2014-06-18 479 瀏覽
同朋友食飯坐吧枱位, 叫左2個set 之後, 諗住倒定啲日本鼓油,點知真係嚇親人!!!!  一碟仔鼓油竟然有4只有翅膀既昆蟲仔屍體係入便,更嚇人既係我同個女侍應講時, 佢一啲反應都無,即刻拎走碟鼓油,當無事發生咁拎第二樽比我地後走人.. , 好明顯係唔止第一次發生!! 都諗住間嘢唔平,應該咁啱係呢樽有問題即, 所以都無 再追究落去,再倒第二樽鼓油,今次出黎就冇嘢啦,但基於有啲唔放心,我打開個鼓油蓋望入去, 因為深色比較難望,望左一陣先見倒面有一隻...我地即刻O晒嘴, 即取消order 走人, 當然佢 地唔敢阻止我地啦。 全個過程佢地都無任何歉意,可想而知佢地既衞生標準係差到咩地步,收中環價錢, 茶餐廳既環境同服務,好彩最後都取消order, 因為見倒樓下留言, 我都係叫左個雜錦魚生飯, 如果出黎真係佢所講咁既質量, 我反枱都似, 仲call 埋食環添!

地唔敢阻止我地啦。

2014-06-13
2014-06-05 479 瀏覽
一行三個人第一次中午行到木星街見到一間日本料理,擔粗粗行入去試試,叫個3個餐,雜錦刺身定食竟然得三文魚同一樣白身魚,係個師傅有問題還是剌身定食只有兩款魚,差到真係無朋友,同名蔣差唔多級別 ,另外一個羅白青魚,第一口咬到羅白全部都係雪櫃味,個件青魚硬過石頭,個湯底就唔須要多講,個師傅咁都可以比個客食 ,最後一道菜鐵板牛肉薄燒已放棄,點知出奇地好味,平時食開食牛肉入面夾葱同蒜,今次加埋洋葱真係好特別 ,如果要比份,刺身40分 ,羅白青魚10分 ,牛肉薄燒80分 ,食品唔好食重要衛生環境差,小強周圍走,蚊周圍飛,同個四眼肥肥地經理講,只笑笑口無回答就走 ,劉徳華個句(今時今咁嘅服務態度點得架),本陣已經列入我心目中黑名單唔再來食飯。
,如果要比份,刺身40分
,羅白青魚10分
,牛肉薄燒80分
2014-05-30
2014-05-30 399 瀏覽
今次同朋友再次去本陣,今次鐵板燒比起之前更好味,比得起花盃松菱,我同老婆叫左一個龍蝦二人餐,龍蝦焗得有鮮味,鮑魚好有質感,酒煮蜆火喉控制得好好,牛肉薄燒新食法,炒飯炒得好香,第一次焦糖多士,真係好好味,今次有驚喜,下次我一定會再試多一次。
2014-05-24
生日
  • 焦糖多士
抵夾正師傅好有心機, 煮得好好味, 侍應生很殷勤有禮, 待意在此讚佢地 刺生好新鮮, 鮑魚很鮮甜, 三文魚又滑又甘香, 雖然件頭不大, 但材料正, 這个價錢, 吃到的質素, 很低啊! 再要讚師傅, 所有熱食都是即煮即上, 一道接一道, 好好味呀! 焗蚝是用廣島蚝, 滑而不靱, 芝士汁配調得好, 連汁都啜哂; 天婦羅炸得鬆化, 裡面主要是鮮蝦, 好味 可是胃口有限, 最後放棄了炒得靚又香的海鮮炒飯, 吃了魚子冷麪, 啱啱好飽飽!
抵夾正

2012-11-26
用餐優惠
團購
2011-11-04 272 瀏覽
真係忍唔住想在此投訴下!!用$148買了"本陣" 特盛晚餐 Coupon, 見佢的Menu, 同post 出來的相, 以為有番咁上下質數, 點知完全唔得!!食物質數真係好普通, D 野好細碟(部份質相片不乎), 除了第一碟鵝肝不錯之外, 全部都係普通貨色.. a. 鮑魚、甘蝦、三文魚刺身 : 除了鮑魚同三文魚OK D 外, 甘蝦有d 腥臭味。 話係南非鮑魚仔, 其實係普通野, 平時西貢食個d仲正. b. 焗蠔 : 算OK, 不過好細隻, 酒店自座餐個d 大隻美味好多lor !! c. 法色冷春雞 : 主菜之一, 真係不知所謂!! 好似雪櫃拎出來, 求其加d 汁比你咁; 沒咩顏色, 味道好淡.. 老婆話, 都唔知咩來, 我地成碟沒食!! d. 美國安格斯牛 : 也是主菜之一, 話係安格斯牛, 真係唔係好信 lor... 我在 Sogo 買個d 仲美味!! 相片個度 Show 係一塊牛扒切成 8 小片的, 點知上主菜時係用細點上 4 小片, 好似一塊牛扒分開兩份上比客人...
真係忍唔住想在此投訴下!!

主菜之一 wor... 得個 4 小片? 唔係麻... 真係當我地傻 ga mei..

e. A5和牛炒飯 : 真係不知A5和牛在哪裡?! A5和牛應該遇熱易溶, 點解炒飯上d 牛肉咁硬的, 唔知仲以為係叉燒。
似牛肉粒炒飯多D Lor.. 仲要得一碗仔炒飯, 幾啖沒哂
f. 蜆肉立魚湯 : 淡,沒鮮味; 好似溝水沖的咁, 真係唔得; 吉野家的Miso湯好味得多了...

因為個餐原價係$398, 所以要以原價收加一, 即係$39.8 一位。
我見到隔離賣單時, 向佢地收每人40, 客人問唔係 39.8 咩, waiter 竟然話$40 係39.8 的齊頭數, 加上他們沒豪子找, 唔好意思...
咁都得?!

總結:
用$188($148 + 40)食一餐咁的所謂特盛晚餐, 我寧願自己出去食其他日本野 lor。 和民、千兩好好多啦..
原價仲要係$398, 真係唔知價值何在!! 食餐 Buffet 唔好?!

我從未因食完一餐如此憤怒,也從未投訴過。平時試新野唔好食咪算lor, 但今次憤怒係因為感覺被人欺騙,
相就影到好靚, 仲有好多明星來食過的相, 又話幾好口碑, D 野點新鮮... 完全唔係呢回事, 仲夠謄死主菜得個四條牛扒絲...!!

話榮獲最受歡迎食肆 ?! 榮獲必食食店 ?!
我估佢本身的質數未必真係咁差的, 但可能我地係買 Coupon 來吃的, 所以有d 求其, 得過且過!!
真係唔好以為人地傻架, 比d 咩人食, 人地係知的!! 我地都係用 $$ 買架 lor !! 我以後同d Friend 都唔會食呢間!!

2011-10-28
紀念日
2011-10-21 167 瀏覽
今次上雅虎買左個148/人既團購慰勞下我男友。原價398有八道菜。不過間野罷烏龍筍左我食足九道菜。雖然分量唔大但勝在多野食,食到好飽。北角個間既服務都可以接受,個鵝肝,牛肉他他整得幾好,焗蠔其實都唔差既,不過佢焗完有好多蠔汁,有點腥,如果可以改善下就好。冷春雞普通得很,安格斯牛肉反而冇他他咁好食。炒飯唔錯,飯入面有一粒粒硬的材料,唔知係咩,不過令到飯有咬口,又不至於太膩。最敗筆係個湯,我男友話味道好似翠華個鯊魚湯底。
2011-10-15
2011-07-22 102 瀏覽
煎鵝肝沙律: 香脆鬆軟不油膩,水準之作。海膽海泉蛋: 海膽極甘甜,配合軟綿綿的蛋,相得益彰,上佳之作。芝士焗蠔: 火侯控制一流,肥美的蠔剛熟,內裡仍帶濕潤,驚喜之作。牛舌牛肝菌: 牛舌外脆內軟,味香同時保持極佳軟滑質感,極品之作。以上是一個$568套餐的幾道菜,其他味道一般所以不提。注意套餐份量相當少,如布份量評分,我只會給2。(團購價$149, 正價加一)
煎鵝肝沙律: 香脆鬆軟不油膩,水準之作。
煎鵝肝沙律
海膽海泉蛋
芝士焗蠔
牛舌牛肝菌
以上是一個$568套餐的幾道菜,其他味道一般所以不提。
注意套餐份量相當少,如布份量評分,我只會給2。

(團購價$149, 正價加一)
2011-07-22
煎鵝肝沙律
海膽海泉蛋
芝士焗蠔
牛舌牛肝菌
  • 以上全部
2011-07-13 58 瀏覽
我們是用Beexxxxx coupon 去試食一個原值$568+10% service charge per head 的 dinner set 有8道菜Saturday night 只有一半枱有人,大部份人也是用Beexxxxx coupon. 雖然客人少,但waiter的服務連茶餐廳都比不上, 而且食物只值三級食府水準.頭六道菜超快上曬仲快過M記, 所以我也頂唔住叫佢唔駛禁快.出聲後仲慘, 到第7道菜時, 個waiter竟然把我地道菜俾咗人. 之後等咗超過20mins都未有, 所以再吹佢地. 係我第三吹時, 佢地又想上雪糕先, 但又知我地未食第7道菜, 所以將我地兩杯雪糕就噤放係bar枱,又唔放返雪櫃.同時有個廚師走出黎係部電腦左check右check, 好似話我地想食多份噤, 完來只有個waiter知道俾錯咗人, 而廚師唔知. 即是個waiter無係上錯枱時叫廚師出返比我地在食物方面, 8道菜中只有2道可以接受.1. 三件魚生或2隻鮑魚 - 生鲜但超細件2.温泉蛋 - 不知所謂3.黑松露焗蠔2隻 - ok好食4.牛脷 - 一般5.雜菇 - 超唔好食6.湯 - ok7.飯團 - 街

頭六道菜超快上曬仲快過M記, 所以我也頂唔住叫佢唔駛禁快.

在食物方面, 8道菜中只有2道可以接受.

1. 三件魚生或2隻鮑魚 - 生鲜但超細件

總之一定不會再去
2011-07-09
2K
2010-11-14 61 瀏覽
11-11-2010又係即興食的 dinner, 又係去到銅記 / 天后唔知食乜好, 今次就行近炮台山呢邊碰運氣. 而點解呢條街兩間 quasi-港式日本餐廳當中入了呢間, 純粹因為地方好似乾淨光猛一點. 2 人叫了店員推介的秋刀魚刺身 ($130 一條) 及 5 款熟食 share, 食到超飽, 整體印象亦唔差:-鹽燒牛舌: 一串兩件, 幾厚身, 不過點解兩件大小不一得咁嚴重 食了細嗰件, 燒得熱辣乾身, 簡單以少少鹽及黑胡椒調味, 食落夠爽口, 而且又香又 juicy, 幾好食.秋刀魚刺身: 擺成「怕羞草」狀, presentation 不錯. 諗住呢段時間秋刀魚應該會幾肥美 (還是 11 月已太遲?), 我哋呢條就偏瘦, 不過夠新鮮就係真的, 質地爽身, 魚味香濃, 蘸點有生薑茸及花穗 (?) 的酸汁同吃就更鮮甜又開胃, 都幾好食.蟹肉燒飯糰: 外燒得金黃乾身, 食落幾脆, 不過又無預期中的「飯焦」香? 中間 d 飯就夠軟熟, 唔太濕又唔「糊」, 米香撲鼻, 還不錯; 蟹肉實實在在, 份量亦不少, 不過混得太多 herbs 了吧, 食落只有「芫茜」得很的味道,
牛舌「大細超」, 不過幾好食
偏瘦但魚味香濃的秋刀魚
蟹肉燒飯糰攞嚟求婚應該唔會成功... 哈哈
不過真材實料就係真的
海膽蝦雜菜餅賣相令人諗起 4 個字 --「怪石嶙峋」!
賣相奇衰, 但味道清新的海苔醬
豚肉鍋麻麻哋
送的雪糕亦唔馬虎

11-11-2010

蟹肉燒飯糰: 外燒得金黃乾身, 食落幾脆, 不過又無預期中的「飯焦」香? 中間 d 飯就夠軟熟, 唔太濕又唔「糊」, 米香撲鼻, 還不錯; 蟹肉實實在在, 份量亦不少, 不過混得太多 herbs 了吧, 食落只有「芫茜」得很的味道, 可惜.

海膽蝦雜菜餅: 賣相「岩岩覃覃」, 可用「怪石嶙峋」來形容
「雜菜」以紅蘿蔔, 芋頭及南瓜為主, 天婦羅炸漿薄薄的, 炸得透徹, 食落脆而不油又清甜, 好食喎
蝦有點太乾又太老, 海膽就可有可無, 不過既然主角係「雜菜餅」, 是但啦
另奉上鹽及黑漆漆又呈一 pat pat jam 狀的海苔醬, 樣衰得很, 但其實好香紫菜味又帶點「海洋」feel, 配炸物同吃, 感覺無咁熱氣之餘, 味道亦清鮮不少, 正
每人分到兩大件, 初時都擔心食唔晒, 但最後當然又清了碟.
比起「震音」烏冬店每況愈下的雜菜餅塔 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2030718), 呢個好食得多, 值得試試.

雪泥黑豚鍋:「雪泥」應該係指面頭的蘿白茸? 不過磨成茸仍然食到渣
豚肉切得厚了一點, 肥 vs 瘦差不多 8:2, 但肥部分食落只覺一口油, 完全唔香, 瘦肉就硬柴無味, 拎去整 bacon 算啦
湯汁 (木魚-based?) 味道清淡, 而底部的蔬菜就因為湯汁唔得, 應腍的又唔腍 (特別係小棠菜及紹菜, 前者幾老, 後者食落則超爽口
), 加加埋埋認真麻麻, 可以不試.

食到好飽, 正想埋單之際, 店方又送上兩 scoop 牛奶雪糕
雪糕質地黏滑濃稠, 奶味好重, 內仲有脆卜卜又香甜的 caramel crisps (米通來的?), 好食喎
連裝飾用的朱古力 sauce 亦夠香朱古力味, 幾驚喜的.

食物不錯, 地方亦乾淨光猛又闊落好坐; 店員有點 hard-sell, 不過會 e.g. 耐心「教」我哋食秋刀魚刺身配酸汁「可以更加帶出鮮味喎」(雖然「阿媽係女人」的道理又係人都知...
), 或提醒「黑豚鍋面頭有蘿白茸, 會比較特別 d」(雖然有幾特別, 我又諗唔通
), 態度認真又「多謝」前「多謝」後, 服務值得一讚的.

連加一每人約 $210 埋單, 價錢比預期高少少, 不過其實都唔算太貴, 嚟開呢頭可以一試.
2010-11-11
牛舌「大細超」, 不過幾好食
偏瘦但魚味香濃的秋刀魚
海膽蝦雜菜餅賣相令人諗起 4 個字 --「怪石嶙峋」!
賣相奇衰, 但味道清新的海苔醬
送的雪糕亦唔馬虎
  • 海膽蝦雜菜餅 (記得配海苔醬同吃!)
生日翌日,女朋友約了我吃晚飯,為我慶祝生日。其實遲或早並不太重要,心意還是最重要的。女朋友對於吃甚麼本來守口如瓶,不過最後還是說了出來,原來女朋友預備和我吃喜知次,地點選在北角的本陣,因為女朋友光顧過其中環分店,對其爐端燒留下深刻印象,因此希望我也能試試;不過今次選定的是北角分店,近放工時份,天文台竟發出黑色暴雨警告訊號,結果令我和女朋友進退維谷,不過女朋友問過店方會照常營業,因此我們亦決定如期赴會。時近七店,當我們到達本陣時,黑雨已除,不過店內都是一位客人也沒有。侍應安排我們坐到沙發的位置。女朋友先說明訂了一尾喜知次,著侍應去準備,另外在我們要求下,侍應把魚捧出來讓我們拍照,最後我們決定以汁煮的方式烹調這尾喜知次。女朋友亦點了一客麵豉燒蠔、串燒牛舌、冬菇及鰻魚。落單過後,侍應表示奉上一客前菜送給我們品嚐。前菜前菜一式三款,賣相精緻,包括雜菜沙律、牛蒡及蒜粒。沙律菜切絲,以沙律醬撈勻,味道相當不錯。牛蒡以醋漬之,吃著雖見頗為粗身,但起來腍甜無渣,兼有嚼勁,味道很是不錯,蒜粒同樣以醋漬,是近年相當流行的一種健康食法,就連我媽媽也有自家製作,不過我對蒜頭的味道實在不太感冒,因此在家也沒怎麼

前菜

前菜一式三款,賣相精緻,包括雜菜沙律、牛蒡及蒜粒。沙律菜切絲,以沙律醬撈勻,味道相當不錯。牛蒡以醋漬之,吃著雖見頗為粗身,但起來腍甜無渣,兼有嚼勁,味道很是不錯,蒜粒同樣以醋漬,是近年相當流行的一種健康食法,就連我媽媽也有自家製作,不過我對蒜頭的味道實在不太感冒,因此在家也沒怎麼吃的。不過今次我也試了數粒,蒜味濃郁,味道微酸,質感爽口,不過味道比家中吃到的較淡,對於不太吃蒜頭的看官,應該會是比較容易接受的了。

吃過前菜後,我們點的燒蠔及串燒亦陸續送上:

麵豉燒蠔

女朋友知我愛吃麵豉,因此在芝士及麵豉燒蠔中選擇了後者。麵豉燒蠔賣相吸引,燒蠔脹鼓鼓的,看得出蠔肉相當飽滿。蠔面的麵豉醬汁燒成金黃,令人垂涎。吃起來,蠔肉飽滿新鮮,帶有蠔的鮮香,配合帶甜的麵豉醬汁,吃起來惹味非常,我和女朋友都覺得相當好吃。

串燒牛舌

串燒牛舌一客兩串,每串有兩片,牛舌切的夠厚,燒得焦香,上面灑點鹽花,賣相已經很是惹味。女朋友加上了幾滴檸汁,吃起來牛舌外脆內軟,牛舌膻香味道獨特濃郁;最重要是牛舌切的夠厚,吃起來充滿質感,滿有嚼勁,相比一般吃的薄切燒牛舌,這客厚切串燒要滿足得多。

串燒冬菇

串燒冬菇上面舖滿了木魚絲,冬菇反而是看不清楚了。冬菇同樣一串兩顆,吃起相當腍甜,經串燒後,除了串燒的香味外,冬菇本身的菇香亦更形突出,吃起來味道相當不錯。

串燒饅魚

女朋友一向愛吃鰻魚,而我其實向對鰻魚不算感冒,不過自從在「大戶屋」吃過美味的鰻魚後,對於優質的鰻魚倒是多多益善的(詳情請參閱食評-《叫天不應,叫地不聞》)現在常常就會有想吃鰻魚的心癮,因此我們也叫了一客串燒鰻魚。鰻魚串燒新鮮燒香,掛滿醬汁,看起來相當惹味,吃著鰻魚外脆內軟,肉質既厚且嫩,加上油份較高,淡淡的鰻魚味中滲著油香。相信鰻魚並非產自日本,加上鰻味偏淡,不過在泥味鰻魚充斥的今天,這串燒鰻魚的味道算是不錯了。

汁煮喜知次

其實早在上次去北海道時,已計劃一定要品嚐這深海中的紅寶石,可惜最後訂了的店子沒到貨,結果與喜知次失之交臂,實在相當遺憾。雖說回到香港這個美食天堂,要品嚐喜知次亦並非沒有可能,只是肯定不及在北海道吃的新鮮及風味,因此一直沒下決心去吃,想不到女朋友有此安排,實在令我雀躍萬分。

喜知次放在一個啡金色的大碟內,盡顯矜貴,喜知次旁放有兩块蘿蔔及一些春菊菜,伴以適量的醬汁。先嚐嚐喜知次,魚肉腍滑,嫩而不散,魚肉含油份較高,肉質吃來更顯嫩滑,魚肉淡香與油香交雜;加上醬油味道清香甜味,兩者更顯相得益彰,食味的確相當不錯,既為深海的紅寶石,魚肉魚刺也一律不可錯過。魚刺部份啖起來大多很滑,充滿油香,似乎骨中的油份不少,啖起來別有一番風味,喜愛啖魚刺的看官吃喜知次時絕不能錯過。作為配菜的蘿蔔及春菊菜,吸收了喜知次的魚汁及汁醬,味道腍甜美味。

這尾喜知次應該是產自北海道,從背鰭中就可窺知一二,不過當侍應奉出來給我們拍照時,可以看出這尾魚未算最新鮮,不過女朋友一番心意,我也不好說些甚麼。不過既然稱得上為深海中的紅寶石,就算淨度不是最高,也還是很有看頭的,食味亦相當不錯,有一種難以言喻的吸引力;有機會一定要在北海道品嚐一下。

吃過一系列串燒及喜知次後,其實不覺飽足,畢竟想吃些飯或麵食。女朋友最喜歡吃鵝肝,因此一見到有法國鵝肝飯,即二話不說叫了一客。另外女朋友亦說很想品嚐一下魚湯,因此點了一客鯛魚湯烏冬。下單後不久,侍應回來向我們說,鯛魚湯已沽清了。結果最後我們點了一客冷稻庭烏冬。

法國鵝肝飯

侍應奉上法國鵝飯時說,因為鵝肝只餘半份,因此廚子說做一客細的免費贈予我們品嚐,實在是一個小小的驚喜。鵝肝飯飯面舖了一片經香煎過的鵝肝,上面舖了些蔥絲,賣相簡單。說鵝肝只有半份,其實份量不算太少,當然做一碗普通的丼飯是有點勉強,不過做一碗迷你丼飯也夠豐富了。

鵝肝煎得外脆內軟,甘香味美,油份充足,配上些蔥絲同吃,起到一個很好的中和作用,米飯亦顆粒分明,綿軟而有米吃,加上鵝肝油的潤飾,令人更覺美味。店方餽贈一這客鵝肝飯很有水準,實在誠意十足。

冷稻庭烏冬

冷稻庭烏冬放於一白色長型瓷碟上,上面除了放有烏冬外,亦放了醬汁,及一些用天婦羅粉漿炸出來的脆脆,碟子相當有現代感,不過與日本餐廳及之前一系列的碗碟似乎有點格格不入。

吃過濃味油膩的鵝肝飯後再轉回吃清淡的冷烏冬,我先淨吃了一些Wasabi,清清口腔味蕾,好讓能品嚐出烏冬的真味,想吃出烏冬質素,淨吃冷烏冬是最好的不二法門。烏冬吃起來相當幼滑纖細,細細品嚐,還能吃到淡淡的麥香味道,可見用的烏冬品質不賴,沾些鰹魚汁同吃,,添些鮮甜味道,更覺好吃。

吃過飯及烏冬後,我和女朋友也已滿腹,當然我們也想吃些甜品,不過「本陣」裡的甜品主要是雪糕及菓凍;女朋友說近日吃過一間叫「聰嫂私房甜品」,非常好吃,想帶我去試試云云。因此我們亦沒打算點甜品的了。可侍應見我們吃過烏冬並問及我們不再點食品後,又主動奉上兩客果凍說是送給我們品嚐品嚐,實在令我和女朋友有點受寵若驚呢!

不過既然店方如此熱情招待,我和女朋友也就卻之不恭了。兩客菓凍分別是荔枝味及檸檬味,荔枝味道吃起來相當清甜,內裡還有一粒荔枝果肉,吃起來味道頗佳。至於檸檬味方面,味道出奇的酸,不過味道討好,只是菓凍中沒有果肉,吃起來則較為單調,如果忌酸者可能選荔枝菓凍會更合適。

「本陣」裝潢日式中透著現代感,牆上亦掛滿了店主與一些名星的照片,看來店主是個廣交朋友之人,人脈甚廣。店中坐位設置闊落,環境舒適。當晚我和女朋友算是包了場,全晚直至我們結帳也只有我們一枱客人,服務殷勤週到自不待言,不過店方送予我們享用的包括前菜、法國鵝肝飯及甜品不在少數,而且質素用料亦不馬虎,盡顯誠意,亦可能是表達對我們在黑色暴雨警告訊號下仍如常光顧的點點謝意吧!食物選擇眾多,質素甚高,結帳接近八百個大洋,計及吃了喜知次與店方的餽贈,一加一減下,消費也算在合理水平,值得大家一試。

在此再次多謝女朋友為我安排了一頓慶祝生日的豐富盛宴。

Berlin
本陣內的一隅
本陣的餐牌
串燒鰻魚
左:檸檬果凍,右:荔枝果凍
  • 麵豉燒蠔,串燒牛舌
2010-01-26 15 瀏覽
19/12/09(六)很高興木星街有3R外,一口氣開了三間新餐廳。今天試第一間,裝修精緻的本陣,有氣派(在本區來說) 得來又令人眼晴舒服,其認真程度是連鋪外的地面也美化一番。燒鰻魚飯($58) :肥美的鰻魚燒得香,飯又可口。雜錦魚生飯($88) :魚生是普通種類,但很新鮮美味的。麵豉湯、前菜都比同類餐廳略勝一籌。甜品欠奉,也好,別讓一粒雪糕糯米糍破壞了好印象。不過,食材烹調等樣樣好,唯獨是以其小巧精緻的份量,只適合做下午茶。
19/12/09(六)

很高興木星街有3R外,一口氣開了三間新餐廳。
燒鰻魚飯($58) :肥美的鰻魚燒得香,飯又可口。
雜錦魚生飯($88) :魚生是普通種類,但很新鮮美味的。
麵豉湯、前菜都比同類餐廳略勝一籌。
甜品欠奉,也好,別讓一粒雪糕糯米糍破壞了好印象。
麵豉湯
雜錦魚生飯
燒鰻魚飯
麵豉湯
雜錦魚生飯
燒鰻魚飯
2009-12-29 10 瀏覽
星期五,聖誕節,天氣灰暗。度過了一個寧靜嘅平安夜,是晚與外家一起食飯,除了歡度佳節之外,以慰勞岳母在搬家一事中幫了個大忙。此店是太座所選,是西環同名食店嘅姊妹店。年前吃過了那分店,其串燒是頗不俗的。今次試食新店,看一看水準能否保持。沒有揸車,是難得開懷暢飲嘅時候。是晚選了一支可暖飲嘅越之關吟嚷,精米度是55%,味道清新,有淡淡嘅米香,口感亦細滑。一支750ml,大約是四百多嘅價錢。肯定是貴了一點 (印象中一般純米吟嚷大約是百幾二百蚊便有交易了),佳節當前,放肆一點也可以吧。刺身拼盤有基本嘅八爪魚、三文魚、吞拿魚、鰤魚、帶子等。吞拿魚是云云刺身中最差,魚肉紋路不明顯,食落一點也不肥美;鰤魚肉尚算甘香豐腴,但也不是最好嘅水準。蝦反而不錯,味道鮮甜;鱲魚肉爽脆,與鰤魚肉嘅甘香,各善勝長。當然,吃過北海道魚市場生劏即食剛從海裡捕獲嘅海鮮,是沒有任何地方可以代替的。串燒類點了四款,分別是雞腎、雞軟骨、露筍煙肉卷及牛舌。水準是與西環分店一樣的出色。每款肉類俱能用猛火封住肉汁,外表則燒得香脆,在面頭加上適量嘅鹽和黑椒,帶出食材本身嘅肉味。露筍煙肉卷包得論盡一點,奉上時已經有些散「修修」了,比起西環分

串燒類點了四款,分別是雞腎、雞軟骨、露筍煙肉卷及牛舌。水準是與西環分店一樣的出色。每款肉類俱能用猛火封住肉汁,外表則燒得香脆,在面頭加上適量嘅鹽和黑椒,帶出食材本身嘅肉味。露筍煙肉卷包得論盡一點,奉上時已經有些散「修修」了,比起西環分店或「鳥羽」用竹簽整齊地串起,這裡明顯遜色了。

此店最弱一環是炸物,首先是蔬菜天婦羅,包括了南瓜及蕃薯。食材本身是不錯的,而且厚身一大片,入口是一股清甜味入侵口腔中。奈何麵漿上得很厚,而且炸得一點也不香脆,是師傅嘅基本功出咗問題。再嚟是燒豆腐,同樣地豆腐本身十分滑溜,可惜外頭嘅炸皮既厚且淋,毫無欣賞價值。縱使食材優質,但配上拙劣嘅烹調功夫,糟蹋了良好嘅食材。

麵食類選了兩款截然不同嘅風格,第一是稻庭湯烏冬。稻庭烏冬嘅特點是麵身較幼細,入口特別幼滑如絲。此烏冬形神俱似,比下去嘅原因,是入口少了一股麥氣;另一款是血池拉麵,還特別吩咐了加辣。結果,眾人皆評之為微辣而已,有愧於「血池」之名喎!

見眾人還有食之空間,便加了一客shabu shabu。看其陣容相當,有兩隻大虎蝦、三文魚腩、大帶子等,收五百幾蚊,是有理由的。用料頗新鮮,就算是非筆者所好嘅熟三文魚腩,也不顯得特別腥;虎蝦大隻之餘,內裡蘊藏了不少蝦膏,但食嘅時候要相當小心,因為蝦腸是未挑乾淨的。

埋單共銀二千六百廿五蚊,六個人平均大約四百四十蚊。有刺身、鐵板燒、shabu shabu及吟嚷享受,食材質素雖不是最好,也要這般價錢。

更多資料可於下列網址瀏覽

2009-12-25
聖誕節
(非會員)
2009-11-27 11 瀏覽
Have been there for lunch several times, the price is reasonable. Taste is up to standard. The most impressive is the spacious of the restaurant - the layout is similar to 5-star hotel. If it is located at Causeway Bay or TST, it must be one of the fully booked japanese restaurant.Sushi and Sashimi is fresh and good looking!!Will come back for lunch next time.Btw, there is a carpark in the end of the road, parking fee is $7 per hour only (all days).

2009-11-12