2016-11-04 2325 瀏覽
假日既中午同朋友黎到天后食午餐,原本想食既餐廳已經滿座,亂咁行見到SB吸引既粉藍色既外牆..食物價錢都吾貴時,就決定入去試下。小妹好中意牆上呢個logo...午市套餐包括蒜蓉包、餐湯、沙律、主菜同店內特製既凍橙茶,要其他飲品就要另外收錢啦。開頭小妹覺得幾驚訝..平時叫set meal 都系湯或沙律二選其一,呢度竟然包晒兩樣😱 真系第一次見🤔🤔小妹簡左個 燒韓式泡菜雞漢堡配薯條 ($78),朋友就簡左 慢煮三文魚柳($88)。另外跟餐可以加錢配小食,我地一人加左一樣,分別系 黑松露單骨雞翼 同 車打芝士焗大蘑菇。首先上左飲品,我地都簡左凍橙茶。味道其實比我感覺似檸茶多d...但都飲得出橙味既,不過略嫌吾系幾凍。跟住就系前菜啦..一個長碟裝晒三樣野,睇落份量吾算好多,但其實食晒三樣都飽飽地😂個忌廉湯比較稀,味道淡,吾夠濃郁。沙律反而有驚喜,因為個醬汁系好清新、酸酸甜甜既柚子醋,好開胃👍🏻👍🏻單骨雞翼炸得香脆,小妹認為一定要擠檸檬汁先食,如果吾系就會好乾同膩。大蘑菇...芝士拉絲好正呀😍個菇好鮮嫩多汁😋😋黎到主菜啦..個漢堡份量十足😱 好大個呀😱😱雞排好大塊好厚,肉質吾「鞋口」,配上酸酸地既

小妹好中意牆上呢個logo...

另外跟餐可以加錢配小食,

個忌廉湯比較稀,味道淡,吾夠濃郁。

大蘑菇...芝士拉絲好正呀😍
個菇好鮮嫩多汁😋😋
黎到主菜啦..
個漢堡份量十足😱 好大個呀😱😱
雞排好大塊好厚,肉質吾「鞋口」,配上酸酸地既泡菜同微辣既醬汁,都幾惹味。薯條好脆,裡面滿滿既薯蓉👍🏻

朋友既三文魚..賣相就比較簡單,但比較特別既系佢用左炸魚皮做裝飾,都幾有藝術感。另外,紅椒同黃椒為呢道菜添左少少色彩。
慢煮既三文魚冇咩調味..幾健康,而且仲可以品嘗到魚肉既原有既鮮味。

總括來說,小妹都幾滿意呢餐飯。價錢適中,質素都吾算差,環境同裝修好有懷舊復古感。

2016-10-29
2016-10-15 1680 瀏覽
Groupon coupon, Great dinner and high quality, the place is good and silent w/ crowd of the district. Each dish is tasty especially the juicy of steak! This dinner was for my birthday dinner and it postponed until today. Excellent!
2016-10-15
生日
用餐優惠
團購
  • 炭燒安格斯牛扒
2016-10-07 1346 瀏覽
今日同同事食lunch, 黎到呢間環境不錯的西餐廳~幾舒服 幾relax好鍾意呢度既午餐會送埋湯同蒜蓉包!忌廉湯幾滑幾香~ 蒜蓉包沾進湯裡食,好味!食完都飽左一半~吹左幾次,最後等左接近20分鐘,我地既主菜先到我叫左泡菜雞漢堡飽跟薯條,雞係炸雞扒,味道有點似韓式炸雞,不過唔辣的。配合酸酸微辣的泡菜,味道特別,但不會難接受。份量好大!薯條卻唔熱,唔好食!同事的牛肉漢堡更是唔暖的,令人難以接受!希望餐廳能改善送餐速度和食物質素!
今日同同事食lunch,

黎到呢間環境不錯的西餐廳~

幾舒服 幾relax
好鍾意呢度既午餐會送埋湯同蒜蓉包!
忌廉湯幾滑幾香~ 蒜蓉包沾進湯裡食,好味!

食完都飽左一半~
吹左幾次,最後等左接近20分鐘,我地既主菜先到

2016-09-18 992 瀏覽
買左個幾平的團購,有好多嘢食,不過,總括來說,如果是團購價錢就ok,。但如果用正價,就有好多其他餐廳選擇。首先係蠔,都幾新鮮,個盆仲好靚,會轉顏色。餐湯好似茶餐廳的白湯,無蘑菇的。反而蒜蓉包幾好食。 沙律菜都好新鮮。主菜一般般啦,團購預左主菜係甘上下。牛扒有根所以有啲難咬。叫5成熟的牛扒,煮到8成熟,都無咩所謂。配菜燒番茄反而幾好食,但用上 茶餐廳嘅波浪薯條,個感覺又怪怪地。意粉一般般啦,好大胡椒粉味,係白胡椒粉味,不是黑椒。最正都係個甜品,好好味好滑。總括,高級茶餐廳。坐得舒服,可以坐好耐。
買左個幾平的團購,
有好多嘢食,
首先係蠔,都幾新鮮,個盆仲好靚,會轉顏色。

主菜一般般啦,團購預左主菜係甘上下。
意粉一般般啦,好大胡椒粉味,係白胡椒粉味,不是黑椒。

最正都係個甜品,好好味好滑。
總括,高級茶餐廳。
坐得舒服,可以坐好耐。
2016-09-17
用餐優惠
團購
同事之前試過依間餐廳,話個漢堡味道唔錯且份量唔細,今日就即日打電話去book枱啦~ 去到餐廳時,佢地話冇我地book枱資料,但我明明都係早個幾鐘前先打過去,但好在佢話依家都有枱比我地,而且仲可以坐係房入面,冇咁嘈~ 坐低後,我選左陽光牛肉漢堡飽跟薯條餐,有蒜蓉包,餐湯,沙律及凍橙茶~ 蒜蓉包既顏色同平時有d唔同,呈橙色,蒜蓉味略為唔夠,但口感都算香脆~ 而餐湯係忌廉湯,味道都唔錯,入口都幾滑~ 沙律味道帶少少酸味,令人好開胃,而且還有一至兩粒生果係沙律入面,好鍾意~ 牛肉漢堡份量唔細,但牛肉質感有d硬,唔夠滑,令人有d失望,但個醬汁味道都唔錯,而薯條係我愛食既粗薯條,炸得好香脆且不會過火~ 凍橙茶味道ok,茶味都算濃,但唔算太特別~ 可能對餐廳既期望太高,主菜既牛肉令我有d失望,但其他食物既味道都唔錯~ 希望下次再黎可以食到同事所讚既質素~
2016-09-14
2016-07-28 764 瀏覽
9月28日, 簡單喺屋企附近食lunch, 呢間小店呀菲之前都同朋友食過幾次, 都覺得呢度不論環境同食物都係有心經營. 今次帶埋B豬嚟食, 估唔到佢又幾baby friendly~ 除左有好舒服嘅high chair, 仲有kids menu提供!::: 白汁火腿意粉配溫泉蛋 ::: $ 68Lunch set配搭同Simply Life有d相似, 餐飲都係定好嘅果茶. 不過就再豐富d抵食d~ 唔洗揀有齊湯加沙律同脆卜卜蒜茸多士! 沙律菜好新鮮, 再配上d時令生果, 輕盈清新~ 忌廉湯有粟米粒, 味道濃而不膩, 仲有淡淡粟米甜香.白汁火腿意粉配溫泉蛋都十分對辦, 溫泉蛋係騰騰震嗰隻! 意粉夠彈牙, 混入白汁同溫泉蛋汁口感creamy, 味道濃淡適中~ 唔錯!橙茶味道豐富, 帶甜橙汁加茶好味~::: 西班牙牛肉小鍋飯配溫泉蛋 ::: $88以鐵鍋承載加上溶化芝士同溫泉蛋, 齋睇賣相已經好吸引! 慷慨嘅牛肉醬包住晒每粒飯, 牛味番茄味濃郁惹味~ 撈埋芝士同溫泉蛋味道更豐富! 又因為而鐵鍋裝住所以飯身可以保持溫熱, 食到尾都仲暖好好~今次B豬仲細, 未食得佢地豐富嘅kids menu...
::: 白汁火腿意粉配溫泉蛋 ::: $ 68
橙茶味道豐富, 帶甜橙汁加茶好味~
忌廉湯 + 沙律 + 蒜茸多士
白汁火腿意粉配溫泉蛋
::: 西班牙牛肉小鍋飯配溫泉蛋 ::: $88
西班牙牛肉小鍋飯配溫泉蛋
今次B豬仲細, 未食得佢地豐富嘅kids menu... 但都享受到呢道嘅staff對小朋友到好歡迎嘅態度~ 成日經過都見到佢有d新款式新優惠, 寫食評之時發現原來SB已經踏入10週年, 希望呢間心機小店可以繼續撐落去啦!
2014-09-28
白汁火腿意粉配溫泉蛋
西班牙牛肉小鍋飯配溫泉蛋
忌廉湯 + 沙律 + 蒜茸多士
2016-07-27 3212 瀏覽
有一期日日係天后搵食,咩窿窿喇喇都行匀,原來有一間裝修唔錯又大間既西餐廳係左近,行過見餐牌都唔錯,搵次試左去食晚餐~佢既logo design幾特別,用左LED一條條既燈扭成,格調偏向憂鬱既藍色,成個餐廳格局都唔錯,有一邊係石屎牆,樓底好高都幾有空間感,坐卡座既梳化椅加上銅製懷舊播音機都做到復古味,好有外國Bistro風格!我地首先叫左半打生蠔,由負責人介紹當日邊款生蠔精選同各款生蠔既味道特性,我覺得佢地似負責人唔似一般waiter waitress係因為佢地似乎對所有餐盤擺位、落單時間、同客人溝通既位都掌握恰當,識得細心安排,亦就算我地係平日晚上既6點就入去做第一檯客都感覺坐得好舒服~生蠔味道新鮮,介紹既蠔蠔味鮮甜又有海水味,我地試曬3款每款1隻,上菜時建議我地由淡味食到濃味,的確咁樣食唔會遮蓋之後食到既味道,由淡淡爽甜味食到濃郁既海水+creamy蠔味,十分有層次,正!~配上唔錯既house wine都覺得呢個前菜相當OK~跟住我地叫左一個黑豚扒仲有一個羊架,黎到既時候賣相已經好吸引又好大份,首先用小木板送上,黑豚肉扒係超級厚切而一睇就覺得係多汁又嫩滑,Grill得啱啱好,每一啖都

跟住我地叫左一個黑豚扒仲有一個羊架,黎到既時候賣相已經好吸引又好大份,首先用小木板送上,黑豚肉扒係超級厚切而一睇就覺得係多汁又嫩滑,Grill得啱啱好,每一啖都好嫩!細心位既係海鹽另上,可以自己控制!
而羊架有好多件,雖然有些少過熟(個人鐘意6-7成熟,而呢個有8成熟),不過內裡都仲幾淋,有mustard同mint sauce供應,夠曬正宗!配上既配菜全部都係好鐘意食既豆、薯條,薯條係即炸好香脆,意外既係有燒菠蘿,可以令你減輕食肉既油膩感,唔錯!真心試過好多間既羊架同豬扒,好多唔係味道唔好,而係肉質唔夠好,往往食到既羊架一係太un或太乾,豬扒又係太鞋太乾,今晚食到既羊架同豬扒要比👍🏻,尤其黑豚肉扒做得相當出色,大塊到差啲食唔曬😋
最後飲埋橙茶舒緩一下飽膩感,想試甜品都食唔到就走,呢餐非常滿足😊
2015-07-02
  • 黑豚肉扒
2016-07-19 2217 瀏覽
終於到星期六~三位無業遊民好耐冇見,決定要去食餐好嘅!畢竟三個都鐘意食蠔又鐘意食鵝肝嘅人相聚真係百年難得,所以朋友果斷打電話book咗SB嘅晚餐,而我就當然準備好比膽固醇填滿我嘅胃部(食完又有排減哈哈)。Savoye Bistro比人嘅感覺就係乾淨同有格調,梳發位係我哋嘅最好,而餐廳員工亦好好咁幫我哋安排咗(不得不讚就係SB嘅員工服務態度真係唔錯)。蠔呀蠔呀蠔呀蠔呀~如果我冇記錯,員工介紹時係話餐廳採用New Zealand蠔,生蠔size偏細但絕對冇影響倒佢嘅lam lam脷程度。個人覺得,一隻好味嘅蠔=0.5海水味+0.5肉鮮味,當然啦,如果蠔肉大粒dd口感會更好,更能滿足我哋嘅慾望。秒殺完一碟我哋果斷又叫多咗一碟,真係唔好睇小女仔嘅食量~茫果鵝肝小鍋飯頂頂頂頂頂好味呀!平時鐘意食鵝肝嘅我唔多唔少都怕食鵝肝會滯,而加入茫果就完美中和咗,令我想食幾多就幾多!鵝肝漏出嘅油拌落飯度真係好似加強版嘅豬油/雞油拌飯,巧巧味呀~正如上一道飯一樣,如果要算咩水果配搭鵝肝最解膩又唔會搶鵝肝嘅美味,答案一定係茫果、菠蘿或者香蕉。哩個burger配搭我比80分,可惜係我嘅口冇咁大,唔可以一啖咬晒咁多層
生蠔拼盤
西班牙茫果鵝肝小鍋飯
茫果鵝肝小鍋飯頂頂頂頂頂好味呀!
鵝肝堡
炸燕麥雞翼伴炸薯
小食方面叫咗炸燕麥雞翼伴炸薯,相比起其他菜式嚟講就無甚特別,但薯條質感不錯。
Tiramisu
意式奶凍+法式焦糖燉奶
美式蘋果酥派+vanilla雪糕
甜品方面SB都做得幾出色,最喜歡係tiramisu,啖啖都有濃香嘅酒味但並不討厭,連我討厭tiramisu嘅朋友又忍唔住口食多咗幾啖。奶凍同同燉奶都好滑,加上份量細,最啱食完飯想食甜品又怕見嘅女士。Apple pie加上雪糕一凍一熱正好為炎炎夏日降降溫~總結嚟講,甜品還是不錯的~

2016-07-16
生蠔拼盤
西班牙茫果鵝肝小鍋飯
鵝肝堡
Tiramisu
美式蘋果酥派+vanilla雪糕
天后係有好多好野食既地方,最近新開了一間食法式、美式fusion 菜既餐廳,最鐘意試新野既我地又黎搵食啦!睇下呢度菜式有幾特別先~餐廳外牆用上鮮豔既顏色,好搶眼呀~店側既牆身仲有藝術塗鴉。不過最吸引我地既係店外玻璃既2隻鬼鼠小熊,好可愛呀!!餐廳既裝修同擺設都係偏向懷舊同復古,而且仲有好多影相位,可以影靚相又可以用野。柔和燈光加埋闊落地方,坐係座食野同朋友傾偈都好舒服。另有一間獨立房,可以比一班人用膳、聚會或開小型party 。房內都係偏向舊式裝修,好有味道。呢度都有香港懷舊野飲紅豆冰的紅豆好多好大粒,唔會好甜而且上面仲配有雪糕球美綠恐龍有好多美綠粉鋪喺面,原來下面都跟左一個雪糕球冰柱係用咖啡雪既,所以就黎溶左都唔會令到杯咖啡變淡,好細心呀 ~頭盤叫左法國蠔$58 一隻,好大隻好新鮮,吱啲檸檬汁喺上面食口腔內滿佈鮮甜既蠔味,海水同蠔味適中,飲埋海水係perfect 既!炸雞翼就周圍都有,但呢度係用燕麥炸,就算我地放耐左都依然香脆,而且炸皮好薄。薯條係特別有薯仔味,一問之下原來係自製架!唔怪得知咁好味~Fish & Chip 就食得多,但係fish 係用魔鬼魚炸真係第一次食。魚有3塊,魚

柔和燈光加埋闊落地方,坐係座食野同朋友傾偈都好舒服。
呢度都有香港懷舊野飲
紅豆冰
紅豆冰的紅豆好多好大粒,唔會好甜而且上面仲配有雪糕球
美綠恐龍
美綠恐龍有好多美綠粉鋪喺面,原來下面都跟左一個雪糕球
咖啡冰
法國蠔
Fried Oatmeal Chicken Wings 炸燕麥雞翼伴炸薯條
Devil Fish&Chips 炸魔鬼魚跟薯條
Fish & Chip 就食得多,但係fish 係用魔鬼魚炸真係第一次食。魚有3塊,魚肉好嫩滑而且外皮帶咸香,不過要留意中間有塊魚軟骨,係可以食架,補鈣質之餘仲好好味呀~
鵝肝香蕉牛肉漢堡 (餐)
黎到重點部份,期待已久既鵝肝香蕉牛肉漢堡香噴噴咁上枱啦!! 好大份,見到鵝肝好大塊又厚、香蕉亦講究地燒過下、牛肉扒都好厚,整體十分有份量同足料!完全滿足到視覺既享受。
不能辜負美食所以第一啖我地一啖咬落去,麵包烘到外脆內軟,唔會太乾; 鵝肝味好香濃,香蕉香甜而且額外令到整個口感好滑; 牛肉味反而比鵝肝搶左,但口感依舊食到,煎得生熟程度啱啱好。食完香濃鵝肝味仲逗留喺口腔內。

仲有另一個食法,適合女士要保持儀態地享受份量十足既漢堡。 將麵包面+ 鵝肝+香蕉 一齊食 ,然後牛肉配下面麵包,蔬菜同芝士一齊食。咁樣食鵝肝味都吾會影響到牛肉味。
SB coffee tiramisu 咖啡酒意大利芝士餅
必食甜品Tiramisu ,就黎食到好飽都仲食得落,除左我地有第2個胃放甜品之外,仲因為呢度既tiramisu 係好濃咖啡酒味,食落唔濟仲反而愈食愈想食,無平時食開嗰啲重芝士味好濟既感覺。食前要淋上餐廳秘製既咖啡酒
服務方面:
我地揀左逐碟上,餐廳上碟速度跟得上客人既節奏,可以令我地一碟一碟慢慢細心品嚐,食完下一碟就上枱。
另外待應喺每上一道菜都會介紹一下菜式獨別之處,感受到佢地對菜式既了解同廚師煮食既用心。抵讚!

價錢都係好抵食,1 set 鵝肝香蕉牛肉漢堡連野飲,湯/沙律,薯條 都係$168 但係3人份量大的Burger而且大大塊鵝肝同牛肉是重點!!

下次會再黎;)

2016-07-05
紅豆冰
美綠恐龍
咖啡冰
法國蠔
鵝肝香蕉牛肉漢堡 (餐)
  • 鵝肝香蕉牛肉漢堡
2016-06-24 933 瀏覽
又係lunch hour嘅時間,今日去左食天后間sb,一如既往我叫左個Grilled pineapple beef burger跟薯條,出面熱到癲,呢杯青檸soda救我一命☀️☀️☀️平時朕一d都唔好忌廉湯,呢度嗰個有d水準唔太稀又有個garlic bread跟埋,咁我就飲小小啦。最鍾意塊pineapple d汁索左入個burger度,塊牛就更juicy啦😎其實我真係無一次食得晒成個set😂呢間餐廳唯一唔好嘅地方係要等,如果一行5、6個人,總有一兩個嗰個set要等,咁如果要食就早d出門口啦👏🏻👏🏻

2016-06-24
  • Beef Burger
2016-06-14 914 瀏覽
又去試天后既野食,呢間應該都開左好耐下。今日做人地第一檯客,未開舖就入左黎。環境一流,配襯住舊式收音機、流聲機等擺設,別一番風味。叫左兩個set lunch , 咖哩蝦球飯、慢煮三文魚個魚好普通,冇咩特別,蝦球飯都ok,不太辣、蝦都新鮮。野飲就真係麻麻地,特別係凍橙茶,似檸茶多d。沙律反而好好味,超鮮甜!
又去試天后既野食,呢間應該都開左好耐下。
叫左兩個set lunch , 咖哩蝦球飯、慢煮三文魚
慢煮三文魚
個魚好普通,冇咩特別,蝦球飯都ok,不太辣、蝦都新鮮。
野飲就真係麻麻地,特別係凍橙茶,似檸茶多d。
沙律反而好好味,超鮮甜!
咖哩蝦球飯
凍啡
沙律湯跟包
2016-06-12
咖哩蝦球飯
凍啡
沙律湯跟包
2016-05-22 782 瀏覽
今次呢餐,無論前菜,餐湯及主菜都好得。前菜是用柚子汁製作的沙律,非常開胃!除左沙律菜外亦有提子及西柚,頗有特色餐湯是忌廉湯,配上蒜蓉多士,真是一流!用上colourful 木板托底,煎pan 上的白汁雲吞配上黑松露醬很香口。慢煮三文魚柳賣相很精緻,肉質很嫩,放上炸魚皮後感覺像條魚尾又一間要encore 的餐廳
今次呢餐,無論前菜,餐湯及主菜都好得。
餐湯是忌廉湯,配上蒜蓉多士,真是一流!
慢煮三文魚柳賣相很精緻,肉質很嫩,放上炸魚皮後感覺像條魚尾

又一間要encore 的餐廳

2016-05-22
午餐包括餐飲凍橙茶一杯,餐湯、蒜蓉包及沙律,主菜有多款選擇,可選飯或意粉類及肉扒類。 若不喜歡凍橙茶,餐飲可加錢另選指定咖啡或特飲。我和同事一行三人,order了一盤 新鮮生蠔及 3份午餐…133.小窩火腿意大利雲吞配黑松露忌廉汁 $78  ...    321.西班牙牛肉小窩飯配溫泉蛋 $88  ...    105.慢煮三文魚柳 $88先來一盤六隻的新鮮生蠔,每隻$42起,即叫即開,原隻冰鎮上盤,看上去色澤肥美多汁,一看便知道新鮮。廚師為我們選擇了三款新鮮生蠔,三款來源地及大小不同(體積明顯有大中小之分),小女已辨別不出各款生蠔的正確名字,只知他們分別有:先來一盤六隻的新鮮生蠔,每隻$42起,即叫即開,原隻冰鎮上盤, 看上去色澤肥美多汁,一看便知道新鮮。 廚師為我們選擇了三款新鮮生蠔,三款來源地及大小不同(體積明顯有大中小之分),小女已辨別不出各款生蠔的正確名字, 只知他們分別有:Scottish Rock Oyster(蘇格蘭石蠔), South Pacific Oyster(澳洲蠔)及Blue Point Oyster(美國藍點蠔)。小女分別吃了一隻最大及最小的生蠔,最大的生蠔

我和同事一行三人,order了一盤 新鮮生蠔及 3份午餐…
133.小窩火腿意大利雲吞配黑松露忌廉汁 $78  ...
321.西班牙牛肉小窩飯配溫泉蛋 $88  ...
105.慢煮三文魚柳 $88

Scottish Rock Oyster(蘇格蘭石蠔), South Pacific Oyster(澳洲蠔)及Blue Point Oyster(美國藍點蠔)。小女分別吃了一隻最大及最小的生蠔,最大的生蠔應該是蘇格蘭石蠔(不肯定呢>.<” ),果然是肥大肉厚,與最小的那隻生蠔相比,顯然它的味道較清,最小的那隻海水鹹味較重, 朋友教我生蠔是體積越小越好吃的,的確同意!!最開心是能夠在這裡吃到生蠔的鮮甜味,能夠保持新鮮生蠔的原汁原味,亦沒有被過分洗去了海水的鹹味,真的連檬汁也不用放唷!。
Scottish Rock Oyster(蘇格蘭石蠔), South Pacific Oyster (澳洲蠔)及 Blue Point Oyster( 美國藍點蠔)

生蠔當然很快被一掃而空,接著上菜的是沙律、餐湯及蒜蓉包。沙律菜新鮮得很,咬下去是“索索聲” 的,沙律菜被淋上了香橙或柚子醋之類的醬汁,酸酸的而帶點微澀,為新鮮的沙律菜更添清新,餐湯是很creamy的忌廉湯,蒜蓉包新鮮熱辣上碟,飄來香噴噴的香烤蒜蓉味,麵包烤得脆而不亁,好好味!
沙律、餐湯及蒜蓉包
No.133 小鍋火腿意大利雲吞配黑松露忌廉汁
一啖一口剛剛好,服務員端出來的時候已聞到黑松露的香味,點點的黑松露碎佈滿了整鍋意大利雲吞, 每口小雲吞都吃到了黑松露的味道,加上忌廉汁帶點奶油的香味,香氣四溢。但此菜不宜吃太多,否則會感覺太膩,與朋友share每人幾口剛剛好。
No.321 西班牙牛肉小鍋飯配溫泉蛋
小窩飯有點像risotto,但比risotto較乾身,牛肉已被碎成免治牛肉,牛肉味濃郁,飯面上有一層薄薄的芝士及溫泉蛋, 把濃濃的芝士及溫泉蛋的蛋黃汁與飯攪拌後一起吃, 依然吃到飯的粒粒分明, 味道絕配!
No.105  慢煮三文魚
慢煮的確保持了肉質的鮮甜美味而且色澤紅潤,每一啖都很嫩滑。三文魚的魚皮巧妙地被油炸成魚皮脆, 伴著綿綿的薯仔蓉及炒青紅椒,構成了顏色鮮豔又健康的一道菜。
No.105 慢煮三文魚
這裡的餐飲也不遑多讓!除了凍橙茶外,我們另加十元點了一杯熱cappuccino及凍玄米抹茶拿鐵。凍橙茶味道突出, 好像是橙汁混合了紅茶之類, 橙汁味濃厚,茶味香濃。 cappuccino上佈滿了新鮮打出的奶泡及玉桂粉, 咖啡甘香。 凍玄米抹茶拿鐵是一份滿滿的抹茶味,完全沒加糖及甜味, 牛奶減低了抹茶味的苦澀, 唯獨是上面厚厚的一層忌廉增加了罪惡感。
熱cappuccino及凍玄米抹茶拿鐵
西式復古特色餐廳, 穿梭於橫街小巷之中,門面是十分搶眼的藍綠色 。 內裏的格調十分懷舊, 一燈一桌一椅還有 舊式大喇叭留聲機及收音機…… 入內雅座已經感到十分舒適,小女真的很喜歡這裏的環境唷!
這個午餐吃得很滿足,餐牌上的選擇實在太多了,一定會多來幾次品嚐不同的菜式,還有甜品唷!
2016-04-08
沙律、餐湯及蒜蓉包
No.105 慢煮三文魚
熱cappuccino及凍玄米抹茶拿鐵
  • Scottish Rock Oyster(蘇格蘭石蠔)
  • South Pacific Oyster (澳洲蠔)及 Blue Point Oyster( 美國藍點蠔)
  • 慢煮三文魚
  • 西班牙牛肉小鍋飯配溫泉蛋
  • 凍玄米抹茶拿鐵
2016-04-08 818 瀏覽
今日同同事食lunch諗住食好少少啦。初頭都驚無位諗住食第二間算。不過好彩等左五分鐘左右就有位。不嬲食開慢煮三文魚。今日轉下口味食第二樣野。第一次食佢黑松露小雲吞 個汁真係好正。有好重黑松露味。好cream。不過我覺得我咁大食都有啲滯。佢個針我估係用奶加牛油果啲整。如果唔係無理由咁特別。加埋黑松露真係唔識形容係咩野味! 唔好睇佢細細份。或許因為個汁夠cream或者人地口中既“溜”。已經好飽。我同事食三文魚。慢煮我覺得好健康。但保持到佢魚既味道。跟餐仲有薯蓉同小小紅椒同黃椒。我好奇問下老闆點整雖然講完都唔係好明。但老闆又nice餐前仲要有沙律有湯。不過我食完飽得滯。搞到好眼訓。哈哈哈哈

餐前仲要有沙律有湯。不過我食完飽得滯。搞到好眼訓
。哈哈哈哈
2016-04-07
  • 慢煮三文魚
2016-03-12 911 瀏覽
踏入猴年,緊係要同同事去食餐好喇。今日黎到天后既Savoye Bistro (SB)。一睇Menu已經俾佢個Burger Set吸引住,等我試下佢先!餐湯 + 沙律 + 法式蒜蓉包‧ 餐湯夠"杰"身,飲完已經飽左一半。‧ 沙律份量唔算太多,2、3啖已經食完。不過個沙律唔知有D咩菜,苦苦地,再加埋我本身唔好黑醋,對我黎講唔係好岩口味 ><‧ 法式蒜蓉包 + 原粒蒜蓉,由於我係唔食原粒蒜蓉,所以俾左同事食,雖然佢話係好好味,哈哈,不過我都係唔敢試。但係個法式蒜蓉包就好好味,夠脆,同埋佢搽左好多蒜蓉汁去焗,所以個包好香口。陽光牛肉漢堡配薯條牛肉漢堡入面包左好多料,芝士、牛肉漢堡、番茄、生菜、原塊菠蘿,再加埋個千島醬,真係不得了。我都幾鐘意個漢堡有咁多蔬菜,好似感覺無咁膩。不過美中不足既係,塊牛肉唔夠肉質,好"鞋"好散,又乾身。 如果唔係因為有蔬菜同埋原塊菠蘿去中和返,我諗我未必食得入口。餐後點左杯餐茶 - 凍橙茶,少少甜再帶少少苦澀,為呢一餐開年飯劃上完美句號。

餐湯 + 沙律 + 法式蒜蓉包
‧ 餐湯夠"杰"身,飲完已經飽左一半。
陽光牛肉漢堡配薯條
2016-02-12