2021-09-05 919 瀏覽
九點食完晚飯,想食少少甜品,同朋友坐低繼續傾計,經過呢間cafe冇咩人,環境又幾好就決定試下。入到去職員話就閂門,得翻部分飲品同甜品。環境環境闊落,唔會好逼,而且我地去嘅時候冇咩人,好啱同朋友傾下計,聚下舊。餐廳裝修好舒服,令人好放鬆,而且乾淨企理。餐廳播住純音樂,成個感覺都好relaxing。餐牌由於我地太晏去到,得翻呢個餐牌嘅餐點。食物質素1) 柚子水果紅茶 (3/5) ($48)味道偏甜,朋友鍾意甜野就覺得啱啱好,但係飲唔到柚子味,水果亦只有蘋果粒。蘋果粒都爽口同幾甜,呢個紅茶不過不失。2) 台灣仙草芋圓 (2/5) ($48)椰汁配上仙草同芋圓,椰汁味道正常,係普通罐頭椰汁,但係仙草較淋,比較似食緊仙草味嘅奶凍,口感較特別。芋圓較差,冇煙韌嘅口感,而且冇芋頭味。唔推薦。總括而言,餐廳普普通通,如果經過炮台山想搵個地方坐下,可以考慮呢到,環境氣氛的確唔錯,但係冇必要尊登過黎試呢間餐廳。

餐牌
由於我地太晏去到,得翻呢個餐牌嘅餐點。

食物質素
1) 柚子水果紅茶 (3/5) ($48)

2) 台灣仙草芋圓 (2/5) ($48)

Let me start by saying the food & coffee was very good. However I am a bit annoyed with the service. We both ordered Carbonara pasta. I don't eat mushroom but my wife does. So I asked for mine without and she kept hers. They came back a few minutes later and said they couldn't do 1 with and 1 without. We had to either both have mushroom or both have none as they couldn't cook 2 pastas separately?I find this is a bit lazy as we could have ordered 2 diffrent pastas and they would have had to cook
I find this is a bit lazy as we could have ordered 2 diffrent pastas and they would have had to cook them separately, but because we ordered the same they couldn't do this. This is pretty bad on their part. Just cook 2 seperata pastas, it's pretty lazy as the pasta isn't that cheap here either. It wasn't even busy either. So sorry I had to mark you down on this.
Other than that. Coffee was decent & the pasta did taste good. My wife was a bit sad she couldn't have mushroom, as I'm allergic and she loves them.
2021-07-30 436 瀏覽
下晝5點半左右,想坐低休息吓,就揀咗呢間諗住入嚟飲杯咖啡,點知一入到去職員講冇嘢食喇,只有飲品(仲要唔係每樣都有),加上個職員態度非常之差好似唔歡迎我哋咁。。。。。仲要入到去冇冷氣得風扇🥴🥴🥴所以只可以叫凍嘢飲唔知點解近期去嘅食店啲職員態度都係咁差😑😑😑
唔知點解近期去嘅食店啲職員態度都係咁差😑😑😑
2021-07-23 600 瀏覽
中午12點半左右入座,當時在場都多人,但都算好快有位,不過樓面職員之間好似無溝通好咁,其一中個叫我哋等陣,另一位職員見到之後,又問我哋係咪外賣,然後發現搞錯咗先叫我哋入座。入座後,我地都好快落咗單,然後等左超過30分鐘先有嘢食,一開始都無問我哋飲咩,都要我哋主動問先有。午飯時間多人都好正常,會慢少少都可以理解,但等左成半個鐘以上,又要食客主動問咗兩次先回應就唔太接受到食物味道方面都唔算太差,但由入座到上菜嘅流程都唔太理想,係一次好差嘅經驗

2021-07-23
2021-07-23 384 瀏覽
呢間餐廳一兩年前食過,今日再嚟試下佢既質素!餐廳環境光猛企理,枱與枱之間有距離,坐得舒服。我哋叫左兩個Lunch Set! .Set包餐湯同前菜:📌蘑菇湯🍄 湯面加左啲香草,聞落好香,夠熱,飲落蘑菇味都夠濃,仲有少少蘑菇粒,不過稀左D。.📌凍食茄子🍆上面仲加左少少木魚碎!.📌西西里島海鮮意大利麵 $128意粉軟硬適中,味道係蕃茄醬味,海鮮有2隻蝦🦐(蝦肉爽口彈牙),魷魚🦑,蜆肉,全部都係白灼,完全無調味😅 一般!.📌黑松露雜菌意大利麵 $138黑松露味濃郁,醬汁份量剛剛好掛係每條意粉上面,味道正常!.📌咖啡📌凍檸茶(+$3) 正常發揮!.整體嚟講,環境唔錯,但價錢偏貴,食物質素正常,份量略少,可以一試,但未必再回頭,同區有更多更好既選擇!.=========================..
Set包餐湯同前菜:

📌蘑菇湯🍄
📌凍食茄子🍆
上面仲加左少少木魚碎!
📌西西里島海鮮意大利麵 $128

📌黑松露雜菌意大利麵 $138

黑松露味濃郁,醬汁份量剛剛好掛係每條意粉上面,味道正常!
📌咖啡
📌凍檸茶(+$3)
正常發揮!

=========================

2021-07-19
進入餐廳後,有一位黑衫員工已安排就坐,本來已經興高采烈準備點餐😌但突然之間另一位杏色衫嘅員工見到我已經坐低,卻要求我要轉坐高bar檯,原因話呢張三坐位檯,咁我叫佢將2張枱拉開比1張枱俾我坐,跟住就態度非常惡劣咁話要擺低啲嘢先,叫我等一陣。反嚟後卻反口,係都要我去坐吧枱😤明明間餐廳有好多位,都唔俾人坐😣特登要迫人哋坐高枱😡最後當然自動離開吾食費事比人鬧呢類型嘅餐廳,就算請你去食都要三思,費事食完仲要受氣。
反嚟後卻反口,係都要我去坐吧枱😤
明明間餐廳有好多位,都唔俾人坐😣
特登要迫人哋坐高枱😡
最後當然自動離開吾食
費事比人鬧

呢類型嘅餐廳,就算請你去食都要三思,費事食完仲要受氣。

2021-06-13 554 瀏覽
之前嚟過一次 好多款野食味道都唔錯一年後嚟返變咗好多 少咗好多野食 一啲都唔好食 服務態度都幾差吓嗌個陣講咗句menu變咗好多少咗野食呢 個經理竟然答其實一年前已經轉咗係咁架啦(差語氣) um你expect我要長期幫襯你?我鬼知咩😅 之後想要個牛油果煙三文魚沙律佢話無 話要蟹肉沙律都話無 問佢咁有咩沙律佢話咩沙律都無 要個鰻魚串佢又話無 問佢咁你地有啲咩點解咩都無 佢答:小姐咩叫咩都無呢 咪有呢啲(指住menu)但我地嗌咁多樣都無喎lmao我地嗌咗雜菌黑松露意大利飯 喎啲飯又水又淋 唔講以為食緊西式粥 味道正常炸魷魚圈係我呢世人食過最淋嘅魷魚 完全無晒魷魚嘅口感我地後加咗卡邦尼意粉 等咗多過半個鐘先有 仲要難食 係白汁煙肉蘑菇意粉囉 同卡邦尼完全拉唔上任何關係🥴🥴🥴 我地認為薩x阿都好食過佢😂最後佢知我地等咗好耐都識做嘅送返份窩夫 不過就唔熱又唔脆 無咩醬好乾 但係送嘅就算啦整體嚟講價錢貴 食物質素低 服務態度唔太好 尤其係個經理 其他兩個後生仔嘅就ok唔錯一啲都唔建議大家去食 去前可參考同三思~----------------禾係分隔線-----------------以下係聽到隔離
之前嚟過一次 好多款野食味道都唔錯

但我地嗌咁多樣都無喎lmao

炸魷魚圈係我呢世人食過最淋嘅魷魚 完全無晒魷魚嘅口感

一啲都唔建議大家去食 去前可參考同三思~

以下係聽到隔離幾台好嬲嘅評價😂

啲牛扒嗌五成熟俾咗七成熟 個經理堅持話係五成熟嚟 到食客a切開咗俾佢睇佢先肯再煮過份
另外佢地嗌咗碗拉麵但同我地意粉一樣等咗半粒鐘先有

食客b轉咗幾次枱 聽都好似話係滴水所以張台濕 但經理唔太承認咁 然後佢杯奶茶好水 但問啲服務員佢地又話咁樣係正常無得換 野食方面見佢地都幾不滿

以上只係個人見解同意見供參考 不喜勿看😛

2021-05-04 853 瀏覽
未試過食呢間既晚餐。餐廳空間大,枱與枱之間都有距離,坐得幾舒服。一行五人,一人一個dinner set, 兩個煎牛柳,兩個虎蝦意粉,一個雞扒。dinner set 有餐湯、沙律同甜品。湯同沙律冇得揀,甜品有得揀雪糕或者奶凍。 +$28有杯生杯。因為啤酒唔夠飲,就再加鱈魚乾、串燒set。餐湯,係蘑菇湯,聞到好香,不過略稀左少少。沙律,竟然加左d三色椒,幾fresh既。鐵板安格斯牛柳,同某連鎖扒房一樣,鐵板上黎,再淋汁。普通。鐵板雞扒,正常,份量少,唔夠飽。虎蝦意粉,有兩隻煎虎蝦,三隻普通蝦。虎蝦燶左個面,賣相減分,冇乜味。普通蝦有一隻入面係生既,扣分。鱈魚乾,正正常常串燒拼盤,係全晚最好食既。奶凍,冇特別。雪糕:朱古力味有真朱古力粒,ok既。雲尼拿就太甜。有得揀就揀朱古力味。埋單加一,食左千二蚊,唔係甘抵食。
餐湯,係蘑菇湯,聞到好香,不過略稀左少少。
沙律,竟然加左d三色椒,幾fresh既。
鐵板安格斯牛柳,同某連鎖扒房一樣,鐵板上黎,再淋汁。普通。
鐵板雞扒,正常,份量少,唔夠飽。
鱈魚乾,正正常常
串燒拼盤,係全晚最好食既。
奶凍,冇特別。
埋單加一,食左千二蚊,唔係甘抵食。
2021-05-02
2021-04-11 873 瀏覽
環境幾好幾chill,坐得舒服價錢中等,冇加一食物份量略少,食物質素普通,屬街坊貨色——————————————————-想隨便醫肚食下西餐都算OK,不要太大期望
環境幾好幾chill,坐得舒服
價錢中等,冇加一
食物份量略少,食物質素普通,屬街坊貨色

——————————————————-
想隨便醫肚食下西餐都算OK,
不要太大期望

All  day  breakfast
2021-02-08 1180 瀏覽
這裡曾經飲過最好味的dirty,但水準比較飄忽,唔能夠保證次次一樣的美味,有點要撞彩數的感覺。如果可以保持到一個標準的出品,感覺上會比較好。環境唔錯,可以靜靜的坐下,唔會好嘈。
如果可以保持到一個標準的出品,感覺上會比較好。
環境唔錯,可以靜靜的坐下,唔會好嘈。
Dirty
Dirty
2021-01-26 796 瀏覽
環境清幽,適合一個人來慢慢吃,allday breakfast份量不多,配上手沖咖啡☕️,慢慢吃,waiter態度也很好,可以好好享受30分鐘的寧靜。整體menu偏貴,手沖咖啡原價$68,跟餐+$38。剛好經過北角,看到環境不錯,看到以往的食評就點了allday breakfast 和手沖咖啡,整體有4分,手沖咖啡是亮點,但如果不是常喝咖啡,可能會覺得不值得。手沖咖啡,我分了幾次喝,大概隔5分鐘一次,慢慢喝,一開始香氣一般,沒想像的濃烈,沒什麼苦味,後面慢慢喝就發現有點槐花香味,甜味稍低,並且帶點稍強的檸檬酸味,一般手沖都是用中淺烘培,有時間慢慢喝可以試試,咖啡隨著時間變化,蠻特別的。

整體menu偏貴,手沖咖啡原價$68,跟餐+$38。

2021-01-25
2021-01-17 667 瀏覽
星期日11點去食brunch 只有兩檯客環境乾淨舒服 店面裝飾有特色 忌廉煙三文魚意粉 $128All day breakfast $138兩個都有配餐湯 是日係粟米濃湯 足料 味道不過不失意粉有配前菜 但只係一小碟幾塊木耳有好少嘅醋味 十分雞肋意粉份量少 但有咬口 夠creamy煙三文魚份量合理 香草同露荀好足 all day breakfast配煙三文魚有炒菇 可樂餅 炒蛋 煎蕃茄 沙律 多士份量ok 我試左炒蛋 甜甜地唔會過老意粉有配熱飲 我叫左mochamocha有拉花好靚! 可可味好濃 可惜我影相影太耐 飲嘅時候已經唔夠熱all day breakfast加$20叫左Americano佢地會加埋一小杯熱奶泡 好貼心不過咖啡味道偏酸 唔啱我口味兩個人坐靠窗位 有陽光 暖暖地感覺好輕鬆寫意 成個人都覺得好溫暖以份量黎講價錢偏貴 食完只係半飽不過waiter waitress 態度同服務都唔錯我地走嘅時候全部都同我地講bye bye走得開心滿足
星期日11點去食brunch 只有兩檯客

不過waiter waitress 態度同服務都唔錯
我地走嘅時候全部都同我地講bye bye
走得開心滿足

2020-10-31 1011 瀏覽
每次黎到這裡都覺得很舒服,有用心沖嘅咖啡,熱心嘅服務,優質嘅食品。心情唔好黎到這裡,都被窩心的服務,同敬業樂業嘅staff感染,心情都好左。環境都好舒服,廁所好乾淨。最近仲有新嘅搞作添,不過我喜歡都係佢嘅咖啡。
2020-10-12 950 瀏覽
約左朋友未夠鍾,又到左天向唔知食咩,行去目的地期間,見到呢間好大既coffee shop就入左去嘆個者餐, D野都幾岩食. 埋單$98 好舒服 可以係大落地玻璃靜靜望下街景.牛角包配炒蛋&蕃茄&煙三文魚牛角包唔夠脆蛋好香奶味Flat White竟然可以轉skimmed milk,好開心佢早餐其實好多選擇,但望落款款差唔多,所以都幾難簡.我坐左係角落位,好舒服, 又靜.門口有部電視,係播教人拉花同埋沖咖啡既資料.一邊欣賞節目一邊飲咖啡.

牛角包配炒蛋&蕃茄&煙三文魚
牛角包唔夠脆
蛋好香奶味
Flat White
竟然可以轉skimmed milk,好開心

佢早餐其實好多選擇,但望落款款差唔多,
所以都幾難簡.
我坐左係角落位,好舒服, 又靜.
門口有部電視,係播教人拉花同埋沖咖啡既資料.
一邊欣賞節目一邊飲咖啡.

2020-10-10
食完 15mins 後到現在第2日 個腸胃唔舒服就是因為呢間餐廳好後悔入去食pancake 雞蛋仔咁薄芝士唔熱唔凍size 圓圈是 細過hamburger個三文魚 細碎only 仲細過 派對碎 份量超minimal我個三文魚仲要是主菜襯pancake20mins.... 諗住要時間 唔係呀 咁的製作完全是............. 呃了的仲要杯熱檸茶 個杯碟熱到刺手 但... 內裹的tea 好似addcold water.. bunson burner........ 門面野只是和暖wait or waitress 更興高采烈好像放小息咁 嘈過食客衛生toilet, staff講講下野 除口罩沖野飲現在腸胃仲係佢食物真係好........ 呢間店 sayorana 可一不可再
食完 15mins 後到現在第2日 個腸胃唔舒服

.. bunson burner........ 門面野
只是和暖

wait or waitress 更興高采烈
好像放小息咁 嘈過食客

衛生toilet, staff講講下野 除口罩沖野飲

現在腸胃仲係
佢食物真係好........

呢間店 sayorana
可一不可再