糖蘋果撻. 另外有A&O StaceFace 頭像嘅馬卡龍靚到唔捨得食. 彩虹蛋糕就啱晒打卡通常食hightea我第一樣會食嘅就係scone, 趁佢啱啱焗好、做得好鬆軟. 佢嘅果醬草莓🍓有果粒添英式環境幽雅、仲有鋼琴演奏表演添✨

Berries Temptation

鹹點同甜點都一樣咁精緻
清甜日本巨峰提子夾蜜瓜,Parma Ham係絕配
紫菜蝦🍤水果凍湯好好飲. 煙三文魚竹炭三文治夠晒型格又好味

英式環境幽雅、仲有鋼琴演奏表演添✨
2023-08-03 229 瀏覽
Sis生日就揀咗間佢未試過嘅8婆下午茶,位於langham hotel lobby嘅 palm court~ 以往下午茶都相當唔錯, 今次Guerlian 推出期間限住,當然要試吓先~🐝'HARVEST OF LOVE' AFTERNOON TEA $698 🐝🐝Savouries Watermelon SandwichFeta Cheese, Honey CombBlack & White Tuna Tomato SalsaFoie Gras with White Wine GeleéFoie Gras Mousse, White Wine JellyMarinated Salmon Roe & Chile Crab SaladCucumber, Red Onion🐝Sweets Pure FreesiaStrawberry Basil Mousse, Vanilla Sponge, Fresh Figs, Figs JellyBee TemptationAlmond Crispy, Honey Sauce, MadeleineBlissful RoseLychee Jelly, L
$698  for  two

🐝Savouries
Watermelon Sandwich
Feta Cheese, Honey Comb

🐝Sweets
Pure Freesia
Bee Temptation
Blissful Rose
Lychee Jelly, Lychee, Rose Foam
Bergamot Delight
Bergamot Orange Jam, Chocolate Sponge, Jasmine Milk Chocolate Cream

🐝下午茶包括廷廊自家焗製的英式鬆餅及香橙鬆餅,配以玫瑰花醬及車厘子醬。

🐝另外加購買咗𝗺𝗮𝗻𝗴𝗼 𝗰𝗮𝗸𝗲

🐝Upgrade your afternoon tea experience with:
🐝$898 for two ( champagne)
Or FREE-FLOW SAICHO SPARKLING TEA

Overall嚟講鹹甜點都好食😋最中意係scone 食到有蜂蜜嘅清甜味,服務係好細心!下午茶都皆有Guerlian 蜂皇系列sample仔、但係享用時小朋友jumping on the sofa,唔係用餐嘅人坐晒係度,咁嘅場景都係第1次見~funny ~ 環境優雅,但1d都唔清靜

🐝廷廊 (尖沙咀)
🐝尖沙咀北京道8號香港朗廷酒店
Cucumber, Red Onion
Marinated Salmon Roe & Chile Crab Salad Cucumber, Red Onion
2023-07-11
生日
$698  for  two
  • Afternoon tea set
2023-07-23 184 瀏覽
如果尖沙咀下午約商務客戶,我覺得這裏是一個不錯的選擇,環境夠晒優雅清靜。亦都有好多張梳化枱,坐得輕鬆鬆動。下午時段可以單點咖啡或茶,不一定要食三層架下午茶。有時靜靜地,或者享受下午茶都可以考慮這家

下午時段可以單點咖啡或茶,不一定要食三層架下午茶。

有時靜靜地,或者享受下午茶都可以考慮這家

2023-06-10 234 瀏覽
難得放假,我又冇去旅行,唯有在香港自得其樂。於是同媽咪食個下午茶。今次去朗廷酒店食,因為易訂枱,凌晨訂即日有枱。食物,下午茶從來以那張相為主導,食物是其次。先講鬆餅,若然倫多一點「麵粉味」就更香,鹹點配搭有趣,有英式下午茶必要有的三文治(只是缺了青瓜)、蜜糖雞翼,這很難吃得夠貴婦,還有芝士撻和英式香腸卷。反而甜品頗有驚喜,或許迎接春天,充滿果香。特別喜歡酸酸甜甜的朱古力慕絲配石榴蛋糕,以及雜莓金寶,整體賣相精緻,色彩繽紛。配合英式茶室設計都滿足到打卡欲望。

2023-06-06 201 瀏覽
昨天試了廷朗的下午茶,非常失望預訂了的tea set 並非如想像中好味,scone是最可取的,其他食物只一般。最差勁是工人人員慌失失,預約3:00pm, 早5分鐘到,但預訂了的tea set 要30分鐘後才到!工作人員只管叫你order飲品,放下飲品後就不理會客人,一連向三份年輕工作人員招手,第一位叫也聽不到,第二位用普通話叫你等,但全場只有兩三台客,在忙什麼呢?當然等完後沒回應沒跟進第三位更好笑,知道客人找她,她看了看裝看不到,還以為是一位一枱一位侍應生,第二次經過再叫她,就馬上送上tea set, 這是在耍客人嗎?還是以後不要去廷朗吧!😡😡
昨天試了廷朗的下午茶,非常失望

2023-06-05
這天來到Langham Hotel 品嘗Guerlain X The Langham「蜂」收下午茶🐝仲有吸晴嘅限量版花草水語繁花香氛系列噴一噴讓我暫時放下情緒,放鬆一下美食真的會令人忘記煩憂法國嬌蘭釀愛「蜂」收下午茶🐝採用蜂蜜同新鮮水果做原材料大部分都幾好食🥰鹹點🔸西瓜三明治(菲達芝士及蜂巢蜜西瓜)🔸芝麻吞拿魚(墨西哥蓄茄醬吞拿魚)🔸鵝肝配白酒啫喱(鵝肝蕪絲配白酒啫喱)🔸三文魚籽蟹肉沙律(青瓜、紅洋蔥)甜點🔹清翠香調(新鮮無花果士多啤梨慕絲)🔹蜂蜜誘惑(香脆杏仁蜂蜜蛋糕)🔹歡沁玫香(玖瑰茘枝果凍)🔹活力愉悦(佛手柑芙莉香牛奶朱古力忌廉餅)下午茶包括廷廊自家焗製的英式鬆餅及香橙鬆餅,配以玫瑰花醬及車厘子醬$698 for two/兩位
仲有吸晴嘅限量版花草水語繁花香氛系列
噴一噴讓我暫時放下情緒,放鬆一下

美食真的會令人忘記煩憂
法國嬌蘭釀愛「蜂」收下午茶🐝
採用蜂蜜同新鮮水果做原材料
大部分都幾好食🥰

鹹點
🔸西瓜三明治(菲達芝士及蜂巢蜜西瓜)
🔸芝麻吞拿魚(墨西哥蓄茄醬吞拿魚)
🔸鵝肝配白酒啫喱(鵝肝蕪絲配白酒啫喱)
🔸三文魚籽蟹肉沙律(青瓜、紅洋蔥)

甜點
🔹清翠香調(新鮮無花果士多啤梨慕絲)
🔹蜂蜜誘惑(香脆杏仁蜂蜜蛋糕)
🔹歡沁玫香(玖瑰茘枝果凍)
🔹活力愉悦(佛手柑芙莉香牛奶朱古力忌廉餅)

$698 for two/兩位

• 英式下午茶
2023-04-03 280 瀏覽
說到Afternoon Tea車媽媽總算嚐過不少!但如果問我最喜歡到那兒嘆下午茶,我可以答您必定是The Langham Hong Kong環境優雅又經典的Palm Court。這趟Palm Court跟Elizabeth Arden首次攜手呈獻*Stay Fabulous*下午茶這個絕是優雅時尚的組合,更帶出每一位女性與生俱來就擁有愛美的權利,那便由我帶領大家走進美顏下午茶的世界吧!這個下午茶由四鹹四甜的點心加上新鮮自家焗製鬆餅組合而成,配襯經典高貴茶具和優雅的環境正是我最喜歡這兒的原因。先為大家品嚐下午茶中的四件鹹點,當中包括有傳統英式香腸酥卷,牛油酥皮包裹著免治豬肉吃下鬆脆可口,然後是煙肉雞蛋芝士撻以煙脊肉配農場鮮雞蛋加上車打芝士炮製而成,撻底鬆化吃下味道鹹香美味的小可愛,而蜜糖烤雞翼則以花蜜烹製外皮香口內裡Juicy,最後那件是煙三文魚忌廉芝士三文治。煙三文魚忌廉芝士三文治以Langham Pink呈現,粉嫩三文治內夾著鹹鮮的挪威煙三文魚再配襯費城忌廉芝士,吃下去口感軟熟又Creamy還很有愛呢!接下來到品嚐甜點的時間!先享用新鮮自家焗製的原味英式鬆餅及提子鬆餅,每位也得到各味

接下來到品嚐甜點的時間!先享用新鮮自家焗製的原味英式鬆餅及提子鬆餅,每位也得到各味一件的Scones,配襯特色的玫瑰果醬、車厘子醬及Clotted Cream,這樣子正正就是我喜歡的經典英式下午茶。

原味及提子鬆餅比較下我較喜歡後者,塗滿車厘子醬和Clotted Cream總是吃得愜意。

甜點有口感十足的雜莓金寶撻,充斥金寶脆粒配上雲呢拿撻及酸微微的雜莓醬好吃喔!

這顆名叫粉嫩情懷的其實是紅桑子玫瑰馬卡龍,紅桑子忌廉馬卡龍內裡藏著玫瑰果醬甜美迷人,作為 Macaron Fans的我當然喜歡啦!

然後這粒閃爍銅球乃白朱古力慕絲番石榴醬配襯朱古力法式蛋糕,金黃色的賣相非常吸睛吃下層次感豐富味道不錯耶!

最後這杯甜心迷脆內佈局有蜜糖杏仁脆片還有杏仁蛋糕,吃下口感豐盛蜜味滿盈好養顏的味道。

現凡享用Stay Fabulous下午茶的客人即可獲贈Elizabeth Arden皇牌極致護膚套裝一套(7片裝),包括屢獲殊榮的皇牌膠囊精華、超進化黃金導航膠囊及黃金導航夜間膠囊精華、配合升級版時空彈力緊緻眼霜及時空彈力微膠囊護膚精華,另送上邀請卡前住海港城海運大廈2樓Elizabeth Arden專櫃即可免費全效護膚香水套裝一套(5件裝),當中包括淡淡清香的白茶橙花淡香水、保濕潤膚的透明質酸豐盈保濕膠囊、提亮膚色的維他命C 激活煥白膠囊、配合高效抗氧的艾地苯頂級注顏晚霜及活膚抗皴的高效抗皴活膚眼部精華(禮品總值超過$1300)。

Elizabeth ArdenStay Fabulous下午茶收費為$398/位、$698/2位,客人可將飮品升級至Saicho氣泡茶$898/2位,或升級至Taittinger香檳$898/2位,由即日起至4月30日逢星期一至五於下午3時至5時30分供應,逢周末及公眾假期則於兩個時段供應,分別是下午2時15分至4 時15 分及下午4時30分至6時30分。
2023-03-22
下午茶
猶記得對上一次到訪Palm Court已是6年多前, 當時有豎琴表演, 聽著悠揚音樂來品嚐下午茶, 好正~ 早前與朋友再到訪, 才知再沒有豎琴了, 有點可惜, 不過我們就把焦點放在美食上啦~  這份Elizabeth Arden ‘Stay Fabulous’ 下午茶造型精緻, 有兩款甜品都帶有Elizabeth Arden的元素.咸點之中, 傳統英式香腸酥卷好香口, 牛油酥皮絕對誘人, 包著香腸及免治豬肉, 好滋味.  煙肉雞蛋芝士撻, 用的是車打芝士, 若果焗得燶少少會更好.另一惹味之選是蜜糖烤雞翼, 喜歡雞翼肉汁滿滿.  粉紅色心型的是煙三文魚忌廉芝士三文治, 費城忌廉芝士與煙三文魚好軟滑.以Elizabeth Arden的膠囊為靈感, 白朱古力慕絲配番石榴, 金色外層的質感咬下的煙韌極似膠囊, 內裏是軟滑的番石榴醬及白朱古力慕絲, 下層配朱古力法式蛋糕, 成件事很夾.帶點貴氣的是蜜糖杏仁蛋糕杯, 花香蜜味清香幼滑, 加入杏仁脆片, 多種口感.另一款則以Elizabeth Arden的粉紅為靈感, 紅桑子玫瑰馬卡龍, 外脆內煙韌, 夾著紅桑子忌廉, 甜度剛剛好.喜歡蘋果金寶的話,
喜歡蘋果金寶的話, 這件雜莓金寶撻就不會讓你失望~  雜莓醬拌金寶脆粒於雲呢嗱撻, 香甜香脆.
熱烘烘的鬆餅,  無論英式鬆餅抑或提子鬆餅都較重牛油, 配英式奶油、玫瑰花醬、車厘子醬吃, 香甜也.
兩位用下午茶包兩杯飲品, 我就要了一壼Earl Grey 伯爵茶, 與這英式下午茶很配~
下午茶HK$398/一位用, HK$698/兩位用, 供應期直至4月30日, 逢星期一至五, 3-5:30PM; 周末及公眾假期則有2:15-4:15M及4:30-6:30PM.
吃完還會獲贈一套七件試用裝- 超進化黃金導航膠囊、升級版時空彈力緊緻眼霜、黃金導航夜間抗皺膠囊、時空彈力微膠囊護膚精. 用過就知Elizabeth Arden有多好~  然後拿著購物優惠券到指定專櫃, 更可免費取得保濕抗氧化護膚套裝.
2023-04-01
  • 雜莓金寶撻