之前同朋友慶祝生日但係唔記得咗幾時了,因為有朋友有半價咭所以過咗嚟呢度食。叫咗一個芝士薯條,比起之前做嘅更好味。另外叫咗一個雞翼評判,裏面有普通雞翼立美雞翼同水牛城雞雞翼啲汁好香口又唔會整到隻雞翼林晒。同埋叫咗一個蟹餅配沙律,呢個就麻麻哋,食落冇乜蟹的味道,唯一好嘅就係啲沙律菜夠新鮮。仲有座一個牛扒同埋一份鐵板牛扒,鐵板牛扒雖然放喺鐵板度單都唔會覺得好膠,普通牛扒就非常之好味,快牛扒好重牛味,成數啱啱好唔會太熟,又夠大份,果汁又好味。最後叫咗一個朱古力蛋糕配雪糕嘅甜品,蛋糕有雪糕配合非常之好味,但係當你食完啲雪糕之後整返個鬼死咁大哥嘅蛋糕,個蛋糕又乾,如果可以加多少少雪糕或者cream或者個蛋糕比較濕潤啲就佩服了。有半價咭真係好抵食,食咗咁多嘢都只不過係每人二百幾蚊。
2017-03-27 1442 瀏覽
我同媽咪一直都好中意食ruby Tuesday ,不過價錢太貴同heavy,所以唔係成日食。假日同媽咪心思思想食ruby Tuesday ,就去左九龍灣分店食。去到ruby Tuesday ,一定會叫洋蔥圈同ribs,叫兩樣已經好夠,因為好大份,隨時要打包。洋蔥圈炸得好香脆,裡面既洋蔥好juicy,點埋佢俾既honey mustard 同茄汁,食落冇咁油膩,正😋ribs 我地就揀左full ribs ,廢事爭住食,叫左classic BBQ sauce,d肉好腍好入味👍🏻ribs仲有個薯蓉做配菜,薯蓉好香牛油味同好軟滑最後食下食下就食得唒,多d人黎食好d,可以試多d款

ribs仲有個薯蓉做配菜,薯蓉好香牛油味同好軟滑

最後食下食下就食得唒,多d人黎食好d,可以試多d款
這個星期六又來到九龍灣喇~看完戲後等吃完晚飯才離開朋友說想吃西餐,就選了之前有稍微看一下的Ruby Tuesday~跟戲院相隔超近其實有稍微聽過這家餐廳滿貴的,大約是$100起跳那樣子 (ÒωÓױ)另外還設有沙律吧,加錢的話可以享用~也有一次性和無限次添加的價錢但因為我們只有2個人而已~所以沒有考慮沙律的部份先點 新奧爾良海鮮飯 ($278) 說是海鮮就只有蝦和魚吧 ( ̄▽ ̄)蝦很爽身且彈牙~煎香的魚表面香脆,但魚肉還是很嫩滑飯則是很Creamy~咬落很有口感,而且濃郁惹味得來也不會太膩喔還點了 鐵板精選拼盤 ($288) 在烤雞下墊了洋蔥,所以即使鐵板很熱也不會完全抽乾了雞肉的水份焦香的表面吃落更滋味 (。→ω←。) 這個還配了薄餅可以將配料 : 切條的芝士、生菜絲、番茄、酸奶油和Salsa辣醬~加上雞肉包在一起吃!但那個薄餅有點太硬~特別是邊邊的位置...會比較喜歡煙韌的那種耶飲品我點了 - Mocha ($62) 巧克力味道很重的一杯不過那層泡好像有點太過,都佔了大半杯耶
這個星期六又來到九龍灣喇~看完戲後等吃完晚飯才離開

新奧爾良海鮮飯
鐵板精選拼盤
Mocha
題外話/補充資料: 這個價錢,感覺吃過一次試過就好了 _(:3」∠)_ 店員有向我們推銷付$1500就可以有2年的會藉,惠顧的話便可享半價! 但事實上又有幾何會再來吃呢? 而且感覺上這樣的餐廳還是一大班人一起來吃才化算吧
2017-03-11
$345.4 (晚餐)
2017-03-09 1268 瀏覽
星期二放假,要去九龍灣拎回鄉證,一條友咁寂莫緊係捉個朋友陪啦。去到九龍灣,我話請佢食飯,佢立即話想食Ruby Tuesday,心諗上次夜晚食好鬼貴。不過算,男人大丈夫一言九鼎。入到去價錢都廢事睇,叫左兩個set,之後個朋友就瘋狂加小食。大獲喇今次。不過算,佢個蘑菇湯真係好好飲,好滑好濃。野食就都係咁啦。終於要賣單喇,如果我無記錯,兩個人加埋都係$400蚊有找。比起夜晚都算抵食。蘑菇湯真心必食👅👅👅

不過算,男人大丈夫一言九鼎。

大獲喇今次。

不過算,佢個蘑菇湯真係好好飲,好滑好濃。

野食就都係咁啦。
終於要賣單喇,如果我無記錯,兩個人加埋都係$400蚊有找。

比起夜晚都算抵食。

蘑菇湯真心必食👅👅👅
2017-02-27 1474 瀏覽
姐妹聚舊至在有個舒服位置傾計, 既然其中一位朋友係Ruby Tuesday會員就順理成章入嚟食啦!  星期六既下午唔係太多人, 顯得份外舒適.先黎上意粉, 第一碟上既Salmon Linguinim可惜冇影到相, 用上既三文魚好足料好大舊, 再配埋煙肉碎、蕃茄碎同馬巴臣芝士, 係我地在坐幾位既大愛!!!  而呢碟既係Lobster Mac’n Cheese, 材料包括有肉地既龍蝦同帶子粒, 兩款食材都幾有鮮味, 但係杰身既芝士食多幾啖就有少少漏.緊接住既係Classic Caesar Salad with Chicken Breast, 沙律黎得啱時候, 即時balance返芝士通粉既漏! 而揀配既雞肉都幾有咬口, 冇揀錯!California Club Quesadilla嚟啦! 係我最鍾意既墨西哥餡餅, 入面有雞肉粒、煙肉、牛油果、蕃茄粒、車打芝士碎… 再跟埋酸忌廉同salsa醬.  餡餅材料好豐富,  dip埋我最鍾意既salsa醬真係大讚.   不過要襯熱食, 凍咗就差好遠啦!!!Fork-Tender Ribs with Chicken Wings, 揀咗傳統Classic
Lobster Mac’n Cheese

California Club Quesadilla
Fork-Tender Ribs with Chicken Wings, 揀咗傳統Classic bbq醬配埋雞翼,  呢度Ribs既肉位唔少, 唔會得棚骨.  我地一行5人點呢個盤啱啱好大家都試到!!
Ruby Tuesday每碟份量唔少,  我地平均嗌咗1人1碟既菜式, 食完都開始飽飽呆呆, 所以點咗呢度既咖啡提提神.
第一次試呢間既Cappuccino, 驟眼睇奶泡已佔一半, 飲落去夠哂豐厚, 係我嗰type!!
Cappuccino
其他朋友就嗌咗朱古力, 啲忌廉睇落去都幾鬼吸引咁!!
Chocolate
呢餐飯埋單唔駛$1000, 即每人唔過$200.  露比先天用既食材底都幾好, 所以後天係咁咦整一整既菜式都唔差得去邊, 以會員半價嚟講係抵食, 嘻~
2017-02-25
Lobster Mac’n Cheese
California Club Quesadilla
Cappuccino
Chocolate
  • Salmon Linguini
2016-12-19 3068 瀏覽
男朋友之前係百老匯買野送左一張優惠卷於是同屋企人過去食一嚟就食沙津bar $120俾一隻碟一次性任舀有青瓜粟米生果薯仔沙津同spaghetti 其實舀得高係好抵食又飽肚薯仔沙律係好好食,一定要舀呢個Two ways chicken wings一款係香烤,另一款係buffalo 值得講既係buffalo 味,甜之餘,都幾辣架好惹味12oz steak我地叫左5成熟上菜時非常有牛香切落軟身無痴刀粉紅色,切到一碟都係肉汁咬落香軟,唔會韌配菜跟薯容係cheese with sour cream我就無食,同行既朋友話好香好夠份量有coupon都係4百幾走所以我地都係等下次再有coupon先嚟啦
男朋友之前係百老匯買野送左一張優惠卷
於是同屋企人過去食
一嚟就食沙津bar $120
俾一隻碟一次性任舀
有青瓜粟米生果薯仔沙津同spaghetti
其實舀得高係好抵食又飽肚
薯仔沙律係好好食,一定要舀呢個
Two ways chicken wings
一款係香烤,另一款係buffalo
值得講既係buffalo 味,甜之餘,都幾辣架
好惹味
12oz steak
我地叫左5成熟
上菜時非常有牛香
切落軟身無痴刀
粉紅色,切到一碟都係肉汁
咬落香軟,唔會韌
配菜跟薯容
係cheese with sour cream
我就無食,同行既朋友話好香好夠份量

有coupon都係4百幾走
所以我地都係等下次再有coupon先嚟啦
2016-12-07 2290 瀏覽
ruby tuesday 於香港屹立多年,自小已經同屋企人幫襯,今次好想食沙律吧又有張6折優惠券所以又來了,主菜加128可以砌沙律吧1次,當然要砌到盡,款式好多,最鍾意食吞拿魚長通粉,香草薯仔沙律,粟米同波蘿,砌到勁高!主菜叫了12oz aged prime sirloin $388,5成熟剛好,肉味香濃,油脂味香,可惜帶筋,有d 地方會難咬,配芝士忌廉牛油煙肉焗薯,好香牛油味,整體呢講水準保持。
用餐優惠
優惠券
八號風球的掛起,讓我忽然多了一天的假期。但自己從不喜歡打風放假,一家三口呆在家中望著電視不能四處遊走,這種感覺可算是比死更難受。故此當"波"一下來,天文台宣佈後的一剎那,一家人便馬上衝了出去四圍逛....目的地是有數個港鐵站之遙的德福廣場。來到後發現大部份的店舖仍未開門,開的就只有一系列的連鎖食店,包括了這一所久沒有前來光顧的美式餐廳....前來的原因很大程度是因為太太手握著這兒的一張六折的coupon,不然的話,以此店今時今日的號召力,絕對是不能吸引我去光顧的....不過話雖如此,美式食物的大塊肉與煎炸風格,又的確非常得到小朋友的歡心。而我呢,間唔中來放肆一下解除禁"肉",也是屬一件挺暢快之事....美式嘢的濃重風味,一開始就從眼前的這碗煙肉周打蜆湯看得到了....湯是稠得尤像白汁一般非常濃烈;煙肉碎為"獻湯"提供了鹹味;相反蜆肉雖量多不輕手但卻是淡如在嚼蠟,乏味得很;不過洒在湯面的bread crunton倒是十分脆口,要讚一下....為小友而特設的salmon linguine,份量是一如一般美式餐廳的風格是大得驚人,幸好今天小友也挺有食力的,一個人獨力食了一半,於他那小小的身軀

為小友而特設的salmon linguine,份量是一如一般美式餐廳的風格是大得驚人,幸好今天小友也挺有食力的,一個人獨力食了一半,於他那小小的身軀來講這已是很了不起了....三文魚肉是一如所料的偏粗嚡欠嫩滑;creamy sauce非常濃厚膩人但蠻具備奶香滑溜,而且亦能全沾在處理得al dente的扁意粉,絕對是搶去了主角三文魚的風頭....
在餐牌上找到了一個類似surf & turf的combo,以牛扒配合鮮蟹餅登場,中間再加了一大個太太最喜歡的煙肉焗薯,我想就是要讓我倆來分食,份量也是多得不能說笑的....
八安士重的紐約牛扒有一咲炭焦的香氣,肉雖不算極軟淰但倒見多汁有牛味,以這一類水準來講絕對是已交足貨了;至於蟹餅就更是屬足料之作,入口每一啖都嚐到了蟹肉而且外皮煎得焦脆。縱然個人認為胡椒的調味似乎略重有點喧賓奪主的意味,但整體來說還是挺好的;沒有多嚐置中的焗薯,不過看到太太一口氣在短時間之內將它幹掉,就知它應不會太差了....
以為已飽了上心口了,怎知看到了這杯賣相驚人,容易惹人行注且禮的chocolate tallcake時,手拿著叉子又忍不住一口口夾入嘴巴....
幼滑的朱古力慕絲,與鬆軟味濃朱古力方型蛋糕及冰凍呍呢嗱雪糕層層相疊,再添上杰稠又甜到漏的焦糖及朱古力醬,面頭仲荒死您唔夠肥又加了一大pat忌廉上去,委實是邪惡非常....

結果是兩大一小加埋三個為食鬼不顧儀態在搶食....
用餐優惠
優惠券
2016-11-15 2164 瀏覽
甜品一黎就覺得好大個啲cream好滑唔甜朱古力蛋糕好重朱古力味特濃好正反而雲尼拿雪糕正常一般但3樣加起黎好夾好正,食完超滿足2個人都食唔哂仲有4分一食唔哂,下次黎食要留胃
甜品一黎就覺得好大個

Chocolate  Tallcake
2016-11-12
Chocolate  Tallcake
2016-10-13 3687 瀏覽
細個個陣好恨食,大個女出黎做國第一份糧就係請老公食,去到每次升職都會食e間慶祝!因為我請既關係我老公每次都唔會客氣叫超多!烤雞配埋墨西哥卷餅好熱既鐵板上台!兩個人跟本食唔晒!整體唔錯!但有d太油!雞翼mix最好食都係水牛城墨汁意粉一般, 但勝在夠大份!飲品我一定會叫mega size 兩個人share ❤️期待下次升職

因為我請既關係我老公每次都唔會客氣叫超多!
烤雞配埋墨西哥卷餅
好熱既鐵板上台!兩個人跟本食唔晒!
整體唔錯!但有d太油!
雞翼mix最好食都係水牛城
墨汁意粉一般, 但勝在夠大份!
飲品我一定會叫mega size 兩個人share ❤️

期待下次升職
2016-08-31 4093 瀏覽
星期日本想同爸媽食美國式西餐,就去德福出名好食嘅Ruby...食,未坐㡳門口待應同我講(坐底起計一個半小時要交枱),吓?我即刻睇下有無去錯地方,火煱定自助餐?美式餐廳竟然有時限?如果比我三個鐘我都會食,得個半鍾太唔合理,所以我考慮咗一分鐘,就去咗食Pizza,試問我帶成班美國朋友嚟食,唔計諗吓食乜,唔計落單,唔計廚師煮,叫到成枱嘢,得個半鍾,係咪狂食唔傾計呀?RUBY ,生意唔係咁做㗎。
2016-08-28
2016-08-25 3604 瀏覽
二個人無聊進去,想起之前吃炸魚薯條不錯,沒有看餐牌就點,一個叫了show出來推廣的沙律,很小份。二杯熱檸茶,買單近500,因為炸魚薯條現在餐牌上沒有了,所以200多一碟,和以前一樣多。以後不會去再去了!
2016-08-24 2264 瀏覽
放工跟同事来個合皮扭耳,就在公司附近落脚。原来這家高檔西餐廳6点前還可叫下午茶餐,小食+咖啡茶都系四五十元,當然吾會放過。叫了一个$35煙肉芝士薯条和一个$45香煎雞翼,經侍應推介再加了两个原价48,特介18的特飲。点上乳胳芝士的薯条带着煙香肉味,甜酸帶点辣的雞翼非常搶口,配合冰凍帶水果(strawberry or blueberry) 的Lemonade, 簡直是超值享受,一天工作辛勞一掃而空!
2016-08-24
2016-08-04 2004 瀏覽
同事生日去了這裏食晏, 唔使訂枱都有位, 我們會人叫左一個午餐一齊食. 先來餐湯. 係忌廉湯, 個湯十分之濃及好重奶味, 好香, 跟一件蛋糕, 都好好味的, 個湯奶白色的, 飲完都好鬼飽了. 還有一些香草及麵包粒的, 好味道.同事食牛扒, 都好大份的, 有薯條, 西蘭花, 車厘茄配菜, 賣相都好吸引的, 牛扒都好淋身, 好香, 加埋D蒜蓉汁一齊食, 好味呀. 有牛的香味, 薯條唔夠脆呀.豬肋骨半份跟薯條, 薯條都係唔夠脆, 我好鍾意食呢度的豬肋骨, 燒得好淋身, 好香, 骨都溶晒, 甜甜地的燒排骨, 好好味.炸魚薯條, 炸魚好像有點燶, 不過都幾香口, 入面的魚好軟身的. 好味呀.
2016-07-05
生日
2016-07-08 3005 瀏覽
呢間,成日聽到別人說很貴,叫三款都千蚊,啱啱屋企人有人是會員可平半就來吃,我第一次來吃,10人枱,一早訂位,位子不理想坐正門口,每次打開門的熱氣吹進來。冷氣不夠。加上坐了很久,水都沒供應,要問他們才可比首講侍應的態度,點單個位男,講完都唔明佢講乜,超細聲,落單又落錯,全店很多個侍應男女,叫人過來,永遠認完走左去,同個女仔講黎錯左野,叫佢跟返,佢竟然話唔知我地講乜,唔識處理。可能是新人啦啦,但維埋多個女仔侍應在打牙較,沒有理會, 叫左很耐都背住我們在傾計,門口一個小櫃台堆了四個女仔侍應在傾計,叫了飲品有得REFILL個的可樂,要等到我們全部食物食清光才上枱。唉!還有沒有人倒水,我屋企人說第二間分店不是這樣。我只是反影。希望日後有改善。我們叫了兩個兒童餐,是芝士通粉,菜一碟,FORK TENDER RIBS上枱很大,也是我喜歡的,原來有兩個味道,一边是蜜糖,一边是燒烤,燒得很嫰,不會乾,有肉汁而家很入味。DOUBLE CHOCOLATE CAKE,很好味的甜品,朱古力味很重有點苦不太甜︿︿,CAKE比平時我地在出面吃的實感的,配士多啤梨醬不太酸,還有温呢拿雪糕很滑。CHOCOLATE TA

我們叫了兩個兒童餐,是芝士通粉,菜一碟,

CHOCOLATE TALLCAKE 上枱很大杯,不亡拿著手機在拍拍,下面的CAKE撈埋來吃,本身個CAKE做得好,口感夠實,撈埋上面雪糕來吃,中和甜度

另外叫左佢個牛扒,好像入口即溶的,平時不吃牛的我,又怕生的我,頓時愛上,只選了磨姑汁己經好好食,配了一個大薯容,上面很多芝士,入口很棉。

也叫了芝士薯條,墨汁意粉,大蝦白汁長通粉,講講墨汁意粉,第一次吃黑麻麻的面條
,以為是墨魚汁味,原來吃了都是意大利粉的味道,有少少奶味
,不知墨汁味是否這樣。意粉本身好彈牙,不算太林

還有洋蔥圈,我覺得炸得比較乾身,好熱氣,冇乜洋蔥味。要點醬先得,配有茄汁,芥末醬。
味道一般般。

整体來說,食物質料很好吃
~ 只有侍應態度,對售賣的食物知識缺乏要改善。希望侍應們可以做野自動自覺,SERVICE好重要的

2016-07-05
  • FORK TENDER RIBS