餐廳: 國金軒
資訊:

本身都聽聞國金軒食物質素相當對得住個價錢,於是新年一家人就去試一試。國金軒環境相當舒適闊落,夜晚時間去唔會好多人,環境都相對安靜,都幾適合一家人聚會。‣ 金箔魚子醬乳豬鵝肝脆多士 $248多士相當香脆可口,而乳豬都冇令人失望,同佢望落一樣脆卜卜。而搭配上鵝肝醬令到成道菜嘅層次提升咗唔少,口感相當豐富,個份鹹香真係令人意猶未盡。可惜就係魚子醬味道唔突出,就同金箔一樣作為點綴裝飾用。‣ 北京片皮鴨 $988(*要提早預訂)片皮鴨可以話係相當出色,皮脆肉嫩,肥瘦適中,搭配哈蜜瓜、青瓜、京蔥同海鮮醬可以話將鴨嘅香發揮到極致,最重要係食完唔會覺得好肥膩,果然係備受推薦嘅一道菜。‣ 欖菜辣子爆龍蝦 $488本身上菜覺得個樣唔係話好討喜,結果好大驚喜!想像中係好似避風塘咁樣嘅味道,甚至有諗過可能都比較辣,但結果完全唔係呢一回事!欖菜惹味得嚟又唔會掩蓋咗龍蝦嘅味道,咬落去相當鮮嫩彈牙,肉質飽滿,食完會想繼續再食,印象深刻過片皮鴨。#foodbara_diary

‣ 金箔魚子醬乳豬鵝肝脆多士 $248

‣ 北京片皮鴨 $988(*要提早預訂)

‣ 欖菜辣子爆龍蝦 $488

團年飯
欖菜辣子爆龍蝦
北京片皮鴨
2024-02-21 965 瀏覽
炒東昇班,我覺得不夠熱,魚都新鮮,不過份量都幾少($628)這價錢來講,都好少。金華火腿是好食,不會太咸!羊肚菌好食,不過個芡汁都偏鹹。封門乾炒牛河,比預期中較油膩,不算女乾身。不過牛,炒得好好👍🏻好食,都香,牛肉味都濃。如果成碟河粉再乾身一d, 會比較好。因為本身都不平,幾百蚊食一碟牛河,我會有一定要求。至於個豆腐,說真話,真係不值$298。因為好普通,只是正常的釀豆腐。而且配搭方面都沒任何驚喜,雖然是鍋上,卻沒有「🔥熱辣辣」的感覺。所以都會大大扣分。到杏仁茶,正常。不過,粒湯圓皮不是滑,有啲粗糙的感覺。都有點失望。楊枝甘露算比較好,都足料,又不會話太甜。都ok!整體來講是正常。不過以價錢來講,性價比就比較低啦
羊肚菌好食,不過個芡汁都偏鹹。

楊枝甘露算比較好,都足料,又不會話太甜。都ok!

整體來講是正常。不過以價錢來講,性價比就比較低啦
😍😍同遊客朋友想食高質叉燒,國金軒有位,即刻訂位飛過去 。一開始,個nuts 已經好驚艷~係roasted and caramelised walnuts ☺️。~懷舊百花蝦多士 🍤😍蝦爽口新鮮,多士脆口,完美配搭 。~國金一品薈萃😍金陵化皮乳豬件、蜜餞本地黑豚叉燒、蔥油紅海蜇~❣️啲叉燒好淋,肥瘦均勻,燒得剛剛好,高潮呀 😍🤤 。❣️乳豬件脆卜卜,皮下豬油同埋乳豬肉仔薄薄地,三層都做到好細緻。❣️蔥油紅海蜇~本身係覺得不是重點,有如伴碟,但!原來都好有驚喜!海蜇爽甜,加上薑蓉,個配搭好新鮮亦都好好味!~杞子百合雪鳳凰浸帝菜❣️啲菜苗好新鮮!湯入邊有杞子同百合同埋烏雞煮成,10分鮮甜。雖然菜係主角,但係入邊啲百合同埋烏雞都好好味,啲烏雞件係爽滑!~本地生曬臘味炒糯米飯❣️配合得好好,臘味加埋糯米飯真係炒得有鑊氣,粒粒分明啖啖鮮甜 。~竹炭流沙奶皇包❣️流沙,真流沙,唔太甜,熱辣辣,完美作結 。總括嚟講真係樣樣都好味道想尖叫,由頭帶到落尾😁
😍😍
同遊客朋友想食高質叉燒,國金軒有位,即刻訂位飛過去 。

~懷舊百花蝦多士 🍤
😍蝦爽口新鮮,多士脆口,完美配搭 。

~國金一品薈萃
😍金陵化皮乳豬件、蜜餞本地黑豚叉燒、蔥油紅海蜇~
❣️啲叉燒好淋,肥瘦均勻,燒得剛剛好,高潮呀 😍🤤 。

~杞子百合雪鳳凰浸帝菜

~本地生曬臘味炒糯米飯

~竹炭流沙奶皇包
❣️流沙,真流沙,唔太甜,熱辣辣,完美作結 。

總括嚟講真係樣樣都好味道想尖叫,由頭帶到落尾😁
2023-12-15 1525 瀏覽
11月23日, 星期四, 炎熱 加拿大朋友回港渡假, 一班人, 食左~~~鮑魚燒賣 大大粒, 肥嘟嘟, 鮑魚薄片鋪面, 好矜貴好味道金萡蝦餃  大大隻, 有貴氣, 外皮摺得工整,  餡料多漲卜卜, 難得有筍尖絕對要加分瑤柱鮮蝦菜苗餃  外皮晶瑩剔透, 半月型好靚, 健康, 好味黑松露野菌餃 又係晶瑩剔透, 口感更豐富, 黑松露醬香噴噴荔芋角  鬆脆, 好香好滑, 內面有鵝肝醬, 好驚喜春卷  熱辣辣, 脆卜卜黃金紫薯流沙包  紫色控好鍾意, 夠曬流心, 要趁熱食牛柏葉  冬蔭公味, 爽脆煙韌, 與別不同坐房 環境舒適  大大聲講野唔怕嘈親人  樣樣點心都好好食.
11月23日, 星期四, 炎熱

加拿大朋友回港渡假, 一班人, 食左~~~
鮑魚燒賣
 大大粒, 肥嘟嘟, 鮑魚薄片鋪面, 好矜貴好味道
金萡蝦餃
瑤柱鮮蝦菜苗餃
 外皮晶瑩剔透, 半月型好靚, 健康, 好味
黑松露野菌餃
 又係晶瑩剔透, 口感更豐富, 黑松露醬香噴噴
荔芋角
 鬆脆, 好香好滑, 內面有鵝肝醬, 好驚喜
春卷
 熱辣辣, 脆卜卜
黃金紫薯流沙包
 紫色控好鍾意, 夠曬流心, 要趁熱食
牛柏葉
 冬蔭公味, 爽脆煙韌, 與別不同
坐房
 環境舒適
 大大聲講野唔怕嘈親人
 樣樣點心都好好食.

2023-12-05 1494 瀏覽
正正因為2012年起就屢次獲得米芝蓮指南推介加上佢個地點優勢就成為大家節日必去既中菜廳如果想食嘅朋友就要早少少訂位今次因為朋友生日我哋都要提前一個月訂位每次入到餐廳都會有種莫名緊張氣氛可能因為樓底高 燈光比較暗既原因而令我放鬆嘅果一刻一定係枱面嘅小食 又甜又脆既合桃食既過程 service都非常好服務生會係附近 但唔會有壓迫感已經上菜時間咁多人黎講都算幾快總結一下 國金軒係好值得一試既米芝蓮中菜廳不論烹飪技巧定係無可挑剔既服務如果想請朋友食飯或者慶祝生日節日國金軒地點嘅優勢同埋佢哋食物嘅質素都非常高除左價格方面比較高之外想食餐好既時候 又想食中菜 呢個絕對係一個好選擇
正正因為2012年起

鮮杏汁花膠雪蓮子燉豬肺湯
鳳梨咕嚕黑豚肉
甫魚蜜餞火腿羊肚菌炒東升斑球
2023-11-28 1197 瀏覽
天氣突然降溫🥶,突然很有聖誕的氣氛。今天就帶閨蜜來到尖沙咀的米芝蓮餐廳—國金軒,品嚐高級中菜感受冬日的浪漫。我們一共點了6道菜和2個甜品,服務員應該都嚇了一跳吧,兩個女生那麼能吃😂😂~畢竟要冬天了,不多存點脂肪怎麼過冬呢?🤫不得不說,他們的中菜是真的妙,这次点的6道菜几乎没有踩雷的。他们在傳統中菜上面加入了新式創意,是懂如何迎合年輕人口味的。國金當紅炸子🐔 – 選用本地平原🐔,亦稱少女🐥,特點是皮薄,肉質較為彈牙,皮下脂肪少,🐥味濃郁,百分百香港本地飼養,絕無添加激素、抗生素及類固醇。用炸子🐥的方式令🐥味更加突出,咬下去香脆多汁,服務員介紹要點檸檬汁吃口味更佳,剛開始的時候我不明白,試點了一下才發現原來檸檬汁可以解掉🐥的油膩感,這樣一來就不怕吃太多會感覺撐著了脆皮法國乳羊腩 -- 選用法國矜貴的乳羊,採取先炆後炸的方式,把羊腩做得酥脆嫩滑,再配上一黑一白的黑芝麻醬和腐乳醬,吃起来完全没有羊騷味,還能更加喚醒味蕾。欖菜辣子爆澳洲龍蝦 -- 是用避風堂方法加香辣欖菜一起炒,這個創新菜式比傳統避風堂炒蝦味道更出色了。要把龍蝦炒得剛剛好,是很考廚師技術的,而他們做到了,龍蝦的鮮嫩爽口配上微辣的

我們一共點了6道菜和2個甜品服務員應該都嚇了一跳吧,兩個女生那麼能吃😂😂~畢竟要冬天了,不多存點脂肪怎麼過冬呢?🤫

欖菜辣子爆澳洲龍蝦 -- 是用避風堂方法加香辣欖菜一起炒,這個創新菜式比傳統避風堂炒蝦味道更出色了。要把龍蝦炒得剛剛好,是很考廚師技術的,而他們做到了,龍蝦的鮮嫩爽口配上微辣的欖菜,爽甜可口。

日本溫室南瓜鮮蟹肉焗蟹蓋 -- 用料非常有誠意,每一口都吃到滿滿的蟹肉,廚師將花蟹和肉蟹與南瓜混合,味道鮮甜。

還有蝦子柚皮味道也很不錯,_最后的甜品杏仁茶和豆腐花都不錯喲,作為一餐的終結,我覺得很完美。🥰🥰🥰
2023-11-28 917 瀏覽
呢間點心鋪真係特別貴,30幾元一籠仲要收加一服務費,服務態度又差,飲完茶叫左好耐都無人加水,食完唔飽都要成千元埋單,呃錢感覺,食物又咪係普通酒樓野,賣點話人手囉
2023-11-24 599 瀏覽
朋友聚會,大家都想坐得舒服慢慢傾,‘國金軒’地點就腳,食物出色,係我不二之選。今次坐房,空間感很大💰$108 七味脆豆腐粒先來個小食,外邊脆口,入面豆腐嫩口💰$308 蜜餞本地黑豚叉燒必點之選一,叉燒厚切又鬆化,配上蜜餞加上燶邊,口感一流!必點之選二💰$1088 片皮鴨二食片皮鴨脹卜卜,皮很脆,配菜很足二食:生菜包鴨崧💰$168 溫室青瓜柚子醋紅海蜇💰$398 當紅炸子雞(半隻)💰$268 杞子蟲草花百合鮮蔬💰$398 貴妃湯脆米龍皇泡絲苗必點之選三,我至最濃濃海鮮湯底,配上脆脆米,口感很特別!💰$88/4 棗皇糕💰$98 薑汁黑糖木桶豆腐花 (兩位用) 💰$98 生磨蛋白杏仁茶湯丸總結:位置方便,坐位舒適,空間感足。食物依舊有水準,價錢合理!
今次坐房,空間感很大

💰$108 七味脆豆腐粒
先來個小食,外邊脆口,入面豆腐嫩口

💰$308 蜜餞本地黑豚叉燒
必點之選一,叉燒厚切又鬆化,配上蜜餞加上燶邊,口感一流!

必點之選二
💰$1088 片皮鴨二食
片皮鴨脹卜卜,皮很脆,配菜很足

二食:生菜包鴨崧

💰$168 溫室青瓜柚子醋紅海蜇

💰$398 當紅炸子雞(半隻)

💰$268 杞子蟲草花百合鮮蔬

💰$398 貴妃湯脆米龍皇泡絲苗
必點之選三,我至最濃濃海鮮湯底,配上脆脆米,口感很特別!
💰$88/4 棗皇糕
💰$98 薑汁黑糖木桶豆腐花 (兩位用)
💰$98 生磨蛋白杏仁茶湯丸

2023-08-14
  • 北京片皮鴨
  • 蜜餞叉燒皇
  • 貴妃湯脆米龍皇泡絲苗
2023-11-15 824 瀏覽
一個月內兩訪國金軒,上次係中環夜宴,今次就尖沙咀午宴,味道一樣精彩😋我要了四頭鮑魚拼柚皮,朋友L要了四頭飽魚拼花膠。將把刀切入鮑魚中心,把刀即刻被糖心[啜住],分都分唔開。食落口感彈牙,醬汁調得恰到好處。柚皮處理得軟棉棉,好食👍灌湯餃有驚喜!餃內餡料豐富,有花膠,瑤柱,及一梳梳蟹肉,每樣配料味道新鮮鮮明,飲埋湯飽了一半。义燒鬆化而不過淋,略有燶邊,味道甘甜,是一道完美的义燒!蝦餃皮薄餡靚,蝦肉超級足!國金軒食物水準有保證,但服務有待改善。其中鮑魚及灌湯餃同時上枱,要食客提點才搵碗蓋蓋住灌湯餃保溫,唔夠醒目!

义燒鬆化而不過淋,略有燶邊,味道甘甜,是一道完美的义燒!

蝦餃皮薄餡靚,蝦肉超級足!

• 蜜餞叉燒皇
  • 蝦餃
2023-10-29 1174 瀏覽
國金軒 尖沙咀在2011至2013年獲得米芝蓮一星的榮譽,與翠享邨同屬於Mira集團的高級食府,裝修優雅富麗。 本來今次打算食大閘蟹套餐,上左網訂了檯,心情亦準備好,點知自己無睇清楚細則😵‍💫,大閘蟹套餐要另外訂,現場亦無得直接叫,只可以選擇現有的套餐或單點。最後選擇了單點,但發覺菜單上不少菜單需要預訂(例如:片皮鴨及部分海鮮)。 服務方面個人覺得有改善空間。1)網上訂位後,打電話查詢,結果打左四次都係無人聽😵‍💫,打電話時間是晚上6時至6時半。2)用膳期間夾緊野食準備放入口,有職員嚟推銷 Mira club,可以用膳完畢才推銷嗎🥲。3)職員們分佈位置與餐桌的位置有進步空間。 金箔魚子醬乳豬鵝肝脆多士:乳豬皮與多士中間夾層為鵝肝醬,乳豬皮上方為金箔魚子醬,賣相高貴。味道方面乳豬皮脆口油脂香味重,多士脆口重麵包味,兩者遮蓋了鵝肝與魚子醬的味道,感覺有點浪費。 咸香蟹皇鍋巴蝦球:蝦球配上咸蛋黃制成的脆衣,外皮鬆脆蝦球鮮嫩。鍋巴則是一片完整敲碎上檯,味道較淡質地較硬少少。 櫻花蝦蟹肉甜粟羹:此羹香甜粟米味重,亦有櫻花蝦及蟹肉味,粟米煮到綿綿的,較易消化適合老少咸宜,
國金軒 尖沙咀

服務方面個人覺得有改善空間。
3)職員們分佈位置與餐桌的位置有進步空間。

金箔魚子醬乳豬鵝肝脆多士:

咸香蟹皇鍋巴蝦球:

櫻花蝦蟹肉甜粟羹:
此羹香甜粟米味重,亦有櫻花蝦及蟹肉味,粟米煮到綿綿的,較易消化適合老少咸宜,但同時沒有了粟米的咬感,好處與壞處視乎食用者口味🤔。

咖啡菇鮮口磨爆法國封門柳:
醬汁與封門柳很夾,咖啡菇有點像配菜😅。

國金當紅炸子雞:
雞炸得很好,皮脆肉嫰,雞肉本身雞肉味唔重,調味方面亦略淡,雖然隨雞送上了檸檬汁混合鹽的醬汁,但點了醬汁反而更加微妙,最後向職員要了一些淮鹽。
咸香蟹皇鍋巴蝦球
櫻花蝦蟹肉甜粟羹
咖啡菇鮮口磨爆法國封門柳
國金當紅炸子雞
咸香蟹皇鍋巴蝦球
2023-10-23 935 瀏覽
經網上評論拍自費食評,食物質素有目共睹,好與壞透過鏡頭大概都估到八成,今日一試同影片近乎一樣。唯獨不同,影片介紹茶用焗盅上,可能我點的茶不包括這項 🤷地方寬敞闊落,被安排到卡位坐,心想:兩個人坐那麼大枱 😆。用餐中段,發現富貴竹不見了,再望望周圍,在場有的不是任吃餐,可能用作記號吧,哈哈 😆食物質素大致上都出色,剩餘的可能我太飽或是個人不喜歡 😅值得讚許是侍應及傳菜員服務一流,有笑容夠熱情 👍👍👍
地方寬敞闊落,被安排到卡位坐,心想:兩個人坐那麼大枱 😆。
食物質素大致上都出色,剩餘的可能我太飽或是個人不喜歡 😅
值得讚許是侍應及傳菜員服務一流,有笑容夠熱情 👍👍👍

2023-10-13
2023-10-22 725 瀏覽
金箔魚子醬乳豬鵝肝脆多士乳豬吐司配上鵝肝醬及魚子醬。吐司香脆可口,冇諗過乳豬同鵝肝醬味道咁夾,層次感豐富,醬汁嘅味又唔會蓋過乳豬。簡直係Perfect match !最後加上金箔做點綴,即刻昇華晒🌟天籽蘭石斛螺頭花膠湯每碗湯入面都有花膠同螺頭,煲到好腍。啲湯黏立立, feel到真係真材實料。金榜醬澳洲龍蝦球伴炸饅頭龍蝦軟熟,味道鮮甜,仲要係大大啖嘅龍蝦肉🤭滿足感滿滿!配上香脆嘅炸饅頭,令到餸菜更特別!脆皮澳洲和牛面頰牛面肉煮到好腍,亦有嗰種煮到好耐好膠嘅感覺!味道方面就還好,未算係好好食🤔同埋個賣相好深色,真係睇唔出係牛肉😂😂蠔皇四頭湯鮑伴鵝掌四頭鮑魚配上鵝掌,到底有幾奢侈?😚鮑魚好新鮮,咬落去好彈牙🥹唔會好煙靭,煮到啱啱好。亦配上蠔油汁,將佢嘅鮮味帶晒出嚟!鵝掌同樣係有嗰種膠感,好好食😚養生湯伴香煎北海道元貝皇元貝就比較新鮮,比較大粒,成粒食好滿足🥰蝦籽鮑汁玉子煎生麵冇諗過會有咁嘅組合,其實都幾好食,幾特別。因為自己平時喺出邊唔會食到😂楊枝金露伴燕窩蛋撻仔嘩!呢個真係精粹。燕窩蛋撻仔就食得多,仲要有埋楊枝甘露,將最傳統嘅甜品變得更特別。楊枝甘露唔會太甜,芒果味好濃郁。蛋撻仔方面燕窩份

天籽蘭石斛螺頭花膠湯

金榜醬澳洲龍蝦球伴炸饅頭

脆皮澳洲和牛面頰

蠔皇四頭湯鮑伴鵝掌
四頭鮑魚配上鵝掌,到底有幾奢侈?😚

養生湯伴香煎北海道元貝皇
元貝就比較新鮮,比較大粒,成粒食好滿足🥰

蝦籽鮑汁玉子煎生麵

楊枝金露伴燕窩蛋撻仔
嘩!呢個真係精粹。燕窩蛋撻仔就食得多,仲要有埋楊枝甘露,將最傳統嘅甜品變得更特別。楊枝甘露唔會太甜,芒果味好濃郁。蛋撻仔方面燕窩份量好足,蛋撻味唔會蓋過燕窩。推介大家試吓!🧡

整體嚟講國金軒除咗貴之外,嘢食方面真係冇缺點。大家可以lunch嘅時候嚟食,會比起夜晚咁便宜。但係夜晚會有呢啲特別嘅套餐優惠。

國金軒 (尖沙咀)
📍地址:美麗華廣場The Mira Hong Kong 3樓
💰:800+
  • 雪山菠蘿叉燒包
  • 金箔筍尖蝦餃
  • 黑松露野菌餃
2023-10-21 633 瀏覽
約了很久的飯局終於成功!一行10人,包了一間房,可以開懷暢飲,點了很多菜!大家都很滿意上來的菜和服務。有師傅在我們面前表演切鴨片刀功,兩隻鴨脾帶了回家給爸爸媽媽,他們也讚好味道。北京片皮鴨兩食;七味脆豆腐粒,外脆內軟!
北京片皮鴨兩食;七味脆豆腐粒,外脆內軟!
七味脆豆腐粒
脆皮煙燻上素卷
2023-10-07
脆皮煙燻上素卷
  • 北京片皮鴨
  • 香芒楊枝甘露
食材新鮮,辣子雞(雞皮烤得脆脆的,肉质却很嫩,一点也不柴!)啫啫生菜(用的是生菜菜膽,用蝦醬啫生菜🥬,鹹香脆爽,唯一缺點份量少!)好味,其他一般般!環境安靜舒適,裝潢普通,服務良好,經理識大體!說不上是很高級,不過不失,也沒有很漂亮得環境!
2023-10-17 381 瀏覽
想一家大細聚餐,位置方便,服務同食物優質,Mira嘅國金軒係唔錯嘅選擇。從結論嚟講,呢餐飯食得大家開心又舒服。廚房用上乘食材炮製各式佳餚,前台嘅殷勤禮貌,令餐飲體驗更上一層樓。椒鹽田雞腿: 見其他人食得津津有味,唔食田雞嘅我都食咗一嚿,口感似嫩滑嘅雞肉,辛香椒鹽嘅風味蓋過我心中嘅疙瘩,零油溢味而外脆內軟。燒鱔: 外觀好似蒲燒鰻魚,食材嘅品質同廚師精緻嘅手法帶嚟三個感受 - 外皮爽脆、油脂甘香、魚肉鮮美。脆皮羊腩: 第三樣炸物,但喉嚨未見負荷過重,秋風剛起嘅時節,油炸配搭羊肉帶來溫暖但清朗嘅感覺,近乎冇羊臊味,呢點好唔好就見仁見智。豉椒炒蟶子: 蟶子新鮮,三色椒鮮甜,不過少咗啲鑊氣。嗰種好似武林高手嘅內功咁深厚,剛勁嘅鑊氣,係我對呢種典型大排檔小炒嘅期望。燜斑翅: 廣東人對大魚大肉有一份情意結,古法燜煮不單保留魚嘅肉質,豆腐火腩令成道菜變成一幅充滿細節嘅壁畫,需要慢慢細味,慢慢消化。泡飯: 非常溫潤嘅泡飯,濃且鮮嘅風味好好咁作為前幾道菜同甜品環節之間嘅橋樑。我哋亦另點棗皇糕作為甜品,都keep住水準。一間好嘅餐廳,不外乎好嘅食物,好嘅服務態度。食到一餐安樂茶飯,係樂事。嚟緊會繼續寫食評記

嚟緊會繼續寫食評記錄我哋去過嘅餐廳,多謝支持。