2012-04-15 148 瀏覽
1月26日, 好耐之前食過一次呢度嘅外賣pizza, 覺得足料好味又抵食! 今晚去開康怡睇戲, 順手喺樓下吉之島搵食~ 見到芝脆雞嘅外賣櫃d pizza好吸引, 就揀咗個乜都有得試下嘅$95二人餐試下~ 包一個迷你pizza + 意粉/焗飯 + 小食 + 餐湯!::: 餐湯 :::餐湯係粟米忌廉湯, 質地相當杰身, 味道偏甜, 典型罐頭開粉貨色~ 只係唔夠熱, 只係微暖…::: 特式燒烤Pizza (6”迷你批) :::6”迷你批原來都真係細個咗少少… 仲要個pizza d邊邊都脹到好似麵包咁… 賣相確實唔多討好! 不過好在味道唔錯~ 鐘意呢隻pizza醬底係用燒烤汁, 材料方面唔算好多, 不過都有齊洋蔥、雞肉、青椒、磨菇同芝士! Pizza都焗得脆脆地~ 唯一爭d嘅就係佢咬落真係似麵包多過pizza…::: 海鮮闊條麵 :::呢個餐咁平, d海鮮都預咗唔係d咩靚野… 除咗有d唔新鮮嘅蜆肉同八爪魚粒之外, 仲有d蟹柳同魚柳. 除咗d蜆肉咬落有d乾韌之外, 其他配料算係不過不失啦~ 個白汁味道偏淡, 闊條麵亦過淋同好易斷… 勉強都食得落嘅… 但唔算好味囉~::: 百里香燒豬排骨 :::呢

::: 餐湯 :::
::: 特式燒烤Pizza (6”迷你批) :::
特式燒烤Pizza
::: 海鮮闊條麵 :::
::: 百里香燒豬排骨 :::
呢個小食portion都有7條排骨仔~ 一打開個盒已經聞到好香百里香味! 不過d ribs燒得太乾, 肉質有d硬, 如果無燒得咁過火個味道係唔錯的! 薯角雖然得幾條, 但係炸得香脆, 又幾好食~
百里香燒豬排骨
今次試呢個二人餐一百蚊有找, 可以食到即叫即焗pizza, 又有意粉同小食, 啱晒貪心想試多d野食嘅我地! 不過一分錢一分貨, 味道比我地上次單叫一個pizza水準明顯下降… 除咗價錢平之外都無乜吸引力…
2012-01-26
10 分鐘 (外賣自取)
2012-04-13 70 瀏覽
團購瘋系列 -- 其實個人對 pizza 並不算特別喜愛,一年光顧比薩薄餅的次數,真是寥寥可數。仍記得兩年前得悉住處附近的「吉之島」開了間甚麼「芝脆雞」,幫襯過後發現其薄餅及炸雞水準不俗,自始每逢想起吃薄餅或炸雞,總愛往這店子裡跑。雖然其後「芝脆雞」加入了團購行列,食物水準確是比初次到訪時稍為下降了,但由於價格相宜,味道也不算差,所以這裡仍是筆者吃 pizza 的心水選擇。近日透過團購網站,知道「芝脆雞」又再提供優惠,醒起已很久沒來這裡買炸雞、pizza 吃,原來對上一次來已經是去年七月中,嘩,時間過得真快啊,見售價沒變,仍是 $82 已可換取 12” 大批一個,焗飯、意粉或招牌炸雞 3 件,另加飲品 2 罐或餐湯 2 客,也買來了 2 張 coupons。選了三月尾某天來換取套餐,由於有以往經驗,所以打算先致電店舖預留薄餅款式,豈料撥了一整天電話也沒人接聽,那只好放工後親往換領。啊!明白了,原來店裡只得一名員工,由焗批、炸雞以至入袋包裝,全都是一腳踢,難怪連電話亦無暇接聽。點了櫻之花薄餅、炸雞及餐湯,獲告知炸雞需久等,而餐湯亦早已售罄,見店

芝脆雞
選了三月尾某天來換取套餐,由於有以往經驗,所以打算先致電店舖預留薄餅款式,豈料撥了一整天電話也沒人接聽,那只好放工後親往換領。啊!明白了,原來店裡只得一名員工,由焗批、炸雞以至入袋包裝,全都是一腳踢,難怪連電話亦無暇接聽。點了櫻之花薄餅、炸雞及餐湯,獲告知炸雞需久等,而餐湯亦早已售罄,見店員忙得不可開交,亦不想多作糾纏,就依店員之意,以百里香燒排骨代替炸雞,以汽水替代餐湯好了。
櫻之花薄餅
回家後先來品嚐這個看似充滿日式風味的櫻之花薄餅,材料包括有煙三文魚、洋蔥、粟米、獅子狗魚蛋、蟹柳、紫菜、芝麻、千島汁等,再配上厚批底,不過未知店員是否真的太忙碌了,總覺烤焗時間不足,餅皮入口帶點煙韌,口感活像麵包般,且香脆欠奉,食味只屬一般。
薯角配百里香燒排骨
好,再來試試這個薯角配百里香燒排骨,已去皮的炸薯角,入口軟叭叭的,竟沒半點酥口脆香之感,算了吧,還是轉戰百里香燒排骨。其實做燒豬排骨的重點在於香料和醬汁的配合,另火候控制亦十分重要,否則會令排骨的食味大打折扣。只可惜這條燒排骨面層雖見微焦,但入口肉質乾瘦,肉汁全無,完全感受不到那香草和黑胡椒的惹味口感,縱使配上酸甜燒汁,亦未能起死回生。真使人失望。

隔了一星期,決定再來換取餘下一張團購券的套餐,這次就選了泰式辣香雞薄餅、炸雞及餐湯。上次店員說有同事病了,所以只得他一人留守店舖,還以為今次人手會有改善,豈料來到時仍是得一名店員工作,唉,希望食味不會像上次般大失水準吧。
泰式辣香雞薄餅
又來看看這個泰式辣香雞薄餅的配料,泰式辣醬、洋蔥、青椒、蘑菇、菠蘿、雞肉、黑胡椒、加倍芝士,用料算足,而且由於加入了泰式辣醬,入口帶點刺激口感,味道確是比上次的櫻之花好,只是總係覺得個薄餅烤得不酥不脆,帶點死實,令人吃得滿不是味兒。
炸雞
這次終於可品嚐到炸雞了,記得第一次來這店點吃炸雞,感覺簡直是喜出望外,炸皮雖比較厚身,但勝在炸得乾身不油,加上脆皮底下那肥厚大件的雞肉,入口軟嫰多汁,味道確實比「家鄉雞」出色,不過事隔這麼久,這次再來品嚐,雞肉乾瘦如柴,肉質嚡過鞋底,怎麼水準可以差得這樣叫人慘不忍睹呢?
餐湯
至於那兩客餐湯,唉,不要以為相片內的忌廉湯被喝了一半,而是回家後一開蓋已只得四份一滿,而且溝得其稀無比,忌廉味更是盪然無存。如果當日真的沒忌廉湯供應,怎麼不如實相告,好讓顧客自行決定要否換上罐裝飲品呢!由兩年前第一次光顧這店子,覺得無論食物和服務質素都令人滿意,到今天叫人吃得搖頭歎息,只可以說,日後縱然有任何優惠,也實在沒再到訪的理由了。

2012-04-05
45 分鐘 (外賣自取)
用餐優惠
團購
2011-11-27 33 瀏覽
昨天夜晚父母們都不在,於是我們決定叫外賣,因為我兄長曾經光顧深水涉那間,並覺得不錯,於是就選了這間。當然,考慮到距離,這次外賣當然選了康山那間。因為只有兩個人,我們便選了輕便套餐。叫了歡笑樂園和櫻之花各佔一半的普通批,吞拿魚蘑菇螺絲粉和兩個餐湯。下了訂單後,過了差不多一小時後食物送到,於是我們開餐。兩種口味的批都很好食,其中櫻之花的醬汁令到這層批帶有甜味,令到我願意吃了兩塊。餐湯合乎好味的標準。不過吞拿魚蘑菇螺絲粉就較難食,也許我不應該選這種餐。總合而言,是一個好味的批餐,也許我會親自來這間康山店看看有甚麼好東西。

當然,考慮到距離,這次外賣當然選了康山那間。

下了訂單後,過了差不多一小時後食物送到,於是我們開餐。

餐湯合乎好味的標準。

不過吞拿魚蘑菇螺絲粉就較難食,也許我不應該選這種餐。

2011-11-26
55 分鐘 (外賣送餐)
  • 櫻之花
2011-07-18 26 瀏覽
團購瘋系列 – 每逢來到周五,對我這個雙職母親來說,心情總是特別輕鬆的。當然喇,翌日是假期,無需上班工作啊,無論如何也得找個藉口,躲一躲懶,不再往厨房裡鑽。近日兒子專心一致,忙著工作,連周五晚也不想外出,要留在家中用膳,我這個懶媽媽就決定動用早前在網上買入的「芝脆雞」團購券,外賣份 pizza 套餐與家人分享。記得往年亦曾在網站買過此店的 1+2 組合套餐,當時售價只是 $74, 已包 12” 大批一個,焗飯或意粉一客及小食拼盤一份。事隔 9 個月,這次套餐價錢當然有所提升,已由 $74 加至 $82, 而且小食拼盤亦換上較平價的忌廉湯 2 客或蒜蓉包 1 份。由於網站公報的條款,列明每店每日兌換限額只得 50 名,以先到先得方式為準,當天午飯後決定先至電向店舖查詢詳情,原來店員回覆說可以電話預約,晚上到取,噢,真好,服務水平還算不錯啊。預訂了晚上 7:30 pm 於吉之島分店提取,比約定時間早了 5 分鐘前到達,嘩,店外竟然站滿了顧客,幸好中午時已落咗柯打,而店員亦早把食物預備好,免卻了輪候之苦。回家後,先嚐一口忌廉湯,味道頗不錯,雖然不夠 creamy,但
芝脆雞套餐
忌廉湯
預訂了晚上 7:30 pm 於吉之島分店提取,比約定時間早了 5 分鐘前到達,嘩,店外竟然站滿了顧客,幸好中午時已落咗柯打,而店員亦早把食物預備好,免卻了輪候之苦。回家後,先嚐一口忌廉湯,味道頗不錯,雖然不夠 creamy,但湯中細碎的磨菇粒,卻大大增加了這道湯的口感, 。
千島海鮮薄餅
薄餅材料頗豐富
上次試過了環遊世界薄餅,這晚就選了個較大眾化的千島海鮮 pizza。這薄餅材料也頗豐富,包括有蝦、魷魚、蜆仔、蟹柳、洋蔥、青椒、菠蘿等,再配上開胃的千島醬汁,入口微酸微甜,還帶著陣陣芝士香氣。至於批底,一時大意,竟忘了揀老公至愛的超薄奇脆批底,幸而這厚批底,批身軟熟之餘,邊位亦夠脆身香口,而且各種配料口味不一,質感層次分明,整體味道調校得還算不俗。
海鮮闊條麵
意粉方面,延續海鮮的滋味,又點了款海鮮闊條麵。這意粉賣相看來也頗為吸引,而且內裡海鮮的份量和種類,與薄餅上的配料亦不遑多讓。至於麵條,雖說不上彈牙,但其軟硬度仍算恰到好處,再配上那香而不膩的忌廉汁,味道真的沒有令人失望,唯一可惜是這白汁份量只夠覆蓋麵條的表層,因此下層的闊條麵,吃來口感就略嫌有點過乾。

一句講曬,價錢平,味道不錯,是這裡的最大賣點。

2011-07-15
2 分鐘 (外賣自取)
2011-06-27 20 瀏覽
之前睇食評好似話呢間唔錯(?) 行完街諗住買個番去比屋企人食我覺得佢既價錢怪怪地,張紙同佢貼出黎既價錢唔同,唔知邊個先岩叫左個還遊世界 $50,佢話佢只係會八達通收錢,如果比現金要拎出去比錢。是旦拉,反正要等10分鐘 今日唔知係米星期日,條條隊都超級長拎你番屋企拉番到去原來屋企人出哂去, 等佢地番黎再焗番熱食好好味! 不過真係細左啲,食唔飽4把口媽咪話唔平,因為pizzahut都係60幾大個啲tim

是旦拉,反正要等10分鐘
今日唔知係米星期日,條條隊都超級長

拎你番屋企拉
番到去原來屋企人出哂去, 等佢地番黎再焗番熱食
好好味
! 不過真係細左啲,食唔飽4把口

媽咪話唔平,因為pizzahut都係60幾大個啲tim
2011-06-26
10 分鐘 (外賣自取)
$12.5 (晚餐)
2011-05-04 14 瀏覽
假期又去叫左個芝脆雞叫左個蜜糖燒雞翼,36蚊8隻抵到震,用黎送飯一流,今次真係俾我搵到個新發現,可以唔一定叫pizza,哈哈ps,假期雖然多人叫,但我估佢地20分鐘已經整好,我行落到都係等左5分鐘左右
假期又去叫左個芝脆雞
叫左個蜜糖燒雞翼,36蚊8隻抵到震

蜜糖燒雞翼
2011-05-02
5 分鐘 (外賣自取)
蜜糖燒雞翼
(非會員)
2011-03-30 8 瀏覽
之前去東涌朋友既屋企 佢介紹Cheese Pizza比我地食試完真係幾好味 好難忘 係朋友介紹下先知原來吉之島果間係Cheese Pizza平時行開吉之島都唔冇咩留意..以為普通pizza店一間今日屋企人突然想食pizza 正當大家諗緊食pizza hxt ,bxx定phx既時候我就提議不如試Cheese Pizza等左9個字 成家人好期待送pizza泥既哥哥服務態度好好好值得讚未試pizza就已經留左個好好既印象比我地!食物味道幾好 芝脆雞好好食 pizza同焗飯都唔錯!!雖然食物唔夠熱 (可能因為店既規模仲細 人手唔多)但係外送員哥哥既咁好既服務態度 今時今日都有咁好既服務態度真係好少有,所以令我將食物唔夠熱既分拉返高!
試完真係幾好味 好難忘

係朋友介紹下先知原來吉之島果間係Cheese Pizza
平時行開吉之島都唔冇咩留意..以為普通pizza店一間

今日屋企人突然想食pizza
正當大家諗緊食pizza hxt ,bxx定phx既時候
我就提議不如試Cheese Pizza

等左9個字 成家人好期待
送pizza泥既哥哥服務態度好好
好值得讚
未試pizza就已經留左個好好既印象比我地!
食物味道幾好 芝脆雞好好食 pizza同焗飯都唔錯!!
還遊世界pizza
d雞係熱ga!!
雖然食物唔夠熱 (可能因為店既規模仲細 人手唔多)
所以令我將食物唔夠熱既分拉返高!

2011-03-30
45 分鐘 (外賣送餐)
$39.5
還遊世界pizza
d雞係熱ga!!
2011-03-10 4 瀏覽
今日day off ,諗起cheese pizza之前食個幾唔錯,但係又冇試過lunch d食係點,就走左落去叫左個開心套餐,一件夏威夷pizza,炸雞同薯王.再+可樂時間就唔使等幾耐,可能因為岩岩開鋪冇耐就去叫,拎番去home仲係熱,同上幾次食一樣keep到溫度!件pizza雖然細,但材料一樣足,火腿成個批面都係,而且夠濃味!另外炸雞仍然夠香夠脆,啖啖肉,水準keep得好好薯王就一般,同出面差唔多,冇大分別,but 都係夠溫度32蚊係太古其實都幾難搵野食,不過呢個開心套餐的確唔錯,話好飽就唔係,但起碼唔會食完冇耐又要搵野食,哈哈

薯王就一般,同出面差唔多,冇大分別,but 都係夠溫度

2011-03-08
15 分鐘 (外賣自取)
  • 夏威夷
  • 炸雞
2011-01-23 20 瀏覽
今次係小弟第一次寫食評, 因為要2011年有更多O既突破!!!小弟O係金鐘返工 - O係金鐘返工O既人一定知, 呢度食lunch 要麽就好貴, 要麽就2點鐘先落去食 - 因為實無位~~~踏入2011年, 又一輪轉工潮 - 呢一日地大夥兒要farewell一位貌美如花的女同事 (唉, 又少一位美少女)想爆頭都想不到去邊度食 - 我地成16-17人, 實在無乜地方可以容納到我地咁大班人於是想到叫外賣, 但嚴寒天氣, 又唔想叫壽司, 上次叫過一次pizza hut - 簡直火滾, 0個次我地結果成2點鐘先有得開餐, 結果返埋位「自己食自己」實在唔想重蹈覆轍 (那經歷實在慘爆灰爆)想起最近好多人推介的cheese pizza (我自己都係佢地facebook o既「粉絲」, 見佢地都搞得幾有聲有色, 個facebook 營運得唔錯)但港島就係康怡一間舖最近, 故且膽粗粗打去試下點知佢話金鐘都送, 但要叫滿HK$500嘩, 無問題啦, 我地咁多人, 實叫到HK$500蚊11:45AM 打去, 大約12:45PM就送到啦喎 - 有效率~!!!D 食物仲食辣辣 - 正!!在我來講 PIZZA 方面

實在唔想重蹈覆轍 (那經歷實在慘爆灰爆)
但港島就係康怡一間舖最近, 故且膽粗粗打去試下
點知佢話金鐘都送, 但要叫滿HK$500
嘩, 無問題啦, 我地咁多人, 實叫到HK$500蚊

D 食物仲食辣辣 - 正!!
在我來講
PIZZA 方面 - 環遊世界實在係我O既至愛, 不過佢地個「新鮮齋」都唔錯喎, 我幾susprise - 因為我一向無肉不歡
小食方面 - 春卷同咖哩角簡直係「正」呀 - 不單止仲熱辣辣, 而且仲好脆添 - 果然係芝「脆」雞呀!!!!
炸雞方面 - 送到來畢竟"淰"咗少少, 不過味道都仲okay, 而且夠大件~

一行17人, 每人只需50蚊, 抵到爆炸, 食到我地個個捧著肚子不得止, 有d 仲留咗來做下午茶~~!!
希望cheese pizza 繼續努力, 最好係d CBD 開多幾間, 等我地上班一族有口福!!!! 我一定幫襯!!
叫咗勁多O野~~!!
D PIZZA 仲好熱!!
推介春卷同咖哩角!! 正!!
2011-01-07
叫咗勁多O野~~!!
D PIZZA 仲好熱!!
推介春卷同咖哩角!! 正!!
  • 環遊世界
  • 春卷
  • 咖哩角
以前在朋友在東涌的家試過叫芝脆雞的外賣,印象很好;所以當在信箱收到了它在附近開了分店的時候,便急不及待要試試。1月3號晚21:04,打電話去想叫外送,獲告知因為21:30就休息,所以不再收外送order。好,明白。或者是我阻了你們收工,改天再試好了。1月4號再試叫外賣,為了避開繁忙時間而所可能發生的一切藉口,我在lunch hour 之後的14:44打電話叫了一個"星期一至五套餐",包括:任何大批一個,焗飯/意粉/小食(任擇一款),咖喱角拼春卷/ 炸雞兩件(任擇一款),飲品兩罐/ 蒜蓉包/ 餐湯(任擇一款)本來想點五十五十pizza (即可選擇任何兩款薄餅合拼而成),但獲告知要加$10,因此作罷;只是不明白為何餐單不說明清楚有限制。最後點了:環遊世界pizza煙三文魚焗飯炸雞兩件餐湯等了足足一個鐘,忍不住15:47再打電話去問問;只係話"出左車喇!",沒有跟進,沒有歉意;更沒可能期望會有如果送餐時間不達標會有甚麼賠償之類..........15:58,個餐終於到達。首先試試個焗飯,尋遍全盒,找不到半點煙三文魚的蹤影,內裡只有墨魚,雪藏蟹柳等等。然後個pizza 批底比 pizza h
好,明白。或者是我阻了你們收工,改天再試好了。

包括:
任何大批一個,
焗飯/意粉/小食(任擇一款),
咖喱角拼春卷/ 炸雞兩件(任擇一款),
飲品兩罐/ 蒜蓉包/ 餐湯(任擇一款)

最後點了:
環遊世界pizza
煙三文魚焗飯
炸雞兩件
餐湯

15:58,個餐終於到達。

然後個pizza 批底比 pizza hut 的還要硬,唔緊要,這些全是個人喜好,不等於要滿足個別顧客的喜好,但不知道是否個批要如其名,先要環遊世界才來,因為個批是不熱的。

唔知各位有沒看過周星馳其中一套電影叫"食神"?當中由一幕係試爆漿瀨尿牛丸而標出汁的,假如你已經忘記的話,不妨試試這裡的炸雞,咬一口後必定有液體噴出。不過不是肉汁,而是油。
最精彩的,莫過於那個餐湯,稀得像生粉水;亦無任何味道。難道真的是生粉水?

芝脆雞最初由只有數家店,重品質的小店變成今日的模樣,令到好多一心支持小店去對抗大型連鎖店的顧客失望! 歷史說明了從來過度的擴張而忽略品質管理,只會自取滅亡。希望此店負責人也好,專營者也好可以檢討一下。只能說一句:祝你們好運!
收據
沒有煙三文魚的煙三文魚焗飯
環遊世界之後才送到兼且唔熱的環遊世界薄餅
保證食到滿咀是油的炸雞
稀到好似生粉水的餐湯
2011-01-04
75 分鐘 (外賣送餐)
收據
(非會員)
2010-12-23 10 瀏覽
我地學校今日x'mas party,自己班諗住叫外賣一齊食,因為地區偏遠間間都唔送黎,又咁岩睇到飲食男女一時貪平就試哩間。我未試過遇到過一間咁冇信用既店。一個星期前打電話去問送唔送,佢話買夠$300就送,兩日前打去又話要$600。叫夠左$600之後佢琴日又話個booking full左要兩點黎先送到黎,咁我地學校黎,兩點開始就要入hall睇野,點都要係兩點前食完野。咁又冇咩其他選擇,我地咪話貼的士錢叫佢隨便搵個人送黎,最後佢應承係12:00-12:30到送到黎。去到12:15佢都仲未有電話,我地打極去都冇人聽,去到差唔多1:00先有人接電話話個人送緊黎。之後我地等到1:30,佢已經遲左個幾鍾既時候佢話仲有5分鍾就到,但係係哩個時候我聽到佢係電話細細聲咁同另一個人講送貨個人去到北角北角係由鰂魚涌出發過黎點都冇可能經過到既地方已經車程要半個鍾以上結果我地直接cancell左張單叫佢唔洗送黎30幾個人係tuck shop買d零食咁餓一個下晝我真係唔明點解可以冇信用到咁
我未試過遇到過一間咁冇信用既店。

我真係唔明點解可以冇信用到咁
2010-12-23
90 分鐘 (外賣送餐)
聖誕節
2010-12-19 3 瀏覽
好外賣!星期6 晚上同個fd 冇想落街食就叫左芝脆外賣,6:30左右call ,45分鐘上到黎,時間都ok外賣就叫左一個輕便套餐既環遊世界thin pizza,海鮮闊條麵,2個忌廉餐湯,小食拼盤(魷魚圈+雞亦+春卷+咖哩角),同4件脆雞~~(除左餐湯冇影相之外其他都有)溫度:送到黎熱辣辣,特別係脆雞,熱到要等一鎮先可以用手食,唯一既係小食拼盤唔係太熱,只可以話暖,pizza ,闊條麵都係熱,湯即使最後飲都係暖質素:環遊世界thin pizza一打開香味即刻feel到,雖然望落料唔似好多禁,但係食落好有味同d料好新鮮,d材料入晒個批到同落足醫汁,而且冇偏咸,岩岩好海鮮闊條麵食落唔錯,汁都夠,如果海鮮可以多d or改其他料可能會仲好,而闊條麵夠軟身,食落有汁唔會乾忌廉餐湯我冇飲,個fd飲晒,佢話ok小食拼盤唯一美中不足既地方,因為春卷同咖哩角唔係好脆,而且唔夠熱,味道就ok,都係冇話特別好個種炸雞4件脆雞真係不得不俾個gd佢,我同fd都一致認為係最好食,其一即叫即炸,送上黎夠晒熱之外仲係好好好脆,食落去啖啖肉,而且雖然即叫即炸,但係唔多油,炸既時間岩岩好,真係做到外脆內軟總結:叫左禁多樣都

質素:
環遊世界thin pizza
到同落足醫汁,而且冇偏咸,岩岩好

忌廉餐湯
我冇飲,個fd飲晒,佢話ok

總結:
叫左禁多樣都係170蚊,如果想叫同樣既野係pizza hut起碼都2百幾,而且質素亦唔係好芝脆雞好
多,講抵食就一定芝脆雞抵,而總體食物質素亦唔錯,比起pizza hut我自己覺得芝脆雞會好過佢
2010-12-18
45 分鐘 (外賣送餐)
2010-10-17 11 瀏覽
薄餅和炸雞可算是最老幼咸宜的小食,而近年坊間出現不少主打 Pizza 和炸雞的餐廳,就像這間「芝脆雞」自08 年底開業以來,僅年多已爆出 16 間分店。據聞這品牌的創辦人尹先生曾任職 Pizza Hut、 肯德基等連鎖薄餅炸雞店,故累積了二十多年餐飲管理經驗,亦曾於 2001 年在科技大學飯堂供應 $20 薄餅及炸雞套餐,深得大學生及教職員的喜愛。適逢某團購網站以 $74 價錢就可購買個1+2 組合套餐,即包括 13 吋大批一個,焗飯或意粉一客及小食拼盤或炸雞四件,見咁抵食也購買了一份與家人分享。由於是以優惠價購買,所以在選擇上都有一定的限制,如大批就只有「千島熱情」或「環遊世界」可供選擇。我家的年輕人無肉不歡,所以便揀了這個材料有洋蔥、青椒、辣肉腸、火腿、蘑菇、菠蘿、牛肉和豬肉的「環遊世界」,更選了老公至愛的超薄奇脆批底。薄餅入口非常香脆,餅底的確香得來不覺油膩,真的多吃幾件也不覺飽滯,據說是由於選用了橄欖油來製作之故。至於鋪面的茄醬,充滿番茄的鮮甜,不覺酸味,更帶著陣陣芝士香氣,雖然吃來啖啖肉卻不覺膩,而且各種配料口味不一,一啖入口味道層次分明,加上鬆脆的批底,味道着實精
肉醬意粉
環遊世界
由於是以優惠價購買,所以在選擇上都有一定的限制,如大批就只有「千島熱情」或「環遊世界」可供選擇。我家的年輕人無肉不歡,所以便揀了這個材料有洋蔥、青椒、辣肉腸、火腿、蘑菇、菠蘿、牛肉和豬肉的「環遊世界」,更選了老公至愛的超薄奇脆批底。薄餅入口非常香脆,餅底的確香得來不覺油膩,真的多吃幾件也不覺飽滯,據說是由於選用了橄欖油來製作之故。至於鋪面的茄醬,充滿番茄的鮮甜,不覺酸味,更帶著陣陣芝士香氣,雖然吃來啖啖肉卻不覺膩,而且各種配料口味不一,一啖入口味道層次分明,加上鬆脆的批底,味道着實精釆
貪吃的我自然想多試幾款小吃,所以就選了這個包括有春卷、咖喱角、魷魚圏及香茅雞翼共 16 件的「小食拼盤」。雖然春卷咖喱角有點像淘大點心,不過咬落還算炸得香脆鬆化,未至於是那種死實的貨式,入口不太油膩,還帶點甘香味美,只是稍嫌前者不太有咖喱味,而後者餡料不多,幸好有泰式醬汁附送,增添食味。至於魷魚圏內裏的魷魚味道鮮美,咬落彈牙,外層脆漿夠薄,炸得剛好,不會像其他快餐店的魷魚圈只得炸粉味道,確實不錯。另香茅雞翼雖然外皮看來有點乾,不過入口肉汁豐腴,肉質嫩滑,咬落有香茅的清香,但又沒有香茅那麼搶喉,爽滑惹味,每一口都滿是滋味。
至於店內自稱招牌的肉醬意粉,比起坊間一般肉醬意粉梢為不同,面頭舖上一片片的辣肉腸,而且肉醬鋪得滿滿的,看來非常足料,入口肉香汁濃,味道非常濃郁,難得的是完全不覺油膩,加上意粉彈口,很有口感,配合埋頂頭濃濃的芝士,味道調校得不錯,只是略嫌醬汁有點過酸,但整體味道是合格有餘。
此連鎖店的食物味道其實不俗,加上價錢大眾化,是值得捧場的,如果碰上這類優惠就更加不妨試試,希望這店不會像一般急速冒起的店舖般有頭威無尾陣,.時間一久,水準就下跌,繼續保持衝勁。不過這次由於身旁的顧客大部份都是手持優惠券而至,所以人客比平常較多,而輪候食物時間亦比慣常較久,大家要留意一吓了。吃完美食,又是時候去看戲了,謹在此謝謝 OpenRice 送贈的「欺詐遊戲」換票証。

OpenRice 送贈的「欺詐遊戲」換票証
2010-10-15
30 分鐘 (外賣自取)
OpenRice 送贈的「欺詐遊戲」換票証
2010-10-04 4 瀏覽
好失望 叫左個大胃王B餐叫左特色燒烤大批 味道OK香草烤雞飯 黎錯左 比左白汁吞拿魚飯夏威夷豬柳飯 味道OK 不過得幾件豬肉仲有蒜容包 雖然係有D凍左 但都OK好失望佢比左白汁吞拿魚飯我完全唔中意食 唔知係咪因為整錯左 聽錯ORDER 定點但佢PACK好哂 我CHECK吾到希望佢吾係整錯左而趁機擺入去 但大家下次都要留意佢會吾會比錯ORDER左錯野雖然D野食味道OK 但甘既錯誤真係要比個喊臉!!
好失望 叫左個大胃王B餐

完全唔中意食 唔知係咪因為整錯左 聽錯ORDER 定點
但佢PACK好哂 我CHECK吾到
希望佢吾係整錯左而趁機擺入去
但大家下次都要留意佢會吾會比錯ORDER左錯野
雖然D野食味道OK 但甘既錯誤真係要比個喊臉!!
2010-10-03
25 分鐘 (外賣自取)
2010-09-22 3 瀏覽
唔記得左影相.....唉 到記得時 佢已經變左堆骨..................以為佢係冒牌KFX + PIxxA Hut 點知佢d雞好掂wor 又juice 又夠味 下次有機會會試下佢d意粉同Pizza~ 又唔貴 重有得送外賣!! 好似一個餐100蚊多d咋

2010-09-21
  • 炸雞