2017-05-19 605 瀏覽
今日又食左佢地嘅芒果旦糕。水果好多又好豐富咁放在旦糕上面,內𥚃旦糕鬆軟得黎又帶點蛋秀,食得出好新鮮,但今次d忌廉有點削,好似溶溶地咁。加左個生日牌$145,都 ok 啦!
今日又食左佢地嘅芒果旦糕。
加左個生日牌$145,都 ok 啦!
2017-05-19
其他
生日
2016-11-22 213 瀏覽
這間瑞士咖啡室已變為一間麵包、旦糕店。 上週訂左個杧果生日旦糕給工人姐姐,一磅庒 $130,加個生日牌 $10 (相對個旦糕來說,個生日牌好貴,但d字又寫得好肉酸,勁吾值)講返個旦糕,d忌亷有點削,內𥚃嘅旦糕好鬆軟,食得出好新鮮,旦糕上面有d鮮什果,不是太甜但都幾多,總括來說,個旦糕系抵食嘅,除左個生日牌之外。
這間瑞士咖啡室已變為一間麵包、旦糕店。
2016-11-21
外賣自取
$24 (其他)
生日
12月中去食嘅,而家寫番食評.買咗幾張團購券,同遊客朋友唻食嘢,入座時剛好6pm無得叫下午茶餐,於是揀咗2個小菜(檸檬雞,咕嚕肉)及揚州炒飯.好驚訝15分鐘內就上晒菜,速度驚人.2個餸都係開胃嘅,因為之後仲要帶朋友去掃街.檸檬雞,咕嚕肉都整得好好味,都滿意,炒飯乾身,料都ok足,2人食剛好.3碟都係基本港式小菜/炒飯,無咩特別,最重要係外籍朋友覺得好食就已足夠.至於環境,光線,裝修都幾好幾舒服,食物選擇都多,服務都唔錯,唔會話因為團購就無好招呼.
12月中去食嘅,而家寫番食評.

好驚訝15分鐘內就上晒菜,速度驚人.

團購
本人在昨晚到北角店內時, 發現這間告示將會裝修, 看到很多職員已離職了,不像惜日的日子!其後想用團購餐券時, 職員告知很多食物已沒有了, 用其他食物取代瑞士雞翼常餐, 本人迫於無奈吃其他可指定代替的餐.本人借此留言版告知團購人士已購買團購餐券(券上印著於2015年12月31日完結), 請在這兩天換購食物. 如持有明年的餐券者, 可於下列地點換取.

2015-12-29
2015-12-14 386 瀏覽
有二三四人套餐 又可以選擇單點小菜小菜選擇多 煲 煎魚 牛仔骨 經典茶餐廳菜應有盡有咖喱牛腩煲 ($58)常常認為煲仔的茶餐廳咖喱總是稠黏像芡汁煮成的感覺這裏的反而是咖喱醬的感覺 滿滿的咖喱香 惹味而不怎能辣牛腩燉得非常軟熟 肉質嫩滑而入口輕輕一咬已化開配上濃郁的咖喱汁實在開胃 給上白飯已很滿足😋咖喱中還有配搭一流的薯仔粒 炸過卻不油 美味十分韭皇鮮蝦帶子炒滑蛋 ($68)炒蛋雖然普通 不過總有種獨特的魅力吸引著我炒蛋份量很大 應該有三四隻蛋 炒得嫩滑不粗糙蛋中混合了不少迷你的帶子仔 少許鮮蝦和冬菇😎韮皇爽口但可有可無的感覺 唔突出又唔會奇怪鮮味好送飯 唔會重重味精的感覺 海鮮不會過熟
有二三四人套餐 又可以選擇單點小菜
小菜選擇多 煲 煎魚 牛仔骨 經典茶餐廳菜應有盡有

咖喱牛腩煲 ($58)
常常認為煲仔的茶餐廳咖喱總是稠黏像芡汁煮成的感覺
這裏的反而是咖喱醬的感覺 滿滿的咖喱香 惹味而不怎能辣
牛腩燉得非常軟熟 肉質嫩滑而入口輕輕一咬已化開
配上濃郁的咖喱汁實在開胃 給上白飯已很滿足😋
咖喱中還有配搭一流的薯仔粒 炸過卻不油 美味十分

韭皇鮮蝦帶子炒滑蛋 ($68)
炒蛋雖然普通 不過總有種獨特的魅力吸引著我
炒蛋份量很大 應該有三四隻蛋 炒得嫩滑不粗糙
蛋中混合了不少迷你的帶子仔 少許鮮蝦和冬菇😎
韮皇爽口但可有可無的感覺 唔突出又唔會奇怪
鮮味好送飯 唔會重重味精的感覺 海鮮不會過熟
2015-12-10 347 瀏覽
周日下午茶時段走入此店, 被它的下午茶特價優惠吸引了! 我點了 $28 瑞士汁炒牛河連飲品(凍飲+$3)。 上枱都覺得份量都比想像中多呀, 我以為係只有1小碗, 瑞士汁令全碟都係偏深的豉油色, 因為係炒河所以都幾油膩,  瑞士汁炒得好均勻的包住每條河粉, 牛肉及菜~所以全碟都有甜甜地的瑞士汁味, 粉河軟硬度岩岩好, 牛肉都有好多塊, 咬落好淋身易o趙又入左味, 仲有條菜煮到岩岩熟又唔會太淋! 抵食又好食呀!
2015-11-29
2015-12-07 167 瀏覽
今日收早, 肚仔餓到咕咕聲, 老虎蟹都食啲野先好耐都冇嚟食雞脾, 今日就入去食。成日都好多人, 不過好彩都仲有位坐!Afternoon Tea 下午茶 (下午2:00-6:00)瑞士雞脾配奄列$34 加$6改飲鹹檸7雞脾大大隻, 勁入味, 皮香肉又滑, 瑞士汁果然係招牌貨, 味道甜甜地又鹹鹹地, 又香又濃味, 超正。奄列嘅餡係火腿餡, 奄列係煎得外熟內嫩, 未必係嘅對手, 但係一定好食過同。 味道 8/10瑞士咖啡室, 果然有料到。
今日收早, 肚仔餓到咕咕聲, 老虎蟹都食啲野先
好耐都冇嚟食雞脾, 今日就入去食。
成日都好多人, 不過好彩都仲有位坐!

瑞士雞脾配奄列$34

加$6改飲鹹檸7
奄列嘅餡係火腿餡, 奄列係煎得外熟內嫩, 未必係[澳牛]嘅對手, 但係一定好食過[金記]同[南記]。
味道 8/10
瑞士咖啡室, 果然有料到。

環境裝修很精緻, 枱面都是用麻雀砌成 只是這個下午茶有點失準....薯條炸得還脆口, 只是這個"手打"漢堡包"的期望真的定得太高了.....一口咬下去....肉很易散開, 而且味很淡, 要自己加一層很厚的茄汁 ....跟餐可以加$3 叫了杯cappuccino, 只是淡如水.... 有色沒味 下次叫回正常的瑞士汁雞翼好了
環境裝修很精緻, 枱面都是用麻雀砌成

只是這個下午茶有點失準....
手打漢堡薯條
cappuccino
下次叫回正常的瑞士汁雞翼好了

2015-09-24
2015-09-23 342 瀏覽
近近地又是第一次試食瑞士咖啡室。門口就有新鮮麵包,內裡是餐廳,感覺不錯。下午5點多,還是下午茶時段,order 了熱狗及阿華田。熱狗來到,第一個感覺”嘩!咁大個!“ 熱狗包是暖暖的,脆脆的熱狗腸,加上一杯甜味適中的阿華田,對女生來講是個不錯的下午茶選擇。
熱狗,阿華田
2015-09-21
下午茶
熱狗,阿華田
2015-09-16 411 瀏覽
Had a combo tea set with family today. This joint has lived up to its name- Swiss Cafe that serves chicken wings with Swiss sauce ( for clarification: Swiss sauce has nothing to do with Switzerland but a HK classic) it's a beautiful combination of dark soy sauce, sugar and spices.A very generous plate of noodles and 2 whole wings simmered in Dark sweet sauce ($42) . It's served with a bowl of heavenly sauce ( not as creamy as homemade open though ) that you can dip with the carb.Cantonese Pineap
Noodles and chicken wings with Swiss sauce
Cantonese Pineapple bun with a fat slap of butter sandwiched in between is one the most evil tea time obsessions at local bakery and chaa chan tang. (Pineapple bun 101: Although it's called a pineapple bun, it doesn't contain any pineapples.)
Pineapple Bun
The crispy sugary top crunch might not look exactly the same as those ordinary golden brown one; it's paler , and more powdery, but suprisingly tasted really good and formed a contrast with the pillowy soft bread.

A chilled pat of butter melted slightly inside the bun; tasted like a savoury slice of ice cream.Perfectly matched with hot milk tea at chaa chan tang. Nothing can beat this piping hot bun!
2015-09-11
下午茶
第三炮是新派茶餐廳 由於是團購的所以只付了廿多元, 點講都好的確是抵到爆的團購是「瑞士汁雞翼餐」呢個餐好豐富有 多士烤得金黃脆卜卜,搽滿邪惡牛油的包芯是鬆軟無比, 令人讚口不絕火腿奄列雖然有點油膩, 但蛋煎得嫩口, 火腿絲又多, 無位再投訴。來到這個招牌瑞士汁雞翼 。瑞士汁咸中帶甜, 呢個汁用來煮其他肉類都係一流。雞翼大件又入味, 不過雞翼一定要用手食先過癮。而且會食到成手都係汁, 所以最好啜埋手指,令人好滿足。雞湯通粉合格, 通粉煮我岩岩好, 雞湯雖然係味精湯, 但小妹就一滴不漏喝清。最後付上熱檸水清清味蕾。呢個笑比硬。
第三炮是新派茶餐廳 [瑞士咖啡室]
由於是團購的所以只付了廿多元, 點講都好的確是抵到爆的
團購是「瑞士汁雞翼餐」
呢個餐好豐富有 [厚多士, 火腿奄列, 瑞士汁雞翼併雞湯通粉}
來到這個招牌瑞士汁雞翼 。
瑞士汁咸中帶甜, 呢個汁用來煮其他肉類都係一流。
雞翼大件又入味, 不過雞翼一定要用手食先過癮。
而且會食到成手都係汁, 所以最好啜埋手指,令人好滿足。
最後付上熱檸水清清味蕾。
呢個笑比硬。
2015-08-11
2015-08-02 561 瀏覽
幫襯係因為欣賞佢個羅宋湯通粉同茶走,今日如常去下午茶,order茶走時明明叫了少花奶,平時落單服務生都會加埋"少花奶"字眼"落去,見個男服務生今日無加到,就問佢,點知佢竟然好無禮貌地話本身茶走已是少花奶,然後放低杯奶茶就轉身行咗去!我當然是叫lorder過才知道是有分別!啲咁嘅service真係大大損害Swiss Cafe係我心目中嘅形象!
2015-06-21 903 瀏覽
是日與舊同學敘舊,她在附近工作,而我恰好放假,可以和她享受一頓午餐。  灣仔和中環都有瑞士,而這家瑞士格調看來較為高檔,裝修不錯,有雲石枱面,古舊的吊風扇,牆上的掛畫,都有四五十年代的味道。  一進門左手邊是麵包西餅店,人們可以購買麵包帶走。左邊是一系列的卡位。卡位位置寬敞,我在那裏等我的朋友,一邊翻看餐牌,原來十二點前還可以吃早餐,那我就點早餐了,反正如果是點午餐的話,我很有可能無法吃光。  可能外面實在太熱了吧,而我們坐的這列卡位靠近門口,人進人出門開門關,外邊的熱氣便從門外走進來,朋友怕熱,但沒法子,接近午飯時間,座位比較緊張。後來吃到一半,人開始多起來,侍應便請我們坐到一邊,但別的食客走了,與我們同桌的食客便又到了別的位置,朋友坐回對面,到有了食客進來,她便又被請到我這邊,於是這好幾次,朋友也覺得很煩,但沒辦法,人們都想有較好的位置,不想與人搭枱。  我就點了早餐,有吉列魚柳、司華力腸、太陽蛋、茄汁豆,以及餐包。我喝熱奶茶。  整個餐上來的時候看起來有點小,不過換個角度看,不用吃得太飽膩,也不用擔心發胖。司華力腸沒有一條,只有幾片,我有點失望,魚柳煎得很香脆,但沙律醬略嫌太少,

整個餐上來的時候看起來有點小,不過換個角度看,不用吃得太飽膩,也不用擔心發胖。司華力腸沒有一條,只有幾片,我有點失望,魚柳煎得很香脆,但沙律醬略嫌太少,太陽蛋煎得好漂亮,而餐包是小麥包,還有提子在其中,我覺得不錯。

奶茶稍嫌濃了一點。

整體感覺不錯。如果可以在午後,就是吃飯的人漸都過了以後才來能悠閒地享受一頓下午茶就更好了。
豐富早餐
2015-06-13 772 瀏覽
荷蘭獲仔牛枊(洋蔥汁)價錢HK80(包飲品,餐湯和意粉)第一碟送來是餐包餐湯餐湯我選了紅湯,酸酸辣辣幾開胃!但餐包好硬丫,明明話跟餐係多士,點解變左餐包架?奇怪,然後好大塊的牛枊用獲仔上,員工也細心在另一桌上上淋汁,不會令客人成頭煙和一陣味!配菜也不少有西蘭花,紅蘿白,蕃茄和薯格!薯格與牛枊一併放在一起,令洋蔥汁淋埋上去,攪到薯格表面淋了,後面又濃左牛枊肉質好軟嫩入味!牛扒浸入香蒜和蛋香,味道香濃好吃媽媽用了團購套餐(瑞士雞翼兩隻、多士、蛋和通心粉連飲品)都係廿二蚊咋,幾平招牌瑞士汁,也做得不錯架!
荷蘭獲仔牛枊(洋蔥汁)價錢HK80(包飲品,餐湯和意粉)
第一碟送來是餐包餐湯

牛枊肉質好軟嫩入味!牛扒浸入香蒜和蛋香,味道香濃好吃

媽媽用了團購套餐
(瑞士雞翼兩隻、多士、蛋和通心粉連飲品)
都係廿二蚊咋,幾平
招牌瑞士汁,也做得不錯架!
凍檸賓(加3蚊)
個薯格濃哂,吃不到了
好豐富的牛枊餐
超值團購餐
硬到死的餐包
凍檸賓(加3蚊)
好豐富的牛枊餐
2015-05-29 674 瀏覽
落家揾野食 見少人就入左去聽講D瑞士雞翼好好食就叫左 這家雞翼還算不錯,入味且沒有煮得好耐,軟骨的地方還很脆,平時其他鋪頭會為左入味煮到D雞翼軟晒,冇晒口感。d汁配個公仔麵好夾 其他野都普普通通 正正常常 冇咩特別
落家揾野食 見少人就入左去

聽講D瑞士雞翼好好食就叫左

這家雞翼還算不錯,入味且沒有煮得好耐,軟骨的地方還很脆

其他野都普普通通 正正常常 冇咩特別