2018-11-04 946 瀏覽
首先必須講明呢個好評係有一定既感情分加左入去,味道未必係你想像中咁好食記得第一次食既時候仲係讀緊書,對於一個學生黎講40幾50蚊一杯雪糕真係好貴,唔知係咪咁,食落特別滋味。從來對雪糕既印象就係軟而滑,有幾分人造香料既味道,呢間分子雪糕帶來了不一樣的口感,口味隨季節變化,中秋有月餅味,夏天有糖水口味,都幾新鮮。後來開左係尖沙咀,去食就更多方便了,試過幫左朋友一個大忙,叫佢請食呢間雪糕就可以了。好耐冇食,睇到佢即將結業既消息,都立即去食多次,好似唔係以前既味道了。經典既海鹽牛奶脆脆,由一開店已經有呢款,應該係暢銷口味之一吧。以後都未必有機會食啦,回憶湧上心頭,謝謝你曾經帶給我們的那些美好。

2018-08-26
宵夜
2018-09-04 804 瀏覽
Lab Made是亞洲首間分子雪糕🍦專門店,係香港亦曾經掀起風潮,全盛時期港九新界都有佢哋嘅分店,可惜相繼結業下只剩下大坑總店。最近得知連總店亦要結業,趁著最後一天<為食小肥兔>便和老公來作最後告別。😔😔😔門外人頭湧湧,似乎亦有不少粉絲來到作告別禮。😣😣😣煙霧彌漫是他們的特色和生招牌。😮😮😮店內掛滿不同的獎項,但細看其實時間集中在2012-15年份,只能慨歎一句:時代已過,風光不再。😕😕😕同往時一樣,每週都有四款不同味道的分子雪糕。🍦🍦🍦🍦來到最後一周,特別加推第五款口味來亂入。🍚<全素泰式芒果椰汁糯米飯>椰汁味很重,加上芒果醬,非常穩陣的配搭。<奶黃流沙包>味道偏鹹,鹹蛋黃味過重,不太能嚐到奶黃的香味。坦白說,我不是Lab Made的粉絲,個人覺得$46一小杯價錢是偏貴的。💰💰💰但其實我頗欣賞老闆對雪糕的認真和努力研發各種口味👍👍👍,但可惜的是香港人是貪心忘舊的,永遠只打著份子雪糕的旗號作招徠未免有點一成不變。👴👴👴加上從報章得知老闆之前誤信<生意拍檔>以至投資失利,更加加速了Lab Made的死亡。💀💀💀作為土生土長的

門外人頭湧湧,似乎亦有不少粉絲來到作告別禮。😣😣😣

煙霧彌漫是他們的特色和生招牌。😮😮😮

同往時一樣,每週都有四款不同味道的分子雪糕。🍦🍦🍦🍦

來到最後一周,特別加推第五款口味來亂入。🍚
全素泰式芒果椰汁糯米飯

<全素泰式芒果椰汁糯米飯>
椰汁味很重,加上芒果醬,非常穩陣的配搭。

流沙奶皇包

<奶黃流沙包>
味道偏鹹,鹹蛋黃味過重,不太能嚐到奶黃的香味。

作為土生土長的小肥兔,未免覺得很可惜。親眼看著一個品牌由創立,成長,到成為出色的品牌,猶如香港的努力奮鬥史。現在看見他要結束,難免有點失落。。。😟😟😟
最後一天來吃雪糕時聽見老闆和其他客人聊天,得知他會捲土重來,但小妹愚見還是先重新定位吧!!💪💪💪
期望你們找到新方向後,東山再起。⛅🌞🌞🌞
全素泰式芒果椰汁糯米飯
2018-08-23 383 瀏覽
好高興朋友帶我來吃吃吃我們四個人試了三款雪糕紫米露、海鹽脆脆、腐竹雞蛋我的感覺是非常有趣好玩聽說曾經開過幾家分店到最後都倒閉了 不知道是否租金真的太貴還是雪糕有季節性紫米露非常足味 比吃真的糖水還要過癮腐竹雞蛋有腐竹絲 好驚喜海鹽脆脆是我今晚最喜歡的 好有咬囗好香 好像吃炮谷味的雪糕一樣Feeling so creative and cute 好玩
好高興朋友帶我來吃吃吃
我們四個人試了三款雪糕

紫米露、海鹽脆脆、腐竹雞蛋
我的感覺是非常有趣好玩

紫米露非常足味 比吃真的糖水還要過癮
腐竹雞蛋有腐竹絲 好驚喜
海鹽脆脆是我今晚最喜歡的 好有咬囗
好香 好像吃炮谷味的雪糕一樣

Feeling so creative and cute

好玩
2018-07-07 608 瀏覽
曾經風靡一時嘅分子雪糕 係熱潮過後人潮不再。今晚喺大坑食完飯經過Lab made就買杯雪糕食下同以前一樣 佢哋會不定期推出唔同嘅口味,今次就揀左特濃龍朱古力同開心果味呢個朱古力真係好濃好純,好有朱古力味但係唔會太甜。而開心果雪糕亦都好滑,夾雜左開心果粒。佢哋嘅雪糕好似比以前更好味

佢哋嘅雪糕好似比以前更好味

外賣自取
2018-05-18 630 瀏覽
這日,與姨甥女去大坑蹓躂,途經「Lab Made」,有了新發現﹗Lab Mage這一期的雪糕,除了皇牌焦糖海鹽牛奶脆脆外,還有三款全素雪糕。據說,為了響應422地球日,Lab Made與Green Monday合作,推出三款無蛋、無動物奶且無Cream的全素雪糕 - 全素泰式芒果椰汁糯米飯、全素西西里開心果和全素特濃朱古力配鹽焗杏仁。 全素西西里開心果$50/杯,是四款中,最貴的一杯。無他也,只要是好吃,再貴也是值得的。坊間開心果味雪糕,小妹,鍾情於Hangendaz或者Dryer。Lab Made之作,真材實料,且混入開心果粒粒,新鮮好味道。一下子,俘虜了小妹﹗ 開心果分子雪糕以-196℃液態氮迅速凝結而成,煙霧瀰漫的效果,教人駐足觀看。製作過程中,以植物奶取代牛奶,且絲毫沒有加入色素或香精,質感特別香滑細緻,開心果味道頗為突出,且不甜不膩,又夾雜了香脆果仁碎粒在內,咬口甚佳。 ·

2018-05-05
看著它開業⋯當時每晚都人頭湧湧,店舖外面一定有排隊人龍。特色的味道、出色嫩滑的口感,當年分子雪糕絕對是個風頭。後來,分店愈開愈多,直至在報紙上看到這個店經營者的故事。今天只剩下大坑這總店,風頭也不再。我跟兒子第一次來品嚐它何謂分子雪糕。小小一杯賣$46 ,確實有啲貴。它表明「全素」,用的奶是植物奶,即使對奶製品成份敏感人士都可以食,那我明白啦。對於敏感人士都可以品嘗幼滑雪糕的確是喜訊。單看是製作過程,小朋友都好開心了,何況質感和味道的確不同!店內電視播放著與不同大品牌合作的活動花絮,掛著很多這幾年內不同飲食平台所頒授榮譽。難免有點唏噓吧

我跟兒子第一次來品嚐它何謂分子雪糕。

小小一杯賣$46 ,確實有啲貴。
對於敏感人士都可以品嘗幼滑雪糕的確是喜訊。

單看是製作過程,小朋友都好開心了,何況質感和味道的確不同!

難免有點唏噓吧
  • 芒果椰汁糯米飯
2018-04-22 297 瀏覽
焦糖醬海鹽牛奶脆脆🍦 $46香濃奶味配上鹹鹹的海鹽粒鹹甜感覺交融 滋味非常😆加上脆脆蜜糖星星 更有口感❣️.法式焦糖燉蛋 $46濃郁雪糕配上甜甜士多啤梨😍燒焦了的焦糖脆脆啖啖幸福感覺 滑溜無比❣️🤤.
焦糖醬海鹽牛奶脆脆🍦 $46

濃郁雪糕配上甜甜士多啤梨😍
燒焦了的焦糖脆脆
啖啖幸福感覺 滑溜無比❣️🤤
2018-03-27 230 瀏覽
曾經排長龍嘅lab made分子雪糕店而家去到竟然非常冷清但質素仍然無下降 能夠保持水準.焦糖醬海鹽牛奶脆脆🍧 $46牛奶雪糕質地好creamy 配上海鹽味道又鹹又甜 相當過癮🍦再淋上焦糖醬 幸福的感覺一湧而至😍鋪上蜜糖星星作脆脆 非常滿足😋.法式焦糖燉蛋🍧 $46雪糕質地很濃郁鋪了一粒士多啤梨在面🍓士多啤梨甜入心😋最上層的焦糖香脆可口 燒焦味道不算太濃但可能欠缺海鹽配合 味道只有甜不及海鹽焦糖那種甜甜鹹鹹的趣味口感😌但價錢始終偏貴 偶爾嘗嘗也不錯😝
曾經排長龍嘅lab made分子雪糕店

但可能欠缺海鹽配合 味道只有甜
不及海鹽焦糖那種甜甜鹹鹹的趣味口感😌
但價錢始終偏貴 偶爾嘗嘗也不錯😝
2018-03-18 170 瀏覽
同男朋友行街經過去食。今次係第二次黎食,上一次去已經係幾年前佢地啱啱開左無幾耐嗰陣。今次去見佢地除左分子雪糕之外,仲賣埋其他甜品,例如桃膠嗰d,同埋晚顯冇以前咁熱鬧,可能隔左幾年生意開始無咁旺。分子雪糕依然係每期4款口味,依加每份$46。我地叫左個焦糖醬海鹽牛奶脆脆,份量同以前一樣咁多,做法都冇變,食落都仲係好好食,d雪糕依然好rich,睇黎佢地人氣雖然冇以前咁旺,但質素依然keep得住,good!!!不過$46始終係稍貴,可能係少人幫襯嘅原因之一。

2017-09-17 494 瀏覽
上個月才來過大坑飲嘢,當時在浣沙街、新村街那邊看到一間間吉舖已好sad,誰知今日經過布朗街,赫然發現小甜谷已冇做,感覺有點震驚!小甜谷在大坑曾經好旺的,點知最後都捱唔住...!唏噓一輪,兜去炳記那邊看看,見到谷媽媽仍在,不過以星期六晚的市況來說,生意認真麻麻。之後我們又重回布朗街,天氣悶熱,到Lab Made食杯雪糕正好!當時店內一個客都冇,之後陸續有2對couples幫襯,至少冇咁冷清。晚餐食得飽滯,選這款甜甜酸酸的最好,口味清新朋友話食落的確有奶皇包的味道,不過食到尾有啲膩雪糕製造過程,每次睇都覺得新奇ABCD4種選擇

Mango & Passion Fruit with Greek Yogurt
晚餐食得飽滯,選這款甜甜酸酸的最好,口味清新

流沙奶皇包
朋友話食落的確有奶皇包的味道,不過食到尾有啲膩

雪糕製造過程,每次睇都覺得新奇

ABCD4種選擇
2017-09-16
2017-08-29 266 瀏覽
My friend drove me to this area, after dinner in north point, just because he wanna to have an ice-cream. 4 tastes for selection, my friend just wanna eat caramel sea salt taste.the lab people began the experiment after ordered. The taste of Ice cream was quite balance, sea salt and caramel not too strong.

2017-08-28
$30 (宵夜)
2017-08-14 229 瀏覽
很有意思的一家店,收藏了很久,因为离家近,一直懒得去。今天实在无聊,周日的午后,小店里空无一人,一个人的甜点时光很享受一定要看服务员的制作过程,分子冰激凌还是第一次尝试做出的味道跟普通冰激凌相差不远,味道还不错,蜂蜜太甜了,不爱吃甜可以建议少放
很有意思的一家店,收藏了很久,因为离家近,一直懒得去。
一定要看服务员的制作过程,分子冰激凌还是第一次尝试
其實認識呢個品牌已經係幾年前既事,記得第一次食係尖沙咀諾士佛臺分店,當時叫左限定紫薯口味。見住佢即時整真係覺得好神奇><Liquid Nitrogen原來真係可以整到野食出黎!(可能我文科女出身,唔好見怪)成個雪糕紫到出,不久都覺得紫薯味真係超級強烈!食曬之後仲有少少胃痛添,跟住就斷斷續續食過幾次,無咩特別留意佢!直至最近,佢地社交平台搞送禮活動。咦好似幾咁鬼馬喎,獎品係一個火鍋-----而且仲要係綿花糖火鍋😉聽落都興奮。Lab Made好似仲未正式賣呢隻產品,但中獎者可以有一個免費綿花糖火鍋,俾我咁好彩抽!中!左!等我率先同大家試食啦。我起初以為份量好細。點知淨綿花糖已經滿滿一大個紙碗,視覺上有無比震撼!之後反差好大既就係個的的式式既火爐仔,唔會太熬夠曬安全。再黎係一碟用黎點綿花糖既配料,真係相當精緻:有朱古力同杏仁包住既雪糕球、新鮮生果﹝士多啤梨同藍莓﹞、餅乾兩塊、朱古力醬同檸檬醬。不過我好「論盡」、轉枱果陣唔小心將朱古力醬同檸檬醬整跌左,無得食啦….職員喺你食之前會同你細心講解邊樣要食先同埋點樣食,不過我都係無理佢想食咩就食咩先。士多啤梨同藍莓份量都足夠既、夠兩個

直至最近,

我起初以為份量好細。

轉枱果陣唔小心將朱古力醬同檸檬醬整跌左,無得食啦….

職員喺你食之前會同你細心講解邊樣要食先同埋點樣食,不過我都係無理佢想食咩就食咩先。士多啤梨同藍莓份量都足夠既、夠兩個人食,亦都新鮮無酸味。
點左綿花糖之後比較難燒焦,因為水份較重。

我比較欣賞個餅乾,因為沾左綿花糖之後燒一燒就勁香焦糖味,賣相好吸引。擺落口餅乾仲係好脆,同燒到淋曬既綿花糖非常之夾,正。

反而麻麻地個脆皮雪糕,第一, 個皮濕濕地太硬,燒極都未食得又怕佢溶。第二,入面雪糕個味道唔吸引,我無食錯就應該似係杏仁咖啡/朱古力之類,食落口好強杏仁味
,但唔知點解咸咸地…..可能係綿花糖太甜,而一味只見啡色雪糕但又食唔出味,所以食左一半就放棄左。計我話應該用唔會比綿花糖搶味既雪糕,例如比較酸既菠羅、柚子、檸檬等等。

食到一半d綿花糖原來真係會杰曬
,但係我同朋友都盡左力啦食唔落,真係唔好睇少佢咁的式,如果唔大食起碼夠三個人食。

同場加映仲有海鹽焦糖味雪糕
,比起當初我食果陣真係進步左唔少!鹽味同糖味各佔一半,配合得好好。最欣賞係餐牌上列左每隻雪糕都列明左有無明膠或者麩質,非常細心。下次再有新味都好想eat下><!
2017-06-07 234 瀏覽
分子雪糕係香港已經紅左一段時間, 一杯雪糕大約係$50一杯左右, 同甜品店比就平少少,但係同普通雪糕店比又貴好多喎。今次我嚟到尖沙咀呢間粉紫雪糕店買分子雪糕,揀咗一個係時令嘅味道,就係叫做伯爵茶未加上柚子汁。原來分子雪糕同普通雪糕最大嘅分別就係食咗好似有陣風,冇普通雪糕咁實在,真係超級入口即溶。上面嗰層cream唔係雪糕來嘅,係一啲好鬆軟好似空氣嘅物體,味道都算係咁啦,不過冇我心目中想像咁正,伯爵茶味唔算好濃,有少少甜甜地,兩者之間嘅配搭尚可,不過真係好多人排隊呀。

2017-05-23 212 瀏覽
朋友與我偶然經過lab made,看見其概念新穎,故提議買一杯雪糕分享,看看有什麼特別。我們買了流沙奶黃包試試,真的很有奶黃包味,但卻嘗試不出其他特別之處,只覺得很普通,故嘗試過後應該沒有下一次。