2024-01-31 39 瀏覽
踏入呢間餐廳,第一眼見到就係環境悠閒舒適,今次過嚟簡直係滿足我全部美食慾望嘅天堂!🍢🍤🔥先來講講個蒜燒美國石蠔,呢款經典香氣撲鼻,食落去真係惹味過癮,啖啖肉又唔腥,足足滿足我對海鮮嘅喜愛。再嚟個芝士牛油焗海中蝦,芝士同牛油嘅濃郁味道令晒海中蝦更提味,簡直係絕配!當然唔少得一嚟,必食嘅燒物,金菇肥牛卷啖啖肉香,將肥牛同金菇嘅鮮味全部包裹住,食落去真係好過癮。至於燒檸檬黃金雞中翼,辣得嚟又唔會搶咗檸檬嘅鮮味,配搭得宜,食一啖仲想再嚟一啖!🍋不過都有啲小失望,牛脷唔係太合我口味,同埋啲清酒煮蜆重酒味過頭,可能係因為我唔夠鍾意酒味咁重。而家啲日式燒飯團就稍為平平,可能要睇個人喜好呢。最後啲辣嘅選擇令人驚喜,麻辣口感帶嚟嘅唔單止係熱辣辣,仲有種說不出嘅過癮。整體嚟講,這次體驗算係幾正呎,下次豐富咗口袋,梗係要再黎打個飽嘞!🥢

2015-09-29 3199 瀏覽
昨天 華媽媽又在碎碎念她說我真的太胖了…外出用餐真的讓我變胖了美食當前 實在難以放棄小妹一直愛吃串燒 自從在內地一試便深深愛上可是回到香港後 一直沒有法尋回昔日的味道因為它是一種獨特的香料-孜然粉這一種香粉比較特別 因為它原自於新疆當地人主要用它來醃製羊肉 因為它可辟除它的羶味在香港很少食店會用上孜然粉呢今次小妹在佐敦的渡船街找到它了重慶燒-讓你食完還想再食呢它主打是重慶燒烤 燒烤全都會用上孜然粉呢喜歡的朋友 千切錯過呢它只在晚上開店呢 下午都沒有辦法吃到呢大家可以選擇少辣 味道更易入口 因為吃得太辣對皮膚也是不太好呢食物選擇多不勝數 有素菜、肉類及海鮮呢因為即點即燒 所以時候等候也要耐一點點呢不過它真的值得等待 因為味道一流它燒得恰到好處 沒有過火 牛肉仍然鮮甜多汁呢此外 小妹更推薦酸辣粉 味道也是一流 那些薯粉綿綿的 口感一流而且十分軟滑 不像某家的太過硬最後小妹也推薦這個芝士帆立貝雖然熱量很高 可是味道也很好鮮甜美味 讓人吃不停價錢方面偏貴了一點 因為一串燒烤要12大洋…因為全都是小食關係 很容易在不知情下越吃越多呢

昨天 華媽媽又在碎碎念

喜歡的朋友 千切錯過呢

它只在晚上開店呢 下午都沒有辦法吃到呢

大家可以選擇少辣 味道更易入口

因為吃得太辣對皮膚也是不太好呢

食物選擇多不勝數 有素菜、肉類及海鮮呢
因為即點即燒 所以時候等候也要耐一點點呢

而且十分軟滑 不像某家的太過硬

最後小妹也推薦這個芝士帆立貝
雖然熱量很高 可是味道也很好

鮮甜美味 讓人吃不停

價錢方面偏貴了一點 因為一串燒烤要12大洋…

因為全都是小食關係 很容易在不知情下越吃越多呢

2014-03-08
2014-04-30 2308 瀏覽
晚上9點半,跟友人在圓方觀看了一套長達三小時的電影,看畢後離開已是凌晨一點多了。我們都有點餓,於是就到佐敦附近覓食。整條街都是形形色色的串燒店,雖然在這個鐘數吃串燒實在是有點兒過份,但就難得的放縱一次半次吧!最後選了這間重慶燒,我們坐在近門口的位置,坐下已有陣陣的油煙味。串燒的款式種類也算多,價錢中等。重慶燒分為兩種口味,重慶口味以孜然粉為主另一種是以蜜糖燒為主,兩者同樣可以選辣與不辣。想也不用想就選了重慶口味的,最愛就是孜然那獨有的香氣了!友人喜歡加配蜜糖,辣中一點甜。快快手的點了一些串燒,因為串燒制作需時是常識吧。首先上場是肉陣,~燒牛仔骨~很入味,燒得也不過火,我的最愛。~燒羊架+西冷牛排~這兩個是一起上碟的,羊架比較令人失望,油香羊香不足,味道比較木,不吸引。牛排比較有水準,不過仍算不上驚喜。~燒牛舌~十三元串的牛脷,其貌不揚,但肉厚味香,值得翻兜!~特大燒虎蝦~特大實在是有點誇張,吃不出蝦的鮮味,也有點燒過火了,肉質有點硬另外還點了魚和燒翠玉瓜,同樣沒什驚喜,只能說是不過不失。串燒本身的味道有點被孜然粉蓋過了,味道過於重手,雖說吃串燒都是吃濃味的最後我們點了兩杯Horgard
晚上9點半,跟友人在圓方觀看了一套長達三小時的電影,
看畢後離開已是凌晨一點多了。
我們都有點餓,於是就到佐敦附近覓食。
整條街都是形形色色的串燒店,
雖然在這個鐘數吃串燒實在是有點兒過份,
但就難得的放縱一次半次吧!
最後選了這間重慶燒,我們坐在近門口的位置,
坐下已有陣陣的油煙味。
串燒的款式種類也算多,價錢中等。
重慶燒分為兩種口味,重慶口味以孜然粉為主
另一種是以蜜糖燒為主,兩者同樣可以選辣與不辣。
想也不用想就選了重慶口味的,最愛就是孜然那獨有的香氣了!
友人喜歡加配蜜糖,辣中一點甜。
快快手的點了一些串燒,因為串燒制作需時是常識吧。
首先上場是肉陣,

~燒牛仔骨~

很入味,燒得也不過火,我的最愛。

~燒羊架+西冷牛排~
這兩個是一起上碟的,
羊架比較令人失望,油香羊香不足,味道比較木,不吸引。
牛排比較有水準,不過仍算不上驚喜。

~燒牛舌~
十三元串的牛脷,其貌不揚,但肉厚味香,值得翻兜!

~特大燒虎蝦~
特大實在是有點誇張,吃不出蝦的鮮味,
也有點燒過火了,肉質有點硬
另外還點了魚和燒翠玉瓜,同樣沒什驚喜,只能說是不過不失。
串燒本身的味道有點被孜然粉蓋過了,
味道過於重手,雖說吃串燒都是吃濃味的
最後我們點了兩杯Horgardden仍是止不住口渴。
原來吃串燒還是風味最重要,
這店的質素普通,也沒有特別吸引之處
吃起上來,就是少了一份感覺。

吃罷已是兩時半了,
店裡的人也準備打烊的感覺,我們也不好意思再久坐,
埋單走人!

2013-04-21 1563 瀏覽
食左好多野,介紹D我覺得要試既!!燒茄子。。係呀明知一定好多油但平時好少食到都試下啦佢整得好好既,係唯一大家落多次ORDER既食物佢好多蒜好多香料燒得好軟身得黎唔會苦,仲啖啖肉,仲好多汁TIM雞泡魚乾! 夾岩沙律醬真係好好味雖然係好普通既好似烤魷魚咁,但佢係出奇地惹味但小心牙,因為好硬好好咬的羊架!!在坐個個都食羊!必叫呀好得呢個賣相,一件一件砌得好靚仔見到佢咁亮麗既肉質就知好味咬落個生熟程度岩岩好KEEP到肉質嫩又唔會太難咬開羊味唔重但BBQ出黎既香料好好味肉到骨都好正,骨又係好惹味啜得LAMLAM脷!綠茶燒餅,出於好奇而叫食落冇咩綠茶味係一層脆皮包著好似芋泥既口感甜甜地又有芝麻香,又幾好食仲要講個冇影相的係牛喉可能香港少見,但其實佢係一樣好好食既部位好爽好彈牙!有朋友怕,因為唔係平時食開既牛身體部分但我係大阪食過原來佢地牛既好多平時唔常見既部分都會用黎BBQ原來係好好好食所以真係唔使怕
食左好多野,介紹D我覺得要試既!!
燒茄子。。係呀明知一定好多油
但平時好少食到都試下啦
佢整得好好既,係唯一大家落多次ORDER既食物
佢好多蒜好多香料
燒得好軟身得黎唔會苦,仲啖啖肉,仲好多汁TIM
雞泡魚乾! 夾岩沙律醬真係好好味
雖然係好普通既好似烤魷魚咁,但佢係出奇地惹味
但小心牙,因為好硬好好咬的
羊架!!在坐個個都食羊!必叫呀
好得呢個賣相,一件一件砌得好靚仔
見到佢咁亮麗既肉質就知好味
咬落個生熟程度岩岩好
KEEP到肉質嫩又唔會太難咬開
羊味唔重但BBQ出黎既香料好好味
肉到骨都好正,骨又係好惹味
啜得LAMLAM脷!
綠茶燒餅,出於好奇而叫
食落冇咩綠茶味
係一層脆皮包著好似芋泥既口感
甜甜地又有芝麻香,又幾好食
仲要講個冇影相的
係牛喉
可能香港少見,但其實佢係一樣好好食既部位
好爽好彈牙!
有朋友怕,因為唔係平時食開既牛身體部分
原來係好好好食
所以真係唔使怕
2013-04-13
2013-01-18 1017 瀏覽
若要數人氣高企又歷久不衰的食品,相信火煱、雞煲與燒烤務必納入十大之列,而筆者在三者當中較喜歡燒烤,就是鍾情於它的獨有香氣和惹味。這天友人帶我到佐敦道渡船角的重慶燒旗艦店試著特色燒烤風味,雖然這家食肆已開業了好一段長時間,門店更由原先一間擴展至三間,可能對很多人們都不是新鮮事,但在於首次到訪的筆者,對這重慶式燒烤還是抱有相當的期望。鮮黃而巨型的霓虹招牌告訴我們找著對點,大約晚上八時左右到達,眼前重慶燒的門面是光猛潔淨,顧客此時已擠滿食店,舖外擺放著摺疊式桌椅,正是為準備應付打後的新一輪人潮吧。坐下不久,看著雙面影印的點菜紙,翻來覆去未有頭緒,菜式系列包羅萬有,大類歸為素菜、海鮮、肉類、丸子和涼拌菜,細分項目總數達124款之多,少點定力又會陷入選擇煩惱之中。以孜然味道為主幹的重慶燒烤,特色在於現點生燒新鮮的成菜是色澤金黃,外脆内嫩,既保留了食物的原有鮮味,還散發陣陣的煙香和焦香。其實更喜歡它提供的蔬菜與肉類並重,絕非一面倒的偏重肉食,在大快朵頤的同時也能注重飲食均衡兼減少油膩口感。♕♕♕♕♕♕♕♕♕♕♕♕♕♕♕♕♕♕♕♕♕♕♕♕♕♕♕♕♕♕ 由於所有食物都要即點即燒,故需要等候片刻,先端來

[香辣田螺 (HK$38)]
由於所有食物都要即點即燒,故需要等候片刻,先端來的是香辣田螺,雖點了小辣但辣勁是挺强横的, 汁料中混入爽口蒜粒,吃得滿口惹味,可惜的是田螺體積大細極端,由於主理人希望令螺肉更入味,故將螺尖位置拷碎,這做法卻令碎殼偏佈碟中,亦使顧客不易進 食,加上部份肉質有過份軟腍甚至變霉情況,食味一般。

[燒韭菜 (HK$12串)]
這裡是一串的份量多得驚人,韭菜燒的時間恰到好處,除了質感軟腍外還少了份生辣味道,熱辣辣的汁多而且香甜軟嫰不帶渣,灑上孜然粉更增添了濃郁香氣,連平日少吃韭菜的筆者也毅然愛上。

[燒豬肉卷片 (HK$13串 x 2)]
質感與味道同樣似越式紮肉般的豬肉卷片食味較為普通,但由於燒得外層微微焦脆內裡彈牙,加上點點孜然粉份量提鮮,一串三大件倒算是啖啖滋味滿足的小吃。

[涼拌芥辣鮑片 (HK$28)]
有否令大家聯想到到齋舖吃著素鮑魚? 沒錯,這的確是素食,冰涼的鮑魚片件數充裕,是平日坊間吃著的急凍貨式,仿真度極高,除了外型像真,爽彈口感與味道勻與真的無異,唯只是附設的芥辣醬料沒有絲毫芥辣香氣。

[燒豬頸肉串 (HK$13串) & 燒豬扒 (HK$18串)]
具有一定厚度的豬頸肉外皮燒得焦黃香脆,咬下已感受到肉質的肥瘦相間,熱騰騰的肉汁與油香相當豐盈,口感是爽勁中帶著油脂軟滑,喜歡這帶甜度的夾雜著孜然和香料的惹味。

而豬扒的質地是十分鬆軟,邊位部份仍帶著焦脆度,驚喜是它被燒得乾身不肥膩,色澤均勻,這不單止沒有導致肉質偏嚡,反而是保存著一定的芳香肉汁,點了小辣的情況下味道也是頗辣,不能吃太辣的下單時要三思啊。

[燒菠蘿 HK$15 x2串]
是在這食店內必食之選,一件連皮的鮮菠蘿經燒烤後散發的鮮果甜香更濃郁、果汁更豐盛,咬著每口均熱燙的菠蘿帶有果肉纖維,也許令人感到狼狽,但這正是原始的好風味,齒頰留香,說著說著筆者又不禁垂涎了。

[燒大京葱 HK$12串]
燒烤火喉不足,京葱並未熟透仍有種辛辣嗆喉的味道,外皮纖維粗糙多渣影響了口感與食味。

[燒原條茄子 HK$24]
體積頗巨形的茄子不單燒得肉質綿腍嫰滑,還充滿著微甜的,在茄子上再灑上香口蒜蓉、孜然粉和葱花,但又不致蓋過茄子的原有鮮味,那種滋味實在難以形容。

[蒜燒美國石蠔 HK$88@6隻]
有芝士與蒜燒兩種口味供應,我們這次選了後者,一次order最少6隻,上桌時聞到飄來濃濃的蒜香已興奮不已,原隻連殼石蠔放在燒爐上現燒,蠔殼就如小型熱鍋將蠔汁與蒜味完全鎮住,啖啖肥美嫰滑、新鮮濃郁的蠔肉在舌頭上躍動,

[燒黃立倉魚 HK$60條]
原條新鮮肥大的黃立倉魚端來時的確帶來驚喜,燒得滿身金黃的魚皮已能估計是脆卜卜的口感,內裡的魚肉鮮甜滑溜,魚汁滿溢,在旁設有辣度強勁的酸甜辣汁與檸檬,喜歡吃魚的朋友們必定大愛。

吃過了豐盛又惹味的特色燒烤,肚子已飽得不行,在這裡除了是用餐之地,當真也可以感受食客們相聚談歡、開懷大嚼的熱鬧氣氛,此時心中不其然又在讚嘆著香港人的生意頭腦是如斯的靈光,充份推斷各種美食在本地推行的可行性並會加以鑽研,這種冒險和求新銳變的精神為我們帶來無限口福。

• 燒菠蘿
  • 燒豬頸肉串
  • 燒原條茄子
  • 蒜燒美國石蠔
  • 燒黃立倉魚
  • 燒韭菜
2013-01-03 717 瀏覽
大除夕晚,突然想試下呢間野,大約6點45分到去到,嘩,唔駛等位喎竟然!!不過入座時個姐姐已經講明個半鐘就要交檯,都ok,反正都食唔到咁耐架啦!兩個人叫左好多野食,哈哈,隔離檯都係兩個人,人地以為我地兩個岩岩放監出唻呀!叫左:羊仔架 - 好好味呀,有少少so味,咁羊架你冇so味又唔好食架ge,唔"un", 一碟有4件,食得哂先好叫雞腎串 - ok豬頸肉 - 好食,仲juicy既,冇乾哂牛舌 - 唔好食牛仔骨 - 呢個我唔小心叫左兩件,因為唔知一件可以切好幾件小小的,我中意食呢個,好淋,爆得最有麻香味就係呢個大司華力腸 - ok香辣田螺 - 唔好食,d殼爛哂,入面d肉好梅原條茄子 - ok,又唔係真係前人寫到咁出神入化ge尖椒 - ok大龍蝦 - 非常好食,是晚一隻要108,我覺得ok,百住都賣128啦,仲要自己整喎. 啖啖肉,爽口彈牙,證明好新鮮大海蝦 - ok鐵板蒜蓉花甲 - 唔好食,有沙,又over cooked,仲要唔知點解有個鐵板都好快凍哂原隻青口 - 一份有10隻,完全係估佢唔到,結果係食唔哂既,味道就一般啦

叫左:

羊仔架
雞腎串 - ok
豬頸肉 - 好食,仲juicy既,冇乾哂
牛舌 - 唔好食
牛仔骨
大司華力腸 - ok
香辣田螺 - 唔好食,d殼爛哂,入面d肉好梅
香辣田螺
原條茄子 - ok,又唔係真係前人寫到咁出神入化ge
原條茄子 尖椒
尖椒 - ok
龍蝦
大海蝦 - ok
鐵板蒜蓉花甲
原隻青口
隔離檯埋單先二百幾咋!!
題外話/補充資料: 伙計都好有禮貌,又講唔該又叫小心又換碟,不過坐就好迫囉,尤其係而家凍天去,其實d褸係冇地方擺既,可以闊少少就好喇!!
2012-12-31
龍蝦
原隻青口
  • 羊架
2013-01-01 342 瀏覽
真係從未遇D甘既餐廳第一次落單唔夠十分鐘就上到全枱都係,侍應見到冇位放食物唔會幫手或者等陣先上菜,佢會企係你張枱格離等你自己安排個位比佢!又冇搞錯!!!第二次落單足足等左一個小時先上到一碟菜!仲要漏單!!!!!追個侍應話"黎緊啦",追個老闆又話"黎緊啦"!!!!以為上菜係已經係差,埋單的速度一樣,由叫埋單到比錢走人,等了45分鐘…食物味道已經一般,一D都唔係四川風味,係四川粉味…不會再來!!!!!!
真係從未遇D甘既餐廳

第二次落單足足等左一個小時先上到一碟菜!

食物味道已經一般,一D都唔係四川風味,係四川粉味…

不會再來!!!!!!
燒三文魚頭
燒元貝、燒翠肉瓜
燒蠔、燒露筍
燒牛舌
2012-11-26 283 瀏覽
一班三五知己花盡心血為本人籌辦生日,禮物食店也是別出心裁的,感謝各位友人。(離題萬丈凸)今次的生日飯局地點是異常陌生的佐敦,就一切交朋友打點好了^^。今天來吃的居然是串燒。可算是想像之外的選擇呢。重慶燒在同一條街很多分店呢@@。朋友訂座了所以就不用等候十分好的。店內的冷氣異常強勁各位看倌最好多帶一件褸子或披肩。位置就比較狹窄的,但也算潔整。回到重點食物。牛仔骨跟雞扒的味道就給香料完全遮蓋,香料雖然惹味但非我所愛。雞軟骨就是最普通的一種,很硬也沒有味道燒田雞就保持了肉質嫩滑的特點,但鮮味不足。燒雞翼就是十分惹味,皮香脆,不錯。蠔是意料之外的鮮味,雖然蒜太多搶了不少蠔鮮,仍然好食是值得推介。燒飯團極不推介,淡而無味不吃也罷。金菇肥牛卷燒得極香,而且脆口該食。鵪鶉蛋就好像沒有燒過一樣的味道,吃不出有什麼分別。燒三文魚頭就香料太多,完全蓋過了魚味,似食香料。燒墨魚丸不過不失。燒秋刀滿香的不錯吃。蒜跟芝士的菜就一般而已。燒冬菇太乾。蘋果汁與雪梨汁用來解渴一流。整餐消費就700多元,平均人均消費約130元。食品方面不過不失,香料同燒的技巧算是不錯,而且價錢同用料都成比例。5/10 金菇肥牛卷 蠔

朋友訂座了所以就不用等候十分好的。

回到重點食物。

雞軟骨就是最普通的一種,很硬也沒有味道
燒田雞就保持了肉質嫩滑的特點,但鮮味不足。
燒雞翼就是十分惹味,皮香脆,不錯。
燒飯團極不推介,淡而無味不吃也罷。
金菇肥牛卷燒得極香,而且脆口該食。
鵪鶉蛋就好像沒有燒過一樣的味道,吃不出有什麼分別。
燒三文魚頭就香料太多,完全蓋過了魚味,似食香料。
燒墨魚丸不過不失。
燒秋刀滿香的不錯吃。
蒜跟芝士的菜就一般而已。燒冬菇太乾。
蘋果汁與雪梨汁用來解渴一流。

整餐消費就700多元,平均人均消費約130元。

食品方面不過不失,香料同燒的技巧算是不錯,而且價錢同用料都成比例。5/10 金菇肥牛卷 蠔 光
環境方面就異常嘈雜,但朋友聚會就是一個可以的地方。4/10
服務方面就沒有什麼特別,中規中矩。5/10
題外話/補充資料: 基於相片數量就有限,只能放八張就八張好了。
生日
2012-11-03 192 瀏覽
好耐無黎過喇對上次黎既時候仲係要自己買野飲黎依家唔可以喇我地兩個人order左招牌野燒茄子、燒菠蘿係我必食既原條茄子開邊上灑滿蒜蓉蔥花好味到我一個人食左3/4條燒菠蘿熱熱地又唔太硬最重要係次次都係甜比起生食好味得多芝士焗蠔呢個都係好好味蠔係一口蠔蓋上一層溶左既芝士0係上面實在太正喇蠔唔嗅無沙已經ok因為我唔會期望拎去焗既蠔會有鮮味另外仲order左羊肉串、雞軟骨、雞腎、金菇肥牛卷、春蛋、豬脾、鰻魚飯團豬脾無我想像中好味而且好細條又乾肉又唔滑而個鰻魚飯團就丁點鰻魚都食唔到其他一切都保持到每串都沾滿孜然粉等等既味粉
好耐無黎過喇

對上次黎既時候

仲係要自己買野飲黎

依家唔可以喇

我地兩個人order左招牌野
燒茄子、燒菠蘿係我必食既

原條茄子開邊上灑滿蒜蓉蔥花

其他一切都保持到

每串都沾滿孜然粉等等既味粉

2012-10-27
2012-10-14 143 瀏覽
同朋友食串燒見到咁多好評抱住希望入黎點知勁失望以為好好食 叫左好多野最期待係食牛點知咸到不得了..完全唔入味 一D牛味都冇 仲要係全熟心諗 有冇攪錯...最後食唔晒....因為太難食燒牛舌 D牛吞勁難咬 勁"孩" 又係勁失望蠔相對黎講好OK, 自己一個食晒整碟 因為我朋友唔中意食其他野食已經冇咩印象 (菠蘿)唔記得 因為普普通通但係一間咁GE野竟然咁出名..完全唔明白 一定唔會再去  香港大把串燒店好過佢
同朋友食串燒
見到咁多好評抱住希望入黎
點知勁失望

以為好好食 叫左好多野
最期待係食牛

點知咸到不得了..完全唔入味 一D牛味都冇 仲要係全熟
心諗 有冇攪錯...
最後食唔晒....因為太難食

燒牛舌 D牛吞勁難咬 勁"孩" 又係勁失望

蠔相對黎講好OK, 自己一個食晒整碟 因為我朋友唔中意食

其他野食已經冇咩印象 (菠蘿)唔記得 因為普普通通
但係一間咁GE野竟然咁出名..完全唔明白

一定唔會再去  香港大把串燒店好過佢
  • 燒生蠔
2012-08-29 120 瀏覽
是日與友人來到這間有名的串燒店,等候時間比較長,同時門外亦佈滿人群,心想,這間店內的食物應該不錯!在門外看見店員們走來走去,很忙碌的樣子!侯了近半小時終於入座,友人先來一杯hoegaarden,很大杯呢!看看點餐紙,食物選擇也算多,普遍都是肉類較多,我們叫了很多串,而最吸引的是很抵食的燒蠔,$88/6 , 且蠔的size不是細!另外,還點了較為健康的韮菜,味道還不錯!
是日與友人來到這間有名的串燒店,
等候時間比較長,同時門外亦佈滿人群,
心想,這間店內的食物應該不錯

!在門外看見店員們走來走去,
很忙碌的樣子!侯了近半小時終於入座,
友人先來一杯hoegaarden,很大杯呢!

看看點餐紙,食物選擇也算多,普遍都是肉類較多,
我們叫了很多串,而最吸引的是很抵食的燒蠔,
$88/6 , 且蠔的size不是細!
另外,還點了較為健康的韮菜,味道還不錯!
2012-08-23 77 瀏覽
今日同屋企人食飯,因為佢地鐘意食燒烤既關係,所以就黎左呢度~嘩!一去到見到咁多人都等緊位,就知水準有保證拉,雖然出面等好熱,但相信係值得既!幾經辛苦終於都等到喇,一入到到去見到地方唔算大,而且枱同枱之間都迫得幾埋,店員仲忙到不斷出出入入,呢頭端出食物,果頭又番入廚房準備端出下一道菜。一場黎到,又排左咁耐,緊係要食番夠本拉!!叫左蒜蓉包,芝士西蘭花,牛油帶子,燒鵪鶉蛋,燒蝦,燒牛,燒羊架,燒蠔,燒青口,燒菠蘿基本上樣樣都好好味~但我最鐘意係芝士西蘭花,燒菠蘿同埋燒牛串,因為芝士西蘭花一啲都唔漏,而且仲好juicy,唔會話因為燒完而被抽乾水分~而燒菠蘿都係好juicy,而且好甜,我食完都有再encore牛串好有牛味,而且都係唔會燒到乾"真真",燒野食果個人既技術真係高超,換著係我呢啲咁冇耐性既人一定咩都比我燒到乾哂水,都係去番呢啲地方食穩陣
但相信係值得既!

準備端出下一道菜。

一場黎到,又排左咁耐,緊係要食番夠本拉!!
燒蠔,燒青口,燒菠蘿
芝士西蘭花
  • 燒生蠔
  • 燒牛舌
  • 燒元貝
2012-08-13 38 瀏覽
本來老公訂咗7點枱, 但同老公喺大埔游完水, 搭車出到佐敦都未夠6點半, 所以提早去食, 因為早所以未滿座, 如果夜啲多人都幾迫架!我哋好開心咁剔咗好多o野, 侍應姐姐問我哋要咩辣, 唔知咩環境, 都係叫住中辣先, 跟手叫埋支青島, 食串燒點可以少咗啤酒呢個好朋友呀!首先係涼伴青瓜上場, 呢樣係老公至愛, 未食已經聞到好香麻油蒜頭味, 見佢咁多辣油, 仲以為好辣, 但一食落口又唔覺得辣喎, 凍凍哋酸酸哋, 好開胃, 不過老公唔鍾意食酸o既青瓜, 所以始終最愛麻辣王o既青瓜!跟住係燒韮菜, 之前去大尾督巴蜀自己燒過嚟食, 已經一試愛上, 今次呢度燒得專業好多, 冇燒乾, 而且韮菜又嫩, 辣粉又香, 真係越食越想食呀!再嚟就係田螺, 老公超愛呢個, 因為個汁香濃又夠辣, 田螺又入味, 只係略嫌田螺唔夠肥, 但都有95分, 正!燒尖椒微辣, 一樣燒得啱啱好, 唔會乾, 仲好juicy, 正!跟住就係幾款串燒, 我最愛羊肉, 羶香加埋香料簡直係一流, 而且又juicy, 真係遠遠好食過大陸嗰啲新彊羊肉串架! 雞腎同黃喉都係燒得啱啱好, 不過我覺得黃喉唔多夠味, 如果多少少鹽會好啲, 魷魚係老公

涼伴青瓜
燒韮菜
田螺
燒尖椒
串燒雞腎,黃喉,雞軟骨,羊肉,魷魚
跟住就係幾款串燒, 我最愛羊肉, 羶香加埋香料簡直係一流, 而且又juicy, 真係遠遠好食過大陸嗰啲新彊羊肉串架! 雞腎同黃喉都係燒得啱啱好, 不過我覺得黃喉唔多夠味, 如果多少少鹽會好啲, 魷魚係老公最愛, 所以我冇試, 但佢都話好好食.
燒露筍
到燒露筍啦! 同燒韮菜一樣, 夠嫩又唔乾, 正!
燒秋刀
最後就係秋刀魚, 佢同我平時去日本餐廳食o既差不多, 因為秋刀來貨都係一樣, 只係呢度用咗香料去燒, 肉質結實外皮香脆, 加檸檬汁一流, 不過如果我下次嚟未必會再叫, 因為唔太特別.

全晩最可惜係漏咗花甲王, 不過全晚可以同老公嘆住啤酒,食咗咁多樣好味o既o野, 我都已經覺得好幸福啦! 多謝老公為我安排一餐幸福溫馨串串燒呀!
題外話/補充資料: 第一支啤酒嚟到時唔係好凍, 第二支嚟o既時候係暖架! 我同侍應哥哥講, 佢都即刻換番支凍o既俾我, 但我連累新做o既侍應姐姐俾鬥, 我真係有啲唔好意思囉!
2012-08-12
燒尖椒
燒露筍
燒秋刀
2012-08-02 28 瀏覽
尋晚無咩做同d朋友去左佐敦搵野食,可能本小姐係新界人,去到佐敦見到甘多野食簡直好似拾到寶甘開心。行完幾個round之後,見到一間較大規模的燒烤店,仲要係總店。於是抱住食少少的心態入左去(始終女士都係貪靚,怕食得多生豆豆)主打菜係燒龍蝦,有唔同size可供選擇,由於大隻既一d都唔平,所以最後選左只細簡黎試,肉質都尚簡鮮甜。另一較喜歡的就係燒茄子,以前係大陸出差收左工都會同同事去街邊食燒烤,特別喜愛原隻燒茄子,估唔到今次係香港食到,仲有80%以上的相似度。感覺好正。其他值得推薦的仲有燒菠蘿,一啖咬落去d菠蘿汁係甘唧哂出黎,感覺好特別。其它什麼燒雞翼,牛肉等水準亦ok。叫下叫下原來叫左好多野,已經忘記左自己塊面,仲話想食少少。哈哈!ps:仲有啤酒配燒烤真係絕配,啤酒仲要有hogarden,少有可以係呢類食店有供應,值得一讚。
尋晚無咩做同d朋友去左佐敦搵野食

其它什麼燒雞翼,牛肉等水準亦ok。

2012-08-01
$150 (宵夜)
  • 菠蘿
2012-07-15 38 瀏覽
其實都鐘意食串燒既,但發覺專門食串燒而做得出色既食店真係唔多, 一黎燒既技巧重要,二黎加既配料亦重要 今日途經呢間店鋪,同朋友食個下午茶小聚一下!論裝修真係唔多起眼同出色,但食落真係有驚喜!係出奇既好食 點左一個前菜開下胃先, 雖然感覺黎重慶燒好食既應該係串燒,但呢個麻辣永皮蛋係真係好食,出奇地皮蛋係十分十分"淋",唔係平時食落啫哩狀既,雖然佢既顏色好紅, 但食落係唔辣既 (可能係嗌左小辣既關係吧)叫左雞翼,牛舌,牛肉,雞軟骨,芝心丸全部都係好食既! 係出色既串燒我最鐘意食牛舌,唔會好硬得黎又有彈性呢度既串燒真係好出色,一黎賣相已經好得,唔會燒到好乾,保持到食物既水分,二黎調味亦好出色,唔會太咸太油,但保持到食物既光澤, 食物選擇亦好多

叫左雞翼,牛舌,牛肉,雞軟骨,芝心丸
全部都係好食既! 係出色既串燒
我最鐘意食牛舌,唔會好硬得黎又有彈性

2012-06-03
  • 雞翼