昨晚臨瞓前在電視上見到一款熱賣食品「天下第一包」,於是我立刻上網購買了幾盒。這款麵包其命名令人注目,究竟會否否誇張形容呢?今天下午茶的時候,與同事們分享了這款食品。麵包外表看起來相當普通,呈圓形,直徑約三吋。讓我來分三個層次來介紹它。首先,麵包的第一層,咬下去的感覺非常柔軟綿密,質量看來並不普通。接下來是麵包的第二層,這一層是白色的麻糬。然而,我並未能感受到明顯的味道,但口感卻非常彈性有嚼勁,讓人愛不釋口。最後是麵包的第三層,也就是流心奶黃層。這層充滿著濃郁的蛋黃香味,讓人垂涎欲滴。然而,在享用的過程中需小心溫度,以免燙傷口腔,同時也要注意不要溢出來弄髒周圍。總的來說,這款麵包雖然外觀平平無奇,但內在的驚喜讓人驚艷…尤其是第一層與第二層的融合,絕對是一大亮點。最可惜的是這個麵包「超甜」,我估計有20克糖,唯搜尋官網後沒有公開該比例。P.S. 今次食嘅時候發現有兩小片雞蛋蛋殼,但係昨天電視介紹第三層次的流心蛋黃是經過N次篩溜,以保持幼滑感覺,這點令我不知如何解釋!

天下第一包

5天前
  • 芳叔雞蛋仔
2024-01-14 213 瀏覽
嘩,今次去超群試咗幾款經典,完全係重溫童年滋味!雞批,真係唔同凡響,外皮酥脆得嚟唔悶氣,啖啖肉嘅餡料密實得嚟又多汁💦,啖啖都好滿足。食嗰陣真係有種"畀五個讚"嘅衝動!蛋撻就算放咗咁耐,蛋醬依然冇塌,咬落去牛油香四溢,真係"正"!紫薯撻紫薯大福嘅味道,亦都係驚喜萬分👍🏻。高貴嘅伯爵茶味撲鼻而來,咬落去個mochi既Q又彈牙,撲面而來嘅茶香令人心曠神怡。下次一定會繼續追住超群嘅新口味,唔止因為味道好,佢地每次都能夠帶比我唔同嘅驚喜🎉。食過之後真係覺得今日無白行,隨時又想過嚟"掃貨"多輪!
2023-10-05 302 瀏覽
超羣剛好在車站附近,經過都好想買,特別是蛋撻,買6個比買1個便宜一點,就買了6個跟家人分享。首先外表圓轆轆好得意好吸引;然後撻皮是牛油皮 超鬆脆,有輕微牛油的咸咸地,而且乾身 不會好油膩;蛋漿夠厚夠多,好滑溜,不過蛋香一般。

首先外表圓轆轆好得意好吸引;
蛋漿夠厚夠多,好滑溜,不過蛋香一般。

2023-10-05
外賣自取
D197貓山王榴槤忌廉卷 $59未開外袋已經聞到榴槤味榴槤肉不是平均地覆蓋整個忌廉卷,所以有啲部份會比較少的榴槤肉。榴槤肉好香,裏面的忌廉好滑而且唔係好甜。綠色的外層蛋糕好普通,本身還以為係斑蘭味。
D197貓山王榴槤忌廉卷 $59
未開外袋已經聞到榴槤味

榴槤肉好香,裏面的忌廉好滑而且唔係好甜。

綠色的外層蛋糕好普通,本身還以為係斑蘭味。
2023-05-07 449 瀏覽
行花墟經常經過超群餅店,平時買是最普通一款的芝士蛋糕,今次見到有一款叫巴斯克芝士蛋糕,還有三款味道選擇。我喜歡抹茶所以選了小園山抹茶味帶回家。蛋糕外型細細,但拿上手卻感到重重的,份量不少。回家打開包裹著的紙,圓圓的芝士蛋糕完整出現眼前,從中央的微金黃慢慢化開至周邊的褐色黃的面層,芝士氣味滲出來。切開蛋糕後見到綠色的抹茶充塞了整個內層。把蛋糕往咀裏送,即時體驗了蛋糕的綿密感,非常幼滑濕潤,滿口的濃郁抹茶味與芝士味合而為一,確是十分美味。

巴斯克芝士蛋糕(小園山抹茶味)
巴斯克芝士蛋糕
2023-04-26
外賣自取
巴斯克芝士蛋糕(小園山抹茶味)
巴斯克芝士蛋糕
2022-04-09 1466 瀏覽
鍾意《超羣麵包西餅》嘅蛋撻,因為佢嘅撻係曲奇皮底,食完罪惡感無咁大😈👀”芳叔蛋撻”啲蛋震騰騰,曲奇皮底焗得香口👅一啖咬落去,滿口🧈牛油香同🥚蛋香😋食咗”芳叔蛋撻”接近10年,幫襯過佢唔同嘅分店(港島、九龍、新界嘅分店都幫襯過,雖然有啲店舖宜家結咗業),水準依舊👍🏻有時仲會專登等佢新鮮出爐,熱辣辣🔥,食落嘅滿足感就更大~~~😌😌😌就算買嘅時候”芳叔蛋撻”已經凍咗,返屋企焗番熱嚟食都一樣好好味😋

👀”芳叔蛋撻”啲蛋震騰騰,曲奇皮底焗得香口
👅一啖咬落去,滿口🧈牛油香同🥚蛋香😋

2022-04-03
  • 芳叔蛋撻
2021-06-28 1619 瀏覽
長期都好多人買嘢餅店 最出名最受歡迎應該係椰撻 屋企人都成日買今次見芝士蛋糕做優惠 $35/2個買咗2隻味 一個係南瓜 一個係雙重芝士Size係迷你嘅 但係可以一切8件 同人分享 自己食半個又唔太膩或者甜🎃南瓜嗰個上面有南瓜籽既🧀芝士嗰個上面有芝士粉🍰蛋糕質感幾鬆軟 不過我雪咗 所以硬咗少少 味道上面就幾香芝士味嘅 同時又唔過份濃最特別係中間有舊好似好似硬芝士咁 個底有層餅所以中間位實啲雖然未至於好好食嘅芝士蛋糕 但係依個價錢黎講算唔錯可以滿足吓甜品癮😋
今次見芝士蛋糕做優惠 $35/2個

所以中間位實啲
雖然未至於好好食嘅芝士蛋糕 但係依個價錢黎講算唔錯
可以滿足吓甜品癮😋
2021-05-09 1447 瀏覽
每次去花墟買花,最後總會行落去超群.兒時最多接觸嘅西餅店,就係超群,果種牛油味成為兒時回憶,所以知道太子有分店,繼續支持落去幫襯.由於雞蛋仔唔係我杯茶,又多人排隊買,再加上雞批出色,所以每次最少買兩個.雞批最出色在於佢嘅外層,食過不少雞批,外層總係入哂氣潮哂,唔夠乾身唔夠脆,食落好胡口,超群嘅外層,入口夠乾身,甚至有種食曲奇餅嘅感覺,所以即使價錢唔平,但都無阻繼續幫襯.雞批餡料足,無偷工減料,滿分.可惜蛋撻無提供我中意嘅酥皮,但老婆中意牛油皮,所以買多個俾佢,最驚訝係,老婆放工返屋企食,已經係三個鐘后嘅事,個蛋撻蛋醬部份完美無下陷仍然飽滿,唔似其他餅店嘅蛋撻,轉頭中間已經出現裂痕下陷,讚!總覺得超群D蛋撻比較大個D,可能係我錯覺吧!
每次去花墟買花,最後總會行落去超群.
雞批餡料足,無偷工減料,滿分.
總覺得超群D蛋撻比較大個D,可能係我錯覺吧!

• 雞批
2021-04-27 1041 瀏覽
店舖位於花園街,附近都係賣花嘅舖頭,每次經過都逼滿人,店舖環境較細。入去兜咗圈😆,睇中呢款牛油曲奇。因為我勁鐘意食好重牛油味既曲奇,所以揀咗招牌牛油口味,買咗半磅一試,拎到返屋企搵個磅量咗連包裝有238克重,比半磅仲重咗啲啲。味道上令我好失望☹️,唔係我想要嘅味道,明明我係買牛油味曲奇,但竟然一啲牛油香都冇😩?相比牛油味,食落蛋味更濃,曲奇設計成貝殼形狀,size比起一般曲奇要大粒啲,一口咬落無論鬆化度、酥脆度都屬一般,所以整體而言真係好普通既曲奇,要稱得上招牌還差一點距離🙄。
2021-04-17
2021-03-23 825 瀏覽
我認識超羣麵包店係熱賣紫薯撻開始,自此之後我每逢假日喺旺角花墟買完花就會嚟呢度,剛好每次都撞正有新鮮出爐嘅芝士蛋糕,超吸引!佢有分大小size ,今次我買左迷你版 $30 2個,蛋糕帶微微濕潤,口感實在,唔係空氣感個種,同時散發出淡淡芝士味,我自己就算一次過食半個都唔會覺得膩,當小食放喺屋企真係唔錯😋

2021-03-21
下午茶
2021-03-21 534 瀏覽
每次行花墟都會經過這間餅店,新鮮出爐的蛋糕香氣四散,確實很吸引,有時沒有買係唔想行街攞住個蛋糕咁麻煩。今日唔使行街買完直接回家,於是就買左條朱古力雲石蛋糕。店員問要唔要切開一件件,我話好,方便食用。整條蛋糕沒有用膠盒盛載,原條放入膠袋拿走。蛋糕很鬆軟,面層有朱古力粒粒,內層有不規則的朱古力條紋,像一片雲石塊,底層朱古力味更濃郁,味道不會太甜,蛋糕有很香的牛油味,吃上一口令人感覺愉快。

朱古力蛋糕
2021-03-20
朱古力蛋糕
2021-01-29 457 瀏覽
期待咗好耐第一次試食,因為平時都好多人買。但係真係好失望,雞蛋仔係即叫即做嘅,等左三分鐘,我見職員都有放涼一陣。我買返公司只係幾分鐘時間,袋口一直打開,但雞蛋仔口感已經係又軟又淋,佢唔係之前啲食評講空心既,但成包得一粒雞蛋仔既邊有少少脆,真係未食過咁難食既雞蛋仔!價錢$20如果好食都合理,不過真係難食。
期待咗好耐第一次試食,因為平時都好多人買。
雞蛋仔
2020-08-08 1047 瀏覽
今日行花墟, 時間尚早, 經過超羣門口, 已聞到陣陣的焗麵包香. 見人沒太多, 買了一件芝士撻來試試.其實拿到手上只有一絲暖意, 當然要趁熱食! 買的原因主要被它的賣相吸引, 在目測下, 撻底及外皮是厚厚的, 芝士好豐滿, 漲卜卜的, 真的令人好有暇想呢!可惜, 一切隨着咬的第一口而煙消雲散! 皮厚但易碎, 似曲奇餅的口感, 油膩感好重. 除了表面薄薄的一層芝士外, 裡面的似蛋糕多些, 較乾的, 沒有芝士味. 在撻的底部還有一層薄的朱古力醬, 增加了撻的甜度.

2020-08-08
1 分鐘 (外賣自取)
2019-10-25 1372 瀏覽
入到去d包類好似比以前少左,搵咗好耐先搵到伯爵茶蛋撻,因為見到佢數量得好少,其實我個人幾鍾意食伯爵茶味嘅嘢,但係呢個蛋撻真係有少少失望,佢面頭好似有一層無糖可可粉,感覺同普通蛋撻冇咩分別,只係面上邊有一層粉,價錢$10,食到去好入先會食到有少少伯爵茶嘅餡,我反而覺得有少少膩,味道同我想像中嘅有少少偏差,因為我自己對伯爵茶味嘅嘢食嘅要求都幾高,呢一種嘅感覺同埋味道都唔係我鍾意嘅,希望會有少少改善啦,同埋包類可以再多d。。因為入到去感覺好空。。
2019-10-20 825 瀏覽
去太子教堂時,經過超羣,肚子有點餓梗要買個椰撻試下椰撻爆餡,成個撻充滿椰香同牛油香咬落椰絲飽滿,食一個好飽其實超羣仲有好多飽點類選擇,除左大家都識既芳叔蛋撻外,難怪超羣長期都排長龍
去太子教堂時,經過超羣,肚子有點餓
梗要買個椰撻試下
椰撻爆餡,成個撻充滿椰香同牛油香
咬落椰絲飽滿,食一個好飽