2024-04-12 0 瀏覽
太平館(尖沙咀店)小編最近有移左民既朋友番泥香港放假一於同佢試下呢間老字號懷舊港式西餐廳相信大家都聽過太平館既巨型梳乎厘原來除左梳乎厘    太平館其他主菜都同樣出色!店內環境好靚好有氣氛啱哂同朋友傾計聚會我地就係晚市時段試左以下幾款招牌菜:1.太平館瑞士雞翼  $198/8隻餐廳介紹呢道菜係佢地最具代表性既名菜雞翼生浸在由自家秘製既瑞士汁用文火浸熟至入味  所以都要預留20分鐘左右既製作時間雞翼即叫即浸 食落嫩滑多汁同埋好入味!!好想叫碗白飯撈汁食~2.太平館瑞士汁炒牛河  $138 餐廳用新鮮牛冧肉配河粉再加上秘製瑞士汁味道十分之夾河粉夠香滑 牛肉又好嫩唔會過老不愧係經典菜式! 不過菜名叫炒牛河其實上菜後係要自己撈勻唔明點解佢叫炒河而唔係撈河3.岑味牛脷飯  $140岑味Salmis係一種法國醬汁主要用牛油及雞肝、酒煮成味道都好特別而牛脷有3片厚切質感好軟熟!  軟稔中帶點彈性牛脷水準極高連配菜都好食4. 太平館焗梳乎厘   $160講起梳乎厘一家會諗起太平館 梳乎厘係全人手即叫即做  焗到金黃色呢份巨無霸梳乎厘空氣感重口感軟綿綿~又有濃郁蛋白香。我地今餐都好滿意下次會想試埋其他經
太平館(尖沙咀店)

小編最近有移左民既朋友番泥香港放假
一於同佢試下呢間老字號懷舊港式西餐廳
相信大家都聽過太平館既巨型梳乎厘
原來除左梳乎厘    太平館其他主菜都同樣出色!
店內環境好靚好有氣氛

雞翼生浸在由自家秘製既瑞士汁
用文火浸熟至入味
所以都要預留20分鐘左右既製作時間
雞翼即叫即浸
食落嫩滑多汁同埋好入味!!
好想叫碗白飯撈汁食~

2.太平館瑞士汁炒牛河  $138
餐廳用新鮮牛冧肉配河粉
再加上秘製瑞士汁
味道十分之夾
河粉夠香滑 牛肉又好嫩唔會過老
不愧係經典菜式!
 不過菜名叫炒牛河
其實上菜後係要自己撈勻
唔明點解佢叫炒河而唔係撈河

3.岑味牛脷飯  $140
岑味Salmis係一種法國醬汁
主要用牛油及雞肝、酒煮成
味道都好特別

4. 太平館焗梳乎厘   $160
講起梳乎厘一家會諗起太平館
梳乎厘係全人手即叫即做  焗到金黃色
呢份巨無霸梳乎厘空氣感重
口感軟綿綿~又有濃郁蛋白香。

我地今餐都好滿意
下次會想試埋其他經典菜式!

微黃柔和燈光色士風音樂時光倒流回到𝟖𝟎年代滿滿的香港情懷,特別好氣氛💕食物也很有驚喜😍超好吃滴~!!!! 燒火雞薯蓉、著名瑞士汁雞翼、太平館燒乳鴿都是🌟🌟滿星星推薦😍🌟🌟🌟而且沒有預約也不用擔心,早一點𝟔點前𝐖𝐚𝐥𝐤 𝐢𝐧都是可以盡情食到8點,老牌服務員也是十分有禮🥰我去的是尖沙咀店✨️🤶太平館餐廳の🎄聖誕大餐🎄.前菜🥗:鮮果咯嗲 𝐱 𝟐燒火雞火腿伴薯蓉肉汁 𝐱 𝟐燕窩雞茸湯 𝐱 𝟐招牌瑞士雞翼 𝐱 𝟏份蝦多士 𝐱 𝟏份主菜🥩:瑞士汁 傳統燒乳鴿 配茨菜加拿大安格斯肉眼扒伴黑松露汁(𝟏𝟎安士)甜品🍮:太平館聖誕布甸𝐱 𝟐餐飲🍾:橙汁 / 即磨咖啡 /茶 波多爾紅酒 +𝟓𝟎 /杯澎馬特級莎當妮白酒 +𝟓𝟎 /杯

微黃柔和燈光色士風音樂時光倒流回到𝟖𝟎年代
滿滿的香港情懷,特別好氣氛💕

🤶太平館餐廳の🎄聖誕大餐🎄
招牌瑞士雞翼 𝐱 𝟏份
蝦多士 𝐱 𝟏份

主菜🥩:
瑞士汁 傳統燒乳鴿 配茨菜
加拿大安格斯肉眼扒伴黑松露汁(𝟏𝟎安士)

甜品🍮:

澎馬特級莎當妮白酒 +𝟓𝟎 /杯

• 梳乎厘
  • 燒乳鴿
  • 瑞士汁雞翼
今日揀咗太平館嘆個飽,呢間歷史悠久嘅茶餐廳一入去就有種穿越返舊香港嘅感覺。先嚟碟瑞士雞翼,外皮煮到啱啱好嘅焦香,汁料嘅味道淋過翼仔真係好入味,甜中帶鹹,好惹味😋!燒豬髀飯嘅豬髀燒到皮酥肉嫩,啲骨頭肉一咬就散開嚟,淋上嗰啲特製豉油,香濃惹味,配飯真係絕配🍚!唔少得嚟個乾炒牛河,牛肉嘅滑嫩同河嘅齒感夾埋一齊,炒得火候恰到好處,每一啖都充滿咗瑞士汁鼓油嗰種獨特嘅香味。跟住,臨尾啱啱好食到份梳乎里,內外皮別具特色,外層焦香脆口,內裡嘅忌廉夠滑,真係軟綿綿嘅極緻享受,又唔會過分甜膩🍰。依家算係完滿結束我嘅美食之旅,食完咁滿足,連個心情都好咗!下次有機會一定會再嚟,探索下次食點啲咩。#港式美食 #老字號 #太平館

#港式美食 #老字號 #太平館
2024-01-08 1029 瀏覽
先說口味:舒乎厘和乾炒牛河味道不錯,推薦給來的朋友!服務:服務態度真的是令人失望!去過的同類飯店服務最差的一家!不要對服務有任何的期待!+1服務費給得很不情願!!
先說口味:舒乎厘和乾炒牛河味道不錯,推薦給來的朋友!
舒芙蕾
舒芙蕾
  • 梳乎里
  • 乾炒牛河
位於尖沙咀的太平館餐廳分店,餐廳座位寬敞,環境衛生整潔。瑞士汁雞翼:瑞士汁香濃惹味,雞翼色澤光鮮,雞肉完全吸收醬汁。味道微甜有層次,有別於坊間的瑞士汁雞翼,只有「死甜」的味道。瑞士汁炒牛河:牛河炒得有鑊氣,牛肉焦香而且有肉汁,配瑞士汁十分惹味。可惜吃到一半,覺得有點膩和口乾,比較喜歡他們的乾炒牛河。另外,他們自家製的檸檬茶,茶香濃鬱順喉,檸檬味不會過酸或過苦,個人認為值得推介!像太平館餐廳這些老牌餐廳現在買少見少,除了欣賞食物本身的味道,有時間不妨去到訪重拾舊香港情懷。
位於尖沙咀的太平館餐廳分店,餐廳座位寬敞,環境衛生整潔。

瑞士汁雞翼:

瑞士汁炒牛河:

• 瑞士雞翼
  • 乾炒牛河
2023-11-20 2008 瀏覽
第一次食呢間百年老字號西餐廳。叫左瑞士汁牛肉炒河粉,俗稱濕炒河。再跟羅宋湯,餐包同埋凍咖啡。羅宋湯+餐包瑞士汁牛肉炒河粉+凍咖啡好食好食好食好食好食好食好食好食

羅宋湯+餐包

瑞士汁牛肉炒河粉+凍咖啡

好食好食好食好食好食好食好食好食
2023-11-14
2023-10-29 2246 瀏覽
今日外母生日,我,老婆,外父和外母往尖沙咀太平館食午餐,我們點了午餐葡國雞飯,瑞士汁牛河,紅酒燴牛脷,瑞士汁雞翼午餐,另外我們點了瑞士雞翼,紅燒乳鴿,瑞士汁乳鴿和梳乎厘,午餐有忌廉湯,餐包和凍奶茶,忌廉湯温度和味道適中,餐包夠熱,凍奶茶茶味香濃,味道香滑,葡國雞飯葡汁味道香滑,雞肉肉質鮮嫩,但略嫌雞骨太多,如去骨口感更佳,瑞士汁牛河甜度惹味,牛肉肉味香濃,河粉爽口,瑞士雞翼和瑞士乳鴿食落惹味,瑞士汁雞翼和乳鴿肉質鮮嫩,食落啖啖肉,燒乳鴿炸得金黃,食落啖啖肉,佐酒一流,最後甜品梳乎厘賣相吸引,食落香滑,有啖啖蛋香,餐廳座位舒適,懷舊裝修,燈光舒適,外母很滿意今日生日安排,適合慶祝生日,家庭聚會和三五知己聚會好地方,我們食了一頓懷舊西式午餐
瑞士雞翼
燒乳鴿
梳乎厘
2023-10-29
生日
2023-08-26 3976 瀏覽
🍴真係好耐好耐冇嚟太平館呢間餐廳食嘢嚕🥰今次閨蜜揀咗過嚟呢度開餐🥳抅起我地昔日嘅不少回憶喔❤️☺️欣賞餐廳經過咗咁多年仍然可以保持到一貫嘅水準💯而且餐廳服務仲係好殷勤✅佢哋嘅招牌二人餐仲好抵食添🥳【招牌2人套餐】$508▫️鮮蝦沙律🦐:蝦又爽口又多😋好有誠意喔❤️▫️太平館燒乳鴿一隻🦆:新鮮即叫即炸🔥脆卜卜熱辣辣😍好惹味🥳▫️煙肉炒雜菜🥕:二人餐仲有份炒雜菜🥰感覺都健D啦😋正呀喂🥳▫️太平館瑞士汁炒牛河🐂:超喜歡食佢地嘅瑞士汁炒牛河呀😍炒得一啲都唔油😋仲有好多牛肉👅超級好食😋秒殺🥳▫️凍檸茶🍋:雖然細細杯😂但味道都唔錯👍茶味濃🍹▫️啫喱杯:呢個充滿住花奶嘅啫喱充滿住兒時回憶🥰不🉐️之了呀💯

【招牌2人套餐】$508

▫️鮮蝦沙律🦐:蝦又爽口又多😋好有誠意喔❤️

▫️凍檸茶🍋:雖然細細杯😂但味道都唔錯👍茶味濃🍹

2023-08-12 2621 瀏覽
其實太平館已經在香港開了很多很多年 小時候已經吃過 今天路過突然,想重溫昔日的情懷 單純只看到餐牌還覺得為什麼這些套餐只有幾隻雞翼 心想會不會不夠吃 想多點一些 但是本着又不是很趕時間 先點一份看看不夠再算吧 的心情 只點了一個套餐 然後上菜的時候,我驚呆了 竟然是雞全翼 雖然沒有雞鎚 但六隻這麼大的雞翼 其實已經相當夠吃 基本上是絕對夠份量的 雖然是這樣子,但是他們的招牌菜不能不點 —-疏乎厘 比我的面還大 超級巨型疏乎厘 老實說味道也沒有相當特別 但是作為拍照還是超一流
其實太平館已經在香港開了很多很多年 小時候已經吃過
今天路過突然,想重溫昔日的情懷

2023-06-16 3564 瀏覽
今日第一次來這分店,有種懷舊高檔西餐廳的味道:餐廳要上樓梯,服務員穿著西裝,燈光昏暗,價錢中上。招牌瑞士汁炒牛河,必定要試,午餐份量足夠二人吃,牛肉嫩滑,河粉幼滑,瑞士汁好濃好入味鮮茄焗豬扒飯,味道尚可,豬排鬆軟其實$80-$90一個午餐,有湯有麵包有餐飲,食物味道不錯,座位舒適,環境清靜適合談天說地,這個價錢不貴了。

瑞士汁炒牛河

鮮茄焗豬扒飯,味道尚可,豬排鬆軟

鮮茄焗豬扒飯

瑞士汁炒牛河
鮮茄焗豬扒飯
2023-06-13 2496 瀏覽
每次下午茶時段經過尖沙咀嘅太平館, 都會心思思想上去吃餐下午茶, 貪佢性價比高, 今天時機到, 即刻行去開餐📍瑞士汁炒牛河雖然比正價份量少, 但仍覺性價比高, 濃郁而帶甜嘅瑞士汁, 配上軟滑嘅牛肉同河粉, 好快就將所有的KO 哂. 😋😋😋📍之前有去過太平館嘅佐敦同銅鑼灣店, 但始終最喜歡尖沙咀這店, 雖然冇認真比較3間店嘅下午茶價錢是否一樣, 但感覺去尖咀店性價比最高, 佢嘅裝修懷舊, 格局高雅, 每張枱都是舖白枱布, 超認真, 而且就好似係"阿飛正傳"年代吃飯, 感覺特別. 而且現在僅存嘅高質老店買少見少, 所以要它仍在時要把握機會, 好好珍惜一下.好食 ❤️❤️❤️❤️🖤抵食 ❤️❤️❤️🖤🖤

📍瑞士汁炒牛河

好食 ❤️❤️❤️❤️🖤
抵食 ❤️❤️❤️🖤🖤
2023-06-04
2023-06-08 2012 瀏覽
今日經過尖沙咀唔想周圍搵地方,先至喺呢間餐廳度食,尖沙咀真係第一次入去,同一個朋友仔上去嗌咗個瑞士汁炒牛河,份量少,一啲都唔覺得飽,個價錢又唔係平,但係個味道又唔係真係超級好味,但係佢啲瑞士汁確實係好濃,啲牛真係好少,根本就冇可能會飽,於是我哋就再嗌多個瑞士汁雞翼,同個牛河個味都係一樣,但係啲雞翼個size都好細隻,於是兩個人鼓起勇氣嗌咗個疏乎厘,確實個疏乎厘好大 ,好巨型,兩個人食確實有點吃力,但係因為太肚餓嘅原因,,所以其實個疏乎厘都有少少驚喜,因為佢做出嚟個樣確實係真係可以打卡嘅,但係你問我係咪真係好好食呢?我又覺得唔係真係超級無敵好食,如果價錢又唔係真係感覺上會覺得好值得去,不過佢個環境個裝修感覺好懷舊 所以好似如果未去過嘅可以感受吓呢間餐廳嘅氣氛,但係你話長期食我就唔會去幫襯。
  • 梳乎里
  • 瑞士汁炒牛河
2023-05-23 1544 瀏覽
叫咗豬髀飯瑞士汁炒牛河橙汁羅宋湯 Waiter態度惡劣 掛住吹水 係佢後面狂嗌唔該落單都冇人理 收加一服務費剩係斟左幾杯茶 埋單4百幾蚊食幾樣大排檔仲好味既野唯一讚得既係個廁所幾乾淨 個廁所值得一去。地下冇清潔 有幾舊客跌左既菜渣係地下(給看不懂白話文的遊客參考)我非常失望這家餐廳的服務品質和食物品質。服務員缺乏禮貌和熱情,甚至沒有提供基本的服務。食物的味道和品質也讓我感到失望,菜色看起來沒有經過精心呈現和烹調。餐廳的環境也讓人感到不舒服,桌椅和地板都沒有保持乾淨。總體來說,這次用餐體驗讓我非常失望,我不會推薦這家餐廳給任何人。
叫咗豬髀飯瑞士汁炒牛河橙汁羅宋湯
唯一讚得既係個廁所幾乾淨 個廁所值得一去。
地下冇清潔 有幾舊客跌左既菜渣係地下

(給看不懂白話文的遊客參考)
2023-03-31 2442 瀏覽
好多年無去過太平館,今日試左個下午茶的北菇麵,結果北菇質素很差,完全無北菇味,差到食唔落口,成碗麵都無食過,極失望!另外乾炒牛河亦質素下降,太濕不夠乾身!連杯茶都好濁…應該隔左夜
2023-03-31
2023-02-20 2668 瀏覽
是日同比較細食嘅朋友三人行,十二點就入座。唔洗點等就順利入座,我地叫左兩個lunch set,再加一份梳乎厘。lunch set嘅牛河,份量少左啲。lunch set都包湯,餐包同餐茶。都係平日嘅水準,到lunch time1:00未夠,就已經full唒,好多人要排隊。店員亦唔夠,餐茶叫左兩次先上到。但係梳乎厘的確好食,好有蛋味,又大份,未食相機先食。