呢間鋪雖然地方不大,但是內在環境舒適,整潔,而且裝修有特色。食物系非常有特色既糯米飯,味道有D似台灣的魯肉飯,用料豐富,有香菇和肉碎,加上脆脆油條碎,非常香口美味。豆漿都系非常濃郁,豆味非常香。本人推薦大家都去試試。而且,老闆加入健康元素,飯糰可以配秋葵,符合現在健康飲食文化。價格非常實惠,幾十蚊已經可以食得飽飽,大家都去試下。

價格非常實惠,幾十蚊已經可以食得飽飽,大家都去試下。
2015-05-01
現金券
  • 原味糯米飯,豆漿
2015-05-10 590 瀏覽
因為上次有好嘅體驗,所以今次再嚟試其他嘢,而今次我試佢嘅糯米肉餅漢堡,另外小食就要炸雞塊!因為佢個漢堡係即叫即製,所以要比少少耐心等,於事就食住炸雞同飲豆漿先,雖然個炸雞唔夠脆同冇乜味,但佢個蕃茄香草汁應該係自己再做的,因為我食到有啲茄蓉響裡面!之後主角終於出場,如果佢個包裝紙可以印埋佢哋個Logo就完美了!我急不及待打開嚟食,因為啱啱做好,所以係熱辣辣嘅,糯米漢堡上下外層都煎到有少少金黃色,你食落口食會有少少好似食煲仔飯啲飯焦嘅味道同感覺,肉餅調味唔錯仲有少少咸魚味道,而且保留住唔少肉汁,再配埋新鮮蕃茄和生菜,食落一啲都唔乾,完全改變左我對rice burger 舊有嘅印象!非常之好食!但再有心機再好食都好,都比佢店員用手機播嘅歌破壞曬,佢用嘅音量足以炸爆全間店,我同朋友傾開,原來佢之前都有同様經歷!我好希望如果負責人有留意到依個食評,應該加以留意一下!
糯米肉餅漢堡
糯米肉餅漢堡
外層煎到金黃色
糯米漢堡套餐
2015-04-20 571 瀏覽
經朋友介紹留意到呢間小店,主打糯米飯既一間餐廳仔。可能係新開啦,暫時款式唔算多,不過睇圖都幾吸引既。咁我就試左個糯米飯團。雖然睇落幾細份,但係可能係糯米既關係,都算填到肚既。味道方面就好香,佢有臘味係入面都可以話係成功既關鍵。原本我以為食落口會好黏,點知原來一d都唔黐牙。臘味同其他肉算好多,令到舊飯糰好多餡。加上佢d餡分佈得幾平均,唔會一啖飯一啖肉咁。作為下午茶絕對係個唔錯既選擇。不過間店就細左少少,可能要排隊先食到
經朋友介紹留意到呢間小店,主打糯米飯既一間餐廳仔。
糯米飯團

不過間店就細左少少,可能要排隊先食到
2015-04-16 527 瀏覽
今日下午嚟試下依間新派嘅糯米飯小店,雖然地方不大,但裝修簡單舒服,我點了佢嘅"招牌冬菇肉碎糯米飯套餐"除了糯米飯外,仲連一個小食,我選左"素菜炸可樂餅"和凍豆槳!等左一陣店員拿那set套餐給我!木盆再配上佢地特別印的紙碗紙杯,佢個紙杯你會感覺到比外面常見的厚啲,所以等我食完個飯杯豆槳仲可以保持好凍的狀態,而佢個糯米飯賣相亦相當精緻,糯米飯軟煮彈牙,飯上面冬菇肉碎非常之多同味道濃郁,仲有啲油炸碎增加多一種口感,你食之前最好攪一攪效果會更好!炸可樂餅裡面嘅薯蓉亦非常細緻,仲有啲栗米粒,令你食完個餅都不覺得太滯!整體嚟講,雖然未去到完美,但各方面都感覺到佢對自己對客人的誠意!
可樂餅内薯蓉好滑
可樂餅
豆漿
冬菇肉碎糯米飯
2015-04-15 374 瀏覽
之前聽朋友講過關於呢間糯米飯舖嘅故事, 話間鋪係由幾個係溫州嚟香港嘅年輕人開嘅,除咗傳統糯米飯之外, 仲有一啲新嘗試。終於有機會同朋友一齊去試試一去到, 間舖雖然唔係好大, 但係有一種溫暖嘅感覺。 餐牌上主力有4 款糯米飯, 我唔係好肚餓, 所以就揀咗糯米漢堡。個漢堡用紙包住再放係木盤上面,感覺好清新。 一打開張紙, 就見到煎到金黃色嘅糯米。 個漢堡除咗有一般嘅番茄同生菜, 中間嘅唔係普通漢堡扒, 除咗肉仲有其他材料。仲有佢唔係好大個, 啱啱好可以一啖咬哂全個漢堡。雖然佢將平時漢堡包嘅『包』轉咗做糯米飯, 但係食落去唔會好飽飽滯滯咁。佢比平時嘅飯漢堡好,因為係用糯米飯,所以咬完都唔會散。中間塊肉因為加咗其他材料,食落感覺幾特別,味道幾清新,唔會好乾同好油。加埋番茄同生菜,係一個幾好嘅新配搭。雖然舖仔細細,但係唔駛等好耐,店員嘅服務態度都好好。下次有機會一定再嚟,試下佢嘅甜糯米飯。
終於有機會同朋友一齊去試試

2015-03-29
2015-04-05 709 瀏覽
曾於雜誌中看到有關這間sticky house的報導介紹,依稀記得它是與糯米飯有關的一家小店,當時的我已經心郁郁想去試食,或許我是個糯米怪,尤愛食臘味糯米飯,芒果糯米飯等😁但總是沒有特意抽時間去!今天與友人逛太子一頭,終於的起心肝去試一下。雖然於太子站出口附近但舖頭位置比較偏僻了一點,不處於大街上。不過行數分鐘便能到達!舖頭招牌挺有特色,很western fast food的感覺但裡面賣的卻是他們從溫州帶來的糯米飯,我幾喜歡這活力的感覺😊店舖裏的座位不多,但感覺舒適,還是挺闊落的,店舖裏還會播放著寫意的音樂,作為食客的我們感覺很有holiday mood的這裏的糯米飯都真是很有特色的,有一些更不是大家平常接觸或想像的糯米飯做法我選了一陣,想食個特別的,於事我點了個甜的(傳統糯米甜飯),友人點了個米堡。這個甜飯充滿surprise,雖然賣想不及其他鹹食來的繁華,但它的配搭是挺新鮮的。糯米飯上灑上香香的芝麻,配以脆口的油炸鬼片,整個飯再撈以砂糖,味道十分特別,又是甜的,又是脆的,再加以油炸鬼的點點鹹味令我難以忘記👍👍沒嚐嚐友人的米堡就不作評論喇😉綜括而言,今趟不枉此行,它將會是我糯米飯家族
沒嚐嚐友人的米堡就不作評論喇😉綜括而言,今趟不枉此行,它將會是我糯米飯家族的新成員。Anyways,我真心希望大家系糯米飯fans又好,系sweet tooth又好,也能嚐嚐這特色小吃😉
2015-04-05
2015-04-04 447 瀏覽
曾於雜誌中看到有關這間sticky house的報導介紹,依稀記得它是與糯米飯有關的一家小店,當時的我已經心郁郁想去試食,或許我是個糯米怪,尤愛食臘味糯米飯,芒果糯米飯等😁但總是沒有特意抽時間去!今天與友人逛太子一頭,終於的起心肝去試一下。雖然於太子站出口附近但舖頭位置比較偏僻了一點,不處於大街上。不過行數分鐘便能到達!舖頭招牌挺有特色,很western fast food的感覺但裡面賣的卻是他們從溫州帶來的糯米飯,我幾喜歡這活力的感覺😊店舖裏的座位不多,但感覺舒適,還是挺闊落的,店舖裏還會播放著寫意的音樂,作為食客的我們感覺很有holiday mood的這裏的糯米飯都真是很有特色的,有一些更不是大家平常接觸或想像的糯米飯做法我選了一陣,還是想食個特別的,於事我點了個甜的(傳統糯米甜飯),友人點了個米堡。這個甜飯充滿surprise,雖然賣想不及其他鹹食來的繁華,但它的配搭是挺新鮮的。糯米飯上灑上香香的芝麻,配以脆口的油炸鬼片,整個飯再撈以砂糖,味道十分特別,又是甜的,又是脆的,再加以油炸鬼的點點鹹味令我難以忘記👍👍沒嚐嚐友人的米堡就不作評論喇😉綜括而言,今趟不枉此行,它將會是我糯米飯

2015-03-19 576 瀏覽
一邊吃著可口的糯米飯,一邊睇緊張貼起墻上佢地嘅創業故事。四個從溫州過來香港的年青人,為了將家鄉的傳統食品——溫州糯米飯發揚光大,毅然放棄了本來可能更加高薪更加穩定噶工作,一齊去揾老師傅拜師學習,在太子終於開咗間小店整糯米飯。故事好勵志,糯米飯亦都好好吃。我地一班人去吃,我吃咗傳統糯米鹹飯。飯用一個精緻嘅紙碗裝住,飯上面鋪住一層脆粒(似油炸鬼)、蘑菇同肉粒,再上面鋪一層蔥花。熱辣辣,香噴噴,聞到糯米獨有嘅米香同蔥花嘅香味散發出來,胃口大增。一啖入口,感覺到糯米嘅彈牙同配料嘅爽脆,兩者混合,有一種好特別嘅感覺,迫不及待就想繼續食落去。其他人食咗傳統糯米甜飯同米漢堡,自己冇食冇發言權,但睇落佢哋都好享受。間店有一種小清新嘅氛圍,門店唔大,卻有好多精緻的裝飾,小情侶過來可能會別有一番情調。四周貼著佢哋嘅創業故事,淡黃的燈光,白色同紅色為主色調風格頗為統一的店內設計。唯一嘅缺陷就係地理位置有D偏僻,感覺一間頗有情調嘅門店孤零零立起果度。(太子站D出口)有好嘢就真係想推薦俾更多人啦!大家不妨去試一試。哈哈!最後我地還同羞澀可愛嘅老細來番張合照!

糯米甜飯、米漢堡、糯米甜飯
2015-03-08
糯米甜飯、米漢堡、糯米甜飯
2015-03-11 521 瀏覽
在某個blog見到介紹,專程來試食~Menu 選擇不多,但可以散買,或組合套餐我就試左 糯米漢堡 + 泡菜 + 熱甜豆漿 還有,好多細心位,幾有心思 ~ - 甜豆漿放d黑芝麻,咸豆漿可以放蔥花- 提供手套,方便食漢堡最後,睇下個糯米漢堡近照
在某個blog見到介紹,專程來試食~

Menu 選擇不多,但可以散買,或組合套餐

我就試左 糯米漢堡 + 泡菜 + 熱甜豆漿

還有,好多細心位,幾有心思 ~

- 甜豆漿放d黑芝麻,咸豆漿可以放蔥花
- 提供手套,方便食漢堡

最後,睇下個糯米漢堡近照

糯米漢堡
2015-03-10
糯米漢堡
我家附近的柏樹街, 老店林立, 最近, 忽然多了一間感覺有點似Mos Burger的光鮮小店出現.不過這並非漢堡包專門店, 而是4位溫州年青人, 經香港溫州同鄉會而認識, 去年暑假泛起創業念頭,共同經營, 賣家鄉情懷小食~專賣糯米飯.全店主力賣4款糯米產品, 對應大門口的「對一碗糯米飯的執著」標語. (唔知係米每一樣食物代表一個老闆呢?)廚房由Alan話事, 一走入店內, 賣相最最最吸引我的便是「溫香糯米堡」, 怕怕羞的Alan回應:「因為係即整嘅, 大約要等5分鐘...」無問題, 最開心當然Alan答應給我拍攝製作過程.「梅菜豬肉扒」放在糯米飯內加熱約2分鐘, 同時Alan便一面盛糯米飯, 一面說:「我哋啲梅菜係浙江運嚟, 比香港嘅乾身啲, 感覺同味道都有啲唔同」(乾同濕...煮出嚟我唔知食唔食得出喎...)之後Alan就將糯米飯, 連同梅菜豬肉扒, 用上牛油煎成微微輕脆...(我企係隔離都聞到好鬼香~)手勢熟練的Alan, 本來準備為糯米飯, 及豬肉扒「掃豉油」, 我提出個人愛偏淡口味, 所以今次選擇了「減色」特別版,Alan:「不過, 之前有客人就嫌淡囉...」(我唔怕, 因為我

共同經營, 賣家鄉情懷小食~專賣糯米飯.
Alan:「不過, 之前有客人就嫌淡囉...」(我唔怕, 因為我性格偏鹹, 但口味愛淡嘅~)
(你由細到大都好鍾意煮嘢食架?) Alan一邊加生菜, 蕃茄又說:「係呀! 我好鍾意研究, 開舖前, 我又專登返番鄉下學多一個先返嚟囉」(一個月就學識~幾勁喎!)
嘩!!中式糯米梅菜豬肉堡出場啦...
中西合壁的配搭, 梅菜香再加入牛油煎過的味道,
整個包熱辣辣, 似粢飯的糯米飯, 外表輕脆, 入面還是煙煙韌韌...
Alan話:「溫州糯米飯蒸熟後, 會再加入湯汁, 同香港啲唔同...」係呀.. 好食不「頂胃」,(最起碼我食完一啲胃痛都無), 只是份量少了一點, 食完還覺得未夠喉! (Alan下次個包可唔可以加大架?)
同場有客人建議:「個包係好食, 但E個舊區, 老人家多, 佢哋點會同你食糯米包吖, 搬去旺角你唔止賣$28啦, $58都得...」(E區係多老人家, 難怪Alan話最多人買都係傳統糯米飯...不過, 搬去旺角舖租唔止兩倍呢...)
今日阿太就是點了合適她年紀的傳統(鹹)糯米飯...(Hehe), 本來Alan推介配韓個泡菜, 但我們還是偏愛日式的納豆.
糯米飯混入菇菇絲, 肉碎, 而最特別算是切至碎粒的油炸鬼, 乾乾脆脆的感覺, 與綿綿的糯米軟軟硬硬,
又幾得意.
不過, 雖然我年紀大, 但還是愛驚喜, 太傳統太正經, 好食但不太令仁留下印象.
反而又是由Alan想出來的鬼主意, 糯米小飯糰過癮得多. 迷你糯米磁混上雞蛋, 細細粒但充滿臘味, 臘腸, 及潤腸, 一口一粒, 無得輸! 如果可以灑少少沙糖效果更正!!
「賢惠滴老娘客」?? 本來印了四款制服, 一個老闆設計一句, Alan話:「我個句係溫洲話, 即係﹝持家嘅C奶﹞」, 他自言把守廚房, 「仲唔係持家嘅男C奶??」

味道: ★★★★

題外話/補充資料: 好食. 梅菜豬肉扒糯米堡
2015-03-08
  • 溫香糯米堡
2015-02-28 438 瀏覽
很早已聽說這家糯米飯。平時吃多了香港的生炒糯米飯和鹹肉粽,對於糯米難免有“油”的印象;看之前的宣傳圖感覺又似台灣滷肉飯的糯米版本,而實際光臨之後才見真章。店位於太子柏樹街,這家店是街上為數不多走年輕路線的店鋪之一,紅白的配色很搶眼。店中面積不大,以企位為主;主菜以糯米為主題,輔以小食和飲品的套餐45元。沒有多想選擇了鹹味糯米飯套餐。糯米飯不會過分軟糯,尚算粒粒分明;面上的topping用料豐富,一口入肚可以吃到青蔥的香、油炸鬼的脆、冬菇的潤和糯米的彈牙;值得一提的是,肉碎不會過油,較台灣滷肉飯清爽得多,少量的肉汁與糯米飯撈飯同食相當好吃。店主之一曾經在日本留學,店中也多了一些拉麵店或居酒屋會有的小食。套餐中選擇了味噌秋葵;秋葵直接水煮,用木盤裝盛,留下水跡,有些影響賣相,味噌醬亦不如菜單上多;但總體上還算是清爽的配飯小食。正月十五之前有限定的糯米糕,傳說熱食似年糕而凍食會脆口;特別的還有以糖霜、桂花和油炸鬼做topping的甜糯米飯,難以想象其味道,下次可嘗試。不過建議白天來吃,若腸胃不佳,糯米不甚消化。希望這幾個異鄉的年輕人能帶著自己引以為豪的美食行的更遠。

傳統糯米鹹飯

希望這幾個異鄉的年輕人能帶著自己引以為豪的美食行的更遠。
2015-02-28
2015-02-03 24 瀏覽
萬分激動香港有了一家正宗溫州糯米飯店。忍不住天天想去吃⋯有幸參加開業前的試吃活動,結果很是驚喜,食物質素非常之好,最最重要的是,真的有家鄉的味道。店員衣服後面印的字都很有趣。其中女店員衣服後印有「儂米哇美女」,儂米哇其實是「糯米飯」的溫州話念法。首先要推薦的是豆漿。有芝麻和鍋的焦味,無比正!在外多年沒有喝到這樣的豆漿,這味道真的讓人好想家。糯米飯當然要推薦。溫州古早味做法,香菇肉汁加上炸老油條和蔥。吃之前攪拌一下,入口真是一萬個讚!小食黃秋葵沾豆瓣醬,好吃又健康。蛋酥絕對是殺手鐧,入口香酥如肉鬆,味道又似鬆脆餅乾⋯吃完還想再吃一百根!臘味飯糰風味獨特,試吃後建議店長可以少點水分,多點臘腸。一週前試吃後一直念念不忘,今天正式開業,下班後馬上再去吃!
萬分激動香港有了一家正宗溫州糯米飯店。忍不住天天想去吃⋯

小食黃秋葵沾豆瓣醬,好吃又健康。
臘味飯糰風味獨特,試吃後建議店長可以少點水分,多點臘腸。

一週前試吃後一直念念不忘,今天正式開業,下班後馬上再去吃!
試吃set
糯米飯超正
單身優質老闆,女仔請注意
店員衣服後面的字都是亮點
2015-01-25
早餐
試食活動
試吃set
糯米飯超正
  • 豆漿
  • 糯米飯
在香港這個彈丸之地,港漂開的餐廳數不勝數,每一家都開的有模有樣,真是一件令人欣慰的事情。而最近,又有一家溫州飯館兒即將開業,主營糯米飯系列,小編在此為您送上試吃報告,供君參考,拿走不謝~一直堅信味道是能承載記憶與情感的,而來自家鄉的味道更需要,也更值得被傳承。三個帥氣的溫州小夥兒志趣相投、一拍即合,合夥開了這家極具溫州特色的糯米飯專門店。走進店內,三個男人演著一台烹飪戲,真是感覺萌萌噠~去到Sticky House之前一直以為他們主打的糯米飯就是以前在家鄉常吃的粢飯團,軟軟糯糯的,分甜鹹兩種餡料。去到店裡才識得廬山真面目,一碗金燦燦的碗裝糯米飯呈現在眼前,雖說以前沒有吃過這個模樣的,但嗅著陣陣香氣,味覺也忍不住被挑逗起來。那麼問題來了,怎麼定義Sticky House的糯米飯?糯米,又名江米,傳統溫州糯米飯乃是在火候適當的糯米上淋上一層秘制高湯肉汁,混雜著香菇濃郁香味滲透每一粒飯,最後撒上一層香脆油條末。(加蔥更加分哦~)溫馨提示:要攪拌均勻味道才最好~店內除了糯米飯,還有鹹甜豆漿和各類小食。甜豆漿帶了一股淡淡的焦香味,配合星星點點的芝麻碎,口口濃香。咸豆漿採用傳統做法,摻入了蝦米、紫
那麼問題來了,怎麼定義Sticky House的糯米飯?
溫馨提示:要攪拌均勻味道才最好~
店內除了糯米飯,還有鹹甜豆漿和各類小食。甜豆漿帶了一股淡淡的焦香味,配合星星點點的芝麻碎,口口濃香。咸豆漿採用傳統做法,摻入了蝦米、紫菜和油條,雖然小編不是特別適應這種口感,但這也是對於傳統豆漿的一個大膽嘗試,值得褒獎!
小食方面,秋葵是一大亮點,水煮秋葵蘸上味增醬,清甜的口感中和了糯米飯的油膩,很完美的組合。黃金酥也是棒棒噠,作為飯後甜品是極好的選擇!
另外,店家還採用了小編最愛的印花機制,積滿3分得飲料一杯,積滿6分得小食一份,積滿8分得糯米飯一份,好像很不錯的樣子呢,迫不及待等著正式開業啦!
據帥哥店長透露,2月1日以後,就開始對外正式營業啦!小夥伴們是不是已經迫不及待想去品嘗了呢?文尾為大家附上具體的前往小地圖,從此,太子又多了一個可以覓食的好去處啦!
2015-01-26
紀念日
試食活動
2015-02-02 563 瀏覽
收工經過正在試營業的sticky house, 因為天氣有d凍,忽然覺得試下糯米飯都係一個唔錯既選擇。點左個傳統糯米鹹飯,裡面有冬菇,肉碎同好脆既油炸鬼。湯汁滲入糯米飯中,糯米濕潤得來有d Q,口感唔錯,配搭起油炸鬼同冬菇肉碎,同一般平時食既臘味糯米飯有好大既唔同,好有心思。黃金酥都唔錯,酥脆得黎有蛋味,唔會太油膩,甜甜地,係可口既零食。去到糯米飯團既時候,已經有d飽,份量對女仔黎講有d多。下次再去試下糯米漢堡,好似幾好食,可惜當日仲未發售。
  • 傳統糯米鹹飯