勁!翠苑真係唔使講咁多,係種食下午茶既好地方😊。佢哋個喳咋食落好過癮,煮得啱啱好,咬落去豆仔唔會太硬,又唔會爛,簡直係煮豆高手。個紫米露更加係香濃得嚟唔膩口,完全冇得輸,諗住食兩啖,點知唔覺意間啖啖都掃晒😋。個燉蛋好滑,蛋味純正,一食就知新鮮。嗰啲西米,小小一粒粒,界乎透明嘅感覺好吸引人呢!喺呢間簡直係可以嘆盡晒傳統糖水好味道嘅!廣東話有句嘢叫「口齒留香」,係講食物好吃到令人回味無窮,翠苑啲糖水真係做到咗呢一點!無怪乎成日門口大排長龍啦👍!所以話,想試下正宗嘅老餅,真係一定要嚟翠苑一試喇!
2023-08-15 348 瀏覽
呢間糖水舖好有舊香港風格,經過見到就走咗入去嚟個飯後甜品。一睇餐牌就見到呢個名為「首創健脾補腎腰果糊」,咁得意,即管試下你先!首創健脾補腎腰果糊 $21我本身就好鍾意腰果嗰種果仁味道,上枱後見到碗腰果糊色澤偏啡,充滿腰果香!食落雖然無聞落咁香濃,但微稠的腰果糊都好正,食完會覺得好滋補,幾好!如果你平日食果仁都偏好腰果的話,應該要試一試呢個腰果糊,甚有驚喜!

首創健脾補腎腰果糊

首創健脾補腎腰果糊 $21
2022-10-09
其他
首創健脾補腎腰果糊
港岛虽为美食高地,但平靓正的糖水始终少了一点。翠苑算是街坊糖水里很喜欢的一家,便宜大碗,用料扎实,能让我毫不犹豫一口气干完俩,足以证明其优秀。湾仔店和北角店都吃过,而且开门时间比大多数糖水店都早,从中午开始就能痛快食糖水了!·【首创腰果糊加芋丸】【芝麻糊拼核桃糊】【香芋椰汁西米芋丸】【海带香草绿豆】【喳咋】·每一碗都称得上精彩。糊糊类质地浓稠,味道滋润浓郁,表面泛着实打实磨出来的坚果油脂,在热糖水温度的烘托下香气暗涌。·只在周末及假日才供应的腰果糊,不枉我专程跑一趟,毕竟全港真没两家在做同款。满当当一碗已经高出边缘,溢又欲止的饱满状态看得人心花怒放。·万糖水皆可芋丸,翠苑的手工芋丸跟常见的九份芋圆不同,嚼起来不仅糯叽叽,而且腮帮子不会太费力。大颗圆溜溜的芋丸的融入,给传统糖水的搭配以及口感都拓宽了一个维度。·椰汁底清甜可口,西米晶莹大粒,香芋也给了好多,再糯一点就更好了。绿豆沙也拿得出手,不过相比很多绿豆沙这碗有点太甜了。·这里的喳咋又是一大碗热热闹闹的豆子开会,浓甜而不腻的奶香吃得我差点热泪盈眶,点它会吃到撑,不点它会后悔。
【首创腰果糊加芋丸】【芝麻糊拼核桃糊】
【香芋椰汁西米芋丸】【海带香草绿豆】【喳咋】
2023-03-11
  • 腰果糊
  • 香芋椰汁西米芋丸
  • 喳咋
2023-06-06 259 瀏覽
在北角有兩間翠苑甜品。我試咗近北角mtr出口 果間,覺得幾好味,就去咗北角道這一間。燉蛋 $19味道是跟mtr 附近那間一樣的。啲燉蛋又滑又可口。合桃糊 加 湯圓 $21 + 10我原本以為兩間味道應該會一樣,可惜呢一間合桃咪較少,咪味道不夠另一間濃,而且感覺較稀,所以合桃糊的味道較另一間遜色。

燉蛋 $19
味道是跟mtr 附近那間一樣的。啲燉蛋又滑又可口。

合桃糊 加 湯圓 $21 + 10

2023-05-09 202 瀏覽
第一次寫食評, 因為呢間鋪實在太差舖頭嗰幾個阿姐態度惡劣, 話好忙其實掛住傾計; 尤其係個短髮阿嬸, 極沒禮貌.叫咗碗蕃薯糖水湯丸,  唔好食,  食左一半都冇就食唔落去, 仲要亂收費, 唔會再幫襯咁嘅質素點解仲生存到?
第一次寫食評, 因為呢間鋪實在太差
舖頭嗰幾個阿姐態度惡劣, 話好忙其實掛住傾計;
尤其係個短髮阿嬸, 極沒禮貌.

叫咗碗蕃薯糖水湯丸,  唔好食,
食左一半都冇就食唔落去,
仲要亂收費, 唔會再幫襯

咁嘅質素點解仲生存到?
2023-05-09
2023-02-20 313 瀏覽
📍 翠苑甜品專家 (北角)北角北角道13號地下-🌰 補腎核桃糊 $19 鴛鴦鍋核桃的香氣很濃 口感很濃郁 熱熱的很適合冬天喝 🥭 楊枝甘露 $21芒果汁有微微的濃稠度 配上一些微酸的柚子果肉和增加口感的西米露 非常的清涼環境 ⭐️ 3/5食物 ⭐️ 5/5推薦指數⭐️ 4/5 #food #foodporn #foodstagram #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger#北角美食
📍 翠苑甜品專家 (北角)
北角北角道13號地下

🌰 補腎核桃糊 $19 鴛鴦鍋
核桃的香氣很濃 口感很濃郁 熱熱的很適合冬天喝

🥭 楊枝甘露 $21

環境 ⭐️ 3/5
食物 ⭐️ 5/5
推薦指數⭐️ 4/5

2023-01-26 277 瀏覽
今日25/1初四,買咗一碗燉奶一碗渣渣。收銀阿姐話$60。餐牌寫住燉奶$24,渣渣$27。收銀阿姐話新年加$5。比完錢出門口望清楚餐牌同根本無notice 話加價。個阿姐根本求求其其亂噏!諗諗吓覺得唔對路返轉頭問多次,佢嗱嗱淋比$5我!原本$51,跟住$55!我見咁多人嗰幾蚊就由佢。門口有個阿叔仲笑笑口話乜咁醒目呀?後面有另一個客話加咗佢$4一碗。以為明碼實價原來都係⋯不過以後「請我都唔會再幫襯」!祝生意興隆,比心機呃得一個少一個客。恭喜恭喜

2023-01-25
5 分鐘 (外賣自取)
$25.5
2022-12-08 303 瀏覽
這間中式糖水鋪,位於北角的地鐵站附近。店舖環境乾淨衛生。一般中式糖水都有,例如紅丶綠豆沙,合桃合桃露、芝麻糊等等⋯款式多而且價錢大眾化。它們最出名大良燉鮮奶,又香又滑是女生必選。糖水甜度控制得很好,不會太甜也不會太淡。木瓜杏仁燉銀耳~$23,清潤養顏。合桃糊~$24 合桃香滑潤腸。
這間中式糖水鋪,位於北角的地鐵站附近。
店舖環境乾淨衛生。

木瓜杏仁燉銀耳~$23,清潤養顏。

合桃糊~$24 合桃香滑潤腸。
2022-09-06 394 瀏覽
同爸媽都係比較鍾意食中式糖水,因為系自己在家整不到的味道😆,而且依間價錢合理好抵食,港島區都有幾間分店,水準維持不錯!佢嘅中式糊類糖水吾會水希希,夠晒黏稠,而且吾會過甜,一定會再回頭來食😬******************************✨補腎腰果糊 $21(4/5)叫了熱的,好香好滑,也不會太甜。注意‼️只有星期六日先有供應✨合桃糊燉鮮奶 $24(4.5/5)私心推介❤️我次次黎都食呢個😍比起芝麻糊我比較鍾意食合桃糊(只是個人口味),叫了凍的燉奶都唔會雪到好實,而且吾會好甜,甜度比裏面的合桃糊低✨芝麻糊燉鮮奶 $24(4/5)依間系算整得好食嘅芝麻糊👍🏻因為都係夠濃夠香!

✨補腎腰果糊 $21(4/5)
叫了熱的,好香好滑,也不會太甜。
注意‼️只有星期六日先有供應

✨合桃糊燉鮮奶 $24(4.5/5)
私心推介❤️我次次黎都食呢個😍

✨芝麻糊燉鮮奶 $24(4/5)
依間系算整得好食嘅芝麻糊👍🏻因為都係夠濃夠香!
2022-09-03
  • 合桃糊燉奶
  • 芝麻糊燉奶
2022-09-01 278 瀏覽
翠苑甜品專家(North Point)️前排去北角Staycation🏨 食完晚飯去酒店附近行吓🦵 點知見到幾間舊式甜品舖 是但揀咗一間嚟試真係幾有驚喜🥰🥰⌖ 楊枝甘露 🥭💰$22雖然一碗過冇咩擺盤嘅花巧 不過價錢夠抵食! 🤔🤔 選用嘅芒果有兩款🥭 甜酸夾雜 食落又幾得意🤣🤣 同埋幾新鮮 西米偏大粒同爽口 仲有些許碌柚碎🤏 芒果汁偏淡少少 鮮芒果比較搶味~⌖ 大良燉鮮奶 🥛💰$23有一種返鄉下嘅味道😿😿 呢款甜品真係好少喺香港糖水舖搵到🫠 燉奶好滑溜 甜度適中🤤 奶味突出 未試過嘅朋友仔不妨一試😗😗☻ 回頭指數:7 / 10 ❝ #Amiの港島覓食記#Fatshit_ami #desserttime #北角美食 #港式美食 #港美食 #食好西 #港式甜品 #中式甜品 #楊枝甘露 #大良燉鮮奶 #北角甜品推介 #港式糖水 #中式糖水 #北角糖水舖
翠苑甜品專家(North Point)

⌖ 楊枝甘露 🥭
💰$22

⌖ 大良燉鮮奶 🥛
💰$23

☻ 回頭指數:7 / 10

❝ #Amiの港島覓食記
2022-07-14 226 瀏覽
冇乜幾可去北角,經過見到想食嘅店舖就入去試😂好似發現新大陸咁~海帶香草綠豆沙$18呢期燥熱,食綠豆沙啦!好多年冇食過呢啲涼野,食黎下下火~比較杰身,海帶好足料!合桃糊燉鮮奶$23呢個中式甜品係市面上買少見少,見到一定要試啦!味道比想像中差少少,合桃糊比較稀!燉鮮奶真係好鮮奶😂對合桃糊有要求嘅我表示麻麻地!整體偏甜,當然中式糖水「甜」係正常架!

海帶香草綠豆沙$18
呢期燥熱,食綠豆沙啦!好多年冇食過呢啲涼野,食黎下下火~
比較杰身,海帶好足料!

合桃糊燉鮮奶$23
燉鮮奶真係好鮮奶😂
對合桃糊有要求嘅我表示麻麻地!

整體偏甜,當然中式糖水「甜」係正常架!

下午茶
2022-06-25 170 瀏覽
今日路過見到有間比較舊式嘅糖水店,就入去試下,我哋叫咗合桃糊,芝麻糊,大良燉鮮奶。合桃糊冇核桃味,芝麻糊冇芝麻味 ,大良燉鮮奶反而比較好,不過好在甜品唔係太甜,但老實講,唔係太好食,所以都唔會再幫襯。
2022-01-19 301 瀏覽
好耐冇食過中式糖水, 突然經過見到呢間舖頭, 決定入去幫襯一下, 入到去坐底咗就睇下有咩揀, 最後決定試碗芝麻糊燉鮮奶, 真係覺得唔錯, 另外加六蚊要埋芋丸,真係抵食! 一定會再幫襯!
2021-11-19 361 瀏覽
未夠鐘食飯所以入嚟坐吓,叫碗燉奶諗住一路食一路等夠鐘。一上枱,見到個樣已經覺得唔對路,望落已經知道係勁唔滑同埋好「固體」…….. 於是決定即刻開電話影相寫食評🥲🥲🥲🥲🥲食開燉奶嘅人都應該知道個形態應該係點樣先叫滑同埋好味…..一「筆」就知錯哂,出事🙄切得開嘅燉奶,切開都唔係爛嘅燉奶。完全無奶味嘅燉奶芝麻糊都唔使提,點解仲生存到?望下相就知有幾solid 🙃🙃🙃好後悔,食左三分一就食唔落去。完。
未夠鐘食飯所以入嚟坐吓,叫碗燉奶諗住一路食一路等夠鐘。

食開燉奶嘅人都應該知道個形態應該係點樣先叫滑同埋好味…..

芝麻糊燉鮮奶

一「筆」就知錯哂,出事🙄
切得開嘅燉奶,切開都唔係爛嘅燉奶。
完全無奶味嘅燉奶

芝麻糊都唔使提,點解仲生存到?
望下相就知有幾solid 🙃🙃🙃

好後悔,食左三分一就食唔落去。

完。

2021-11-19
$23 (其他)
2021-11-03 364 瀏覽
舖面有幾個阿姐,但都係企埋係廚房收錢位,唔知傾計定搞咩😂 但叫野食都會有人走出嚟。8點幾時間入去果陣無乜人,坐落開始有三個客入嚟。朋友食左碗合桃露,應該唔錯,唔係唔會再打包兩碗外賣😂我就叫左碗芒果涼粉加芋圓,芋圓幾香甜,幾彈牙,芒果酸酸地,涼粉爽口唔錯。夾埋外賣4個湯水先$94 蚊,價錢同味道都無投訴👍🏻
舖面有幾個阿姐,但都係企埋係廚房收錢位,
唔知傾計定搞咩😂 但叫野食都會有人走出嚟。
8點幾時間入去果陣無乜人,坐落開始有三個客入嚟。
朋友食左碗合桃露,應該唔錯,唔係唔會再打包兩碗外賣😂
夾埋外賣4個湯水先$94 蚊,價錢同味道都無投訴👍🏻