2023-11-29 345 瀏覽
今日行去九龍城吾知食咩.經過禾牛薈見到環境OK,入咗去食!牛肉幾正有牛肉味!刺身魚新鮮!即叫即切👍台灣鴨紅都唔錯,服務態度又好,員工好細心.仲有個寒天翅瓜湯底話冇落味精好正!估唔到隨便入一間餐廳都可以咁好食!
2023-11-01 323 瀏覽
全店的員工都非常友善,我哋由夜晚9點幾食到11點,冇人催我哋走,仲每個都叫我哋慢慢食,香港好難得仲有咁嘅食肆!一個靚靚女帶位的staff仲好細心見到我大肚阻止了我叫蘆薈飲品,非常細心!火鍋方面:椰子雞湯非常足料!脆鯇魚骨腩非常好食!忍唔住食了兩碟!響鈴係即炸!熱辣辣超正!潮州紫菜超大碟好抵食 仲要冇沙!菜心苗超甜!好好食!牛肉方面:竟然 $288 本地招牌手設肥牛重牛味 + 嫩滑過 + 好食過 $378 的至尊本地牛!所以價錢貴d真係唔代表好食d備注:見到單據有八折,因為OpenRice訂位有八折
香港好難得仲有咁嘅食肆!

火鍋方面:椰子雞湯非常足料!

脆鯇魚骨腩非常好食!忍唔住食了兩碟!

響鈴係即炸!熱辣辣超正!

潮州紫菜超大碟好抵食 仲要冇沙!

菜心苗超甜!好好食!

牛肉方面:
竟然
$288 本地招牌手設肥牛
重牛味
+ 嫩滑過
+ 好食過
$378 的至尊本地牛
!所以價錢貴d真係唔代表好食d

備注:見到單據有八折,因為OpenRice訂位有八折

椰子雞湯
竹笙
潮州紫菜
風沙豆腐粒
2023-03-11 908 瀏覽
今日朋友帶咗我嚟呢一間喺九龍城嘅火鍋店,佢經常嚟成日推薦🤣我終於可以嚟試一次!幾個朋友可以book間房,打住邊爐傾吓計,好chill 🥳 今次叫咗嘅火鍋湯底係”寒天翅瓜滑雞鍋”,店員推薦食法就係先飲湯,後火鍋😋果然一個字 正!😍湯底好鮮甜,而且雞湯飲完好暖笠笠,好舒服!之後再落返平時食開嘅菜,丸,同呢度特別岀色嘅手切牛肉👍🏻仲有一個特別推介嘅小食,叫做椒鹽魚扣。我喺岀面未食過,呢個真心推介!🤤想喺九龍城搵高質嘅火鍋店,呢間可以一試🤭

想喺九龍城搵高質嘅火鍋店,呢間可以一試🤭
2023-03-10
  • 椒鹽魚扣
2022-10-01 1475 瀏覽
九龍城打邊爐出晒名因為多選擇好多老字號,呢度馳名靚牛肉,本地手切肥牛,牛味濃郁,口感非常。湯底同埋食品都好多選擇,呢度仲有多間房間,三五知己book 間房就最好, 講嘢大聲啲都唔會嘈到人😁
  • 特級手切牛
2022-05-11 1549 瀏覽
為咗慶祝母親節,經朋友介紹去了九龍城禾牛薈火鍋店,係港鐵宋皇臺站附近,交通十分方便!店內環境整潔衛生,店員態度友善,由於食物種類選擇眾多,所以只選取了店員推介之食物,下次必定再叫其他食物!今次點椰子雞湯湯底,雞湯椰子味香濃,雞肉嫩滑,手切肥牛紋理清晰,份量多抵食,而且有濃濃牛肉味!自家制手打蟹子墨魚滑,爽口彈牙!鮮吊桶仔,新鮮美味,而且份量十足!樣樣食物都大大碟,所以食完大家都捧著肚子回家,下次必定會再幫襯!
2022-03-14 949 瀏覽
Restaurant Review📋Food🍽Cilantro🌿Preserved Duck Egg🥚 Chinese Water Chestnut Soup🍲with Winter Melon, Raddish, Indian Lettuce & Baby Choy Sum🥬- Best way to evacuate hotness🔥from the body. Soothing and really fed me up Ambience 💞- I'm the only one with the only pot in the resto🧑- Bit hot- Quite a number of people came to buy hot pot soup takeaway
Restaurant Review📋

Food🍽

Ambience 💞
- Bit hot
2021-12-23 939 瀏覽
牛脊里、醉鴨舌、鱔魚。啲牛很有肉味,不是一般的牛肉片放在湯中滾一滾便可以食用。需要時間去烚熟。豬骨湯底四寶丸,啲手打丸唔錯,很鮮美。麵筋肥豬肉片魚皮餃、響鈴唐生菜和西洋菜竹蔗水很好味,我們五人合共叫了五瓶!

豬骨湯底

四寶丸,啲手打丸唔錯,很鮮美。

麵筋

肥豬肉片

魚皮餃、響鈴

唐生菜和西洋菜
竹蔗水很好味,我們五人合共叫了五瓶!
2021-12-23
2021-12-06 820 瀏覽
昨晚很開心,多謝朋友請我晚餐,去左我最喜愛既火鍋館其中之一間,因為以前我好鐘意呢間火鍋係因為有送外賣服務,湯底又多選擇,食材又夠新鮮!!昨晚選了台式麻辣拼沙爹湯底,第一次試呢間嘅沙爹湯底非常之香濃👍但台式麻辣湯底無咩特別,鵝腸係有肥膏嗰隻,我既至愛唷!!!另外熟食叫了個椒鹽魚扣和老友鬼鬼,係另一個驚喜,因為好少地方有得食但個“老友鬼鬼”雖然好夠脆,但我略嫌油炸鬼內蝦滑的份量有點偏少,如果加多點口感應該會更妳!!總括黎講昨晚都十分滿意和滿足
台式麻辣拼沙爹鍋
2021-12-05
台式麻辣拼沙爹鍋
  • 椒鹽魚扣
2021-07-06 1264 瀏覽
#fridayla_kowlooncity⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀早前試咗呢間火鍋店是一個朋友介紹的😆⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀朋友說此店頗有名堂,香港不少的火鍋巧思亦是出自此店,比如冰雕刺身,無味精真湯底,各種自家製丸類,新鮮食材等,基本上你想到的,他都做過😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀開頭我不以為意,吹噓再多還是應該回歸現在的味道😎⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀怎料一試,果然厲害😳最終由於嗌了太多,以至於要打包回家孝敬家人家人一試亦覺得不得了🤤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀所以此店一定要介紹給大家㊙️⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣禾牛薈火鍋館始創於2009年,用料新鮮,而且創辦人Eddie本身對食有深入研究及要求,所有菜式均有自家獨到之處,無論係小菜定火鍋配料,都別出心裁⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣日式他他牛肉(生牛肉刺身)💲98💭用上本地牛,肉眼當中最精華的部分💭每日朝早5~6點,新鮮屠宰後送到店💭整塊牛首先經廚師輕輕炙燒表面,然後切開一塊塊😍💭沾上秘製醬汁,
#fridayla_kowlooncity
早前試咗呢間火鍋
是一個朋友介紹的😆
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
開頭我不以為意,吹噓再多
還是應該回歸現在的味道😎
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
怎料一試,果然厲害😳
最終由於嗌了太多,以至於要打包回家孝敬家人
家人一試亦覺得不得了🤤
所以此店一定要介紹給大家㊙️
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣日式他他牛肉(生牛肉刺身)💲98
💭用上本地牛,肉眼當中最精華的部分
💭每日朝早5~6點,新鮮屠宰後送到店
💭整塊牛首先經廚師輕輕炙燒表面,然後切開一塊塊😍
💭沾上秘製醬汁,入口即融無冰雪味
💭而且齒頰留香,極推介!
2⃣椒鹽魚三角💲148
💭一條魚只有兩邊的三角部位
💭廚師先醃後炸,外皮香脆🤤
💭咬落內裡的魚肉竟然仍嫩滑無比
💭而且極度入味😍
3⃣麻辣小墨酥💲68
💭十分惹味,墨魚肉質彈牙
💭送酒一流😎
4⃣冰雕刺身拼盤💲298
💭用上5國刺身,羅威三文魚&泰國草蝦
💭加拿大海膽,日本帶子&俄羅斯甜蝦
💭玩味十足,食材新鮮😍😍
5⃣寒天翅瓜滑雞鍋💲258
💭基本上是必叫,老闆特意挑選2斤嫩雞
💭熬制湯底,沒有絲毫味精🤤
💭加上翅瓜,極鮮甜,未打邊爐已經飲嗮😂
6⃣至尊本地招牌肥牛💲388
💭肥牛極新鮮,輕輕一滾
💭配合埋醬汁,nice💯
7️⃣松葉蟹皇包💲88
💭以鮮蟹肉,加蟹粉包成的餃子
💭滾熟後,湯底混合蟹肉😍😍
💭咬落爆汁,鮮味十足,勁正
⠀⠀⠀⠀⠀
◤ 禾牛薈◥ ⠀ ⠀
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🗺∶九龍城南角道36號地下(近衙前圍道)
🍟Food:🔥🔥🔥🔥
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dessert #sweet #pink #muffin #macarons #cheesecake #earlgrey #rose #lobster #salmon #rasberry #coffee
2020-11-17 1229 瀏覽
朋友生日飯因為最初疫情嘅時候出現過邊爐群組,所以大家都忍咗好耐口,冇出街打過邊爐喇見疫情好番少少,又見佢有獨立房就去食個邊爐生日飯啦啲獨立房要上樓嘅,但環境就一般啦,都幾暗下,不過就叫做有啲私隱同冇咁容易驚可能俾隔離枱傳染講返食物,性價比...一般啦,碟牛同尖沙咀嗰間比份量好似少左自家製餃子就唔錯,湯底蕃茄都幾濃味,蕃薯蜆68蚊得6隻,都幾貴4個人食咗差唔多2100,冇乜叫咩特別野嘅情況下,我就覺得唔係幾抵,如果唔係貪佢間房應該有更多選擇*本身見OpenRice訂位有折就網上訂咗位先嘅,後尾餐廳打嚟話OpenRice訂位唔可以俾房,所以冇discount
朋友生日飯
見疫情好番少少,又見佢有獨立房就去食個邊爐生日飯啦

自家製水餃
2019-11-28 1878 瀏覽
之前已經嘗試過尖沙嘴店今次再嘗試九龍城店結果⋯食物一樣冇得頂新鮮,好味,有驚喜今次試了北海道牛奶花膠湯,好特別還有一些特別的食物,例如自家制帶子雲吞,非常好味服務員有禮,環境衛生丶舒適
之前已經嘗試過尖沙嘴店
今次再嘗試九龍城店
結果⋯食物一樣冇得頂
新鮮,好味,有驚喜
今次試了北海道牛奶花膠湯,好特別
還有一些特別的食物,例如自家制帶子雲吞,非常好味
服務員有禮,環境衛生丶舒適

2019-08-03 2121 瀏覽
💃🏻🕺🏻出征九龍城覓食。 50年前香港九龍城寨係一個👣三不管嘅地方。 黃,賭,毒三温暖。 🌼時至今, 遺留下來的只有九龍城寨公園。 🏙商店林立, 食巿凡多, 🏖林林總總, 有如天上繁星。 📍今晚朋友帶我哋就去到南角道禾牛薈🍲打邊爐去。 一去到老闆熱情招待, 安排一間✌🏼vip✌🏼房給我們, 還幫我們安排食物。先來一個🤩寒天魚翅瓜 燉雞煲. 用冬瓜嚟燉雞, 啖湯😋甜到不得了。 再來一個 👍🏼松葉蟹黃包, 包內蟹粉爆醬,超正斗。 再來一個油炸鬼釀蝦滑( 老友鬼鬼) 🦐蝦滑鲜味, 釀在油炸鬼上, 味道非常配合。 還有手打🦑黑白墨魚丸, 鮮味彈牙。可口非常。 禾牛薈收凌晨兩點係食宵夜嘅好去處✨✨✨
係食宵夜嘅好去處✨✨✨
2019-07-30
  • 寒天翅瓜滑雞鍋
  • 老友鬼鬼
2019-06-06 1949 瀏覽
老友聚會揀咗呢間位於九龍城嘅禾牛薈火鍋打邊爐!因為有朋友食過話正!!今次黎到先點條象拔蚌刺身!上台賣相好得!食落鮮甜爽口!唔錯!今晚點咗兩個鍋,分別係台式麻辣鍋同豬骨鍋!上台見兩鍋都好大,配料十足,豬骨都大件過人!台式麻辣鍋值得推薦,夠辣夠香!火鍋配料肉類點咗大碟極品本地手切肥牛($368) 同本地手切肥牛($298),比較起來極品嗰碟好食好多,軟稔牛味濃,本地碟就相對韌D!忍唔住再叫多兩碟!其他配料冇影到!但整體都好新鮮!埋單連酒係就貴咗D!但一分錢一分貨!
,軟稔牛味濃,本地碟就相對韌D!忍唔住再叫多兩碟

2019-05-24
  • 極品手切肥牛
  • 台式麻辣鍋
2019-05-23 1082 瀏覽
每一次嚟到呢一間火鍋店就是鐘意佢火鍋湯底夠多,最記得就係佢個素翅花膠湯底,先食雞後飲湯,令人10分回味,配料多選擇,新鮮好味,特別係d牛肉種類多,海鮮種類亦很多
2019-05-20 913 瀏覽
因為係eatigo睇到訂枱有優惠,所以第一次試呢間打邊爐,環境舒服企理,卡位仲有個小電視可以近距離睇。四寶手打丸同特級牛都唔錯,其他正正常常咁。我地仲叫左條鱆紅魚刺身$588,又唔算話唔好食,但同我之前係另一間打邊爐比就真係冇咁新鮮