2018-04-24 1685 瀏覽
雖然食物不是太好 還記得那羊奶布甸也是不錯的 還有串燒 不過可能始終位於土瓜灣區所以價格方面 覺得有點貴 另外 在這一兩天已經結業 都有點可惜 不知道 在同一位置會開什麼食店 很期待
2018-04-07 1345 瀏覽
以前住土瓜灣經常來,今天重遊此地,希望回味下以前的味道,一入門口覺得唔對路,兩位東南亞服務員唔見咗,老闆娘唔見咗,但係山長水遠來到都試吓啦,叫返以前常常吃的羊架、崩沙腩重有其它幾樣野,唔好講味道住,睇賣相同以前都已經好大分別,羊架又細又乾,崩沙腩都唔知點形容好😰😰😰,其它食物就😖😖😖😖,食落口簡直是兩回事🤮🤮🤮🤮,我諗已經唔係以前嘅大漠,可能已經頂左手,又少一間可以食羊的好地方了。
2018-02-25 1268 瀏覽
多年前食過,印象好好,如今都變得不好吃了,失望。侍應說廚房換了師傅,難怪。羊肉串,居然是微暖的,不熱。小小兩串盛惠$78點個羊湯粉絲沒粉絲,用個日本飲味噌湯嘅碗仔盛上來,都收$31。翻了一翻,發現居然無粉絲,要叫他們追加!居然羊肉粉絲湯可以無粉絲!炸哈蜜瓜牛腩,完全不像樣,只有一些瓜絲墊底,完全沒有炸哈蜜瓜件。追問之下,推說換了師傅,而且沒有哈密瓜—這不是欺騙是什麼?若非我以前吃過,還當真被蒙混過去。最後換了個古法咖哩羊坑腩,不就是好普通的咖哩羊腩,稀稀的葡汁顏色,和menu的古法羊坑腩的相完全唔同(相中是紅色,也不是水水的)但侍應堅持說是,那我就不辯了,反正再無下次。盛惠$466,吃不飽也不好吃,活該。

羊肉串,居然是微暖的,不熱。小小兩串盛惠$78

盛惠$466,吃不飽也不好吃,活該。
2018-01-09 1321 瀏覽
新疆菜,清真餐點,烤羊排最好吃,都是大盤大盤的,10個人也沒吃完,在香港很少找到心儀的新疆餐廳的哦,值得推薦。可惜沒有手工酸奶,很懷念上海的耶利夏麗啊,她家的酸奶超級好吃的,春節期間一定要回上海多點幾個酸奶吃飽飽
2017-11-14 1712 瀏覽
土瓜灣好陌生的地方 始終唔係住附近 二來 少特色商場 商店行逛友人欲特別推介區內其中一間餐廳「大漠」有2人餐選擇 可惜肚濟濟 未能嘗試唯有散叫菜式羊肉卷餅皮很柔軟 但不油膩 羊肉粒炒得好好 但會太乾羊肉串 十分驚喜🎉🎉唔好睇串燒細細 羊肉扭紋式串入串燒羊肉十分肥厚 好足料 上菜時熱辣辣 香味四溢😋😋羊肉串配二種味粉點配上下分別為唔辣同辣老實講 就算唔點味粉 都已經好好味😍😍羊肉炒飯羊肉粒都幾大粒 配有提子乾 有畫龍點睛效果飯粒分明 有機會一定會再幫襯👏🏻👏🏻👏🏻
土瓜灣

羊肉粒都幾大粒 配有提子乾 有畫龍點睛效果
飯粒分明

有機會一定會再幫襯👏🏻👏🏻👏🏻
2017-08-15 1715 瀏覽
好友生日與她慶祝,想起她喜歡食羊腩煲,所以就帶她去呢一間大漠,食全羊宴。以前曾經來過,是沒有套餐的安排。在OpenRice睇下食評,而家新增左一個A套餐、B套餐、同埋一個全羊宴,感覺不錯。所以先試了一個A餐。前菜是涼拌豆腐,豆腐簿切刀法10分好。清真羊肉粉絲湯,有羊嘅香味而沒有蘇味,呢個湯很好吃。讚👌蜂蜜炒紫椰菜,好新的配搭,蜂蜜甜甜地配上紫椰菜很香甜。孜然香酥羊肋排,麵粉不是很厚炸得好脆,比較乾身。個人覺得有點肉汁會更好。高湯燴呀魏菇,菇菇簿切淋上高湯,味道咸咸地突出菇的香味,只是份量太小了。大漠羊鬆手抓卷,卷皮煙銀包住菜同羊肉,不錯的配搭。甜品是羊奶凍,很香滑。一共飮左6支啤酒,埋單576元。整體來說都十分不錯。

前菜是涼拌豆腐,豆腐簿切刀法10分好。

清真羊肉粉絲湯,有羊嘅香味而沒有蘇味,呢個湯很好吃。讚👌

蜂蜜炒紫椰菜,好新的配搭,蜂蜜甜甜地配上紫椰菜很香甜。

大漠羊鬆手抓卷,卷皮煙銀包住菜同羊肉,不錯的配搭。

甜品是羊奶凍,很香滑。

一共飮左6支啤酒,埋單576元。

整體來說都十分不錯。
2017-08-04 1456 瀏覽
難得今日約左朋友聚一聚 醒起之前同學介紹既大漠 即刻book位 抱著食好味羊咩咩既心態黎由於平日 都唔算多人 全部餐廳招牌菜😁😁仲有套餐同羊肉宴🤗黎到大漠 肯定要試下新疆啤 同香港本地啤用戰鬥碗飲特別痛快😍新疆黑啤甘甘地又唔會偏甜 推薦!香港啤就有多一陣果香味 都正!套餐上菜 羊肉粉絲湯 老實說 成晚最滿意係呢碗野 味香 肉嫩 有羊肉味但又唔會太over 蜂蜜椰菜 上面有啲提子乾 好得意既口感 椰菜好新鮮羊肋排 聞落好香 但係 好韌 咬唔開 朋友咬到成舊跌落褲度😱 幾乎食唔出羊味 以為係牛腩咁款 隻羊生前應該成日係草原奔馳 奔到咁有肌肉😛扒菇 幾入味 估唔到新疆人都會咁整法!另外叫左個晚市碟頭飯 甜酸羊 同羊肋排一樣 都係咬左好耐😂 其實望落是非常juicy的 我好奇望下隔離啲人 見到個女仔食緊羊扒 都咬到好吃力 可能呢間餐廳係大部分羊都係呢個texture最後送羊奶凍 好好味!幼滑!整體比我期望中差啲 對啲羊製品有啲失望 除左羊奶凍仲有個羊抓餅 淡而無味 羊肉碎零零丁丁既口感令人失去驚喜 下次有機會再去試下其他羊肉 睇下會唔會好啲🙂

由於平日 都唔算多人

全部餐廳招牌菜😁😁

仲有套餐同羊肉宴🤗

黎到大漠 肯定要試下新疆啤 同香港本地啤

用戰鬥碗飲特別痛快😍
新疆黑啤甘甘地又唔會偏甜 推薦!
香港啤就有多一陣果香味 都正!

套餐上菜 羊肉粉絲湯 老實說 成晚最滿意係呢碗野
味香 肉嫩 有羊肉味但又唔會太over

蜂蜜椰菜 上面有啲提子乾 好得意既口感 椰菜好新鮮

扒菇 幾入味 估唔到新疆人都會咁整法!

另外叫左個晚市碟頭飯 甜酸羊 同羊肋排一樣 都係咬左好耐😂

最後送羊奶凍 好好味!幼滑!

整體比我期望中差啲 對啲羊製品有啲失望 除左羊奶凍

仲有個羊抓餅 淡而無味 羊肉碎零零丁丁既口感令人失去驚喜

下次有機會再去試下其他羊肉 睇下會唔會好啲🙂

2017-08-02
2017-08-02 945 瀏覽
返左成個月終於放假,咁咪同女朋友食返餐特別野囉,上Openrice見到依間新疆菜又係屋企附近就決定試一試,都好耐無去過土瓜灣,黎到見到個裝修好似好貴咁就周圍行下睇下有無其他餐廳,不過都係覺得依間好似比較舒適啲就揀左依間,入到去環境唔錯,好有中國文族feel,幾得意,叫左個套餐A,先黎左兩個羊肉湯,個湯好足料,好多餸,有粉絲,木耳絲,羊肉等等,唔似出面飲啲湯好似飲水咁,之後就黎涼拌豆腐,豆腐食落就唔係好特別不過都OK,跟住蜂蜜紫椰菜,幾特別,咁大個仔都未食過炒既紫椰菜,甜甜地幾好食,跟住唔記得果個係咩名,好似有西蘭花同唔知咩菇,個菇食落好似鮑魚片咁,最後就係個孜然羊肋排,以為會好大陣So味,但食落唔覺得So,有小小辣味,好香口。總體食物質素都唔錯,同埋聽佢地員工講依度開左十幾年老字號黎,下次如果有時間可能再去多次試下個羊宴

• 羊肉粉絲湯
  • 大漠羊鬆手抓卷
  • 孜然香烤羊肋排
2017-08-02 668 瀏覽
今日同家人到土瓜灣試下大漠食羊。本身我本人對羊一般般。。但食完大漠的確有驚喜!我們一家4人點了羊宴。。一開始先上湯。。湯有羊肉粒。粉絲。木耳絲。有羊味但不會太騷。份量好足值得一讚。之後有羊手卷味道有點騷但可自己加子然粉。味道不錯。之後羊西冷加醬汁甜甜地。但西冷好似有點薄。無咩口感。但整體都可接受。之後仲有羊安。羊串。同埋手抓羊。。羊安有肉汁唔會太乾。。不錯。。羊串我狂加子然粉。。好似大陸燒烤咁。。正!手抓羊之前聽都未聽過。原來是湯羊肉。食左咁多燒野食返個有湯唔會咁熱愛口乾。。岩岩好。。最後羊炒飯。。本身已經超飽食唔落。但食左一啖辣辣地幾好入口。。最後都食左一碗。屋企人就太飽食唔落要打包了。最後有甜品奶凍。正。。至愛!整體黎講我覺得雖然不便宜。但物超所值。值得推薦!
2017-07-29 472 瀏覽
以前住東九龍,一個月會專程黎食一次。之後搬左入新界太遠就無乜點食,但對佢既羊成日念念不忘,對上一次食都差唔多一年前。早幾日想book位,上網見佢無左例休既星期唔記得二定三,以為因為租金上升,要爛做d,因為佢加價都加得好密,最愛既全羊宴仲曾經cut過菜。不過質素keep到都無所謂。去到見本餐牌唔同左仲多左平價晚餐,而且七點幾無乜人都心知不妙,唔知係咪轉左手。但係專程黎到同定左位都無理由唔食,因為不明朗所以無叫全羊宴散叫,食落真係中伏,同以前完全兩回事,味道未至於好差,但係唔值。最搞笑係叫左個唔記得叫咩既飯,唔似係炒飯,佢有三款飯,我叫個款,羊炒飯同海鮮炒飯,佢比左個羊炒飯。我又衰食到中段先醒起叫左乜,淨返少少陣個阿姐黎收碟先同個阿姐講黎錯左,我叫個好似貴六定八蚊,梗係要講聲。個阿姐諗都唔駛諗夠膽死同我講無黎錯,我地話叫個飯相有蛋,佢話黎到係無。我話我個碟有紅蘿蔔絲,d飯黃色,仲有條屍起度。本身叫個相係無紅蘿蔔絲,同白色,佢話岩架喇。跟住拎左我個食淨少少既碟入廚房,心諗咁都得,算數,橫掂無下次。之後個阿姐行黎話佢地無黎錯,話你地個碟唔係炒飯,我心諗我食個碟咪炒飯囉,以前我食開個餐係呢個飯,
去到見本餐牌唔同左仲多左平價晚餐,而且七點幾無乜人都心知不妙,唔知係咪轉左手。但係專程黎到同定左位都無理由唔食,因為不明朗所以無叫全羊宴散叫,食落真係中伏,同以前完全兩回事,味道未至於好差,但係唔值。最搞笑係叫左個唔記得叫咩既飯,唔似係炒飯,佢有三款飯,我叫個款,羊炒飯同海鮮炒飯,佢比左個羊炒飯。我又衰食到中段先醒起叫左乜,淨返少少陣個阿姐黎收碟先同個阿姐講黎錯左,我叫個好似貴六定八蚊,梗係要講聲。個阿姐諗都唔駛諗夠膽死同我講無黎錯,我地話叫個飯相有蛋,佢話黎到係無。我話我個碟有紅蘿蔔絲,d飯黃色,仲有條屍起度。本身叫個相係無紅蘿蔔絲,同白色,佢話岩架喇。跟住拎左我個食淨少少既碟入廚房,心諗咁都得,算數,橫掂無下次。之後個阿姐行黎話佢地無黎錯,話你地個碟唔係炒飯,我心諗我食個碟咪炒飯囉,以前我食開個餐係呢個飯,先咁肯定你黎錯,就係無食過先叫個款飯,雖則炒飯無左豬肉鬆,但真係羊炒飯。真係吹脹。
食物質素一般,性價比低,服務其實唔係差,係撐個下搞笑。唯一無變係個羊奶凍。不過都好,終於可以對大漠死心,唔駛再心掛掛。
之前仲成日推介比人,今次仲專登約兩個對面海既朋友山長水遠黎食。以後都係唔好再推介野比人。
2017-07-26
2017-07-24 324 瀏覽
試新野,第一次食新疆菜,都唔知有咩食,但緊系叫羊肉串燒拉,羊肉燒得好脆,嫰口多汁,自己可以調教落孜然粉(系檯面有個調味盒)自己落,味道幾好,仲有烏魯木齊古法蜂蜜煮紫棷菜,好似好健康甘,菜上面有啲抄香既花生粒,幾好味!啤酒系用碗飲,幾搞鬼!
2017-07-16 355 瀏覽
朋友想來探訪新搬來紅磡區的我們,但我又不想下廚,惟有一齊出街搵食。朋友提議這間聽聞在土瓜灣有多款羊肉菜式的大漠。喜歡食羊的我們當然讚成,我們還預早一星期book 位呢!一行四人,來到餐廳,餐廳不是很大,裝修則很有新疆色彩。我們叫了羊肉炒飯,蜜糖炒紫椰菜,羊架四枝,及黑啤燴羊脾。紫椰菜先來,我們起初怕用蜜糖炒會否又甜又咸,但食落覺得很夾。平時出面餐廳很少會有紫椰菜。再來羊肉炒飯,這碟味道也不錯,但不是有太大驚喜,因始終是炒飯。再來是我們也期待的黑啤燴羊脾,因想試下是否真的用黑啤。來到真的驚喜,因無想過有兩大隻羊脾,而且黑啤味很香,但食時可能酒精已揮發,所以沒有酒味,只有黑啤香味。並且羊脾是湯煮,所以沒有烤的乾,並且保留了肉汁,最重要一點也不羶。老公覺得想多些味道,叫了侍應拿了孜然粉來。那個裝孜然粉及辣椒粉的盒很有新疆色彩。最後烤羊架上場,烤的很香,沒有想像中的乾,外皮烤的有少少脆,而咬入中間部分,很嫩,應該7-8乘熟。果然像坊間的評價,好味道,滿足喜歡食羊的我們。今次無試甜品,因為已很飽。食物總體來說不錯。不過可能餐廳不大,所以侍應收拾餐具也很快,食完一碟便立刻來收拾,像是想我們快點食完

一行四人,來到餐廳,餐廳不是很大,裝修則很有新疆色彩。

我們叫了羊肉炒飯,蜜糖炒紫椰菜,羊架四枝,及黑啤燴羊脾。

今次無試甜品,因為已很飽。

食物總體來說不錯。不過可能餐廳不大,所以侍應收拾餐具也很快,食完一碟便立刻來收拾,像是想我們快點食完離開。

雖然這樣,但也算不錯的食羊好地方。

2017-07-15
  • 黑啤燴羊脾
2017-04-21 809 瀏覽
上次同朋友來食應該都有半年啦,再次光顧呢間小店,菜色無咩變化,味道依舊,質素都無下降,唯獨價錢有少少提升,不過無咩太大影響,因為物價年年都加架啦!今次食物唔講啦,反正都一樣,食羊真係要來!講一講間鋪既裝修啦,好有新疆特色,牆壁掛左唔同既掛氈,以啡色為主,聽店員講呢間鋪做左十二年幾,雖然有啲老舊,但呢啲係老店先有既風味,依家既飲食業能夠做咁長既時間唔容易,所以一定有啲特別既地方先可以吸引客人再來。當然我相信食物口味未必人人都一樣,但個人來講都幾鐘意呢到既野食而且店員健談又有禮貌,食一餐飯最緊要係舒服又開心,食物係咪最好美係其次啦,唔係好難食就得啦。呢間鋪值得再來既
2017-04-15
  • 羊肉串
  • 大漠羊鬆手抓卷
  • 鎮店清真古法極品燒羊鞍
  • 手抓羊肉
2017-04-02 920 瀏覽
闊別左一年半左右,特登同家人再次黎到大漠打算食一餐豐富的一餐,點了以前食過既羊架同羊小腿,味道雖然同以前唔係差好遠都好好食,但當上菜時就覺得份量貌似減小左... 羊架係咁都算,我最想食既羊小腿都縮細左唔少,仲要一大一細得幾明顯😭事後睇翻年半前既相,發現我係唔會介意大漠加價,但可否唔好減料減得咁明顯...本人對大漠十分喜歡,完全係一名羊肉愛好者,而且以佢既烹飪手法絕對做到我生意,但如果大漠水準保持喺今日既水平,以呢個價錢我真係好難會再返去
15年的羊小腿
15年的羊架
今日的羊架

15年的羊小腿
15年的羊架
2017-03-30 732 瀏覽
自身很少吃羊肉,平時也很少特別地去找羊的菜式吃,但對羊沒有抗拒。剛好過土瓜灣工作,收工時和同事一起吃晚餐,他帶我到大漠,新疆菜,羊肉為主,但也有其他肉類,如雞,牛,海洋等,食了老虎菜,當中有雞絲,味道方面酸酸甜甜,痲油味香,比西餐沙拉特別,由沙角,青黃紅燈籠椒等做的沙拉,很特別!另試了羊架,烤得剛好,肉不會太老,不知道是用什麼醃製過,另有一番風味,羊羶咩不重,我想怕羶的人會很喜歡,羊肉串燒,不太老,味道不重,如果覺得不夠重味,店內提供調味料比客人調配,很細心,因為有些人不太喜歡吃辣,如喜歡食辣可以自行加入。另外叫了一條烤魚,孜然粉烤成,加上青檸汁,雖然比不上現時流行的烤活魚主題餐廳,但有新疆特色。最後加上一個羊肉炒飯,這一餐挺滿意,滿特別的一餐。價錢中等吧,比較起自身吃過的餐廳,這個價位算是物超所值,看的出菜色方面有用心制作。味道也很不錯。比起前兩天吃的一家西餐廳好得多,一塊248元的安格斯牛排,加一杯20元飲料,吃不飽,牛排很老。這家大漠稱不上最美味,但價位跟食物都均等合理,所以個人會再次光顧。
2017-03-16
  • 羊架