2015-07-02 811 瀏覽
有日行街發現流尚坊原來有為數不少既餐廳,上開飯就搵到呢間越南菜。睇評價好似幾好,就決心去試。首先要描述一下個first impression,上到去並非寫住味佳居,而係「新西貢」,大堂好多雜物,出面望入去係得2個客,第一個印象係佢未開舖,之後就係覺得「不如走啦」。但係望下店出面個餐牌又真係寫住味佳居,咁就算啦。店面唔大,最多坐到20幾人,已經講左裡面有2位客人,但係有7,8個員工。。。我地就揀左窗口位,對係海港城。我地叫左香茅豬扒金邊粉同埋蟹肉湯檬,可惜蟹肉未有,轉左蝦餅。豬扒係ok既,但係蝦餅個質感有d奇怪,唔係平時食開果d。整體都合格,不過坊間有間越南連鎖店會更好,相信佢地應該只係做附近返工既客為主。

2015-07-01
2015-02-06 1195 瀏覽
原想到8樓的吃上海菜,但到了才發現是日休息,故到9樓吃越菜~點了生牛肉湯粉絲(大),兩人share~ 生牛肉上桌時已9成半熟,將配料拌勻後已迅速變成全熟,雖有鮮肉味,但吃進口已靭麻麻的  不過湯底清而濃香鮮甜,粉絲爽滑,拌著湯和芽菜等同吃,份外滋味,可惜粉絲吃到最後已浸得過腍,吃得慢的就不宜選配粉絲~另外點了烤牛肉米紙卷,配微酸辣的魚露同吃,鮮甜可口,烤牛肉亦剛好熟,這個不會靭,且有香烤味,可惜米紙皮又是靭靭的,較難一口將米紙卷連同內餡咬斷來吃~雖美中有不足,但食品整體不俗,價錢亦相宜~ 只是桌椅擺放較擠迫,環境及衛生一般而已~

生牛肉湯粉絲
烤牛肉米紙卷
2015-02-01
2015-01-01 1088 瀏覽
今晚同朋友們一齊去睇Sammi 演唱會過除夕, 真係諗起都興奮!晚上等齊人到尖咀開餐, 呢D咁既大時大節都預計到成條街都係人架喇, 所以搵食都甚為艱難.最後得朋友介紹到上樓食店碰個運氣吧!原來都有唔同分店既~~~其實店舖裝修唔算好華麗, 地方亦唔算大, 就係放置十多張大大少少的餐桌吧.可能我地上去既時間尚早, 就只有我地一檯客人.越晏就見到其他客人光顧.好, 開始介紹食物吧~~拼盤內包括:春卷, 粉卷, 扎肉, 薰蹄, 蝦片豬肉, 烤豬肉濱海款式都算多, 味道也很好, 因為我地有五人的原故, 未能盡試所有, 有食既, 再可品評.粉卷: 入口還真的夠暖, 所以粉皮好嫰滑, 入面亦包上不同餡料, 有蝦仔,少許肉碎, 葱, 上面有兩條扎肉等~烤豬肉濱海: 肉味好夠, 所謂濱海即用粉絲墊住~~扎肉: 從來都唔識點形容扎肉味, 哈哈, 總之就好食啦!芥蘭清甜爽脆!!! 咸魚味其實唔重, 反正自己唔好, 所以冇乜所謂.估唔到雞翼係有全翼咁大隻架!!上面舖滿蒜茸, 好香, 好脆, 熱辣辣, 而且肉質好嫰滑, 一D都唔乾! 好味!好穩陣既一款菜式, 而且份量好夠, 但個人認為味道偏淡~~咖喱煲除左有牛
所以搵食都甚為艱難.
最後得朋友介紹到上樓食店碰個運氣吧!
原來都有唔同分店既~~~
可能我地上去既時間尚早, 就只有我地一檯客人.
越晏就見到其他客人光顧.
好, 開始介紹食物吧~~
越式拼盤
烤豬肉濱海: 肉味好夠, 所謂濱海即用粉絲墊住~~
扎肉: 從來都唔識點形容扎肉味, 哈哈, 總之就好食啦!
咸魚炒芥蘭
蒜茸牛油雞翼 (6件)
估唔到雞翼係有全翼咁大隻架!!
雞絲炒金邊粉
好穩陣既一款菜式, 而且份量好夠, 但個人認為味道偏淡~~
咖喱牛腩煲
咖喱煲除左有牛腩外, 煲內原來仲有粉絲添, 索晒D咖喱汁勁入味!
蒜茸包
隨咖喱煲附送蒜茸包, 點餐時, 曾經問過有幾多件包, 職員答4件,
但後來上菜時, 就見有6件, 大家當然喜出望外啦!
可能見我地5個人唔夠分, 所以多加2塊包俾我地, 嘿嘿, 好貼心!!
龍眼冰
飲品有買一送一, 原本我叫左一杯龍眼冰, 可能唔係我預計既味道啦, 我諗住係黃色一杯, 甜甜地好清的味道 (即在泰菜館飲開既味道), 呢杯卻係用梳打水加入龍眼肉, 同一D酸酸地既料O係入面 (可能係梅子), UM....最後我還是同朋友換左一杯椰汁紅豆冰吧. 紅豆冰加入好多紅豆, 好飲得多!!

整體黎講, 食物質素比想像中好味, 價錢亦大眾化!!!

火車頭
雞絲炒金邊粉
咖喱牛腩煲
火車頭
2014-11-15 1090 瀏覽
星期四晚上和老公去了这家越式餐厅,老公点了一份咖喱牛腩饭,我叫了一份泰式炒金边粉。咖喱牛腩饭的咖喱相对来说比较正宗,有点小辣,汤汁很多,牛肉很熟烂,很容易嚼的,里面配有牛筋,感觉肉质很好,但是分量比较小;金边粉弹性很好,感觉很好吃,分量也很大的,里面有菜有肉,很丰富的。
2014-11-13
2014-10-23 1385 瀏覽
記得在外國讀書時經常會拜訪越南人開的Pho牛河,回香港後卻很難吃到正宗又好味的越南河粉, 特別是湯底的味道, 很難吃到那種清甜又充滿牛肉香的幾年前終於給我在太古城Food court 遇到和我以前吃的越南河粉味道很接近的—間越南菜館。後來才得知原來蔡瀾先生曾經推薦過此店的牛肉河。今晚我來到了它的尖沙嘴位於廣東道樓上的店, 就為了一嘗我最愛的味道 ! 它的牛河和火車頭都是我最愛,就來一碗火車頭吧, 比普通牛肉河粉要大一些, 火車頭的用料除了生熟牛肉之外, 還有牛百頁, 牛丸,牛筋和芽菜, 用料豐富和新鮮,配上薄滑的河粉, 還有就是它清甜充滿牛肉香的牛骨湯, 味道幾乎和我以前吃的一模一樣, 不過還缺少了一樣,就是清新的薄菏葉  , 但我還是一樣會給這碗河粉90分!!每次都要放些海鮮酱辣醬和魚露還有檸檬辣椒, 每次都會放很多呢 ! 因為我覺得這樣更惹味這間店子大概可容納十至二十人, 不算大。對於我來説, 這裡的一碗牛肉河除了滿足了我的腹欲, 也滿足了我對味道的思念。聽聞此店老板曾親身去越南學過煮越南菜,難怪味道如此接近正宗 !

題外話/補充資料: 火車頭河粉
2014-10-22
2014-07-08 1406 瀏覽
晏畫一點幾黎到味佳居,食飯時間真係好多人,等左差唔多半個鐘先有位.店外貼滿報紙雜誌的介紹,仲有好大張好搶眼嘅“蔡瀾推介”嘅報導,話味佳居嘅牛肉河食全港最好食!咁誇張?!真係要試過先知!雖然等位等左好耐,不過好彩啲野食黎得好快,嗌完5分鐘後就有得食.牛河賣相尚算對辦,如果牛肉再生少少就更好了.先飲一啖湯,湯頭清香,有牛味,唔會太淡,唔錯唔錯!本來以為牛肉會韌,但原來唔係!食落十分軟滑,一啲都唔嚡!好味!河粉方面就冇咩特別喇,唔係太滑,而且份量有啲少.跟餐加14蚊就有春卷小食.加14蚊聽落好似好貴咁,不過條春卷做得好好食,夠脆身,筍絲木耳絲等餡料切得夠幼,令到春卷保持乾爽.再用生菜包住黎食去減低油膩感,一流呀!野飲要左珍多冰,味道就普普通通啦,不過就用左紅西米,食落其實同普通西米冇咩分別,不過睇落係靚啲嘅!
題外話/補充資料: 埋單60有找,尖沙咀黎講算係咁喇!會再來試下其他野食的!
2014-07-11
  • 春卷
  • 牛河
2014-06-08 1430 瀏覽
放工後同朋友聚舊 忽然想食越南菜又唔想周圍揾位就黎左味佳居…點了火車頭、 蒜溶雞翼、拉爺糕同豬扒起初想我地兩個女仔實剛剛 但一見到一碟碟菜上就知大鍋… 分量十足 全部足料。先講主菜火車頭 好大碗 湯底鮮甜 當湯沾上河粉後好可口美味 可惜本人覺得裡面的牛丸不夠彈口牛筋沒有味道可言 …到雞翼我地叫了四隻 全部都好大隻 炸得好脆 濃濃的蒜味和牛油慢慢後每淡一咬就出黎 但不知是否雪藏雞翼 因感欠缺雞的味道粒爺糕同豬扒就沒有特別 只是豬扒比我地想像出奇的多 因為我地只叫了作前菜用總括來講算是可以去食多次 因在尖沙咀能找到味道不錯 有份量夠多 價錢每位不過一百已算是好了

點了火車頭、 蒜溶雞翼、拉爺糕同豬扒

粒爺糕同豬扒就沒有特別 只是豬扒比我地想像出奇的多
因為我地只叫了作前菜用

2014-06-05
  • 火車頭、 蒜溶雞翼
2013-07-18 1339 瀏覽
工作過後,想吃湯粉,跟男友來這邊,知道一定不用等位。點了二人餐,兩碗湯粉,兩個小吃,一個菜,不包飲品。牛肉湯粉一向出色,湯好喝牛肉也夠生; 炸蝦餅也是即叫即炸,新鮮熱辣; 蝦醬炒通菜永遠沒有難吃的可能,一如以往的香口; 只是春卷相對遜色,口感較老,皮也炸得硬。二人餐只是$198,實在抵吃。
工作過後,想吃湯粉,跟男友來這邊,知道一定不用等位。

點了二人餐,兩碗湯粉,兩個小吃,一個菜,不包飲品。

二人餐只是$198,實在抵吃。
2013-07-03
2013-05-02 1082 瀏覽
下午時間來吃,只有一顧客未走,服務員倒不少,老闆也在。我們來過好幾次了,每次都人多位少,他們也忙個不停。就這次,他們完全空閒,服務理應較好才是。可是,一如以往毫無笑容,好像在說我們不是來惠顧的,而是來找麻煩。原來,他們一會就吃晚飯了。至於食物,飯不熱就算了,連肉和汁都沒熱透。怕我吃得慢就隨便翻熱一下?但當時太餓,顧不上了。還沒吃完,老闆就過來收錢!用信用卡,他說:食個幾十蚊用咩卡啊?我說我先前每次也用卡。"一百蚊先過到數!"我心想,你真幼稚!口裡仍說,你照樣碌卡吧!"我碌一百呀?"洗唔洗咁串?你再不滿也不用臭串吧?我從來不帶現金,廿一世紀了我全用電子貨幣,你在尖沙咀打開門做生意安裝了卡機又捨不得用,笑死人。香港到哪都有好吃的,你沒資格擺款。不想人用卡,只顯得你小家,上不了大場面。虧我從前還推薦過你,恐怕蔡生知道了也會失望。正是,一朝得志,語無倫次。
下午時間來吃,只有一顧客未走,服務員倒不少,老闆也在。

我們來過好幾次了,每次都人多位少,他們也忙個不停。

就這次,他們完全空閒,服務理應較好才是。

我說我先前每次也用卡。

"一百蚊先過到數!"

我心想,你真幼稚!口裡仍說,你照樣碌卡吧!

"我碌一百呀?"

香港到哪都有好吃的,你沒資格擺款。

不想人用卡,只顯得你小家,上不了大場面。

虧我從前還推薦過你,恐怕蔡生知道了也會失望。

正是,一朝得志,語無倫次。
2013-04-23
2013-04-26 950 瀏覽
我都幾鐘意食越南野, 今次特登同女友黎試下呢間尖沙咀既'流尚店' 雖然星期四不過都幾FULL, 等左15分鐘到坐低二話不說叫左個二人餐(唔使諗), 跟住女友叫左個椒鹽牛丸二人餐有生牛肉河 X2(女友轉左雞脾河), 春巻, 蝦餅, 炒時菜同甜品生牛河唔錯有水準 D牛肉夠晒滑春巻好足料 仲要焗到熱辣辣 正!蝦餅 時菜就OK la~女友叫個椒鹽牛丸就超正! 夠晒野味!!!!下次可以試下就咁叫送食, 試埋其他野(掛住食唔記得影相, 淨係入去前影左門口 -.- )

雖然星期四不過都幾FULL, 等左15分鐘到

生牛河唔錯有水準 D牛肉夠晒滑

春巻好足料 仲要焗到熱辣辣 正!

蝦餅 時菜就OK la~

女友叫個椒鹽牛丸就超正! 夠晒野味!!!!

下次可以試下就咁叫送食, 試埋其他野

(掛住食唔記得影相, 淨係入去前影左門口 -.- )
2013-04-25
  • 椒鹽牛丸
2012-12-09 887 瀏覽
Today feel like eating Vietnam noodle so ask my sister to joinNot as crowded as before which we can immediately be seatedOrdered a two pp set w one extra order of 火車頭粉(my favoriate ). Maybe just me not too into just beef noodle I rather to Oder seperate as portion is better After finish I realize something missing which is basil !! No wonder it is not as good as usualHope they put back basil to customers which make different
  • 火車頭粉及春卷
2012-07-13 593 瀏覽
見到食評唔錯,為咗慶祝朋友生日而去呢度搵食~地方都幾細,不過環境都OK,吊燈幾特別,食物選擇都幾多~由於其他食評大力推薦牛油雞亦,所以成為必食ITEM,仲叫咗火車頭湯河同埋炒椰菜,份量足夠都OK,仲有飲品買一送一!賣相OK,但味道真係一般,雞亦好熱辣辣好脆,可惜雞肉冇味湯河碗大,量不算多,最失敗係湯底唔熱....炒椰菜很普通,冇驚喜~飲品:青檸蜜---冇味 青檸忌廉---還可以,因為汽水很難會唔好飲上菜速度都算快,但食物真係有待改進。
見到食評唔錯,為咗慶祝朋友生日而去呢度搵食~

地方都幾細,不過環境都OK,吊燈幾特別,食物選擇都幾多~

賣相OK,但味道真係一般,雞亦好熱辣辣好脆,可惜雞肉冇味

湯河碗大,量不算多,最失敗係湯底唔熱....

炒椰菜很普通,冇驚喜~
飲品:青檸蜜---冇味
青檸忌廉---還可以,因為汽水很難會唔好飲

上菜速度都算快,但食物真係有待改進。
2012-07-13
2012-06-02 525 瀏覽
越南菜一向並非自己所愛,所以極少幫襯,也極少寫食評,不過這天卻在無意之間來到這間早在2005年便已被有名食家蔡瀾先生在專欄中讚譽的越南餐廳吃晚飯。這天因為在附近吃過下午茶,到了晚飯時間,兩夫妻仍未怎麼肚餓,見這幢大廈內有多間食肆, 於是便挑選了這間樓上越南餐廳吃晚飯。甫出電梯門,便看到牆上大大個招牌寫著,旁邊還有不少剪報,內容全部離不開有關這間「味佳居越南餐廳」的報導。進去之後,只見這餐廳雖然地方細小,客人竟然不少,幸好要找兩個座位仍然沒有困難。因為兩個人都不太肚餓的關係,所以只是點選了兩款餐廳的推介食品 「火車頭」和 「蒜蓉牛油雞翼」兩夫妻一起分嚐。眾所周知,「火車頭」其實即是越式全牛什錦湯河。這兒的「火車頭」($45)碗就大了,不過湯河的份量並不太多,裡面的材料包括牛肉片、牛丸、牛柏葉、牛筋、牛腩各兩份和少許芽菜。個人覺得這些材料的水準只是平平而已,算不得好味,牛丸過於軟腍,缺少嚼勁;牛柏葉細得可以,幾乎風也可以把它吹起;牛筋則淡而無味。至於湯河的靈魂 ---- 湯底方面,雖不算十分濃郁,仍可喝得出有多少牛肉味,但老婆仔則覺得味道鹹了些。這兒的「蒜蓉牛油雞翼」有一客四隻和一客六隻兩
火車頭」和
蒜蓉牛油雞翼」兩夫妻一起分嚐。

眾所周知,「火車頭」其實即是越式全牛什錦湯河。這兒的「火車頭」($45)碗就大了,不過湯河的份量並不太多,裡面的材料包括牛肉片牛丸牛柏葉牛筋牛腩各兩份和少許芽菜。個人覺得這些材料的水準只是平平而已,算不得好味,牛丸過於軟腍,缺少嚼勁;牛柏葉細得可以,幾乎風也可以把它吹起;牛筋則淡而無味
這兒的「蒜蓉牛油雞翼」有一客四隻和一客六隻兩種份量可揀,我們只得兩個人,當然是叫一客四隻($44)那種啦!這雞翼小吃全部都是大大隻的雞全翼,雞翼炸得夠脆,雞皮上還黏有少許蒜蓉,而且帶有頗濃的蒜味和牛油香
,裡面的雞肉雖然不是太夠味,總算過得去。
雖然這兒因為慶祝分店開張的緣故,飲品有買一送一優惠
,但我倆這天實在吃得太飽,所以沒叫任何飲料,只以清水代替。

吃罷這一餐,來到街上,只見大雨滂沱,原先的風和日麗,竟已變成風雨交加,最近的天氣可真是陰晴不定啊
2011-12-10 329 瀏覽
選用沙葛、金筍、豬肉、粉絲、木耳、洋蔥、鮮蝦及越南米紙所做的越式春捲,經過大廚以高溫及低溫處理,令所做的春捲皮脆而又不黏牙,做出真正特色的越式春捲﹗店內食品全屬愛心菜,普通如越南春捲,歐先生都花心機研究,發現包春捲最好選用半乾濕的米紙,雖然較難保存,但富米香,加入蝦膠味道會較鮮,用未浸的粉絲才可以吸收肉餡的肉甜,筍絲等材料要切得幼細才能保持乾身,炸起來才會脆,這些都是經過不斷研究和試驗得來的成果。其他小吃如蒜蓉包和牛油雞翼的制法也講究,蒜蓉包要隔晚預先切片放入雪櫃抽乾水分,令焗起的蒜蓉包更鬆脆,牛油雞翼共選用三種牛油,用香滑的日本牛油,另加兩種味道較豐盈的法國牛油,配合新鮮蒜蓉和芝士醃雞翼,即點即炸,想得如此細心周到,源於為博紅顏一笑,愛情魔力果然厲害。
越南春捲
味佳居越南餐廳2
味佳居越南餐廳
題外話/補充資料: 味佳居地方不大,又是開在隱蔽的樓上鋪,老實說,真的不顯眼,但開業一年多,老闆區偉達竟說已有錢賺,生意不俗。再一次證明,有麝自然香。區偉達不是越南人,只因為識了個越南女友,從此喜歡烹飪的他為討紅顏歡心,竟跑到越南學煮越南菜,回港後又去越南餐館學師,終於煮出成績.
2011-11-21
味佳居越南餐廳
味佳居越南餐廳2
越南春捲
2011-09-11 231 瀏覽
上次細佬及弟婦帶我哋嚟過呢間食肆吃晚飯, 我覺得好味同好抵吃, 所以今次同朋友Ri來這店吃lunch; 星期六約2:30pm到達, 不需等位, 不過之後越來越多人, 好彩早一步到 我與朋友Ri點了烤豬肉湯河 生牛肉湯檬 牛油雞翼4隻2杯咸檸梳打; 湯河, 湯檬好味, 不過稍嫌豬肉烤得不夠香口; 雞翼好香牛油及蒜蓉味, 好好好味呀, 飲品仲要係買一送一, 好抵飲 不過呢間食店係上樓舖, 如果不是細佬上次帶過我嚟, 我都唔會知有呢間食肆, 朋友Ri同意呢!

我與朋友Ri點了
烤豬肉湯河