2020-01-12 3181 瀏覽
冬至就決定黎依間酒樓食,因為聽身邊既朋友講依到既菜式,仲有d菜係要book定先有得食,冇book到架話係冇得食既。我就book左好出名既炸鮮奶同埋連蓉布甸,同埋講明先,因為佢係例牌,限左咁多人既份量,所以最好多d人去食就最好。首先我就比炸鮮奶同布甸比大家睇,雖然賣相可能唔好睇,但依個真係好好食。炸鮮奶,咬落去好脆口再加上凝固左既鮮奶,就咁聽好似好普通,但好食程度係你相象唔到。跟住個布甸,我就覺得好似甜得滯,個人覺得小朋友應該幾鍾意食。跟住我地都叫左四至五人餐,乳豬雙耕盤幾好食,但冇乜特別。其他都比大家睇下。蝦多士,下面既餅底好脆加埋蝦,依個都好好食,我都推介。但可能大家要其他分店到食了,以我所知太子依一間做到年尾就結業了,想試好食既順德菜,鳳城酒家都係一個唔錯既選擇。

蝦多士,下面既餅底好脆加埋蝦,依個都好好食,我都推介。

2019-12-22
2019-12-25 1757 瀏覽
充滿回憶的老酒樓宣佈結業,不捨生腸~爽口厚肉,坊間絕對是不能吃到這質感蝦多士~多士鬆脆,蝦膠彈牙,一塊停不了鮑翅仔燉雞~真材實料,是夾得起的魚翅,而湯也不像平日喝到的翅湯那麼杰,喝起來很舒服不會口渴大良抄鮮奶~做法是直接抄,不是炸的那種上湯炸粉果~很得意,要浸泡上湯再吃,不能浸太久,也不能浸太少,要讓炸皮索滿上湯而不爛,真的立刻位位扮高手上身,好玩🤣🤣🤣生菜包~生菜切得很美,每塊也是圓圓的,很方便包料來吃鳳肝金錢雞~這個手工菜必點💪真的不是容易吃到的手工菜,過程煩覆,老牌酒樓才能吃到😍雞肝加上豬肉及肥豬油去燒,甜甜的小圓圓再夾類似饅頭包食,真的超正八寶釀全鴨~很入味及足料,人多必點,因會好飽😂焗蓮蓉西米布甸~熱辣辣,甜甜的很好吃
充滿回憶的老酒樓宣佈結業,不捨

生腸~爽口厚肉,坊間絕對是不能吃到這質感

蝦多士~多士鬆脆,蝦膠彈牙,一塊停不了

大良抄鮮奶~做法是直接抄,不是炸的那種

生菜包~生菜切得很美,每塊也是圓圓的,很方便包料來吃

八寶釀全鴨~很入味及足料,人多必點,因會好飽😂

焗蓮蓉西米布甸~熱辣辣,甜甜的很好吃
2019-12-22 1299 瀏覽
讚1. 菜式整體維持水準,好味道!蟹拑脆身彈口,醬汁酸酸甜甜咁,開胃,炸子雞保持水汁,皮脆肉滑,炒魚片都好,爽身唔油彈1. 蓮茸布甸凍左先比客,唔得噃2. 臨別秋波,多人到癲,唔識人根本咪使旨意拿位

1. 蓮茸布甸凍左先比客,唔得噃
2. 臨別秋波,多人到癲,唔識人根本咪使旨意拿位

2019-10-05 2450 瀏覽
做節,家人揀左黎依度,就貪佢交通方便,又可以試下經典的順德菜。不見門外有人等候,但一推門入來,就發現係全場滿座,檯擺得非常密,自然係想在做節高峰期多做生意。因為遲來,菜單家人早已發辦,都不外乎係炸子雞,魚,西米布甸一類的菜式。味道不是很差,過得去,但實在有點點乏善可陳,食過印象都不深,可能之前抱得太大希望而來。大家吃得不是很盡量,才發現好像沒有叫他們的"名菜" 生腸,於是就又來一碟。這裡的生腸很出名,就是橙色滷味那種。黎到嘅係大大碟,都OK嘅,幾爽口,冇異味,黎到就可以一食。依一餐飯,感覺最深刻的不是食物的質素,而家環境!點解?因為依一餐飯一路食就一路大汗疊細汁,可能因為實在坐得太多人喇,樓底又矮,坐坐下就好焗,唔止熱,而係空氣好唔流通的感覺,坐得好辛苦,真係幾好食都係咁話,希望店方可以改善下啦。

2019-08-21 2425 瀏覽
訂座的時候,接線生話訂名菜,要預先付訂金。環境幾擠迫,枱同枱之間好貼,食用器具真係一定要講,污糟到接受唔到囉! 簡直想嘔, 聽屋企人講,廁所環境更加惡劣添!餸菜來說,除咗個金錢雞和小炒王係煮得比較好食之外,其他的餸我都係覺得一般。炸子雞隻雞唔係新鮮雞,係雪藏雞,好大陣雪藏味。百花釀竹笙個蝦膠係霉,竹笙有微酸的味道。焗釀蟹蓋焗得好燶,蟹肉都唔係太新鮮,份量亦都好少。西米布甸雖然唔會太甜,但係個面硬掘掘,有啲似年糕。
訂座的時候,接線生話訂名菜,要預先付訂金。
環境幾擠迫,枱同枱之間好貼,

炸子雞
隻雞唔係新鮮雞,係雪藏雞,好大陣雪藏味。
百花釀竹笙
個蝦膠係霉,竹笙有微酸的味道。
焗釀蟹蓋
焗得好燶,蟹肉都唔係太新鮮,份量亦都好少。

西米布甸
雖然唔會太甜,但係個面硬掘掘,有啲似年糕。
2019-08-18 4651 瀏覽
細細間的傳統中式酒家,雖然樓下有升降機,亦都有樓梯,但是門面相當之小,你不拉開門,都不知道原來那就是入口,入去之後,亦都不會有人嗌咪、攞票等位,只有阿姐問你多少位,然後她看見有人差不多離開,然後就叫你等一下。印象之中,之前應該只來過一次,看到那張點心紙,點心的款式不算太多,都有其他小菜還是散叫的菜式,但那些都比較昂貴,還是叫些點心算。其實點心店,據聞這樣才正宗,專注做自己專長的,比起甚麽款式都粗製濫做更好。坐在門口那邊,以為不用比其他食客擠擁著,應該會比較幽靜,想不到,門口位竟然非常熱鬧,進出的食客都相當之多,而且冷氣又比較虛弱,因此起上來比較嘈雜而亦都炎熱。不知是因為早起以及早吃午餐,定還是喝茶太多,定還是氣溫炎熱,引致食欲不振,因此都不算吃得太多。先來的是蛋散,但想分量亦都不少,而且上邊的蜜糖也不算太過吝嗇,味道不算過甜,而且沒有油益味或是放了太久。鮮竹卷的味道一般,醬汁偏多,但亦都不算太過濃,鮮竹卷的肉很多,很結實的肉。燒賣的豬肉份量就更加多,一整球燒賣,內裏全都是豬肉,與近期豬肉價格不斷上升來說,這樣的燒賣就很足料。牛柏葉味道正常,份量不算太多,但底下亦都沒有蘿蔔或是其他下欄菜

,因此都不算吃得太多。

先來的是

鮮竹卷的味道一般,醬汁偏多,但亦都不算太過濃
,鮮竹卷的肉很多,很結實的肉。

牛柏葉味道正常,份量不算太多,但底下亦都沒有蘿蔔或是其他下欄菜式

雞紮,外邊的腐皮相當之大條,內裏有雞、魚肚、以及豬肚,雞紮內裏有豬肚實屬罕見,魚肚的味道亦都相當不錯,沒有酸味,甚為爽口的。

麻蓉包,本身不算非常肚餓,但麻蓉包實屬少見,因此我還是吃了半個,比蓮蓉沒有那麼甜,質地還有一點點的稀疏狀態,連包皮都不算太厚,因此也不錯。

腐皮蝦卷大舊多肉,豬肉及蝦都不少,份量充足;
魷魚鬚同樣炸得好,粉薄而內裏粗大,不會太厚炸粉。

糯米雞大大隻,份量非常多,味道亦都不算太鹹,大大隻、四方形的糯米雞入邊,有叉燒、蛋黃、冬菇粒等等,用料充足。

普洱以及鐵觀音,這兒的茶味道也算香濃,而是員工招呼都還好,最少沒有什麼態度惡劣,還算是有求必應的侍應
2019-07-20 2199 瀏覽
一行五人,點了炸子雞(半只) 、大斑兩吃(雲勝炒斑球+枝竹炆頭腩)﹑梅菜扣腩仔和蒜蓉炒莧菜。之前一直去北角鳳城酒家很好吃,第一次來太子鳳城酒家吃晚飯,兩店的水平簡直是雲泥之別。太子鳳城價錢偏高,小菜平均百多元港幣一個,最便宜的是蒜蓉炒莧菜(98元)﹐最好吃也是炒莧菜,炸子雞是還好,至少是脆皮,其他東西如梅菜扣腩仔和大斑兩吃是水準之下,跟街市便宜的兩餸飯的水準差不多。沒叫茶,只要一壺滾水和兩罐汽水,收了90元茶錢,這還算可以接受,最離譜是,一碟放在桌面,豉油碟大小的酸蘿蔔條,份量不足20克,居然要收56元,完全是劏客!這樣一頓普通晚餐,花費過千港幣,還要不好吃,絕對不會來第二次。
蒜蓉炒莧菜
脆皮炸子雞半只
梅菜扣腩仔
雲勝瓜炒斑球
枝竹炆頭腩
2019-07-20
蒜蓉炒莧菜
2019-07-15 1824 瀏覽
白驹过隙,眨眼😉創會4年,會員達5000人。新派鳳城酒家係九龍灣試過幾吸引。今次我地選了歷史悠久的鳳城酒家開餐,望能食傳統味,環境比較逼,雖有兩層。我地點了以下菜。🔸️乳豬大拼盤$520🔸️姚柱雜菜煲🔸️鳳凰城炒飯🔸️乾燒伊麵🔸️西蘭花🐔球🔸️生炒上肉排🔸️鯪魚球🔸️大量炒鮮奶🔸️牛腰果牛劉粒🔸️渣子🐔$280🔸️紅豆椰子糕整體而言,食物還不錯,乳豬和炸子🐔味道,鳳城炒飯炒得香噴噴的,可惜今次食唔到布甸,故改為食紅豆椰子糕。可惜大良炒鮮奶有點炒焦了。🎉感恩同行4年,感謝出席的朋友~期待未來日子繼續同會友們繼續尋美食,行山運動~🏃‍♀️🤹‍♂️🎳🏸⛰🏞🌄

我地點了以下菜。
🔸️乳豬大拼盤$520

🔸️大量炒鮮奶
🔸️牛腰果牛劉粒

🔸️渣子🐔$280
🔸️紅豆椰子糕

整體而言,食物還不錯,乳豬和炸子🐔味道

🎉感恩同行4年,感謝出席的朋友
~

• 鳳城炒飯
  • 乳豬拼生腸
  • 招牌炸子雞
2019-05-31 3244 瀏覽
今晚有人請食飯,係太子歷史悠久既酒家,佔據左兩層樓,一樓及二樓!出名價錢相對也較貴,一個10人餐要 $2580。呢個價錢係普通酒樓應該可以叫到一個12人餐啦!最欣賞應該係個鍋蝦/蝦多士,真係好好食好香口!👍🏻另外條魚都好鮮蒸得岩岩好,魚肉好滑😋,不過個豉油就太鹹啦!除10人餐之外仲加多左個 鳳城小炒皇,新鮮既芹菜韭菜及少量海鮮另加合桃一齊炒好正好香👍🏻雖然係貴但都好多人光襯!大家都不妨一試!

最欣賞應該係個鍋蝦/蝦多士,真係好好食好香口!👍🏻

另外條魚都好鮮蒸得岩岩好,魚肉好滑😋,不過個豉油就太鹹啦!

雖然係貴但都好多人光襯!大家都不妨一試!
乳豬中拼盤
炒奶拼鍋蝦
鳳城小炒皇
雙喜伊麵
  • 蝦多士
好耐無去呢間飲茶🍵。。。。10點幾上到去都人山人海。。例牌梗係搭枱啦。。舊式茶樓招呼就唔錯嘅。。啲茶客就似乎熟口熟面個個都互相打招呼😅叫咗幾樣嘢食最啱食都係上湯炸粉果😋😋。。排骨飯就比較濕🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️。。但係唔知點解我想食嘅灌湯餃就變咗咁樣☹️。。成pat野😩😩😩都唔係一隻隻有個鐵架盛著的灌湯餃🥟。。唔通早市唔做果種灌湯餃🥟。。有點失望囉😞

上湯粉果👍👍👍
灌湯餃
鳳爪排骨飯
2019-04-25
$70 (早餐)
上湯粉果👍👍👍
  • 上湯炸粉果
2019-04-05 3678 瀏覽
之前食過其他地區嘅鳳城,整體感覺OK,我只會用貨真價實去形容。上星期朋友生日,第一次去鳳城太子店。我們一共14人,由於大部份係男仔個個都大大隻好食得所以叫咗好多餸。先來兩隻八寶鴨、餡料充足鴨肉鮮嫩、食材質素甚佳、沒有過分調味。全枱大贊、不到10分鐘兩隻11八寶鴨比我們徹底消滅😋😋😋😋炸子雞都好食,未影相就食晒,俾我揀會鍾意八寶鴨多啲。好多地方都有好食炸子雞,但係八寶鴨就唔容易搵到。有食神庇佑蝦多士、鯪魚球、上湯粉果,味道、溫度同口感恰到好處。😋😋😋西芹牛柳粒唔錯,牛肉幾淋冇雪藏味。豆醬炒唐生菜,夠鑊氣不過冇影相煎蓮藕餅相對係冇咁出色,都過得去嘅壽飽meet standard 唔錯,西米布甸甜度啱啱好,新鮮出爐香噴噴。😋😋😋係食過最好食嘅鳳城、上菜快、熱辣辣,金毛經理笑容可恭,服務好好。呢一餐食得好開心!希望佢哋可以維持到更高嘅水準。

西芹牛柳粒唔錯,牛肉幾淋冇雪藏味。
豆醬炒唐生菜,夠鑊氣不過冇影相
煎蓮藕餅相對係冇咁出色,都過得去嘅

2019-03-29
  • 上湯炸粉果
  • 八寶鴨
  • 蓮蓉西米焗布甸
2019-03-13 2905 瀏覽
今天和家人慶祝生日,選擇了這家口碑一流的傳統酒家,環境雖然擁擠,但食物一直是我們關注的,他們的蝦多士不吃,炸子雞必吃,肥而不膩,原本以為要下去一口油,沒想到爽脆入圍,真心一流,老人家都忍不住吃了三件蝦多士!😃😃
2019-01-12 5748 瀏覽
每次如果一大班人食飯, 又想食中菜的話, 都會諗起鳳城酒家, 因為它們的乳豬, 窩貼大明蝦 (蝦多士), 脆皮炸子雞, 大良炒鮮奶等等, 都係必食之選。化皮乳豬拼生腸, 乳豬皮夠脆, 不太肥, 好食!炒桂花魚片, 一整條上枱, 頭, 魚肚及魚尾均炸得香脆, 朋友全吃掉了。脆皮炸子雞每枱都會叫的, 跟檸檬, 淮鹽, 不點也好味。 雞肉超嫩滑, 有人真的連皮吃的, 可惜我不吃。炒豆苗一般啦, 都 ok!鳳城炸粉果, 要連湯吃的, 炸得乾身, 食落少少煙韌, 有 D 似咸水角。每塊蝦多士上面都有一隻大蝦, 爽口又好食, 只是嫌多士有 D 太油了。大良炒鮮奶, 炒得很嫩滑, 不會過火, 面頭舖滿松子仁, 很香。最後到甜品了。呢個蓮蓉焗西米布甸是要預早訂的, 人多 share 食的確幾好。表面焗得香而不會燶, 入面是滿滿的西米及白蓮蓉, 西米很淋, 白蓮蓉又香又滑。Perfect!

化皮乳豬拼生腸, 乳豬皮夠脆, 不太肥, 好食!

炒豆苗一般啦, 都 ok!

最後到甜品了。

2018-12-24 4953 瀏覽
舊同學海外歸來...差不多兩年冇見...難得聚頭…想揾間就腳又仍保持傳統美味o既中菜…想起……太子鳯城…自己都有段日子冇來啊...!!...閒日周三哩個晚上…仍全場滿座…熱鬧非常!!...捧場客從不缺少!...餐牌沿用毛筆手寫, 彩紙影印…保持風味…菜色多多…一時令人吾知點決擇呢!最後都係揀D耍家菜式...我地少少四位女生…胃口都吾少!!...而且款款煎炸…食得笑呵呵!!脆皮炸子雞(半隻) $140…雖則外皮未至於真脆皮…但肉嫰多汁又味美..要俾讚!鍋貼大明蝦 (8隻) $200…感覺稍貴…但吾多人做o既菜式…香口又美味!!...必定要趁熱食…稍一涼左…下面塊包包就會變得油膩呀~香酥生炒骨 $118…色澤吸引...排骨炸得靚…肉嫰酸甜味得宜…加入子薑粒…有點驚喜添!家鄉煎藕餅 $98…都屬心機菜尼!!...8大塊抵食夾大件...用料十足!!...煎得香脆…款款菜式都足以送白飯一碗…啊~~ 喜歡...........耐不耐尼吓…都會幾開心!!

舊同學海外歸來...差不多兩年冇見...難得聚頭
…想揾間就腳又仍保持傳統美味o既中菜…想起……
太子鳯城

最後都係揀D耍家菜式...我地少少四位女生…胃口都吾少!!
...而且款款煎炸…食得笑呵呵!!

脆皮炸子雞(半隻)

鍋貼大明蝦 (8隻)
$200…感覺稍貴…但吾多人做o既菜式…香口又美味!!
...必定要趁熱食…稍一涼左…下面塊包包就會變得油膩呀~
香酥生炒骨
$118…色澤吸引
...排骨炸得靚…肉嫰酸甜味得宜…加入子薑粒…有點驚喜添!

家鄉煎藕餅

耐不耐尼吓…都會幾開心!!
2018-12-12
  • 脆皮炸子雞
  • 家鄉煎藕餅
2018-12-12 5149 瀏覽
適逢星期天,一家人打吃中菜當晚餐,一早預訂傳統老店鳳城酒家,並預訂一個焗蓮蓉西米布甸。到步後,我們點了炸子雞,大良炒鮮奶,生炒骨及魚香茄子煲等懷舊菜色。炸子雞皮脆肉滑多汁,配上檸檬,准鹽和喼汁。看見每一枱都吃炸子雞,便知此菜必食。大良炒鮮奶材料豐富,有松子,火腿絲及蝦仁等,食落軟滑,唯略嫌奶味不足。生炒骨酥脆多肉,配上菠蘿,紅青椒及子薑,酸甜醒胃。魚香茄子煲熱辣辣,冒氣上台,十分惹味,送飯一流。最後上枱的經典甜品焗蓮蓉西米布甸,熱氣騰騰,蓮蓉清甜,布甸表面焗得焦黃脆口。每次到訪必食。

大良炒鮮奶

生炒骨

生炒骨酥脆多肉,配上菠蘿,紅青椒及子薑,酸甜醒胃。

魚香茄子煲

魚香茄子煲熱辣辣,冒氣上台,十分惹味,送飯一流。

焗蓮蓉西米布甸

生炒骨