2024-01-19 524 瀏覽
嚟到呢間茶樓,首先點嗰碟上湯焗龍蝦真係賣相吸引,龍蝦肉咬落去彈牙得滯,夾埋啲伊麵,醬汁香濃,真係👍🏻!然之後啖啖鮑魚,蒸得啱啱好,唔會話太硬或太腍,微微的鹽香味,簡直side裡正!清蒸龍躉又係一絕,肉質鮮嫩,滑嘟嘟,我就鍾意咁樣啖啖清甜。不過炸子雞就真係皮脆肉嫩,啖啖肉香,啲皮薄又爽口,正到飛起!講到負面,鹹排骨時蔬煲就真係有少少失望,排骨肉嘅部分太肥膩咗,食落有啲腻,可能要再改善吓。至於流沙奶皇包,本來我好期待,但遇到奶皇酸咗,幸好經理好有服務精神,即刻換左個椰汁紅豆糕,順滑又唔太甜,就算胃口差都想再食多啖!總體嚟講,呢一餐食得好滿足,咁多款海鮮都做得出色,少少閃失都係小事,特別值得表揚下茶樓員工嘅服務態度,熱情又貼心,下次有機會我一定再嚟!👌🏼🦞🍲

2023-05-04 1972 瀏覽
睇完戲去附近搵地方hea最好就係飲茶啦可以坐下傾下偈又有啖水飲下黎左呢間海洋超級漁港呢個店名一聽就覺得有啲歷史以前真係好鍾意叫xx漁港睇下餐牌點心同茶錢都唔貴喎仲有唔少特價點心添即刻劃下食咩先孖寶蜜汁叉燒湯瀬+一款點心$46碗叉瀬都幾好仲好大碗添點心併左蟲草花什菌餃個皮煙韌餡料多仲勁重芫荽味添春蛋燒賣$28似乎係呢度名物好多人點大大粒蝦膠彈牙香芋糯米卷$28芋頭皮包著綠豆蓉糯米飯都好食但我鍾意傳統糯米卷多啲鮑汁鳳爪$28朋友話鳳爪明明就小點多鮑汁兩個字就賣貴啲哈哈好食就得啦鳳爪很入味花生又炆得淋晒正喎壺茶都幾好夠濃又夠滾鐵觀音很清香呢度都應該開業多年了疫情下仲支持得住算係咁加油吧~
睇完戲去附近搵地方hea

疫情下仲支持得住算係咁
加油吧~
2023-05-01
2023-05-03 923 瀏覽
好友出嚟陪我lunch,仲專登早些出嚟攞定位,開定茶等我😘真窩心❤️甘啱喺房不會那麼好嘈吵,方便傾計!兩個人叫咗四樣嘢食😋不知不覺間傾下講下兩個鐘頭好快過又要繼續工作😅🥢煎薄餐薄撐煎唔油膩,薄撐皮都熱騰騰既,香蔥都幾多,只嫌煎得唔夠香口😅🥢叉燒腸粉腸粉不是太厚身而且算滑溜,叉燒餡ok嘅,點上甜豉油,令味道提升😋🥢椒鹽九肚魚外層炸粉好簿而且唔會咬落去成口油,仲好juicy,味道唔錯😋🥢鯪魚肉煎釀茄子茄子微暖,但係不至於成口油,不過不失可以接受,如果再熱啲就會更加好😅總括嚟講食物尚算ok!
好友出嚟陪我lunch,
仲專登早些出嚟攞定位,開定茶等我😘
真窩心❤️甘啱喺房不會那麼好嘈吵,
方便傾計!兩個人叫咗四樣嘢食😋
不知不覺間傾下講下兩個鐘頭好快過
又要繼續工作😅
🥢煎薄餐
薄撐煎唔油膩,薄撐皮都熱騰騰既,
香蔥都幾多,只嫌煎得唔夠香口😅
🥢叉燒腸粉
腸粉不是太厚身而且算滑溜,叉燒餡ok嘅,
點上甜豉油,令味道提升😋
🥢椒鹽九肚魚
🥢鯪魚肉煎釀茄子
茄子微暖,但係不至於成口油,不過不失
可以接受,如果再熱啲就會更加好😅
總括嚟講食物尚算ok!
2023-05-03
2023-03-12 1200 瀏覽
今日參加咗同事喺佐敦舉辦嘅大食會,包場入邊仲有得打麻雀,未出發之前都非常興奮 今晚叫咗套餐,每人收費$380,酒水全包 性價比其實都幾高,仲有私人嘅空間,唔怕嘈到其他人印象比較深刻嘅有豉椒蟶子配煎米粉,超肥美既蟶子非常新鮮,食得出有鮮甜嘅味道今日既蟶子夠哂大隻,廚師火候控制得好,炒得剛剛熟,鮮甜爽口彈牙,配豉椒夠惹味。配上米粉嘅配搭一流。魚湯菜心非常好味,鮮魚本身既海鮮甜味再加上蔬菜既清甜味道,口感不單味美,而且營養都十分豐富,簡單得來又好味臘味糯米飯香而不油膩、糯米既軟硬適中,整體香口亦不太油膩,飯粒水份食得出適中有咬口,配料香甜
今晚叫咗套餐,每人收費$380,酒水全包
性價比其實都幾高,仲有私人嘅空間,唔怕嘈到其他人

2022-10-26 1670 瀏覽
COVID--19疫情下,第3個中秋節經歷年初爆發第5波疫情,連續105天禁晚市堂食,團年飯、開年飯都要在家煮,中秋節可以外出慶祝,當然要把握時機。今年的中秋節晚餐,我們選了家街坊茶樓:海洋超級漁港提前1星期訂座,準時到達,點了龍蝦鮑魚4人餐,包括以下的:#上湯焗龍蝦:龍蝦肉富彈性,有鮮味,配伊麵底,好吃!#果皮蒸南非鮮鮑魚:火候剛剛好,完全不會韌,好吃!#清蒸沙巴龍躉:新鮮,魚肉嫩滑,好吃!#脆片炸子雞半隻:皮脆肉香,好吃!#鹹排骨時蔬煲:排骨太肥,扣分。#流沙奶皇包:奶皇餡變酸了,向經理反應,給我們換了椰汁紅豆糕,微甜不膩,yummy!
COVID--19疫情下,第3個中秋節

今年的中秋節晚餐,我們選了家街坊茶樓:海洋超級漁港
提前1星期訂座,準時到達,點了龍蝦鮑魚4人餐,包括以下的:
#上湯焗龍蝦:龍蝦肉富彈性,有鮮味,配伊麵底,好吃!
#果皮蒸南非鮮鮑魚:火候剛剛好,完全不會韌,好吃!
#清蒸沙巴龍躉:新鮮,魚肉嫩滑,好吃!
#脆片炸子雞半隻:皮脆肉香,好吃!
#鹹排骨時蔬煲:排骨太肥,扣分。
2022-09-10
2022-07-20 1643 瀏覽
這裡的龍蝦伊麵好抵食,$168已經有一食龍蝦,轉芝士伊麵不用另外加錢,味道鮮美,燒肉皮脆,兩小排份量剛剛好,芒果布甸裡面有芒果粒,可份量比較少,綠豆沙甜度剛好。
2022-05-27 1095 瀏覽
服務態度真心麻麻,或者對熟客會好少少吧。阿姐將單「啪」一聲飛落枱,實在有欠基本禮貌,仲要唔係多客的時候,全場至少一半吉枱。所以難用忙亂做藉口。壺開了蓋,等了廿分鐘都無人加水,舉手🙋🏻叫人,無人理,有人見到眼神回應了,但無蹤無影,五分鐘後再舉手🙋🏻,另一阿姐好不願意地拎去加水,但又係「啪」一聲重重放下。食物尚可:咸水角-有驚喜,值得一食牛柏葉-正常發揮,不妨一試叉燒腸-叉燒明顯隔夜有異味,皮厚粗但Q彈,料少,肚餓可食帶子餃-帶子比尾甲還小,蒸過火,完全夾唔起,內外分離,味道一般,不需試
服務態度真心麻麻,或者對熟客會好少少吧。
食物尚可:
咸水角-有驚喜,值得一食
牛柏葉-正常發揮,不妨一試
叉燒腸-叉燒明顯隔夜有異味,皮厚粗但Q彈,料少,肚餓可食

2022-05-27
  • 咸水角
2022-01-06 1113 瀏覽
同屋企人去完西九龍海濱公園睇聖誕樹後, 原本打算係西九食埋晚飯,但嗰度得返一間餐廳有開而且坐滿人…… 所以唯有出返去佐敦食晚飯。出到去佐敦已經八點幾再加上肚餓, 所以見到有間酒樓就入咗去食。紅燒北菇豆腐:正常水準,不過不失。魚香茄子煲:上枱時熱辣辣, 原來伴白飯食一流。咸菜支竹豬肚煲:鹹菜味及胡椒味好濃烈, 個人飲完啲湯會變得好暖。美極蒜片炒肥牛粒 :肥牛粒分量好少,配料反而好多。蛋白菜粒炒飯:分量正常,但味道偏淡。
紅燒北菇豆腐:正常水準,不過不失。
魚香茄子煲:上枱時熱辣辣, 原來伴白飯食一流。
美極蒜片炒肥牛粒 :肥牛粒分量好少,配料反而好多。
蛋白菜粒炒飯:分量正常,但味道偏淡。
2021-11-07 1127 瀏覽
兩個人平日去佐敦平民酒樓飲茶。第一次嚟呢間 (初初看佢個logo以為係同一個有 「海」字的集團)不過,見點心紙嘅設計,應該唔係🤣入到去午膳時間,乜優惠都冇,都好滿坐。坐底後,見到張點心紙,好多大點同特點😵‍💫,原來一d都唔平民😮 心諗唔緊要,就食好啲啦。就揀咗幾樣,平時都會叫嘅「大熱」點心。要先講下籠 特點「崧子上素餃」,如下圖,皮薄晶瑩嘅,崧子同冬菇片都有啲,因為收特點,我會預期多啲靚餡料,一眼睇晒,可惜不似預期😢,三隻素餃好「扁」,皮又太黐住張蒸籠紙,點夾都穿,流晒啲餡出嚟,食得好狼狽,寧願叫碟炒雜菜加粉皮 😂。唔建議點佢。其他都係大點,「鮮蝦菠菜餃」係可以試下,佢個皮冇 「上素餃」咁薄,同埋真係「立體d」,冇一夾就散,加上佢都叫有粒蝦仁,都係大點,又大粒過素餃,兩款相比下「鮮蝦菠菜餃」較優。如果吃全素嘅朋友,就小咗個選擇😢另外,其他酒樓多數都係中點的 「牛肉球」和「雞包仔」呢間收大點。你可以話佢份量多小小?!但味道材料同一般平民酒樓或者點心專門店冇乜分別,唔覺得特別要去呢度食點心。本來諗住 貴咗小小 吃好小小,可能我自己期望高了小小。正如好多人都講 「貴未必好」。
兩個人平日去佐敦平民酒樓飲茶。

不過,見點心紙嘅設計,應該唔係🤣

入到去午膳時間,乜優惠都冇,都好滿坐。

就揀咗幾樣,平時都會叫嘅「大熱」點心。

要先講下籠 特點「崧子上素餃」,如下圖,

其他都係大點,「鮮蝦菠菜餃」係可以試下,

如果吃全素嘅朋友,就小咗個選擇😢

正如好多人都講 「貴未必好」。

2021-10-22 1496 瀏覽
📍#海洋超級漁港 #深海龍躉專門店🇭🇰香港佐敦佐敦道23-29號新寶廣場3樓#MFJ佐敦 #MFJ中菜味道: 👅👅👅👅賣相: 👀👀👀👀環境: 🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻回頭率: 🔆🔆🔆🔆以往每逢屋企人生日都會出去食飯,一食就幾十人! 海洋係行D區食肆,終於可以安心聚餐❣️ 以前都食過好幾次,食物質素一向不錯👍🏻 ⭐️冰鎮南非鮑魚🐚南非鮑魚一向爽口見稱,冰鎮就好好味! 鮑非超爽口彈牙,再蘸Wasabi豉油,正!⭐️清蒸花英班🐟花英班當然好食!佢地蒸魚係幾唔錯!火喉剛剛好,魚香肉滑,口感一流,香氣四溢!⭐️上湯龍蝦炒飯🦞發現依家好多地方都係炒飯底!龍蝦勁多,爽口又惹味!炒飯吸晒上湯同龍蝦嘅精華,正!🆗乳豬燒鵝併盤🐷乳豬燒鵝各一半拼有碟咁得意嘅😂 乳豬不太肥,皮脆!燒鵝略嫌唔夠香,不過海哲好厚好爽口!⭐️豉椒炒蟶子煎米粉底🐚蟶子勁大隻,本來都驚韌,點知原來超級爽口,而且非常鮮甜!豉椒味略嫌不夠濃,唔夠撈米粉餅食,但蟶子已藉回票價⭐️胡椒豬肚湯🍲胡椒豬肚湯啱晒我依啲重口味嘅人!湯底濃厚,胡椒味夠香,醒酒之選!⭐️生炒骨伴酥炸生蠔🦪唔好問點解有呢個配搭😂 生炒骨汁濃,酸酸甜甜幾開胃! 酥炸生蠔好正!外層鬆化夠

📍#海洋超級漁港 #深海龍躉專門店

豉椒炒蟶子煎米粉底

⭐️胡椒豬肚湯🍲
胡椒豬肚湯

⭐️生炒骨伴酥炸生蠔🦪
唔好問點解有呢個配搭😂 生炒骨汁濃,酸酸甜甜幾開胃! 酥炸生蠔好正!外層鬆化夠脆,蠔勁大隻,剛熟夠嫩口,外脆內暖,食一隻都勁飽!
生炒骨伴酥炸生蠔

🆗紅燒乳鴿🐥
仲有紅燒乳鴿!頂住都食咗半隻?一
皮香,但比較乾身!肉雖乾,但肉香頗濃
紅燒乳鴿

🆗上湯娃娃菜🌱
痴線!大過洗臉盤嘅份量,裡面全部都係娃娃菜!!點食呀!😂😂 比較清淡,上湯唔夠味
上湯娃娃菜

⭐️流沙奶黃包伴馬拉糕🥠
奶黃包又幾流心喎,有撕開就流到四圍都係!包軟熟,不錯!
馬拉糕好軟熟好鬆化呀!剛蒸好熱辣辣,勁搶手!
流沙奶黃包伴馬拉糕

🆗蟠桃大壽包🥠
仲有12個大壽包! 蓮蓉味不夠濃,包有少少硬,唔夠流沙奶黃包好味
蟠桃大壽包

一共食咗11道菜,真係痴咗線😂😂
整體來說,海鮮做法的確不錯,其他都不過不失!雖然係飲宴不知一圍幾錢,不過大概心裏有數,惹人均$500的話都值

#seafood #abalone #lobster #fish #oyster #razorclam

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相機食先 #食好西 #吃貨 #香港美食指南 #香港美食 #佐敦美食
2021-10-03
胡椒豬肚湯
生炒骨伴酥炸生蠔
流沙奶黃包伴馬拉糕
2021-09-21 754 瀏覽
再續一個人老派點心酒店專題係疫情下好多老店已經執左,剩返也不多,只剩百幾間每間都試下同做記錄早餐時間15蚊一碟起 價錢不貴 孖寶選擇 32蚊2款更抵食 講明要等,早上繁忙時間 即拉腸粉等10分鐘個腸皮明顯比較厚身,但入口夠米香,口感亦都幾滑溜,加埋辣醬食味道唔錯呢肉餡係牛肉蔥花餡,夠彈牙薑蔥雞仔包,食到碎蔥同薑碎,入口清新,雞包仔細細件食3個岩岩好!麵包身夠鬆軟消費$503/F, Sino Cheer Plaza, 23 Jordan Road, Jordan
再續一個人老派點心酒店專題
係疫情下好多老店已經執左,剩返也不多,只剩百幾間
每間都試下同做記錄
早餐時間15蚊一碟起 價錢不貴 孖寶選擇 32蚊2款更抵食
講明要等,早上繁忙時間 即拉腸粉等10分鐘
肉餡係牛肉蔥花餡,夠彈牙
麵包身夠鬆軟

消費$50
2021-07-13 1010 瀏覽
一大清早,出去佐敦與家人飲早茶,,喺地鐵站附近,地點方便。早市有孖寶A&B可以一齊叫,價錢頓時感覺優惠好多,環境清幽,枱與枱有適當距離,侍應們又相當好客,服務細心。記得要早上11點半前埋單,茶位平啲啲粟米煎魚餅, 好味,香口,讚义燒腸粉,較厚身,唔算太滑鳳爪排骨飯,排骨脂肪較多,飯較乾身。普普通通。蟹子燒賣,足料,好味山竹牛肉球,入味,肉質較淋雞包仔,第一次食,原來係咁足料,帶有陣陣薑香,有層次,好好味千層紅棗糕,層次分明,食落較淋,都係好味嘅

粟米煎魚餅, 好味,香口,讚

义燒腸粉,較厚身,唔算太滑

鳳爪排骨飯,排骨脂肪較多,飯較乾身。普普通通。

蟹子燒賣,足料,好味

山竹牛肉球,入味,肉質較淋

千層紅棗糕,層次分明,食落較淋,都係好味嘅

2021-06-22 688 瀏覽
同父親大人慶祝乳豬半隻脆、肥瘦適中,但唔夠熱西芹蜜豆油折泡花枝蝦球 唔錯唐排豬展湯 好清!無乜油!湯渣芝士焗龍蝦伊麵正!好多肉!點左幾款⭐️馬拉糕蒸到超軟熟,即蒸即食,好味!⭐️合桃包好特別,咬落好有口感👍環境一般,但地點就位,service都唔錯,父親節黎講唔算貴,抵食👍。
同父親大人慶祝

乳豬半隻
脆、肥瘦適中,但唔夠熱

西芹蜜豆油折泡花枝蝦球
唔錯

唐排豬展湯
好清!無乜油!

湯渣

芝士焗龍蝦伊麵
正!好多肉!
點左幾款
⭐️馬拉糕蒸到超軟熟,即蒸即食,好味!
⭐️合桃包好特別,咬落好有口感👍

• 馬拉糕
2020-10-17 1329 瀏覽
We always went late for high tea, so you will be pushed when they've started to tidy the table, not the first time sighhh The price is relatively valuable in tea time BBQ pork rice noodles are pretty large portion, having good taste, good choice for tea time, popular one during tea time Spring roll, we ordered fried shrimp dumpling at first but sold out, looks great, not badBeefball isn’t bad with nice taste haamenu:If you find a place to have tea, come here will be very nice haa, but remember t

BBQ pork rice noodles
Spring roll
Beefball
menu:
If you find a place to have tea, come here will be very nice haa, but remember that they will start push you finish the meal after 4
BBQ pork rice noodles
Spring roll
2020-07-28 889 瀏覽
28/06/2020麻蓉包上有曱甴!今早買了外賣食左一個先發現另一個包上有曱甴!!好嘔心🤮🤮打去投訴經理話消蟲,隻曱甴走左入包到,咁都答得出😡😡問我想點,賠番籠麻蓉包比我!仲敢食🤢🤢老實可以點,亦唔係要賠返籠包的$15.3 !投訴係想酒樓知道,唔好再令其他食客食到曱甴!咁樣的服務態度!咁樣的食物質素!以後絕對絕對唔會再光顧!
打去投訴經理話消蟲,隻曱甴走左入包到,咁都答得出😡😡
問我想點,賠番籠麻蓉包比我!
咁樣的服務態度!
咁樣的食物質素!
以後絕對絕對唔會再光顧!
2020-07-28
外賣自取