2024-02-22 408 瀏覽
家人同自己都信佛,如果做到既初一十五都會去食下齋,普光齋之前經常都會有半價優惠,不過一定要記得落單前show張cap圖如果唔係唔計!最中意佢個素蜜汁叉燒,每次去都必叫。味道有七成似!麵筋煙韌,炸到表面脆入面軟。不過較油膩。芋頭卷用左腐皮同紫菜包住芋蓉去炸,無過多既調味遮左芋頭既天然味道,啱晒我呢個芋頭控。大部分既齋菜都做得好出色好味,係有少少油,但明白素食多數會係咁,係acceptable各位都記得儘量初一十五食齋呀!食素一天,慈悲一天,功德加倍!
最中意佢個素蜜汁叉燒,每次去都必叫。
味道有七成似!麵筋煙韌,炸到表面脆入面軟。不過較油膩。

素蜜汁叉燒
粟米粥
冬陰功素魚
素手卷
2024-02-13 370 瀏覽
佐敦有家傳統齋店,傳統齋最好的是很多善心人捐款送免費飯盒給附近的老人家。所以不在飯市的時間,經常有老人家排隊取免費齋飯。這家也不例外。春節期間,沒有休市,於是來吃個齋飯才準備明天上班去。不錯的是齋造的點心款式特別多,當然我最喜歡還是他的雜齋。店內在提供傳統齋點之餘,亦有多款素肉,連填鴨也有出品,所以有這家吃開年飯的話,都會感覺飯菜非常豐富,一家人或朋友聚會吃飯也是很不錯的選擇。當然前提是大家也喜歡吃素菜!
2023-09-23 1122 瀏覽
同屋企人嚟咗佐敦素食餐廳飲茶,食左芋頭魚,素鴨,鹹水角,腸粉,炸雲吞我最鍾意食芋頭魚,做功精細芋頭香滑侍應有禮貌,會主動加茶,枱與枱之間有足夠空間,整體環境感覺良好,適合同屋企人一齊飲茶傾偈計🤗

我最鍾意食芋頭魚,做功精細芋頭香滑

2023-09-20 862 瀏覽
今日要陪屋企人食齋,大家經過佐敦見普光齋門面唔錯,於是就走左入去試吓。不過店內原來較為殘舊,衛生方面有好多可以改善的空間,尤其是洗手間,地下好濕,好污糟,又無厠所水😭同埋洗手間在2樓,要行一層樓梯,有老人家請注意。我地一行三人叫左五款食物:齋鹵味齋叉燒炸蜜瓜奶北菇豆腐鍋羅漢齋炒麵合共大約$450五款食物質素都不過不失,份量適中,只是略嫌過油。另外枱與枱之間有啲迫,所以會坐得有點侷促,咁埋單每人$150,價錢都叫合理.

我地一行三人叫左五款食物:

炸蜜瓜奶

2023-09-10
北菇豆腐煲
2023-07-04 1851 瀏覽
素菜美味健康, 清腸胃, 我們每年聚餐必去佐敦普光齋, 因為近地鐵站,  方便朋友. 今年經濟好轉些, 所以價錢比往年高了, 不過此店調味好, 份量足, 招呼也不錯.  我們點了圍菜, 樣樣齊.錦繡大拼盆 ~ 組合滿意, 味道好均衡, 有香脆, 有酸甜,素菜像肉質有咬口.   蜜醬叉燒, 味道口感也像叉燒, 好味.香椿薯角素鳝 ~  素鳝幾好食, 但比例略少, 如果多些更好.碧綠皇帝卷 ~ 本以為皇帝卷是香口如春卷, 原來是腐皮包, 好滑口.金沙海皇生翅 ~ 仿翅味道賣相也不錯.翡翠玉帶星鰻片 ~ 蔬菜爽甜, 玉帶星鰻片口感像魚旦.鮑羅萬有  ~ 材料有冬菇, 竹笙,  筍片, 雲耳, 鮮菇, 粟米仔, 菜心等.  煮得不會太稔. 食落頗有口感.北菰炆海參 ~  芡汁打得薄, 既少油又少鹽,  不錯.糖醋崧子黃魚 ~ 不太酸,  好好食.福建炒飯 ~ 材料多, 好豐富.干燒伊麪 ~ 不太油, 調味好.精美甜品 ~ 花生糊, 好香濃花生味.鮮果拼盆 ~ 每人一個, 分甘同味.圍菜, 樣樣齊,  食物組合不錯.  經濟抵食 !  初一那天我剛路過.  普光齋好善心, 齋期派免費飯盒給有須要

錦繡大拼盆
金沙海皇生翅 ~ 仿翅味道賣相也不錯.
金沙海皇生翅
翡翠玉帶星鰻片 ~ 蔬菜爽甜, 玉帶星鰻片口感像魚旦.
鮑羅萬有
北菰炆海參 ~  芡汁打得薄, 既少油又少鹽,  不錯.
北菰炆海參
糖醋崧子黃魚 ~ 不太酸,  好好食.
糖醋崧子黃魚
福建炒飯 ~ 材料多, 好豐富.
福建炒飯
干燒伊麪 ~ 不太油, 調味好.
干燒伊麪
精美甜品花生糊, 好香濃花生味.
鮮果拼盆 ~ 每人一個, 分甘同味.
圍菜, 樣樣齊,  食物組合不錯.  經濟抵食 !
初一那天我剛路過.  普光齋好善心, 齋期派免費飯盒給有須要人仕.
錦繡大拼盆
金沙海皇生翅
鮑羅萬有
北菰炆海參
糖醋崧子黃魚
福建炒飯
干燒伊麪
2023-02-09 2573 瀏覽
平日去飲中午茶,店內多熟客,我們一行三人安排一樓雅座。店內裝修有種舊式中式齋鋪的調子,員工都是老伙記,服務殷勤。點心叫了:鹹水角、叉燒餐包、叉燒包、魚翅餃、春風得意腸,還叫了闊少炒飯(沒影相)。點心新鮮蒸同炸,熱辣辣,好食。其中叉燒餐包最好食,廚房新鮮整,阿姐拎出嚟叫賣,點心紙上無得叫,味道有如真叉燒包,但沒有真叉燒包這樣肥膩,吃後沒有罪惡感。而闊少炒飯相對來講就失色了,因為雖然是炒飯,但實際上廚師是煮了一個芡汁放在一碟白飯之上,有少少似福建炒飯嘅形式。芡汁亦都比較鹹,一邊食一邊要飲茶。
2022-12-29 2121 瀏覽
節日食得太多太滯~食餐齋好似唔錯😌朋友介紹,有間方便又近地鐵站既素菜餐廳Try Try先😋3人行叫左4道小菜,份量都好足👍🏻🐙椒鹽魷魚鬚~個賣相好神似,口感好煙煙韌韌😳係唔夠椒鹽味如果唔係更神似🐷燒豚肉 ~😍嘩‼️係好軟嫩既焦邊义燒💖 扮焦邊嗰啲原來係欖菜粒粒😲🐠芋頭魚~呢款係由細食到大必點菜式, 軟糯中有小小粒粒芋頭口感豐富🍆麵醬茄子~小小甜清新爽脆🥰好豐足既一餐👍🏻可返兜🥢
節日食得太多太滯~食餐齋好似唔錯😌
朋友介紹,有間方便又近地鐵站既素菜餐廳
Try Try先😋
3人行叫左4道小菜,份量都好足👍🏻
🐷燒豚肉 ~😍嘩‼️係好軟嫩既焦邊义燒💖
扮焦邊嗰啲原來係欖菜粒粒😲
🐠芋頭魚~呢款係由細食到大必點菜式,
軟糯中有小小粒粒芋頭口感豐富
🍆麵醬茄子~小小甜清新爽脆

🥰好豐足既一餐👍🏻可返兜🥢
2022-06-06 3387 瀏覽
素菜近年好流行, 因為大家開始注重健康和飲食.   今晚我們一家六口又在 佐敦普光齋  訂了位.餐牌上的菜式有不少的選擇, 經濟抵食.  我們點了六人餐.   包六個菜, 一湯羹和一甜品.鳳尾蝦拼酥卷, 賣相不錯鳳尾蝦:  表面金黃炸皮, 素蝦肉爽.  酥卷: 好鬆脆, 沾些酸甜汁 好好食.雀巢美果雙珍,雀巢好脆,  腰果好大粒, 炸得香口卜卜脆.蜜燒素豚肉,   用麵筋制, 味道十足十蜜汁叉燒. 紅燒海皇生翅, 好好味的湯羹, 有魚翅般好食.鮑羅萬有,   材料足, 有冬菇, 草菇, 雪耳, 豆仔.  煮得入味.鮑片扒西蘭花,   素鮑片味道亦很鮮味,西蘭花夠爽脆新鮮.翡翠香椿炒飯,  有香椿松子炒飯,  營 養開胃.  忘記拍照片.精美甜品:  桂花糕, 好滑, 小甜.普光齋,   價錢老實, 近年來也沒有加價, 經濟抵食.  喜歡食素者必試.
餐牌上的菜式有不少的選擇, 經濟抵食.
我們點了六人餐.   包六個菜, 一湯羹和一甜品.

鳳尾蝦拼酥卷, 賣相不錯
雀巢美果雙珍,雀巢好脆,  腰果好大粒, 炸得香口卜卜脆.
蜜燒素豚肉,   用麵筋制, 味道十足十蜜汁叉燒.

紅燒海皇生翅, 好好味的湯羹, 有魚翅般好食.
鮑片扒西蘭花,   素鮑片味道亦很鮮味,西蘭花夠爽脆新鮮.
精美甜品:  桂花糕, 好滑, 小甜.
  • 鳳尾蝦拼酥卷
  • 雀巢美果雙珍
  • 蜜燒素豚肉
  • 紅燒海皇生翅
  • 鮑羅萬有
2021-09-27 3192 瀏覽
今日食評有✍🏻 普光齋@佐敦試食指數⭐️⭐⭐⭐店舖衛生⭐⭐侍應態度⭐️⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·歷史算係悠久嘅齋館對上一次應該10年前光顧了咁多年嚟全店冇裝修過所以有一定歲月痕跡(殘舊感)午市叫點心食(大部分3件)少食齋嘅朋友可以試下齋點心😋口感同食材都幾得意😜1️⃣雲吞(2碗) ⭐️⭐⭐⭐/52️⃣炸雲吞⭐️⭐⭐⭐/53️⃣沙律卷⭐️⭐⭐/54️⃣蘿蔔糕⭐️⭐⭐⭐/56️⃣牛肉球⭐️⭐/57️⃣腸粉⭐️⭐/58️⃣炸兩⭐️⭐⭐/59️⃣馬拉卷⭐️⭐⭐⭐/5🔟叉燒包⭐⭐⭐/5 & 唐菜餃⭐️⭐⭐/5(欠圖)·4人承惠404
今日食評有✍🏻
普光齋@佐敦
試食指數⭐️⭐⭐⭐
店舖衛生⭐⭐
侍應態度⭐️⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
歷史算係悠久嘅齋館
對上一次應該10年前光顧了
咁多年嚟全店冇裝修過
所以有一定歲月痕跡(殘舊感)
午市叫點心食(大部分3件)
少食齋嘅朋友可以試下齋點心
6️⃣牛肉球⭐️⭐/5
7️⃣腸粉⭐️⭐/5
8️⃣炸兩⭐️⭐⭐/5
9️⃣馬拉卷⭐️⭐⭐⭐/5
🔟叉燒包⭐⭐⭐/5 & 唐菜餃⭐️⭐⭐/5(欠圖)
4人承惠404
2021-09-26
生日
2021-09-02 2062 瀏覽
同幾個朋友食飯,其中一位食素既,另一個朋友就介紹左我地去普光齋。預先訂左枱,安排左我地坐樓上。打開menu,又好多款唔同既素食,中西日都有似食多國菜🥢嚐回味東坡肉既樣、糖醋既味,似係食緊五花腩,醬汁不俗🥢魚生雙拼顏色似吞拿魚赤身同拖羅,入口煙煙韌韌,配埋豉油同wasabi,都幾好食🥢香煎銀雪魚雖然個樣似茄子,但煎得好乾身,咬落去魚肉真係呈一絲絲🥢蜜燒素豚肉味道夠濃,好香口。一路食一路有幻覺,明知食緊齋,但總覺得係食緊肉🥢酸菜魚第一次食素既酸菜魚,都幾impressed,魚片同頭先魚生嗰啲都幾似,湯底做得唔錯,酸菜都好食

🥢嚐回味
嚐回味
東坡肉既樣、糖醋既味,似係食緊五花腩,醬汁不俗

🥢魚生雙拼

🥢香煎銀雪魚
雖然個樣似茄子,但煎得好乾身,咬落去魚肉真係呈一絲絲

🥢蜜燒素豚肉

🥢酸菜魚
2021-07-09
2021-05-25 2742 瀏覽
每年五月份有位先人紀念日, 我和家人會一起吃齋宴.  普光齋 是首選,  因為位於佐敦, 交通方便, 乘地鐵可以直達.  此店裝修比較保守, 不會花巧.   食物價錢實惠,  調味不錯.今年疫情未散, 限聚令只可4人一圍, 於是訂了幾圍 4人餐.   餸菜 比12人一圍一般有八個餸的少了.四人餐是簡單些, 四 餸一湯,  加 飯 / 麵及甜品.第一道菜:   海蜇拼燻蹄海蜇, 質感好, 入口煙煙韌韌, 好爽.  燻蹄調味正, 好食.  夏季優質菜. 湯:   竹笙三寶翅好足料,  三寶份量多,  翅很有咬口, 覺得比真翅還好吃, 值得推介.接著 ,  羅漢齋, 炒得乾爽, 材料也多.  有豆腐, 粟米筍, 草菇, 雲耳, 紅蘿蔔, 馬碲, 小白菜等.....煮得很入味的.  加上鹹度很低,  芡汁打得又夠薄,  既少油又少鹽, 吃得健康. 魷魚鬚拼鳳尾蝦鳳尾蝦, 有蝦的質感, 炸得很鬆化, 味道好,  配酸酸甜甜咕嚕汁, 很醒胃.  魷魚鬚, 有咬口, 加些酸甜汁,  無油膩的感覺.鮮冬菇四蔬煲以黑色小鐵鍋盛上, 材料豐富, 蔬菜新鮮,  西蘭花, 菜芯, 生菜, 黃芽白, 煮得不會太
四人餐是簡單些, 四 餸一湯,  加 飯 / 麵及甜品.
第一道菜:   海蜇拼燻蹄
湯:   竹笙三寶翅
接著 ,  羅漢齋,
魷魚鬚拼鳳尾蝦
鮮冬菇四蔬煲
以黑色小鐵鍋盛上, 材料豐富, 蔬菜新鮮,  西蘭花, 菜芯, 生菜, 黃芽白, 煮得不會太腍. 草菇, 鮮菇, 食落有口感.
干燒伊麵,  炒得香, 有鑊氣.
雜錦炒飯
雜錦配料色彩靚.  炒飯夠干身, 香口,  米飯粒粒甘香.
精美甜品: 桂花糕
好適合夏季, 入口冰涼也不太甜.
店員招呼有禮,  吃素清腸胃, 更健康.   大家食得滿意, 會再來.
  • 海蜇拼燻蹄
  • 竹笙三寶翅
  • 羅漢齋
2020-12-29 3136 瀏覽
昨日午餐去試素點心 (又係特登去 😆)。下午茶大中小點一律 $16,特點 $24,頂點 $29,粉麵 $29 加 $11 精選點心真係好鬼抵!叫咗:芫荽煎薄撐:煎得好香脆,但又唔算多油,細細塊又唔會太飽,可惜係粉漿有啲糊口。燒賣:以為係最唔飽嘅小食,點知嚟到大大件,當堂「嘩」一聲!有啲好脆口嘅西芹粒同馬蹄粒,但食唔出粉漿用咩造,不過味道都 ok,而且好鬼飽肚 😂。四寶扎:有豆乾造嘅素雞、大豆纖維造嘅午餐肉、南瓜同芋頭。素雞奇香唔會乾硬;午餐肉口感同真肉冇分別,仲有五香粉香味;南瓜吸收哂其他材料同湯汁嘅味道,好香甜;芋頭好粉,好香芋頭味,但又唔會乾爭爭。最好食嘅竟然係四寶扎!😋😋呢間店原來平時有做午巿同下午茶自助餐,只係而家疫情所以暫停。如果疫情過後,必定再嚟試自助餐,一個價錢可以試多啲唔同嘅點心,而且真心抵!😍😍😍
昨日午餐去試素點心 (又係特登去 😆)。

叫咗:

四寶扎:

芫荽煎薄撐、燒賣、四寶扎
2020-12-28
芫荽煎薄撐、燒賣、四寶扎
  • 四寶扎
呢間齋菜館好出名,老字號,開咗好耐,我諗應該有十幾二十年噶啦。鄰近佐敦地鐵站。好容易搵到。首先,講下去嘅雀巢薯角素鱔先,切成一舊舊嘅薯仔好好味啊,表面香脆,D薯仔肉好淋,口感好好。而素鱔呢就係用冬菇整嘅,冬菇味好香。最鐘意食佢嘅香煎猴皇菇,咬落去好淋,真係以為自己食甘肉甘D芡汁整得好好,味道夠濃郁,但又唔係鹹果挺,好似食緊五花腩咁,但係一D都唔漏下次再去我都會再食多次尼味送。原個南瓜海鮮湯就有好多蟹柳粒。跟住個南瓜湯好濃郁。佢提供埋個鐵匙羹,等妳可以食到南瓜盅入面噶南瓜肉,好健康,好好味最後再點多一個鮮茄芝士素火腿焗飯。距嘅素火腿咬落去,真係好似食緊真嘅火腿一樣,簡直係真假難分。一於俾個like佢。總體嚟講,唔重味,食材新鮮,明明係食緊齊,但覺得自己喺度食緊肉,真係做得好出神入化。
最鐘意食佢嘅香煎猴皇菇,咬落去好淋,真係以為自己食甘肉甘

2020-10-10
  • 鮮茄芝士素火腿焗飯
  • 雀巢薯角素鱔
  • 香煎猴皇菇
2020-09-29 1534 瀏覽
其實齋菜都係來來去去唔同嘅菜類炒呢樣炒果樣,所以冇期待過我諗住好特別~ 尼間開左30年,反而碟頭都唔算細,今晚試咗個原個南瓜湯,味道唔錯,重點係好多南瓜肉刮出嚟食 送飯一流~之後又叫咗個馬介休炒菜,最推介都係煎猴頭菇~ 叉燒嗰啲味都做得幾好,佢煎到啲邊脆口總知佢啲菜式就對得住佢嘅價錢 ,正路既齋菜,之前食過魚生嗰啲其實唔係唔好食,不過我會推介正正常常叫碟炒小菜~之前食過蜜瓜炸鮮奶,超級好食~ 不過個廚房唔算話好stable, 啲碟頭時大時細
送飯一流~
總知佢啲菜式就對得住佢嘅價錢

2020-09-29
  • 煎猴頭菇
  • 蜜瓜炸鮮奶
2020-06-29 2271 瀏覽
抵食 #下午茶 分享 ~ 素食這間是位於佐敦傳統老字號嘅齋舖😊普光齋😊我們好鍾意食蔬菜瓜類而這間就有好多不同種類的菜所以我個人覺得ok啱我的😊有齊各款酸齋👍😋 唔係每間素食自助都有😊熱辣辣嘅矮瓜和炸春卷👍😋芝麻紫米糕😋我第一次食😆好食😊因為通常都係芝麻糕或者紫米露😄外出食一個快餐都要幾十蚊啦!現在$49另加一/1位,好抵食我和老公就鍾意來食蔬菜😄亞仔鍾意食炸物😁齋舖好有愛心派發免費飯盒比有需要嘅人士希望各位都支持下😊
抵食 #下午茶 分享 ~ 素食
有齊各款酸齋👍😋 唔係每間素食自助都有😊
熱辣辣嘅矮瓜和炸春卷👍😋
芝麻紫米糕😋我第一次食😆好食😊
因為通常都係芝麻糕或者紫米露😄
外出食一個快餐都要幾十蚊啦!
現在$49另加一/1位,好抵食
我和老公就鍾意來食蔬菜😄