2017-04-17 366 瀏覽
$138 任食雞煲或烤魚火鍋一行七人,四大三細嚟食火鍋性價比幾高,同埋勝在唔會太多人如唔食雞煲,亦可選擇烤魚,好大盤食完加湯就可以打邊爐食物雖然唔算太特別,但選擇都算多,特別推介係即炸響鈴,真係熱辣辣上枱,而且好好味,我地前後order咗4碟大人加埋$8豉油費及加一後,$160左右唯一缺點係可樂雪碧要另外俾錢,但有竹庶茅根、啤酒、韓國雪碧、芒果汁及烏龍茶,都叫唔錯。有時入咗單可能會漏俾食物,但服務態度幾好,會幫你追或再俾過你
$138 任食雞煲或烤魚火鍋
一行七人,四大三細嚟食火鍋
性價比幾高,同埋勝在唔會太多人
如唔食雞煲,亦可選擇烤魚,好大盤
食完加湯就可以打邊爐

大人加埋$8豉油費及加一後,$160左右

響鈴
2017-04-16
響鈴
2017-02-25 430 瀏覽
早前我們喺何文田勝利道嘅「拍板風味」訂咗個鮑魚大蝦大盆菜!但一直未抽到時間安排到邊日食,直到早兩日大約知道今日應該會有時間,所以我們就早兩日預訂好今日去外賣自取返屋企食!一打開嗰陣見到個鮑魚大蝦盆菜舖砌得好整齊,而且份量好足料豐富!大蝦真係相當大隻,肉質好鮮甜彈牙!鮑魚都算幾大隻,而且燜得都幾腍,質感好爽滑彈牙!海參都幾爽口彈牙!食咗表面層之後,見到中間有隻超大嘅元蹄,肉質非常鬆軟,豬皮嘅質感都幾軟滑,真係幾抵食!醬汁嘅味道調教得都好,味道唔會過鹹!
早前我們喺何文田勝利道嘅「拍板風味」訂咗個鮑魚大蝦大盆菜!
大蝦真係相當大隻,
海參都幾爽口彈牙!
食咗表面層之後,見到中間有隻超大嘅元蹄,
肉質非常鬆軟,豬皮嘅質感都幾軟滑,真係幾抵食!
醬汁嘅味道調教得都好,味道唔會過鹹!
2017-02-11
外賣自取
2017-01-07 560 瀏覽
㸃了怪味雞煲味道ok.無乜特別。其餘火鍋配料很失望。$345牛頸脊又瘦又鞋。菜忙了影相少得可憐。叫四款有兩款無。好怕這類型餐廳,想多元化,但又做得不好。基本白飯都話未有要蒸返熱。叫了些川菜,非法好味。皮蛋鵝腸超好味值得ㄧ試。
叫了些川菜,非法好味。皮蛋鵝腸超好味值得ㄧ試。
由於早前喺網上見到何文田勝利道嘅「拍板風味」推出咗每日首10位人客可以享用到$80任食大閘蟹嘅優惠,所以我們一早預訂咗今晚去食!店員同我們講話大閘蟹幾種唔同嘅蒸法,有清蒸、藥膳花雕蒸、古法蒸同菊花蒸,我們始終都係鍾意清蒸,因其他嘅蒸法會掩蓋咗蟹嘅鮮味!除咗大閘蟹任食之外,仲有蟹粉水餃嘅餃皮都幾煙韌,入面嘅肉都幾鬆軟,尖椒皮蛋嘅味道就相當辣,生炒糯米飯炒得都幾乾身同埋有枝豆!最後仲有蕃薯糖水送同飲品任飲!另外!我們加叫咗招牌烤魚同田鷄,招牌烤魚我們揀咗清湯底,魚嘅肉質非常鮮甜嫩滑!田鷄相當肥美飽滿,肉質超結實彈牙,味道好鮮味!
尖椒皮蛋嘅味道就相當辣,生炒糯米飯炒得都幾乾身
同埋有枝豆!最後仲有蕃薯糖水送同飲品任飲!
田鷄相當肥美飽滿,肉質超結實彈牙,味道好鮮味!
招牌烤魚
2016-10-31
招牌烤魚
2016-12-30 305 瀏覽
今晚我們去咗何文田勝利道嘅「拍板風味」食晚飯!喺點菜嗰陣店員向我們講話,他們推出咗個烤魚或鷄煲,就可以用$1換購一道菜嘅優惠,所以我們叫咗烤大桂花魚,真係好大條,肉質非常鮮甜嫩滑,加$1換購香草煎班球嘅表面煎得色澤好金黃,肉質相當結實彈牙!雖然係$1換購,但份量都幾多!墨魚滑同蝦滑係新鮮手打,所以質感好爽口彈牙!九肚魚相當肥美肉厚,味道超鮮甜!安格斯手切牛肉嘅肉質好香滑軟綿,牛肉味相當濃郁!豬膶嘅肉質好爽滑!白鱔片嘅肉質超爽甜彈牙,而且整個口腔都充滿著魚油嘅芳香味!所有材料都非常新鮮,而且清洗得相當乾淨衛生!
今晚我們去咗何文田勝利道嘅「拍板風味」食晚飯!
所以我們叫咗烤大桂花魚,真係好大條,
雖然係$1換購,但份量都幾多!
墨魚滑同蝦滑係新鮮手打,所以質感好爽口彈牙!
九肚魚相當肥美肉厚,味道超鮮甜!
安格斯手切牛肉嘅肉質好香滑軟綿,
牛肉味相當濃郁!豬膶嘅肉質好爽滑!
白鱔片嘅肉質超爽甜彈牙,
而且整個口腔都充滿著魚油嘅芳香味!
所有材料都非常新鮮,而且清洗得相當乾淨衛生!
烤大桂花魚
九肚魚
豬膶
桶蠔
2016-12-03 403 瀏覽
小妹嫁來香港已經三年,昨晚招呼幾位從大陸來港探我的親朋戚友晚飯,自然帶他们去小妹的至爱拍板風味。原先我想介紹他们吃那裡的首本羊腩煲、水煮鱼、糯米飯等,哪知去到風味,經理坤哥見我熟客,指指牆上海報。小妹一看,是「極品風味盆菜」。妙也,盆菜是地道香港特式,親朋戚友在大陸羊腩煲和水煮魚食得多,但肯定未食过盆菜,一於讓他們品嚐一下!鲍鱼、花膠、海参、發菜、鹅掌、柱甫、大蝦……各適其適,親友吃罷,無不豎起拇指。坤哥好介紹,小妹真給他一個大大的👍🏼也!

2016-12-02
  • 香辣雞煲,烤桂花魚,古老的虾子柚皮
2016-12-03 263 瀏覽
拍板風味要同各位為食朋友講一聲,快啲去旺角勝利道拍板風味食盆菜,事關拍板風味的「極品風味盆菜」,名副其實,堪稱極品。元蹄、鮑魚、花膠、海參、瑤柱、海蝦、魚肚、北菇……應有盡有,共冶一盆,百味紛陳,卻又渾然一體,窮珍饈之薈萃,留齒頰之餘香。講多無用,食過就知,莫說我唔介紹,錯過自誤。
拍板風味

2016-12-03
20 分鐘 (外賣自取)
團年飯
  • 極品風味盆菜…百鳥歸巢盆菜
2016-10-25 424 瀏覽
2⃣️星期前食左呢間野嘅任食套餐大閘蟹,仲有好多其他小食個乾炒糯米飯超正丶粒粒分明,好有香蔥味,調味啱啱好,非常香口!可以話係好食過大閘蟹!啲蟹唔知係唔係養過一輪,比較瘦削,不過佢就勝在有幾款唔同嘅蒸法俾你任食,呢個價錢都係唔好咁多要求😁有得食好食啦其實都俾佢店入邊嘅川菜吸引住,好鬼香見人哋食仲大大碟添,有啲衝動想叫水煮魚😆不過都係爭取時間食蟹啦!
不過都係爭取時間食蟹啦!
2016-10-17 1202 瀏覽
無意中係FB見到每日首10位可以$80任食大閘蟹, 同埋屋企人黎試下.$80真係任食, 仲有不同蒸法, 有古法, 清蒸, 菊花蒸, 藥膳花雕蒸.仲有不同小食, 包括枝豆, 蟹粉水餃, 尖椒皮蛋, 糯米飯, 糖水仲有薑茶等等!6時開始, 店內無乜人. 不過環境算舒服仲有幾部電視.時間一開始, 店員已經自動送上不同小食.尖椒皮蛋 - 賣相好靚, 食落都有70分. 皮蛋真係流心不過無咩味.蟹粉水餃 - 係普通既煎餃羅黎做水餃, 得個湯有2粒蟹粉. 水餃只係暖, 湯都食唔出有蟹味. 枝豆 - 又係無味, 凍凍的望落已經唔新鮮糯米飯 - 賣相靚, 食落真係炒得好靚又夠熱, 呢個真係必食, 好好食又多料!主角黎啦, 1st round係清蒸 - 蟹都算大隻同新鮮, 有D會甩左隻腳, 甩左隻手甘. 不過都算係甘啦.膏算多, 亦甜. 蟹肉都清甜, 中價貨仔.藥膳花雕蒸 - 係凍食黎架, 成隻蟹都係藥材酒味, 好濃, 不過會搶去鮮甜味.仲有菊花蒸, 真係有多粒菊花係面. 不過食唔出同聞唔到菊花味.3個人食左22隻, 其中一隻係死蟹有臭味. 不過$80任食真係好抵!

6時開始, 店內無乜人. 不過環境算舒服仲有幾部電視.
時間一開始, 店員已經自動送上不同小食.

枝豆 - 又係無味, 凍凍的望落已經唔新鮮
膏算多, 亦甜. 蟹肉都清甜, 中價貨仔.

題外話/補充資料: 店員真係好勤力換碟, 讚! 部份店員好有禮貌, 讚!
2016-10-15
2016-10-01 703 瀏覽
噚晚同D波友在旺角打完桌球,一齊揾嘢食,度度都咁逼,要排隊至有得食,边有心機排吖?幾條友边行边倾,漸行漸遠,去咗勝利道,見到有间「拍扳風味」,仲有啲位,立即樁入去。点知一食之下,食出彩虹,好耐未試过食得咁愜意,简直係飛來口福!我哋主力食大闸蟹,一般大闸蟹食得多,呢次竟然有得生食!用花雕加白酒加蒜头生浸大閘蟹,口感跟熟食完全不同,鲜甜無比,齒頰留香。食完一隻生,食番幾隻熟,熟的除了普通清蒸,仲有药膳食法,即加药材和花雕來蒸,據經理介紹,此乃健康食法。至於点解健康,我哋一味掛住食,冇留意經理解釋。除咗大闸蟹,白灼牛肉、清湯腩都好正。特別要提一提個糯米飯,可以話係我有生以來食过最正斗嘅糯米飯。食完呢餐,二話不說,我立即訂定枱,下星期帶老婆同外母乸嚟食,事关佢哋係上海人,最鬼鍾意食大闸蟹!
  • 水鹅腸
  • 川味雞煲
2016-08-25 689 瀏覽
今晚我們去咗何文田勝利道嘅「拍板風味」食晚飯!我們叫咗啫啫魚鰾煲嘅魚鰾非常爽脆嫩滑,醬汁嘅味道相當惹味,而且唔會有腥嘅味道!薑蔥魚雲煲嘅魚雲炸得好香脆,肉質好鮮甜嫩滑!涼瓜炆斑腩開頭以為係平日食開嘅斑腩,睇真啲原來係鯇魚腩嚟,肉質非常鮮甜彈牙!椒鹽田鷄外層嘅炸粉超香脆薄身,田鷄嘅肉質極之鮮甜同結實彈牙,加埋椒鹽同辣椒嘅香味,令到味道更加惹味香口,唔會有好油膩嘅感覺,而且份量十足,係本人嘅必食推介!
今晚我們去咗何文田勝利道嘅「拍板風味」食晚飯!
我們叫咗啫啫魚鰾煲嘅魚鰾非常爽脆嫩滑,
肉質好鮮甜嫩滑!
涼瓜炆斑腩開頭以為係平日食開嘅斑腩,睇真啲原來係鯇魚腩嚟,
肉質非常鮮甜彈牙!
椒鹽田鷄外層嘅炸粉超香脆薄身,
田鷄嘅肉質極之鮮甜同結實彈牙,
加埋椒鹽同辣椒嘅香味,令到味道更加惹味香口,
唔會有好油膩嘅感覺,而且份量十足,
係本人嘅必食推介!
啫啫魚鰾煲
薑蔥魚雲煲
涼瓜炆斑腩「鯇魚腩」
椒鹽田鷄
2016-08-24
啫啫魚鰾煲
薑蔥魚雲煲
涼瓜炆斑腩「鯇魚腩」
椒鹽田鷄
2016-08-19 408 瀏覽
一個中午,在這間主打烤魚、雞煲、火鍋、川菜的館子吃了一頓午餐。不過是獨個兒吃的一頓普通不過的午餐而已,吃的當然不是烤魚和雞煲,更不會是火鍋,而是午市中西共十多款午餐中的其中一款「菜遠排骨炒河」($45)。 這炒河的鑊氣是夠的,份量也比想像的多,排骨肉多骨少,味道尚佳,就只是茨汁過多,反有過猶不及之弊。吃罷一碟這麼有份量的炒河,伴以一碗湯味自然,相信沒下味精的例湯,還不飽嗎?
一個中午,在這間主打烤魚、雞煲火鍋、川菜的館子吃了一頓午餐。不過是獨個兒吃的一頓普通不過的午餐而已,吃的當然不是烤魚和雞煲,更不會是火鍋,而是午市中西共十多款午餐中的其中一款「菜遠排骨炒河」($45)。 這炒河的鑊氣是夠的,份量也比想像的多,排骨肉多骨少,味道尚佳,就只是茨汁過多,反有過猶不及之弊。吃罷一碟這麼有份量的炒河,伴以一碗湯味自然,相信沒下味精的例湯,還不飽嗎?
2016-08-19 313 瀏覽
今晚我們去咗何文田勝利道嘅「拍板風味」食晚飯!我們叫咗烤黃骨魚同奇味鷄煲!另外叫咗黃鱔、田鷄同蔬菜籃!烤黃骨魚嘅肉質相當鮮甜嫩滑,無乜魚腥味,而且有四條咁多,真係幾抵食,湯底有芽菜、木耳、酸菜同豆卜,木耳好爽滑,酸菜嘅酸味同黃骨魚嘅鮮甜味滲入晒湯底度,而豆卜就吸收湯底嘅酸香味,真係好惹味!奇味鷄煲嘅鷄肉肉質相當鮮味嫩滑,秘製嘅醬汁味道非常惹味香濃!黃鱔嘅肉質好肥美厚身同爽脆彈牙!田鷄非常新鮮,肉質相當結實彈牙,味道好鮮甜!蔬菜籃嘅菜清洗得都幾乾淨衛生!
今晚我們去咗何文田勝利道嘅「拍板風味」食晚飯!
我們叫咗烤黃骨魚同奇味鷄煲!另外叫咗黃鱔、田鷄
同蔬菜籃!烤黃骨魚嘅肉質相當鮮甜嫩滑,
酸菜嘅酸味同黃骨魚嘅鮮甜味滲入晒湯底度,
而豆卜就吸收湯底嘅酸香味,真係好惹味!
黃鱔嘅肉質好肥美厚身同爽脆彈牙!
田鷄非常新鮮,肉質相當結實彈牙,味道好鮮甜!
蔬菜籃嘅菜清洗得都幾乾淨衛生!
烤黃骨魚
奇味鷄煲
黃鱔
2016-08-18
烤黃骨魚
奇味鷄煲
黃鱔
2016-07-08 333 瀏覽
今日下午我們去咗何文田勝利道嘅「拍板風味」食下午茶!我們叫咗豬扒包、沙嗲牛肉包同炸鷄脾薯條!豬扒包同沙嗲牛肉包嘅包質好香滑鬆軟,而且仲有啲香脆,豬扒嘅肉質相當鬆化,牛肉嘅肉質非常嫩滑多汁,而且份量都幾多,蕃茄同青瓜超新鮮,味道好清新!炸鷄脾薯條嘅鷄脾炸得外皮好香脆,肉質好軟滑多汁,唔會好「嚡」同好乾,薯條亦炸得好金黃香脆!
今日下午我們去咗何文田勝利道嘅「拍板風味」食下午茶!
而且份量都幾多,蕃茄同青瓜超新鮮,味道好清新!
炸鷄脾薯條嘅鷄脾炸得外皮好香脆,肉質好軟滑多汁,
唔會好「嚡」同好乾,薯條亦炸得好金黃香脆!
豬扒包
沙嗲牛肉包
炸鷄脾薯條
2016-07-07
豬扒包
沙嗲牛肉包
炸鷄脾薯條
2016-06-24 227 瀏覽
今早我們去咗何文田勝利道嘅「拍板風味」食早餐!我們叫咗火腿餐肉煎蛋通粉、鷄扒煎蛋公仔麵同沙嗲牛肉煎蛋公仔麵!火腿餐肉煎蛋通粉嘅通粉都幾煙韌彈牙,唔會好腍身,餐肉煎得都幾香口!鷄扒煎蛋公仔麵同沙嗲牛肉煎蛋公仔麵嘅麵質都幾爽口彈牙,鷄扒煎得色澤都幾金黃,肉質好軟滑,沙嗲牛肉嘅肉質都幾嫩滑,醬汁唔算太鹹,都幾惹味!
今早我們去咗何文田勝利道嘅「拍板風味」食早餐!
唔會好腍身,餐肉煎得都幾香口!
鷄扒煎蛋公仔麵同沙嗲牛肉煎蛋公仔麵嘅麵質都幾爽口彈牙,
鷄扒煎得色澤都幾金黃,肉質好軟滑,
沙嗲牛肉嘅肉質都幾嫩滑,醬汁唔算太鹹,都幾惹味!
火腿餐肉煎蛋通粉
鷄扒煎蛋公仔麵