The lounge and bar喺香港最高既ICC 102樓,坐擁高空維港夜景,天花有大吊燈,餐廳環境同氣氛都好有情調,好適合慶祝生日/紀念日。加上當日揀左面對住窗既梳化位,嘆牛扒之餘嘆埋夜景就更加chill。44 Farms Steak Fritz Set DinnerHK$826 per person (3 courses)當日叫左一份USA 44 Farms Black Angus Prime Striploin (200g),再額外加左$200升級左做一份Japanese Wagyu A4 Striploin (200g)。美國44 Farms安格斯牛西冷肉味真係好出眾,肉質好柔嫩,肉汁好豐富,不愧為安格斯牛肉中既頂級。而日本A4和牛西冷口感亦一流,入口即融,一試難忘。食過呢餐既西冷真係返唔到轉頭,一直都念念不忘,想再去食。最後食左佢個blueberry cheese cake,擺盤都幾靚,味道都唔錯。

HK$826 per person (3 courses)

• 44 Farms Steak Fritz Set Dinner
2024-02-18 246 瀏覽
又去Ritz Carlton lounge and bar 食tea🤣 今次係新年主題!各款甜點同鹹點都唔錯👍🏻 /Afternoon tea set for two $888/鹹點方面有蟹肉泡芙、火腿三文治、紅椒芝士餡餅、鹹蛋海蝦撻!食材配搭幾有趣,顏色好有新年氣氛🤣 甜品方面就有柑橘撻、奶凍桂花啫喱、伯爵茶馬卡龍、椰子泡芙、芒果慕絲🧁 甜品唔會太甜,馬卡龍有一條龍好精緻,奶凍面頭嘅錦鯉朱古力片都好靚😍 scone 就有原味同埋橙味,口感鬆軟,但係唔係好夠熱👌🏻 適逢情人節,afternoon tea 仲有一個waffle counter!係心形waffle❤️🤣 仲可以自選醬料同埋配料🫶🏻

今次黎到Ritz carlton嘅Lounge & Bar,簡直係視覺同味覺嘅雙重享受😍。一入座,揀咗一杯house champaign,氣泡細膩得黎好似珠寶一樣閃,一啜落去,清新嘅果香立刻喚醒晒味蕾🥂。Set dinner嘅選擇真係多到令人心郁郁,我梗係挑戰味道更加層次豐富嘅菜式!頭盤嘅選擇有個吞拿魚,新鮮無比,那肉質般嘅滑溜口感,伴隨着醬汁微微的辣,真係夠晒開胃。至於蕃茄加芝士,酸甜嘅番茄夾帶著濃郁嘅芝士香味,簡直係絕配,超正😋!等咗一陣,主菜牛扒同白汁青口登場,份量確實十足。牛扒嘅煎工做得正到不得了,外皮微微焦脆,裏面肉質嫩滑,咀嚼之間,肉汁四溢。至於青口,哎喲,間間都爆滿濃郁嘅白汁, 食落真係有種幸福感湧上心頭👌。飯後甜品,當然少不了要個lemon tart,同埋加小小錢嗰個藍莓芝士蛋糕,一個酸酸甜甜勾起回憶,一個嘅濃郁奶香掩蓋係心底最深處嘅渴望。窗外黄昏行將降臨嘅維港,同碟頭精緻菜式望落一模一樣精彩。整體回味無窮,飽嗒嗒嘅同時,心情都雀躍咗起來。檯邊服務員嘅笑容又加分不少,下次,我會挑個靠窗嘅位,享受更加完整嘅Ritz餐饗盛宴!🍴🌇

2024-01-13 329 瀏覽
早餐自助餐在香港最高大廈食自助早餐是一個什麼體驗就是高高在上一望無際看著香港車水馬龍的街道䌓忙的維港只有贊嘆🫡🫡🫡🫡🫡價錢貴在景真的值得一試食物方面亦不錯,尤其是餅房行政總廚精選一系列蛋糕及糕點,精緻又好食😋仲有有機沙拉吧、自選菜色,是您享受商務、休閒和浪漫用餐體驗的理想選擇。和好姐妹黎打卡都一流大型水晶吊燈都是一個打卡位中西合璧的熟食都是一大賣點推介大家黎食同影相🤞🏽👍🏼👍🏼👍🏼
早餐自助餐
大型水晶吊燈都是一個打卡位
中西合璧的熟食都是一大賣點
推介大家黎食同影相🤞🏽👍🏼👍🏼👍🏼
2023-09-24 497 瀏覽
上次嚟呢到食過brunch 意猶未盡 趁住生日 就同朋友再嚟高空嘆港女下午茶🎂呢到慶生就冇蠟燭嘅 得生日牌 但白朱古力好食嘅🕯️.📌UNI AFTERNOON TEA $798/2(ᴍᴏɴᴅᴀʏ ᴛᴏ ғʀɪᴅᴀʏ) $848/2(sᴀᴛᴜʀᴅᴀʏ-sᴜɴᴅᴀʏ & ᴘᴜʙʟɪᴄ ʜᴏʟɪᴅᴀʏs)海膽主題夠晒特別 so far都好似未見過🧡員工服務好周到 我唔食牛 朋友唔食蝦 佢地竟然整左兩個tea set出嚟 第一次一人一個三層架🥹.🔍SELECTION OF SAVORIES1️⃣ᴍᴀʀɪɴᴀᴛᴇᴅ ᴇᴇʟ ᴀɴᴅ ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ᴄʀᴇᴀᴍ ᴍɪɴɪ ᴘᴜғғ海膽鰻魚牛油果奶油迷你泡芙-泡芙皮較乾身 內裏牛油果忌廉好香滑 冇平時咁溜 配搭海膽同鰻魚 幾新穎 不過海膽有啲腥臭🥑🐟2️⃣sᴍᴏᴋᴇᴅ ʙᴇᴇғ ᴘᴀsᴛʀᴀᴍɪ ᴡɪᴛʜ ᴄᴏʟᴅ ʙʀᴇᴡ ᴏᴏʟᴏɴɢ ɢᴇʟᴇᴇ ᴀɴᴅ ɪɴɪ ᴛᴀʀᴛ海膽撻配煙燻醃牛肉及冷萃鳥龍果凍-撻皮鬆脆 牛肉啖啖煙燻香 茶味果凍幾清爽🐮3️⃣ᴏᴄᴇᴀɴ sʜʀɪᴍᴘ sᴡɪss ʀᴏʟʟ ᴡɪᴛʜ ᴀɪᴏʟɪ,sᴀʟᴍᴏɴ ʀᴏᴇ ᴀɴᴅ sᴇᴀᴡᴇ
海膽主題夠晒特別 so far都好似未見過🧡

🔍SELECTION OF SAVORIES
3️⃣ᴏᴄᴇᴀɴ sʜʀɪᴍᴘ sᴡɪss ʀᴏʟʟ ᴡɪᴛʜ ᴀɪᴏʟɪ,sᴀʟᴍᴏɴ ʀᴏᴇ ᴀɴᴅ sᴇᴀᴡᴇᴇᴅ ᴘᴏᴡᴅᴇʀ海蝦瑞士卷配海膽蒜泥蛋黄醬,三文魚籽及海苔粉-瑞士卷好鬆軟 內餡creamy 濃郁鹹香中帶點鮮甜🍰
4️⃣sᴇᴀғᴏᴏᴅ ᴜɴɪ ᴘᴜғғ ʀᴏʟʟ海膽海鮮泡芙卷-酥皮筒酥脆帶微鹹 卷住爽彈魷魚粒同海膽醬 口感幾豐富🦑

🔍MINI CONFECTIONS
1️⃣ʟʏᴄʜᴇᴇ ᴘᴇᴀʀ ᴛᴀʀᴛ荔枝梨子撻-慕絲軟滑 撻底鬆脆 不過食落得甜味 冇荔枝同梨嘅果香 但中間有層甘甜朱古力醬 加分🍐🍫
2️⃣ᴡʜɪᴛᴇ ᴘᴇᴀᴄʜ ᴏᴏʟᴏɴɢ ᴛᴇᴀ ᴍᴏᴜssᴇ ᴄᴀᴋᴇ白桃鳥龍茶慕斯蛋糕-賣相好精緻 杏仁白朱古力脆皮包住慕絲, 焦糖餅同白桃果肉 整體冇乜茶同果香味 但層次夠豐富🍑🍵
3️⃣ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ ᴘɪɴᴇᴀᴘᴘʟᴇ ᴠᴇʀʀɪɴᴇ菠蘿椰子杯-餅乾碎好鬆脆 中層椰子慕絲軟滑香甜 底層菠蘿果醬酸酸甜甜 夏日風味🍍🥥
UNI AFTERNOON TEA

4️⃣ᴍᴇʟᴏɴ ᴄʀᴇᴀᴍ ʜᴏʀɴ蜜瓜忌廉筒-酥皮筒酥脆 內餡係香滑吉士忌廉 蜜瓜味唔出 得頭尾兩片果肉🍈
5️⃣ʜᴏɴᴇʏ ʟᴇᴍᴏɴ ғɪɴᴀɴᴄɪᴇʀ ᴡɪᴛʜ ᴜɴɪ ᴄʀᴇᴀᴍ法式蜂蜜檸檬蛋糕配海膽忌廉-海膽忌廉鹹鹹甜甜 仲有啲芝士味 搭配鬆軟Q彈蜂蜜檸檬費南雪 質地唔會太油潤 酸甜清新 出奇地夾🍯🍋
UNI AFTERNOON TEA

🔍ᴄʟᴀssɪᴄ ᴀɴᴅ ᴅᴏᴜʙʟᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇ sᴄᴏɴᴇᴢ ᴡɪᴛʜ ᴊᴀᴍ ᴀɴᴅ ᴄʟᴏᴛᴛᴇᴅ ᴄʀᴇᴀᴍ原味及芝士鬆餅配果醬及奶油忌廉-成個tea set最滿意係scone 拍得住文華🌟兩款大致一樣 唔同之處係面有芝士碎 增加鹹香味同脆口🧀️如果base都係芝士味 咁就perfect🙌🏻鬆餅外脆內鬆軟 唔會太乾身/漿口 啖啖奶香甜味 好有水準💯單食唔配醬都已經好正🥹clotted cream都好高質 奶味濃郁 入口即融 超輕盈🥛柚子醬酸甜中帶點苦澀 好多果肉粒 夠晒足料🧡

🔍TEA or COFFEE
揀咗兩款Seasonal嘅茶
1️⃣奶香杏仁茶-杏仁味超濃香 微微雲呢拿嘅香甜 搭配紅茶底 fusion口味杏仁茶🤍
2️⃣焙茶-烘焙香氣濃郁 清爽唔苦澀 好飲喎☕️
UNI AFTERNOON TEA
海膽主題下午茶☕️作為海膽控見到Ritz Carlton the lounge and bar 做緊海膽主題梗係要去試下😍 一入lounge就見到巨型水晶燈,非常豪華🤣 本來可以一覽維港景色只可惜個日天氣唔好☹️ 不過都冇阻我嘅心情🤗/Uni afternoon tea ($798 for two)/黎個下午茶成功成為我覺得香港好食下午茶top3😍 佢鹹點同甜點比例唔錯,鹹點方面全部食物都加入左海膽😋 分別有海膽鰻魚牛油果迷你泡芙、海膽撻配煙燻牛肉及烏龍果凍、海蝦瑞士卷配海膽蒜泥蛋黃醬、海膽海鮮泡芙卷,全部都好好食,海膽非常鮮甜可口😍 每樣食材都完美配搭海膽!甜點方面都好出色,平時好怕d 甜點會又大舊又甜,黎個完全冇黎個問題😍 大部分甜點都加入生果元素,唔會太甜,仲各有特色,分別有荔枝梨子撻、白桃烏龍茶慕斯蛋糕、菠蘿椰子杯、蜜瓜忌廉筒!另外值得一提就係甜點都竟然有海膽元素🤣有個蜂蜜檸檬蛋糕配海膽忌廉相當特別😳 鹹鹹甜甜味道幾有趣!食下午茶最重要梗係scone 同埋飲返杯靚茶🤣 scone 方面有原味同埋芝士😍加埋clotted cream 同埋柚子果醬味道清新!我今次就試左Ritz Car

黎個下午茶成功成為我覺得香港好食下午茶top3😍
Uni  afternoon  tea

我今次就試左Ritz Carlton exclusive 嘅signature tea blend☕️ black orchid tea 口感順滑,帶有陣陣雲尼拿香味👍🏻
Black  orchid  tea

整體黎講,好難得下午茶全部食物我都會咁欣賞🤣 鹹點同甜點比例好好👍🏻海膽主題真係不得了😍
Uni  afternoon  tea
Black  orchid  tea
2023-08-31 931 瀏覽
🍴位於尖沙咀(ICC) Ritz Calton 102樓既The Lounge & Bar係一間西餐廳。食物不過不失,但有靚景襯托之下即刻成件事升華去另一個層次😎打卡一流📸💕💰$800+ For one📍HKGThe Lounge & Bar (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC)香港麗思卡爾頓酒店102樓
🍴

💰$800+ For one

📍HKG
The Lounge & Bar (尖沙咀)
2023-08-11 677 瀏覽
High Tea Set                          The pastry shell was perfectly baked, boasting a buttery and flaky texture that crumbled with every bite.Lemon Tart                    The portion was generous enough to satisfy my cravings without leaving me overly full. This dessert was undoubtedly the highlight of the High Tea Set, a symphony of flavors that danced in harmony. Afternoon Tea Set                                         Afternoon Tea Set, a curated assortment of both sweet and savory treats.
High Tea Set
Lemon Tart
Afternoon Tea Set
                                        Afternoon Tea Set, a curated assortment of both sweet and savory treats. From dainty finger sandwiches to delectable pastries, this set had it all.
2023-08-03
下午茶
2023-07-24 2194 瀏覽
之前一直都想嚟呢到 望住個海景 嘆全港最高嘅下午茶🫖不過今次就同朋友嚟左試a la carte🙌🏻食物質素唔算高 但食個景都值🥹.📌餐前麵包 $free每次最期待就係食包包😍迷你法包微脆帶韌勁🥖提子餐包香甜鬆軟🍇兩款再搽牛油 更加香口🧈.📌牛油果多士 $268Sourdough烤到脆卜卜 食落煙韌有咬口🤤一塊topping係切片牛油果肉 熟度剛好 唔會太硬身/太軟淋 加左啲鹽粒嚟吊味 更突出濃郁果香味🥑另一塊就豐富啲 喺軟滑牛油果蓉面 加上車厘茄, 炒蘑菇, 洋蔥粒, 炸鷹嘴豆同西洋菜葉 滿滿口感👅伴碟同樣係牛油果蓉 再加啲pickles🥒成個多士配搭好健康 不過就略嫌橄欖油落太多 有少少油膩 唔夠清新🫒.📌全素漢堡 $318平時多數餐廳都會選用素肉整漢堡扒 但呢到係用天貝加雜豆🥩相對有營養啲 但口感就冇咁似肉 同埋會有陣發酵黃豆嘅怪味 未必個個接受到🙈亞麻籽包好鬆軟 但就偏乾💦另外仲有牛油果, 生菜, 鷹嘴豆泥, 芝士片(可以轉素芝士) 配以酸酸地嘅醬汁🍔係幾飽肚 不過味道就一般🥺.📌所有三文治/漢堡均配薯條或沙律1️⃣薯條好高質 似外國粗薯條 炸得乾身脆口 食落唔油 咬開中間好綿 只係

📌餐前麵包 $free
每次最期待就係食包包😍

📌牛油果多士 $268

📌全素漢堡 $318
全素漢堡
全素漢堡

📌所有三文治/漢堡均配薯條或沙律
1️⃣薯條
好高質 似外國粗薯條 炸得乾身脆口 食落唔油 咬開中間好綿 只係加左少少鹽嚟調味 更加食到薯仔香🍟
2️⃣沙律
沙律菜好清甜 蕃茄仔夠juicy 仲有爽脆嘅青瓜同紅蘿蔔仔 用左醋嚟撈 好refreshing🥗
所有三文治/漢堡均配薯條或沙律

📌黑松露薯蓉 $148
薯蓉冇太重嘅牛油/奶香 但入口好綿滑 輕盈唔膩又好食🥔而且黑松露香好濃郁 同薯仔味好夾🖤
黑松露薯蓉

📌凍咖啡 $90
偏nutty嘅咖啡 濃苦澀味 冇乜酸味 我幾鍾意☕️另外會附上牛奶同糖漿可以自己加🥛🍯
凍咖啡
所有三文治/漢堡均配薯條或沙律
黑松露薯蓉
凍咖啡
再次到訪 Ritz Carlton的下午茶,彷彿在☁️雲端嘆茶的即視感真的很療癒,夏天的海🌊和天空彷彿會特別藍,為精緻的下午茶提供絕讚的舞台 ✿(灬ºωº灬)ゞ☕️古蘭花黑茶Ritz的招牌茶款,呈漂亮的琥珀色,散發陣陣雲尼拿香味,入口輕柔順滑。🐟鹹點煙三文魚配檸檬蜂蜜醬煙三文魚色澤橙紅透亮,綴以大大顆三文魚籽,煙燻的味道揉和淡淡檸檬清香,開胃又好吃。😋鬆餅鬆餅很常見,但好吃的鬆餅似乎不多,Ritz的鬆餅是少有的令人吃過會不覺讚嘆「原來鬆餅這麼好吃!」這次下午茶分別提供原味和蜂蜜味,更喜原味的清雅芳香,蜂蜜味稍帶甘甜。綜括而言,Ritz的下午茶水準很值得一讚喲✨ 這個Manuka蜂蜜主題的下午茶會供應到7月2日✏️ 在102樓眺望無敵海景,絕對是大大享受呀🥰 可惜週末只有1.5小時的用餐時間,略嫌倉促~

☕️古蘭花黑茶

🐟鹹點煙三文魚配檸檬蜂蜜醬

😋鬆餅

2023-05-09 1474 瀏覽
話說朋友即將移民同佢farewell一下🛫就揀咗香港最高ICC入面嘅The Ritz Carlton嘅The Lounge & Bar嘅afternoon tea,可以舒舒服服坐係102樓😮‍💨係窗邊嘆住三層架下午茶,一路望住窗外開揚無敵維港景🌅呢期佢哋用上麥蘆卡蜂蜜製作多款鹹甜點,感覺更加矜貴。不過整體上鹹點比較大路同普通,冇乜記憶點🙈甜點大部份都唔錯,唔會太甜😛但唔算特別出色。呢日book4:30可以坐到6:30,但5:30就要埋單先,感覺有少少奇怪🤔不過居高臨下咁望住個景色都係一個幾特別嘅體驗。Manuka Honey Afternoon TeaSelection Of Savories 🍯Thick Cut Manuka Honey Glaze Gammon Ham Mini Sandwich with Honey Mayo (UMF 7+) 火腿加上蜂蜜香甜味,幾特別嘅配搭,不過比較薄身,唔算thick cut哦。 🍯Lightly Smoked Salmon with Lemon Honey Curd (UMF 10+) 三文魚加上三文魚子,鹹鹹香

Manuka Honey Afternoon Tea
Selection Of Savories
三文魚加上三文魚子,鹹鹹香香咁,可惜三文魚薄咗少少🥹
🍯Honey Beetroot Cream Cheese Cannoli with Beetroot Crust and Orange Gel (V) (UMF10+)
酸酸甜甜cream cheese,唔會有難以接受嘅紅菜頭味,不過出邊嘅脆筒有啲腍咗。
🍯Red Prawn Gamba Roja Croquette and Manuka Honey Chutney
好似咖喱角咁嘅外型🤣咬落好似薯餅咁粉粉地,有薯仔同蝦肉,食落比較膩,同埋底下嘅蜜糖醬汁味道唔夾,有啲怪怪地🤔

Mini Confections
🍯Ivory Calamansi Tart, Honey Gelee
薄脆嘅朱古力外殼包着橘子mousse,酸酸甜甜,上面嘅蜜糖啫喱幾特別,充滿蜜糖香甜味😗😗
🍯Avocado Chocolate Pudding with Honey Cream
有牛油果嘅濃厚感覺但無牛油果味,反而係充滿香濃嘅可可味。布丁質感好creamy,中間有少許清甜蜜糖啫喱都ok。
🍯Honey Financier with Lemon Cream
經典嘅法式甜點,咬落有少許濕同散,可以再鬆軟啲。
🍯Honey Black Tea Mousse, Yuzu Cream Cake
質感比較Rich,味道帶點茶嘅濃香,加埋柚子都唔錯。
🍯Strawberry Honey Trifle Tart
個塔皮好鬆脆,好似餅乾咁👍🏻👍🏻餡料軟滑,食到中間有士多啤梨嘅酸香,酸酸甜甜唔會太膩😋

🍯Classic and Honey Scones with Jam and Clotted Cream
原味鬆餅比較一般🫣唔算漿口,但亦唔夠鬆化,牛油香欠奉,而且嚟到已經唔熱。蜜糖嗰款就鬆化啲,牛油味出少少,配質感同味道都剛好嘅clotted cream都食得過。

人均消費:$460
推介指數(10分為滿分):6.5分
2023-04-30
你知唔知 The Ritz Carlton 有 Vegan Menu?聞說酒店新GM是純素食者,連帶餐廳亦 Go Green 起來,午餐可以來吃自選沙律吧,多種蔬菜配健康穀物,仲有純素沙律醬汁。主餐牌亦推出6個純素菜式,當中有低碳高蛋白選擇。沒想到飽覽香港美景之餘,還可以吃得如此健康呢!來到酒店102樓的大堂酒廊,一望無際的香港天際線,景觀果然讚!而且餐廳所有座位都面向海景,確保人人坐在海景第一排用餐。這樣的環境怎麼能不瘋狂拍照打卡?午餐可以來吃有機沙律吧,2小時任食任拎再包飲品。如果想食主菜,也有純素香蛋奶素選擇。沙律吧是自助形式,90%都係蔬菜,當中也沒有預先mix好的沙律,全靠自己配搭。除了一般沙律菜之外,也有椰菜花、西蘭花、秋葵、紅菜頭、鷹咀豆以至芒果等等,沒特別調味感覺健康。除了菜之外,也有五穀類和堅果種籽類,如蔾麥、小米、扁豆、開心果、南瓜籽等等,聽到都覺得均衡。純素食者要留意返當中有蛋和芝士之類的選擇,要看清楚不要夾錯。當中亦有少量肉量要留神。麵包、熱食和甜品就以蛋奶素為主,湯則是Vegan。沙律醬亦有純素選擇,選好後可以給職員幫你mix,醬汁建議加多一點比較好吃。有需要
而且餐廳所有座位都面向海景,確保人人坐在海景第一排用餐。
這樣的環境怎麼能不瘋狂拍照打卡?

麵包、熱食和甜品就以蛋奶素為主,湯則是Vegan。
有需要的話也可以要求純素麵包。
主餐牌就有一欄係純素,配搭都幾有新意唔算好悶,都會想試下嘅。
Tofu Tagliatelle Pesto Genovese HK$238
起初還以為是用豆腐打青醬,沒想到是用百頁扒意粉,這件事我在研究生酮飲食的時候都有做過,真是英雄所見略同。青醬香氣十足,入口先吃到檸檬清新,松子的油香後來趕上。有闊度的豆腐皮加上凹凸不平的表面,每一啖都掛滿美味青醬。這道豐富蛋白質,好味又有飽足感。
Fried Cauliflower Rice with Tempeh HK$258
非常驚喜的炒椰菜花飯,它吃起來就是傳統中式酒樓鑊氣十足的蛋炒飯,完全不會覺得自己在吃菜!這大概是我吃過最高水準的椰菜花飯,天貝也煮得入味可口,非常推薦呢!
滿以為吃美景為主的餐廳,沒想到食物都毫不馬虎,Vegan菜式也很用心呢!
Cardamon Coconut Panna Cotta HK$198
甜品我覺得還好,布甸口感唔錯,不過豆蔻味道有點奇怪,就是並非每個人都能接受的異國香料。伴碟的水果新鮮好味,個汁都酸甜好吃。
Oat latte vs Soy latte
看來燕麥奶比較好拉花,撇開那奶泡不說,咖啡本身非常好喝,據說是公平貿易咖啡豆。
2023-04-18
這次去了位於尖沙咀麗思卡爾頓酒店的大堂酒廊慶祝生日,其實是訂錯位了)哈哈哈但是沒關係,就像開盲盒的體驗看看吧~餐廳需要先搭電梯到登記櫃檯,再搭扶手電梯下一層,餐廳佈置浪漫,景觀開揚,能坐到面向海岸的卡坐,但坐位是平排,略嫌尷尬,而且室內燈光會反光在大玻璃上,所以看夜景也有點辛苦~🩵 附送麵包🍞好大一個🤣來的時候熱烘烘,口感鬆軟不會過乾或太有空氣感🫶🏻🩵 Grilled marinated Spanish octopus 💰308八爪魚的肉身是軟軟的,可以說調味加分很多,配上鷹嘴豆泥與烤過的檸檬,讓味道層次提升,但以價錢來說CP值不算太高🩵 Roasted Salmon 💰468味道讓人驚艷的三文魚🤌🏻三文魚肉身保持鮮嫩,外皮酥脆,簡單但很出色,配上番茄熬煮糙米與鮮甜的小紅蘿蔔和蘆筍🥕 整個搭配不會太過單調,又不會過於油膩,喜歡💗🩵 Pasta Selection (Spaghetti, Tomato & Basil) 💰308味道合格,但以這個價錢就很普通建議叫其他的~~~————————————————————————·飯後感·環境非常舒適,氣氛浪漫,用餐時間可以慢慢享受~店員們主要
但是沒關係,就像開盲盒的體驗看看吧~

🩵 附送麵包🍞
好大一個🤣來的時候熱烘烘,口感鬆軟
不會過乾或太有空氣感🫶🏻

Roasted Salmon

🩵 Roasted Salmon 💰468
味道讓人驚艷的三文魚🤌🏻
味道合格,但以這個價錢就很普通
建議叫其他的~~~
————————————————————————
·飯後感·
環境非常舒適,氣氛浪漫,用餐時間可以慢慢享受~店員們主要用英文溝通,非常友善,用心詳細介紹菜式特色。可惜價錢有點太進取,自然顧客對食物的期望也會更高。

(所有價錢與食物質素一律以用餐當日為準)
2023-03-12
生日
Roasted Salmon
2023-04-09 884 瀏覽
十幾年前食過一次,近格又再食一次,只可以講,平平無奇,無乜特別,唔係難食,但又唔係好食,感覺客人大多數過來休息一下,避下世,寧靜下,不過佢定價唔算太高,又有甘既景色,難怪點都要兩星期前預訂定先有得預留位置。我地揀左靠中間既位置,本身想靠窗不過驚曬,所以坐係中間,係明智既選擇,因為過多陣陸續有靠窗既客人話想轉枱,但無哂位啦。😆餐廳有dress code,所以來既客人都身光頸靚,執到正一正。不過酒店確實唔可以淨係靠名氣,呢個下午茶我應該唔會再食,因為確實好一般呢。

2023-03-22 816 瀏覽
Ritz-Carlton HK位於西九龍柯士甸道1號,毗鄰九龍站。酒店在ICC環球貿易廣場的頂層部份。住宿樓層從102樓到118樓,曾於2011至2019年成為全球最高的酒店。酒店英式下午茶都有幾個選擇,分別在Sky100既 Café 100, 102樓大堂酒廊或103樓Café 103。今次去102樓的The Lounge & Bar下午茶供應時間:星期一至四:下午3時至6時 星期五至日及公眾假期:第一時段:下午2時至4時;第二時段:下午4時30分至6時30分收費:Monday – Friday:$488 for one / $788 for two Saturday, Sunday & PH: $518 for one / $838 for two (Subject to 10% service charge)四款鹹點;七款甜點(包括2款口味的Scone)食物可愛別緻,味道則平平無奇,未有5星級驚喜。裝潢配上華麗大吊燈,非常有質感,坐近窗户的景觀居高臨下,仿佛在天空俯瞰整個香港景色,環境當然是滿分!想坐窗邊睇冇天際維港,記得提早book位~雖然食物性價未算高,但能夠體驗在香港最有代

下午茶供應時間:
星期一至四:下午3時至6時
星期五至日及公眾假期:
第一時段:下午2時至4時;
第二時段:下午4時30分至6時30分

四款鹹點;七款甜點(包括2款口味的Scone)食物可愛別緻,味道則平平無奇,未有5星級驚喜。裝潢配上華麗大吊燈,非常有質感,坐近窗户的景觀居高臨下,仿佛在天空俯瞰整個香港景色,環境當然是滿分!想坐窗邊睇冇天際維港,記得提早book位~雖然食物性價未算高,但能夠體驗在香港最有代表性之一的建築,這個全港最高空下午茶絕對值得一試!