2016-03-12 2511 瀏覽
幾年前食過呢間,覺得唔錯,於是再食,但係今次超級失望 過年前打去訂位,因為佢哋大廳冇大枱,12 人會好迫,於是信佢哋訂咗間房,不過要落訂,都算啦。 當日去到酒樓大約係 6:30pm,門口冇人招呼,收銀個女職員唔肯出嚟帶位,不停叫我哋等等 ,最後入到房,冇人招呼,要行出大廳叫人嚟,間房仲要最低消費係 $4,500。到叫餸啦,入到房只見一張套餐的餐牌 (承惠 $5,500),一啲都唔平、又唔抵,但係冇辦法,冇其他嘢叫,是晚套餐有:鵝件:呢個好好食大蝦碌:一般,雖然大隻,但係啲雪味未清燉湯:一般髮菜蠔豉:唔太差,最好食係底嗰啲菜蒸魚:一般清菜:ok鮑魚煲:蔴蔴炸子雞:ok糖醋麵:唔錯,唔太油糖水 - 綠荳爽:太甜不過碟碟都算大,所以一定夠食。潮州菜館竟然唔係食潮州菜,真奇怪! 飯前同飯後又冇功夫茶招待;又唔經常入嚟睇下我哋有冇需要(例如換碟、加水等等),但大廳唔係好多客人咋。總之,冇下次!
幾年前食過呢間,覺得唔錯,於是再食,但係今次超級失望

鵝件:呢個好好食

大蝦碌:一般,雖然大隻,但係啲雪味未清
燉湯:一般
髮菜蠔豉:唔太差,最好食係底嗰啲菜
蒸魚:一般
清菜:ok
鮑魚煲:蔴蔴
炸子雞:ok
糖醋麵:唔錯,唔太油

糖水 - 綠荳爽:太甜

不過碟碟都算大,所以一定夠食。

總之,冇下次!
題外話/補充資料: 酒樓冇洗手間,要出返商場嗰個,不過唔係太遠,可接受。
2016-02-14
本人一行8人, 在不用等位的環境下幫親這店而中招的, 味道差及價錢貴 特別是 糖醋麵份量薄之餘連韭黃也欠奉, 完全不是潮州口味, 另干炒牛河比剩牙菜炒河還差難食, 無肉味只有一個咸味, 其他的點心及小菜也一般或不太差, 不願至評, 服務員就有幾個人行來行去, 連每次加水都是要自己叫才有人過來幫你, 總之就是一句價錢貴服務差和廚師差, 今日我公告天下, 就是希望各位不要貪一時之快而選擇錯誤了, 步我的後塵.
2015-09-13
  • 不願至評
2015-04-01 2442 瀏覽
今天是星期五,星期五晚又沒有訂座,在尖沙咀應該比例難找位置吧!於是,我們決定留在海港城逛,到大概八時半,我們就選了這家潮州餐廳。我們點了鹵水墨魚拼鵝片 -鹵水墨魚不錯,不會太韌,不過鵝片就麻麻,因為切得很碎,而中間亦有骨。比較像鵝肉多一點。亦點了金銀蛋皇帝菜煲 -其實原本是想吃金銀蛋莧菜,但店員說沒有,所以轉為皇帝菜了味道不錯呢,而且都熱辣辣的,很足料。最後點了糖醋麵 -麵上面脆下面淋,不會太硬亦不會不香口,我們把全碟吃光光了!總括而言,環境清潔,食物新鮮,不過卻欠缺了潮州的風味還是覺得街邊的打冷店比較好吃!
今天是星期五,星期五晚又沒有訂座,
在尖沙咀應該比例難找位置吧!

於是,我們決定留在海港城逛,
到大概八時半,我們就選了這家潮州餐廳。

我們點了鹵水墨魚拼鵝片 -
鹵水墨魚不錯,不會太韌,
不過鵝片就麻麻,
因為切得很碎,而中間亦有骨。
比較像鵝肉多一點。

亦點了金銀蛋皇帝菜煲 -
其實原本是想吃金銀蛋莧菜,
但店員說沒有,
所以轉為皇帝菜了
味道不錯呢,而且都熱辣辣的,
很足料。

最後點了糖醋麵 -
麵上面脆下面淋,
不會太硬亦不會不香口,
我們把全碟吃光光了!

總括而言,環境清潔,食物新鮮,
不過卻欠缺了潮州的風味
還是覺得街邊的打冷店比較好吃!

2015-03-27
  • 糖醋麵
  • 金銀蛋皇帝菜煲
2015-03-17 1753 瀏覽
很久沒有試過母女二人撑枱腳,今天難得自由,又想吃潮州菜,所以想起這間,因為早到,拿到卡位,店内有幾枱強國人,非常之吵耳。這菜舘以前一坐下及餐後就有功夫茶付上,現在也省略了鹵水鵝比以前份量少,價錢也貴了,還好味道一樣咁好味,鵝片非常之嫩,出色欖菜肉碎四季豆,欖菜太少,肉碎多而且有點肉臊味潮州煎伊麵非常之香口,也不油膩,不點醋也好味。希望下次全部有水準
這菜舘以前一坐下及餐後就有功夫茶付上,現在也省略了

欖菜肉碎四季豆,欖菜太少,肉碎多而且有點肉臊味

2015-03-17
2015-03-06 1426 瀏覽
久久未嘗潮州菜了、今晚飯局在尖沙咀的尚膳潮州就點了一隻潮州凍蟹及魚飯品嘗一下。潮州凍蟹其實是幾有特色的潮州家庭菜,當然大蟹就比較好食。今晚隻蟹就比較细、約一斤重,雖然細隻、蟹肉都爽口鮮甜。潮州烏頭魚飯、其實是潮州魚民的基本食物。凍魚一定要用鮮魚、用鹽醃製再煮熟放涼而食、如果唔係魚肉就會囗冇鮮味!今晚碟魚飯就做到了以上較果。可能用鹽醃製較鹹、所以自己喜歡配以白醋食用多過用普寧豆醬。鹵水豆腐、單單是鹵水汁都好香!食出有基本的八角、桂皮、香葉、丁香等味道。豆腐又夠滑、好好味道。兩個主菜都好鮮味、凍蟹雖然貴了點但都是值得。

潮州凍蟹

潮州魚飯

鹵水豆腐

兩個主菜都好鮮味、凍蟹雖然貴了點但都是值得。
2015-02-28
潮州凍蟹
潮州魚飯
鹵水豆腐
  • 凍蟹
  • 魚飯
2014-12-10 1503 瀏覽
已有一陣子沒吃蠔餅,突然很想吃,聽說尚膳的蠔餅也不錯,便前來嘗嘗。上碟時,蠔餅仍然是熱辣辣的。蠔餅炸很非常香脆可口,充滿香濃的蠔仔味,加上份量非常大,這道菜絕對是今晚晚飯的焦點!軟軟的無骨雞肉佩上可口的調味,這川椒雞的確實不錯。把這川椒雞跟炸過的香葉一起吃別有一番風味,只是川椒雞和香葉炸得有點油膩。雖然川椒雞和香葉有點油膩,但整體上這個仍然是不錯的菜色。這金銀蛋莧菜除了有咸蛋、皮蛋、草菇、莧菜和紅蘿白作裝飾。各樣材料的份量都很多,而且非常新鮮。雖然這道菜用了咸蛋來做,但絕沒有過咸,味道還很美味。今次的晚飯頗滿意,相信不久便會再來。
蠔餅
川椒雞
軟軟的無骨雞肉佩上可口的調味,這川椒雞的確實不錯
。把這川椒雞跟炸過的香葉一起吃別有一番風味
,只是川椒雞和香葉炸得有點油膩
。雖然川椒雞和香葉有點油膩,但整體上這個仍然是不錯的菜色。
金銀蛋莧菜

今次的晚飯頗滿意,相信不久便會再來。

2014-12-09
蠔餅
2014-11-01 1665 瀏覽
走到海港城的盡頭,飢腸轆轆,經過廣東茶居見有位,便站在門口等候,其中一個侍應叫我們等等,但店內位置很多,眼見一個又一個侍者在我眼前飄來飄去,實在不知道要等些什麼,所以決定轉去旁邊的尚膳。無獨有偶兩家的主打都是龍躉餐,而且服務同樣麻麻,後來才知道原來兩者是姊妹店,老闆同屬一人,食客可以點隣店的菜式,只是埋單時可能需要分開兩張單找數而已。餐廳裝潢非常平實,只有牆角處放了一整排的茶壺作點綴,左手邊兩排卡位的佈局,有點令我想起澳門的六棉。前菜說是潮州鹹菜,驟眼看比較像爽甜的茶瓜,其實帶酸辣很開胃。店方推出的龍躉餐,$268包括一道龍躉菜式和一道潮州小菜。龍躉菜式可選龍躉球或龍躉頭腩,我們點了前者,不過來到的並非球狀,而是片狀。雖然如此,但味道挺出式,醬汁很有潮州特色,感覺是以普寧豆醬為基調,再吊一點紅椒和芫茜的香辣。比較驚喜的是,跟一般魚皮的口感不同,這個外層很腍嫩,內裡卻很有彈性,口感像牛筋,含豐富的骨膠原,感覺很養顏。另一道小菜選了菠蘿咕嚕肉,這道著名粵菜,本來在這兒也沒有很期待,不過入口發現這兒的咕嚕肉外層金黃乾脆、裡頭用上梅頭肉,瘦中帶點脂肪,口感很好。配料跟足傳統,用上青紅椒、洋蔥及
前菜
超值龍躉孖寶餐 ($268)
另一道小菜選了菠蘿咕嚕肉,這道著名粵菜,本來在這兒也沒有很期待,不過入口發現這兒的咕嚕肉外層金黃乾脆、裡頭用上梅頭肉,瘦中帶點脂肪,口感很好。配料跟足傳統,用上青紅椒、洋蔥及菠蘿,味道酸中帶辣,菠蘿並非一般罐頭貨,片片都是新鮮的,所以煮過後味道會比較淡,不會很酸,感覺很健康。
超值龍躉孖寶餐 ($268)
個人很喜歡喝湯,特別是燉湯,因為感覺比較清潤,店內有兩款燉湯供客人選擇,因為對花旗蔘及竹絲雞有點感冒,所以選了原隻花膠響螺燉雞腳湯。湯色不算很深,表面油花很少,花膠有四件,另外加入淮山、雞腳、瘦肉、杞子,感覺很足料。當中的螺肉又腍又鮮甜,兩個人每人分別喝了兩碗有多,感覺很值。
二人燉湯
四月是無飯麵不歡之人,所以又點了一客鵝片撈麵,端來的時候覺得有點其貌不揚,就是麵上搭了鵝片嘛。不過,其實這個麵挺出色的。鵝片有8片,肉質瘦嫩,皮下脂肪不多,整片放入口的話羶羶的但不會很過份,麵條扁扁的很幼薄,吃起來不會一下子就覺得很飽肚,不一會就吃個清光。
鵝片撈麵
今餐兩個人三餸一湯盛惠$620,當然算不上便宜,不過憑著餐廳的單據可以到海港城某信用咭櫃檯換領$50 Starbucks禮劵,這樣想的話,心理上又覺得好像便宜了一點。
2014-10-25
2014-04-01 2592 瀏覽
來自潮州的我。家鄉已經是潮州。所以對於潮州食物一點都不陌生。但十分罕有要同朋友去食潮州野。可能缘份吧。兩次陪朋友食都去正依家。可能係地點實在太方便。不過再食有好有壞了好是部分食物味道,不好也是部分食物分量及貨不對版的感覺。“老”水,味道是好的,肉質口感也不錯。 蠔仔粥,我其實在那些打冷吃過後,都感覺其他靚少少既酒家比不上,這間算是可以的。最令我失望的湯,完成不值$98。完全係其他食店送的餐前湯,這店要用$98 去買。黄金蝦。賣相差。味道也可以。只是份量太少。 沙嗲河。吾可口。賣相亦差。味道普通。普通的。份量也少。
來自潮州的我。
家鄉已經是潮州。
所以對於潮州食物一點都不陌生。
但十分罕有要同朋友去食潮州野。
可能缘份吧。
兩次陪朋友食都去正依家。
可能係地點實在太方便。
不過再食有好有壞了
好是部分食物味道,
不好也是部分食物分量及貨不對版的感覺。

“老”水,味道是好的,肉質口感也不錯。

最令我失望的湯,完成不值$98。
完全係其他食店送的餐前湯,這店要用$98 去買。

黄金蝦。賣相差。
味道也可以。只是份量太少。

沙嗲河。吾可口。
賣相亦差。味道普通。

普通的。
份量也少。
2014-03-18
2014-02-19 2371 瀏覽
過年後2位buddy約吃飯, 每次決定吃飯的地點多是由我提議的, 因為要符合2位buddy的飲食喜好及要地點方便, 問平時最揀飲擇食的R, 他竟然有建議, 還是我未去過的"尚膳" 及我喜愛的潮州菜一坐下來, R說他之前來過, 說這裡的凍蟹很不錯, 他是個無蟹不歡的人, 就點了隻中等size的, 每次跟他吃飯都會點了一枱的菜, 才覺滿足, 我們3人就分別再點了幾個菜!凍蟹來啦..蟹肉很鮮甜, 很結實, 有點驚喜..我這麼懶吃蟹的人也吃了很多..再來是我點的蠔烙, 即是炸蠔餅, 蠔肉很大, 粉漿不算多, 很香口也不錯的!接著是沙嗲牛肉炒芥蘭, R說之前吃過很好味的, 可能水準有偏差吧, 個人覺得普通沒有驚喜跟著是糖醋麵, 是傳統的潮州菜館必定有的, 但不是間間做得好, 我特地點了來試, 麵煎得很乾身及脆口, 佔了黑醋及砂糖後, 很好吃Buddy BALL特地點了他說吃潮州菜必點的蠔仔粥, 份量不算多, 3個人剛好每人1碗, 材料足, 有大大粒的蠔仔, 又有我喜歡的大地魚, 好味!R原來還點了我喜歡的普寧豆腐, 跟在深圳我們常去的飯店比較, 是有點失色, 個人常覺得大陸的豆腐很有豆香味, 相

R原來還點了我喜歡的普寧豆腐, 跟在深圳我們常去的飯店比較, 是有點失色, 個人常覺得大陸的豆腐很有豆香味, 相反這種豆香味道香港是找不到的

還有一個蝦..只有幾隻蝦配炸香了的香葉, 味道一般..3個人吃了那麼多..太厲害吧!

是晚是Buddy R 埋單的, 多謝他啊
2014-02-18
  • 凍蟹
  • 蠔仔粥
2013-12-30 1488 瀏覽
昨晚專程為旅行搜索一D用品,行累再度encore我個人認為好味的尚膳潮州酒家。食物一流, 服務一般今次推介糖醋麵-我的至愛,廚師做到㚈脆內仍保留咬口,先加糖後加醋!超級好味,今次唔洗同人爭,我個人食了三分二個。鹵水鵝片-去到食潮州嘢必叫,呢碟鹵水汁剛好,不會太醎。肉質結實,入口夠滑。like!!白飯魚炒蛋-好耐無食過,睇下外皮煎得燶燶地,夠香口。相信菜甫蛋仲正。蒜蓉蒸鮑魚-抵食$138 / 4隻
食物一流, 服務一般

今次推介
蒜蓉蒸鮑魚-抵食$138 / 4隻
2013-12-28
  • 糖醋麵
2013-05-28 1092 瀏覽
下午茶食完隔離的廣東茶居,晚飯食潮州菜。以為好多人,所以一早訂了檯,但原來都唔係好滿座。斑腩豆腐湯,斑腩用油爆過,所以個湯有啲油,不大喜歡。黃豆涼瓜排骨煲,湯底好清,好味過個豆腐湯,味道亦不錯。蘿蔔中芹半煎煮黃花魚,依個菜做得很好,魚肉嫩滑,白蘿蔔索晒啲汁好好味。潮式爆蝦球,以為是辣的,但又不是,是甚麼味道又講唔出,淨係食到有個獻係面,咸咸地,唯有叫佢做有特色啦!整體食物素質尚可,價錢亦算合理,但服務態度就要講下啦。首先幫我們落單的經理表現得極不耐煩,問多句時他回答的語氣都拉長咗尾音;另外有兩三個服務員圍在收銀處和收銀員只顧著傾計,還有一位女經理坐在收銀處講手提電話,他們都沒有看見客人的需要。食食下望下個菜牌,發覺原來和隔離廣東茶居是同一集團的,唔怪得服務都是同出一徹,一樣咁差啦!如果有得再選擇,兩間都唔會再去。

斑腩豆腐湯,斑腩用油爆過,所以個湯有啲油,不大喜歡。
黃豆涼瓜排骨煲,湯底好清,好味過個豆腐湯,味道亦不錯。

如果有得再選擇,兩間都唔會再去。
2013-05-17
2013-02-02 892 瀏覽
尚膳潮州小廚(港威)今天晚上2013年2月2日到此家餐廳做東,一行十多人,早幾天BOOK 定枱十二人,點知去到,樓面侍應話聽錯為兩人book 枱。要求我們等30分鐘,我們唯有照等。 當等到有枱時,我們order 食物,侍應態度亦没有禮貌,好像呼喝客人。我們忍了。 當埋單時,我們要求check 單,收銀阿姐態度更差,要求我放下credit card 再check 單,好像呼喝我一樣。道理上,客人要求check 單後付款,這是消費者的權利。食物雖然不错,但侍應差劣的態度,我們永不再幫襯。
尚膳潮州小廚(港威)

2013-02-02
團年飯
2012-09-03 712 瀏覽
呢間潮州中菜館好幾年前黎過, 同朋友飯敍, 帶左佢地黎試下!!我地叫左 鮑魚肉碎粥 -- 份量好少 $88 4個人分到一細碗,食3-4啖就無喇,不過味道真係好鮮甜, $88 都勉強接受!!! 鵝紅九菜 -- 惹味之餘既有獲氣, 鵝紅同豬紅質感好唔同, 豬紅比較淋, 鵝紅比較爽口,而且好入味, 好食, 九菜都好甜, 必叫!!!!!!!!!沙嗲牛肉炒河 -- 個汁太多, 味道唔夠濃, 食落感覺似汁炒河粉!!!!墨魚拼鵝腸 -- 墨魚新鮮彈牙, 鵝腸爽口唔肥, 個汁唔會過咸, 清清地, 但又唔覺淡口....都幾好!!!!!!!豬腳凍 -- 好似食jelly咁, 但好重豬味, 我唔太喜歡!!!!食物質素絕對唔錯, keep到水準, 服務都幾好, 可惜環境依舊, 人面全非....客路已經偏向自遊行, 想靜靜地食餐飯相信都好難下

我地叫左

不過味道真係好鮮甜, $88 都勉強接受!!!

但又唔覺淡口....都幾好!!!!!!!

食物質素絕對唔錯, keep到水準, 服務都幾好,

鮑魚肉碎粥
鮑魚肉碎粥
鵝紅九菜
墨魚拼鵝腸
2012-08-23 457 瀏覽
2012.7.23 午餐 鹵水鹅肉加豆腐,肉好有鮮味,好多汁, 超好味 胡椒酸菜豬肚湯, 好好味, 怕肥, 不想吃豬肉... 煎蠔烙, 少少蛋香 生炒骨, 好食到停不到口另外, 叫了雜菜煲, 都幾好, 春卷 一般!午餐實在貴了少少
2012.7.23 午餐

鹵水鹅肉加豆腐,肉好有鮮味,好多汁, 超好味

胡椒酸菜豬肚湯, 好好味, 怕肥, 不想吃豬肉...

煎蠔烙, 少少蛋香

生炒骨, 好食到停不到口
另外, 叫了雜菜煲, 都幾好, 春卷 一般!

午餐實在貴了少少
2012-07-23
情人節
  • 鹵水鹅肉
2011-08-10 374 瀏覽
星期六中午來到了海港城, 午飯於尚膳潮州小廚食, 因為睇中了不用三百蚊就食到的套餐, 夠四個人食架套餐有酸梅蒸烏頭, 川椒雞, 炒菜一碟, 胡椒豬肚湯, 配飯食推介此餐廳, 除了個套餐唔算貴之外 (海港城的STANDARD 計), 個別菜色味道都很有水準, 最好味係酸梅蒸烏頭, 烏頭肉滑, 個人經驗, 蒸魚的火侯係好難掌握的 (自己在家蒸成日都蒸唔掂, 所以好少蒸 ), 就算去街食, 好多時都食到唔好食的蒸魚, 此店的師傅功力都幾深厚呢酸梅唔會太酸又唔會無味, 豉油都幾好味另外碟川椒雞都好好食, 雞肉的調味佳, 特別喜愛伴碟的炸葉, 食落脆脆又香口, 眨眼一掃而空了服務普通, 此店人手看似不夠, 應付不了客人的要求呢

酸梅唔會太酸又唔會無味, 豉油都幾好味

服務普通, 此店人手看似不夠, 應付不了客人的要求呢
酸梅蒸烏頭
2011-08-06