2024-04-02 0 瀏覽
Already visited Cambo for a few times and it doesn’t disappoint. However, it was my first time visiting for lunch on a weekday!They had quite a lot of rice and noodles selection for their lunch menu, yet I opted for a safe option that I know will never go wrong! Super flavourful and generous portions of their Thai basil pork with rice 😋 the meat to rice ratio was almost 1:1, which is a steal for $68!Since I came after a hike, I also chose their iced drip coffee. Always love a coffee mixed with c

Since I came after a hike, I also chose their iced drip coffee. Always love a coffee mixed with condensed milk ☕️
2024-03-29 41 瀏覽
來到九龍城這個最多泰國餐廳的地方,當然要吃泰國菜了,今次就選擇了位於衙前塱道的這間「金寶泰國菜館」。「金寶」在九龍城已屹立多年,店內裝修簡潔,放了藤椅,令人有身在泰國的感覺。餐廳環境舒適,食物款式選擇多樣化,有海鮮,串燒,烤魚,粉麵飯等泰式美食。老細炒飯很足料,整體味道偏濃,極具鑊氣和鮮味,令我喜出望外。米飯粒粒分明,芥蘭焦脆又有油香,與炒到乾身的炒飯撈在一起吃是最好的配搭。加了魚露好惹味。仲叫咗個綠豆冰。生牛肉湯河湯㡳清甜,牛味濃郁,河粉嫩滑爽口,牛肉味道十足,整體味道配合得天衣無縫。新鮮爽口的蝦酸酸甜甜,加上洋蔥、乾蒜、香蔥,一入口就有多種層次的味道,真的很開胃。甜品點了黑芒果糯米飯,上檯時仍暖暖的,滿口香濃的椰汁味,芒果夠香甜 ,煙煙的糯米飯又軟又好食,加上和暖的椰汁放入口,真的好幸福!
2024-01-25 273 瀏覽
本來也算常光顧的餐廳,想食品質素比較有保証,星期六下午便選吃兩份午餐,一份泰式豬排,一份80元的海鮮燴河粉,另加錢選特別飲料,沒想到,那個泰式豬排,十分乾,質素與一般快餐沒有分別,那份海鮮燴河粉,驚見一個人份量也不夠,草草加了幾片魷魚和幾棵菜,連给一個正常食量的孩子也不夠,如果每次都要賭博廚師的心情,出品質素和份量都不隐定,這次光顧的體驗,令人感到非常失望,應該不會有下次了,至少也不會是首選餐廳,到九龍城,也少了一間有質素的老店了。
2024-01-20
2023-12-06 394 瀏覽
今次品嚐嘅泰式炒金邊粉實在係一場味蕾的視覺盛宴!當熱氣蒸騰嘅金邊粉一上桌,立即散發出誘人嘅香氣,金邊粉口感煙韌,炒得恰到好處,能感受到濃濃的泰國風情。椰青更是這頓美食之旅中的亮點!新鮮的椰肉搭配清甜的椰水,帶來一陣清涼的口感實在令人難以忘懷。不僅品味到泰國道地的美食,更感受到那份細緻入微的烹飪藝術。一定會再度蒞臨

2023-12-01
  • 泰式炒金邊粉
🥣🇹🇭🥢九龍城冇人排隊嘅泰國菜去食泰菜去左九龍城,行左2間都要等位又見餓,是但入左間吾洗等位嘅,明白點解吾洗等位。。。▫️免加一▫️qr code落單🆗冬陰功(細)🍲-$88冬陰公用明爐上,有個小火熱住個湯,配料有一隻開邊大蝦,但感覺吾太新鮮,另有草菇及番茄。個冬陰功湯有啲粉,尤其飲到最尾時會有沙沙口感,感覺偏辣。☑️泰式乾炒金邊粉🍤-$73金邊粉炒得幾有鑊氣,夠乾身,調味都唔錯幾惹味,蝦只有兩隻,其他配料有火腿,芽菜、雞蛋及豆腐乾。🆗青咖哩軟殼蟹🦀-$118軟殼蟹同青咖哩會分開上,避免浸淋,青咖哩一大鍋明爐上,椰汁味濃但冇咩咖哩味,入面有豆角同圓型嘅茄子,茄子生生地吾係幾入味,豆角好d。軟殼蟹吾錯,脆口量多,點汁食吾錯。🆗蒜蓉包🥖-$32叫黎點青咖哩的。2件法包,就甘食超級硬,一家要浸湯點汁,都有蒜蓉味。🔘三色冰🍸-$28係我飲過最難飲嘅三色冰😂😂個味好怪,吾似椰汁味,感覺溝咗好多水,另外叫咗少冰都好多冰。
🥣🇹🇭🥢

三色冰

2023-11-26
青咖喱軟殼蟹
2023-10-29 417 瀏覽
晚上嘅九龍城仍然有好多美食選擇!各式各樣美食,任君選擇!🥰朋友仔今次推介真好,她在上個月食過!抵食好味推介比朋友們!除了區內平價之選外,歷史悠久,味道亦吸引外,店內設計雅緻,坐位也坐得舒服!😋串燒,包括有雞、牛及豬,3款味道,好滿足!泰式菠蘿炒飯,半個菠蘿入面有4隻鮮蝦,口感良好!青口又入味,吃到不停口!青咖喱雞很入味,加上法式麵包,一試難忘!而大大條既魚,肉質鮮嫩又抵食! 九龍城衙前塱道25號

晚上嘅九龍城仍然有好多美食選擇!各式各樣美食,任君選擇!🥰

串燒,包括有雞、牛及豬,3款味道,好滿足!

泰式菠蘿炒飯,半個菠蘿入面有4隻鮮蝦,口感良好!

青口又入味,吃到不停口!

青咖喱雞很入味,加上法式麵包,一試難忘!

而大大條既魚,肉質鮮嫩又抵食!

九龍城衙前塱道25號
2023-10-24
2023-10-16 323 瀏覽
回港第一餐估唔到係泰國菜思鄉病又發作啦🤣🤣🤣泰式炒金邊粉 $73泰式炸蝦餅 $66香茅豬扒飯 $58椰青 $40菠蘿梳打冰 $28簡簡單單嘅一頓晚餐,填飽了胃和肚之餘😋😋😋,亦填滿了小妹對鄉下嘅思念😂😂😂
回港第一餐

椰青
菠蘿梳打冰
椰青
2023-10-14 215 瀏覽
點了生牛肉通粉,泰式蝦餅,青咖哩軟殼蟹,馬拉盞通菜,特式牛柳粒。湯粉要點魚露是正常要求吧,第一次問女店員取,過了一會店員冇反應,再問,女店員竟然說要魚露要加錢?!!之後我們作罷了,後來卻見隔離枱有魚露的味架??冇深究因為湯粉已食完,唔知係個女店員唔識定隔離枱加錢要了魚露😓
2023-10-14
2023-09-30 232 瀏覽
約咗朋友喺大西北去九龍城食泰國菜,預先喺OpenRice book咗位,所以唔使等位。餐廳分兩邊一邊食泰國菜,一邊食越南菜,咁我哋就梗係食泰國菜啦。三個人叫咗六個餸,食到好飽,全部嘢都好好食,當中我最鍾意嘅係椒鹽軟殼蟹,個串燒都十分出色。仲有每次食親泰國菜都必叫嘅蝦膏炒飯,好香蝦膏味。一人一杯特飲,我杯菠蘿梳打係用新鮮菠蘿唔係罐頭菠蘿,正。一定會再幫襯,今次食咗泰國菜,下次可以試埋同一間隔離嘅越南菜!

一人一杯特飲,我杯菠蘿梳打係用新鮮菠蘿唔係罐頭菠蘿,正。

2023-08-27
2023-08-31 302 瀏覽
-青咖喱味道好甜,適合啲唔識辣嘅朋友,但係冇乜咖喱味。軟殼蟹可能外賣,然後睇慢慢滲油,唔夠脆口,建議一定要堂食。泰式生菜包肉碎肥瘦比例適中,個醬汁好開胃,一日後邊算,食到有青檸汁,之後會有少少辣味滲出,加埋金不換同香料,都幾好食,但係整體偏酸。金邊粉炒得超惹味,食得出有鑊氣,粉質地保持煙靭唔會太淋,可以加檸檬汁更加開胃,配料有大蝦、豆乾同雞蛋。整體嚟講,食物都有質素,九龍城食泰菜都可以選擇呢間。-
青咖喱
味道好甜,適合啲唔識辣嘅朋友,但係冇乜咖喱味。

軟殼蟹
可能外賣,然後睇慢慢滲油,唔夠脆口,建議一定要堂食。

泰式生菜包

金邊粉

整體嚟講,食物都有質素,九龍城食泰菜都可以選擇呢間。
外賣自取
2023-08-28 272 瀏覽
今次約左朋友去九龍城打波順便一齊搵間泰國野食,就見到呢間餐廳。佢隔離連住仲開左間越南餐廳,見佢連開兩個舖咁勁就不如試下佢啦🤓我地叫左個菠蘿焗飯($108),佢就真係用菠蘿殼裝住,幾有feel,仲有3隻大蝦,份量十足,而且個炒飯味道係整得幾好😄 我地午餐時間去,佢會包一杯野飲,我就揀左抹茶牛奶冰,野飲都唔錯,幾香抹茶味,溝埋d奶幾正😁另一樣就叫左香茅豬頸肉凍檬($65),呢個餐既豬頸肉份量都算ok,而且燒得幾香唔會太韌,檬粉我就略嫌佢細碗左小小,不過問題不大既👌🏻呢個餐飲我就叫左珍多冰,呢杯飲品係一個椰汁冰底黎,再加左d啫喱粒同有大樹菠蘿係入面,幾特別既一杯野飲✌🏻最後就叫多份串燒沙爹($84)share食,我就叫曬豬牛雞各2串,個沙爹醬幾惹味,d串燒都燒得唔錯,唔會太韌先😋

2023-08-08 322 瀏覽
活蝦刺身 $95生蝦新鮮🦐肉質爽彈軟糯配搭生蒜同酸辣汁🍋🌶️好味😋酸辣脫骨鳳爪 $72鳳爪唔入味🦴唔夠凍失望😔泰式生菜包 $73揀左豬肉🐷肥瘦比例係四六order左小辣🌶️無咩辣味豬肉用香料、金不換炒香保留到肉汁用生菜包住食🥬清爽唔heavy🤓鹽燒鰂魚 $190即叫即燒♨️鰂魚頗大條🐠魚肉肉質鮮嫩沾上秘製酸辣蒜汁一齊食🧄味道更正🤤泰式炒金邊粉 $75金邊粉唔會太淋🍜保留到煙韌口感味道酸酸甜甜🍋🍯好開胃配料有兩隻肉質爽彈既大蝦、豆乾、雞蛋等每次食泰菜必嗌✅香芒椰汁黑白糯米飯 $75芒果香甜多汁🥭黑糯米較白糯米有咬口🍙淋上鹹鹹甜甜既椰汁🥥口感、味道層次鮮明又係必食item🤩整體而言,金寶食左好多次了🤣食物質素當然有返咁上下👍🏻無加一服務費性價比高💰想到九龍城食泰國菜唔知食邊間不妨一試🤟🏻

活蝦刺身 $95

揀左豬肉🐷
肥瘦比例係四六
order左小辣🌶️
無咩辣味
豬肉用香料、金不換炒香
保留到肉汁

金邊粉唔會太淋🍜
保留到煙韌口感
味道酸酸甜甜🍋🍯
好開胃
配料有兩隻肉質爽彈既大蝦、豆乾、雞蛋等
每次食泰菜必嗌✅

性價比高💰
想到九龍城食泰國菜唔知食邊間
不妨一試🤟🏻
2023-07-23 311 瀏覽
1月尾,同家人去番呢一間食泰國菜,阿媽要咗個扎肉蒸粉包,有4塊粉包同理4塊蝦片,扎肉鹹香,蒸粉包內有菜,幾好味又飽肚。咖喱雞比較港式,雞肉都係平時食嗰啲淨雞腿雞胸肉。泰式金邊粉,酸酸甜甜嘅味道,開胃,份量都好夠。仲叫咗兩個菜,食得健康,每次食泰國菜必叫椰菜苗,呢間餐廳用的椰菜苗比較大隻,煮得比較硬口。餐廳用QR code 落單。都算方便,冇咗落錯單同埋等待應落單嘢情況
2023-07-06 396 瀏覽
在九龍城吃泰國菜,過往與朋友聚會,一般都是光顧「隆姐」。而這次家庭聚會,則選擇了「金寶」。預訂前看了一些食評,好壞參半,但想了想這是30年老店,能立足至今,該有它的原因。故仍決定預訂一試。一行五人,點了「醬爆蝦球」、「柚子蝦沙律」、「香葉炒蜆」、「炸蝦餅」、「馬拉盞通菜」、「蔗蝦」、「冬蔭公湯」、「青咖喱雞」、「沙嗲串燒」、「薑蔥牛肉」、「芒果黑白糯米飯」、白飯一碗、椰青兩個、泰啤一枝。值得一讚的有,蝦球、蔗蝦、蝦餅等炸物,全部新鮮炸起,香脆可口;青咖喱的回甘帶有椰奶香味。沙嗲醬則很合我口味。椰青份量十足,物有所值。有待改善的是青咖喱裡的雞肉,肉質不夠嫩滑;冬蔭公湯味道不平均,一開始辣味重而香味少,但喝到底的部分則較好,香味突出。其餘菜式正常發揮。老闆年紀不小仍在場親力親為,令人敬佩。侍應則皮笑肉不笑,但仍算有禮。是晚白飯漏單,經提醒後很快便上枱。由於沒有加一服務費,我倒是能夠接受這服務態度。埋單一共約$1100,人均消費約$220。總括而言,「實而不華」是我對金寶的評價。後記:結賬時看到鄰枱的咖喱蟹色香俱備,有機會再試試味道如何。

其餘菜式正常發揮。

總括而言,「實而不華」是我對金寶的評價。

2023-07-05
  • 醬爆蝦丸
  • 椰青
  • 炸蝦餅
  • 蔗蝦
臨近假期嘅最後一日,梗係要食餐豐盛嘅先至對得起自己😎唔知點解天氣一熱就好想食泰國菜,酸酸辣辣超級開胃,由於九龍城實在太多選擇,所以就揀咗間歷史比較悠久嘅餐廳金寶泰國菜館。一入門口,就見到蔡瀾先生嘅提字同書法,就知道我今晚揀得冇錯。泰國嘢我自己嚟講就一定要食生蝦,佢嘅生蝦同出邊有啲唔同,已經直接淋上酸蒜同辣椒,所以根本唔使糾結要點幾多辣汁😂生蝦質地爽口,份量正常,價錢就少少偏貴。酸辣大蜆粉絲煲,我以為係好多辣椒粉,好似冬陰功嗰種,點知上到嚟個湯頭比我想像中清新,但又好清爽嘅酸同新鮮嘅香料味,粉絲浸得耐都冇話特別淋,仲係好爽口。飲完呢個湯真係超級開胃,可以準備食好多好多嘢😂😂😂辣椒膏炒青口同串燒發揮正常,但係配上蒜蓉包,味道層次即刻幾何級上升,幾時都話泰國嘢一定要配蒜蓉包或者薄餅😂😂最後不得不提嘅就係芒果糯米飯,明明都食到幾飽,但一定要食個芒果油糯米飯先可以叫畫上一個完美嘅句號,芒果質地偏爽但味道鮮甜,配上順滑香濃嘅椰汁,同埋煙靭嘅糯米飯,果然印證左女仔係有第二個胃嚟食甜品哩句話。
臨近假期嘅最後一日,梗係要食餐豐盛嘅先至對得起自己😎

生蝦質地爽口,份量正常,價錢就少少偏貴。

生蝦
酸辣大蜆粉絲煲
椰汁糯米飯(黑白)
泰國串燒牛雞豬各二
2023-06-04
生蝦
酸辣大蜆粉絲煲
椰汁糯米飯(黑白)
泰國串燒牛雞豬各二
  • 泰式生蝦