2015-10-04 1111 瀏覽
點左幾樣野$294。半磅三文魚$98。唔新鮮到有陣怪油味,好林似雪左兩日。食左一片唔敢食。三文魚壽司冇味。海膽壽司有腥味,同樣唔凍唔新鮮。炸蝦炸蠔okay,但蠔好細粒粉厚。冇下次。
點左幾樣野$294。

海膽壽司有腥味,同樣唔凍唔新鮮。
炸蝦炸蠔okay,但蠔好細粒粉厚。

冇下次。
外賣自取
This used to be a great sushi place. It was cozy, and their sushi was extremely fresh and appetizing. Haven't been here for almost half a year now, it's completely gone downhill. All the familiar faces who worked at the restaurant are gone. The restaurant seats maybe 10 people max. It's small. A little claustrophobic if you're not a fan of enclosed spaces.There were 2 people who worked there the night I just went. Neither of them could care less about us or their job. When we ordered, they seeme

There were 2 people who worked there the night I just went. Neither of them could care less about us or their job. When we ordered, they seemed confused themselves about their own menu. They were not efficient at all, and didn't even give us dipping plates for our soya sauce when we ordered sashimi?! We had to ask 3 separate times for 3 dipping plates. That's ridiculous!

The sushi was not fresh. It was mushy to say the least. I ordered the sashimi cold udon, and the udon itself was lovely. The texture was chewy (I love chewy udon) and "bouncy." The sashimi was lacking in quality. It used to be so fresh and now it tastes like it's been there in the fridge for a month.

This used to be my go to places in Tin Hau for sushi. But I guess not anymore.
2015-05-08 649 瀏覽
8月3日, 壽司店種類眾多, 有大hit嘅迴轉壽司、以高級食材為招徠嘅壽司屋, 仲有賣單件壽司嘅外賣店、大型超市、亦都有開到梗有一間喺左近嘅台灣連鎖壽司店~ 而家連一d小型日式食店都有做平價壽司, 呢間一鮮亦有賣各式各樣日式食物, 單件壽司價錢大概$5-$10不等~::: 10件壽司餐 ::: $45一個壽司餐$45包10件壽司同一個湯或飲品, 看似幾抵, 但係做出嚟嘅不論size同魚生質素都係同超市差唔多, 只係款式比較多選擇, 可以揀赤貝鰻魚呢d少見嘅品種~ 整體每件壽司味道都可以接受, 魚生有d乾身唔算係好靚, 當中甜蝦同北寄貝係咁多樣之中比較好~麵豉湯都似係開醬即食, 味道好咸...::: 帆立貝 ::: $10另外仲散叫咗d壽司咁, 呢d就唔可以包喺壽司餐入面. 帆立貝壽司比較細粒, 味道亦唔鮮, 食唔出個味...::: 海膽軍艦 ::: $15海膽軍艦呢個價錢仲要俾咁多海膽你都知咩事! 海膽最忌唔新鮮有陣腥味, 呢件軍艦就係中晒... 好難食呀~::: 明太子沙律軍艦 ::: $10明太子沙律叫做幾好食, 起碼沙律味夠, 仲有d小龍蝦肉咁幾有咬口~::: 吞拿魚腩碎軍艦 :

::: 10件壽司餐 ::: $45
麵豉湯都似係開醬即食, 味道好咸...

::: 帆立貝 ::: $10

::: 海膽軍艦 ::: $15

::: 明太子沙律軍艦 ::: $10

::: 吞拿魚腩碎軍艦 ::: $10
吞拿魚腩碎直頭太過碎, ,仲唔夠鮮, 加上有d筋...

::: 軟殼蟹卷 ::: $35
軟殼蟹即叫即炸, 都已經佔咗80分, 因為軟殼蟹基本要求係夠脆, 肉地要夠實, 好彩呢個軟殼蟹卷都做到, 蟹肉實得嚟夠嫩, 亦好脆好油潤~ 不過得3件太少...

::: 芝士蝦卷 ::: $38
芝士蝦卷亦都係即叫即炸, 芝士火炙過有半溶,味道好濃郁, 炸蝦都好香脆. 同樣都係只有3件太少.

::: 吉列蠔 ::: $30
最後仲加咗個吉列蠔, 反而呢個$30有5隻出乎意料咁多, 仲唔細隻添~ 雖然蠔只係急凍野, 不過冇乜雪藏味, 仲幾有鮮味~ 炸出嚟都好香脆, 點下沙律醬食更加惹味~

今次只係試咗壽司, 佢地仲有便當冷麵其他野. 就以壽司來說, 以價比貨質素當然比超市嗰d好, 但係又比唔上迴轉壽司. 所以壽司呢d野, 有平有貴, 質素亦都比較參差, 只看人要求吧~
10件壽司餐
其他壽司
吉列蠔
麵豉湯
2013-08-03
15 分鐘 (外賣自取)
吉列蠔
2015-02-08 471 瀏覽
天后哩條街可以話係一修食街,由頭到尾兩邊都有好多餐廳,想食咩都得。見哩間店舖頭細細,只有幾個吧位,好似幾地道咁,就入去試下。全店有兩位師博,一位好具經驗,另一位應該仲係學徒。眼見好多人買外賣,估計都係做外賣居多。 食物價錢中等,不設加一。叫左一個蒲燒鰻魚飯同海膽呑拿魚腩碎刺身飯。所有便當都可配麵鼓湯、綠茶/道地紙包飲品。 麵鼓湯偏淡,無咩特别。哩到嘅飯size都係偏細。 鰻魚即叫即燒,鰻魚幾香,皮脆肉嫩。鰻魚汁唔似平時食開甜甜地個隻,係咸味重d,鐘意甜味個款多d。另外汁太少,唔夠撈飯,好唔開心。 海膽呑拿魚腩碎刺身飯賣相不錯。 海膽唔算太腥,容易入口。 呑拿魚腩俾好多,飯由頭食到未都係啖啖呑拿魚。魚腩幾滑,但鮮味就唔係幾夠。總括而言,價錢實惠,質素可以,要來個速食日本便當可以考慮!

麵鼓湯
麵鼓湯偏淡,無咩特别。哩到嘅飯size都係偏細。
蒲燒鰻魚飯

蒲燒鰻魚飯
海膽呑拿魚腩碎刺身飯
海膽呑拿魚腩碎刺身飯賣相不錯。
海膽唔算太腥,容易入口。
2014-12-09 440 瀏覽
呢期係果頭返工,中午時間唔多,諗住食完拿拿臨訓一陣,所以會留意外賣舖.呢間野d魚生幾平,勁岩中午lunch time黎,壽司餐$48,十件壽司加野飲心情好果陣食貴D,鵝肝飯都係一百蚊內,HKD78海胆飯HKD63搵日試下搵同事一齊叫外賣,夠$150包送貨唔想食太多生野的話,熟SUISHI都OK特別推介:魚生飯夠大份,夠新鮮,讚,

心情好果陣食貴D,
鵝肝飯都係一百蚊內,HKD78
海胆飯HKD63

搵日試下搵同事一齊叫外賣,夠$150包送貨
SUICHI
唔想食太多生野的話,熟SUISHI都OK
魚生飯
特別推介:魚生飯夠大份,夠新鮮,讚,
題外話/補充資料: btw, 个waitress 姐姐幾靚好nice
2014-11-11
SUICHI
魚生飯
2014-11-22 809 瀏覽
作為呢一年來我收工嘅必經之路,呢間一鮮一直無留意到,多得佢呢個兩週年酬賓嘅手寫牌,終於吸引我第一次入去試吓,果晚七點幾,入到去,裝修以木為主,座位以bar台bar凳形式,面積唔大,但係幾有居酒屋嘅氣氛!第二朝唔使返工,梗係要開一支sake飲下啦,價錢由98-158,都算合理。師傅話時不時會入一批唔同牌子嘅清酒,果晚凍凍地,老細好細心,我地未問佢,佢就主動問我地使唔使整熱支sake,呢支叫奧之松$98,興熱左酒香唔錯,味道唔算辣口,配合埋炸蠔送酒,胃口開晒!個炸蠔$32蚊有五粒,全部即炸,蠔味好夠,呢個價錢計超值,之後我同老婆散叫左十件壽司同埋吞拿魚腩碎反卷。啲飯口感好好,夾起唔會散,啲魚生食得出係新鮮嘅,三文魚,帶子,魷魚,甜蝦都好正!北寄貝就普通啲。最後我哋要咗個鰻魚飯,鰻魚份量適中,咬落口感唔錯,鰻魚汁份量啱啱好,唔會搞到個飯太鹹$58仲送野飲,晚市嚟講算係咁啦!埋單$292有時間會再幫襯!P.S.下次要試吓加拿大海膽,隔離位個兩公婆係咁話好甜
P.S.下次要試吓加拿大海膽,隔離位個兩公婆係咁話好甜
  • 炸蠔
2014-11-17 355 瀏覽
是晚和好友慶生, 選了一間日式小店. 小店座位不多, 大概只能坐8-10人, 但環境雅致, 而且充滿日式風味, 令人有一種親切溫馨的感覺.我們點了刺身、火灸飯和牛肉烏冬. 這裡所有飯麵都送盒裝飲品, 值得一讚!我點的牛肉烏冬忘了拍照, 但不論麵和牛肉的份量也很多, 而且味道也很好. 湯底十分濃郁, 烏冬也很彈牙。火灸飯是友人點的, 我自己沒有試, 但她說很不錯呢. 刺身方面, 我們點了加拿大海膽、牡丹蝦、吞拿魚和赤貝。吞拿魚十分肥美; 海膽吃得出是貴價貨; 牡丹蝦的size好像比其他壽司店大一些, 總之全部都超好吃, 而且很新鮮. 最後我們追加了一客紫芋栗子炸薯餅. 雖然要等一段時間, 但畢竟是即炸的, 等一會也值得. 我本身最愛吃炸物, 這個薯餅沒有一般薯餅的油膩和飽滯感, 甜度適中. 我帶了生日蛋糕, 這裡不用收切餅費, 老闆還主動幫我們拍照呢~最驚喜的是, 原來晚市也免收加一. 雖然我對這餐各方面都十分滿意, 但它畢竟只是一家小店, 故不建議大伙兒一同來光顧.

三色火灸飯
紫芋栗子薯餅

2014-11-06
三色火灸飯
紫芋栗子薯餅
2013-12-27 230 瀏覽
我成日去完中央圖書館之後就會去電器道個頭食dinner...個晚8點幾又係睇完書,行過去睇下有咩野食,轉彎串燒店一如以往的多人,對面個幾間都好爆,行行下...就見到呢間新開既...(佢同隔離個間感覺上好似係同一個老闆開既),見佢45蚊10件...有少少趕時間就唔再諗咁樣買左10件走返到屋企既時候(大約4個字出程啦...),打開黎睇..嘩...超迷你...$4.5一件真係唔好太高期望,點知食落口...嘩....仲暖架囉d飯-_-,應該係話個舊只有3cm長既一糰飯...呢個天氣,半個鐘車程...都仲可以keep到凍,我完全想像唔到佢整個時d飯係幾咁熱的......最後...心諗:算啦...45蚊10件都唔好寄予太大期望...上星期去試第2次個次係堂食...經過個次經驗後,我今次試套餐,除左出面寫既套餐外佢仲有其他餐......坐位好唔舒服,人矮少少腳短少少都會坐到吊下吊下最後揀左個親子三文魚飯(?),有幾片薑,十幾垃大粒蟹籽同4片三文魚...一睇落去已經係唔新鮮的樣子,d蟹籽超腥 (不是一般的腥)...心知中伏,比多次機會你,都仲係咁既質素...byebye................

上星期去試第2次

個次係堂食...經過個次經驗後,我今次試套餐,除左出面寫既套餐外佢仲有其他餐......坐位好唔舒服,人矮少少腳短少少都會坐到吊下吊下最後揀左個親子三文魚飯(?),有幾片薑,十幾垃大粒蟹籽同4片三文魚...一睇落去已經係唔新鮮的樣子,d蟹籽超腥 (不是一般的腥)...心知中伏,比多次機會你,都仲係咁既質素...byebye.....................

環境方面:
地方好細...頂多坐8個人...
張枱好高,坐落去時,張枱既高度係去到條頸,隻腳fingfing下....搞到食得好辛苦...
同埋,因為無客既關係食個時全程比人望住食得好唔自然......最後食完真係好唔甘願地埋單走人...60幾蚊...唔值呢個價囉

唔知D野係唔係放左出黎太耐,食完之後感覺不D唔對路

真係食到唔想影相...所以無圖
2013-12-15
2013-12-15 170 瀏覽
日前剛好補完習經過,見到呢間新開既壽司店,就一心下次泥試。呢度新開張有吾少抵食既set, 仲要系全日供應。我六點鐘泥到,店內只有bar枱供堂食,地方比較迫,且坐高椅冇地方放野,優點系吾洗加一😁我點左一個sushi set,有10件壽司同飲品👍佢既壽司偏細件,男人一定吾夠食,不過好味吾緊要!😂三文魚同吞拿魚都系普通貨色,不過尚有鮮甜味。以$45 10件既價錢泥講系超值👍佢既鰻魚比較出色,表面燒得好夠,夠哂香👍👍總結而言,一鮮以新開張既呢個價錢同質素,絕對系吾錯既選擇,個人認為比爭鮮更抵。壽司質素平庸,但價錢超值,平均每件$4.5,仲有飲品。P.s. 個老闆娘又好人又令👍
日前剛好補完習經過,見到呢間新開既壽司店,就一心下次泥試。
呢度新開張有吾少抵食既set, 仲要系全日供應。
我點左一個sushi set,有10件壽司同飲品👍

佢既壽司偏細件,男人一定吾夠食,不過好味吾緊要!😂
佢既鰻魚比較出色,表面燒得好夠,夠哂香👍👍

P.s. 個老闆娘又好人又令👍
  • 鰻魚壽司
2013-08-14 129 瀏覽
常常路過天后,但留意到的通常都是大舖,如各間串燒店,sillyboo等。像這間刺身壽司倒沒留心細看,店子非常細小,有一天晚上和泰泰熊經過看到價錢非常抵食便決定找一晚試試。小店有提供$45 10件壽司餐,即叫即做,配湯或飲品。有20壽司款選擇,如三文魚,鰻魚,吞拿魚等,頗吸引。另外還有幾款丼飯,如鰻魚丼,牛肉丼,吉列豬扒丼等,$45-60,價錢實惠。一直有點擔心這些小店的質素,因通常都會將貨就價,味道不夠新鮮,但一鮮的食物喜出望外,絕對value for money!   喜歡海膽的我選了三色丼,泰泰熊選了海膽吞拿魚腩碎丼,另外泰泰熊見芒果三文魚卷樣子吸引,也把他帶回家! 。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。三色丼 ($58): 賣相精緻,刺身擺放得整齊,三文魚及油甘魚口感油潤,味道鮮甜,而海膽以這價錢來說挺慷慨,鮮甜濃郁!重要的是壽司飯煮得軟硬適中,粒粒分明,而且壽司醋調味剛好,這是很多日本料理店也會忽略的。海膽吞拿魚腩碎丼 ($60):泰泰熊很滿意吞拿魚腩碎,說吞拿魚味新鮮濃郁,而且份量十足,有1cm厚,海膽同樣新鮮。芒果三文魚卷 ($18): 單看顏色鮮艷的芒果三文魚卷已令

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
三色丼
海膽吞拿魚腩碎丼
芒果三文魚卷
芒果三文魚卷 ($18): 單看顏色鮮艷的芒果三文魚卷已令人胃口大開,夾起三文魚卷看到三文魚的份量令我非常驚喜,三文魚還比飯多,配上非常香甜的芒果,非常美味,物超所值。

一鮮以其實惠的價錢加上用料十足有心思,可說是天后的hidden gem。店員說他們從相熟的食品點取貨,因此能做到價廉物美,希望小店繼續加油!

5 分鐘 (外賣自取)
三色丼
海膽吞拿魚腩碎丼
2013-07-08 229 瀏覽
上星期日兩三點同個朋友仔行落天后條食街電氣道搵野食, 行過一間叫一鮮既刺身壽司鋪, 睇見佢個門面做得都幾有型, 門口寫住壽司刺身係即叫即做, 咁就入去試下啦不過間鋪細細間, 坐bar枱既, 又有d日本feel跟本個老闆娘就埋黎話我知有咩食啦, 話有個$45 10件既壽司餐, 我個friend就叫左一個, 而我呢, 就鐘意食刺身多d, 咁就叫左三文魚, 三文魚腩, 油甘魚, 凡立貝, 蝦既刺身啦, 仲有個活赤貝, 全部都好新鮮, 無雪藏味, 更值得要提就係呢度既wasabi好香, 少少就夠味呢餐都食得幾開心, 個環境feel幾好, 老闆娘同師父幾好傾, 老實講d刺身同壽司真係有料到, 食得出鮮味, feel到呢間鋪係有heart, 努力加油, 我會再黎架
刺身

不過間鋪細細間, 坐bar枱既, 又有d日本feel

呢餐都食得幾開心, 個環境feel幾好, 老闆娘同師父幾好傾, 老實講d刺身壽司真係有料到, 食得出鮮味, feel到呢間鋪係有heart, 努力加油, 我會再黎架
2013-06-15