2016-01-12 1281 瀏覽
嘩,店仔細細估唔到咁出色!4人餐經濟又實惠,好多菜式都好食到令人估唔到。前菜份量有少許不足,4個人先俾一細細碟青瓜。菜式眾多,因此選擇幾碟作特別推薦!第一係雞煲,上枱時香氣四散,同真係肉既雞煲一樣咁香、有過之而無不及。調味十分出色,惹味非常,素雞咬落同真雞無異令人食慾大增。素叉燒真係令人好意外,我地全枱都爭住食。首先外型已100分,同真的好似。咬落蜜味香濃,質感亦好討喜。如果溫度可以熱返少少就完美啦。用黎煮菜的湯底同樣令我地好意外。因此冇用魚整居然都可以奶白色,令每樣蔬菜都好入味。清得黎又好實在,絕對適合怕食素的人士。北京填鴨先厲害,一致好評。一人一件剛剛好,有呢個構思既人都幾創新!又有得自己包下,點下醬,相當過癮。素填鴨好脆口,麵包皮都好香,成個配搭100分!
嘩,店仔細細估唔到咁出色!

4人餐經濟又實惠,好多菜式都好食到令人估唔到。

前菜份量有少許不足,4個人先俾一細細碟青瓜。

菜式眾多,因此選擇幾碟作特別推薦!
第一係雞煲,上枱時香氣四散,

素叉燒真係令人好意外,我地全枱都爭住食。首先外型已100分

素叉燒
北京填鴨
北京填鴨2
素叉燒
北京填鴨
北京填鴨2
2015-07-08 1609 瀏覽
突如其來的即興,告知友人與男友很想吃南瓜焗飯同素食,於是諗起緣來素食喇大約7:00左右,都未見多人等了5-10分鐘左右就好快安排入座一坐低緊係點 我最想食既芝士南瓜焗飯(個名係咁上下啦🙊我忘了)南瓜肉好甜 好林 我好鍾意總係令我每個月都突然想要食(因為太「漏」喇,朋友們唔太好南瓜同素食,我1個人又食唔晒,所以最多只能每月食1次)😭😭😭仲叫左炸大腸、芋頭魚、$1拼盆、片皮鴨等等炸大腸有菠蘿伴碟 可能炸得唔太脆 味道唔太真實 所以炸大腸還有進步空間🙆芋頭魚外皮很脆 黎到時熱辣辣 口感唔差 不過呢碟野係差唔多最後先黎到 所以我地3個人食唔晒(唔建議同時間叫南瓜焗飯&芋頭魚,人少一定食唔晒)$1拼盆 我覺得$1既野又唔可以要求太多 佢只係唔係太夠汁囉🙈不得不提 呢個北京片皮鴨好脆 好正可能全靠脆同個包仲有青瓜&醬汁所以好神似 總之一句講晒 我好鍾意啦😋晚飯時間 樓面姐姐話今日有糖水 要唔要 話係送既為食既我緊係問問 係咩糖水先啦 一聽到係南瓜就幾飽都要試 朋友們唔食南瓜 得我一個話要 個南瓜西米露真係正 又唔算太甜 又有南瓜香 食完好想再食 但免費既野唔敢再問人拎😂😂 朋友a & b又話唔要人

大約7:00左右,都未見多人

好脆 好正
可能全靠脆同個包仲有青瓜&醬汁
所以好神似 總之一句講晒 我好鍾意啦😋

晚飯時間 樓面姐姐話今日有糖水 要唔要 話係送既
個南瓜西米露真係正 又唔算太甜 又有南瓜香 食完好想再食 但免費既野唔敢再問人拎😂😂 朋友a & b又話唔要人送 如果唔係 我一個人可以食3碗西米露喇
南瓜西米露 (free)

總結 , 點解南瓜焗飯可以令我食完仲想再食架😂😂😂
2015-04-22
南瓜焗飯
北京片皮鴨
南瓜西米露 (free)
  • 南瓜黑松露焗飯
今次本意想食素食純健康些, 特意近近地找元朗素食餐廳"有營食肆"第一次品嚐。可惜事與願違, 總數共HKD405二人晚飯(沒有叫套餐), 令人失望。餐廳環境雖細也仍可以, 由落ORDER開始計, 上菜服務是異常地快速, 桌上一碟仍未食完(大漠羊肉串), 就有另一碟上桌(金瓜盅伴法式多士), 接著就有第二碟上陣(松子金勾七色菜炒三絲), 再來就二盅湯水(極品芝士蟹皇翅) , 最後麻堆第三碟(鮮露筍炒蛋白翅); 就算快速食完大漠羊肉串, 二人桌那麼細仍可以堆晒三碟餸加二盅湯同一時間在細桌上爭位置放, 可想有幾迫了。(1) 大漠羊肉串 HKD38(2) 金瓜盅伴法式多士 HKD98(3) 松子金勾七色菜炒三絲 HKD68(4) 極品芝士蟹皇翅 HKD32x2=HKD64(5) 鮮露筍炒蛋白翅 HKD88      茶位二人 HKD12      加一服務費 HKD37      總數  HKD405心想服務快速也不緊要, 食物質素OK也好啦! 怎知中毒, 同想像太有出入了, 落得太重調味料啦, 何來得"有營食肆"美譽呢, 不太明白? 所以對我們來說今餐總數$405元二人晚飯(散叫), 只幫親一

(1) 大漠羊肉串 HKD38
(2) 金瓜盅伴法式多士 HKD98
(3) 松子金勾七色菜炒三絲 HKD68
(4) 極品芝士蟹皇翅 HKD32x2=HKD64
(5) 鮮露筍炒蛋白翅 HKD88
      茶位二人 HKD12
      加一服務費 HKD37
      總數  HKD405

心想服務快速也不緊要, 食物質素OK也好啦! 怎知中毒, 同想像太有出入了, 落得太重調味料啦, 何來得"有營食肆"美譽呢, 不太明白? 所以對我們來說今餐總數$405元二人晚飯(散叫), 只幫親一次已經足夠了。

(1) 大漠羊肉串 HKD38 --- 咬落去無煙奀感覺
(2) 金瓜盅伴法式多士 HKD98 --- 賣相睇落去不錯, 法式多士也脆, 可惜金瓜盅裡無咖哩味, 太多西芹; 基本上把汁塗上五至六塊法式多士食完後, 也已經唔想再試金瓜盅裡汁了。
(3) 松子金勾七色菜炒三絲 HKD68 --- 此碟胡椒粉太多, 但也是唯一一碟可以接受及食晒落肚, 好像連招牌菜也不及它。
(4) 極品芝士蟹皇翅 HKD32x2=HKD64 --- 感情一般, 預左它蟹皇翅得幾條。
(5) 鮮露筍炒蛋白翅 HKD88 --- 此招牌菜是最差, 基本上我地食左二口也已經停手, 實在太油及太咸食唔落肚, 結賬時也要向waiter講一講此碟實在太咸了, 都不知廚師落多了"鹽"或是什麼, 仲要整碟"油"海咁。
2015-06-06
2015-01-30 2083 瀏覽
元朗咩都有得食,如果我係度住真係唔知點減肥,今日中午覺得都係食清d,於是搵到呢間試下,環境幾清幽乾淨,中午有唔少套餐。我唔想食碟頭飯就叫佐個豆腐枝竹班腩煲,52元有湯有前菜有飯有茶要加一。大廚手勢幾好,個煲足料之餘還有好多配菜例如雜菌紅蘿蔔椒絲等,送飯一流。雖然班腩是大豆纖維做的但好神似而且口感幾正。睇菜牌還有好多特色菜下次再來試過。
豆腐枝竹班腩煲$52
西洋菜湯和番茄仔前菜
茶和飯
菜單
菜譜有好多特色菜
價錢算係咁
2015-01-30
2015-01-08 1945 瀏覽
前幾天和家人一早訂了元郎緣來素食7:00鐘..我地準時到達.但一去到問有位未.但有位女店員說;未有位.頭先打過比你地但冇人聽取消了.我當堂非常之嬲!因為根本冇收過call..之後叫我地等.一等就15分鐘.之後入到坐又叫那位女店員問有冇點心食.因為朋友話屯門分店有.好好味.所以問下.但佢態度好差答;這裏有沒點心.要食可以去屯門食...聽到之後就沒有再理會他同.感到難受.但今時今日甘既態度.服務..唉.之後睇左一陣餸.就有另一個後生仔主動行黎話見我地等得耐送左碟齊(正)..又介紹餸(棷皇湯.南瓜飯.金錢扒.炸朱排).因為見尼個男仔態度幾好.所以就照佢意思落單...落單後都好快上餸.但真係諗5到我眼前食物係齋..個南瓜飯又勁令.朱排同真既一模一樣.上好餸就大開殺介.先試椰皇湯..我其實本諗住尼個湯麻麻吾叫.但見佢介紹得幾好.聽落又多料所以先叫..一飲.兩個字清甜.正.有蟲草花.候頭茹.龍眼肉...椰皇又大隻新鲜.點解話會新鮮尼因為我記得以前食椰皇焞蛋.D椰皇一焞耐就會沈色變黑之後招牌南瓜飯就吾洗點介紹.一個字正.但好飽好多..到炸朱排真係好似真既一樣...但真係好熱氣金錢扒.尼個餸幾得意.用
之後招牌南瓜飯就吾洗點介紹.一個字正.但好飽好多..
到炸朱排真係好似真既一樣...但真係好熱氣
金錢扒.尼個餸幾得意.用新鮮候頭菇.口感幾正.但味道比較入味.
可惜當日電話冇電.影5到相.~.~
今次晚餐都好滿足.只係部份按排同態度非常不好!
  • 棷皇湯
2014-12-13 1754 瀏覽
平時好少食素,見正是十五,就破例去食 ,呢間素食店不是一般素食,而是新派的做法,做到可以假亂真,又健康,又好味 前菜,少少辣,開胃 有南瓜味,但唔太有芝士香,做到好真的翅 清清地,幾好味芋頭入口鬆化,配甜酸醬味味很夾,外型做到成條魚 ,好靚呢個南瓜飯,最吸引是好多南瓜肉,朋友愛食南瓜,所以很喜歡,南瓜甜,與飯混埋味道配合,很好,又健康 本人好鍾意串燒,呢個用麵肋仿制羊,好似,食起來,好香咖哩味,應該無羊味 芒果好好味,似蘋果芒,好甜,但旦白份量太多 ,食極都有,哈埋單,店員好友善,還送V I P卡比我地
平時好少食素,見正是十五,就破例去食
前菜,少少辣,開胃
芝士蟹皇翅
有南瓜味,但唔太有芝士香,做到好真的翅
清清地,幾好味
芋頭魚
芋頭入口鬆化,配甜酸醬味味很夾,外型做到成條魚
,好靚
香芒海中寶
芒果好好味,似蘋果芒,好甜,但旦白份量太多
,食極都有,哈
Vip 卡^_^
埋單,店員好友善,還送V I P卡比我地
題外話/補充資料: 一向素食,好多人都會怕清淡冇味,但如果去過呢間緣來素食,就會明白素食都可以好好食
2014-12-06
香芒海中寶
由元朗行到過嚟屯門,晌屯門Lab Made小休兼食分子雪糕,逛咗陣屯門再搭番西鐵落元朗食飯,點解要專誠過嚟食晚飯,皆因老婆嘅同事介紹佢一間素食店:「緣來素食」,反正買咗張西鐵全日通,點搭都得 。嘩,未夠6:30pm,小店已坐滿人,店內確實地方淺窄,感覺真喺幾逼,不過,嚟得嘅人都喺志在食餐素,唔會吹水打牙骹,食完就走,故此,翻枱都快 。整體環境裝修簡約,無咩神神佛佛嘢,而侍應勤快,招呼有禮 。今次點菜由老婆發辦,因為有同事推介,其實都已有心水內定。等候上菜期間,先試試小食涼拌大豆芽,清爽味美。順帶一提,茶芥收$6位,另收加一服務費。 蟲草花燉原隻椰皇 $38 喺是晚必點推介嘅時令燉湯,雖然材料全素,但意外咁濃香清潤,撈幾撈就知有好多料,蟲草花、栗子、紅棗、冬菇、椰皇肉,認真超正 ,所以,我哋各人一盅,滋潤到底。 芝麻手撕雞 $28 雖然個樣似手撕雞,不過口感就唔多似,反而似啲無晒肥膏嘅日本肥牛 ,軟軟腍腍,本身無乜醬汁,只喺糝上芝麻,所以,勿期望好重芝麻香。 大漠羊肉串 $38 不論味道及質感,勁似羊肉串燒,只喺無羶味而已,最抵死喺又燒得焦香,猶出串燒肉,最
。整體環境裝修簡約,無咩神神佛佛嘢,而侍應勤快,招呼有禮
今次點菜由老婆發辦,因為有同事推介,其實都已有心水內定。
涼拌大豆芽
蟲草花燉原隻椰皇 $38

,所以,我哋各人一盅,滋潤到底。
芝麻手撕雞 $28

芝麻手撕雞
大漠羊肉串 $38

不論味道及質感,勁似羊肉串燒,只喺無羶味而已,最抵死喺又燒得焦香,猶出串燒肉,最重要個沙嗲醬真喺幾得,好有花生香
。一客有成4串,抵食又好味,果然好介紹!
原隻南瓜黑松露焗飯 $88

個南瓜焗飯賣相好有睇頭,飯粒分明,飯內有素蝦、素丸,而且個白汁幾香,又有淡淡黑松露菌香,不過,食到中段就出問題。其一喺啲黑松露主要晌啲白汁度,所以,下底個朕焗飯無晒白汁就會無咁香,食到尾就更加唔覺
;其二,唔知喺唔喺因為多數客人都喺較年長,所以,個南瓜似喺烚過或蒸過再焗,故此,南瓜肉較濕較腍,腍到好似南瓜蓉
,瓜味亦淡,口感唔喺太好啫
原隻南瓜黑松露焗飯
原隻南瓜黑松露焗飯
最後,仲有免費贈送嘅紅豆黑糯米,依款糖水我哋久唔久都有煲,因為夠簡單。紅豆起沙夠綿,黑糯米夠腍,又帶點煙韌,糖水內有少少椰奶香
,兼且少甜,所以,食完唔使過去佳記,又可以慳番啲。
紅豆黑糯米
其實食素一向都唔喺平,加上我哋喺散嗌添,不過,其實店方都有推出2、4、6人自選套餐($188、$348、$498),包小食、滋潤湯水、小菜或粉麵飯,真喺超值
,只喺是日十五齋期,套餐暫停而已
元朗返美孚,西鐵一程話咁快就到,亦都結束咗是日嘅元朗、屯門秋山之行。行咗成日,出咗身汗,又食得飽飽,好滿足!
2014-12-11 1044 瀏覽
朋友突然心血來潮…話十五守齋wor...真係十年難得一見…罕有既食肉獸會講d咁既說話……  不過呢間素食又實在有佢既吸引之處既…雖然係小舖經營…但亦有茶芥服務…只係普通野黎…都只係$6位姐…南瓜味重...但芝士味就好淡...翅也做得很逼真...一條條好爽...但湯好熱...簡直熱到燙口...但其實湯係要熱先好飲...凍就飲唔出原有既味道...芋頭真係好鬆化...但鬆化得黎有點乾同散...而酸甜醬有點稀...唔夠味...不過賣相好好...有哂成條魚型...呢度既羊肉串當然係唔會有羊味...但好有口感...相信係用麵筋造成...汁類似沙嗲...但不辣...反而有點香料...可能呢D就係大漠既風味...依家樣樣都興黑松露…但點選佢唔係因為咁…而係有原個Halloween...雖然餸唔多...但好多汁...加上南瓜本身帶甜...混埋D飯已經好好味...夠哂organic...芒果好甜...唔記得係咩芒...但應該係貴價芒黎...旦白太多...有點吃不消...埋單既時候...仲比左張VIP咭我地添呀...下次光臨有9折吧!!!
朋友突然心血來潮…話十五守齋wor...真係十年難得一見…
罕有既食肉獸會講d咁既說話……
不過呢間素食又實在有佢既
吸引之處既…
雖然係小舖經營…但亦有茶芥服務…只係普通野黎…都只係
$6位姐…
極品芝士蟹皇翅
...但其實湯係要熱先好飲...凍就飲唔出原有既味道...
芋頭魚
有哂成條魚型...
芒果好甜...唔記得係咩芒...但應該係貴價芒黎
...旦白太多...有點吃不消...
埋單既時候...仲比左張VIP咭我地添呀...下次光臨有
9折吧!!!
題外話/補充資料: 選擇食齋菜...有時並唔係純粹因為信仰...又或者係少肉多菜...為左健康著想咁簡單...齋菜看似單調無味...但實際上要做到色香味俱全...睇得又食得既話...一D都唔簡單...真係有點考功夫...可見師傅比左好多心機...值得一讚...
  • 大漠羊肉串
  • 極品芝士蟹皇翅
2014-08-06 1858 瀏覽
小妹今日去清清地去左食素食,見門囗一蚊一碟齋,就入去了。齊也不錯,夠林夠入味,汁也算鮮甜,不過沒有我最愛的酸齊之後來了雲耳蒸雞,汁夠鮮味,素雞也夠實有口鈞,下面有片菏葉,所以成碟都有荷香。好味。最後是芋頭🐟了,外跪肉粉,不油、中間芋夠粉又夠味,不過就是沒有汁,只有甜醱汁。今餐兩個人食左150,真的係平吖vv
小妹今日去清清地去左食素食,見門囗一蚊一碟齋,就入去了。
齊也不錯,夠林夠入味,汁也算鮮甜,不過沒有我最愛的酸齊

今餐兩個人食左150,真的係平吖vv
2014-06-22 2086 瀏覽
最近朋友腸胃不太好,同事曾介紹呢間新式齋館小菜好好食,所以特意訂檯試一試 店舖面積比較細,枱與枱之間距離好貼近,所以比較逼及狹窄,不過唔緊要,為左食好野在所不計,我地最終點了以下菜式: 蟲草花燉原隻椰皇:味道好鮮甜,吸收晒椰皇本身香甜味,內饀除蟲草花外,仲有雜菇,用料足,值得推介北京片皮鴨(6個掛包):用菇片做鴨肉,加青瓜條及醬汁用掛包夾住嚟食,味道唔錯 酥炸生蠔:個脆漿好香脆,內餡用雜菇製成,好好味,正!! 原隻南瓜黑松露焗飯:原個南瓜做盅,好多南瓜茸,內有少少齋魚肉,所以味道好香濃 雜齋拼盤:今個月餐館推介,只需點滿小菜$100,加$1便可以換雜齋併盤,非常超值呢間餐館菜式新穎,打破一貫齋館既形象,味道尚算菜式,但唯一缺點某些職員服務態度欠佳,因為可能人多關係,上菜速度本身唔算太快,所以坐左一個鐘,每樣小菜只食了大約一半,侍應就問我地仲要唔要??令我地好愕然!!當食到七成左右,有位侍應不停響我地附近話出面有客嫌等得耐,初時我地聽落不以為然,後尾佢同其他侍應講,話睇落我地實食唔落,快d執野啦,我地聽落好尷尬,最衰就係手指指,真係幾唔開心,前後最終只坐接近兩小時,雖然明白你地想做多一枱

酥炸生蠔:個脆漿好香脆,內餡用雜菇製成,好好味,正!!
呢間餐館菜式新穎,打破一貫齋館既形象,味道尚算菜式,但唯一缺點某些職員服務態度欠佳,因為可能人多關係,上菜速度本身唔算太快,所以坐左一個鐘,每樣小菜只食了大約一半,侍應就問我地仲要唔要??令我地好愕然!!當食到七成左右,有位侍應不停響我地附近話出面有客嫌等得耐,初時我地聽落不以為然,後尾佢同其他侍應講,話睇落我地實食唔落,快d執野啦,我地聽落好尷尬,最衰就係手指指,真係幾唔開心,前後最終只坐接近兩小時,雖然明白你地想做多一枱客人既心情,但都要尊重現有客人,再唔係可以效仿其他餐廳做法,預先跟客人講聲限食一個半至兩小時,不過無客等可以坐耐d,起碼等客人有個預算,希望餐廳作出改進啦!
2014-06-06
生日
  • 原隻南瓜黑松露焗飯
  • 蟲草花燉原隻椰皇
  • 酥炸生蠔
2014-06-14 1732 瀏覽
因為母親節所以已經BOOK 好位, 點知去到要喺滂沱大雨中等個半鍾位! 由於我哋5個人, 原來店主話有位就比下一張我哋, 但係到有長枱嘅位就為咗佢哋可以用這張枱安排比我哋遲來的人入先(因為佢哋可以賺2 張枱嘅錢, 如果比我哋5 個人就賺少了一枱嘅錢; 咁你就唔好同我講下一枱比我啦! 我BOOK 嘅位早過佢地, 又早過佢地來等位, 搞到火都嚟). <-- 到後來佢知自己咁嘅做法令到我哋不滿, 入座後即刻送碟齋補償, 不過都已經掃興 睇咗依度嘅食評想叫南瓜焗飯, 不過太夜又多人, 賣晒 我哋叫了咕嚕肉, 好味, 酸甜味啱啱好, 又脆! 蒙古羊肉串: D 調味, 肉嘅質感超似真的羊肉串, 有風味!片皮鴨D 鴨太乾, 個饅頭就幾好食, 青瓜幾清新翡翠苗好新鮮南瓜素翅唔錯, 唔會太漏, 叫大的SIZE 5個人飲都好多
因為母親節所以已經BOOK 好位, 點知去到要喺滂沱大雨中等個半位! 由於我哋5個人, 原來店主話有位就比下一張我哋, 但係到有長枱嘅位就為咗佢哋可以用這張枱安排比我哋遲來的人入先(因為佢哋可以賺2 張枱嘅錢, 如果比我哋5 個人就賺少了一枱嘅錢; 咁你就唔好同我講下一枱比我啦! 我BOOK 嘅位早過佢地, 又早過佢地來等位, 搞到火都嚟

睇咗依度嘅食評想叫南瓜焗飯, 不過太夜又多人, 賣晒

我哋叫了咕嚕肉, 好味, 酸甜味啱啱好, 又脆!

片皮鴨D 鴨太乾, 個饅頭就幾好食, 青瓜幾清新

翡翠苗好新鮮

南瓜素翅唔錯, 唔會太漏, 叫大的SIZE 5個人飲都好多

題外話/補充資料: 食物: 好似樣樣扮肉嘅嘢都係菇嚟, 都唔知食緊嘅"真身"係咩嚟 @.@ 地方: 應改善衛生
2014-05-11
  • 咕嚕肉
2014-05-29 1598 瀏覽
叫咗南瓜焗飯,望落已經好吸引,而且幾香南瓜味,南瓜肉幾香甜,食得出係新鮮嘅,而焗飯亦有水準,飯粒分明,芝士汁分量啱啱好,份量都幾大,一個人食真係食到好飽,兩個人食加個小菜就差唔多
2014-05-29
3 分鐘 (外賣自取)
2014-04-12 2143 瀏覽
家人同我預祝生日, 晚飯嚟呢度食齋, 邊個話生日一定要大魚大肉, 食齋都no problem~ 只要係一家人開開心心食飯就得~ 雖然book咗枱, 但上一枱人未走, 都要响門口等一等, 因為入面得好少枱, 成間舖好細~真係神速, 落單唔夠5分鐘, 已經開始上菜, 而且陸陸續續好快上齊, 成餐飯好似食咗唔夠45分鐘, 真係除咗茶餐廳之外, 都未試過咁快食完餐飯~  鮮什果咕嚕肉有少少魚什果粒, 取代平時只係得菠蘿, 而咕嚕肉亦好像真, 原來係用猴頭菇整架~ 相似度有90%  芋頭魚齋舖的例牌菜, 但我覺得一般, 唔係好夠脆, 同埋芋頭味唔夠, 可能d芋頭唔係當造  片皮鴨其實係片肉鴨, 因為佢初到一塊塊, 而且又黑忟忟, 又冇一層皮一層肉, 只有一層, 所以似係片肉鴨多d, 但味道都幾似, 同埋又有d青瓜比你夾, 最正係個飽, 熱辣辣~ 相似度有80%  沙爹串燒質感差咗少少, 太散, 唔似d肉咁實淨, 味道亦冇燒烤味咁香, 只係個汁似~ 相似度有50%  焗南瓜飯食南瓜多過食飯, 如果鍾意食南瓜的朋友一定啱, 因為個南瓜好甜, 可能近萬聖節, d南瓜當造又靚  芥辣芥

片皮鴨
片皮鴨

沙爹串燒
沙爹串燒

焗南瓜飯
焗南瓜飯

芥辣芥蘭炒牛仔肉
芥辣芥蘭炒牛仔肉
呢個係等應姐姐介紹, 真係好有芥辣味, 但唔算好濃, 都接受得到, 個牛仔肉就一般, 口感唔太似~ 相似度有50%

脆皮燒腩仔
脆皮燒腩仔
個名好吸引, 但一d都唔似, 無論賣相定味道, 都同真正的差好遠, 個皮又唔脆, d肉又冇肉的質感~ 相似度有20%

綠豆沙
是日糖水, 好正, 好夠味, 但又唔會太甜
2013-10-01
生日
2014-02-03 1732 瀏覽
新春快樂,大年初一 ,一早book 定枱同屋企人食齋。幸好早上時間唔算太多人,但見到有好多人買 外賣素盤菜。這裏的地方唔算大,但總算乾淨企理,但可以太忙店員都唔係好得閑理,好了,嗱嗱聲叫餸食飯。菜單上的款式都幾新鮮特別,好似有好多唔同款式。 素春卷 $22 : 普通春卷,脆卜卜,但冇咩特別。 芋頭魚 $52 : 香口鬆脆,好香芋頭味,個芋蓉易都好滑。 雜齋 : 正常齋,冇咩特別。 七彩雞絲粉皮 $28 : 粉皮好爽味道都做得唔錯,做到好似真雞絲咁。 羊肉串 $38 : 味道超似真的羊肉串,可能有五香粉之類,所以好香口,再加上個沙嗲汁,唔講都唔知係素食。 喜氣洋洋 : 其實就係什果 咕嚕膳 + 咕嚕肉,膳就普通但都脆脆地,咕嚕肉就唔錯,外脆內軟,再加上個汁,甜甜酸酸,好醒謂。 荷葉蘢仔蒸雞 : 好香金針雲耳味,個 “ 雞 ”入晒味又夠軟滑,而且味道剛剛好,唔會太咸。 原隻南瓜黑松露焗飯 $88 : 好味,而且外形吸引,好靚,飯加汁夠香,而且成個南瓜焗得好諗,南瓜肉好粉好甜,又健康。
新春快樂,大年初一 ,一早book 定枱同屋企人食齋。

幸好早上時間唔算太多人,但見到有好多人買 外賣素盤菜。

素春卷 $22 : 普通春卷,脆卜卜,但冇咩特別。

芋頭魚 $52 : 香口鬆脆,好香芋頭味,個芋蓉易都好滑。

雜齋 : 正常齋,冇咩特別。

• 原隻南瓜黑松露焗飯
  • 羊肉串
  • 芋頭魚
2014-01-12 1318 瀏覽
昨天中午在元朗找地方吃飯。被店舖的外觀吸引。雖然是午飯時間,但希望吃得舒服一點,叫了一個二人套餐,約HK$170左右。前菜手絲雞,第一啖放入口,原來是調了味,咸咸的豆渣,即是隨手可以在街市買到那些,顏食不是白色,而是深啡,因此,應該是烏雞。並且,是室溫,冷與熱之間。湯是雞絲翅兩個,煮熱的生粉水加菇絲,除了杰杰的生粉外,味道淡出一個鳥來。接下來的主菜是一個芋頭腩肉煲。打開蓋,水汪汪達九成滿,但淡紫色的煲內浮著幾件營光橙色的腩肉加芋頭。載浮載沉之間。接下來另一主菜名字已沒有記著,以素蠔油著一些面根類,味道較為正常。目擊如此慘況,吃了一半已經想放棄。套餐沒有配飯,所以,一個套餐、加兩碗飯、加茶錢,再加一,盛惠HK$220元正。素食沒有肉類,材料成本便宜、但沒有動物性油份,因此,煮食的技術更顯功夫。亦是值錢之處。元朗餐廳眾多,老遠駕車,並且以HK$220元吃了這頓午餐,實在只能說聲...後悔莫及。利益申報,本人並不是純素食者。看見openrice的食評有讚無彈.....,所以,本人絕對不代表全素食者的評語。
昨天中午在元朗找地方吃飯。被店舖的外觀吸引。

顏食不是白色,而是深啡,因此,應該是烏雞。
並且,是室溫,冷與熱之間。

目擊如此慘況,吃了一半已經想放棄。

亦是值錢之處。

利益申報,本人並不是純素食者。

2014-01-11