2017-06-15 272 瀏覽
今日在開紅水橋附近上堂,好耐無黎呢頭上堂了,平時黎開紅水橋都係去開輕鐵站向元朗方向附近食,貪果邊多茶餐廳,但係今次有同學提議去對面睇下有咩其他野食,行下行下見到呢間韓式餐廳門口有午餐餐牌,又有幾多人在入面食,我地五個人就入黎試下。坐式,見到好多人食石頭飯,但係旁邊有人叫石頭飯時,服務員姐姐話石頭飯要等半個鐘先有,因為太多人叫做唔切,問我地如果趕時間可以叫其他,所以我睇下餐牌,就叫左一個最普通既韓式豬肉飯。坐底後服務員姐姐第一時間,送上一個紫菜豆腐湯,人人都有份,幾好無味精,而且味道幾好飲。除左個飯之外,係有韓式前菜,每一枱四個人,share的,有三款前菜,食下食下差唔多食晒,D飯就到,幾好味。主角黎啦,韓式豬肉飯,首先講D豬肉,非常入味,甜甜地濃味醬汁泡製,送飯一流,另外亦配上蛋,真係好好食,好快我就食晒,所以非常有驚喜。其實44蚊真係唔貴,即係42再加2蚊凍飲,又有足料紫菜湯,又有前菜,個飯又好食,午餐真係一流,下次有時間再黎一定要試下佢地個石頭飯,咁多人叫一定好食,而呢間餐廳夜晚應該係做燒肉生意,每一枱都有一個煙囪,搵日再黎試下,值得推介!

韓式豬肉飯

2017-05-21
韓式豬肉飯
2017-05-04 238 瀏覽
放工返到屋企附近,突然好想食韓國菜,諗起洪水橋都開左一間韓國餐廳叫做大首爾,於是决定坐低試下好唔好食先!見到餐牌有我最愛的泡菜湯飯,即刻就叫侍應幫我落單。等左大約十分鐘後,侍應就好有禮貌甘放低左個泡菜湯連飯比我,仲好窩心甘叫我小心燙手,呢樣真是值得一讚!由於我太過肚餓,已經唔理熱唔熱即刻就試下個泡菜湯,真是有D失望!味道麻麻又唔夠酸得過死辣,完全唔夠地道!我諗下次都應該唔會再來食了

2017-05-02
2017-04-15 252 瀏覽
復活節假期梗係約飯局,朋友今早已留定位,8:00入到呢間非連鎖式小店,裝修一般,但設備倶全,抽煙系統一流,完全沒有一點大油煙感覺,我地4大1小,老闆招待我地坐8人枱開2個爐,不似一般連鎖食店逼你坐4人枱,點菜紙食物種類頗多,老實講,食韓燒都係主要食牛丶豬,最主要材料一定夠新鮮,包肉食既生菜大大塊又爽口。晚市放題價再加$20包啤酒任飲,食物水準不差,豆腐湯一流,吃完一盤再點食物,好快就送到上枱,燒烤盤主動更換,侍應服務ok。
2017-04-15
2017-01-26 439 瀏覽
住嘅地方無咩食物選擇,阿女又唔想茶記,唯有嚟大首爾啦!之前食過韓燒,太港式喇!辛辣面無咩特別,所以今次試吓一人部隊鍋。。。第一次韓食唔係韓國米,仲要好硬,所以我都係將佢變成湯飯食!其實住響呢個小社區又唔想專登搭車去第二到食lunch嘅,可以試吓,但唔好當佢係一間韓國餐廳囉
前菜
部隊鍋
爆珠特飲
2017-01-26
爆珠特飲
2016-09-24 829 瀏覽
d野好好味老闆態度好好食得好開心!一定會再返黎食!放題除左燒野食之外, 仲有熟食今次叫左炒粉絲, 炒年糕, 芝士卷, 都係好正重點推介: 燒牛肉, 好嫩好有牛味!不過都係果句, 服務真係一流!
d野好好味
老闆態度好好
食得好開心!
一定會再返黎食!

放題除左燒野食之外, 仲有熟食
今次叫左炒粉絲, 炒年糕, 芝士卷, 都係好正

重點推介: 燒牛肉, 好嫩好有牛味!

不過都係果句, 服務真係一流!
2016-09-24
2016-02-10 1339 瀏覽
外賣自取係門口等足半粒鐘有多,到最後竟然話袋外賣俾錯第二個人,要重新做過,然後又要繼續呆等,要成粒鐘先食到個外賣,點知仲要係難食既 泡菜炒飯 ($58)啲飯唔乾身,又濕又油,搞到好淡味,又唔香泡菜味紫菜飯 ($48)一般,不過不失。卡邦尼炒年糕 ($80)炒年糕?唔睇返張menu我仲以為係湯年糕!從未食過咁難食既卡邦尼年糕,啲汁稀到好似水咁,又加埋啲紅蘿蔔呀蔥呀咁既配菜,完全唔match, 成兜野都唔知乜黎既😵泡菜煎餅($68) 都幾足料唔會話好多粉,幾好食。韓式炒粉絲($58)成餐最好食係呢樣,粉絲軟硬度適中,雞肉都炒得幾香,不過都係偏油。順帶一提,呢間野叫外賣都要加一!總括黎講,呢餐係又貴又難食,去隔離茶記食都無咁嬲。

泡菜炒飯 ($58)

啲飯唔乾身,又濕又油,搞到好淡味,又唔香泡菜味

紫菜飯 ($48)

一般,不過不失。

卡邦尼炒年糕 ($80)

泡菜煎餅($68)

都幾足料唔會話好多粉,幾好食。

韓式炒粉絲($58)

順帶一提,呢間野叫外賣都要加一!

總括黎講,呢餐係又貴又難食,去隔離茶記食都無咁嬲。
2016-02-10
40 分鐘 (外賣自取)