2016-11-23 947 瀏覽
是日約左朋友去左佐敦Pom's Diner食生日飯,地點都方便,一出港鐵站行一陣就到! 餐廳環境都唔差簡簡單單黃色柔和都燈光,氣氛有點寧靜不太嘈吵! menu睇得出唔係求其整,色彩繽紛,我地愈睇就愈肚餓!我地叫左set dinner 有餐湯+法式蒜蓉包+主菜+餐飲! 餐湯南瓜湯,香濃南瓜味好清甜,蒜蓉包有焗過熱熱地脆脆地唔錯! 餐飲都係一般普通餐飲不過不失! 主菜我地揀左黑松露忌廉野菌意大利飯,賣相吸引同好香既黑松露,意大利飯飯質煙韌程度岩岩好,汁既份量又適中,加入野菌磨茹更加有口感,飯面放埋芝士碎粒,味道好好! 另外小食叫左個芝士焗蟹肉大磨菇,磨菇真係好大隻,焗過一d都唔乾身仲有好多汁,蟹肉好彈牙,釀落磨茹到好夾口感好豐富,食埋伴碟既沙律菜可以減少油膩感!最後緊係唔少得甜品,紐約芝士蛋糕,唔太甜,好重香濃芝士味又滑漏,加埋脆脆餅底口感好有層次,下次再黎一會再叫!
menu睇得出唔係求其整,色彩繽紛,我地愈睇就愈肚餓!

餐飲都係一般普通餐飲不過不失!
2016-11-21 479 瀏覽
今晚屋企冇飯食,就去左公司附近既Pom's Diner食dinner set 食飽飽先返屋企,lee度氣氛寧靜一d都唔嘈吵,簡單既裝飾比人感覺舒服寫意,所以我都幾鍾意lee度,同埋侍應都幾好禮貌!首先餐湯南瓜湯,好好飲好濃好香南瓜味,仲有食到少少南瓜蓉添,蒜蓉包既蒜蓉份量岩岩好,味道亦唔錯,仲焗到外皮卜卜脆! 跟餐再加個焗蠔,忌廉汁加上香濃芝士一齊焗好香口又juice,蠔既size又唔算細,食落啖啖肉,伴碟蔬菜沙律亦好新鮮配埋黑醋,好味又開胃! 我叫左個黑松露忌廉雜菌意大利飯,意大利飯廚師浸泡時間同煮既時間掌握得好好,做到粒粒分明,配上雜菌同香濃既忌廉汁再加埋聞落好香噴噴既黑松露,真係好好味,平時細食既我,都好味到食得晒! 餐飲叫左普通既柸凍檸茶,都唔錯有濃濃既茶香味!
点了chicken burger and classic burger, 朋友吾食cheese, reconfirmed with 男職員,他說冇cheese 在入面。上菜後一大塊cheese系入面,好在系bun位置,唯有我食埋。product knowledge 吾得,只系賣幾種burger,呢d都吾知。老闆惨了。点了凍檸茶,走甜。surprise! 杯茶有加糖水咖,but where was the lemon slice?系一片都冇嘅。馬上通知女職員,她吾好意思一句都冇,净系話幫他换。味道方面我的classic burger 牛肉好乾,chicken burger 雞肉似poached, 冇味。其實只系基於禮貌比左一蚊tips,我朋友話一蚊都太多。總結,如咁嘅食物和服務,祝好運。

總結,如咁嘅食物和服務,祝好運。
2016-11-17 263 瀏覽
今日同朋友附近行街,見到食dinner時間,見到間鋪面幾ok既西式菜幾吸引,就入去坐底食少少野一陣再繼續行街! 入面有長枱,有4人梳化枱,最特別既裝飾係每張枱上既瓷磚都唔同花紋,好有特色,色彩艶麗! 我地叫左紐西蘭羊鞍扒伴雜菜醬配BB薯,餐湯配蒜蓉包都唔錯,餐湯同蒜蓉包都夠熱,包既蒜蓉醬都好香,搽既份量都唔會太少! 我地叫左兩柸檸檬茶,都好夠茶香味!主菜紐西蘭羊鞍扒伴雜菜醬配BB薯,伴碟雜菜覺得少左d,但羊鞍我地order左7成熟,唔會太韌林林地,口感岩岩好,伴碟既BB薯都好正,煮得夠晒林,細細粒好易食,又夠晒薯仔味,配埋特製醬汁非常好味,份量又足夠我地兩個食!跟餐既雙色芝士焗蠔,芝士好多好夠味,蠔亦唔算細隻,伴碟既沙律菜都好新鮮幾好味!

我地叫左兩柸檸檬茶,都好夠茶香味!
2016-11-07 444 瀏覽
8年冇寫食評 今日忍唔住開齋問題1:先黎兩杯清水,有漂白水味,換左水邊依然有汽泡。問題2:同老婆一人一Set, 來了兩碗新派的 羅素清湯, 誰知胡椒混味精湯黎。問題3 :老婆點了漢堡還好只是乾了點, 我那肉眼扒......網燒中真係中伏多..問題4 : 那Cheese Cake, 我只知有好濃的雪櫃雪霜味入晒件Cake 到, 喂,大佬你雪櫃有幾多日冇熔雪呀?
8年冇寫食評 今日忍唔住開齋

問題1:先黎兩杯清水,有漂白水味,換左水邊依然有汽泡。

• 對面 澳牛先有.
2016-11-02 190 瀏覽
朋友話有間西餐廳有龍蝦食,而且價格又唔貴,幾抵食,於事就睇下佢咩料啦!估唔到呢間野細細地,但係都幾滿,好彩咁岩唔洗等位.每人最後決定叫一個餐,我叫左個龍蝦做主菜,朋友就揀左魚.本身都有個南瓜湯送,幾香濃的,食到少少南瓜蓉,但唔明顯,口感smooth!餐裡面每個人還送了一隻焗蠔,表面creamy有咸香,不過隻蠔就不算大隻,同時非常重的海水味。感覺還不錯吧。龍蝦size是想像範圍之中,燒得幾香的,口感好爽脆,吃到啖啖的龍蝦香味,與普通的蝦蟹都好不同。另外薯條也炸得香脆,size與M記有點相似,但味道比較香,沒有那麼膠。朋友的魚我沒有怎麼吃,因為我唔係幾喜歡吃魚呀!不過好像沒有什麼骨,表面都煎的好香脆,幾美味.口感也夠滿,不錯不錯.另外燒菇質感非常JUICY,咬出來之後有好多汁,上面的忌廉更帶出菇香味,VERY NICE!
估唔到呢間野細細地,但係都幾滿,好彩咁岩唔洗等位.

每人最後決定叫一個餐,我叫左個龍蝦做主菜,朋友就揀左魚.
口感也夠滿,不錯不錯.
同朋友慶祝生日,諗到頭爆都唔知食乜好,一位鍾意周圍食好嘢嘅朋友推介左幾間餐廳,由於交通方便,最後我揀左呢間係白加士街嘅西餐。佐敦地鐵站一出轉個彎就到,間餐廳係正澳牛對面,唔難搵。餐廳唔算大,好在BOOK左位,估唔到平日都爆場,我地一行四人,侍應安排左個卡位比我地。我哋叫左一個黑松露意大利飯、大蝦墨魚麵、煙三文魚沙律、蟹肉焗磨菇同白酒汁燴大蜆。大蜆真係好好食,個汁好JUICY,聽講係餐廳每日新鮮運到,之後我地仲ENCORE左一碟。黑松露意大利飯比我想像中好食,我以為冇肉既飯會好寡,但佢黑松露味好豐富,唔覺得DRY。墨魚麵更加喜出望外,因為佢唔似出面D餐廳咁,食到成個咀都黑色,而且辣辣地,好惹味。最後餐廳好貼心送了一件芝士蛋糕作朋友生日蛋糕,朋友都好SURPRISE,呢間餐廳抵讚﹗

• 白酒計繪大蜆
2016-10-19 248 瀏覽
尖沙咀掃完貨之後,晚餐就係附近食埋。見到有間西餐廳餐牌幾吸引,入到去叫左個大套餐。首先係薯仔餐湯,入面有薯仔粒同埋薯皮碎(?),口感都可以話係豐富,不過就會可能多本身薯仔味好香的,湯的質感亦算濃郁。法式蒜蓉包可以點上薯仔湯,除左蒜蓉味之外有埋薯仔味,蒜蓉包烘得香脆,大大件。炭燒美國安格斯西冷扒$248有男人手掌大,燒得幾靚配上一般牛扒會用既醬汁,味道不錯,而且六成熟口感鬆軟。不過本人就認為加上海鹽會更加合適,因為本身冇咩特別味道,主力是食牛的鮮味。原來隔離仲有一個冬菇,上面有一些芝士醬。個菇水份深入,而且熟度剛好,這個更值得一讚。New York Cheese Cake上面有一些藍莓,整體鬆軟芝士味偏甜,分量充足。
尖沙咀掃完貨之後,晚餐就係附近食埋。
見到有間西餐廳餐牌幾吸引,入到去叫左個大套餐。
本身薯仔味好香的,湯的質感亦算濃郁。

炭燒美國安格斯西冷扒$248

2016-10-10 242 瀏覽
留意左呢間小店好耐,今日終於有時間黎試下。店內座位不多,卡位亦有點細,不過我地幾個朋友細細粒,都坐得舒服。叫左兩個頭盤,芝士烤大菇同酸忌廉薯條。烤大菇同芝士本身係絕配,烤得外層香口,但又好juicy! 不過配菜就點沒心思。薯條亦炸得很香脆,不過有點油,但勝在是厚薯條,好味!主菜叫了香辣蒜片大蝦墨魚麵。麵煮得乾身,少少辣,但嫌墨魚麵欠奏,如果有些墨魚味會較好。蝦則頗大隻,挺鮮味,數量亦不少。另外還點了羊架。有兩大件,7成熟。最喜歡的是這個,羊架似乎是穏陣之選!

2016-09-26 323 瀏覽
第一次光顧,那晚胃口一般,所以点了安格斯漢堡包配薯條,麵包有点冷,主角安格斯漢堡扒竟然出奇地硬,牛肉味一般,而且只是微暖,試用刀切開也要费點氣力,...叫價$170,老實說用一半價錢比它美味也不少,沒有興趣再光顧試其他菜式
2016-09-22 2666 瀏覽
今日星期五晚約左舊朋友食飯,想搵間餐廳靜靜地傾下計。返工附近有間西餐幾吸引,決定去試下。裝潢好靚有格調,又無乜人,暗暗地食嘢傾計好有氣氛。餐牌都好靚,一啲都唔會好殘舊污糟。我同朋友一人叫左一個set,佢嗰個係special入面嘅肉眼扒,我就叫左dinner set推介嘅蕃茄芝士牛尾千層麵。另外我地仲叫左個炸蘑菇沙律。我個set有湯、蒜容包、主茶同餐飲。今日嘅餐湯係甘荀忌廉湯,濃而不膩,唔會好鹹。個包又好好食,邊脆入面軟軟的,點個湯都好正!侍應上菜時仲提醒入面個碟好熱,連埋落單時,服務態度都好好!個牛尾千層麵,味道都不俗!唔會好似一般肉醬咁好酸,而且好香牛味,啲麵又無煮得太耐,有咀嚼嘅口感,啱啱好!同埋個保暖唔錯,因為期間有食沙律,又有傾計都唔會變得好凍。講起個沙律,真係有驚喜!原本以為脆炸蘑菇都只係細細粒,甚至係絲,點知原來咁大舊!炸得好好食!有啲似天婦羅但唔好粉,又有少少鹹味。個沙律都好足料,有車厘茄等等唔同嘅蔬菜。個黑醋汁無一般黑醋咁強烈嘅味道,酸酸地非常開胃!呵呵,雖然係好斯文嘅西餐,但凍檸茶都好大杯,正!我朋友個special set仲有一隻焗蠔同一件甜品。原本好似係芝士蛋糕,

餐牌都好靚,一啲都唔會好殘舊污糟。

侍應上菜時仲提醒入面個碟好熱,連埋落單時,服務態度都好好!

呵呵,雖然係好斯文嘅西餐,但凍檸茶都好大杯,正!
我朋友個special set仲有一隻焗蠔同一件甜品。原本好似係芝士蛋糕,但賣哂。不過我試左幾啖哩件朱古力蛋糕,超級好食!唔係好甜但朱古力好濃,餅底亦不錯。

食完今餐真係好滿足,份量足料,大家都好飽。一個set由$90至$240左右,扒類同龍蝦相對價錢高啲。加一後,我地人均消費都係$280左右,我覺得都算物超所值。間唔中食餐高質嘢,真開心!
2016-09-19 2630 瀏覽
今日放工同班同事去一間新開既餐廳,見到openrice亦有一定既好評,我亦都想試吓佢哋嘅牛扒,啲買相好吸引😎入到去餐廳好有歐陸風情既感覺,無論係牆身定天花板都有經過設計,好有心思已經急不及待開始介紹菜式了前菜:焗蠔好少餐廳會用焗蠔做套餐裏面嘅前菜通常都要加錢,呢度個味道都幾好啲芝士好香,而且唔會有腥味,個醬唔會鹹同佢好配南瓜餐湯 蒜蓉包 個湯嘅溫度略為凍左少少,但個蒜蓉包好香而且咬落去好脆蒜蓉味足夠,唔會over咗連骨肉眼扒我叫左五成熟,塊牛扒都煎得好軟,佢唔好落咩調味料只係有少少鹽同胡椒去煎香佢,完全可以帶出牛既鮮味,同外面既西餐有唔同既係,我以前係澳洲食過既一樣,唔會額外加太多嘅調味,蓋過牛肉既鮮味大愛仲有旁邊嘅焗蘑菇,非常值得推介,佢一啲都唔乾身,而且面頭有啲沙律酸酸甜甜加埋個蘑菇好match小食 芝士焗蟹肉大蘑菇因為食過佢嘅菇覺得真係好正,所以再叫一個小食,呢個菇好香芝士味同咬落去唔單止冇乾身既感覺,而且有啲好juicy嘅感覺甜品 紐約芝士蛋糕女生至愛口感好滑,好重芝士味,而且都好正宗,完全唔覺得膩,好想再食多件下次會帶朋友再黎試下

已經急不及待開始介紹菜式了

焗蠔
肉眼扒
紐約芝士蛋糕
2016-09-12 287 瀏覽
之前經過門口見到依間餐廳好似幾特別甘,今次甘岩有野做去開依頭,所以搞掂晒d野之後就同朋友一齊會一會依間餐廳😂餐廳嘅裝修好有歐陸風情,牆壁上有好多得意嘅painting,而枱面係由多種富有民族圖案既瓷磚砌成,好特別好靚!西冷扒上枱已經好吸引,炭火燒得好靚,我地叫左六成熟,食落就岩岩好又唔韌,肉味濃,咬落仲有少少肉汁,令人忍唔住食完一啖又一啖。配菜都做得幾好,焗芝士蘆筍大蘑菇都幾濃郁,而蕃茄沙律菜配酥皮就好fresh。連骨肉眼扒相對地比較淋身,而我地就叫左五成熟。扒冇太多既脂肪,食落啖啖肉,而肉質都好嫩,肉味都濃,配埋個汁味道會更加豐富。龍蝦配松露薯條係本人推介首選👍🏻龍蝦比想像中大,而且肉好飽滿又結實,食落都好有鮮味。店家好細心甘將隻蝦一分為二,仲有個鉗係俾我地方便拆殼,諗到好周到👍🏻👍🏻薯條熱辣辣上枱本身已經好正,炸到好香脆但一啲都唔油膩,脆薯條再配上粒粒黑松露,令到個味道更加濃郁!

2016-09-12 269 瀏覽
今日同朋友第一次食依間西餐廳。餐廳既裝修相當唔錯,有d外國復古既感覺食物種類都幾多選擇,而我地就叫左個set有蒜蓉包同南瓜湯湯。蒜蓉包好香脆鬆軟,牛油同蒜蓉味都幾重,而南瓜湯都唔錯,南瓜味雖然唔算濃郁,但都會食到一d南瓜蓉。比目魚扒拌意式燴雜菜睇個樣會以為好乾身,點知切開完來入面肉依然好嫩,好有魚油香。配埋個酸酸甜甜既醬,令到味道多一種層次,好配合。芝士焗蟹肉大蘑菇好好食!本人推介👍👍蘑菇都幾大舊,味道好濃,入面釀滿鮮甜既蟹肉而冇半點雪藏味,再配上面層半溶既芝士,味道同口感都有好多層次,好正!!!水牛雞翼就不過不失,辣辣地,酸酸甜甜都幾開胃。醬汁都幾濃,但略嫌醬汁份量唔夠多。黑松露意大利飯個忌廉汁好濃但又唔會太過稠密,飯煮得粒粒分明,不錯呀!!黑松露雖然唔算多,但黑松露既味道每啖都尚算食到。芝士忌廉焗蠔幾大隻,蠔味好濃,d半溶芝士係錦上添花。紐約芝士蛋糕軟硬度剛剛好,芝士味都好濃,好鐘意食個餅底😋😋😋食完真係好飽

芝士焗蟹肉大蘑菇好好食!
本人推介👍👍
黑松露雖然唔算多,但黑松露既味道每啖都尚算食到。
芝士忌廉焗蠔幾大隻,蠔味好濃,d半溶芝士係錦上添花。
一進到餐廳最吸引的地方係檯上的瓷磚花花圖案. 每張檯都唔同, 所以我地坐了一張圖案最花巧的檯, 很美. 煙三文魚凱撒沙律, 甘荀湯配蒜蓉包頭盤以清清地的甘荀湯,很有營養又甘香好味. 配脆卜卜的蒜蓉包. 一清一濃, 很開胃. 加上煙三文魚凱撒沙律, 三文魚新鮮啖啖肉, 羅馬生菜很清新好味, 加上沙律醬, 芝士碎和脆脆煙肉, 份量很大, 食極都仲有.可以三四人分享. 香草蒜片大蝦墨魚麵嚐起香草配蒜片很熱辣可口, 可以再重手一些. 大蝦肉很彈牙, 好鮮味.配上墨魚麵更為鮮上加鮮. 墨魚麵幼細彈牙, 這種墨魚麵應該係製造麵條時已經放入墨魚汁, 所以食起來唔會食到成排牙都黑麻麻. 雖然沒有太多汁, 但麵質又不會太乾身變硬. 份量多. 夠二三個人分. 龍蝦松露薯條 陣陣松露香味,龍蝦全隻開成邊上, 賣相相當吸引呀, 份量十足而龍蝦肉滲入了松露香味雙重香氣後,更是惹味無比 熱辣入口會嚐到異常鮮活彈牙的口感 確實有喜 大件夾抵食 令味道賣相加分炸薯條蘸上. 光是顏色和賣相已經很吸引 . 雖然食到整手都油油的(有工具比我地食), 但值得一試.朱古力咖啡慕絲蛋糕 朱古力碎係上, 雪糕, 層

煙三文魚凱撒沙律, 甘荀湯配蒜蓉包

香草蒜片大蝦墨魚麵

龍蝦松露薯條

朱古力咖啡慕絲蛋糕
朱古力碎係上, 雪糕, 層次豐富很冰涼的感覺, 凍冰冰,最適合夏日30幾度食.
2016-09-02
  • 龍蝦松露薯條