2019-07-14 595 瀏覽
好耐無去食松記糖水,今次去返,見到多咗好多新款式今次點咗個鮮什果雪糕同西米露同紅豆沙+豆腐花再拼紫薯個鮮什果西米露凍冰冰,特別係有幾舊西瓜係到好消暑加個雪糕球,增加味道,令成個甜品味覺上同層次上都豐富啲紅豆沙+豆腐花加紫薯都唔錯近期大熱紫薯,估唔到松記都會跟返住個潮流加個紫薯落去諗落呢個組合都幾搞笑好少見,但食落去綿綿嘅紫薯蓉再加滑滑嘅豆漿花,再配埋帶有陳皮香嘅紅豆沙,又幾夾幾好食,但又唔會甜到太漏或太頂肚
好耐無去食松記糖水,今次去返,見到多咗好多新款式
今次點咗個鮮什果雪糕同西米露同紅豆沙+豆腐花再拼紫薯

個鮮什果西米露凍冰冰,特別係有幾舊西瓜係到好消暑
加個雪糕球,增加味道,令成個甜品味覺上同層次上都豐富啲

紅豆沙+豆腐花加紫薯都唔錯
近期大熱紫薯,估唔到松記都會跟返住個潮流加個紫薯落去

食完飯最重要食甜品,松記選擇多,冷熱乜都有。除了傳統的甜品,不定時都有新款推出。今時今日甜品店要企得住腳,還要做到有名氣,不容易。仙草系列,感覺是可以消下熱氣,仙草好像涼粉,唔知係咪同一樣野。自製芋圓,好好咬口,幾煙韌,我幾鐘意。雪糕味道可以自己配,我就要了綠茶味。雪糕紫米露,拼了曲奇雪糕。呢個食完比較飽雪糕有三款:綠茶,典奇,芒果,竟然没有百搭的雲尼拉。多d choices就好d仙草系列-這款以水果做主力松記就叫多選擇,又好少失水準,價錢又ok. 但9點後都要等下先有位

雪糕紫米露,拼了曲奇雪糕。
呢個食完比較飽

仙草系列-這款以水果做主力

2018-02-05 184 瀏覽
前日同friend約食飯,食飯之後就一齊去左食糖水。去到松記門口都有人等緊,等左10分鐘左右終於有位入到去餐牌上面有好多唔同款色,中色西式咩都有。最後我揀左涼粉西米露。舖入面坐滿人,不過職員都夠,所以好快就有人serve,叫完野上菜都上得好快,d野一陣就黎齊雖然天氣好凍,但食落都覺得好好味,涼粉既味好香,西米又煮得夠林,加埋d奶就好正總結黎講松記好抵食,大部分野都好好味,下次去到佐敦都要去松記食~

2016-05-25 699 瀏覽
松记糖水,赞,糖水非常有特色,芒果琉璃,金黄色好似蟹籽,西米像珍珠般大,味道甜而不流,汤圆味道都吾错,里面的餡料多样化,有蛋黄,红豆,黑芝麻等等,適合吾同人的口味。
2013-08-18 784 瀏覽
自數年前帶過阿媽黎松記呢度就成為佢至愛對我黎講、呢度最大好處就係平!!!係物價暴升既年代、松記當然都加左啦!已經由十六蚊既一碗幻彩明珠加到廿蚊!不過都平過一般糖水店、同埋大大碗、所以忠實粉絲都仲有一大班上次黎、果碗幻彩明珠無乜味!邊吃邊同阿媽係度彈今日下就四點左右黎到、反而質素有所提升阿媽叫番幻彩明珠、大大碗、就快流出黎甘制我叫既summer、份量有點縮水喎雪糕下無乜料喎!水果都係得番西瓜加一舊奇異果甘大把!但味道都okay紅豆雪糕同曲奇雪糕都好正!好奈都未融! 我們仲叫左個擂沙湯圓!十四蚊有五粉、仲大大粒!都幾好、食完好飽好滯!
自數年前帶過阿媽黎松記
呢度就成為佢至愛
對我黎講、呢度最大好處就係平!!!
係物價暴升既年代、松記當然都加左啦!
上次黎、果碗幻彩明珠無乜味!邊吃邊同阿媽係度彈
今日下就四點左右黎到、反而質素有所提升

阿媽叫番幻彩明珠、大大碗、就快流出黎甘制
我叫既summer、份量有點縮水喎
雪糕下無乜料喎!
水果都係得番西瓜加一舊奇異果甘大把!
但味道都okay
紅豆雪糕同曲奇雪糕都好正!好奈都未融!

2013-08-17
  • Summer
2011-09-04 419 瀏覽
是日最後一場~~宵夜!! 朋友帶我們到松記...嘩...很多人啊~~雖然搬了址, 但朋友都去過所以搵到!! 店不是太大, 我們又多人, 所以都要等一陣!!很多款式都想食啊, 真是眼都花埋~~~~^^"; 侍應們都幾NICE...我們叫了不同的東東...多料的"渣渣"~~~~見朋友吃極都仲有, 還有料很足, 很多蓮子那些啊...我的"開心世界"~~~睇到都開心!!!XD 同個名一樣夾, 還有很多水果, 仲有一些好似果凍的物體, 雖然無咩味, 但比勁香的香蕉沾滿左香氣, 哈哈...雪山, 雪糕味任揀~~~紅豆雪糕...很少見到糖水店有紅豆味的, 不錯啊!!SUMMER~~~好清涼!! 又係朋友們的最愛, 還選了芝麻味及朱古力, 仲有水果等, 真係好SUMMER~~~~XD 芒果紫米露...其實這個我都好鍾意的, 紫米我的LOVER, 朋友說芒果都幾甜, 仲要好大塊同多塊TIM...豆腐雪花, 仲有紅豆同丸子...好大啊~~~哈哈!!! 一來到大家嘩嘩聲, 很棉啊!!!來一個合影~~~~~~很滿足呢!! 而且很抵, 都係廿幾蚊大大碗, 正啊!!!
正-渣渣
正-開心世界
正-雪山
正-SUMMER
正-芒果紫米露
正-雪花
2011-08-06
$25 (宵夜)
正-渣渣
  • SUMMER
  • 開心世界
  • 紫米露
2011-06-09 200 瀏覽
晌OFFICE睇緊FB之際,突然聽到一把聲音."尋晚中咗波,邊個叫下午茶?"但個個啱啱食完LUNCH.此時另一個提議不如叫糖水啦.終於-----100%贊成!經過討論.打電話送到OFFICE.差唔多十五分鐘.(都幾快)小弟只你叫左個芝麻糊加湯圓雖然上到小弟檯面已經一段時間,但滑滑既芝麻,香.甜味又太搶口.讚.隔離檯叫咗楊枝甘露我同事話最衰唔記得叫佢加芒果唔係仲正.不過都係一句.多謝某某做老細(其實都唔知邊個請)
晌OFFICE睇緊FB之際,
突然聽到一把聲音.
"尋晚中咗波,邊個叫下午茶?"
但個個啱啱食完LUNCH.
此時另一個提議不如叫糖水啦.
終於-----100%贊成!
經過討論.打電話送到OFFICE.
差唔多十五分鐘.(都幾快
小弟只你叫左個芝麻糊加湯圓
雖然上到小弟檯面已經一段時間,
但滑滑既芝麻,香.
甜味又太搶口.讚.
隔離檯叫咗楊枝甘露
我同事話最衰唔記得叫佢加芒果
唔係仲正.
不過都係一句.多謝某某做老細
(其實都唔知邊個請
2011-06-05
20 分鐘 (外賣送餐)
2011-06-04 135 瀏覽
我入到去,,雖然無荃灣果間甘大,,,人又多,,不過無因為人多而失水準,,我今次食左個綠茶奶皇湯圓,,算一個特別的款式一咬先有綠茶味,,後來就是奶皇味,,十分清晰奶皇的味道不會太甜,,至於湯水方面,,有綠茶水同薑水二選一我揀左薑水 有淡淡的片糖味,,薑味不會太濃,,但又會嚐出辣味(因為有d系甜但系吾辣)薑的辣不同辣椒的辣,,薑的辣不會持久,,就是吞下去的果下之後的幾秒,,,不過辣的程度很適合年青人,,不喜歡太甜的人可以選擇這個,,下次等我up相先,,我次次食完先記得要影,,個碟已經得番少少野-,-
我入到去,,雖然無荃灣果間甘大,,,人又多,,
不過無因為人多而失水準,,
我今次食左個綠茶奶皇湯圓,,算一個特別的款式
一咬先有綠茶味,,後來就是奶皇味,,十分清晰
奶皇的味道不會太甜,,
至於湯水方面,,有綠茶水同薑水二選一
薑的辣不同辣椒的辣,,
薑的辣不會持久,,就是吞下去的果下之後的幾秒,,,
不過辣的程度很適合年青人,,
不喜歡太甜的人可以選擇這個,,

2011-06-03
2011-05-15 161 瀏覽
I went there few weeks, and noticed the taste of desserts has changed. Just that the desserts were not tasty as before. I tried the 幻彩明珠 and coconut 西米 added 涼粉. Both desserts r my favorited; however, their desserts tend to become more 求其. The very last time I tried their desserts and before I left, I looked in the kitchen and I saw the guy in his 20's were preparing the desserts and I wondered if they changed the chef.
2011-05-12
2011-05-09 84 瀏覽
雖然我吃東西的宗旨是「盡量不吃回頭草」,但有些店的確是百吃不厭,松記就是其中一間這裡最出名的是幻彩明珠,但我不吃涼粉,所以通常吃的都是另一明物Summer。今次我決定試試其他東西,要了個什果明珠大件夾抵食是松記的標記,我叫的這個甜品在出面的甜品店叫價至少也要廿多三十塊吧,但在這裡只需廿元!這個價錢真是買少見少!最重要的是他們絕不會將價就貨,足料之餘又好吃什果明珠生果顏色鮮艷,有西瓜、芒果、奇異果、蜜瓜、哈密瓜,全都新鮮甜美。明珠其實是大西米,煙韌有咬感,加上新鮮芒果汁,連生果同吃,就是一份簡單美味的甜品了。如果想再香一點甜一點,可以要求落花奶!想以便宜的價錢來吃美味的甜品,這裡絕對是好選擇,不過要有心理準備等位喇

餐牌選擇多
什果明珠
落足料
餐牌選擇多
2011-05-01 70 瀏覽
超級好味叫左個mango滑冰,,好香mango味..好足料..仲有個hello,,,正!!!d野好快送到..D員工好nice..good!!因為太好味...所以叫多幾個拎走..
超級好味

叫左個mango滑冰,,
好香mango味..好足料..

仲有個hello,,,正!!!

d野好快送到..
D員工好nice..
good!!

因為太好味...所以叫多幾個拎走..

2011-04-30
$50 (宵夜)
  • hello
  • 芒果滑冰
2011-04-25 66 瀏覽
呢間松記來過好多次,今次唔好彩,揀著啲難食0既來叫,一個係呢個雜果冰,唔明點解個名完全無’紅豆’兩個字,但就勁多紅豆,而雜果就得幾舊,本人唔好咁樣一粒粒紅豆食,紅豆沙就ok,所以覺得唔好食,紅豆剩返晒喺度,而上面啲芒果汁好酸,仲有唔知係淡奶/花奶分開裝,我有淋上去食,不過覺得淋咗都無好食啲;另一個叫咗榴槤pancake,一睇就知錯晒,要知道去乜地方叫乜嘢食,呢個甜品梗係去滿記先好叫,呢度食榴槤pancake唔難食,但絕對唔好味,又細件,又無厘味道,同滿記差九班。
呢間松記來過好多次,今次唔好彩,揀著啲難食0既來叫,
2011-04-22
2011-03-15 49 瀏覽
你說了很久要和我吃的松記終於都吃了!(:吃得很開心盡興!吃完鹹鹹的煲仔飯蠔餅吃這個中和一下是一大樂事喜歡和你吃你喜歡吃的東西(除了可怖的蒜蓉蝦 : P)整個晚上不停在「我鍾意食芝士」「芝士好味」「芝士好味道」笑個不停吃飽了就牽著手開心去電視中心今晚看的是歐洲電影節的Room in Rome其實 這樣簡簡單單的吃吃東西看看戲就已經很幸福了
你說了很久要和我吃的松記
終於都吃了!(:
幻彩明珠,很多很多的鮮甜生果,芒果汁酸甜好味!
Summer!我們都覺得是Cookies & Cream的雪糕是最最最好味的 *v*
那兩條Oreo條伴著雪糕吃是太好吃了!完全不夠喉!
吃得很開心盡興!
吃完鹹鹹的煲仔飯蠔餅吃這個中和一下是一大樂事
喜歡和你吃你喜歡吃的東西(除了可怖的蒜蓉蝦 : P)
整個晚上不停在
「我鍾意食芝士」
「芝士好味」
「芝士好味道」
笑個不停

吃飽了就牽著手開心去電視中心
今晚看的是歐洲電影節的Room in Rome
其實 這樣簡簡單單的吃吃東西看看戲
就已經很幸福了
2011-03-14
幻彩明珠,很多很多的鮮甜生果,芒果汁酸甜好味!
那兩條Oreo條伴著雪糕吃是太好吃了!完全不夠喉!
  • Summer
2011-02-27 39 瀏覽
記得早幾年食松記糖水,往往會有「好抵食」既感覺,因為十幾蚊,就有一碗「大堆頭」的感覺。可惜,現在的質素真是下滑了,感覺好求其。那天和男友叫了一個「幻彩明珠」和「雪山」。「幻彩明珠」的芒果酸,水果不新鮮,份量少,以往的「大堆頭」感覺不見,不能再是店子裡的「皇牌」吧?「雪山」裡有曲奇雪糕,粒粒大小珍珠,以及杏仁豆付花。以前的杏仁豆付花切得好公整,堆滿了底部。現在的味道和舊陣時差不多,算是不錯,只是杏仁豆付花切到大小不一,份量比以前少一半吧。松記還是深水步原店好?

松記還是深水步原店好?
2011-02-09 26 瀏覽
食完飯和朋友黎食糖水..兩個人...食左好多野..雜果三色涼粉....好大碗!!水晶涼粉好好味啊...但白色類似奶凍既就冇咩食了因為真係好飽好濟肚...雜果珍珠...朋友食的佢話好味...珍珠好彈牙!!ck酥...呢個最正!!!!!!!!!! 好特別啊...係d類似焗餅既野夾啫喱水晶涼粉同芒果咁...上面再有一個雪糕!!成件事好好味!!!!!!!!個餅好脆!!! d士多啤利汁又配得好好...配埋雪糕好好味!!!!!!!!!好想再食!!!再外賣了...芒果pancake....雜果水晶涼粉....十分滿足!!!!!!!!!!!!祝松記繼續努力創多d新甜品...加油加油~
食完飯和朋友黎食糖水..
兩個人...食左好多野..

雜果三色涼粉....好大碗!!

雜果珍珠...朋友食的佢話好味...珍珠好彈牙!!

好想再食!!!

祝松記繼續努力創多d新甜品...加油加油~
2011-02-08
$60 (宵夜)