2016-06-11 3467 瀏覽
富臨一向都價廉物美,今日同老公去左一間唔係好就腳既富臨,我地係香港仔出發,搭107坐到總站就係啦!今日我地飲下午茶,睇下張紙,普遍都11.8/13.8/14.8,價錢唔靚,幾親民。古綿馬拉糕: 金黃色馬拉糕一向都係老公最愛,糕點熱呼呼,而且好軟熟,層次分明,佢最中意就係食邊位,甜度亦適中。四寶滑雞扎: 四寶包括火腿,冬菇,棉花(魚肚)同雞件。厚厚既火腿,加上大大既冬菇,爽口魚肚再以腐皮包住,札成一卷。火腿咸咸地,雞件就油左d,令腐皮索晒d啦!北菇棉花雞: Unexpected!棉花雞底居然係一堆芋頭,起碼有成四,五件,宜家食棉花雞還是芋頭?味道同雞札差唔多,但都係比較油,早知係食芋頭我淨係叫雞札算啦!極品燒鵝瀨粉: 大大碗十分超值!14.8咋!有六件燒鵝,仲有菜食tim!燒鵝皮脆肉嫩,啲肉好有味,唔霉又唔韌,fit晒一人份量。
2016-05-25
2016-06-01 1606 瀏覽
Megabox雖然多食肆,但今日我行遠少少,去左企業廣場富臨。漁港飲下午茶。下午茶兩點開始,今次坐左入廳坐,大堂已經爆晒,不過都係廳好,夠靜,冷氣又夠凍鮑汁炆鳳爪: 鮑汁唔入味,唔知係咩汁,無乜味而且份多,鳳爪炆得唔淋,硬硬地唔好咬,鳳爪都無乜味。香茜牛肉腸: 牛肉唔明顯,變左一堆牛肉蓉,牛肉偏咸,但腸粉好滑唔厚,幾通透,加埋腸粉豉油之後幾好味。鮮蝦菜苗餃: 餃皮薄,一望就可以睇到入面既餡,餃皮黏性高,唔會一夾就鬆散。菜同蝦足料,$11.8有四粒相當超值。芝麻流沙包: $14.8有三個,黎到已經見到啲黑色點點係包面,feel到啲芝麻好似想迫出黎咁。唔使講咁多即將咬啖先,啲芝麻超級多,真係好有流沙feel,食到我成個口都係。蠔皇鮮竹卷: 啲汁有啲咸,鮮竹卷有三條,幾黏唔易鬆散,不過就比較油。下午茶,唔食咁多野啦,飲多兩杯鐵觀音吧!
下午茶,唔食咁多野啦,飲多兩杯鐵觀音吧!
2016-05-18
2016-04-20 1084 瀏覽
原來富臨集團呃d客人系已經有前科…報紙上見到惠顧晚市即送清蒸沙巴珍珠龍躉 入去前問過系咪送佢話系 之後坐底食埋條魚食埋個白飯 埋單佢話要叫一個小菜先送 仲話:叫個小食都好丫之後我就諗住坐返低諗住睇下有咩食 但真心無樣啱食 之後忽然有個著住黑色西裝既人過尼同我講:阿婆尼都嗌個小菜啦 我心諗:你依家歧視阿婆會窮d? 我就答佢:阿婆同後生同叫唔叫小菜又有咩關係?佢就話:張coupon上有寫要惠顧晚飯 我答佢:你又無寫要小菜,白飯唔係晚飯?一個人食個白飯加條魚咩都夠啦 我叫條魚果陣你又吾講?佢話:你咁樣我地會好蝕 你可以埋單走既 不過我要搵店長出尼 我心諗:蝕唔起唔好做呢d優惠啦 我話:點解要搵店長呢?人地稻香講到明一蚊雞就真係一蚊雞 你地咁樣做生意唔得架喎跟住佢話:一人讓一步 你嗌多個小菜我送個甜品俾你啦最後叫多左個炒粉絲真心咩都食唔落 一肚氣 嗌個送唔係問題 但問題係張coupon無寫 然後依家感覺就好似俾人坤咁 所以一定要打上尼 ps. 條魚都幾好食既

我心諗:你依家歧視阿婆會窮d?

我就答佢:阿婆同後生同叫唔叫小菜又有咩關係?

佢就話:張coupon上有寫要惠顧晚飯

2016-04-18
用餐優惠
優惠券
2016-02-27 838 瀏覽
今日午餐,我們選了公司樓下的酒家,因午餐時間只有一小時,不好行得太遠,要爭取吃的空閰地點是九龍灣富臨漁港,連鎖店的酒樓,會是比較經濟底食。不会太差。酒樓裝修稍為暗和舊,座位有卡座及堂座,一般般水準冇什麼驚喜,最重要是價錢和品質成正比。可能近期股票跌幅大,茶客明顯比之前少,所以一到步立刻有位。侍應開茶及送來点心紙. 我們叫了很多點心:蟹子燒賣,夠熱, 肉質好, 一般水準.煎堆仔, 好鬆脆, 芝麻又香, 好睇好食. 必食推介 鮑汁鳳爪, 涼拌雲耳, 兩款未味汁也好.  鳳爪很淋, 雲耳爽而醋汁惹味開胃.蘿蔔酥, 表皮沒有層次, 內料太淋, 不理想  煎蘿蔔榚, 煎得香, 又有臘味粒, 不錯套餐是一哥义燒拼一窩湯米粉,叉燒都好香好甜好味道, 入口疏化, 唔會硬及實, 肉質夠淋, 有些麥芽糖, 又有菜芯, 沒有味精 肉絲炒麪, 炒麪很香脆, 配料多, 味道好, 入口一流荷葉飯, 有冬菇粒, 肉粒, 調味好, 有香荷葉味  甜品双皮奶. 蒸得時間剛好, 很滑不太甜. Good.大家飽飽, 高興茶聚後又上班了.每人85。抵食.
可能近期股票跌幅大,茶客明顯比之前少,所以一到步立刻有位。
侍應開茶及送來点心紙.

我們叫了很多點心:
蟹子燒賣,夠熱, 肉質好, 一般水準.
煎堆仔, 好鬆脆, 芝麻又香, 好睇好食. 必食推介
蘿蔔酥, 表皮沒有層次, 內料太淋, 不理想

煎蘿蔔榚, 煎得香, 又有臘味粒, 不錯
肉絲炒麪, 炒麪很香脆, 配料多, 味道好, 入口一流
荷葉飯, 有冬菇粒, 肉粒, 調味好, 有香荷葉味

甜品双皮奶. 蒸得時間剛好, 很滑不太甜. Good.
大家飽飽, 高興茶聚後又上班了.
每人85。抵食.
2015-09-16 1003 瀏覽
同事生日去了富臨飲茶, 我一直都對富臨食物有保留, 覺得好麻麻的.  今日我們叫左好多點心, 有燒腩仔, XO醬炒腸粉, 叉燒包, 南瓜煎堆, 蝦腸, 叉燒腸, 鳯爪, 壽包, 蝦餃, 上湯浸豆苗, 菜苗餃, 潮州粉果, 馬拉糕....燒腩仔我覺得唔夠脆, 但都唔肥的, 算廋, 腸粉OK, XO醬唔夠惹味, 叉燒及鮮蝦腸都好味的, 蝦夠大隻及爽口, 煎堆好味, 夠晒薄, 好香, 如果熱D仲正呀, 黑糖馬拉糕好好味, 好香又唔甜, 夠綿呀, 估唔到的. 粉果麻麻地呀, 個皮好痴, 一夾起就爛咁. 壽包都幾大個, 入面係半隻咸蛋黃, 蓮蓉幾滑身, 好味呀. 個包都幾幼細的.之後叫甜品, 嚟左一碗芒果涼粉, UM....點解係暖身的, 唔係凍架咩. 我問仕應涼粉係咪凍食, 佢話係, 我話但係一D都唔凍, 佢話係雪櫃攞出嚟的, 但真的唔凍, 所以我退左.呢度食物唔太出色, 但服務仲唔出色, 仕應係黑口黑面, 冇反應及青情的, 總之係完全感受唔到服務熱誠的一間酒樓.

2015-09-08
2014-08-06 1897 瀏覽
家人聚會六點幾開始芝士龍蝦跟伊麵吾算大碟龍蝦好似無乜肉,個汁好杰,不過撈伊麵幾好味伊麺夠淋,份量就少咗喲XO翡翠炒花膠,花膠少,味道普通百花讓蟹鉗,好香口都有蟹肉味龍疐炒球,翠肉瓜正常地爽,魚肉鮮嫩清蒸龍㚄頭腩亦夠鮮味竹生海皇燕窩,有好多料花膠絲,蟹肉等等,味道幾清其他菜式都是普通大路擺酒菜單,不過不失環境就是酒樓一般重點就是每圍酒席原來全包$1488有橙汁同啤酒送,不用茶芥同加一服務費真係連小費$1500埋單,超平真係自己買料都要咁既錢
家人聚會六點幾開始
芝士龍蝦跟伊麵吾算大碟
龍蝦好似無乜肉,個汁好杰,不過撈伊麵幾好味
伊麺夠淋,份量就少咗喲
XO翡翠炒花膠,花膠少,味道普通
百花讓蟹鉗,好香口都有蟹肉味
龍疐炒球,翠肉瓜正常地爽,魚肉鮮嫩
清蒸龍㚄頭腩亦夠鮮味
竹生海皇燕窩,有好多料
花膠絲,蟹肉等等,味道幾清
其他菜式都是普通大路擺酒菜單,不過不失
環境就是酒樓一般
重點就是每圍酒席原來全包$1488
有橙汁同啤酒送,不用茶芥同加一服務費
真係連小費$1500埋單,超平
真係自己買料都要咁既錢
2013-06-13 1544 瀏覽
阿頭請食飯, 所以今日去了茶樓飲茶. 呢度人流都多不過總會有位不需要等太耐.炒飯炒麵非常好, 尤其係豆芽肉絲炒麵以及乾燒伊麵, 一個勁脆一個很香, 必點.點心都好食, 尤其係個豆苗餃同蘿蔔千絲蘇/蓮藕春卷, 花枝餅/鹹菜豬肚也很不錯.豆苗餃很濃郁多菜而且嫩, 蘿蔔千絲蘇口感一流鮮甜, 蓮藕春卷非常爽口.服務也不差, 上菜很快, 也有貌美的待應. 不足的是有某些阿姐記憶不好, 一餐可以連續幾次叫你點同一樣野...
燒腩
2013-06-13
燒腩
2013-02-18 1109 瀏覽
今日趁住自己未開工, 約幾個老友食午飯, 點知就食到一肚火!! 其實新春期間出外食飯已經預左要付出一D"開心錢", 但冇諗過係被迫去嗌套餐, 唔嗌餐既話係唔可以"追加"點心!! 一入座, 已經發覺非常擠迫, 但體諒到多人出街開餐所以酒樓加多左檯, 都冇所謂啦!! 之後, 發現檯面只有一張"套餐紙", 分別係"四人餐"及"六人餐", 所以就向侍應索取"點心紙", 等左幾分鐘都未見點心紙既出現, 於是再向另外兩個不同既侍應索取點心紙, 可惜都係冇 (已過了十五分鐘有多!!!), 所以就搵部長啦。點知, 部長既答案係: "今日我地只做套餐, 如果唔夠既先可以嗌點心, 因為太多客人, 如果廚房淨係做點心既話會做唔切! 你睇睇要嗌邊個餐啦!" 聽到呢個答案後, 初頭都有D嬲, 我地一檯4個人, 淨係冇得揀只可以揀4人餐啦!!! 之後, 就聽到隔離檯既姐姐都係問同一個問題, 都係得到同一個答案, 諗諗下部長都有道理, 所以就落左個4人餐ORDER! 可惜, 等緊食物既時候, 隔離檯既"疑似熟客"同行人士黎到 (因為聽到佢同部長打招呼!), 再問部長係咪一定要嗌套餐, 點知今次既答案係: "哦, 唔

一入座, 已經發覺非常擠迫, 但體諒到多人出街開餐所以酒樓加多左檯, 都冇所謂啦!! 之後, 發現檯面只有一張"套餐紙", 分別係"四人餐"及"六人餐", 所以就向侍應索取"點心紙", 等左幾分鐘都未見點心紙既出現, 於是再向另外兩個不同既侍應索取點心紙, 可惜都係冇 (已過了十五分鐘有多!!!), 所以就搵部長啦。點知, 部長既答案係: "今日我地只做套餐, 如果唔夠既先可以嗌點心, 因為太多客人, 如果廚房淨係做點心既話會做唔切! 你睇睇要嗌邊個餐啦!" 聽到呢個答案後, 初頭都有D嬲, 我地一檯4個人, 淨係冇得揀只可以揀4人餐啦!!! 之後, 就聽到隔離檯既姐姐都係問同一個問題, 都係得到同一個答案, 諗諗下部長都有道理, 所以就落左個4人餐ORDER! 可惜, 等緊食物既時候, 隔離檯既"疑似熟客"同行人士黎到 (因為聽到佢同部長打招呼!), 再問部長係咪一定要嗌套餐, 點知今次既答案係: "哦, 唔係, 我拎張小菜紙同點心紙比你!" 唉, 為何ORDER套餐既要求會因人而異呢? 真係好失望囉!!!!!

題外話/補充資料: 值得一讚既係, 以"套餐"食物黎講, 水準都唔錯, 只係其中既"蝦球伊麵"唔夠熱。
2013-02-15
2012-07-20 808 瀏覽
見任飲任食@118.0 ,三位送一位,平均@99.0,咁平試下啦整體食物都好新鮮,選擇不少魚頭雲新鮮冇鯹味四寶丸是鮮肉丸,比墨魚丸,龍蝦丸及炸魚丸好味得多.全蛋生麵不會有好勁的鹼水味,非常彈牙鮮蝦雲吞內不只是蝦及肉,還加入菜好好味羊肉我覺得"酥"但朋友說不是芝士腸不知是那個牌子的,皮好脆冬瓜薏米水,好識合不飲汽水的人.不太甜.至於火煱重點的牛肉,只有一碟"筋"太多其餘几碟都OK.我們8位,可選兩個鍋,其中沙嗲鍋的味不夠濃,我們自行將放在醬料格內的沙嗲醬加入.就好"正"了富臨分店不少,價格每間不太相同,此間可能位於工業區,晚飯客少,以此價錢招客,又冇將貨就價.值得加許.服務員態度都不錯.

整體食物都好新鮮,選擇不少魚頭雲新鮮冇鯹味

四寶丸是鮮肉丸,比墨魚丸,龍蝦丸及炸魚丸好味得多
全蛋生麵不會有好勁的鹼水味,非常彈牙

鮮蝦雲吞內不只是蝦及肉,還加入菜好好味

羊肉我覺得"酥"
但朋友說不是

芝士腸不知是那個牌子的,皮好脆

冬瓜薏米水,好識合不飲汽水的人.不太甜.
至於火煱重點的牛肉,只有一碟"筋"太多
其餘几碟都OK.
我們8位,可選兩個鍋,其中沙嗲鍋的味不夠濃
,我們自行將放在醬料格內的沙嗲醬加入.就好"正"了
沙嗲醬好味,花生醬加了很多油,不夠香.
冬瓜薏米水,不是只有甜味.
生麵彈牙,魚皮第一碟好脆,第二碟就較硬.
魚頭及四寶丸好新鮮.
汽水,還有啤酒的.
脆皮芝士腸(鍋內)
服務員態度都不錯
題外話/補充資料: 希望能保持水準啦!
2012-07-19
用餐優惠
其他
魚頭及四寶丸好新鮮.
沙嗲醬好味,花生醬加了很多油,不夠香.
冬瓜薏米水,不是只有甜味.
生麵彈牙,魚皮第一碟好脆,第二碟就較硬.
脆皮芝士腸(鍋內)
  • 魚頭雲
  • 鮮蝦雲吞
2012-01-31 526 瀏覽
1月18日去了富臨食團年午餐,我地叫左好多點心呀!!富臨雖然係貴d,但係味道真係好味呀!最鍾意食炸南瓜煎堆及蘿蔔絲酥餅,真的好好味,蘿蔔絲酥餅入口即溶,勁多蘿蔔絲,好正,煎堆如果熱辣辣都好好味,又軟又香又薄呀!!鴛鴦炒飯都好好味,我鍾意食橙色的,好大碟好多料. 仲有一個羅漢齋炒麵係麵餅嚟的,足料又好味,其它點心有鳯爪,菜餃,蝦餃,包,牛栢葉等等等等.......不能盡錄,全部都係有水準及質素的,仲有芥蘭好大棵架.還有食左甜品添呀,不過雙皮奶一般啦,唔係好夠滑,第二間好味d

2012-01-18
2011-12-19 337 瀏覽
多次同屋企人係道飲茶同食晚飯。無論點心同晚飯小菜都有水準。點心最好食係春卷同腸粉。春卷皮脆兼料多。腸粉就無論蝦定牛肉腸都好食。至於小菜不得不提香蝦骨,有蝦醬惹味又有本身肉嘅騷味,好好味。另外有一味叫虎魄牛肉都超好食。
2011-12-17
  • 香蝦骨、虎魄牛肉粒
前2年,奶奶生日都試過訂房為佢慶祝生日,所以今年父親大人生日都再次訂房大宴親朋慶祝一下,但係只知道各親友吃不飽同對食品評到一文不值而離開.由於今次訂房的關係, 每席要$3788, 才有訂房的安排.....錢都不是一個很大的問題, 最緊要大家吃得飽同高興, 可惜:1. 第一碟的上湯龍蝦麵: 太鹹, 麵:太油,淋既...唔知自己食乜 (所以第一碟已開始投訴)2.炸物, 太細件, 無乜味, 3.魚:個豉油好鹹,無乜人食4.炒瓜....太細碟,唔夠分5.紅豆沙湯圓:不知所謂,有生以來最難食的湯圓, 紅豆沙差到無野講6.壽包(加$88一打): 同樣不知所謂, 包大, 但硬, 埋單時, 仲收我$120一打, 仲要同佢進行罵戰先比番$88一打價錢我(,因我訂位時已問左3次話加壽包加幾多錢, 佢地答我$88)侍應由始至終都無笑過, 我個royal garden蛋糕仲要比佢地攪到側埋一邊, 我肯定佢地打開睇過, 因我問佢地我個蛋糕是否己放入雪櫃, 佢話黃色個個ma, 已放了, 唔開又點知我個蛋糕黃色, 仲有因為我個係mousse cake, 侍應一拿出來, 我就開, 點知有d mousse已溶 , 攪

2.炸物, 太細件, 無乜味,
3.魚:個豉油好鹹,無乜人食
4.炒瓜....太細碟,唔夠分

侍應由始至終都無笑過, 我個royal garden蛋糕仲要比佢地攪到側埋一邊, 我肯定佢地打開睇過, 因我問佢地我個蛋糕是否己放入雪櫃, 佢話黃色個個ma, 已放了, 唔開又點知我個蛋糕黃色, 仲有因為我個係mousse cake, 侍應一拿出來, 我就開, 點知有d mousse已溶 , 攪到原本好靚個蛋糕變得唔靚,真的很不高興, 切完蛋糕, 個侍應仲傻傻下, 唔主動幫我分蛋糕, 最後, 我自已分........完全no service

只值得一讚是間房夠大, 同音響設備ok.......

但勸告大家, 生日訂房吃飯, 如無地方搵到, 寧願你去大排檔,都千其唔好去這間富臨, 以後我唔會再去任何一間富臨食飯, 多謝, 富臨集團可能就因為這一間而摺埋.......

2011-09-13
生日
  • 一樣都無
2011-08-08 198 瀏覽
當晚, 我們只有3個大人一個BB食飯, 不如出街食餐飯啦...雖然當晚差不多枱枱都叫套餐, 但是我們沒有叫套餐,因為人數不多, 又可以易於選配一些較適合BB吃的東西, 所以只叫了一條蒸多寶魚, 一個雜菜煲, 一碟蛋抄花膠, 一碟小食鵝掌. Order 後約40分鐘, 個經理走來跟我們說:”不好意思, 你們叫的蒸魚, 我們廚房弄錯了, 把條魚炸了, 而今天已經沒有多寶魚, 建議我們可以叫石班, 那我們問除了石斑外, 有沒有其他魚, 例如: 黃立倉或其他魚. 但個經理說沒有, 只有石班一種. 於是個經理, 極力遊說我們要石班. 我們沒有要. 我們覺得怎麼大的酒家做生意好像不太老實. 還有見他們很喜歡upsell顧客, 見到服務員同隔離枱的顧客說: "我們做多了個菜, 原本價錢$48, 現如果你們要可以$28給你." 這些做生意手法, 很奇怪!!!! 本人就覺得他們的服務態度、生意手法,味道都很一般!!!

我們覺得怎麼大的酒家做生意好像不太老實.

本人就覺得他們的服務態度、生意手法,味道都很一般!!!
2011-07-24
有時同朋友係九龍灣一帶,若果想慢慢食慢慢傾,通常會幫襯稻香九龍灣店或者富臨九龍灣店!因為係我地印象中呢兩間集團旗下分店嘅食物,環境,服務,衛生各方面質素都算唔錯,同埋價錢相宜,係間中至失手,相比嚟講我地對佢較為有信心!呢日我地係德福廣場同MegaBox周圍行吓,行行吓見肚餓就開始搵食!之前幫襯稻香九龍灣店試過等成個鐘至有位,我地亦擔心兩間商場嘅其他酒樓都有同樣問題!好在之前幫襯富臨九龍灣店就唔駛等位,又係MegaBox附近!所以我地行完德福廣場,跟住就坐車去!我地去到果陣都相當熱鬧,唔似得之前唔駛等位!可能係MegaBox越來越多名店進駐而人氣急升,所以附近一帶都會比以前旺!不過好在等咗一陣就有位,冇等成個鐘咁誇張!呢度我地都幫襯過幾次,今次總算冇令我地失望,各方面質素都算唔錯,同埋價錢相宜!味道方面,今次4個人叫咗幾款點心同埋湯粉麵,結合屋企人同埋自己嘅評價,味道皆算唔錯!食物包括1)極品燒鵝瀨粉:燒鵝肉有肥有瘦,皮幾脆幾香口!瀨粉有質感唔怕太腍,分量恰當!湯味可以接受,鹹淡適中!(2)蜜味叉燒瀨粉:叉燒較鞋,即選材不當,亦未見蜜味!瀨粉有質感唔怕太腍,分量恰當!湯味可以接受,鹹淡適

味道方面,今次4個人叫咗幾款點心同埋湯粉麵,結合屋企人同埋自己嘅評價,味道皆算唔錯!食物包括:
(1)極品燒鵝瀨粉:燒鵝肉有肥有瘦,皮幾脆幾香口!瀨粉有質感唔怕太腍,分量恰當!湯味可以接受,鹹淡適中!

(2)蜜味叉燒瀨粉:叉燒較鞋,即選材不當,亦未見蜜味!瀨粉有質感唔怕太腍,分量恰當!湯味可以接受,鹹淡適中!

(3)豉油雞瀨粉:貴妃雞幾有鮮味,肉質嫩滑!瀨粉有質感唔怕太腍,分量恰當!湯味可以接受,鹹淡適中!

(4)銀杏咸菜豬肚:豬肚充滿胡椒香,兼幾爽口!咸菜鹹度適中,分量足夠!湯味極具胡椒香,唔似得有食店貨不對辦!

(5)富臨蝦餃皇:餡料包含原隻鮮蝦及少量筍粒,新鮮彈牙!餃皮就幾薄,都叫晶瑩剔透!

(6)咖喱蒸魷魚:魷魚幾爽口,翼同鬚分配尚算平均!配菜豬皮又淋又多毛!咖喱汁都係做吓樣,唔使驚太辣!

(7)黑椒牛柏葉:牛柏葉幾爽口,亦帶有鮮味!黑椒汁就辣辣地,帶動牛柏葉更為惹味!

(8)芋絲炸春卷:餡料主角芋絲及配料好惹味,味道稍濃!春卷炸得幾脆,但係都幾油!

(9)鮑汁蒸鴨掌:鴨掌幾入味,略嫌未夠腍!配料仲有花生作點綴,感覺多元化!鮑汁帶點辣味,味道討好!

(10)香麻流沙飽:流沙餡呈固體狀態,未夠流質!餡料嘅芝麻味道亦未見突出!包面就幾鬆軟!

(11)時菜鯪魚球:鯪魚球有鮮味,亦唔覺太腥!佢都唔算溝咗好多梳打粉,都叫真材實料!鯪魚未完全攪碎,有長嘅魚骨!

(12)鮮竹牛肉球:牛肉球有唔少蔥花同馬蹄,口感豐富!佢都唔算溝咗好多梳打粉,都叫真材實料!

(13)菰粒雞飽仔:餡料肉粒,菇粒同蔥花味道突出,分量恰好!包面亦幾鬆軟!

(14)煎釀茄子:兩者煎得好香口,亦釀得幾穩陣!茄子唔太生唔太老,選材恰當!

(15)花姿炸雲吞:雲吞皮都幾脆,不過都幾油!花姿作餡料較特別,唔係平時食倒嘅鮮蝦!

環境方面,富臨九龍灣店開業應該有幾年時間,地方唔算新淨,亦唔算殘舊!佢嘅裝修唔係而家部分酒樓好豪華高貴嘅風格,而係較為新潮搞鬼嘅裝修,房間嘅燈飾反而比較土氣!佢冇設置顧客輪座電腦管理系統(列印輪候票,螢幕顯示輪座狀況及自動發聲叫號),自動感應梘液機等先進設備,不過都有自動感應水龍頭,先進與否就見仁見智!另外佢電視機唔算多,畫質就認真麻麻!呢個舖位都算幾大,唔係位處於比較舊嘅樓宇中,避免咗柱多,橫樑多及樓底矮等等嘅問題,視野都幾廣闊!另外檯凳部分放得較擠迫,部分就放得寬敞!整體總算坐得自在!

服務方面,中規中矩啦!大部分服務員做野都算有效率,係冇乜禮貌!若果各個服務員有多少少笑容就更好!

衛生方面,碗碟尚算乾淨,地方都幾企理,洗手間就幾污糟!

抵食方面,星期六下午茶時段茶位$6,大部分點心嘅價錢都大眾化,算幾抵食!

整體嚟講,大部分點心價錢相宜又多選擇!至於食物,環境,服務,衛生各方面質素都算唔錯,係我地嘅要求嚟講係合格嘅!當然各方面質素未係盡善盡美,仍然有改善嘅空間!食飽之後,我地就行番去MegaBox繼續旅程!
食物:極品燒鵝瀨粉,蜜味叉燒瀨粉,豉油雞瀨粉,銀杏咸菜豬肚
食物:富臨蝦餃皇,咖喱蒸魷魚,芋絲炸春卷,鮑汁蒸鴨掌
食物:香麻流沙飽,時菜鯪魚球,鮮竹牛肉球,菰粒雞飽仔
食物:鮮竹牛肉球,菰粒雞飽仔,煎釀茄子,花姿炸雲吞
環境:富臨漁港(1)
環境:富臨漁港(2)
2010-12-11
環境:富臨漁港(1)
環境:富臨漁港(2)
2011-07-14 109 瀏覽
對上星期日諗住大夥人冇咩野攪, 個個響屋企, 不如約晒出黎食餐飯啦~之前有同事收工黎過呢度打邊爐,仲話好平,諗起平時中午飲茶都不過不失(飲茶食飯呢度真係ok的)就打個電話落去 book 一圖圍打邊邊開心下同吹下水~總括有以下問題1)新鮮牛丸/魚丸等東西食落有小小怪, 入口就 feel 有問題要肚番出黎攪到我地掉野落去又要搵人試左一件 ok 唔 ok 先可以開始 (好似要搵人做左 test 先食得)(2)任飲汽水同撈醬放埋一邊, 唔知真係睇唔到(3)特登將打邊爐O既堆埋一邊, 唔係太好坐飲荼食飯 ok, 打邊爐就唔好特登去 D 唔就腳O既場, 食材有機會唔新鮮

就打個電話落去 book 一圖圍打邊邊開心下同吹下水~

總括有以下問題:

(1)新鮮牛丸/魚丸等東西食落有小小怪, 入口就 feel 有問題要肚番出黎
(2)任飲汽水同撈醬放埋一邊, 唔知真係睇唔到
(3)特登將打邊爐O既堆埋一邊, 唔係太好坐

2011-07-10
$100 (其他)