2014-09-05 555 瀏覽
以往經常去千色後巷食泰好味無他, 貪佢夠曼谷街頭FEEL, 加上食物水準高, 價錢平!但自從自己識煮幾味泰菜, 又加上而家買生蝦好方便, 已經無再去泰好味一別已經有一年有多,今日係我特別日子, 特別想再去泰好味,為既, 係想再見下三姊妹有冷氣, 地方寬敞而衛生已經想到食物價格必定大幅上升生蝦已經賣到118蚊, 仲要食得出啲蝦細隻好多好多...對上一次去, 88蚊, 大大隻冬蔭公, 小食拼盤同以往差唔多仲叫多兩隻燒雞翼, 無以前咁JUICY喇值得一提啲食物好快上檯係咪一早整定呢?至少生蝦同燒雞翼我肯定係Well呢班泰國合伙人其實你明唔明後巷有後巷嘅好?不過, 我諗可能係有住客投訴, 你哋先要搵地方搬吧?但, 奈何, 部份依物水準已經變差, 入屋後已經同以前嘅感覺不同(係舒適好多)價錢, 仲好貴添...4樣嘢食加埋$300, wow應該貴咗至少3成...暈但, 千變萬變唯獨大家姐愈來愈靚女大概, 下次返轉頭, 都係為咗你, 哈哈
以往經常去千色後巷食泰好味

一別已經有一年有多,
今日係我特別日子, 特別想再去泰好味,
為既, 係想再見下三姊妹

有冷氣, 地方寬敞而衛生
已經想到食物價格必定大幅上升
生蝦已經賣到118蚊, 仲要食得出啲蝦細隻好多好多...
對上一次去, 88蚊, 大大隻

冬蔭公, 小食拼盤同以往差唔多
仲叫多兩隻燒雞翼, 無以前咁JUICY喇

值得一提
啲食物好快上檯
係咪一早整定呢?
至少生蝦同燒雞翼我肯定係

Well
呢班泰國合伙人
其實你明唔明
後巷有後巷嘅好?
不過, 我諗可能係有住客投訴, 你哋先要搵地方搬吧?
價錢, 仲好貴添...

4樣嘢食加埋$300, wow
應該貴咗至少3成...暈

但, 千變萬變
唯獨大家姐愈來愈靚女
大概, 下次返轉頭, 都係為咗你, 哈哈
2014-09-04
生日
2013-05-14 841 瀏覽
知道另一半終於有唔夠通脹咁多的加薪....苦得2年...先得個吉都要同佢食返一餐其實都行左幾條街, 又唔想食返之前食過見這裡多人, 一定唔會太差, 就係佢街邊位搵左張枱都唔知點解好大味 , 明明都唔係渠邊叫左3餸:1. 串燒4串 (@9) : 最快上, 應該係一早燒好再整熱...所以味道普通...因為無即燒的味道2. 冬陰功 (細): 味道可以 , 佢係偏辣的 , 可以分到3~4碗, 但材料唔算多, 蝦又不算新鮮3.黃咖哩麵包: 要分開評分, 因為個麵包真的好脆, 2個人真的KO 唔晒, 食到尾都好好食 但個黃咖哩真的不掂...較水...無咩味, 豬肉都無味....再要彈係上菜速度慢得很.....TOTAL : $165
都要同佢食返一餐

其實都行左幾條街, 又唔想食返之前食過
見這裡多人, 一定唔會太差, 就係佢街邊位搵左張枱
都唔知點解好大味 , 明明都唔係渠邊

叫左3餸:

再要彈係上菜速度慢得很.....

TOTAL : $165
2013-05-09
$82.5 (晚餐)
2013-01-20 667 瀏覽
2012年的除夕,跟同事收工後一起去了吃這家。這家店是沒有卡位的,也沒有柚子沙律和粉絲吃的。很夠辣的,我個人覺得很好吃偏鹹,不過馬拉盞都是咁上下的吧有青、黃、紅三種,揀了中間的黃咖哩,但原來是甜的=.=好吃!雖然沒菠蘿殼載著,不過由內到外都好吃!夠酸夠辣夠香~份量很少…這個已經是最辣的一道,不過還是不太辣的這家店沒裝飾沒環境,身處後巷,但是真的很不錯的!
2012年的除夕,跟同事收工後一起去了吃這家。
這家店是沒有卡位的,也沒有柚子沙律和粉絲吃的。
很夠辣的,我個人覺得很好吃
偏鹹,不過馬拉盞都是咁上下的吧
有青、黃、紅三種,揀了中間的黃咖哩,但原來是甜的=.=
好吃!雖然沒菠蘿殼載著,不過由內到外都好吃!
夠酸夠辣夠香~
份量很少…這個已經是最辣的一道,不過還是不太辣的

這家店沒裝飾沒環境,身處後巷,但是真的很不錯的!
除夕
2013-01-13 350 瀏覽
自從上一次在這裏品嘗完十分有驚喜的餐廳,今天決定再到此一游,尋找其他好食物。最後選了這間食泰菜。由於時間尚早,所以仍然有很多位置,店員安排我們坐卡位,本來以為卡位會好舒服,但是它們的卡位十分逼,我和隔離台只用了一個餐牌做分隔,如果沒有這餐牌,我會以為我和他們是認識的,同台吃飯。一看餐牌已經知道入了黑店,10款有8款都過$200,簡單如普通咖喱都要$180。😞最後簡了3個菜。1)馬拉戔通菜。平常食開都係用煲仔上,上菜時都可以熱辣辣,但係今次係用普通碟上,凍冰冰,味道又冇😓2)海鮮炒粉絲。粉絲痴實曬,一餅餅,都係凍冰冰。顏色好夠,不過冇味。3)鮮蝦柚子沙律。份量少得可憐,柚子仲要未met㪚,一舊舊,而且本來以為係清甜嘅美食竟然偏咸😓我覺得食物好似係一早煮好唒,然後夾出黎咁,覺得自己食緊2餸飯個D餸咁,滿以為happy Friday,失望透了。

2012-07-29 279 瀏覽
其實泰好味主要的座位是在一條巷.旁邊更有一條渠,環境可以說是風味也可以說成惡劣,店只有幾十呎,可容納最多8人的房,有2張枱,也是坐膠椅,用的是摺枱,我幸運地坐店內.對著似有還無的冷氣仍算舒適.環境絕不影響食客光顧的意欲.食客是源源不絕到場.等位..店員泰姐.他的中文比我還好,溝通無問題,亦有香港人.廚房位於另一間舖.亦很細的.至於服務也有禮貌,只是出菜有點亂,同樣是點了菜沒有來.我的經歷就明明叫豬二串,雞二串..就放了6串雞.之後頭也不回,也沒有跟單,今天的我沒有精神理論.雞串6串36元:肯定只燒完等客叫才加熱,其實沒有加熱.入口是凍的.雞肉有薄咖哩味,但用的是胸肉相當鞋口.而且味道較韌,而汁也不辣只是普通椰汁,怎會辣令出品欠決惹味.味道比串燒店還差.泰式炒通菜45元:食泰式菜必點的.除了健康.在泰式食店吃炒通菜是穩陣的選擇,上枱時相當青綠.油份也少,汁亦不會太鹹.但奇怪地有辣椒也完全無辣味.雖則無油.菜仍青綠是功夫錢.但在此菜身上..我看不出鍋氣.有點失望.菠蘿炒飯68元:粒粒金黃色.賣相吸引.可惜配料.完全無味.蝦更是林.青口無味的,調味也沒有,飯是凍凍的..幸好乾身..同樣是感受

9元一串
菠蘿炒飯68元:粒粒金黃色.賣相吸引.可惜配料.完全無味.蝦更是林.青口無味的,調味也沒有,飯是凍凍的..幸好乾身..同樣是感受不到鍋氣.只是份量夠多塔夠.

泰式食店叫3個菜,無一是有辣味.無一個是熱到出煙.我完全看不到泰國菜的風味.我聽聞生蝦的醬很辣.唯有揀日重賽.再給呢間店一次機會.價錢仲有一杯飲品埋單177元...也合理.
2012-07-14 158 瀏覽
2012-07-13
珍多冰..杯底的粉條外間少有的
炸蝦餅..起初看到碟底油很多...但食落好好味..仲有個汁唔係外間常用的雞醬
蒜蓉包...我每次都為此而來...喜歡這家同厚吐司
馬拉盞通菜..味道穩當
生蝦..新鮮的..如用冰放底的話會更好..凍D感覺好食D
酸辣鳳爪....喜歡吃辣的可以試下(食哂先記得影XXD)
  • 蒜蓉吐司
  • 生蝦
預早慶祝母親節,媽媽想食泰菜,見呢間食評都可以就試下~約6:30到都仲有位,可能時間尚早,但坐街邊,有大牛角風扇吹都唔係好熱!串燒熱辣辣,豬肉較爽口,雞就麻麻地~沙爹醬唔夠味,得少少椰香,馬拉盞炒什菜,差!!菜頭菜尾炒埋算一碟,份量極少,又冇馬拉盞味,海鮮冬陰公(細),只有酸味,冇海鮮味,但都有三隻蝦,少許魷魚青口,蝦醬炒飯,勁唔掂~炒到濕立立,完全冇蝦醬香味!飯面附有三塊臘腸,好奇怪而且仲"益"既,蝦餅唔爽,明顯係食材唔夠新鮮!經常搞錯枱,餸菜亂上,混亂又漏單......總結試一次就夠!
預早慶祝母親節,媽媽想食泰菜,
見呢間食評都可以就試下~
蝦餅唔爽,明顯係食材唔夠新鮮!

經常搞錯枱,餸菜亂上,混亂又漏單......

總結試一次就夠!
2012-05-06
象拔蚌刺身: 唔點sauce = 冇味; 點sauce = 好辣...本人食左數片有sauce 的象拔蚌, 足足飲了成支可樂都仲好辣....串燒: 韌... 尤其係牛...冬陰功: 正!! tomato 味濃.海鮮炒金邊粉: 正常馬拉盞通菜: 正常

串燒: 韌... 尤其係牛...

冬陰功: 正!! tomato 味濃.

海鮮炒金邊粉: 正常

馬拉盞通菜: 正常

2012-01-09 54 瀏覽
睇番自己的食評原來對上一次到訪已經是一年前的事了, 真是不經不覺. 今晚又再來看看水平如何先~對著泰國待應說中文落單真是感覺像在泰國一樣.第一次在香港吃泰式生蝦, 因為一向都怕不乾淨所以一直都不敢吃, 雖然在大排檔的地方舖頭廚房又細少但卻令我很有意欲地試一次.一碟有十二隻蝦, 沒有分大, 中, 細. 我和相公每人有六隻真是十分滿足, 不過蝦身好像不算太爽, 但辣汁方面真是一流絕頂!!!!!!!!!!!!!!!!!十分十分之辣, 但我都忍住食因為太好食停不到口啊~~~~~~~~~~~~~辣味和料一跟一年前差不多, 只是..........蝦少了四隻, 看看上一回是有六隻蝦的, 但今次只是一人一隻, 真是通賬又縮水了~芥蘭很爽口, 馬拉盞味道不算太鹹, 至少不會令我整晚都要渴著水~這款菜式是我們吃泰菜比較少吃的, 青椒和洋葱的配料很好味, 聖子份量多得有點嚇人, 吃極都吃不完~~~味道雖然不錯但有些聖子有沙啊~相公最愛的白飯, 這隻碗跟泰國菜館好像有點格格不入啊.整體上水平跟一年前沒有太大分別, 但有退步已經很好, 只是冬蔭公湯裏的蝦令我耿耿於懷, 還記得上一回有六隻蝦令我很驚喜, 還有膏
生蝦
對著泰國待應說中文落單真是感覺像在泰國一樣.

冬蔭公海鮮湯(細)
馬拉盞炒芥蘭
豉椒炒聖子
~~~味道雖然不錯但有些聖子有沙啊~
白飯
相公最愛的白飯, 這隻碗跟泰國菜館好像有點格格不入啊.

, 還記得上一回有六隻蝦令我很驚喜, 還有膏, 一流~
在香港食肆價錢通帳飯物縮水的情況下連正宗泰菜館也跟了風~不過下次再來我一定會為了辣汁而點生蝦~
2012-01-08
生蝦
冬蔭公海鮮湯(細)
馬拉盞炒芥蘭
2012-01-01 32 瀏覽
2011-12-31**剛剛完成盤龍峽3日2夜之旅,,行程是十分開心和充滿驚喜的.. 回到中港城已差不多八點啦,,本想在尖咀随便找個餐廰食飯,,凑凑熱鬧倒數,,但看到擁擠的人潮,便投降了,還是回元朗吧,因為男朋友想再次造訪佳記甜品, 挑戰B仔涼粉.好不容易,在OR search 到”泰好味”,,口碑都很不錯呢,,便滿心歡喜地來到元朗. 地方真的不太好找,都繞了好一段路才找到. 地方真的不是太好,是後巷,店內只有2張枱, 我們好彩可以坐內堂. 因為已在OR取經,所以好快就可以落單啦青木瓜沙律 ($45) 好辣呀><”” 我同男朋友都辣到出曬眼水,,我地都食得辣既(小小地啦XD),,但唔小心食到件勁野,,所以特別辣,,同埋可能我唔太鐘意呢類型既沙律啦,,我原本以為系熟咗嗰d木瓜塊黎噶,,點知自己睇少咗一個字,,"青"我木瓜,,==" 原來系用青木瓜,,炮成絲做既沙律,,中間加咗好多花生,,蝦米仔,,同蕃茄,,我就覺得好一般啦,,我食得有d勉強..專挑蝦米仔食,,香口嘛,,但男朋友就覺得呢個沙律ok,,幾開胃wo,,馬拉盞通菜 ($43) 呢味系去小炒館必叫既送,,好惹味,,
2011-12-31**

因為已在OR取經,所以好快就可以落單啦

青木瓜沙律 ($45)

馬拉盞通菜 ($43)
呢味系去小炒館必叫既送,,好惹味,,呢度都做得幾好,,幾嫩口,,又夠味,,但總系覺得”金潮”整得好味d,,

豉椒炒蟶子($68)
開頭仲擔心會得好少,,但成品好多肉,,好多粒,,交足貨:] 配菜有青紅椒 & 洋蔥,,好甜好好味,,如果最後個芡可以傑d就更加perfect la,,

辣椒膏炒飯($46)
唔知咩叫辣椒膏,,膽粗粗叫黎食下,,皆因我地都系飯桶,,認真無飯不歡..呢個炒飯如期望般是頗幹身,又足料:入面有雞胸肉,有香葉,重點是有d細細粒既辣椒仔,,嘩,,無覺意咬中真系辣到我標眼水,,不過又好過癮,,我同男朋友都系咁笑,,哈哈,,

題外話/補充資料: [b]祝福大家新年快樂,,2012事事如意^^[/b]
2011-12-31
2011-12-23 33 瀏覽
家住元朗,但近年在元朗用膳的機會卻不太多,其實元朗也是臥虎藏龍之地,由街頭串燒,車仔麵檔,到据扒西餐廳,不少都很有名。因為偶然看到開飯網中,泰好味擁有一面倒十九個好味食評,而食店又是由泰國人主理,本人和泰國有點淵源,對泰國和當地食物也有好感,於是便想前來一試久違了的冬蔭功的味道。泰好味位於千色店後巷,大排檔形式,只有兩三檯室內座位,大部份食客都坐在小巷進食,幸好小巷的衛生也不算太差。兩個人點選了四個菜色,有馬拉盞炒通菜,細鍋的冬蔭功,泰式豬頸肉炒飯和泰式薄餅。首先來的是馬拉盞炒通菜,熱辣辣的,聞到馬拉盞的香味,通菜顏色綠悠悠,但吃來有點硬,似乎老了一點,味道帶微辣,不會過鹹,夾雜蝦米紅椒一起吃也很惹味。然後便是冬蔭功,湯的表面沒有一層紅色嚇人的辣椒膏,只是淡淡的橙紅色。蝦是冬蔭功的主要材料,泰文裏的「功」,就是蝦的意思,這裏的蝦雖然不是用上大大隻的河蝦,但小蝦勝在新鮮,蝦膏也很鮮美。草菇和車厘茄齊全,辣度適中,酸味足夠,香茅和南薑等香料的味道也很濃郁,是地道的酸辣湯,飲完一碗會想再飲。接著到的是泰式豬頸肉炒飯,這個炒飯的味道其實略嫌港式,欠缺泰國特色,而份量也不少。最後是泰式薄餅,薄餅

clean utensils, with tissue paper and toothpicks
最後是泰式薄餅,薄餅是即叫即煎,表面少許金黃,不算太油,吃起來煙韌帶點鹹味,蘸上煉奶,和薄餅的味道出奇地配合。
這間泰菜小店,價錢公道,雖然店員不時搞錯檯號,送錯食物,但也會為食客加水,態度也算有善。這餐可能未真得吃到廚師的功夫,串燒、咖哩包、生菜包等,留待下次再試。
$75 (宵夜)
2011-08-11 9 瀏覽
下班後趕回元朗與友好飯聚,兩人早已下定決心吃泰菜。這區的泰菜選擇不少,本來想介紹友人吃「小茄子」,可惜到達後發現是日休息一天…退而求其次向千色後巷的「泰良苑」,竟然又是日休息!?簡直黑過墨斗,正當迷茫之際,路經同一條巷的「泰好味」,其實一直想試這小店,但室内坐位只有三數個,而我有些抗拒坐巷仔,所以至今仍未幫襯。剛好店員向我們招徠說室內有位,當然毫不考慮便進內。室內地方實在狹小得很,亦有點雜亂,勝在有冷氣。兩人餓得很,趕快點了馬拉盞炒通菜﹑蝦羔炒飯﹑青木瓜沙律﹑盬燒鰂魚。率先上桌的是馬拉盞炒通菜,外觀不錯,因為通菜十分嫩綠,未吃已加分。結果沒有令我們失望,鑊氣充足,馬拉盞份量不少所以很香!通菜夠嫩無渣,最好的是一點也不油膩,比起一般的炒菜清淡有餘,很滿意!接著是我逢吃泰菜必點的青木瓜沙律,青木瓜絲是刨出來而非切,正宗之餘口感也好。味道酸中帶微辣,木瓜絲爽口,汁料亦佳,非常開胃,是一碟水準很髙的青木瓜沙律。蝦羔炒飯賣相很討喜!米飯粒粒分明卻不算多油,起碼吃罷沒有滿咀油。面頭的泰國腸美味富肉汁,略嫌蝦羔味道不太夠,但相對亦較淸淡。最後上桌的是盬燒鰂魚,夾開面層的魚皮後看見內裡的香料,魚肉嫩滑
,當然毫不考慮便進內。

馬拉盞炒通菜
青木瓜沙律
蝦羔炒飯
最後上桌的是盬燒鰂魚,夾開面層的魚皮後看見內裡的香料,魚肉嫩滑,簡單但味美。但可能始終是盬燒,加上只有兩人分吃,吃到最尾時覺得咸味有點吃不消,人少的點這味可能不太適合了。
盬燒鰂魚
這種小店其實沒有服務可言,侍者服務尙可,實屬合理。掃光食物後離開之時發現室外已坐滿多檯,表面像是街坊熟客,看來這小店真的很受歡迎。有感與此店相逢恨晚,日後必定再來,下次目標是冬蔭功和生蝦剌身!

2011-08-08
馬拉盞炒通菜
青木瓜沙律
蝦羔炒飯
盬燒鰂魚
2011-05-23 10 瀏覽
大王整完牙,又加上六合彩既前夕,要同大王妹會合重鎚出轚,加上上次無試過,所以就選擇黎呢道試試。大王想坐室內,阿姐話要等30分鐘,咁就去咗書局睇咗陣書。終於有位,叫咗芝士蝦丸, 青咖哩包, 辣椒膏炒蟶子, 燒雞翼, 龍眼冰同真多冰。芝士蝦丸: 平平冇奇, 似蝦餅一樣,不過就只係多了芝士心。燒雞翼: 很香,皮燒得很脆,比泰良園好味。辣椒膏炒蟶子: 份量夠多,不太辣,夠爽口,配菜既洋蔥就更加好味!!!泰式炒河: 冇特別。青咖哩包: 我地要咗豬肉,啲味就普通,但用面包點啲咖哩就好夾,好味!龍眼冰: 龍眼少咗啲同太甜,大王唔推介。真多冰: 椰汁味夠重, 我就幾歡喜。食完再去買六合彩,一定要中………..

大王想坐室內,阿姐話要等30分鐘,咁就去咗書局睇咗陣書。

芝士蝦丸: 平平冇奇, 似蝦餅一樣,不過就只係多了芝士心。

燒雞翼: 很香,皮燒得很脆,比泰良園好味。

泰式炒河: 冇特別。

龍眼冰: 龍眼少咗啲同太甜,大王唔推介。

真多冰: 椰汁味夠重, 我就幾歡喜。

食完再去買六合彩,一定要中………..
青咖哩包
龍眼冰同真多冰
2011-05-19
青咖哩包
龍眼冰同真多冰
  • 辣椒膏炒蟶子
2011-04-09 20 瀏覽
今天是妹妹的生日,幾個人一起入元朗玩..專程找來這間晚上作為晚餐~~ 看見細細的地方可容納超多人耶...好多人都來吃...聽說好多人都好像我們專程入來吃..等了一會兒終於到我們... 我們點了好多美食...好期待....樣樣都好好味的樣子!^^看見也想快快食人口!! 生菜包好好味..如果菜多些就好~~串燒好入味.. 雞亦好大隻..未夠入味..可以再改良!~店員都好NICE.. 這間店好喜歡~~~~~~ 下次會再去食﹗讚*
今天是妹妹的生日,幾個人一起入元朗玩..
好多人都來吃...聽說好多人都好像我們專程入來吃..

等了一會兒終於到我們... 我們點了好多美食...
好期待....樣樣都好好味的樣子!^^
看見也想快快食人口!! 生菜包好好味..如果菜多些就好~~
串燒好入味.. 雞亦好大隻..未夠入味..可以再改良!~
讚*
生菜包
串燒
泰式薄餅
2011-04-09 16 瀏覽
又再嚟幫襯, 因為真係好好食今次帶bf嚟試, 好好彩咁啱嚟到就有人埋單走人, 所以唔駛等就有好嘢食兩個人叫咗:生蝦: 凍凍哋好新鮮喎, 啲汁真係好辣, 但係我怕辣都忍唔住要食幾隻 仲有隻'蘿蔔龜'做裝飾添~芝士蝦丸: 呢度ge必食推介, 幾熱氣都唔理得咁多咖哩包: 今次揀咗豬肉, 因為上次個蟹只係一般, 最重要係個汁嘛~ 真係好正, 我哋兩個人清晒個包同啲汁炒芥蘭: ok埋單around二百幾, 雖然坐街邊, 但係啲嘢好食都值ge!
又再嚟幫襯, 因為真係好好食

兩個人叫咗:
仲有隻'蘿蔔龜'做裝飾添~
泰式生蝦
芝士蝦丸: 呢度ge必食推介, 幾熱氣都唔理得咁多
咖哩包
炒芥蘭: ok