Asia Dining
寫食評
ENG
香港 澳門 深圳
正顯示第 1120 (共 79 篇食評)
篩選食評 :
醬油沾麵
2015-05-18
紀念日
是次消費
每人約HK$95 (晚餐)
MAY 15

與男友拍拖的紀念日,走到了大圍打算嘗嘗小店的美食,無意中發現了一間不起眼的小拉麵店,便決定試試。 裝潢很簡單樸素,但頗有傳統氣氛,我們點了兩碗這間店自創的沾麵,分別是黑蒜油味和醬油味,店內有教如何吃沾麵。 其實沾麵也是拉麵,但是這是新的食法,湯和麵分開,十分新奇。點菜時可以選擇麵的軟硬度和湯的濃淡度,很貼心。 我們點了兩個都是普通程度,湯的味道恰到好處,我比較喜歡醬油味,有點像鐵板燒中木魚的味道,而男友則喜歡黑蒜味。但麵就像放久了不新鮮,痴在一起了並不根根分明。 但我們皆十分推薦芝士年糕,雖很貴...
檢視所有留言 ()
5分鐘 (堂食)
2015-04-18
每人約HK$80
APR 15

星期六同屋企人去食野 住呢頭咁耐先知有間拉麵店 屋企人決定試下 佢地又想食啲無咁dry既野食我叫左個豬骨湯試下 因為對拉麵無咩興趣 又唔食得辣 所以叫個最普通既試下 湯底都幾甜 塊肉有種煙燻味 對拉麵無咩研究 但整體黎講都唔錯 值得一試like
拉麵名夠哂型
柚子炸雞 外脆內軟
黑蒜沾麵
2014-12-14
是次消費
每人約HK$100 (晚餐)
DEC 14

< 隱世大圍拉麵店 – 龍亭 > 話說周末兩口子到大圍行吓街,諗住買尐狗糧俾大狗,咁岩得咁橋俾我地在街角發現呢間拉麵店。 地點不易搵,瑟縮於街角,小店十來個坐位,開放式廚房,日式簡單布置,人多時都應幾迫狹,但來吃碗麵不坐得耐的話也沒大問題。 餐牌的六種招牌拉麵名字相當有型,分別為「風、林、火、山、陰、闇」。 食家點了「林」,即係竹炭胡椒黑蒜油拉麵﹔我就試了個「闇」,黑蒜醬油豚骨沾麵,再加多個柚子炸雞塊做小吃﹗ 沾麵是第一次吃,未吃已聞到陣陣胡麻蒜香,黑漆漆的湯頭帶濃烈的蒜香,餐牌...
元祖豚骨拉麵
提子乳酸
是次消費
每人約HK$70 (午餐)
OCT 14

前幾日放lunch同事介紹去左食博多拉麵龍亭,一坐底侍應就好有禮貌遞上餐牌,最後我選左個set lunch 元祖豚骨拉麵同提子乳酸。 口感強烈既元祖豚骨配上彈牙拉麵,簡直絕配。加上乳酸既酸味吊引出提子原有既味道,份量簡直是完美配合。 這一份set lunch只售$69,簡直人間極品!有機會一定戴朋友黎試食!bowl
1 推介
eric6831
2014-09-22
是次消費
每人約HK$78 (晚餐)
SEP 14

今年第一次黎食番呢間拉面,仲記得上年定前年食既時候有熟蒜,不過宜家無啦,重點5係有無熟蒜,而係呢個店既拉面,我點左個黑蒜湯即沾面,個湯味道5算濃,而沾面就係普通粗既拉面,同味千d面差不多,因為5夠粗關係,個面沾既湯不太夠,味道普通,另外較為好既係個沾面湯加左雞湯後幾好飲,佢地既湯值得試👍
2038
京蔥拖羅脆餅
京蔥拖羅脆餅
脆炸海老餃子
脆炸海老餃子
三款當中本人推介魔鬼魚唐揚
三款當中本人推介魔鬼魚唐揚
1分鐘 (堂食)
2014-04-13
是次消費
每人約HK$100 (晚餐)
SEP 14

鹿兒島A4和牛拉麵暨豚雞骨魚介拉麵的湯底都非常清爽而不油膩。但幼直的麵條卻欠缺彈性。溏心蛋的味道和質感都是無懈可擊!隨和牛拉麵附上的分子泡沫更是亮點所在。烤過後的和牛及叉燒入口即溶,但也未免太簿了吧... 這裡的小吃又是另一亮點,京蔥拖羅脆餅、脆炸海老餃子及魔鬼魚唐揚都非常出色。這家小店值得推薦給喜歡清爽系拉麵的朋友。
2014-06-27
是次消費
每人約HK$95 (宵夜)
JUN 14

今晚因睇完戲都很夜了,商場的餐廳都收得比較早。所以我們便到了大圍這裡食飯。或者係食宵夜吧?所以我們點了一個$68的宵夜套餐!𥚃面有迷你拉麵和小食兩款。拉麵味道唔錯,我喜歡麵身較硬和湯底較濃!至於小食方面我比較喜歡雞腿餃子,最搞笑係我仲叫好友食燶了的一邊!但其實我喜歡食燶嗎!
1 推介
Frankie0082
2014-05-30
是次消費
每人約HK$60 (午餐)
JUN 14

一個風和日麗的中午,一個假公濟私的約會,在極ad-hoc的情況下把我的星星帶到來博多拉面。 博多其實離大圍站就只有5分鐘的路程,但在歹毒的陽光下,卻好像多了好幾公里。讓我心裡真正冒汗的,不是太陽,而是如果這店沒有開的話,星星也許會把我這個經理人辭退掉吧。我在提議的時候沒想過這點,只是知道星星喜拉面,有一兩次經過這裡,見到都幾多人排隊,就想把星星拉來拉個面。但如果你是巴打,我奉勸一句,在酷熱情況下帶娘娘吃面,可能是件很危險的事喲~ 店,當然有開,否則我也不可以在這裡擺po。店內人不算多,我倆卻被安排到靠...
MAY 14

從店外看似幾有特色,好有日本風味拉麵小店。入到店裡面陜窄非常,我睇最多能容納十多人吧,其實都吾太緊要的,醫飽肚最重要。我地叫左豚雞骨魚介拉麵,拉麵份量適中,湯底中中等等冇什麼特別驚喜,兩片䐁肉薄如紙,質感味道算OK,多兩片就好喇。另外一個係辛口肉味噌拉麵,朋友亦説中規中矩,都係市區那些拉麵店較好味啦!
2055
是次消費
每人約HK$100 (午餐)
MAY 14

點左個竹炭黑蒜油拉面,湯不濃,且有明顯既竹炭粒,唔太敢飲個湯。 面太幼,不適合濃湯。叉燒薄而無味。 唯獨另叫的炸餃子不錯。 見到廚房狀況,裡面不太乾淨,刀架上有糖散落。廚師做做下野又用下手機,並不專業。 呢個價錢寧願去某人氣拉面店。
Top