2024-03-23 37 瀏覽
The Chocolate Tree :Crafted with layers of rich chocolate sponge cake, velvety chocolate mousse, and adorned with intricate chocolate decorations, it’s a sight to behold. Each bite delivers a symphony of flavors, with the perfect balance of sweetness and decadence. This dessert is a must-try for chocolate enthusiasts. Matcha Swiss Roll :The light and airy sponge cake are infused with the distinct flavor of premium matcha powder, creating a harmonious blend of earthy tones and sweetness. The crea
The Chocolate Tree :
 Matcha Swiss Roll :
The light and airy sponge cake are infused with the distinct flavor of premium matcha powder, creating a harmonious blend of earthy tones and sweetness. The creamy matcha filling complements the cake perfectly, making it a refreshing and satisfying treat.

The muffin :

Baked to perfection, it boasts a moist and fluffy texture with a golden-brown crust. Whether enjoyed as a quick snack or paired with a cup of freshly brewed coffee, the muffin is sure to please with its comforting simplicity.
Desert:
From delicate pastries to luscious cakes, there’s something to satisfy every craving. Highlights include the creamy cheesecake, fruit tartlets bursting with seasonal flavors, and indulgent chocolate fondant.
2024-03-02
看到這個金色鳥籠😏,就知道這𥚃是🇭🇰 九龍香格里拉酒店 𝐊𝐨𝐰𝐥𝐨𝐨𝐧 𝐒𝐡𝐚𝐧𝐠𝐫𝐢-𝐋𝐚啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!/ 咖啡廳裝潢古典優雅,環境超級寬敞,食物定價合理,所以我已經到訪過好多次囉!即日起至𝟒月𝟑𝟎日,咖啡廳推出全新主題的「鳥•語 」下午茶呀💕! 這次以春日饗樂之旅為主題,而最令我開心的是,下午茶竟然有五個不同口味的英式鬆餅😍,作為鬆餅控,真的非常興奮呀~☆ 鳥•語 下午茶🫖$𝟔𝟎𝟔(𝐤𝐤𝐝𝐚𝐲價) $𝟕𝟎𝟖(原價$)/𝟐位包括: 𝟒款鹹點、𝟒款甜點、𝟓款鬆餅、水果拼盤,份量十足,一定大滿足(≧▽≦)/鹹點: 芝麻醬棒棒雞、美式牛肉🥪、鴨肝凍薑、香草醃三文魚三文治🐟。三文治相當有水準,麵包鬆軟,調味配搭得宜,特別是醃三文魚口味~甜點: 朱古力櫻桃慕絲蛋糕🍰、伯爵茶佛手柑泡芙🍊、柚子西柚杏仁餅、柑橘慕絲蛋糕。甜品造型好可愛🧡,亮麗的紅噹噹蛋糕,微酸微甜的伯爵茶佛手柑泡芙,香甜香脆的柑橘慕絲蛋糕,都好合我胃口~英式鬆餅: 原味、煙肉芝士🧀、抹茶🍵、伯爵茶☕️及朱古力🍫。最後有我最愛吃的英式鬆餅😍,鬆餅各有特色,但我比較推介濃香茶味的抹茶及香濃的朱古力哦~記得去🩵𝐊𝐤𝐝𝐚𝐲預購,價格更優

記得去🩵𝐊𝐤𝐝𝐚𝐲預購,價格更優惠哦(*¯︶¯*)~
外賣自取
2023-10-22 859 瀏覽
在open rice book咗今日3點下午茶,一心過黎食high tea 變咗食tea buffet,貴咗又冇咩選擇,雖然係中咁annual dinner 中咗獎都試吓啦。一共3張枱嘅食物雖然食物不多,品質唔差嘅,不過真心覺得要比正價就不了……以下係我記得的內容:1)cold cut得2,3種火腿。芝士有2種2)甜品,蝦杯,壽司3)燒排骨,燕窩粥, 小型漢堡,燒賣,蝦春卷係咁就收你408加一入咗會就比8折你。好失望,有剩d coupons 都唔會再過黎了
一共3張枱嘅食物

雖然食物不多,品質唔差嘅,不過真心覺得要比正價就不了……
以下係我記得的內容:
1)cold cut得2,3種火腿。
芝士有2種
2)甜品,蝦杯,壽司
3)燒排骨,燕窩粥, 小型漢堡,燒賣,蝦春卷

係咁就收你408加一
入咗會就比8折你。

好失望,有剩d coupons 都唔會再過黎了

2023-10-22
紀念日
2023-09-21 931 瀏覽
今日同閏蜜開心tea,好耐無見聚吓傾吓。佢選咗九龍香格里拉嘅“Floral Moments 花萃煥肌” afternoon tea。今次嘅afternoon tea 同法國 Skin care 品牌 Yves Rocher 一齊 crossover ,甜品都有Yves Rocher 出現好可愛,以綠色為主,帶出天花萃幹細胞再生修護系列嘅主題。講返啲食物先,有水果,鹹點甜點,味道清新,甜品唔多死甜,仲有九龍香格里拉著名嘅scone,真係超級好味❤️當然仲有Yves Rocher 花萃幹細胞再生修護系列嘅skin care一份,去staycation 用就啱曬
今日同閏蜜開心tea,好耐無見聚吓傾吓。

咖啡
鬆餅
2023-09-21
咖啡
鬆餅
下午茶
喜歡抹茶的朋友注意啦😍!!! 原來 🇭🇰九龍香格里拉酒店 𝐊𝐨𝐰𝐥𝐨𝐨𝐧 𝐒𝐡𝐚𝐧𝐠𝐫𝐢 𝐋𝐚 推出了抹茶月餅(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),作為茶控,當然要試試啦~@香宮迷你抹茶紅豆柚子白玉月餅🍵$𝟒𝟐𝟖像日式傳統甜品的月餅,比起其他中式傳統口味更得我歡心🥰!!! 外層香脆,有濃濃抹茶香,內層則是香甜紅豆蓉及軟糯柚子白玉🤩,超好吃的~加熱後會有流心效果😚,不要忘記囉~除了抹茶,還有焙茶紅豆🫘、金時蕃薯🍠、榴蓮、斑蘭、芒果芝士熱情果🥭,每款都好吸引呀~

@香宮迷你抹茶紅豆柚子白玉月餅🍵$𝟒𝟐𝟖

2023-09-06
今次揀左呢度同老公靜靜地食個早餐很不錯耶!Egg Benedict $170唔錯,流心的,好食!不過酒店黎講我覺得賣相可以好多少少~牛角飽$30好抵食!絕對係一個好味既牛角飽!夠鬆脆😋Mocca coffee $88酒店價普普通通無乜特別Coffee $88賣相當然無特別😂但老公話幾好飲呢度都係主要食環境地點,食物價錢尚可我地平日一早開門去大把位但晏少少已經坐滿但唔多嘈因為都係斯斯文文傾生意多想安安靜靜食早餐都係唔錯選擇😌
今次揀左呢度同老公靜靜地食個早餐
很不錯耶!

Egg Benedict $170
唔錯,流心的,好食!
不過酒店黎講我覺得賣相可以好多少少~

牛角飽$30
好抵食!絕對係一個好味既牛角飽!
夠鬆脆😋

Mocca coffee $88
酒店價普普通通無乜特別

Coffee $88
賣相當然無特別😂但老公話幾好飲

呢度都係主要食環境地點,食物價錢尚可
我地平日一早開門去大把位
Mocca  coffee
Coffee
Egg  Benedict
牛角飽
2023年6月15日 (星期四) 2:00pm 32°C 大堂酒廊適合與商務夥伴小聚、悠然品茗或雞尾酒會。每天下午及晚上,均能舒服地欣賞現場音樂表演,飽覽維多利亞海港的美麗景色。  酒廊位處樓高兩層的酒店大堂中央,環境典雅且坐擁迷人的維港美景。 大堂裝潢瑰麗典雅,富麗堂皇,環境寧靜舒適,梳化座位靠近落地大玻璃窗,陽光自然透入,氣氛愉悅。 環境光亮整潔,餐具乾淨。 為慶祝本人的 23 週年紀念日,故此特地挑選此酒店用膳。 人數:2人 鮮蝦沙律伴蟹籽配蕃茄包 - 原蝦大大隻,新鮮甜美,蟹籽爽口,配合沙律醬後,感覺一流。【推介之選】❤❤❤ 車厘茄日本芥末配栗子包 - 少少辣,漢堡包質感不硬。【推介之選】❤❤❤ 雅枝竹凍肉配芝麻包 - 這個味道帶酸,一般吧! 特濃朱古力蛋糕 - 頂層滑溜無比,下層完全不會苦澀,朱古力味濃郁。【推介之選】❤❤❤ 香橙朱古力蛋糕 - 橙味特濃,珍珠甜甜的。 士多啤梨藍莓心形朱古力 - 餐廳贈送作慶賀,賣相甜蜜浪漫,濃醇的朱古力,撒上苦香可可粉,口感柔軟順滑。士多啤梨和藍莓新鮮,不會太酸,味道佳!

【23rd Anniversary】香格里拉酒店渡假💕下午茶

2023年6月15日 (星期四) 2:00pm 32°C

環境光亮整潔,餐具乾淨。

為慶祝本人的 23 週年紀念日,故此特地挑選此酒店用膳。

人數:2人

鮮蝦沙律伴蟹籽配蕃茄包 + 車厘茄日本芥末配栗子包 + 特濃朱古力蛋糕 + 香橙朱古力蛋糕 + 雅枝竹凍肉配芝麻包

鮮蝦沙律伴蟹籽配蕃茄包 + 車厘茄日本芥末配栗子包 + 特濃朱古力蛋糕 + 雅枝竹凍肉配芝麻包

雅枝竹凍肉配芝麻包 - 這個味道帶酸,一般吧!

香橙朱古力蛋糕 - 橙味特濃,珍珠甜甜的。

2023-06-15
紀念日
士多啤梨藍莓心形朱古力
初四約了好友同佢囝囝食下午茶見個面🫖🧒🏻之前係𝔸𝕟𝕘𝕖𝕝𝕚𝕟𝕚食完ʟᴜɴᴄʜ經過𝕃𝕠𝕦𝕟𝕘𝕖見到就順便訂埋枱 新年ᴛᴇᴀ sᴇᴛ稍貴 同 Ḧ̤Ä̤B̤̈Ä̤做緊ᴊᴘ 所以送ᴄᴏᴜᴘᴏɴ 被安排咗沙發座位用餐🍴未最就手 但小朋友就好鍾意🐒店員會將下午茶逐碟放上鳥籠 望住好過癮 ·┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · • '𝙱𝚕𝚘𝚘𝚖𝚒𝚗𝚐 𝙴𝚕𝚎𝚐𝚊𝚗𝚌𝚎' 𝙰𝚏𝚝𝚎𝚛𝚗𝚘𝚘𝚗 𝚃𝚎𝚊 •-$𝟼𝟾𝟾 𝚏𝚘𝚛 𝟸 𝚙𝚎𝚛𝚜𝚘𝚗𝚜- / 𝙎𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧𝙞𝙚𝙨 鹹點 /✿ 𝘚𝘰𝘶𝘴 𝘷𝘪𝘥𝘦 𝘢𝘣𝘢𝘭𝘰𝘯𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘸𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳 𝘨𝘪𝘯𝘨𝘦𝘳 𝘢𝘯𝘥 𝘭𝘢𝘷𝘦𝘯𝘥𝘦𝘳 慢煮鮑魚配薑絲及薰衣草✿ 𝘚𝘦𝘳𝘳𝘢𝘯𝘰 𝘩𝘢𝘮, 𝘳𝘰𝘤𝘬𝘦𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘱𝘦𝘴𝘵𝘰 𝘪𝘯 𝘮𝘪𝘯𝘪 𝘭𝘢𝘷𝘦𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘣𝘢𝘨𝘦𝘭 西班牙火腿、火箭菜伴香草醬配薰衣草貝果✿ 𝘎𝘳𝘦𝘦𝘯 𝘱𝘦𝘢 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘴𝘲𝘶𝘪𝘥 𝘪𝘯 𝘭𝘢𝘷𝘦𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘴𝘰𝘧𝘵 𝘣𝘶𝘯青豆伴魷魚配薰衣草軟包✿ 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘴𝘱𝘳𝘦𝘢𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘴𝘢𝘬𝘶𝘳𝘢 𝘢𝘮 𝘰𝘯 𝘣𝘭𝘪𝘯𝘪軟芝士伴櫻花醬配法式小薄餅 / 𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩𝙨 甜點 /✿ 𝘓𝘢𝘷𝘦𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘺
初四約了好友同佢囝囝

慢煮鮑魚配薑絲及薰衣草
青豆伴魷魚配薰衣草軟包
軟芝士伴櫻花醬配法式小薄餅

/ 𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩𝙨 甜點 /
✿ 𝘓𝘢𝘷𝘦𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘺𝘶𝘻𝘶 𝘮𝘢𝘤𝘢𝘳𝘰𝘯 薰衣草柚子馬卡龍
✿ 𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦 𝘱𝘦𝘰𝘯𝘺 𝘱𝘢𝘯𝘯𝘢 𝘤𝘰𝘵𝘵𝘢 白牡丹奶凍
✿ 𝘚𝘢𝘬𝘶𝘳𝘢 𝘴𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘵𝘢𝘳𝘵 櫻花士多啤梨芝士撻
✿ 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘭𝘢𝘷𝘦𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘣𝘭𝘶𝘦𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘴𝘱𝘩𝘦𝘳𝘦
薰衣草朱古力配藍莓慕絲球

/ 𝙁𝙧𝙪𝙞𝙩 𝙥𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚𝙧 鮮果拼盤 /

/ 𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠 飲品 /
✿ 𝘚𝘩𝘢𝘯𝘨𝘳𝘪-𝘓𝘢 𝘚𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘉𝘭𝘦𝘯𝘥 香格里拉精選名茶

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

下午茶無特別好食
白牡丹奶凍味道奇怪
環境就舒服嘅 sᴄᴏɴᴇ
都係食唔晒🤣送咗
Ḧ̤Ä̤B̤̈Ä̤ & Ö̤ä̤s̤̈ï̤s̤̈ ᴄᴏᴜᴘᴏɴ
前者✅ᴘʀᴏᴅᴜᴄᴛ 後者✅
ᴛʀᴇᴀᴛᴍᴇɴᴛ 人均~💲𝟑𝟕𝟖

2023-01-24
2023-05-22 196 瀏覽
(๑´ڡ`๑)┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈酒店休閒Tea Time之選✨┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈早前友人 @fibee3b 為我慶生到訪了尖東酒店享受下午茶酒店環境華麗 大堂樓底高 空間感十足下午茶擺盤精美以鳥語為主 非常適合打卡❤️絕對是慶祝好選擇 也很適合慢活生活呢!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Tea Sat $688 @ 2𓎩 Sweet 白咖啡馬卡龍檸檬柚子蛋白撻奶油蝶豆花奶凍熱帶風情朱古力巴伐利亞慕絲𓎩 Savouries海蝦伴牛油果醬及柚子汁蟹籽蟹肉及芹菜配白松露蛋黃醬鴨肝配榛子脆脆及金箔慢煮啤梨片復古櫻桃蕃茄及水牛芝士配意大利青醬𓎩 Scone英式原味 提子乾鬆餅┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈整體體驗不錯 甜點賣相精緻 鬆餅也是我的最愛!!蟹籽蟹肉三文治更是MVP 十分美味麵包好鬆軟 蟹肉足料吃起來好滿足😋還會另外附上生日蛋糕 非常貼心~生日碟真的好美 而且還是我愛的提拉米蘇(開心🥳入口散發咖啡香氣 酒味較淡但幸好口感順滑👍🏻┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈Ig @cheri_foodiary
(๑´ڡ`๑)
酒店休閒Tea Time之選✨
酒店環境華麗 大堂樓底高 空間感十足
下午茶擺盤精美以鳥語為主 非常適合打卡❤️
絕對是慶祝好選擇 也很適合慢活生活呢!

𐂐 ⠜Tea Sat $688 @ 2

復古櫻桃蕃茄及水牛芝士配意大利青醬

𓎩 Scone
英式原味 提子乾鬆餅

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
整體體驗不錯 甜點賣相精緻 鬆餅也是我的最愛!!
蟹籽蟹肉三文治更是MVP 十分美味
麵包好鬆軟 蟹肉足料吃起來好滿足😋
還會另外附上生日蛋糕 非常貼心~
生日碟真的好美 而且還是我愛的提拉米蘇(開心🥳
入口散發咖啡香氣 酒味較淡但幸好口感順滑👍🏻

Ig @cheri_foodiary
✨適合慶生 酒店英式下午茶✨.近日同朋友去到尖東經典老牌酒店Shangrila嘅Lobby食英式下午茶慶祝生日🎂雖然並非新裝修相對舊式,但樓底夠高亦保留咗昔日5星酒店嘅華麗感✨下午茶以鳥語作主題,擺盤靚靚,整體唔錯而且性價比好高呢 ෆ ̖́-.𝑺𝒄𝒐𝒏𝒆✦▫️英式原味及提子乾鬆餅(7.5/10)[自家製果醬及濃縮忌廉].✦𝑺𝒂𝒗𝒐𝒖𝒓𝒊𝒆𝒔✦▫️蟹肉、芹菜及蟹籽配白松露蛋黃醬(8.5/10)▫️扒鮮海蝦伴牛油果醬及柚子汁(7.5/10)▫️復古櫻桃番茄及水牛芝士配義大利青醬(7/10)▫️鴨肝配榛子脆脆及金箔慢煮啤梨片(6/10).✦𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕𝒔✦▫️檸檬柚子蛋白撻(7/10)▫️熱帶風情朱古力巴伐利亞慕絲(8/10)▫️奶油蝶豆花奶凍(7/10$▫️白咖啡馬卡龍(5.5/10).✦𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔✦▫️Himalayan, Shangri-La Estate(6.5/10)▫️Nuwata Eliya, Lovers Leap Estate(6/10).✦𝑭𝒓𝒖𝒊𝒕▫️鮮果拼盤(8/10).❥…整體唔錯,鹹點比甜點出色,當中「蟹肉、芹菜及蟹籽配白松露蛋黃醬」更加有驚喜好好食;至於甜點就不過不失~仲有Scone都唔
✨適合慶生 酒店英式下午茶✨
𝑺𝒄𝒐𝒏𝒆✦

▫️英式原味及提子乾鬆餅(7.5/10)
[自家製果醬及濃縮忌廉]
✦𝑺𝒂𝒗𝒐𝒖𝒓𝒊𝒆𝒔✦

▫️蟹肉、芹菜及蟹籽配白松露蛋黃醬(8.5/10)
▫️扒鮮海蝦伴牛油果醬及柚子汁(7.5/10)
▫️復古櫻桃番茄及水牛芝士配義大利青醬(7/10)
▫️鴨肝配榛子脆脆及金箔慢煮啤梨片(6/10)
✦𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕𝒔✦

▫️檸檬柚子蛋白撻(7/10)
▫️熱帶風情朱古力巴伐利亞慕絲(8/10)
▫️奶油蝶豆花奶凍(7/10$
▫️白咖啡馬卡龍(5.5/10)
✦𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔✦
✦𝑭𝒓𝒖𝒊𝒕

▫️鮮果拼盤(8/10)
❥…整體唔錯,鹹點比甜點出色,當中「蟹肉、芹菜及蟹籽配白松露蛋黃醬」更加有驚喜好好食;至於甜點就不過不失~仲有Scone都唔差,相信焗完即食會好食啲💗
而水果盤好鮮甜;茶我哋問過想要清啲,最後揀咗員工推薦嘅,但我哋都係覺得有啲苦澀,不過都可以平衡一下甜點嘅膩感;另外酒店好好,知道慶祝生日仲額外送咗個Tiramisu 比我哋,酥上嘅字仲寫得好靚添( ᵒ̴̶̷̤◦ᵒ̴̶̷̤ )♡

大家看到這個金色鳥籠💛,就知道我又去了✨九龍香格里拉酒店𝕂𝕠𝕨𝕝𝕠𝕠𝕟 𝕊𝕙𝕒𝕟𝕘𝕣𝕚-𝕃𝕒 吧😆!!! 裝潢古典優雅、環境超級寬敞的酒店咖啡廳,向來是我與姊妹們吃下午茶的好地方~ 即日起至4月30日,咖啡廳聯乘源自韓國專業美療護膚品牌Eurobeauté,合作推出全新主題下午茶👅,以春天清雅色為主調,一系列水潤春日茶點登場囉!!! 「滋潤美肌下午茶🫖$688/2位」 包括: 4款鹹點、4款甜點、2款鬆餅 和 水果拼盤,份量十足。 鹹點有 4款三文治: 蟹肉芹菜蟹籽、扒鮮蝦伴牛油果🥑、復古櫻桃蕃茄水牛芝士🧀及鴨肝榛子脆脆。我最愛蟹肉芹菜蟹籽,不但充滿蟹肉鮮香,又有白松露蛋黄醬點綴哦~ 甜點有 檸檬柚子蛋白撻🍋、熱情果風情朱古力蛋糕🍰、奶油碟豆花奶凍💙及白咖啡馬卡龍。甜品賣相吸引,我最愛酸甜的檸檬柚子撻,而豆花奶凍則最有驚喜,豆香好濃,好吃💕~ 凡惠顧兩位用下午茶套餐,每人匀可免費獲贈兩份Eurobeauté護膚禮品,價值高達$2651㗎😳!!

「滋潤美肌下午茶🫖$688/2位」

2023-04-05
九龍香格里拉Lobby Lounge最近聯乘韓國專業美療護膚品牌Eurobeauté 推出滋潤美肌下午茶💎廚師團隊揀選各地時令新鮮食材,配搭出以清雅色調為主色、清爽怡人既春日下午茶🌸,餐點中仲加入左可食用花加以點綴💐,岩哂同班sis一齊食住靚靚tea set打卡傾計 ☕❤藍白主題既滋潤美肌下午茶包括四款咸點同四款甜點,仲有英式原味鬆餅同提子鬆餅(配自製果醬&Clotted Cream);餐點放係懸空既鳥籠入面,造型很有特色~咸點當中K最鍾意鴨肝配榛子脆脆及金箔慢煮啤梨片,入口即化既鴨肝質感好軟滑、味道濃郁~蟹肉三文治味道亦鮮味🦀甜點有清爽既檸檬柚子蛋白撻、濃醇柔滑既熱帶風情朱古力巴伐利亞慕絲、奶滑清雅既奶油蝶豆花奶凍及薄酥既白咖啡馬卡龍~最後仲有鮮果拼盤🍓🫐🍍🍉🍈🌟 每位賓客會收到一份Eurobeauté護膚禮品,仲有購物禮遇換領券同護膚療程換領信,嘆完美食仲可以扮靚靚💫🌸「滋潤美肌」下午茶🌸日期:2023年3月1日至4月30日(4月7日至10日除外)堂食時段:15:00 - 18:00外賣自取:12:00 - 17:00價錢:一位用HKD 368 / 兩位用HKD 688(堂食另加一

🌸「滋潤美肌」下午茶🌸
堂食時段:15:00 - 18:00
外賣自取:12:00 - 17:00
價錢:一位用HKD 368 / 兩位用HKD 688(堂食另加一服務費)
餐廳環境好寬敞 裝潢古典優雅 落地大玻璃加埋梳化位 真係好舒服💓同朋友傾吓偈 嘆住下午茶 夠晒寫意👭🏻.📌'Nourishing Tea-spiration' Afternoon Tea「滋潤美肌」下午茶 $688/2三層架下午茶真係好震撼 係懸掛住嘅金色鮮花鳥籠 賣相典雅精緻 打卡一流📸️而家仲有Eurobeaute護膚禮品送添🎁.〰️Freshly baked scones and raisin scones(served with homemade fruits preserve and clotted cream)原味鬆餅外脆內鬆軟 偏乾冇漿口感覺 蛋奶香唔出 帶微甜 而提子乾會硬脆啲 加入提子乾令質感冇咁乾 甜甜地 豐富左成個口感味道🍇自家製果醬超酸 仲有粒粒莓籽 好開胃🫐濃縮忌廉奶香超濃 好軟滑 但佢偏厚實唔夠輕盈🥛.〰️Savouries 鹹點1️⃣Crab meat, celery, and crab roe with white truffle mayonnaise🦀蟹肉好多夠鮮甜 撈埋白松露蛋黃醬好香滑creamy 入面仲有啲椒, 洋蔥, 蟹籽 增加左爽脆口感 配番茄香草包

〰️Savouries 鹹點
1️⃣Crab meat, celery, and crab roe with white truffle mayonnaise🦀蟹肉好多夠鮮甜 撈埋白松露蛋黃醬好香滑creamy 入面仲有啲椒, 洋蔥, 蟹籽 增加左爽脆口感 配番茄香草包 食落唔漏 但鹹左啲2️⃣Grilled prawn with avocado paste and yuzu dip🦐🥑海蝦唔夠爽彈有啲霉 牛油果醬加左柚子汁 酸酸地 好開胃3️⃣Heirloom cherry tomato and baby mozzarella cheese with pesto🍅🧀番茄仔同水牛芝士一定夾 芝士夠奶香有彈性 配埋義大利青醬 好fresh4️⃣Duck liver with hazelnut crisps, pear confit and gold leaf🦆🌰🍐鴨肝有啲腥同好鹹 沾左脆脆榛子 仲有細細片金箔慢煮啤梨片 配埋脆多士底 口感幾豐富

〰️Sweets 甜點
1️⃣Lemon and yuzu meringue tart🍋🥚檸檬柚子醬嘅柚子味好香 好甜又好酸 蛋白霜入口即溶 但都好甜 撻底幾脆 整體太甜 好漏2️⃣Exotic chocolate Bavarian🍫熱帶風情朱古力巴伐利亞慕絲層次感好豐富 薄薄嘅啫喱包住黑朱古力慕絲, 軟滑朱古力奶凍, 朱古力海綿蛋糕 底下仲有濃苦朱古力脆餅底 可可味十足3️⃣Buttermilk butterfly pea panna cotta🍮面頭薄薄一層蝶豆花啫喱 下面嘅奶凍好軟滑creamy 奶味幾濃 但食落酸酸地有啲似yogurt4️⃣White coffee macaroon☕️內餡白咖啡味好濃郁 外殼咬落冇煙韌係一層薄脆咁 餅底好脆有啲似蛋卷嘅味 面頭嗰粒榛子脆脆又幾好食

〰️Fruit platter
鮮果拼盤都幾豐富有: 覆盆子, 藍莓, 士多啤梨, 蜜瓜, 哈密瓜, 菠蘿 好清滯又解膩🫐🍓🍈🍍

〰️Tea or coffee
1️⃣汀不拉茶「薩默塞特茶園」
2️⃣喜馬拉雅山「香格里拉茶園」
兩款都係紅茶 前者茶底會濃啲 但浸耐左 大家嘅苦澀味同樣好濃郁☕️

📌Tiramisu Cake
係朋友結婚特登remark嘅🌟幾鍾意個手指餅唔會好濕潤保留番啲口感 中間嘅忌廉好軟滑🥛用左朱古力蛋糕底 好乾身又冇朱古力味🍫整體食落咖啡味唔算好濃 偏甜☕️
Tiramisu Cake
Tiramisu Cake
2023-02-17 227 瀏覽
去邊度食情人節大餐係唔少男士每一年都需要煩惱嘅問題,而我今年就選擇左九龍香格里拉嘅Lobby Lounge。呢度特色除左係超高樓低同埋好grand嘅裝修之外,夜晚更加有現場live band表演!當晚個餐牌亦都係特別安排嘅,俾大家睇下整個套餐裡面,我最喜歡嘅係海鮮湯:啲蝦好大隻好爽口,湯好鮮甜牛扒賣相一流,牛味十足,而且好juicy!女朋友選擇左龍蝦。啲龍蝦肉好新鮮,咬落去彈牙嘅,配合啲伴碟一齊食都幾唔錯👍🏻甜品嘅tart整得好鬆化,而且唔會太甜最正係佢唔會太細份,配合埋杯超香嘅咖啡一齊食真係一流享受總結:女朋友同我自己都好滿意呢餐情人節大餐。特別一讚live band好專業,佢地嘅演唱同伴奏都好好聽,令現場更加浪漫!

當晚個餐牌亦都係特別安排嘅,俾大家睇下

牛扒賣相一流,牛味十足,而且好juicy!

甜品嘅tart整得好鬆化,而且唔會太甜
最正係佢唔會太細份,配合埋杯超香嘅咖啡一齊食真係一流享受

• 甜點
2023-02-06 209 瀏覽
九龍香格里拉x日本北海道護膚品牌 HABA推出「花漾綻放美肌」下午茶套餐,廚師團隊以薰衣草、櫻花及白牡丹入饌,交織出深淺不一的粉彩色下午茶美點,營造溫柔曼妙的午後時光。雖然訂位及到場時有小插曲影響雅興,猶幸跟進工作很好、非華籍員工服務搭救及高質食物質素,總算保持對酒店級既評價。個tea set 賣相係好震撼!勁大個架,彎彎吊住精緻三層下午茶架,有花花裝飾,好優雅寫意咸點💐慢煮鮑魚配薑絲及薰衣草: 鮑魚爽口、子薑唔辣電合黃蘿蔔及紫蘇葉,味道清新特別🥯西班牙火腿、火箭菜伴香草醬配薰衣草貝果:經典火箭菜配火腿配帶薰衣草味既貝果,好特別青豆伴魷魚配薰衣草軟包:非常清新,魷魚青豆配搭特別🍕軟芝士伴櫻花醬配法式小薄餅:芝士有d似羊奶芝士味濃,不太like🍩🍬甜點🍰原味鬆餅及櫻花糖冬瓜鬆餅: 原味牛油濃,櫻花糖鬆餅好香花味,唔太甜💜薰衣草柚子馬卡龍: 淡紫色馬卡龍好靚,比想像中冇甘甜,啖啖薰衣草幾香🧁白牡丹奶凍,都幾奶,個人唔like,要加大量果醬中和下🌸樱花士多啤梨芝士撻: 睇落有d似咸點,芝士香濃配櫻花味果醬,恰到好處水果拼盤: 幾款水果都好新鮮每位獲贈HABA禮品換領券及護膚療程換領信乙份(深

咸點

青豆伴魷魚配薰衣草軟包:非常清新,魷魚青豆配搭特別

🍩🍬甜點🍰

🧁白牡丹奶凍,都幾奶,個人唔like,要加大量果醬中和下

水果拼盤: 幾款水果都好新鮮

每位獲贈HABA禮品換領券及護膚療程換領信乙份(深層活肌再生精華 1ml、C露水20ml、鯊烯洗髮露(薰衣草香) 10ml
到尖沙咀Sogo換,tester勁細包,冇比精華比多包洗頭水…好寒酸
試下約treatment 睇下係咪ok先

Series #hkig #foodblogger #hkfood #igfoid
#hkfoodfoot #foodie #i love food #share food #follow me #14l #photooftheday #presslogicholiday #happylife #enjoyable #photoshoot #hkiger #hkgirl #relax time
#ootd #tflers #九龍香格里拉 #kowloon shanti-La #花漾綻放美肌下午茶 #HABA