2023-12-11 1225 瀏覽
經過黑暴及疫情肆虐,以為香港人會為復興努力,今晚在北京道一號「功德林」食齋,差到認定「功德林」老闆必定係走咗佬無糧出,我哋一行六人,7:30到,食物一般般,但服務九狗9流,因為食物好多芡汁,一直無人換碗碟,無沖茶沖水,八點零鐘,忽然覺得冷氣大咗好多,原來這是第一步,九點正,伙記突然叫我哋埋單,連最基本last order提示都無,直接叫客埋單,然後暗燈,冷氣開更大,務求你盡快起身,老人家拿拿聲去完洗手間就走,約9:10,「功德林」竟然落咗一半鐵閘,我哋自己講笑,會唔會廁所鎖門困住老人家㗎⋯⋯嘆為觀止,更為香港嘆氣!其實當時仍然有客,大家你眼望我眼頭都擰晒,為香港心痛!
2023-12-11
2023-12-02 855 瀏覽
朋友食過介紹去北京道1號功德林,第一次光顧這間功德林, 環境ok, 食物尚算可以, 但齋舖嚟講佢算偏貴, 同朋友慶祝生日食飯, 我哋745pm叫咗個套餐加多幾碟餸,到845m有兩碟餸仲未出溜單,到9pm出埋2碟餸出埋我哋買去嘅蛋糕出嚟,個蛋糕我哋係冇叫拎出嚟的,我個蛋糕 就咁擠咗喺隔離枱自助式去拎蛋糕拎碟拎叉冇人招呼,但係要收你個切餅費$150,功德林收10pm的, 9:20pm催埋單9:30pm 個經理走埋每一枱去講我哋收工喇, 但係佢哋收10pm的 ,我真係未試過一間服務質素差到咁嘅舖頭, 唔怪得知假期前都成晚只係坐得六成位。
2023-12-01
生日
2023-09-06 1883 瀏覽
一期一合嘅聚會🎈,是日平日來到尖沙咀食素晚餐。地理位置方便的,而且感覺整棟大廈都好grand由地下一直到餐廳,好似甲級寫字樓咁,好新穎。✨擔擔麵🍜擔擔湯底有層次,幾好味。✨黑松露松子蛋白炒飯黑松露味唔算出,鑊氣唔重,味稍稍偏淡。✨猴頭菇津白甘栗🌰煲栗子超有驚喜,又甜又腍,好好食,猴頭菇同菜都入味。✨鮮菇百合炒蘆筍蘆筍有口感,但百合就一般,整碟餸清淡左少少,欠缺鮮明翠綠感。✨水煮魚片失望,仿魚片都一般,水煮嘅湯被豆豉味搶了,好可惜。✨牛肝菌燜豆腐芡汁稠度杰左啲,但味道佳。✨上海粗炒麵一般般。✨紅豆沙鍋餅紅豆唔會太甜,咬落去脆脆地。餐廳地方好大,可惜冷氣太凍了,令上枱嘅餸菜好快凍,無咁好食。
一期一合嘅聚會🎈,是日平日來到尖沙咀食素晚餐。

地理位置方便的,而且感覺整棟大廈都好grand
由地下一直到餐廳,好似甲級寫字樓咁,好新穎。

✨擔擔麵🍜
擔擔湯底有層次,幾好味。

✨黑松露松子蛋白炒飯

黑松露味唔算出,鑊氣唔重,味稍稍偏淡。

✨猴頭菇津白甘栗🌰煲
栗子超有驚喜,
又甜又腍,好好食,猴頭菇同菜都入味。

✨鮮菇百合炒蘆筍

✨水煮魚片
失望,仿魚片都一般,水煮嘅湯被豆豉味搶了,好可惜。

✨牛肝菌燜豆腐
芡汁稠度杰左啲,但味道佳。

✨上海粗炒麵
一般般。

✨紅豆沙鍋餅
紅豆唔會太甜,咬落去脆脆地。

餐廳地方好大,可惜冷氣太凍了,
令上枱嘅餸菜好快凍,無咁好食。

擔擔麵
黑松露松子蛋白炒飯
猴頭菇津白甘粟煲
牛肝菌燜豆腐
2023-08-09 1408 瀏覽
星期六上完堂要臨時搵間餐廳食個快嘅素食午餐,打電話發現功德林好似都唔太爆場,但可能因為當日同時係觀音誕,聽電話嘅同事感覺有點忙到手忙腳亂嘅感覺。上到去,都等左一陣,店員安排左我地係係細房入面嘅某2人枱,但隔離就係一圍擺酒新人嘅親戚,所以有點嘈。食物款式都唔少,但點心款式唔太夠
2023-06-11 1767 瀏覽
朋友相約到這素食館,很久也沒試過素食了,來到環境非常清幽,平日晚市不算多人入座,我們一行六人,就坐在窗邊座位,可以看到晚上海景。就叫了一個晚市四人套餐,想不到份量也足夠六位女士享用,咕嚕肉無論賣相質感都好神似,菇粒煲仔飯也很香口。最後來一個木桶豆腐花,填飽我們女士愛甜的心態。
2023-06-05 1454 瀏覽
閒日同家人來到功德林(尖沙咀分店)午餐,入座率大約七成。餐廳環境很好,坐得很舒服,侍應及經理服務態度良好。食物有質素。值得推介👍🏻尤其想讚一讚餐廳經理(男士)每一位同事都很好服務態度👏🏻
2023-06-05
擔擔麵、各式點心
2023-05-31 1182 瀏覽
我哋母親節當晚去咗功德林食晚飯,因為鍾意地方大,可以坐得舒服D。幾年冇去過,食物質素差不多,但感覺食物嘅款式冇以前咁吸引 。頌恩宴 ($2588 /8位用)功德林三小碟雞絲粉皮、四喜烤麩、無錫脆鱔無錫脆鱔即係炸冬菇,同以前一樣咁脆口,好食。烤麩入味,但比較淋同散。香濃羊肚菌魚翅盅蟲草花豆腐餃子原本套餐入面係鮮菇百合炒五仁,我哋要求將佢轉做豆腐餃子。豆腐餃子用豆腐做餃子皮,入面包住菜葉為主嘅餡料。但我覺得依家嘅豆腐冇以前咁滑身,冇咁好食。花菇素雞燜栗子素雞燜到好入味。乾燒蝦扒西蘭花醬汁辣得黎帶有茄汁嘅酸甜味,好惹味。糖醋荔芋茸鰂魚素湯珍菌有機菜蕃薯葉好嫩,表面鋪有冬菇片同靈芝菇。牛肝菌雜錦炒飯炒飯好巨型,飯粒粒分明,口感煙韌。但配料切得太細,唔覺食到牛肝菌。野菌金菇燜伊麵蓮子冰花桃膠團圓

頌恩宴 ($2588 /8位用)
功德林三小碟
雞絲粉皮、四喜烤麩、無錫脆鱔

雞絲粉皮、四喜烤麩

無錫脆鱔

香濃羊肚菌魚翅盅

羊肚菌魚翅盅

蟲草花豆腐餃子

蟲草花豆腐餃子

花菇素雞燜栗子
素雞燜到好入味。

乾燒蝦扒西蘭花
醬汁辣得黎帶有茄汁嘅酸甜味,好惹味。

糖醋荔芋茸鰂魚

乾燒蝦扒西蘭花、糖醋荔芋茸鰂魚

素湯珍菌有機菜
蕃薯葉好嫩,表面鋪有冬菇片同靈芝菇。

素湯珍菌有機菜

牛肝菌雜錦炒飯

牛肝菌雜錦炒飯

野菌金菇燜伊麵

蓮子冰花桃膠團圓

蓮子冰花桃膠團圓、椰汁紅豆燕窩糕

2023-05-14
2023-04-06 1081 瀏覽
打開餐牌,已經見到佢話冇油冇鹽冇味精...覺得有幾健康喎。擔擔麵: 一嚟到已經見到有好多花生醬同埋素火腿,其實個湯好濃郁,但係偏鹹,又話冇味精嘅?🤣糯米燒賣: 燒賣嘅糯米好林,冇乜香味上湯鮮竹卷: 呢個係咁多樣入邊味道比較平均,腐皮好多層好有咬口 餐廳環境係幾好,不過食物質素就唔係話好卓越🙃未必會再嚟
打開餐牌,已經見到佢話冇油冇鹽冇味精...覺得有幾健康喎。

糯米燒賣: 燒賣嘅糯米好林,冇乜香味

餐廳環境係幾好,不過食物質素就唔係話好卓越🙃未必會再嚟
2023-03-02 1186 瀏覽
食物出品保持一貫嘅水準,仲有落地玻璃望住尖沙咀夜景加8:00幻彩詠香江。近期仲有折扣優惠,星期一二三/八折;四至日/九折,雖然封咗半個廳面,但係見到佢哋都坐爆曬重要開房,服務質素好好呀,傳菜姨姨都好有禮貌。叫咗個四人set, 加個擔擔麵。我最鍾意就係前菜拼盤同埋咕嚕肉。原筒豆腐花好滑,加埋桂花糖水正😋😋😋

原筒豆腐花好滑,加埋桂花糖水正😋😋😋

2023-02-06 1141 瀏覽
又到開心聚餐時間⏰由於銅鑼灣 ‘’功德林‘’ 巳結業,今次去尖沙咀北京道1號7/F 店試試🥢😋地方寬敞舒適、光線充足☀️我們還按排至窗口位🥰首先來碟自選小食拼盤:選了馬蘭頭、滷水烤夫、脆鱔三款 (脆鱔一流)👍👍👍紅棗雙蓮陳皮湯 ~ 潤喉消濟👍👍👍蘿蔔絲酥卷 ~ 外脆內軟👍👍👍蒸糯米燒賣 ~ 以糯米餡好特別👍👍素鍋貼 ~ 清淡可口👍👍上海粗麵 ~ 濃郁湯底好入味👍👍三絲炒冷麵 ~ 配上醬料好惹味👍👍👍桶豆花 ~ 配上桂花糖水、黃糖 ~香滑甘甜👍👍👍👍

又到開心聚餐時間⏰

紅棗雙蓮陳皮湯 ~ 潤喉消濟👍👍👍

蘿蔔絲酥卷 ~ 外脆內軟👍👍👍

蒸糯米燒賣 ~ 以糯米餡好特別👍👍

素鍋貼 ~ 清淡可口👍👍

上海粗麵 ~ 濃郁湯底好入味👍👍

三絲炒冷麵 ~ 配上醬料好惹味👍👍👍

桶豆花 ~ 配上桂花糖水、黃糖 ~香滑甘甜👍👍👍👍
  • 豆腐花
  • 無錫脆鱔
  • 功德林三拼盤
2022-12-28 3076 瀏覽
朋友是素食者,在尖沙咀區找到這間環境與食材都不錯的素食館吃頓素餐。聖誕節的中午來到這店,店鋪位於七樓,打開電梯門已見到開揚的景緻。想坐靠窗的位置,但由於窗旁的檯都是六人座,我們三人只好坐內圍。幸好依然看到美景。店內有一幅梅花牆畫很吸晴,與素菜館的氣紛相配。點心有16款,我們點了兩款,之後選了三個小菜。素菜湯餛飩,一碗四隻,餡料是一般的蔬菜,湯的味道偏淡。素湯鮮竹卷,一份三條,面層鋪上小量蟲草花,腐皮吸滿了湯液,入口濕潤,餡料有香菇蔬菜,整條腐皮卷包得扎實,湯又熱,好吃。黑松露雜菌炒伊麵,伊麵有韌度,本菇,冬菇,毛豆混和在麵內,麵上有大量黑松露的碎碎,滲出香味,炒伊麵的汁醬也恰到好處,不會變成糊漿,吃起來順滑。羊肚菌扒鱈魚,鱈魚是用豆腐包裹粉漿炸出來,外脆內滑,豆腐不用醮醬汁也好吃。羊肚菌放在另上的醬汁內,羊肚菌的份量十分少而且細,五條小露筍伴碟,露筍清甜幼嫩。猴頭菇津白甘栗煲,這個煲的食材豐富,猴頭菇已切片,栗子容易咬,一梳一梳的津白滿佈鍋內,又有筍片,木耳,薯粉,醬汁味道濃厚,鍋內保溫度足夠,熱騰騰又暖胃。總的來說,素菜味道可以,環境也不錯,只是小菜價格稍高,所以偶爾來吃就好。

點心有16款,我們點了兩款,之後選了三個小菜。

素菜湯餛飩,一碗四隻,餡料是一般的蔬菜,湯的味道偏淡。

素菜湯餛飩
素湯鮮竹卷
黑松露雜菌炒伊麵
猴頭菇津白甘栗煲
2022-12-17 1513 瀏覽
今日食評✍🏻功德林@北京道一號試食指數⭐⭐⭐⭐店舖衛生⭐⭐⭐⭐侍應態度⭐⭐⭐⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·尖東站L5出口交通方便·我哋好早訂枱但都係安排唔到窗口位🪟有啲失望🙍🏻‍♀️·我哋散叫點心及主食唔想諗嘅你都有set選擇·點心見圖我分享幾個必食同中伏嘅點心俾大家參考下✅香煎蘿蔔糕煎得啱啱好唔太燶個心又熱又軟✅上海粗炒 顏色深但一啲都唔咸仲好入味✅窩巴幾特別汁就偏淡我哋嗌左個白飯汁撈飯❎春卷冇乜特別❎銀絲卷冇乜特別唔夠鬆軟四人加一bb$765.3·疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生·我哋bw.foodie幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評✍🏻
功德林@北京道一號
試食指數⭐⭐⭐⭐
店舖衛生⭐⭐⭐⭐
侍應態度⭐⭐⭐⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
尖東站L5出口

我哋bw.foodie幫到你
無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講

2022-08-18 1692 瀏覽
食物ok,唯獨明明寫10pm關門,但9:30pm部長已經係客人周圍不斷吟吟沉沉,話要收工,餐廳當時大部分燈光已經關掉一半。9:40pm已經感覺到服務態度明顯不友善,令客人唔好意思再坐下去。建議如果餐廳想9:30pm關門,請開宗明義,不要在open rice寫10pm關門。因為作為客人,我會選擇10pm關門的餐廳去光顧,無謂覺得阻住大家收工。明明食物ok,服務卻欠佳。
  • 無錫脆鱔
2022-07-30 1823 瀏覽
今日係初一,黎食素嘅人非常之多,雖然時間等得比較耐,但以甘忙來講都有咁嘅水準,真心覺得幾滿意的,同埋佢沒有用一些化學假肉類去代替,全部都用天然嘅素食去代替本身係肉嘅菜式,咕嚕肉(用咗猴頭菇代替肉)食落真係好似咕嚕肉,好有口感,味道亦都好唔錯,雞卷唔會太油,食落好清新既感覺,幾驚喜嘅就係上菜嘅時候呢個煲仔飯好似覺得好Dry甘,得d菇,但食落竟然係幾好味,仲要有脆卜卜飯焦,但又唔燶,啲火候掌握得非常之好,而且佢加入左花椒油令到成個煲仔飯食落好香,個芋頭魚都好好味,啲芋頭全部都好粉好香,前菜個d都做得好好,最後嘅高力豆沙都好好味,全部大致上都好食,服務態度都幾好,又有海景,所以今次都幾滿意的食素體驗🥰
2022-07-29
  • 高力豆沙
  • 咕嚕肉
  • 拼盤
  • 素春卷
2022-07-20 1625 瀏覽
繼婆婆一向是位豪氣粗野的惡霸,在餐廳在街頭都可潑婦罵街髒話連珠地大發雷𩃀。可是糯米治木蝨一物治一物,她卻能治到霸度自持的老爺子。老爺子雖生性風流,又喜歡在人前呈威,四處指指點點,他雖吃定了兒子,卻管不住內子。當繼婆婆顯露惡性,罵到九條街也聽得的時候,老爺子唯有乖乖地噤若寒蟬。好佬怕爛佬,爛佬怕潑婦。難怪能把到處留情的老爺子管緊,即使拋妻棄子,也不敢反起繼婆婆來。繼婆婆與老爺子在落難的時候相識,然後經歷高低起跌,不斷地浮浮沉沉。這一陣子,繼婆婆居然跟著一班門徒學佛,到台灣主壇求道,拜佛念經,更毅然選擇茹素。這一天相約繼婆婆吃飯,一向睥睨天下的她當然是要全村人一起遷就她。是故咱們四個人便到尖沙咀「功德林」享用美饌。閒日晚上來到尖沙咀,街上的人流依然熙來攘往,不過一轉入上樓舖,頓然變得水靜蛾飛。小的從地鐵站兜了一大段路,好不容易找到轉入「北京道一號」的扶手電梯,「功德林」之招牌大大隻標明位處七樓。及至進入「北一」這樓上食肆林立的商場門口,人跡便變得罕至,經電梯再上平台𨋢堂,從升降機直抵七樓餐廳。小的其實也有茹素的習慣,不過塵世間美食太多,自己只能偶一為之,未達繼婆婆全素的境界。來到店子,老爺
小的其實也有茹素的習慣,不過塵世間美食太多,自己只能偶一為之,未達繼婆婆全素的境界。來到店子,老爺子率先到步,繼婆婆則攻陷她的四方城以後才慢慢過來。未知是否閒日晚上,又非初一、十五的原故,餐廳之人流非常小,有一半更被封起來維修冷氣。
老爺子與繼婆婆有一個習慣,就是相熟的餐廳會不斷地經常光顧。當繼婆婆到臨,見到部長立即走來殷勤款待,難怪「功德林」晉身成為他們入列的食堂。
小的一直以為「功德林」之素菜非常宰人,看看餐牌也不然。或許這是以前的事,後來香港之物價不斷飇升,咱們已習慣了更高昂的價位。在競爭激烈地段欠佳的情況下,餐廳不敢貿然加價,致有價目相宜的感覺。
可惜點了許多個餸,其味道都同出一轍,全部都屬同一個味兒,顏色啡啡黑黑,瞧著也沒有胃口。
香煎琵琶豆腐是淡出鳥來,一碟六顆售價百多元,看樣子似乎不貴,但想深點其實菜式就只有豆腐,水位直是非常高。咬開這琵琶豆腐,裡面除了豆腐,還是豆腐,難怪小的完全吃不出滋味。
不知何解,花菇素雞粟子煲裡頭也佔了一半是四四方方的硬豆腐件,反而粟子素雞得少少。然後那個茄子南瓜排骨煲也是滿滿的豆腐,色澤又是深深褐褐與前者相類,味道則更是不遑多讓。沒有鑊氣,沒有聞味。大概是餐廳將貨就價,把平價食材無限堆砌充撐場面,以至是日晚餐只是不停地啃豆腐。
油雞菌雜錦煲仔飯稍為好少少,可能是經過煲仔的烤焗,味道是香濃一點,不過餸菜就只有中間的一少撮。飯多餸少,不合小的心意。
餐廳最令人驚喜的地方唯有在燉湯,小的之竹笙百合北蟲草燉湯香濃滋補,至於繼婆婆點的原個陳皮燉湯賣相精緻地擁著整個圓球狀的陳皮,而且果皮香氣四溢,最適條理腸胃。這個陳皮湯不在餐牌,是要識途老馬親點品嚐。繼婆婆立即瞻瞻自喜,自吹自擂。
老爺子之酸辣湯也是刺激過癮,在餐前享用非常開胃。只有後來的主菜每下愈況罷了!

不怎麼好味的出品居然沒有叫老爺子與繼婆婆大發雷霆,這就是相熟與在雞蛋裡挑骨頭的分別。以為繼婆婆茹素後會清心寡慾修心養性?江山易改,本性難移。