2009-11-06 188 瀏覽
說真的我沒有食過口水雞今日特地叫一叫黎試試看打食評之前見到係此店的招牌菜..感覺更差引用至某位師兄:「另外的口水雞飯也是看頭十足,這個三十六元的套餐竟然也有近四分之一隻大雞,還要是有雞脾吃,夫復何求,雞脾肉也算嫩,雞胸也不嚡口,但是雞味也是沒有可能有的了,而且吃口水雞,也不是首重雞味吧,說到那味道,確真是有點怪,那些紅油是接近橙色的油,而在上也撤了一些花生碎,也許真的是不太地道了,而且未能給我感受到口水雞內,應有香辛的層次感,好的口水雞,應該是入口初甜,其後帶辣但不嗆喉,今天沒有以上的感覺,而香麻的感覺也沒有,看在只是三十六元的價錢,也沒有什麼好怪的了。」三十五蚊有前菜四只煎餃+主菜口水雞(大辣)+白飯同餐飲我個人係覺得幾平下既平日都係食開煲仔飯同扒飯唔錯所以今日特地豪一下..點知出事煎餃之後已經試過一如以往..中蕉了唔知係邊間急凍店的來貨皮厚粉多肉味無煎左香口d都覺得差水煮唔知又有咩口感啦白飯我肯定佢整定既一早飯的表面乾巴巴..涼的內裏才有番新鮮既感覺唔駛咁有效率呀都要講求新鮮掛...豆漿我當然無得彈我覺得除非係即製否則all the same的主菜口水雞..好大碟脾胸位都好齊..接
說真的我沒有食過口水雞

白飯我肯定佢整定既一早
飯的表面乾巴巴..涼的
內裏才有番新鮮既感覺
唔駛咁有效率呀
都要講求新鮮掛...

豆漿我當然無得彈
我覺得除非係即製
否則all the same的

主菜口水雞..好大碟
脾胸位都好齊..接近半隻..女仔唔會食得晒
同時佢係涼的
應該係水煮待涼切件上的
再加上辣又唔係好辣 咸又唔係好咸 香-我無鼻塞但係嗅不到 既汁
加埋小小花生碎~ko

衞生特意一提
個tray痴手的...大罪
  • 煲仔飯but not口水雞
2009-10-11 89 瀏覽
在還是夏天時朋友總喜愛在西貢游泳, 雖不太諳游術, 但為了不想掃朋友的慶, 也樂意奉陪到底. 出法前在坑口集合, 朋友早來一步趁還未太煩忙時已坐定下來, 而遲來的我也趕快的叫個餐來出前一丁常餐($24) - 可能真是差一點點時間, 朋友早十分鐘點已立即送來, 但本人那份卻要等上十多分鐘. 常餐選擇也不少, 最後選了沙爹牛肉出前一丁, 沙爹味偏淡, 而一丁明顯煮的時間不夠, 麵條還是硬硬的, 唯一可取的就是味粉和麻油都是自己動手落的, 濃淡適隨專便. 而跟餐還有麵包和火腿炒蛋, 蛋當然不是近期鬧得熱烘烘的厚炒蛋, 但蛋汁呈半溶, 質感幾幼滑. 同場的檸茶凍飲不用另加錢, 二十四元很是抵吃順德魚腐米線($26) - 這食評其實是分了兩次吃的, 上次試過常餐, 今次見有魚腐就要了來試. 魚腐只得四粒好像少了點, 魚肉過於腍身之餘魚味也不夠, 而湯底味偏淡, 要再下多點調味才能入口, 和同級的魚米家比, 明顯是給比下去了

常餐
魚腐米線
星期五推住bb車, 找食沒咁方便, 找間間近近地壹麵館食了好多次, 今次真是要讚一讚先, 有張廣告在外面, 喇沙大蝦拉麵, 影出來幾美就同我mom一齊試食, 好野味, 而且是用新鮮蝦, 彈牙架, 蟹柳又不會好淋了, 有d菜不用30元, 中有杯飲品(是包熱飲), d坐位又闊, 一家大小, 是不錯選擇
星期五推住bb車, 找食沒咁方便, 找間間近近地壹麵館

2009-09-25
  • 喇沙大蝦拉麵
2009-09-23 15 瀏覽
見價錢平, 就試一試. 點知, 一試出事.叫了三個餸:西蘭花炒肉眼 - 西蘭花過硬, 而肉眼竟然有咖哩味. 好奇怪的配搭.東坡肉拼鹵水豆腐 - 東坡肉有一陣難以形容的怪味 (藥水味? 酸餿味?). 吃了一啖便不敢再吃. 鹵水豆腐算是最正常.松子黃魚 - 最恐怖是那個紅得像strawberry sauce的汁. 魚很腥, 又多骨, 松子得幾粒. 真係... 其實每個菜的份量都好足夠, 可惜味道強差人意.真的不知為何餐廳外面有長長人龍 - 可能我們選錯了菜?
見價錢平, 就試一試. 點知, 一試出事.

叫了三個餸:

其實每個菜的份量都好足夠, 可惜味道強差人意.

真的不知為何餐廳外面有長長人龍 - 可能我們選錯了菜?

2009-09-19
2009-09-21 25 瀏覽
個餐唔洗$100,份量足,三個人食都仲得,有飯有湯......正!!!!!特別推介佢個士多啤利骨,真你一流,食得多咕嚕肉,可試吓呢個,一樣酸酸甜甜,但味道不同,好特別,另外個蝦仁炒蛋,蛋都好滑....漏咗個飲品無影,係用銀色嘅啤酒杯(保冷/暖嗰d呢!),凍飲同熱飲都大大杯,貨真價實,快d去試吓啦!

小菜套餐
2009-09-17
小菜套餐
  • 士多啤利骨
2009-08-25 4 瀏覽
上海排骨拉麵$24魚腐米線$24晏晝飲咗杯咖啡,個胃好似有嘢頂住,驚夜晚肚餓,都求其都搵啲嘢食吓,就揀咗‘壹麵館’個意見就係好淡,湯係煮麵水,真係一啲味都冇,排骨好似冇醃咁,唔夠鬆軟,魚腐又係冇乜味真係唔會再嚟近排無記套《絕代商驕》幾好睇,黃子華佘詩曼都做得幾好,劇情唔拖拉,胡鬧之中都有啲訊息講到出嚟,咩合埋化煙幕,我地都成日咁樣加少少錢貪多樣嘢啦,即係三元一個,五元有兩個,好多人就會以為五元會抵啲,其實間鋪啲燈油火臘都係一樣,只不過佢可以賺多兩元
上海排骨拉麵$24
魚腐米線$24

個意見就係好淡
,湯係煮麵水,真係一啲味都冇
,排骨好似冇醃咁,唔夠鬆軟,魚腐又係冇乜味

真係唔會再嚟

上海排骨拉麵$24
魚腐米線$24
2009-04-26
2009-07-06 7 瀏覽
環境坐得比較逼﹐但食物款式選擇多。這裡是先購票﹐然後收銀員會記錄你所坐的位置方便服務員送上所點了的食物。當晚點了兩個小菜 – 西蘭花炒肉眼 & 韭黃銀芽炒豬頸肉。西蘭花炒肉眼 – 份量足夠﹐味道以這價錢來說算不錯。西蘭花的火喉炒得剛好﹐咬落還很爽口。肉眼是以切成細條狀﹐所以肉質很淋﹐不錯。韭黃銀芽炒豬頸肉 – 這道菜有點兒像肉絲炒麵上的料。銀芽份量算蠻多﹐味道與其少許的韭黃很夾。豬頸肉肉質很爽口﹐用來送飯很開胃。價錢大眾化﹐款式眾多﹐食物質素亦過得去。

價錢大眾化﹐款式眾多﹐食物質素亦過得去。
2009-06-29 5 瀏覽
This restaurant is always packed with people, and it never crossed my mind to try this place. However, there were not many customers that day, so I gave it a try.I entered the restaurant as you would normally do, however I waited for ages and no-one came to take me to a table.After a while, someone finally took me to a table, and then I tried to order, but it turns out you have to go to the counter and pay for it then sit down.After discovering that, I went to the counter and ordered a Laksa inc

After discovering that, I went to the counter and ordered a Laksa including a drink for $28.

Then after a while I was served it. I did'nt really expect anything from this place or expect it to taste good.
I think if I chose Instant noodles, it would have tasted better.
The Ramen was not even Ramen, more like Shanghai noodles.
The presentation could have been better, there was chilli oil spots splattered all over the rim of the bowl.
2009-06-20 4 瀏覽
有次原本去食晚飯但因為度度都有位就去左呢間野度食我自己叫左個咸魚肉餅煲仔飯新鮮整的,,等左10分鐘煲仔飯黎個陣仲有D泡泡好熱.打開蓋D味好香食左陣已經唔停手一路食食食真係好好味個煲仔飯配左咸魚肉餅個肉餅咸得黎又唔太過咸又有咸魚的香味食左一次已愛上左佢加上價錢唔貴都算抵食
有次原本去食晚飯
但因為度度都有位
就去左呢間野度食
我自己叫左個咸魚肉餅煲仔飯
新鮮整的,,等左10分鐘
煲仔飯黎個陣仲有D泡泡好熱.
打開蓋D味好香
食左一次已愛上左佢
加上價錢唔貴
都算抵食
  • 咸魚肉餅煲仔飯
雖然係好平,但係都唔係咁掛.叫粟米肉粒飯,黎左碟粟米雞粒飯,d雞皮勁肥,我又唔想食雞,問佢,粟米肉粒飯喎,咩唔係瘦肉粒(豬肉),佢話外面有寫 (我比佢凶到)我話唔食雞,佢話”咁上海排骨菜飯啦”,我算q數,點知黎到d排骨仲肥過d雞!...http://i696.photobucket.com/albums/vv322/hcchan1437/DSC00147.jpg大半係肥,20%係骨,可以入口既唔知有無30g,東港 間一麵館我唔會再去食”飯”...我食完之後出去睇唔到有寫有雞字囉...http://i696.photobucket.com/albums/vv322/hcchan1437/DSC00151.jpg
雖然係好平,但係都唔係咁掛.

[img]http://i696.photobucket.com/albums/vv322/hcchan1437/DSC00147.jpg[/img]

我食完之後出去睇唔到有寫有雞字囉...
[img]http://i696.photobucket.com/albums/vv322/hcchan1437/DSC00151.jpg[/img]
2009-06-10
(非會員)
2009-06-04 4 瀏覽
我次次黎親坑口都一定要食佢呢到既早餐沙爹牛肉+雞扒麵 係我既推介 仲有凍飲都係$23好大碗 次次都好飽 真係好好食架.不過我就無試過佢d夜晚同埋下就但聽講都吾差
我次次黎親坑口都一定要食佢呢到既早餐
沙爹牛肉+雞扒麵 係我既推介 仲有凍飲都係$23
好大碗 次次都好飽 真係好好食架.
不過我就無試過佢d夜晚同埋下就
但聽講都吾差
2009-06-01
$23 (早餐)
  • 早餐=]
2009-05-18 3 瀏覽
Happy Friday,當然又身痕了,加上同事推波助瀾,一於又出外吃,再次跳出框框,出外吃個午餐,今回也再到坑口覓食去,仿彿要橫掃整個坑口才滿意了。今回的店子光猛非常,而且甫進店已見到一個收銀的櫃台,原來是類似大記的自助形式,唯一不同的是,由於賣的食物始終不如快餐的快,製作需時,所以也有店員幫忙送餐到客人相應的枱號。這裡食物的款式也真的是雜得很,有蒸飯、魯肉飯、咖喱飯、餐肉等碟頭飯、上海麵及菜飯也有,甚至是煲仔飯也有,真誇張。以買票的形式,大家也只好各顧各的了,有同事點了豬扒米線拼煎鍋貼,有的點了擔擔麵拼紅油抄手,另外也有的點了紫菜墨魚丸米線,而我則點了口水雞飯拼鹵水豆腐雞蛋,雖然飯類是比麵類等貴數元,但當同事看見自己那碗小小得米線,跟我的那碟大大的口水雞比,也大為羨慕,但吃感又如何呢。同事們的食物也沒有機會試,而今回也只評自己的口水雞飯拼鹵水豆腐雞蛋,先談那小吃鹵水豆腐雞蛋,以一人份的小吃來說,也真的是份量十足,鹵蛋也有半隻,鹵水豆腐也有足足十片,雖然鹵水的香味不夠,可能也是快餐式,將價就貨,鹵水豆不會是靚貨也不足為奇,但至少鹹度夠,豆腐也軟而有一丁點豆香,也鹵得入味,看看蛋及豆腐

同事們的食物也沒有機會試,而今回也只評自己的口水雞飯拼鹵水豆腐雞蛋,先談那小吃鹵水豆腐雞蛋,以一人份的小吃來說,也真的是份量十足,鹵蛋也有半隻,鹵水豆腐也有足足十片,雖然鹵水的香味不夠,可能也是快餐式,將價就貨,鹵水豆不會是靚貨也不足為奇,但至少鹹度夠,豆腐也軟而有一丁點豆香,也鹵得入味,看看蛋及豆腐等顏色也知,是盡力而為的了。

套餐其實也包飲品,點了一杯熱豆漿,也沒有什麼豆味,當水般喝完,又要急急的回公司,努力那剩下的一個下午。
門口光鮮
要自己先買票及霸位的
超多選擇
很便宜
同事的豬扒米線拼煎鍋貼及紫菜墨魚丸米線
同事的擔擔麵拼紅油抄手及我的套餐
鹵得比潮州邨更入味的鹵水豆腐
口水雞大大碟的,但不知為何咁多花生碎
2009-04-24
門口光鮮
要自己先買票及霸位的
超多選擇
很便宜
鹵得比潮州邨更入味的鹵水豆腐
2009-05-16 5 瀏覽
下晝大概五點半經過, 見仲有下午茶餐就同媽咪入左去食我叫左個餐有"秘製咸肉粽+鮮肉小雲吞" (個名大概係咁)~ 18蚊包埋一杯豆漿隻粽都還可以, 但係包到散修修, D綠豆有少少硬身~ 入面冇咩料, 得一粒蛋黃同一細舊肉~ D雲吞真係不知所謂, 一粒雲吞95%係皮, 有幾粒仲要係冇肉, 只係包到好似一粒雲吞咁~ 雲吞包到毫無技術可言, 只係放少量肉落圓心, 跟住'JAR'埋個口就算~ 食入口仲要係有少少硬身, 最係我只係咬走D有肉既PART, D皮剩返哂係個碗度~ 豆漿唔太甜, OK~都應該唔會有下次~ 下次就算去食, 都唔會再叫雲吞
下晝大概五點半經過, 見仲有下午茶餐就同媽咪入左去食

豆漿唔太甜, OK~

都應該唔會有下次~ 下次就算去食, 都唔會再叫雲吞
2009-05-11 3 瀏覽
尋日行完山, 就搭車去將軍澳食lunch, 本想去潮樓飲茶, 點知其安排十分失誤, 一怒之下, 就走人...由於太肚餓了, 經過見有位, 就呢間啦...二人叫了:常餐 ($24) - 雪菜肉絲米粉, 火腿炒蛋, 牛油方飽咖哩牛跟大碗飯 ($22)呢度係要自己出去買, 不過買完會有人拎比你, 常餐味道普通, 不過雪菜肉絲米粉中的米粉都幾好, 好多雪菜, 至於大碗飯, 就稍差一點點, 因為覺得飯吾夠熱, 不過以呢個價錢, 真係飽肚之選, 但服務都幾好, 好快上菜

二人叫了:

常餐 ($24) - 雪菜肉絲米粉, 火腿炒蛋, 牛油方飽

咖哩牛跟大碗飯 ($22)

2009-03-05 364 瀏覽
有次同爸爸一人叫左一個晚餐 第一次食平時見好多人食,, 諗住好好味...點知... 食左兩啖就去左第二度食個日爸爸夾左我個送試下味... 一食.. 就話唔好再食... 酸SOK於事叫左合女經理過黎..爸爸叫佢入KITCHEN試下.. 係有酸味個女人話 點會呢.. 我地有大廚我呀爸嗌佢試.. 佢最後入左去試出番黎話 對唔住 我換個樣比你啦跟住我爸爸話唔係換既問題而係賣隔夜飯比人有問題隨時可以食壞人個女經理無理.. 個樣勁想叫我地快D走跟住我呀爸都話 明明係賣隔夜飯都仲可以大氣道理!!從此 無再去個度... 見佢便.. 我覺得好正常... 佢之前都賺唔少啦.. 宜家便咪仲係過成本少少無計... 香港人太貪少便宜!!!!!
有次同爸爸一人叫左一個晚餐 第一次食

平時見好多人食,, 諗住好好味...
點知... 食左兩啖就去左第二度食
於事叫左合女經理過黎..
爸爸叫佢入KITCHEN試下.. 係有酸味
跟住我爸爸話唔係換既問題
而係賣隔夜飯比人有問題
隨時可以食壞人
個女經理無理.. 個樣勁想叫我地快D走
跟住我呀爸都話 明明係賣隔夜飯都仲可以大氣道理!!

無計... 香港人太貪少便宜!!!!!
2009-03-01