2022-11-22 807 瀏覽
平日午市時段想食麵,得知麥奀雲吞麵頗有名氣,特意拜會一下。世家雲吞麵(大碗) $48麵身彈牙,雲吞蝦肉飽滿及鮮味,整體口感頗有傳統風味😋。但雲吞麵份量比較細兜,大蓉配有五粒雲吞但尺寸相當的骰(據知細蓉只有四粒雲吞)。大蓉份量不足以滿足女仕正常食量,細蓉更加令人不敢想像。公道而言,品嚐餐點貴精不貴多,麥奀的質素是物有所值的,只是不宜對份量有過高期望。環境麻麻,可能因為午市時段比較繁忙,啱啱食完啲伙記就會催人走,想坐低休息多陣都唔得😢
平日午市時段想食麵,得知麥奀雲吞麵頗有名氣,特意拜會一下。

世家雲吞麵(大碗)

世家雲吞麵(大碗) $48

2022-11-15
世家雲吞麵(大碗)
2022-09-05 482 瀏覽
今日lunch早左放所以去食呢間好出名既麥奀雲吞平時一到1點就會排曬長龍所以要早D去食雲吞大大粒 食得好爽! 仲要好彈牙而D 麵都煮到剛剛好!但份量比較少男仔未必夠食 但如果下次唔太餓都可以食
今日lunch早左放
所以去食呢間好出名既麥奀雲吞
平時一到1點就會排曬長龍
所以要早D去食

雲吞大大粒 食得好爽! 仲要好彈牙
而D 麵都煮到剛剛好!
但份量比較少
男仔未必夠食

但如果下次唔太餓都可以食
2022-07-18 481 瀏覽
我係第一次食麥奀記😆一入到去 店員帶位 隨即送上熱茶餐具檯上無餐牌…跟住佢問我要唔要睇餐牌架?覺得好搞笑😂 可能佢地係做開熟客? 所以預左啲客係唔駛睇餐牌叫左個淨食牛腩雲吞 $47黎到個碗比飯碗再大少少 腩味好香撈下啲雲吞先 點解咁細粒既🤣原來係特色黎 薄皮夠滑裡面就真係得半隻大蝦🍤 蝦新鮮超爽口4粒左右啦… 飽就唔飽架啦😆 唔怪得佢依碗野係歸類小食區應該係預你叫個雲吞麵唔夠喉再加多碗餸咁牛腩淋夠晒入味 下次如果唔肚餓😂 入黎試下牛腩水餃先
我係第一次食麥奀記😆
一入到去 店員帶位 隨即送上熱茶餐具
檯上無餐牌…跟住佢問我要唔要睇餐牌架?
覺得好搞笑😂 可能佢地係做開熟客?
所以預左啲客係唔駛睇餐牌

唔怪得佢依碗野係歸類小食區
應該係預你叫個雲吞麵唔夠喉再加多碗餸咁

牛腩淋夠晒入味 下次如果唔肚餓😂 入黎試下牛腩水餃先

2022-06-13 572 瀏覽
今日難得來到佐敦,經過傳聞的麥文記麥奀,於是入去試下睇下兩間有咩唔同,點解裝修差的麥文記人頭擁擁,相對麥奀則大把空位。我先入去試麥文記,頂住半飽再去麥奀。環境服務都都覺得唔錯,優於一般連鎖餐廳,我還是叫咗招牌細蓉(細雲吞麵)。食完之後我認為我會再幫襯。我會分別從雲吞,麵,湯底,配套,其他說說我的感受。先從雲吞說起,雲吞是全蝦的,一碗細蓉有傳統4粒。粒粒細細粒,每粒只有1隻大蝦,和意大利雲吞差唔多大小,相信這也是大家的吐槽點,蝦是爽脆的,也算新鮮,比較特別的是雲吞中有花香,令人一試難忘。要是多加豬肉或多些蝦令雲吞大粒啲則完美。麵,非常彈牙是正宗鴨蛋麵,但過於死板,依舊是放在雲吞上面,原本廣東的麵是怕食客食耐了麵太軟,我只食了十分鐘,麵根本沒有時間變軟。麵在比較之下沒有麥文記的香,相對軟身一點點,但一般人沒有直接比較很難分別出這麼小的差異。湯底,個人覺得清甜,鮮味夠。韮黃則比麥文差一點點但也是很難分辦。當然沒有灣仔的永華的大地魚湯底正。麥文記麥奀,我個人比較喜歡麥奀多一點點。配套方面,一來會奉有一杯熱茶,奉上餐牌,麵能雙拼符合香港人既風格。價錢方面,現在是22年6月,細蓉$40沒有加一,如
配套方面,一來會奉有一杯熱茶,奉上餐牌,麵能雙拼符合香港人既風格。價錢方面,現在是22年6月,細蓉$40沒有加一,如果雙拼每個餸加$15,性價比我認為可以接受。以這環境比起食潮興或是連鎖快餐完全可以接受。
相對而言我會選麥奀有環境,有茶,能雙拼。現在的物價彪升令兩店的價差縮小了,當然食淨雲吞麥文記是底食啲,但雙拼多拼麥奀的性價比競爭力是可以接受。麥文記的詳細內容我會在另一則食評寫。
2022-05-15 313 瀏覽
用 open rice app 叫外買自取,很快就有得攞,極度方便。麥奀記的水餃麵好味道,水餃肉汁鮮嫩又爽脆,包裝精美,湯又沒有容易倒瀉,溫度很熱。服務態度熱誠,值得一讚
2022-05-15
外賣自取
  • 雲吞麵
2022-03-21 219 瀏覽
食物質素都算好味,不過餃子同雲吞有滴細,蠔油芥蘭都有陣怪味,面都算爽口,牛腩都ok。但是服務態度真系極差,雲吞面上成餃子面,仲唔俾換,滴服務員語氣搞得好似我哋錯左梗,凈餃子又有粒雲吞,上菜時態度都極差,擺企碟上面對筷子都俾佢哋搞跌落臺。上菜速度都唔算慢,價錢都唔算貴。不過下次我都唔會來。
2021-06-19 641 瀏覽
今日想食雲吞麵, 平時會試唔同舖既雲吞麵, 有心水舖幾間, 麥奀系其中一間心水舖.果然系米芝蓮推介餐廳, 麥奀記雲吞麵有水準, 所以系必食. 仲叫左水餃裡有木耳,筍好有口感,加埋蝦就更岩味. 麥奀記雲吞 大小岩岩好, 真係好足料 ,唔算好大粒又唔算幾粒, 又好夠鮮味. 廣東雲吞最正系皮薄, 咬落去啖啖蝦真系好正, 加埋好彈口的麵同湯底, 味道岩岩好.每一次去都無變過, 保持水準. 最中意佢用飯碗放雲吞麵, 食完回味無窮, 推介較餓底或者中意有飽肚感的話, 就叫碗雲吞同一碗麵咁就會更滿足.

2021-04-06
2021-03-27 420 瀏覽
鮮蝦雲吞好出名鮮蝦雲吞,雲吞都鮮美,也很紮實,40幾一小碗來講感覺是有點貴,份量比較小,味道唔差,大地魚湯底OK,地方裝飾得都幾精緻,乾淨明亮,坐得舒服既,但員工服務有DD慢
鮮蝦雲吞好出名

• 鮮蝦雲吞
2021-03-16 385 瀏覽
平日下午同朋友兩個人入咗去食,叫咗個二人餐,兩碗面 一碗水餃(有雲吞/水餃) 一碟油菜 $175。面嘅份量比較少 兩三啖已經食完。雲吞名不符實,口感一般,仲有好重嘅胡椒粉味。油菜唔錯 新鮮翠綠 有豬油香。不過食完唔算特別飽,價錢偏貴。
2020-04-12 1403 瀏覽
今日路過佐敦 諗住食晏 同伴們話想食麵但發現澳牛、麥文記都休業所以最後揀左食麥奀雲吞麵~~雖然麥奀雲吞麵好出名 但係我係第一次食 當同伴問我食咩 我答:「雲吞水餃粗!」即刻俾佢地笑🙈 被笑完我先知原來呢度得一款麵底~~雲吞水餃麵($50)湯底濃味 但飲多幾啖就覺口渴 應該落左唔少味精 (外食無可避免既情況吧? 唯有飲少d💁🏽‍♀️)雲呑幾細粒 雙拼麵入面有3粒 唔夠喉勝在雲吞皮薄 🦐蝦肉爽口!水餃比雲呑大粒~2倍 雙拼麵入面有2粒 木耳同蝦肉各佔都半 成粒水餃都好爽口麵質好彈牙 無鹼水味👍🏽不過份量真係好少 同伴平時唔大食但都要叫兩碗大既細蓉先夠🙈 ($48 x 2 = $96)即使叫碗大既都覺多左個麵底 仲要唔平~~對我黎講 可一不可再!
今日路過佐敦 諗住食晏
同伴們話想食麵
但發現澳牛、麥文記都休業
所以最後揀左食麥奀雲吞麵~~

雖然麥奀雲吞麵好出名 但係我係第一次食
當同伴問我食咩 我答:「雲吞水餃粗!」
即刻俾佢地笑🙈 被笑完我先知原來呢度得一款麵底~~

雲吞水餃麵($50)

雲呑幾細粒 雙拼麵入面有3粒 唔夠喉
勝在雲吞皮薄 🦐蝦肉爽口!
麵質好彈牙 無鹼水味👍🏽

不過份量真係好少
即使叫碗大既都覺多左個麵底 仲要唔平~~
對我黎講 可一不可再!
2020-04-12
2020-02-06 647 瀏覽
Start a good day with a good mealAll you need is to go Michelin restaurant and have a good meal自問真係好鐘意食雲吞麵今次同朋友去左一間米芝蓮推介餐廳 - 麥奀記雲吞麵 到食中午我地點左個雲吞麵 牛筋雲吞麵 鮮蝦雲吞 同一碟菜食麥奀記雲吞麵真係好足料尤其俾佢地既鮮蝦雲吞 咁多年黎都好大粒同埋入面既蝦都好鮮味而且雲吞既皮好薄 湯底都唔會好咸同細個屋企人帶我去食既味道一模一樣無變過牛筋方面都好淋 好有滿滿既骨膠原麥奀記Location: JordonPrice (5 is max): 2/5Yummy (5 is max): 3.5/5

自問真係好鐘意食雲吞麵

Location: Jordon
Price (5 is max): 2/5
Yummy (5 is max): 3.5/5
2019-10-13 879 瀏覽
雲吞麵應該香港沒人不認識,快靚正更是代表名詞。 佐敦美食一籮籮,但經過餐廳見到雲吞麵,感覺太久沒吃就入座。接近午餐時段,餐廳只有1個客人,而且裝修簡單。餐牌選擇很多,但一心來吃雲吞啊有免費茶水提供,落單不用5分鐘就上枱,細細的一碗但調味只有辣醬沒辣油... 最後選擇食原味翻了碗底,找出4顆雲吞,味道ok的,感覺是新鮮蝦,皮薄,麵也軟硬適中,幾啖就吃完,亦算滿足。但卅十多元的話,可以吃更好吧,所以再光顧機會比較少了。

接近午餐時段,餐廳只有1個客人,而且裝修簡單。

餐牌選擇很多,但一心來吃雲吞啊

有免費茶水提供,落單不用5分鐘就上枱,細細的一碗

但調味只有辣醬沒辣油...

但卅十多元的話,可以吃更好吧,所以再光顧機會比較少了。
2019-09-17
2019-09-18 457 瀏覽
We also had a wanton soup which I find them nice but not outstanding. The kailan was nice though I like it less cooked so I can enjoy the crunch.Nice but I don’t think it is outstanding as before.We ordered both beef and fermented beancurd pork trotter noodles. The noodles were very fine and cooked al dente. The beef was too lean for my liking but the pork trotters were tender and flavorful.
2019-09-17 584 瀏覽
早排食完麥文記,今日再食埋麥歪記係佐敦食細蓉,好多人都会攞麥文記同麥歪記黎作個比較因為鋪頭又開正係隔黎,價錢同餐牌又差唔多連招牌菜都一樣而且同樣都係廣東雲吞麵大王麥煥池門下既傳承甘既情況底下,好難令人唔攞依两間雲吞麵店作比較下午大概二點半倒,唔太多人,可以靜靜地慢慢食下今日都係黎食細蓉,除左雲吞其他既招牌野都係豬手,不過好似仲有一個蝦籽撈麵都幾吸引,下次試下先跟足傳統細蓉四粒雲吞係底,匙羹係中間,麵係最上面先試一口湯,唔算太清,大地魚香都唔算太濃,有少少油膩但都算ok麵都做得幾好,無咪鹼水味,幾彈牙雲吞啲蝦唔夠大粒,雖然唔係話越大粒就越好食,但真係偏細左少少蝦亦都唔太夠脆口彈牙整體其實都可以,但係36蚊依個價就貴左啲
早排食完麥文記,今日再食埋麥歪記
係佐敦食細蓉,好多人都会攞麥文記同麥歪記黎作個比較

因為鋪頭又開正係隔黎,價錢同餐牌又差唔多
連招牌菜都一樣
而且同樣都係廣東雲吞麵大王麥煥池門下既傳承
甘既情況底下,好難令人唔攞依两間雲吞麵店作比較

下午大概二點半倒,唔太多人,可以靜靜地慢慢食下

跟足傳統細蓉四粒雲吞係底,匙羹係中間,麵係最上面

麵都做得幾好,無咪鹼水味,幾彈牙

蝦亦都唔太夠脆口彈牙

整體其實都可以,但係36蚊依個價就貴左啲

2019-07-30 459 瀏覽
身為香港人,我竟然好少食雲吞麵,今次嚟到遊客必食嘅出名雲吞麵檔一睇個價錢,嚇咗一跳,再睇埋個份量,仲嚇多一次,估唔到咁細碗要收呢個價錢😅不過講到咁出名都要試吓嘅由於都比夠飽嘅關係,我淨係叫咗碗正雲吞,雲吞size係一啖一粒,個蝦都彈牙嘅,店員都友善既,不過依個份量應該係攝牙啦,唔會飽,如果要食得飽嘅話我諗要叫兩三碗另外叫咗個牛腩牛筋麵,個牛筋炆得好琳,好入味嘅,同樣地份量非常之少,個麵兩三啖就食晒,牛腩就一般啦個人認為個牛筋做得出食個雲吞。不過,值唔值得呢個價就見仁見智,我個人來講試過一次就算啦

個人認為個牛筋做得出食個雲吞。

不過,值唔值得呢個價就見仁見智,我個人來講試過一次就算啦