2013-08-26 85 瀏覽
食完燒烤原本想去友人介紹既分子雪糕食甜品, 點知當晚無開, 唯有係大坑選擇其他甜品店. 其實選擇都唔多, 最常去就係小甜谷啦...每次來大坑都係食佢好悶...最後亂行見到此店就試下...近期喜愛馬啼露見到餐牌有個椰皇馬啼露即叫來食啦....友人就叫左個焗栗子容西米布丁...我既椰皇馬啼露真係好一般, D椰香無入到馬啼露度, 似二者互不相關咁既...............椰皇亦燉得唔夠軟身唔香, 更好就係個馬啼露都算多馬啼甜度亦適中.至於友人既焗西米布丁就一點都唔好食, 表面落得太多糖又焗得唔脆而且超甜呀...加上西米煮得太耐好淋而栗子容亦無味道, 這一個甜品唔合格呀...
2013-08-08
大坑有幾間我們喜歡的餐廳,住在附近所以常常來吃飯。剛吃完CASA意猶未盡,知道有新的甜品店便來試試!此點的前身是甜品少爺,現在此點的座位面積好像比以前小,但空間感仍夠目標是甜炸兩!甜炸兩看起來做得很精緻,與平時的咸炸兩一模一樣,捲得緊緊的。外層是椰汁做的蒟蒻,很薄的一層。捲著的是PUFF,PUFF質感可以脆一點,這樣與軟軟的吉士芒果餡會有更大的對比。士多啤梨和朱古力醬很有心思的模仿甜醬和豉油。而煉奶則模仿麻醬。吃甜品怎能不吃我心愛的心太軟!伴碟很有心思,但心太軟整體有待改善。輕輕弄開心太軟頂部有滿滿的朱古力軟心,但當我輕輕翻翻底部時,朱古力軟心便一下子傾瀉而出,大概是心太軟底部穿了洞,令朱古力醬輕易瀉出。以自己焗過好幾次心太軟的經驗看,應該是店方焗時為了保著軟心而未能把面頭(倒轉的底部)弄至適合的熟度,希望店方能改善。朱古力軟心甜度適中,苦苦的,配著雪糕吃剛好。
大坑有幾間我們喜歡的餐廳,住在附近所以常常來吃飯。
剛吃完CASA意猶未盡,知道有新的甜品店便來試試!
目標是甜炸兩!
甜品怎能不吃我心愛的心太軟!
伴碟很有心思,但心太軟整體有待改善。

朱古力軟心甜度適中,苦苦的,配著雪糕吃剛好。
題外話/補充資料: 雖然對心太軟有點失望,但店員服務態度值得一讚!
2013-05-15 11 瀏覽
不知道有否想過,平常在粥品店吃過的炸兩會變成甚麼?又或者在甜品店吃一個班戟不只一層?平常吃到的炸兩是富有米香怎粉皮包裹住香脆的油條,又或者是只有一層的芒果班戟。今回在下不介紹班戟,卻是介紹炸兩。在下本想在天后吃甜品,但是卻又想到大坑覓食,而在下最後也選擇了大坑。當在下走入大坑之際,有新開的甜品店名為壹甜糖,位處於大坑入口的銅鑼灣道,也接近天后地鐵站,既然是甜品店,又不用走得太遠,就入內吃個甜品。壹甜糖是一間細細的甜品店,兩邊牆身有著不同的顏色,配襯木色的木皮相隔住,而且有甜品的海報,一目了然,而當中有兩款甜品吸引在下的,一款是炸甜兩及另一款芒果千層班戟,這兩款都是在下想試的,可是在下只好選擇了前者,原因就是這甜品幾特別的。炸甜兩取材於粥店的炸兩,外層是用了蒟蒻做的粉皮,並加上了芝麻,而內裡包裹著泡芙和芒果,另外還有三種醬料供顧客蘸來吃的,這三種醬料包括煉奶,朱古力及士多啤梨味。炸甜兩內的忌廉頗具幼滑,芒果甜味適中,再加上三種不同甜味的醬料,使整個甜品味道不會過甜。而醬料就仿佛是平常點的麻醬,醬油和甜醬。這甜品都是幾具創意的甜品,不單單是外型貌似炸兩,甚至連醬料也見心思和講究。

2013-05-15
  • 秘製炸甜兩
2013-05-10 11 瀏覽
近排試過幾間新既Desserts shop, 呢間係最好味, 所以都想推介下. 好少去天后, 同朋友食完飯, 路經呢間甜品小店, 見佢地D相都幾吸引, 座位乾淨舒服, 就去試下.問下店員有咩推介, 佢就推介佢以上兩款甜品, 佢地都好細心講解, 之後先發現原來係佢地開張左唔係好耐.Ordered two desserts:炸甜兩- 呢個令我好surprise, 因為本身唔太知係咩黎, 不過見到有mango 同好似"腸粉"既皮, 原來中間係泡芙, 個皮係椰汁味, 唔會太甜同heavy , 好好味! Mango pancake - my fd ordered it and i taste one bite, it's delicious. Mango is fresh and the cream is moderate. I love it. 我仲外賣左個返屋企食 haha 其實之前食過D太多gimmick 既甜品店, 難得俾我遇到一間係注重味道既, 都會再返黎食.

Ordered two desserts:

我仲外賣左個返屋企食 haha

2013-05-08
$40 (其他)
  • 炸甜兩
  • Mango pancake
2013-05-06 11 瀏覽
叫左芒果炸兩係甜同凍既有煉奶,朱古力醬,士多啤梨醬,用來點炸兩食,做油炸鬼既係炮芙,中間有芒果肉,塊皮就唔知咩皮啦覺得幾特別同幾好食去食既時候仲見到餐牌話LIKE佢地個PAGE就有雪糕送緊係LIKE啦~係dryers泥既,1個LIKE就送1球,仲可以簡味道收錢果個應該係老闆?佢幾NICE幾有禮貌
叫左芒果炸兩
係甜同凍既
有煉奶,朱古力醬,士多啤梨醬,用來點炸兩食,

去食既時候仲見到餐牌話LIKE佢地個PAGE就有雪糕送

收錢果個應該係老闆?佢幾NICE幾有禮貌
2013-05-04
2013-04-27 1 瀏覽
經過見到這家甜品店,就入去試試,點了三款甜品都很好味,幻彩明珠的細粒西米好有口感,芒果河粉好軟滑,和最特別的炸甜両,裏面是類似窩夫包住芒果肉,配以三款醬一起食,我個人喜歡士多啤梨醬。
2013-04-27
  • 炸甜両
2013-03-28 3 瀏覽
好耐無打食評喇!行經見呢間野新開,即管試下呢道 d 甜品!舖面細細間,但坐落幾舒適!周圍亦都好乾淨!隨意叫左個芒果千層 Pancake,5 分鐘唔駛就有得食!芒果好新鮮好甜,份量都好多,唔會 Cream 多過生果,超鐘意食!有興趣再試其他甜品!
好耐無打食評喇!行經見呢間野新開,即管試下呢道 d 甜品
舖面細細間,但坐落幾舒適!周圍亦都好乾淨!
隨意叫左個芒果千層 Pancake,5 分鐘唔駛就有得食!
有興趣再試其他甜品
2013-03-27
$33 (其他)
2013-03-23 7 瀏覽
知到大坑又開左新既甜品店當然唔可以唔試啦一黎到其實見到店唔大得4-5張枱,冇咩人客原來仲係隆重試業中因為食完鐵板燒好想食D冰凍既甜品好可惜左睇右睇都冇佢地係行好基本既甜品路線有普通既涼粉呀西米露呀豆腐花但花巧D既就冇喇本身想叫兩樣但都簡唔落叫左個算最特別既 幻彩明珠其實點解依個名咁多糖水店鐘意用??佢個餐牌冇講有咩材料但黎到同我想像既一樣都係有雜果同丸子西米涼粉之類雜果黎講都算多同水準OK有西瓜密瓜哈密瓜茫果件件都大大舊好多汁係新鮮貸丸子唔多但好煙韌夾埋水果食係加強左口感茫果好甜最正再加埋上面既茫果汁令成個甜品冇咁單調整體黎講係一個健康解暑既甜點但開係大坑咁多特色甜品店既地方真係要多D心思主意吸引客人先得如果唔係會好難做落去因為競爭太大喇,加油
知到大坑又開左新既甜品店當然唔可以唔試啦

有普通既涼粉呀西米露呀豆腐花
但花巧D既就冇喇

本身想叫兩樣但都簡唔落
叫左個算最特別既 幻彩明珠
其實點解依個名咁多糖水店鐘意用??
佢個餐牌冇講有咩材料

再加埋上面既茫果汁令成個甜品冇咁單調

整體黎講係一個健康解暑既甜點
但開係大坑咁多特色甜品店既地方
真係要多D心思主意吸引客人先得
如果唔係會好難做落去因為競爭太大喇,加油
2013-03-15