2016-07-01 1051 瀏覽
而家好多地方都講緊韓風熱潮無論係依州 音樂電視等等都吹起韓風當然食嘢都唔例外 我今次就到一間餐廳去 食夏日限定雞肉水冷麵套餐 顧名思義冷麵套餐即係凍食好啱夏天咁炎熱嘅時候去消暑 一上枱見到湯麵喺凍湯汁中 湯底十分冰涼 入口酸酸甜甜完全有消暑嘅感覺加上冰涼快感完全係夏日 必屬佳品 加上面底為蕎麥麵 蕎麥麵爽口兼彈牙 配合湯麵中嘅番茄雞肉同埋青瓜食落去flash 雞肉口感尚算聯盟可能因為站喺凍湯之中令雞肉冷縮熱脹所以稍為有少少硬 套餐中包括有三式前菜同埋泡菜餃子味道都ok
雞肉水冷麵套餐
雞肉水冷麵套餐
2012-05-17 409 瀏覽
First impression; Host chatting ( Finishing her conversation with her colleague before greeting us)Got noticed, greeted in a disappointed tone then so we got sitted, she passed in our menu.We were scrolling through their Lunch menu, ala carte...And we decided what we wanted to order and tried to look for service.Staff we lazy, they chatting around, I tried to catch their attention by waving my hand, server ignored us and took the order by the table next to us instead that was seated 20 minutes a

Staff we lazy, they chatting around, I tried to catch their attention by waving my hand, server ignored us and took the order by the table next to us instead that was seated 20 minutes after us. Finally we caught one of the servers eyes and ordered from their ala carte menu; chicken stone pot rice, an eel vermicelli fried noodles and two soft drinks, scribble scribble scribble, we requested for a faster service as we have to catch a movie, she smiled and she disappeared.

5 minutes later, we were served our drinks and some kimchi, 10 minutes later, our *cold stone pot with chicken rice* along with the pre-fried microwaved noodles with eel arrived to our table.

Disappointing as I was hungry and was forced to eat such low quality food. Taste was no difference with 7-11 microwaveable food.

Will not recommend nor visit this restaurant again.
2012-05-09
2012-03-26 223 瀏覽
同朋友經過想揾地方靜靜地食TEA,見呢度冇乜人就入去試下.叫左兩個tea set菠菜豆腐石頭窩飯,味道遍淡,不過豆腐就好滑牛肉粉絲,味道唔錯,但真係太多油,食完個碟見到啲油真係嚇死人雖然呢度啲食物不見特出,但服務就唔錯,我地由3點座到晚市都冇人趕
同朋友經過想揾地方靜靜地食TEA,見呢度冇乜人就入去試下.
叫左兩個tea set
菠菜豆腐石頭窩飯,味道遍淡,不過豆腐就好滑
2012-03-21
2012-03-24 163 瀏覽
今晩去左呢間食石頭鍋飯, 韓食家我食過一兩次, 但未試過係度食石頭鍋飯.雞肉石頭鍋飯: 熱辣辣既石頭飯, 我好快手咁撈勻D飯同雞肉.略嫌唔夠味, 平時去食石頭鍋飯, 都有醬料加入去,但侍應只係俾樽辣醬我, 辣醬唔算辣, 但味道都係怪怪地.D飯唔靚, 爛飯又無飯味.雞肉都係無味.雜錦石頭鍋飯:有甘荀絲, 菜, 萝白絲, 紫菜同蛋.可能配菜有先醃過, 味道好過我既雞肉飯.我叫左杯紅棗柚子茶, 又係無味, 但咬D紅棗肉係好甜, 但柚子茶完全飲唔到柚子味.朋友飲蜂蜜柚子茶就好D, 都起碼有甜甜地味.下次唔係呢間食石頭飯, 好失望.
雞肉石頭鍋飯:
熱辣辣既石頭飯, 我好快手咁撈勻D飯同雞肉.
略嫌唔夠味, 平時去食石頭鍋飯, 都有醬料加入去,
侍應只係俾樽辣醬我, 辣醬唔算辣, 但味道都係怪怪地.
D飯唔靚, 爛飯又無飯味.
雞肉都係無味.
雜錦石頭鍋飯:
有甘荀絲, 菜, 萝白絲, 紫菜同蛋.
可能配菜有先醃過, 味道好過我既雞肉飯.

朋友飲蜂蜜柚子茶就好D, 都起碼有甜甜地味.

下次唔係呢間食石頭飯, 好失望.

2012-03-24
2012-02-29 126 瀏覽
路過此處, 看看餐牌, 便進店食lunch有點兒飯焦的石窩飯, 很難得呢! 少許辣的豬肉, 尚算不錯只是少許辣的湯麵, 爽口的麵及年糕, 很多的雞柳, 整體味道很好, 配料充足, 讚!薄薄香脆的蔥餅, 非常美味, 完全不會令人過飽或膩, 很難得!
路過此處, 看看餐牌, 便進店食lunch
石頭豬肉窩飯
有點兒飯焦的石窩飯, 很難得呢! 少許辣的豬肉, 尚算不錯
香辣雞肉年糕湯麵
蔥餅

2012-02-11
石頭豬肉窩飯
香辣雞肉年糕湯麵
蔥餅
2011-11-09 33 瀏覽
在奧城想吃韓食, 只有這間和大食代裡的小店. 兩間也跟正宗有頗大距離, 只能作頂癮之用.是晚點了:特色石頭飯(泡菜) $60純豆腐辣湯(海鮮)餐 $70 味精海帶湯, 泡菜差, 柚子茶正常. 若不是店員說純豆腐辣湯不跟餐是不會有飯的, 我們也沒打算跟餐. 因為我們選了泡菜, 所以這個飯沒有肉的, 靠著辣椒醬, 味道還不錯. 這個湯以往已吃過幾次, 一直都覺得味道可以, 但是次湯裡有很多像是淡菜的料, 味道不太好.以差不多的價錢, 去尖沙咀的韓式快餐店會有更好的選擇. 可惜這個範圍韓國食店的選擇實在很缺.

是晚點了:
特色石頭飯(泡菜) $60
純豆腐辣湯(海鮮)餐 $70
套餐餐湯, 泡菜, 柚子茶 (+$10)
特色石頭飯(泡菜) $60
純豆腐辣湯 (海鮮) $60

2011-11-08
2011-10-02 48 瀏覽
「韓食家」是離家最近的一家韓國菜館,所以有時候都會到來幫襯。某一天的午飯時間,又來到奧海城,最後來到這間「韓食家」了一頓簡單的午餐。這兒的午餐精選是蠻抵食的。五選一的韓風飯加上三選一的韓式粉絲,才不過 $42 ,都算幾經濟相宜。這天的午餐,我叫了 「磨菇牛肉飯」+ 「酸辣粉絲」,而老婆仔就叫了 「BBQ雞肉飯」 + 「原味粉絲」。其實這次所吃的,三樣都還不錯,可以一吃,只除了那「酸辣粉絲」。那酸辣的味道,原來自己不大習慣和喜歡,不過也沒辦法啦!誰叫自己喜歡試新口味,結果這次証明了是一次失敗的實驗。早知如此,便吃回常見的「原味粉絲」好了。因為只需加 $6 便可以加一杯這裡味道頗佳的「凍柚子茶」作餐飲,所以也叫來一杯,那味道確是頗為濃郁,作為餐飲,確是不錯。埋單結帳,$100 還不到,都算頗划算了。
韓食家」是離家最近的一家韓國菜館,所以有時候都會到來幫襯。
午市時段,人客也不是太多
店門外的午市餐牌
這兒的午餐精選是蠻抵食的
午餐精選是韓風飯 +韓式粉絲的配搭
這天的午餐,我叫了
磨菇牛肉飯」+
酸辣粉絲」,而老婆仔就叫了
BBQ雞肉飯」 +
原味粉絲」。
頗醒胃的辣泡菜
其實這次所吃的,三樣都還不錯
。早知如此,便吃回常見的「原味粉絲」好了。
BBQ雞肉飯 + 原味粉絲
磨菇牛肉飯 + 酸辣粉絲
味道濃郁的凍柚子茶
埋單結帳,$100 還不到,都算頗划算了。
$45.5 (午餐)
午市時段,人客也不是太多
店門外的午市餐牌
午餐精選是韓風飯 +韓式粉絲的配搭
2011-09-19 58 瀏覽
來到奧海城行商場,行完之後差不多六時了,就在商場內找一間食店去食晚飯,看看地下有一間是食韓國菜的,心想都有一段時間未食過韓國菜了,所以就來到韓食家來試試了。韓食家是在奧海城二期的地下,有時搭巴士時都會看到這店在商場的下層,旁邊的店子都是做食肆的,十分容易找到,間中行過時見店內都不是有太多人,而食晚飯當日見入面情形都差不多,所以不需要等位直接找一張枱坐下了。店內的佈置都十分之簡單,旁邊有一排的卡位,在牆邊和中間的都是梳化做坐位,而每一張枱都有一個電子爐用來做韓式燒烤用的,來時因為不是有太多人,坐下時都不會太迫的。食物的選擇都幾多的,有湯類的、石頭飯類、炒粉麵類和燒烤類,還有一大堆的套餐可以選擇,來到當日沒有叫韓式燒烤,只是清清地叫了一個什菜粉絲-牛肉和人蔘雞湯的套餐。什菜粉絲配牛肉($70)兩個湯都是叫了套餐的,套餐有一個前菜、白飯和一杯柚子茶,前菜是少少的泡菜,食落泡菜都不是醃得太辣,就算怕辣的人都可以接受,食完有少少開胃的感覺,到了主菜什菜粉絲配牛肉,看看煲內的材料十足,有牛肉、金菇、鮮菇類、紅蘿蔔絲和一些韓式粉絲。試一試湯底是日本牛肉窩這一類,甜甜地都幾開胃,每一類材料都充滿了湯汁
整體的感覺是可以的韓食家
六時來到,店內沒有太多的客人。
餐牌介紹湯類食物
套餐的前菜:少少的泡菜
材料十足的什菜粉絲配牛肉
什菜粉絲配牛肉($70)

兩個湯都是叫了套餐的,套餐有一個前菜、白飯和一杯柚子茶,前菜是少少的泡菜,食落泡菜都不是醃得太辣,就算怕辣的人都可以接受,食完有少少開胃的感覺,到了主菜什菜粉絲配牛肉,看看煲內的材料十足,有牛肉、金菇、鮮菇類、紅蘿蔔絲和一些韓式粉絲。試一試湯底是日本牛肉窩這一類,甜甜地都幾開胃,每一類材料都充滿了湯汁的味道,食落十分之爽口,而牛肉也不會煮得過熟,整煲湯除了得牛肉一種肉類之外全部都是蔬菜類的食物,所以健康感十足。送飯一流。
湯好過湯渣的人蔘雞湯。
兩個湯類的食物。
人蔘雞湯(半隻)($58)

食韓式湯類點要叫叫這個韓國名菜來試試這店的水準,因為得兩個人食所以就叫了半隻來試試,賣相是淡淡顏色的湯面上有一些的蔥花,旁邊有半隻拆了的雞,有一碟鹽給你來點雞來食,食落雞肉味道不是太出,也沒有太濃的湯汁味,但肉質就不是太韌,點少少鹽來食還可以,湯的味道和顏色一樣淡淡的,但反而有一種微微的蔘香和少少的雞湯味,情形和在家中飲湯一樣,湯多數是入味的,但湯渣多數是沒有什麼味道,但整體上還是可以的一味食物。
味道不太出的熱柚子茶。
味道反而濃一些的凍柚子茶。
凍和熱柚子茶(跟餐)

一個叫凍一個叫熱飲,通常這種飲品是熱飲會好飲過凍飲,因為熱力的關係令味道更加之出味,但這店是凍飲濃味一些的,心想是否加了$6的關係…………………

這店的店員都幾有禮貌,出食物的時間也得十分之快,可能是沒有太多客人的關係,店內也沒有太大的嘈雜感,食飯時的心情也都十分之愉快。

今次只是試了湯類,感覺水準都是可以的,價錢的定位也得十分之相宜,想想下次可能再來試試這店的韓式燒烤如何。
會再來試韓式燒烤的韓食家。
整體的感覺是可以的,商場內的韓式食店韓食家。
2011-09-10
整體的感覺是可以的韓食家
六時來到,店內沒有太多的客人。
餐牌介紹湯類食物
套餐的前菜:少少的泡菜
材料十足的什菜粉絲配牛肉
湯好過湯渣的人蔘雞湯。
兩個湯類的食物。
味道反而濃一些的凍柚子茶。
會再來試韓式燒烤的韓食家。
2011-08-28 15 瀏覽
雖然經常在奥海城覓食,這間「韓食家」也在過往曾經幫襯過幾次,但原來,自己從未為它寫過食評。這一夜,忽然想吃韓國菜,又不想去得太遠,所以又再到來,也正好為這次幫襯來個前所未有的食評。自從數月前到過韓國旅遊之後,因為每天幾乎都是吃泡菜的關係,所以回來香港之後,一直都未有再去吃韓國采的衝動,特別是太座大人,更是提起吃韓國菜都耍手擰頭,連呼不吃,直到這天,才終於首肯和我來這兒吃一頓韓國餐。沒來這裡數月,這餐廳的菜式選擇似乎比前多了,不像從前般主要只得石頭飯和豆腐湯鍋。不過素來喜歡吃韓式豆腐湯鍋的我,還是一如舊貫,叫來韓式豆腐湯鍋品嚐,不過因為自己有小恙在身,不便吃得太辣的緣故,唯有捨棄過往常叫的「海鮮純豆腐辣湯」而改叫不辣的「海鮮麵豉純豆腐湯」。至於太座方面,她則選了這裡每月精選之中的「韓國炸醬海鮮炒烏冬」。吃韓國餐,先來的當然是泡菜和各式前菜啦!太座的炒鳥冬附奉的是「三式前菜」,當中除了必備的辣泡菜外,還有豆角和豆腐卜,泡菜辣度適中,不會辣得太厲害,豆角爽脆,但味道平平,反而味道帶甜的豆腐卜較得我的喜愛。我的「海鮮麵豉純豆腐湯」定食附上的,卻只是單一的「辣泡菜」,沒有豆腐卜或其他韓式前菜,可
餐廳門口
店中一角
牆上的韓風裝飾
韓風餐具
而改叫不辣的「海鮮麵豉純豆腐湯
各款韓式湯水
每月精選
三式前菜
我的「海鮮麵豉純豆腐湯」定食附上的,卻只是單一的「辣泡菜」,沒有豆腐卜或其他韓式前菜,可有點失望呢
韓餐必備泡菜
太座的烏冬還有韓劇常見的「海帶湯」隨烏冬奉上。這湯的味道稍鹹,不過都算正常。而我的定食,因為是豆腐湯的關係,所以也沒有這湯奉送
海帶湯
吃過前菜,兩道主菜先後送來。太座的「韓國炸醬海鮮炒烏冬」當中的海鮮主要有兩隻中蝦,兩隻青口和一些蜆仔,我只試吃了一點烏冬和一隻青口,味道還不錯
韓國炸醬海鮮炒烏冬
至於我的「海鮮麵豉純豆腐湯」,其實只不過是走辣的海鮮純豆腐湯吧了,這湯的麵豉味道偏淡,根本與真正的日本麵豉湯不可同日而語,不過這湯的材料一向豐富,有蜆肉、魷魚碎、細得可以的「蝦毛」、節瓜片、金菇、原隻烚蛋和作為主角的嫩滑軟豆腐,加上一整鍋的麵豉湯底,把它整個掃光,不但一定會飽,而且營養也一定夠豐富呢
!雖然這湯比不上「純豆腐辣湯」那麼開胃,反教愛辣又怕辣的我把它一掃而光呢
海鮮麵豉純豆腐湯
最後的飲品是凍熱「柚子茶」各一。我的凍柚子茶味道比太座的熱柚子茶為佳,她的熱柚子茶味道偏淡,柚子味不夠濃,反而我的柚子茶雖是凍飲,柚子味來得濃郁,實在好味多了
冷熱柚子茶
韓食家」這家韓國菜館的韓國菜,平心而論雖然未算十分地道、出色,但整體來說總算不過不失,也有一定的水準,而且價錢不貴,難怪它的分店愈開愈多呢!
餐廳門口
店中一角
韓風餐具
各款韓式湯水
每月精選
牆上的韓風裝飾
2011-07-20 11 瀏覽
今日第一次同媽咪埋細佬黎呢度食,我地三個人坐一張四人台都好正常姐,咁岩係lunch time時間, 有好多office boy同lady食飯,當我地三個坐低係度揀緊食咩既時候,咁岩有五個office既人坐我地隔離台,而隔離台只係得四個位, 佢地吾夠位,於是個waitress問都吾問我地, 就叫個office boy坐過黎我地果台,有無搞錯呀????!叫個三吾識七既人同我地一齊坐,我心諗, 個waitress都幾吾尊重我地姐.... 當呢度係茶餐廳丫?!隨便搭台都得既???於是我地三個即刻走人....決定以後都吾會去呢度食!!!而家咁既服務態度點得嫁???!
今日第一次同媽咪埋細佬黎呢度食,
我地三個人坐一張四人台都好正常姐,
當我地三個坐低係度揀緊食咩既時候,
咁岩有五個office既人坐我地隔離台,
而隔離台只係得四個位, 佢地吾夠位,
有無搞錯呀????!

叫個三吾識七既人同我地一齊坐,
隨便搭台都得既???
於是我地三個即刻走人....
決定以後都吾會去呢度食!!!
而家咁既服務態度點得嫁???!
2011-07-20
2011-07-16 11 瀏覽
I am not quite sure why the number of good comment still remains that much, where indeed there is a much better one at TKTwith staff discount, though we would get 10% charge waived, but it is still not worth for a lunch herethe choices are very limited, just some noodle, 粉絲, 石頭飯, with different combination of beef, chicken and porkas the climate is cold, ordering a noodel is a not bad choice. But after having it, I really do not have much comment can be made, just a combination of un-fresh beef,

as the climate is cold, ordering a noodel is a not bad choice. But after having it, I really do not have much comment can be made, just a combination of un-fresh beef, tasteless but still soft noodle
the spicy vegetable is not bad, but why their drinks are always that hot

so during summer, how can we enjoy that
2011-01-11
2011-03-11 7 瀏覽
原本想食隔離間既, 但e間都未試過, 所以就不如試下啦, 可能時間已是差不多三點, 店內已只有一兩台, 感覺不錯, 因為又唔使等位即時叫個燒烤套餐食啦, 有雞肉 / 牛肉 / 豬肉, 睇上去份量唔係好多, 但燒完食既時候又ok 喎味道方面, 我就覺得可以入味一d, 沒有什麼話好唔好食, 只可以話係e個價錢, 食到既已經可以接受雖然前菜方面就o蚊左d, 只有三款, 但都有湯, 又有野飲服務員又有服務, 值得下次再黎食下.

雖然前菜方面就o蚊左d, 只有三款, 但都有湯, 又有野飲

服務員又有服務, 值得下次再黎食下.

都算精美o架~
款式少左d囉
2011-02-05
2011-01-18 9 瀏覽
因為好耐冇食過韓燒,又行開奧海城,所以六點半左右就行去食,叫左一個set,叫既時候先知係一人餐,所以之後我地又叫左一個鍋,D野食都唔錯,我同女友兩個食都係剛剛好,如果我知果個燒肉係一人餐我諗我未必叫,不過女友話不如試埋個鍋,所以算啦,環境不錯呀,待應都算幾快手下。不過我地走既時候就多人排隊,果時大約係八點
一人套餐
火鍋,湯底係豬骨
一人套餐
環境不錯呀,待應都算幾快手下。

不過我地走既時候就多人排隊,果時大約係八點
2011-01-15
(非會員)
第一次寫食評!多多指教!同朋友仔到奧海城行完街見到這間韓國餐廳,心血來潮想燒烤於是就選擇了這裡。由身家於荃灣,之前同屋企人食過呢間既分店但整體而言,感覺一般,所以都唔係話好有信心對呢間野去到眼見店外亦有不少人等待,本來打算如果等得耐就唔食但好快就有座位安排到!進店舖,員工就異口同聲說了一句韓文大概意思是指歡迎光臨吧!感覺很親切!然後好快就有員工拎茶泥!見到我朋友係大肚婆仲自己拎左一杯水泥咁細心既表現,宜家真係好少有!點了一個燒烤二人晚餐,上菜好快,唔會話等好耐三種前菜店員好體貼!由於本人唔係好食得辣,唔食泡菜,但又唔記得預先講定到上左菜先講,但店員都肯幫我換,仲好有笑容!生菜沙律沒什麼特別,但我覺得如果個汁可以由客人自己加落去就好始終唔係人人都喜歡落果隻酸酸地既汁!什錦燒肉(唔係好記得有d咩喇,牛肉,雞肉。。。)味道而言,其實因為係自己燒所以都冇咩特別,但個牛肉真係好正,醃得好入味必食牛肉呀!人參雞湯個人唔係好喜歡,所以都係我朋友飲佢個個雞唔係好入味!但我地最尾因為太飽,隻雞都冇乜點食過石頭飯本人最愛但由於唔食得辣,變左冇汁撈果個飯有位橙色衫既員工主動提出拎d燒汁俾我代替個辣醬原來都一
第一次寫食評!多多指教!

同朋友仔到奧海城行完街見到這間韓國餐廳,心血來潮想燒烤
於是就選擇了這裡。

由身家於荃灣,之前同屋企人食過呢間既分店
但整體而言,感覺一般,所以都唔係話好有信心對呢間野

去到眼見店外亦有不少人等待,本來打算如果等得耐就唔食
但好快就有座位安排到!

進店舖,員工就異口同聲說了一句韓文
大概意思是指歡迎光臨吧!感覺很親切!
咁細心既表現,宜家真係好少有!

點了一個燒烤二人晚餐,上菜好快,唔會話等好耐

三種前菜
到上左菜先講,但店員都肯幫我換,仲好有笑容!

生菜沙律
沒什麼特別,但我覺得如果個汁可以由客人自己加落去就好
始終唔係人人都喜歡落果隻酸酸地既汁!

什錦燒肉(唔係好記得有d咩喇,牛肉,雞肉。。。)
味道而言,其實因為係自己燒
所以都冇咩特別,但個牛肉真係好正,醃得好入味
必食牛肉呀!

人參雞湯
個人唔係好喜歡,所以都係我朋友飲
佢個個雞唔係好入味!
但我地最尾因為太飽,隻雞都冇乜點食過

石頭飯
本人最愛

但由於唔食得辣,變左冇汁撈果個飯
有位橙色衫既員工主動提出拎d燒汁俾我代替個辣醬
原來都一樣咁好味!!!!
飯唔會太濕,又有飯焦!正!!!

柚子茶
雖然係沖果隻,唔係新鮮
但都冇偷工減料,溝左水都依然有味!

水果
飯後水果係橙!好甜!好多汁!

服務方面:
我係俾滿分架!!!!!!!

過程都令我非常滿意,因為有幾位橙色衫既員工不厭其煩咁不斷幫我加茶
而且仲好有禮貌咁問過我先幫我加茶,
唔似得出面果d自己拎泥加,唔知就真嚇親!
仲有佢地係我未要求之前已經會自動拎牙籤黎!
其實係韓國傳統定係服務太周到呢?

有兩位著住黑色衫既,我諗應該係經理,
見到佢地行過都會同d客人有笑有講,感覺好似好熟咁
令人感覺真係好親切

走既時候,員工又講左一句韓文,呢句我就明喇!
係多謝哂既意思,哈哈!

最令我滿意既係,員工行過可能見到我唔係好識得燒
主動教我將d肉可以放係中間!

其實我幾時都話服務好真係好重要,
就算食物素質唔係話好好都可以留得住d客!

惟一有樣野係覺得需要改善既係,張木台!好似好唔穩陣咁,
稍為郁一郁木台上面既茶都倒濕,又要麻煩到員工幫我地抹!

希望佢荃灣既分鋪都可以做到咁!
2010-06-05
  • 韓式醃牛肉
2010-02-23 8 瀏覽
This is one of the two Korean Restaurant in Olympian City, as there's also one in their food court. The food in here looked Korean, but never tasted like Korean, nothing authentic. Their Ginseng Chicken soup tasted so much like normal Hong Kong Chicken Soup that you could find in any household. The barbeque is not marinated thoroughly like they would in a real Korean Restaurant, sort of blend in taste. The most authentic dish of theirs is the Kimchi soup, which my girlfriend had. I have also tried their Stonebowl rice in one of the afternoon, it was also nothing authentic. However, their service is quite nice, and I also liked the ambience of the shop. Lastly, their pricing is what a normal authentic Korean restaurant would charge, which I found quite expensive for their particular quality of food.

All in all, I wouldn't say this is a bad restaurant, but I wouldn't really recommend this shop to anyone.
2010-02-23