2019-01-05 2513 瀏覽
是日part time last day又遇上老公公司聚餐,要一個人搵食。襯12月水尾想食生蠔,原本想去season plxx, 之前幾個月去過,生蠔質素不錯。但又記起近排節日可能已唔同價。search一search貴咗都幾多就打算搵間平價靜靜地又唔需要book位。就想起呢間。我到的時間未到8點9左右,人唔多,得幾枱。頭盤生蠔叫咗Scottish, fine de Claire, gillardeau加埋餐2隻生蠔。果然水尾,Gillardeau雖大,但食落肉偏瘦了, fine de claire都差唔多,唯scottish仲係好肥好鮮湯似是松露磨菇濃湯,有粒粒口感,也很香,ok沙律雖大碟菜很多,但唔夠新鮮,混的比例亦麻麻,無口感,汁也少。蛋多士太酸,三文魚一般主菜鵝肝煎得不錯,外脆內軟,裡面無腥味只有甘甜,令人回味。牛質素不錯,裡面都是粉紅,5成熟上枱剛好,好多肉汁,份量都好足夠。可惜我叫了杯紅酒完全唔掂! 襯托唔到味道,之前白酒都好啲。紅酒唔知點解會有氣? 問個侍應話無問題,叫佢攞支酒俾我睇,label又真係意大利red wine, 唔係sparkling, 奇怪食埋甜品完滿結束。

湯似是松露磨菇濃湯,有粒粒口感,也很香,ok

沙律雖大碟菜很多
主菜鵝肝煎得不錯,外脆內軟
,裡面無腥味只有甘甜,令人回味
。牛質素不錯,裡面都是粉紅,5成熟上枱剛好,好多肉汁

食埋甜品完滿結束。埋單唔使600,大時大節算ok
  • 法國鵝肝煮牛柳
2018-12-21 1217 瀏覽
當晚約左朋友,朋友極力推介依間餐廳唔需要book位,直接可以wall in 唔需要等位當晚入到去環境裝修似懷舊西餐廳每張枱上面都放置住蠟燭同埋花,氣氛太浪漫幾適合聊天,聚會, 唔太吵雜有幾個menu,不過當晚我地叫左個set menu ,皆因我地兩個都有選擇恐懼症😂有兩個三文魚撻,口感不錯兩個龍蝦湯,另外叫左一個鵝肝拼牛柳同埋鵝肝拼三文魚,鵝肝真係好好食👍另外仲加多左個法式田螺,個田螺配埋薯蓉簡直係一流服務態度都好好,下次可以再黎
當晚約左朋友,朋友極力推介依間餐廳
唔需要book位,直接可以wall in 唔需要等位
當晚入到去環境裝修似懷舊西餐廳
每張枱上面都放置住蠟燭同埋花,氣氛太浪漫
幾適合聊天,聚會, 唔太吵雜

有兩個三文魚撻,口感不錯

另外仲加多左個法式田螺,個田螺配埋薯蓉簡直係一流

服務態度都好好,下次可以再黎
2018-06-26
  • 田螺
2018-10-22 978 瀏覽
今日被同事帶我到蠔吧來,唔係吃蠔,是豪吃。睇睇餐牌先~ 價錢有貴有平任君選擇,個set餐本身配有餐湯同餐包,可以加多12蚊加餐飲同甜品。個人來講,一定會觀察個餐湯,若然餐湯ok的話,食物水準也有個大概。而呢個餐湯見到顏色都知佢濃郁,好多菇菌粒粒,完全係我“碗湯”!講明豪吃,我地三個人,點咗一個德國咸豬手、一個牛肝菌意大利飯,再加一個南瓜忌廉大蝦闊條麺。咸豬手超大份,若一個自己吃的話,唔使估都吃唔曬,而我地三人係大家開心share。意大利飯有好香濃的菇菌味,還可以拉絲。闊條麺就用南瓜汁底,有別於平時吃慣的番茄底或者白汁底,有清新健康的感覺。三份食物三份分,大家都吃到超級飽。而甜品亦不俗,朱古力心太軟、法式焦糖燉蛋、紐約芝士餅,我最喜歡的是焦糖燉蛋,那軟綿綿的口感,。這樣一個午餐,唔話佢係豪華午餐都唔得~
今日被同事帶我到蠔吧來,唔係吃蠔,是豪吃。

這樣一個午餐,唔話佢係豪華午餐都唔得~
2018-10-22
為慶祝生日又想食蠔,較早前買了兩張$99當200$現金卷。環境浪漫,燭光晚餐🕯️可惜歌手放假,未能感受氣氛因爲會送一支白酒所以叫了12隻蠔。遺憾原來正價才能用優惠卷(他全部單點蠔都是特價)🙈只好多叫$400 食物,最後加點了鵝肝牛柳餐。法國鵝肝好吃,五成熟的牛柳好硬、肉質粗糙又淡,感覺要點3成熟🤥龍蝦湯沒龍蝦味道,像菇味,而多士也只得賣相好。另外還點了黑松露菇pizza,新鮮熱騰騰,芝士拉絲的!濃厚菇味,薄餅邊小脆!好吃!驚喜!蠔海水味重好咸,都唔記得邊款打邊隻😂由淡至濃咁食,食到中間開始覺得好味~~至於白酒我唔識欣賞XD優惠價加配大啡菇比想像中出色,多汁,不錯👍🏻總結:用了兩張$200現金卷,埋單加一另付$540 左右!!即實際吃了$700多元一餐!比想像中貴很多😂一開始只打算吃$400.......點了才發現蠔是不包的-3-食物推介:$38或以上的 蠔,大啡菇、黑松露菇pizza、鵝肝
為慶祝生日又想食蠔,較早前買了兩張$99當200$現金卷。

環境浪漫,燭光晚餐🕯️可惜歌手放假,未能感受氣氛

優惠價加配大啡菇比想像中出色,多汁,不錯👍🏻

咩料‼️ 60蚊一個一磅既芝士蛋糕😱 真心平到痴L左線‼️ 作為蛋糕控既我 當然唔可以放過呢個機會🤭 唔理三七二十一 試左先講😏.Blueberry Cheesecake HKD60;不專業評級:5.5/10表層的藍莓醬有一粒粒迷你小藍莓☺️ 濃郁藍莓味 不過味道偏甜🤔 圍邊既忌廉都算綿滑 不過感覺好似放一陣係室溫就會開始出水既感覺🤭.主角芝士蛋糕口感偏軟綿 略帶有空氣感 好食既 不過個人喜好問題 我偏愛厚實形CheeseCake🤣 好似龍島 / CheesecakeFactory 戈啲咁🤤 不過呢種輕盈感重既cheesecake相對會無咁濟☺️.味道方面 淡淡的芝士味中 唔知點解.....有陣好濃蛋味🤔 我未試過食cheesecake 食到有蛋味😂.心底話兒講你聽🗣 60蚊一磅真係太抵😭對於甜品控泥講 其實就算佢唔係太好食 我都覺得好值得再買一個返泥食🙊
Blueberry  Cake  HKD60
2018-09-29
外賣自取
生日
Blueberry  Cake  HKD60
2018-09-21 388 瀏覽
都真係好耐冇食過蠔,上網睇到呢間餐廳專食蠔,一於試下佢喇。間野係酒店下面既餐廳,要行入少少先會見到。呢排d 蠔做緊特價,咁梗係食盡佢喇。食蠔食夠一打仲可以加支靚酒,支酒幾dry 幾易入口。蠔陣!我同個friend 揀左幾款中游價錢既蠔黎食,有淡有咸,全部都好新鮮。隻蠔都唔細架!另外叫左個法國鵝肝牛柳大餐,前菜一黎就整左個煙三文魚撻,用料幾足,食到成口都係三文魚粒,好滿足。濃郁龍蝦湯之後終於到main course。我地揀左鵝肝拼牛柳。牛柳揀左medium,廚師真係handle 得幾好,外面煎到輕微脆脆地,入面既肉仲紅紅地,啱啱保留到少少肉汁。鵝肝冇想像中咁脆,筆者之前食過脆口少少既會更正,而家呢個都有一定水準,都算唔錯。最後食番個法式焦糖燉蛋,perfect!
都真係好耐冇食過蠔,上網睇到呢間餐廳專食蠔,一於試下佢喇。
間野係酒店下面既餐廳,要行入少少先會見到。

呢排d 蠔做緊特價,咁梗係食盡佢喇。

食蠔食夠一打仲可以加支靚酒,支酒幾dry 幾易入口。

隻蠔都唔細架!

濃郁龍蝦湯

最後食番個法式焦糖燉蛋,perfect!
2018-09-21 239 瀏覽
想吃到好吃的東西合自己的口味的也要看環境,今天我朋友來到一家環境雖不大,吃飯的人也不少,看到這樣就讓我想到這是一家不錯的餐廳。走進一看的確如我想的,乾淨整潔讓人食慾大開的餐廳,服務態度很好。朋友說難得能讓我們心想到一塊的好地方,相信這裡的東西定能合大家的口味。 德國咸豬手跟薯菜我們今天的主菜德國咸豬手肥而不膩,切開里那股香味撲鼻而來,外面的醬汁搭配讓豬手味道更好,薯條外脆肉軟配上番茄醬很好吃,在搭上蔬菜沙拉吃起來很是健康肉眼扒配薯菜肉眼扒肉質十分柔軟,多汁並且均勻的布滿雪花紋,配上獨特的醬汁真是滋味無窮。雜菜湯這碗雜菜喝到,裡面的蔬菜很多種,味道很是可口,酸酸甜甜的好喝。野菌忌廉湯朋友喝的偷嘗了一口,濃濃的湯很鮮,湯頭很香甜,有種似曾相識的感覺熱情果檸檬水吃東西少不了要來杯可口的飲料,不攪拌開下面的熱情果汁上面的檸檬喝起來是酸酸的,攪開就有一種不同的味道,甜甜的很好喝甜品朱古力心太軟這種朱古力心太軟,不是很甜,香香軟軟的,這種飯後的甜點很合適。意大利芝士餅芝士餅常吃,這種吃法還是沒吃過,芝士中帶點奶香,配上可可粉,很香別有一番風味,很鬆軟真是一家讓人感覺舒適的餐廳,食材很乾淨,夠份量

德國咸豬手跟薯菜

肉眼扒配薯菜

雜菜湯

野菌忌廉湯

熱情果檸檬水

甜品朱古力心太軟

意大利芝士餅

真是一家讓人感覺舒適的餐廳,食材很乾淨,夠份量和朋友吃的飽飽的很滿足,回味無窮,下次帶上家人一起品嘗!
2018-09-18 253 瀏覽
今日來到這間叫做MARCO’S OYSTER BAR & GRILL西餐,吸引我光顧的當然是門口最大隻字的”即開生蠔”。第一件事一定是生蠔,分別點選4種不同的生蠔,分別是Scottish、Irish、St Vaast 同埋 Fine De Claire。生蠔味道新鮮,店員更由淡味排到濃味上碟,心思十足。加$80的白酒是德國Rioslina果香味白酒,與蠔味道十分夾。食完前菜,再食主菜。主菜選擇了法國鵝肝牛柳大餐。前菜道是三文魚撻撻麵包,左面的是蛋黃醬加上魚子,而右面就是三文魚。主菜-鵝肝加牛柳,牛柳要Medium 牛味重,肉質不算韌。鵝肝油份重,剛上碟不久就出了油,如果可以有菠蘿等等生果做配搭會更佳。法式焦糖燉蛋燉蛋的味甜而膩。

食完前菜,再食主菜。

法式焦糖燉蛋

燉蛋的味甜而膩。
2018-08-30
  • 生蠔
2018-09-16 212 瀏覽
跟朋友星期六逛街,她記得之前來過Marco's 午餐好抵食,剛好行到附近便帶我來試試。朋友話呢度份量好足料,啱啱好我今日好餓,各自點咗一個餐再share。Lunch set 包餐湯,主菜,另加$12可食埋甜品,今次仲唔飽飽?餐湯我揀野菌忌廉湯,佢地用菇菌打碎來煮成湯,每啖都有菇粒,超正而雜菜湯味道一般,不過不失啦。主菜-- 德國咸豬手配薯菜($92)我fd無呃我真係好大份,完全超值。咸豬手肉都算嫩,皮燒成脆口的好似薯片,這樣一來可將多餘肥膏燒去,沒有了油膩感,正因此我倆先可有信心將下一道主菜消滅。肉眼扒配薯菜($138)肉眼扒order 七成熟,又是大大件,熟度掌握剛剛好,肉味得以保持。甜品+餐飲另加$12就有齊,一於食到盡。焦糖燉蛋及Tiramisu都係不錯的選擇。呢度仲有特價生蠔,今日實在太飽喇,無辦法品嚐,下次一定要再來。

而雜菜湯味道一般,不過不失啦。

主菜-- 德國咸豬手配薯菜($92)
我fd無呃我真係好大份,完全超值。

肉眼扒配薯菜($138)

甜品+餐飲另加$12就有齊,一於食到盡。
焦糖燉蛋及Tiramisu都係不錯的選擇。

• 德國咸豬手配薯菜
2018-09-08 227 瀏覽
同女朋友慶祝週年紀念,就去左呢間意大利餐食下好野。 叫左一份精選2人晚餐,有生蠔(共8隻)、有沙律、有湯、有兩個main dish、有甜品和飲品,性價比好高。由於係週年紀念,我地叫多左兩杯白酒同升級左部分生蠔做法國生蠔。法國生蠔比較鮮甜,原本跟餐生蠔就略微重左少少海水味,整體黎講幾好食。龍蝦湯唔錯兩杯白酒+兩份沙律,煙三文魚沙律好過水牛芝士,水牛芝士味道較淡Main dish 點左肉眼扒同龍蝦,肉眼扒好大份,相比下龍蝦就細份少少(只係肉眼扒太大份)。  肉眼扒叫左7成熟,因為我地都唔鐘意食太生。肉味好濃,但真係太大份。龍蝦兩三下就食完,味道總算唔錯。紐約芝士蛋糕好軟滑,甜度適中,心太軟口感岩岩好。呢個餐計落性價比幾高,會可以再食。

龍蝦湯唔錯

紐約芝士蛋糕好軟滑,甜度適中,心太軟口感岩岩好。

呢個餐計落性價比幾高,會可以再食。
2018-09-06
紀念日
用餐優惠
團購
  • 生蠔,肉眼扒
2018-09-04 186 瀏覽
暑假接近完結了,一於同表弟食餐好,迎接新學年的開始及挑戰今日到了佐敦試下朋友介紹的食店,地點十分方便,一出mtr 3min 便到了。午餐選擇很多有意粉,天使麵及一些肉類套餐還附上湯及麵包,麵包脆脆的十分香口,羅宋湯就用料十足。今次點了德國咸豬手,物量十足,皮燒到脆脆,最重要十分經濟,適合一家大細,愛食肉人仕,印象中性價比最高的豬手。又點了一個即炒蜆意粉,蜆用料十足十分大隻最後加了一個芝士蛋糕,這餐十分滿足了
暑假接近完結了,一於同表弟食餐好,迎接新學年的開始及挑戰

午餐選擇很多有意粉,天使麵及一些肉類
套餐還附上湯及麵包,麵包脆脆的十分香口,羅宋湯就用料十足。
又點了一個即炒蜆意粉,蜆用料十足十分大隻
最後加了一個芝士蛋糕,這餐十分滿足了
2018-09-04 200 瀏覽
同友人岩岩收工,太耐冇傾計,要搵緊食西餐黎談心😂我地叫左法國鵝肝套餐叫套餐係因為懶😂😂咩都set死曬,最多只係簡a/b。三文魚撻撻,多士焗得幾脆,我就食左蛋沙津topping 個款,仲係魚子醬係上面。額外叫左蘑菇湯,蘑菇味好香濃,食落去到粒粒蘑菇係足料。鵝肝配牛柳鵝肝煎到唔老,都唔會腥。牛柳叫左五成熟,實際偏熟少少,都有牛味。主要係個餐唔貴,性價比黎講都幾高。 臨近中秋老闆比我地試左個月餅,據說師傅以前好出名奶皇月餅間酒店做,唔怪得味道都幾似。焗田螺有好濃嘅香草是味,焗完唔會乾身,連側面嘅薯蓉都唔放過,入曬味好好食蠔係呢到嘅主打菜,見到枱枱都叫一大盤,平時少食蠔嘅我地都叫左隻試,呢到款式好多,我地就叫左法國蠔,呢款比較入門級,平時怕食生蠔都會覺得好食,甜得黎淡淡海水味。

額外叫左蘑菇湯,蘑菇味好香濃,食落去到粒粒蘑菇係足料。

鵝肝配牛柳

2018-09-03 157 瀏覽
今晚黎到位於佐敦吳松街聖地牙哥酒店地下的Marco’s Oyster Bar & Grill 意大利餐廳晚餐。到達時間客人不算太多,我們被安排坐在落地玻璃旁,可以邊吃飯邊看街景。朋友不吃生蠔,所以我們各自點了一個法國鵝肝set dinner, 我選的是C. 鵝肝拼三文魚扒,仲加左$15 要甜品。等了一回,先上前菜,三文魚撻撻及法國龍蝦濃湯。三文魚撻撻有兩款.  一款是法式多士伴三文魚,三文魚的鮮味配上少少酸的沙律,口感特別,另一款是法式多士伴蛋沙律及魚籽醬,配有新鮮沙律菜,用料足夠,味道可口。法國龍蝦濃湯~~湯夠熱,有不少龍蝦肉,忌亷湯底配濃郁龍蝦味,味道甜美。主菜上場,三文魚扒好大塊,配上獨特的醬料,鮮而不漏。三文魚扒煎得剛好,夠juicy,而另一主菜鵝肝亦好大件,入口即溶。意粉份量適中,唔會太多食唔哂浪費。而甜品我揀左心太軟伴雪糕。雪糕好冰,配上微熱的心太軟,好有口感。連埋飲品加一,人均消費$330~

等了一回,先上前菜,三文魚撻撻及法國龍蝦濃湯。

三文魚撻撻

法國龍蝦濃湯

心太軟伴雪糕

連埋飲品加一,人均消費$330~
2018-08-27
三文魚撻撻
法國龍蝦濃湯
心太軟伴雪糕
2018-08-28 155 瀏覽
今日收工約埋朋友去佐敦食飯,見到聖地牙哥酒店地下有一間舊式蠔吧就入去試下!餐廳環境昏暗,但每檯配有小小蠟燭,氣氛一流!一打開餐牌,就被法國鵝肝牛柳大餐吸引,二話不說就舉手落單了!前菜是三文魚撻撻,有煙三文魚同蛋沙律,配埋香脆法包同沙律菜,好美咪!之後係法國龍蝦濃湯,熱辣辣而且味道好濃郁!主菜我選左鵝肝拼牛柳,鵝肝煎得好香,而且一口咬落去,外面好脆,入面好肥美,入口即溶,配上沙律菜,剛好解油膩感覺!牛柳好厚身,但可能因為我點左7成熟,有少少熟過頭,但好在仍保持嫩滑多汁!最驚喜是配有香草意粉,應該是用橄欖油炒過,好香口!最後我加$15配埋紐約芝士餅,完美的一餐!

之後係法國龍蝦濃湯,熱辣辣而且味道好濃郁!

最後我加$15配埋紐約芝士餅,完美的一餐!
2018-08-27
2018-08-28 249 瀏覽
放假最幸福的事是睡到自然醒,然後慢慢享受一個豐富的lunch!先看看餐牌,選擇都算多。西餐一定會先上餐湯同餐包,餐包暖暖又軟,加上牛油已經好好食,餐湯濃度不錯,合格!肉眼扒配薯菜 $138叫了五成熟,不過來到卻差不多是全熟,不過本身肉眼扒質素不錯,所以食下去也是可以的,薯條好粉好食!香草忌廉煙三文魚天使麵 $68這個忌廉汁同天使麵的比例做得剛剛好,不會多到滴下來,剛剛好被麵條全部掛上,煙三文魚份量亦剛好,總括來說我很喜歡這個天使麵,好食!每個餐加$12會有杯餐飲和甜品。法式焦糖燉蛋感覺有點太實,如果做到再軟身一點黏口一點會更好。心太軟好好食,內裏的朱古力漿很香濃但不會過甜,值得加許!

先看看餐牌,選擇都算多。

肉眼扒配薯菜 $138

香草忌廉煙三文魚天使麵 $68

每個餐加$12會有杯餐飲和甜品
心太軟好好食,內裏的朱古力漿很香濃但不會過甜,值得加許!
  • 朱古力心太軟
  • 香草忌廉煙三文魚天使麵